Boretti messen sparen bij de ALBERT HEYN….

Begin 2022 geeft ALBERT HEYN een spaar-actie waarmee je een paar prachtig ogende messen kunt sparen. Het principe is hetzelfde als vele vorige spaar-acties, bij iedere €10 euro die je besteed, ontvang je een spaarzegel. Bij 25 zegels kun je een volle spaar-kaart inwisselen en wat bijbetalen voor een mes. Er zijn in totaal zes messen, en je kunt ook voor een messenblok verder door sparen.

Aangezien ik een groot fan ben van goede keuken-messen, trok deze actie mij meteen aan. Alhoewel ik dat zegels-sparen-systeem een beetje gebakken lucht vind, ben ik ze toch gaan sparen en verzamelen. Ik heb inmiddels al drie messen in mijn bezit ( koksmes, sedokumes en broodmes ) en ben deze meteen gaan gebruiken.  Wat vind ik ervan ?

BORETTI SAMENWERKING

Laten we eerst beginnen bij het begin. Waar komen de messen vandaan ? De messen komen onder het merk BORETTI. Dit is een Italiaans merk die in Nederland al ruim 25 jaar behoorlijk populair is in vele keuken-producten. In 1995 beginne zij met het produceren van fornuizen en breidde zich daarna uit in in-en-outdoor keukenproducten, zoals BBQ’s en accessoires , die je overigens ook kunt sparen bij de spaarzegel actie van AH. Boretti legt zich voornamelijk op de grotere in en outdoor keukenapparatuur, en het is best een beetje opmerkelijk dat zij ook messen zijn gaan produceren. Als je een rondje internet doet, kom je deze messen voornamelijk tegen via BOL verkopers die ieder verschillende ( soms insane-hoge! ) prijzen hanteren. Je komt deze messen in elk geval niet of nauwelijks tegen via andere verkooppunten als kookwinkels.
AH heeft niet zelf aan het jasje van Boretti getrokken met de vraag of zij hun messen-actie wilden doen, dit gaat via een tussen-partij, in dit geval BRAND LOYALTY, gevestigd in S’Hertogenbosch  die met verschillende merken werkt.
Op de officiële website van Boretti is geen mes te vinden. Je kunt daar veel voor de BBQ vinden, maar de messen zijn onvindbaar. Wat het voor mij persoonlijk meer een speciale productie maakt voor deze spaar-actie. Ook, omdat ik zelf, als echte liefhebber, deze messen nooit eerder ben tegengekomen, zeker niet in kookwinkels. Hier en daar zijn er wel wat messen-blokken vindbaar, maar dit stelt eigenlijk weinig voor.
De messen zien er goed uit. Ze hebben een luxe uitstraling en zien er stevig en professioneel uit. Ze worden wat mij betreft té overdreven ingepakt, er zit een doos en omdoos om alle messen, wat ik mijn beleving m.b.t ons milieu niet heel erg slim is. Zeker, omdat deze messen-actie landelijk is. Alhoewel de verpakkingen FSC zijn gecertificeerd is en blijft het onnodig veel extra afval.
De messen zelf worden gemaakt uit hoogwaardig RVS en hebben een ABS kunststoffen greep. ABS kunststof is een vormvast materiaal wat een glad en zeer stevig kunststof oplevert. Het is opgebouwd uit de stoffen acrylonitrile en steyeen. Het plastic is moeilijk te verbuigen, maar kan wel vervormen door hitte. Bij normaal gebruik is ABS kunstsof veilig verklaard. Echter: ….als ABS wordt verwarmd, kunnen o.a nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je merkt dit meestal door irritaties aan de luchtwegen en de ogen. Het smeltpunt ligt op 221 Fahrenheit / graden.  ABS is duurzaam en zeer goed te recyclen. ABS wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om LEGO steentjes te maken.
De messen zijn dubbel geslepen waardoor ze geschikt zijn voor zowel rechts-als linkshandigen. De RVS wordt vervaardigd uit zogenoemde MOV staal. MOV verwijst naar kleine hoeveelheden Molybdeen en Vanadium in het staal. De meeste messen worden met dit staal gemaakt, omdat het de duurzaamheid ( roestvast . Scherpte ) langer garandeert.
De messen kunnen in de vaatwasser maar dit wordt niet aangeraden. Ik heb zelf geen vaatwasser maar had ik er wel eentje, dan had ik geen enkel mes in de vaatwasser gestopt. Net als duurzame pannen eet de vaatwasser steeds een beetje meer duurzaamheid op. Dae messen zijn twee-delig opgebouwd en dus niet uit één smeding gemaakt, de kunststoffen grepen zijn aan de messen vast gelijmd.
Alhoewel Boretti een Italiaans merk betreft, worden de messen massaal geproduceerd in China.

DE KWALITEIT

Ik ben een groot messen-liefhebber en omdat ik iedere dag vele messen gebruik in mijn keukentje hecht ik erg veel waarde aan een goede kwaliteit. Niets is zo irritant als werken met botte ellende, of messen die rammelen aan alle kanten. Ik was dus vooral erg benieuwd naar de kwaliteit van deze messen-serie. Ieder nieuw mes is uiteraard op zijn scherpst en je moet dan ook de eerste gebruiken goed op je vingers letten.
Een echt goed mes van hogere kwaliteit herken ik direct aan hoe een mes in de hand ligt, hoe het snijdt en hoe scherp deze is als deze uit de doos komt. Ik vond deze messen niet geweldig scherp. Het had bijvoorbeeld wat meer moeite met het doorsnijden van een pompoen terwijl een splinter-nieuw professioneel mes uit de doos daar totaal geen problemen mee moeten hebben. Dat moet als ware als boter door de knetterharde schil gaan. Dit viel mij als eerste op. Daarnaast vind ik de algehele kwaliteit van deze messen niet optimaal. Ik vind de greep niet erg prettig en de ligging in de hand vind ik wat “ wankelig “ waardoor ik niet erg goed kracht vanuit mijn pols kan zetten.
De drie messen die ik tot nu toe bij elkaar heb gespaard geef ik een voldoende maar geen zeven. Het zijn messen die ideaal zijn voor de consument die zo nu en dan een mes nodig heeft om iets te hakken of te snijden. Maar voor het professionele  werk zijn ze minder geschikt.
Ook vind ik de greep wat minder, het was mooier geweest als deze geheel uit RVS zou zijn gemaakt. Dit is zeker ook hygiënischer. Mijn oordeel: vrij goedkope massa productie, redelijke kwaliteit, niet voor de prof, geschikt voor “ huis / tuin / keuken” gebruik. Verwacht zeker geen high class kwaliteit. Daarvoor moet je toch bij de wat betere kookwinkels zijn.

DIE ZEGELTJES PLAKKEN…..

Die zegeltjes dan.
Dat vind ik nogal een wassen neus en je moet erg veel geluk hebben om een lieve caissière te treffen die je een rits geeft of die zich netjes aan de aantallen houden die op de bon staan aangegeven. Het kan dus heel hard gaan of je doet er maanden over om een volle kaart vol te krijgen. Het wordt vooral voor de vorm gedaan, en dat vind ik een erg slecht idee voor het milieu. Natuurlijk kun je ook digitaal sparen maar ondanks dat bijna alles digitaal gaat tegenwoordig zijn er heel veel mensen die dit niet doen of kunnen . Enkel digitaal sparen aanbieden zal ook nooit een succes opleveren want we worden toch weer steeds opnieuw geprikkeld om meer boodschappen te doen om aan die €10 euro te komen. Dat is ook de hele opzet. Het lijkt een leuke spontane actie, maar denk je nu echt dat AH geld gaat toeleggen? Nee. Het is een verdien-model, waarbij verschillende partijen goede deals met elkaar sluiten. Onthoud dit, als je weer denkt om een extra boodschap te pakken om aan de € 10 euro te komen. En bedenk ook, dat heel veel mensen deze zegels niet sparen en deze ook gewoon dus “ verloren” gaan. Vraag ze dan ook altijd aan mensen voor jou die deze zegels weigeren.
Over zegels sparen gesproken, wil ik jullie dit niet onthouden. Bij de LIDL kun je momentreel voor leuke squeeze poppetjes sparen. De zegels krijg je ook net als bij de AH bij een bedrag van € 10  . Het verschil is dat je met een volle kaart niets hoeft bij te betalen en een poppetje uit mag zoeken. Wat ik op zich al een stukje klantvriendelijker vind. Ik had binnen nog geen drie weken alle 10 boerderij-mini’s bij elkaar. HOE DAN ? Koop ik zoveel daar ? Nee, dat niet, maar ook hier zie je duidelijk dat de ene caissière de andere niet is en caissière één je hele ritsen geeft en de ander niet. Door te vragen om zegels aan de mensen voor mij die deze niet sparen en lieve caissières had ik de 10 stuks in no-time bij elkaar. Ik heb ze aan mijn kleine lieve buurjongetje van drie jaar gegeven die ze he-le-maal het einde vind en mij kusjes gaf om te bedanken. Onbetaalbaar, zo’n gelukkige kinder-snoet.
Of het principe “ zegeltjes plakken “ nu zo relevant is, dat denk ik dus niet, maar het gaat zeker zijn doel niet voorbij en dat is de consument aanzetten meer te kopen. Als je een slimme consument bent, weet je nu hoe je ook aan zegels kunt komen 😁 zonder meer boodschappen te moeten doen. En oh ja….de messen-zegel-actie duurt tot Juni 2022 …zoek dus lieve caissières op, vraag mensen die bij de kassa zegels weigeren om hun zegels, het zal zeker sneller je messen-collectie bij elkaar halen .

24 Reacties op “Boretti messen sparen bij de ALBERT HEYN….

 1. Leuk deze recensie. Trouwens vind ik jou recensies over het algemeen zeer waardevol. Nu komt er toch even een correctie van mijn kant. De naam van de Boretti messen doen voorkomen dat ze uit Italië komen. Dit is alleen niet waar. Helaas ook dit komen de messen gewoon uit China. En de naam is van nederlandsche herkomst. Hier zijn wij achter gekomen omdat ons Boretti fornuis een ramp is! Veel reparaties in te korte tijd.

  • Dat dacht ik ook meteen: Nederlands merk, gemaakt in China, ook mijn fornuis was van beroerde kwaliteit.
   Heel veel van de AH acties hebben klinkende merknamen maar in het land der spaaracties worden vaak speciale producties gedraaid voor lagere prijzen en dus ook van mindere kwaliteit.
   Kwaliteitsmessen kun je niet maken voor zo’n lage prijs. En voor diegenen die denken dat AH de rest bijlapt voor zijn klanten: wordt wakker, deze acties willen onze koop en verzamellust aanjagen.

  • Hey Berlinda

   Ik had een Borlettifornuis
   Gekocht van een Nl firma
   Ik woon in België
   Zeer teleurgesteld in de kwaliteit
   Sommige onderdelen waren ook geen goede inox want je kon er een magneet aanhangen
   Firma bestaat ondertussen niet meer dus mijn waarborg was gebakken lucht

   Falcon vind ik tot nu toe het allerbeste merk

  • Ik heb de hele set en al mijn vrienden aangespoort om het te kopen. De messen waren 54€ per stuk op Bol.com maar wat gebeurt er een paar weken later? Nu is die zelfde mes 16€ dus gewoon goedkope messen zijn het en ze lieten mensen dus denken dat het goede dure messen waren. Bol.com was ook de enige die ik kon vinden. Een hele gehaaide oplichting in samenwerking met Bol.com. Ik heb ze net die Japanse versie die ook 40€ gekelderd is in een maand tijd is al best wel bot en het logo vervaagd. Wat ben ik er in getrapt zeg nooit meer dus.

   • Bol is het zelfde bedrijf als Albert Heijn.. wel toevallig inderdaad
    Volgens mij worden we voor de gek gehouden met deze Aliexpress mesjes

   • Alle messen worden minder scherp aanzetten met keramisch staal om vouw weer aan te scherpen altijd handmatig schoonmaken te heet water hiervan worden ze bot

 2. ik koop bijna alles direct in china zonder onnodige graaiers te spekken.

 3. Je recensie is heel herkenbaar, Monique!
  Wij hebben een Boretti- messenset staan. Deze messen gebruiken we zelden. Gisteren werd met het grote mes een pompoen gesneden. Dat was de laatste actie met dat mes…
  Hij brak plots af, net achter het lemmet.

  • jeetje! Afgebroken zelfs? Tja….het is en blijft een zeer grote massa-productie….

  • Zelfs de allerduurste Japanse messen breken als je het verkeerde materiaal op een verkeerde manier snijdt. Pompoenen zijn berucht, want groot en taai. Als je gaat wrikken, breekt je mes. Snij een pompoen met een groot duits koksmes (bv Wusthof van 24 cm) en NIET wrikken! En ja, zo’n mes is wat duurder, maar gaat ook meerdere generaties mee!

 4. Dan heb je het over de millieu vervuiling van de verpakking van de messen… wat dacht je wel niet wat die boerderij beestjes voor het milieu doen 😭 Hierom geef ik nooit mijn zegels weg van de Lidl.

  • Ja precies, erg tegenstrijdig. Plastic rommel voor kinderen is prima blijkbaar🙈

 5. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. AH gaat echt geen dure koksmessen voor haar klanten subsidiëren, het is waarschijnlijker dat ze zelfs nog een leuke marge erop maken. En Boretti dan? Die zullen tegen betaling een licentierecht hebben gegeven om hun merklogo te drukken op deze Chinese messen. Verder hebben ze er niks mee te maken, dat is ook de reden dat het bij geen enkel ander verkooppunt verkrijgbaar is. Deze handelswijze verschilt overigens niet van andere retailers, spaaracties met “echte” a-merk artikelen zijn zeldzaam.

 6. In Frankrijk heeft supermarktketen Carrefour een spaaractie, ook via BRANDLOYALTY. De messen en de verpakking zien er hetzelfde uit.

  Het verschil: voor Carrefour is het merk ‘Sabatier’ in licentie genomen.

  Op de website van Lion Sabatier International waren ze wel te vinden, met speciale productcodes zoals SKU “Santoku Carrefour”.

  Al met al: geen slechte messen voor een ‘kadootje’, maar het heeft weinig met professionele messen te maken.

 7. Dat die messen alleen via AH te koop zijn, klopt niet. BOL.COM heeft ze ook, prijs ongeveer 3x die van een volle AH zegeltjeskaart

 8. @ Richard, vergeet niet dat Ahold eigenaar is van Bol.com en dat er dus mensen wellicht op het verkeerde been worden gezet.

  Ik heb twee messen gekocht en ze vallen ook bij mij enorm tegen.
  Broodmes gebroken en het santokumes is ronduit bot te noemen.
  Pas hierna ben ik naar andere ervaringen gaan zoeken en kwam ik hier uit.
  Nu waren deze messen alleen maar als spielerei gekocht, dus geen verlies in die zin.

 9. Messenset gespaard ook het messenblok maar wat raar is
  zes messen openingen in het messenblok maar het universeelmes
  en het schilmes passen er niet in.
  Vind ik een beetje raar voel me in de malinggenomen.
  Gespaard bij A.H met de messenzegels

 10. Ik heb ook Japanse messen, prima.
  Het kleine schilmes van Boretti vind ik goed genoeg. Kan niet over de andere messen oordelen.
  Zegeltjes ‘sparen’ gaat automatisch via mijn kaart, heb ik geen omkijken naar.
  Al met al, voor eur 3,99 (meen ik) echt een goeie voldoende.

 11. Heel fijn dat je hier even je ervaring met de Boretti messen beschrijft Monique!
  Ik aarzel om ze te kopen en jouw review geeft de doorslag om het niet te doen. Ik investeer liever in iets wat echt kwaliteit heeft en duurzaam is, dan continu frustratie te ervaren in het gebruik of na een korte tijd op zoek te moeten naar vervanging.

  • Wil je goede messen voor een lage prijs, kijk dan eens naar de Swiss Classic serie van Victorinox. Ze zijn niet mooi, maar van uitstekend staal, laten zich goed bijhouden en hebben een lange levensduur. Je ziet ze ook vaak in professionele keukens. Alle messen, ook de beste, worden bot op den duur. Snij alleen op kunststof of houten snijplanken. Hou de messen scherp met een keramisch aanzetstaal en een lederen strop. En wanneer dat niet meer helpt: laten slijpen door de professionele slijper.

 12. Nog nooit zo’n stel zuurpruimen bij elkaar gelezen. Het zijn gewoon prima messen van goede kwaliteit. Niks mis mee.

 13. Oplichters dat hele Boretti. Dure naam en zeer matige kwaliteit!
  Wees gewaarschuwd!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *