De zonnebrandmiddelen van CIEN ( lidl) …..is dat wat ?

De lente van 2023 is goed begonnen met heerlijk zonnig voorjaarsweer. We kleden ons weer wat luchtiger ( meer lichaamsdelen komen weer bloot te liggen ) en we willen zoveel mogelijk van die heerlijke zonnestralen oppikken na een lange grijze en grauwe winterperiode.
Met de komst van de zon zijn ook de zonnebrandmiddelen weer actueler dan ooit tevoren. Vele zonnebrandmiddelen vliegen ons weer om de oren en we worden plat geklepperd met de leukste aanbiedingen om nu even lekker alvast voor de zomermaanden voorraden zonnebrandmiddelen in te slaan.

Wat op zich helemaal zo’n slecht idee niet is, want laat duidelijk zijn geworden dat we ABSOLUUT goed moeten blijven smeren. Het probleem zit hem in het soort zonnebrandmiddelen wat je koopt. Ruw gezegd is er een splitsing tussen natuurlijke varianten en conventionele varianten. Conventionele varianten worden gemaakt met chemische zonnefilters, natuurlijke alternatieven met natuurlijke ( minerale ) zonnefilters. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
In HET ARTIKEL over feiten en fabels heb ik geprobeerd veel feiten en fabels te achterhalen. Maar toch blijft het ieder jaar opnieuw een stroom aan vragen in mijn mailbox over zonnebrandmiddelen. Dat is niet zo raar, omdat we worden plat geknuppeld aan informatie en de mooiste verhalen. Waar ik afgelopen dagen opmerkelijk veel vragen over kreeg waren de zonnebrandmiddelen van het merk CIEN die exclusief verkrijgbaar is bij de LIDL. Er zijn op dit moment talloze reclame campagnes gaande die deze zonnebrandmiddelen “ aansmeren” . Veelal omdat deze als beste koop uit de test kwam bij de Consumentenbond. Beste koop is leuk, maar….hoe zit het met de inhoud ? Omdat velen mij deze vraag stelden, ben ik er eens in gedoken. Ondanks dat het geen geheim is dat de zonnebrandmiddelen van CIEN ( spreek uit SJIE-EN , leerde ik pas via de tv commercial 😁) niet natuurlijk zijn, werden er toch vragen gezet bij deze producten. Zijn ze dan wel een beetje beter ? Of…..🥺… gloort er nog hoop aan de zonnige horizon ?
……….NOU,NEE.😕…zelfs geen streepje. 
Laten we niet het negatieve vaatje zijn of de zure citroen, maar aan deze ZONNEBRANDCREME is wat mij betreft niets echt fijn te noemen. Dat heeft voornamelijk te maken met het chemische zonnefilter waarvoor is gekozen : OCTOCRYLEEN. Zeker wat betreft kinderen ( waar CIEN ook een speciale zonnebrand voor heeft ) vind ik deze keuze nogal verbazingwekkend te noemen omdat veel is gemeld dat juist de kinder-huidjes vreselijk geïrriteerd kunnen raken of allergische reacties geeft. Laat ik de ingrediënten doornemen en kort uitlichten ….ik licht hier een SPF 50 zonnebrandcreme uit:

OCTOCRYLEEN:

Naast water bevat deze zonnebrand creme Octocryleen, of octocrelyne. Dit is een chemische stof die wordt toegepast als ultraviolet-filter in conventionele zonnebrandmiddelen. Het beschermt tegen de straling van de zon. In de meeste gevallen voegen fabrikanten nog andere extra zonnefilters toe omdat octrocryleen op zichzelf staand niet sterk genoeg is. Dit verhoogt dan ook meteen het SPF van een product. Het kan mogelijk ook andere zonnefilters versterken omdat het bijvoorbeeld zorgt, dat butyl methoxdibenzoylmethaan niet afbreekt. Aanvankelijk wordt de stof als veilig verklaard, bij normaal gebruik. Dat laatste is nogal een belangrijk detail, want in hoeverre kunnen we van “ normaal gebruik “ spreken , als ons smeer-gedrag nooit goed in kaart is gebracht ? Onder normaal gebruik wordt verstaan., dat we ons met “ normale hoeveelheden” insmeren maar hoe vis je dat uit als consument als het ene flesje dit zegt en het ander dat ?
Wat verder al jaren wordt vermeld is dat de chemische stof allergische reacties kan geven. Maar tot 2020 werd de stof eigenlijk veilig verklaard en moesten we ons geen zorgen maken over bijvoorbeeld hormoon-verstorende toestanden.
Tot januari 2020, toen het FDA met een kleinschalig onderzoek naar buiten kwamen dat zeker zes chemische zonnefilters, waaronder octrocryleen, wel degelijk hormoonverstorend werken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat sommige actieve ingrediënten kunnen worden geabsorbeerd door de huid en dus de huid wel degelijk binnen dringt. Het zegt overigens nog niet dat de zonnefilter onveilig is, maar er is aangegeven dat er meer onderzoek nodig is. Beetje hetzelfde verhaal om de consument niet af te schrikken , zodat zij zich niet insmeren. Wel adviseren veel bronnen dat minerale zonnefilters als zinoxide en titanium dioxide een beter alternatief zijn.
Inmiddels zijn er nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat octrocryleen mogelijk vrije radicalen vormt. Daarnaast zijn er veel huidreacties gemeld bij kinderen. Ook kwam uit een dierexperimenteel onderzoek naar voren dat de stof TOCH hormoonverstorend kan werken. Ook werkt de stof erg makkelijk penetrerend in de huid.
Geen haar op mijn hoofd dus, die maar enigszins overweegt deze meuk op mijn huid te smeren. Zelfs niet om te testen.
ALCOHOL : 
Alcohol wordt in zonnebrandmiddelen met hogere factor gebruikt om stoffen op te lossen en te verdunnen. Daarnaast zorgt het voor een langere houdbaarheid en en ontvettende werking wat ons een fris en schoon gevoel kan geven. Door de zeer snelle verdamping kan het de huid echter gigantisch doen uitdrogen, daar staat alcoholen in verzorging en cosmetica om berucht. We spreken hier over de slechte alcoholen. Deze lossen de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van de huid, waardoor de natuurlijke barrière functie kapot gaat. Irriterende stoffen krijgen zo alleen nog maar meer ruimte om dieper in de huid door te dringen.
C12-15 ALKYL BENZOATE:
Dit is een ester afkomstig van benzoêzuur en C12-15 vetalcoholen. Het is een stof wat van nature voorkomt in cranberry’s en kokosolie. Het zorgt voor een zachte huid en is verder niet schadelijk.
BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE / AVOBENZON: 
Deze chemische zonnefilter wordt ook wel parsol 1789 genoemd en is één van de meest gebruikte zonnefilters in zonnebrandmiddelen. Het absorbeert ultraviolet licht en zet het om in minder schadelijk infrarood straling. Het wordt gezien als een veilige stof, die geen huidirritaties veroorzaakt. De toegestane concentratie in verzorging en cosmeticaproducten ligt op 5%, wat behoorlijk veel is te noemen. Er zijn vele bronnen te vinden ( niet wetenschappelijk onderbouwd ) die deze zonnefilter zeer sterk in twijfel trekken op gebied van veiligheid.
ETHYLHEXYL SALICYLATE:
Een in olie oplosbare chemische zonnefilter die wordt gebruikt om UVB straling te absorberen.  Het is een stof wat zeer snel door het lichaam wordt opgenomen en heeft een oestrogene werking. Ook toonden diverse  onderstreepte onderzoeken dat er vorming van vrije radicalen optreedt bij blootstelling aan de zon en is deze filter bovendien behoorlijk schadelijk voor het milieu.
VP/ HEXADECENE COPOLYMER:
Wordt gezien als één van de stoffen waarin de meeste microplastics in voorkomen. Deze microplastics worden in zonnebrandmiddelen toegepast om de zonnebrand waterproof te maken. Het zorgt er dus voor dat de zonnebrandcremes op onze huid blijven zitten inclusief de plastic zelf.
PHENYLBENZIMIDAZOLE:
Een in water oplosbare chemische zonnefilter die wordt gebruikt om zowel korte UVA als UVB stralingen kan absorberen.
SULFONIC ACID:
ook wel zwavelzuur. Het gaat om een zeer sterk zuur wat vrijwel altijd verdund wordt toegepast. Zwavelzuur is een uiterst gevaarlijke chemische stof waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Ik snap dan ook totaal niet waarom dit in deze zonnebrandcreme zit. Het is naar alle waarschijnlijkheid toegevoegd om de zuurgraad te reguleren. Uiteraard zal het om een toegestane hoeveelheid gaan, maar what the heck????🙁 Als ik je vertel, dat het een hoofd-ingredient is in gootsteen-ontstopper dan zegt dit je vast genoeg .
TRIACONTANYL PVP :
Chemisch goedje met erg veel microplastic. Slecht voor milieu, slecht voor de huid.
ACRYLATES COPOLYMER :
Een benaming voor copolymeren van twee of meer monomeren die bestaan uit acrylzuur, methacrylzuur of één van hun esters.. Het wordt gebruikt als kleefstof, binder, maar bijvoorbeeld ook om kunstnagels van te maken. Er zijn ontzettend veel varianten. Ondanks de zeer grote variatie in de mix van monomeren die worden gebruikt bij de synthese van deze copolymeren ren polymeren zijn ze erg vergelijkbaar. Ze worden bestempeld als niet significant toxisch. Echter is onderbouwd, dat deze stoffen huidirritaties kunnen geven. Ondanks dit gegeven, en ook ondanks de nadelige effecten onder bijzondere omstandigheden,  worden de monomeren ( AV/ACRYLATEN)  in cosmeticaproducten beschouwd als een veilig additief.
PARFUM:
Geurstoffen maken veel producten aantrekkelijk. We houden van lekkere geuren, en willen zelf ook graag erg lekker ruiken. Als ik naar mezelf kijk, ben ik erg gevoelig voor geuren. Het beïnvloedt mijn stemming. Oppeppende geuren zoals pepermunt en eucalyptus maken mij altijd weer even fris in het hoofd als ik ben ingedut., of een inkakker heb tijdens mijn werkzaamheden. In basis wordt ik blij en gelukkig van vanille, kokos en lichte bloemige geuren. Een vleugje parfum kan daarom wonderen doen. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
-OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen.
TOCOPHERYL ACETATE :
Kort door de bocht een gesynthetiseerde vitamine E, in de vorm gegoten met tocoferol ( vitamine E) en azijnzuur. Wordt liefst synthetisch toegepast omdat het naast goedkoper dan een natuurlijke vitamine E stabieler is.
SODIUM HYDROXIDE :
Ook wel natriumhydroxide, of bijtende soda. Geen al te vriendelijk stofje, wat meest wordt toegepast om ingrediënten te binden zodat deze in eindproduct niet uit elkaar vallen. Deze stof wordt ook wel in één woord genoemd als gootsteen-ontstopper.
MIRCOCRYSTALLINE CELLULOSE:
Geeft de massa volume.
ACRYLATES / C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER :
Vallen onder de microplastics, bindt water en olie. Is synthetisch.
CAPRYLYL GLYCOL :
Een zachte alcohol wat synthetisch of natuurlijk kan worden gemaakt.. Natuurlijk wordt het afgeleid uit kokosolie. Natuurlijke varianten worden meest gebruikt in gecertificeerde natuurlijke zonnebrandmiddelen.
ETHHYLHEXYLGLYCERIN: 
Parabeen.  hydraterende stof, wat ervoor zorgt dat water in de buitenste huidslagen wordt vastgehouden
GALACTOARABINAN:
Een hoogmoleculaire polysaccharide, werkt vochtversterkend
DISODIUM EDTA :
Ook wel ethyleendiaminetetra-azijnzuur.  Werkt huidbeschermend. Er zijn bronnen die beweren dat deze stof mogelijk kankerverwekkend zou zijn maar daar is tot nu toe geen enkel onderbouwd bewijs voor. Wel is EDTA enorm schadelijk voor ons milieu omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Zelfs kleinere concentraties kunnen al fikse milieu-problemen opleveren.
BENZYL ALCOHOL :
Een alcohol die niet zo fijn is voor de huid.
Zoals je kunt lezen, zijn de stoffen die in deze zonnebrandmiddelen wordt toegepast niet erg fijn voor mens, dier en milieu, en je kunt vraagtekens zetten bij wat overwegingen waard zijn. Laten we eerst de positieve punten eens op een rij zetten :
– erg goedkoop
– goede zon-bescherming
Verder dan deze twee positieve punten kom ik niet. De negatieve punten rij is daar in tegen erg lang :
– chemische zonnefilters waarvan één omstreden als hoofdbestanddeel
– vol met microplastics
– vol parabenen
– vol alcoholen
– bevat zwavelzuur
– bevat harde parfums
– veel synthese 
Natuurlijk is het allerbelangrijkste, dat een zonnebrand crème ons goede bescherming biedt. Daar valt absoluut niets over te zeggen en deze CIEN zonnebrandmiddelen doen wat dat betreft hun werk. Maar in mijn beleving kunnen we onszelf meer dan prima beschermen met natuurlijke alternatieven waarin geen agressieve stoffen zitten, milieuvriendelijk zijn en de huid met rust laten. Ik ben de laatste om te zeggen wat je wel / niet moet doen, maar adviseren mag ik altijd. En als je het mij op de vrouw af vraagt, zeg ik, dat je deze chemische meuk moet mijden en iets meer geld kan investeren aan natuurlijke alternatieven. Nu is deze CIEN de hogere uitzondering op de regel in prijs, maar gemiddeld staan alle chemische zonnebrandmiddelen gelijk of iets lager in verkoopprijzen t.o.v natuurlijke zonnebrandmiddelen. Het ontloopt elkaar in regel niet zoveel, en het is zeker de overweging waard om eens te kijken naar natuurlijke alternatieven. Geef je er geen reet om, koop dan lekker goedkoop deze meuk in bij de Lidl, want smeren is belangrijk. Besef wel, WAT je koopt en WAT je op je huid en die van kinderen smeert.

AANVULLING 2023:

CIEN SUN heeft  SINDS 2923 een variant op de markt gebracht wat “ LOVE YOUR PLANET” heet. De tubes / flessen zijn te herkennen aan de groene kleuren. De gehele lijn die ik kon vinden bij mijn plaatselijke Lidl supermarkt bestond uit een SPF 30, een SPF 50 en een spray. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk, deze liggen tussen de €4-5 euro. Dat is uiteraard een koopje.
Maar hoe zit het inhoudelijk ? De claims op de tubes vertellen mij in elk geval, dat deze varianten GEEN OCTINOXATE, OXYBENZONE en OCTOCRYLENE bevatten ( zonnefilters, lees mijn artikel voor meer uitleg , link vind je hierboven ) , dat de zonnebrandmiddelen geen microplastics bevatten en dat de verpakkingen zijn gemaakt uit tenminste 50% gerecycled plastic. Dit stemt mij in elk geval vrolijker, ondanks dat het synthetische / chemische additieven blijven. Ik werd erg nieuwsgierig welke zonnefilters er dan zijn gebruikt. Dat blijkt DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOLYL HEXYL BENZOATE ( afgekort DHHB ) te zijn. Dit is een chemische zonnefilter wat meest wordt toegepast om UVA stralingen te absorberen. Het synthetische zonnefilter wordt dan ook in veel verzorgingsproducten gebruikt als UV filter. Het filter wordt als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetica tot de maximale toegestane concentratie van 10%.
Het gaat om een vergelijkbare UV-A filter met tinosorb S en M. Er is vrij weinig vindbaar wat betreft onderzoek naar DHHB. Het lijkt een stabiele filter, het wordt niet opgenomen en lijkt weinig kans te geven op irritaties. Ik vond zelf geen studies / onderzoek over mogelijke hormoonverstoringen / vrije radicaal vormingen. Maar dit wil zeker niet meteen zeggen dat het is uitgesloten. Omdat er ( nog ) vrij weinig bekend is van mogelijke bijwerkingen wordt er vanuit de wetenschap geadviseerd er voorzichtig mee om te springen. En zeker niet te gebruiken in een spray-vorm.
Omdat DHHB op zichzelf staand niet sterk genoeg is, worden er meestal andere zonnefilters toegevoegd. In dit geval is dit ETHYLHEXYL TRIAZONE ( ET ). Dit is een  chemisch / synthetisch UV filter wat in olie oplosbaar is. Het is afgeleid van PABA, wat wordt gebruikt om UBV stralingen te absorberen. Het zonnefilter wordt veilig beschouwd met de maximale toegestane concentratie van 5%. Het wordt beperkt opgenomen, en geeft weinig huidirritaties. Naast deze chemische zonnefilters worden er nog andere chemische zonnefilters toegevoegd, waaronder PHENYLENE BIS DIPHENYLTRIAZINE , en PHNEYLBENZIMDAZOL SULFONIC ACID.
Met name de van PABA afgeleide ET vind ik wat discutabel in dit rijtje.
Wat we verder zien, is dat veel ingrediënten  die we in de reguliere varianten van CIEN SUN tegenkomen, zijn vervangen voor iets mildere vormen. Daar is voornamelijk gekeken naar microplastics, en naar dierlijke componenten om de LOVE YOUR PLANET varianten geschikt te maken voor veganisten. Opmerkelijk in het rijtje vind ik de phenoxy ethanol. Dit staat bekend als een vrij irriterend goedje voor de huid, wat bovendien een ontvettende werking geeft. Deze chemische stof ligt daarom nogal onder vuur. Tja…..wat vind ik ervan …..🫤
Laat ik beginnen, dat ik deze variant voor een chemische zonnebrand crème best in orde vind. Daarnaast vind ik het echt een zeer goed initiatief om dit soort alternatieven toegankelijker te maken naar de gemiddelde consument, zodat zij kunnen kiezen uit een beter / milieuvriendelijker alternatief. Maar het voelt voor mij wel een beetje als groenwassing. Fijn, dat de tubes bestaan uit 50% gerecycled plastic, en dat het vrij is van microplastic, maar het is wat het is: een CHEMISCH goedje. Ik vind tevens de ingrediënten wat discutabel en té vaag. Zou ik het op mijn huid smeren? Nee. Maar dit komt hoofdzakelijk omdat ik een extreem gevoelige en kwetsbare huid heb, en ik liever geen chemische meuk op mijn huid smeer. Ik heb de zonnebrand verder niet getest ( smeerbaarheid / waas ) maar gezien de chemische zonnefilters die zijn gebruikt lijkt het mij een waas-vrije zonnebrand.
Conclusie : is het wat ? Ja en nee. Voor mij persoonlijk is het een NO GOA AREA, maar er zijn ZEKER pluspunten. De prijs maakt het bijvoorbeeld ook zeer toegankelijk voor mensen om dit eens te kopen, en te gaan smeren. Want laten we hier zeer duidelijk over zijn: SMEREN is ontzettend belangrijk. Verder zou ik in elk geval GEEN SPRAY kopen. Je ademt dan wat in, wat voor mij al een rode vlag geeft.  PEACE OUT ✌️ en doe met de gratis content wat je wilt.

8 Reacties op “De zonnebrandmiddelen van CIEN ( lidl) …..is dat wat ?

  1. Dank voor je schrijven over dit zonnebrand product. Nou is mijn vraag, ofwel mijn zoektocht naar wél huidvriendelijke zonnebrandproducten, welke kan ik gebruiken Monique?

    Groet,

  2. Er is ook een vegan variant van Cien. Die bevat geen micro plastics (bevestigd ook de scan in de beat the microbeat app) , en geen troep waar je het hierboven over hebt. Heb je die Vegan variant van Cien al geprobeerd?

    Groet,
    Dorien

  3. Hoi Monique, daar ben ik ook zo benieuwd naar. ’t Zou een doorbraak zijn als Cien met de vegan versie ook echt een product op de markt brengt wat goed doet voor mens en milieu én een prijsdoorbraak zou zijn.

  4. Waardeloos spul! Factor 30 spuitbusjes gekocht voor mijn zoon en hij is in zijn leven nog nooit zo vreselijk verbrand als net dit spul! Niet kopen en zo te zien zit er ook veel troep in…

  5. Wij deden het vroeger met uierzalf , maar dan wel die ouderwetse gele blikken.
    Is wel wat vet , maar werkt grandioos.
    Is ook nog goed voor de huid.
    Ons moeder deed het bij ons al 45 jaar geleden bij het hele gezin als we op texel aan het strand lagen , en kost ook nog eens niet zoveel.

  6. Ik heb een gevoelige huid en dacht toch te kunnen smeren met Cien factor 50. Slechtste keuze ooit. Allergische reactie ten top! Rood, overal bultjes, gloeien en jeuk. Nu dag 4…opgezwollen. Hopelijk snel op z’n retour! Aanrader de zonnebrand van Loveli. Troepvrij! ♡

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *