Rietsuiker, wat is het en is het gezonder als gewone suiker ?

Als we overstappen op biologische voeding, komen we het automatisch tegen: rietsuiker. Rietsuiker wordt meest gebruikt ter vervanging van bietsuiker in biologische producten. Er is nogal wat verwarring betreft gezonde voordelen.Dit is vooral te danken aan de fabrikanten die rietsuiker gezonder neerzetten dan het werkelijk is. Ook omdat het ter vervanging wordt gebruikt in biologische producten, krijgt rietsuiker een gezonder imago.Wat is rietsuiker? En is het echt zoveel gezonder en beter dan gewone bietsuiker?

Wat is rietsuiker ?

Rietsuiker is, zoals de naam het al verklapt, suiker wat wordt gewonnen uit suikerriet. Het sap van het suikerriet wordt ingekookt, waarna gekristalliseerd en gezeefd. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan bietsuiker waardoor er een donkerbruine stroperige massa achterblijft ( melasse).Deze stroop geeft de bekende bruine kleur aan rietsuiker. Rietsuiker bestaat net als bietsuiker uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Rietsuiker bevat wel wat aan mineralen ( wat bij bietsuiker ontbreekt) maar dit is zo minimaal dat het verwaarloosbaar is te noemen. Aan rietsuiker wordt ook vaak nog extra suikerstroop toegevoegd voor een bruinere kleur. Dit wordt ook gedaan om een betere smaak te verkrijgen en omdat een betere kleur het onderscheid tussen gewone biet en rietsuiker beter zichtbaar maakt. Hierdoor is ook de smaak van rietsuiker anders dan bietsuiker.

 

RUWE/ONGERAFFINEERDE RIETSUIKER

Ruwe rietsuiker is een variant die niet wordt geraffineerd zoals bij gewone rietsuiker wel het geval is. Ruwe rietsuiker wordt ook wel volle rietsuiker of ongeraffineerde rietsuiker genoemd. Ruwe rietsuiker mist als ware een extra stap in het productieproces. Om de ruwe rietsuiker te ontkleuren worden vaak verkoolde beenderen gebruikt. Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd. Het gehele sap wordt geconcentreerd en volledig gedroogd. Dit geeft ruwe varianten een wat hoger mineralen en vitaminegehalte, maar ook hier betreft dit niet noemenswaardig veel.Een bekende ruwe rietsuikersoort is cassonade.

GEZONDER?

Rietsuiker bestaat net als gewone suiker en bijvoorbeeld oerzoet uit 100 % sucrose,de 50/50 verhouding glucose en fructose.Rietsuiker heeft exact dezelfde werking als gewone bietsuiker. Ons lichaam herkent ( ruwe) rietsuiker als gewone glucose/fructose en verwerkt het ook precies zoals bietsuiker .De nog aanwezige mineralen en vitaminen zijn zo verwaarloosbaar dat we, als we rietsuiker zouden consumeren voor deze vitaminen en mineralen, pakken rietsuiker weg moeten eten om er wat van waarde van binnen te krijgen.Deze vitaminen en mineralen kunnen we beter halen uit bijvoorbeeld groente en fruit .Dat de bloedsuikerspiegel minder zou gaan schommelen van ruwe rietsuiker is vooralsnog nooit wetenschappelijk bewezen, omdat het om 100 procent sucrose gaat lijkt het zeer onwaarschijnlijk.
Resumerend is rietsuiker niet gezonder dan gewone suiker. Ook ongeraffineerde/ruwe rietsuiker is niet noemenswaardig gezonder dan bietsuiker. Het is en blijft even zo goed keihard suiker en je bent dan ook niet gezonder bezig als je gewone suiker vervangt met rietsuiker.

WAAROM WORDT RIETSUIKER GEBRUIKT IN BIOLOGISCHE PRODUCTEN?

Rietsuiker wordt zoals je hebt kunnen lezen onderhouden aan een veel milder productieproces. In biologische producten zijn raffinageprocessen vrijwel niet toegestaan.Dit is de reden waarom er voor natuurlijke suikervervangers als rietsuiker wordt gekozen. Ook agave en honing zijn veel gebruikte suikervervangers om dezelfde reden. Het zegt echter totaal niets over de voedingswaarde. Dat is en blijft keihard suiker. Ook kan het suikergehalte in biologische producten veel hoger liggen als niet-biologische producten gezoet met bietsuiker, omdat vele hulpstoffen ontbreken in biologische producties wordt er vaak extra suiker aan toegevoegd voor een betere smaak, structuur en houdbaarheid. Dit levert biologische producten op met veel meer suiker, terwijl de consument denkt juist gezonder in te kopen. Ook hier geldt weer: lees etiketten op ingrediënten EN vooral voedingswaarde.

18 Reacties op “Rietsuiker, wat is het en is het gezonder als gewone suiker ?

  1. Hallo Monique

    Heb vandaag de kaas van Kees gekocht en lees net dat hier suikerriet inzit.
    Weet jij waarom ze het suikerriet noemen ipv rietsuiker?

    Vriendelijke groet
    Edwin van Heuven van Staereling

    Ps. Heb de kaas gekocht vanwege gebruik van vegetarisch stremsel ipv dierlijk.

    • Dag Edwin,

      Ik ga dit eens bestderen. Het woord suikerriet klinkt wat gezonder, daarom is het schijnbaar zo vermeld. Het is gewoon keihard rietsuiker hoor! 😉 Warme groet!

      • Dag Monique

        Dank je wel.
        Wordt dus even weer zoeken welke kaas nu weer te kopen. Ben dus weer bedonderd.

        Vriendelijke groet,
        Edwin van Heuven van Staereling

  2. Beste Monique,

    Ik ben Panela tegengekomen in Colombia. vertaling nederlands en opgezocht in wikipedia: (Oersuiker (of oerzoet) is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het sap van het suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermalen. In tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig.

    klopt het dat bij oersuiker/oerzoet wel alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig zijn?
    hoor graag van je 🙂
    groeten,

    Harun

    • Dg Harun,

      Helaas, ook hier gaat het gewoon om een bewerkingsproces, en de eventueel nog aanwezige voedingswaarden zijn niet noemenswaardig te noemen. Het is en blijft gewoonweg suiker, die exact hetzelfde doet in ons lichaam. Warme groet!

      • witte bietsuiker en witte rietsuiker hebben alle twee hetzelfde atoom getal zijn dus helemaal hetzelfde ook van smaak

    • Jazeker. Ik adviseer het niet. De reden waarom lees je in de vele geschreven artikelen. Warme groet!

  3. Maar als je dan toch zelf suiker wil gaan gebruiken in baksels enz.,dan kun je toch beter de ongeraffineerde variant gebruiken. Dan voegt het tenminste nog iets toe aan je lijf en omdat het duurder is dan de geraffineerde suiker, ben ik zuiniger in gebruik ervan.

    • Ongeraffineerd blijft altijd dat kleine streepje voor hebben. Maar het is echt niet noemenswaardig vel. Rietsuiker is echt net zo ” schadelijk” als gewone suiker.

      • Voor mij een degelijk verschil dat als ik iets heb gehad waar rietsuiker in zat (en ik vergat te checken) ik voel me letterlijk opblazen binnen 15 minuten.

        Gewone witte suiker reageer ik niet op. Wel probeer ik het gebruik te minimaliseren.

  4. Suiker slecht? Suiker is de bron van energie! De mensen worden op verkeerde gedachten gebracht. Koop een racefiets en eet suiker! ( rijst, bananen, dadels). Van eiwitten en vet wordt je dik, niet van suiker….spreek uit ervaring! 😉

    • Beste Hamer,
      Je verwart natuurlijke suikers met geraffineerde suikers ;).
      Groeten van Bram

      • Beste Hamer, natuurlijk is suiker een bron van energie, en als je veel energie nodig hebt voor wat je allemaal doet, bv, fietsen is het dik ok! Maar als je een zodanig leven leidt (zoals vele mensen) waarbij je niet zoveel energie nodig hebt en toch veel suiker eet, zal je ongezond en dik worden! groeten Annie

    • Dan moet je niet op histamine in voedingsproducten reageren. 😉 Dan houd je geen energie meer over.
      Maar die racefiets die wil ik nog wel 😁

  5. Hoe zit het met kokosbloesemsuiker en palmsuiker? Mijn kinderen waren /zijn allergisch voor geraffineerde suiker. Ik heb dit vervangen met rietsuiker, dit ging wel. Alleen de jongste kon ook daar niet tegen en gebruikte ik ahornsiroop, rijststroop,agavesiroop en palmsuiker. Hier werdenze in elk geval niet ziek van.

    Groetjes Esther

  6. Mijn probleem met witte suiker is dat het geraffineerd wordt met ongebluste kalk en daar sporen van achter blijven in witte suiker. Daarom gebruik ik als ik suiker gebruik rietsuiker.

  7. Dag Monique,

    Ik kreeg onlangs de diagnose Sulfietintolerant. Weet jij of sulfieten in alle soorten suikers zitten of enkel in ‘geraffineerde’?

    met vriendelijke groet,
    Geertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *