De zomerdrankjes top 15 van 2022!

Ieder jaar verzin ik tenminste 15 heerlijke zomerdrankjes die we in de lente en zomer heerlijk kunnen drinken. Dit is ieder jaar weer een grote hit, en krijg ik aan de lopende band ontzettend leuke reacties van iedereen die deze drankjes maken en mij gezellige foto’s daarvan toesturen, Daar kan ik erg blij van worden. 😊 Ik vind het onwijs uitdagend om ieder jaar weer een paar bijzondere drankjes te bedenken die niet alleen lekker zijn, maar ook meukvrij en gezond. Iedereen kan uiteraard wel iets bedenken bij dranken. Een lekkere drank is immers geen rocket-science. Wel als het ook vooral een gezond drankje moet zijn. Daarbij zijn de hoeveelheden aan suikers ( ook uit natuurlijke bron ) een zeer belangrijk punt.

Zeker in de zomer, als het warmer is en we meer buiten zijn, willen we graag drankjes drinken die dorstlessend en verfrissend zijn. Fruit is daarom een zeer belangrijk ingrediënt in heel veel conventionele drankjes en frisdranken. Fruit is zoet, het geeft iets kleur en geur en heel veel smaak. Daarom zijn sapjes en frisdranken met vruchtenconcentraten zo populair. Ook vinden we smoothies ontzettend lekker smaken in de zomermaanden. Omdat fruit een gezond imago heeft zien we niet zo erg snel kwaad in al deze drankjes. Als we fruit intact consumeren, is alles goed in balans met elkaar en is fruit inderdaad een gezonde aanvulling in ons voedingspatroon. Omdat intact fruit ook volumineus is, zijn we sneller verzadigd en hebben we niet veel nodig.  Om drank te maken moet fruit echter worden bewerkt. Industrieel wordt meest gebruik gemaakt van vruchtenconcentraten. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Om enkel een sap of concentraat te maken wordt er dus erg veel uit getrokken wat het tot iets ongezonds maakt omdat we vooral de suikers gebruiken, en in grotere hoeveelheden omdat het in een vloeibare vorm is gegoten.
Wat meest overblijft van bewerkt fruit zijn de fruitsuikers ( fructose ) wat neerkomt op gewoon suiker. Zeker in vloeibare vormen bewerkt ( dranken / zuivel ) kan dit suikergehalte extreem hoog oplopen. Meer over fruit en hun fruitsuikers kun je lezen IN DIT ARTIKEL.
Als je voor de juiste fruitsoorten kiest, de soorten met de minste vruchtensuikers, kun je daar lekkere en gezonde drankjes mee maken. Soorten als aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en cranberry’s verlenen zich dankzij de vrij lage fruitsuikers uitstekend voor zomerse drankjes. Ook smaakmakers als citroen en limoen zijn meer dan geweldige ingrediënten . Maar denk ook eens aan frisse citroengras, komkommer, verse takjes munt,  verse ceylon kaneelstokjes en verse gemberwortel. Er zijn erg veel lekkere smaakmakers uit de natuur die niet rijk zijn in suikers, maar wel explosief veel smaak bevatten.
Alle drankjes uit deze top 15 bevatten minimale natuurlijke suikers en zijn extra gezoet met biologische erythritol. Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.
Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Deze natuurlijke polio heeft geen enkele caloriewaarde.
Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruikt men meer dan 0, 66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten als deze bekend zijn bij andere polyolen zich openbaren.
Erythritol komt van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs.
De meeste erythritol wat wordt verkocht in Europa, komt uit China. Anno 2022 is er veel aan erythritol bij gekomen op de Nederlandse markt, maar blijft het lastig om de afkomst te achterhalen. Er zijn soms certificeringen opvraagbaar, maar ook deze zijn in de meeste gevallen erg vaag, en kunnen we de echtheid betwisten. Voor de allerbeste papieren zouden er meer gerichte controles moeten worden uitgevoerd, maar dat is uiteraard een onmogelijkheid, omdat erythritol massaal wordt geproduceerd over de gehele wereld. Wel bestaan er biologische varianten, die op zeker een betere controle hebben omdat deze niet zomaar het groene biologische keurmerk mogen dragen. Daar zitten strengere eisen aan vast. Een biologische erythritol is dus de allerbeste keuze, Dit heeft meer zekerheid dat het op de juiste manier is geproduceerd. Het merk MATTISSON heeft het aangedurfd om met een biologische erythritol op de markt te komen, wat vrij uniek is te noemen tussen alle andere varianten. Daarnaast zit het in een glazen pot verpakt wat zeker een stuk duurzamer en milieuvriendelijker is. Een merk moet hierin grotere investeringen doen. Dapper dus van MATTISSON, dat zij dit wel aan hebben gepakt. En de reden waarom ik voor deze biologische variant kies.

EEN GOEDE ( LIEFST HS ) BLENDER + ZEEF

De meeste drankjes moeten worden gemaakt met behulp van een blender. Een keukenmachine of staafmixer met hoge snelheden voldoen uiteraard, maar ik adviseer toch de blender te gebruiken. Liefst een HS ( hoge snelheid ) blender omdat het grotere vermogen de ingrediënten goed fijn malen. Het maakt het maken bovendien stukken makkelijker en sneller.
Daarnaast is een zeer fijne zeef ook prettig om in huis te halen. Deze kun je kopen in de betere kookwinkels en on line.

DE BASIS

De basis voor zowat iedere drank is water. Water is gratis uit de kraan te tappen en daarmee het goedkoopste en gezondste drankje ter wereld. Maar eerlijk = eerlijk: water is saai en smaakloos. Door smaakmakers en kleurstoffen toe te voegen krijgt water opeens een imago, een sprankeling en een kleur. En vooral veel smaak. De basis is voor elke drank belangrijk, en daarom bestaan de meeste dranken uit water. Als je denkt, dat jouw plantaardige melk niet uit water is gemaakt heb je het mis. Er worden bepaalde hulpstoffen toegevoegd om een kleur, romige textuur en geur te verkrijgen die lijkt op gewone koemelk. Ook koemelk bestaat voor zo’n 88 % uit water. Een komkommer bestaat voor 97% uit water. Zoals je kunt begrijpen, valt of staan dranken met water. Meer lezen over water ? KLIK HIER
Ik gebruik in basis voor al mijn dranken dan ook water. Ik maak daarnaast zelf havermelk ( KLIK HIER VOOR MIJN FILMPJE ) wat neerkomt op water met haver.
Ik wens je ontzettend veel drink-plezier toe en geniet ervan in de warmere maanden! CHEERS! OP JE GEZONDHEID!
Alle recepten zijn gebaseerd op twee personen, wat twee grote volle glazen betekent. Wil je meerdere glazen maken, verdubbel het recept.

CHILLED QUINOA MILK

Een vrij bijzonder romig drankje, wat zeker op een warme zomerdag heerlijk zal smaken! En…zo gefikst!
NODIG :
50 gram gepofte Quinoa
Drie eetlepels erythritol
800 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

SWEET PURPLE / COCO DRINK

Wat leuk, die paarse kleur! Daar steel je de show mee! De paarse kleur komt van paarse zoete aardappel, KLIK HIER om daar alles over te lezen. Bijzonder!
NODIG :
Een kleine zoete paarse aardappel, gewassen en in de schil, in stukjes gesneden
30 gram kokosmeel
Drie eetlepels erythritol
800 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

STRAWBERRY GOODNESS

Dit smoothie-achtige drankje is super verkoelend en geeft meteen een verzadigd gevoel.
NODIG :
Circa 25 diepvries aardbeien
125 gram havermout
800 ml water
Drie eetlepels erythritol
Een koffiekopje cacaonibs
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) giet in twee glazen en bestrooi met cacaonibs

CHOCO AMARANTH

Amaranth of amarant valt onder de zogenoemde pseudo-graansoorten. Dit zijn soorten die worden beschouwd als graan, maar dit niet zijn. De meeste pseudo granen zijn vrij van gluten, zo ook de amarant. Amaranth is familie van Quinoa.   Het zijn eigenlijk heel kleine zaadjes die aan een plant groeien . Net als Quinoa is amarant knettergezond. Het bevat om te beginnen extreem rijk aan mineralen als magnesium, ijzer, calcium  en mangaan. Het is tevens zeer rijk aan vitamine B en C. Wat amarant zeer aantrekkelijk maakt voor veganisten en vegetariërs is het zeer hoge aantal aan nuttige en bruikbare eiwitten. Met name het aminozuur lysine is, dit tot tegenstelling tot andere granen, zeer rijk aanwezig. Nog een topper in deze zaadjes is het extreem hoge gehalte aan vezels. Studies hebben aangetoond dat amarant in staat is om de bloeddruk te verlagen en het cholesterol. Ook het risico op kanker neemt enigszins af, dit is waarschijnlijk te danken aan het hoge gehalte aan antioxidanten in amarant. Het is arm aan suikers, waardoor het ook aantrekkelijk is voor diabetes.
Waar het ook erg in uitblinkt is het kalium-gehalte, het bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel kalium als een banaan! Amaranth smaakt net als Quinoa nootachtig, maar is iets zoeter dan Quinoa in smaaknoten. Gepoft smaakt amarant het lekkerst!
NODIG :
60 gram gepofte amaranth
Vijf eetlepels ( liefst Criollo ) cacaopoeder
Drie eetlepels erythritol
900 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

CHILLED COFFEE

Deze ijskoffie wordt op smaak gebracht met een kruiden en specerijenmix die ik heb bedacht, de KOFFIEMIX. Dit maak je super-eenvoudig: . Meng:
– vier eetlepels kardemom poeder
– vier eetlepels laos
– vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
– vier eetlepels piment 
Goed schudden  en klaar is je koffie mx! Je kunt deze mix door gebruiken in het recept.
NODIG :
600 ml havermelk ( homemade )
Een koffiekopje sterk gezette koffie
Twee eetlepels koffiemix
Twee eetlepels erythritol
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

MATCHA LOVE

Matcha is een groene thee, wat afkomstig is uit Japan. Matcha wordt gemaakt van de Camelila sinensis plant.  De theeplantages voor matcha zien er anders uit dan gewone theeplantages.  De laatste vier weken voor de oogst wordt met zeilen of met matten de theeplanten in de schaduw gezet. Dit geeft een reactie door een verhoogde productie van het bladgroen ( chlorofyl) waardoor de smaak enorm wordt versterkt. De bladeren produceren door deze methode ook veel meer aminozuren. Matcha is langzaam maar zeker eindelijk wat populariteit aan het winnen in Nederland maar we lopen er niet erg warm voor. Wellicht dat dit heerlijke drankje gaat helpen om matcha meer te waarderen!
NODIG :
800 ml havermelk
Anderhalve theelepel biologische matchapoeder
100 gram cashewnoten
Drie eetlepels erythritol
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

CREAMY PEANUT SMILE

Ik ben dl op pinda’s, en daarom konden ze niet ontbreken in deze zomerdrankjes top 15! Dit drankje is zo ontzettend romig en lekker dat je meteen verslaafd zal raken!
NODIG :
100 gram ongezouten ongebrande pinda’s
100 gram havermout
Drie eetlepels erythritol
Een eetlepel ceylon kaneelpoeder
800 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

PURPLE SUMMERRAIN

Verrassend, uniek, bijzonder, lekker en gezond!
NODIG :
100 gram paarse zoete aardappel, gewassen en in de schil in stukjes gesneden
75 gram ongezouten ongebrande pinda’s
50 gram havermout
Drie eetlepels erythritol
Een eetlepel maca poreder
700 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

LEMON-LIME SPLASHMILK

Limoen en citroen-lovers opgelet! Dit is echt een subliem drankje !
NODIG :
Twee biologische limoenen + een biologische citroen, uitgeperst en schil geraspt
250 gram havermout
Drie eetlepels erythritol
700 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes + de citroen / limoenrasp

BANANA-GINGER DATE

Banaan heeft een date met gember! En wat daaruit voortvloeit ?
NODIG :
Een kleine banaan + een have in plakjes
Het sap van een limoen
Een stukje verse gemberwortel
75 gram kokosmeel
Drie eetlepels erythritol
700 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten behalve de plakjes in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom. Verdeel de plakjes banaan over twee glazen en schenk op met de drank.
3) serveer uit met ijsklontjes

BLUEBERRY SNOW

Wie houdt er nu niet van blauwe bessen ? Daarom dit verrukkelijke chille drankje!
NODIG :
75 gram havermout
125 gram diepvries blauwe bessen
Drie eetlepels erythrirol
700 ml water
TOPPING :
Kokosrasp
Cacaonibs
Een stukje 100% Vivani chocolade
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom. Schenk uit over twee glazen, garneer met de topping
3) serveer uit met ijsklontjes

CHILLED CHOCLATE HEAVEN

Een heerlijk zomers drankje voor de echte Chocolade-o-holic!
NODIG :
100 gram havermout
Vier eetlepels ( liefst Criollo ) cacaopoeder
Drie eetlepels erythritol
700 ml water
Twee stukjes vivani 100% chocolade om te garneren
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom. Schenk uit over twee glazen
3) serveer uit met ijsklontjes + het plakje chocolade

COCO PARADISE

Ook de kokos-liefhebbers sla ik dit jaar niet over!
NODIG :
200 ml kokosmelk
Drie takjes verse munt ( blaadjes )
Een halve komkommer in de schil
Drie eetlepels erythritol
150 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom
3) serveer uit met ijsklontjes

BLAUWE BES DRINKYOGHURT ( zuivelvrij )

De bekende en populaire drink yoghurt maar dan vrij van zuivel en andere meuk! Aangezuurd met PRO DARM, een probiotica. KLIK HIER voor meer informatie
NODIG ( voor een liter )
300 gram havermout
Een liter water
200 gram diepvries blauwe bessen
Drie eetlepels erythrirol een dopje PRO DARM
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten behalve de PRO DARM in de blender en maal tot alles is opgelost
2) gebruik een notenzak ( KLIK HIER ) of andere doek om de massa boven een kom uit te knijpen
3) roer de pro darm erdoor, giet over in een fles en laat liefst 24 uur gekoeld staan.

CASHEW-CASHA!!

Wauw, een geweldig romige drank om bijvoorbeeld ook te gebruiken als basis voor een cocktail!
NODIG :
250 gram havermout
Drie kwart banaan
100 gram cashewnoten
Vier eetlepels erythritol
700 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2)  Schenk uit over twee glazen, garneer met de topping,  gebruik een notenzak ( KLIK HIER ) of andere doek om de massa boven een kom uit te knijpen
3) serveer uit met ijsklontjes

FRESH BREEEEEEZE

Een waanzinnig bijzondere verfrissende drank!
NODIG :
Een kleine banaan
Een halve komkommer in de schil in stukjes
200 gram havermout
Vier eetlepels ( liefst Criollo ) cacaopoeder
Drie eetlepels erythritol
700 ml water
MAKEN :
1) gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot alles is opgelost
2) zeef de massa boven een kom. Schenk uit over twee glazen, garneer met de topping
3) serveer uit met ijsklontjes

BOODSCHAPPENLIJST

Heb je enorm veel zin gekregen om deze zomer al deze drankjes eens uit te proberen? Dan heb ik hier een zeer handige boodschappen lijst met alle benodigdheden! Omdat ik vrij veel één zelfde ingrediënten heb gebruikt voor alle recepten is het budget-wise zeer goed te doen, en kun je diverse drankjes tegelijk maken.
VERSE INGREDIENTEN 
Diepvries aardbeien
Diepvries blauwe bessen
Verse takjes munt
komkommer
banaan
Paarse zoete aardappel
limoen ( + de schil, geraspt)
Citroen ( + de schil, geraspt)
Verse gemberwortel
Ijsklontjes
DROOGWAREN:
Biologische erythritol
Gepofte quinoa
Gepofte amaranth
kokosmeel
kokosrasp
kokosmelk
havermout
Biologische criollo cacaopoeder
Koffie ( gezette )
Matcha poeder
Ongezouten, ongebrande pinda’s
Ongezouten, ongebrande cashwe noten
Ceylon kaneelpoeder
Maca poeder
cacaonibs
Vivant 100% pure chocolade
Pro darm probiotica

CHEERS! Op een happy summer! 

6 Reacties op “De zomerdrankjes top 15 van 2022!

  1. Wat ziet dat er weer mooi uit. Kan je ze ook warm of op kamertemperatuur drinken ? Ik hou niet zo van koud drinken. Ik ga het gewoon proberen. Bedankt.

    • zeker! Hoe je her maar wenst! Maar eerlijk = eerlijk, het smaakt allemaal het lekkerst gekoeld! Warme groet!

  2. Hallo Monique,
    Bij het recept CASHEW-CASHA!! staat garneer met de topping, maar ik denk dat de topping de zomer al tegemoet is gelopen, want die staat er niet bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *