Vegan banketroom poucen

Tom Poezen ( of pouce) zijn in Nederland één van de meest gegeten lekkernijen. Ze bestaan uit gele banketbakkersroom, luchtige bladerdeeg , een laagje glazuur en een streep slagroom. Velen smullen ervan, en eet het op een eigen manier. Er schijnt zelfs een methode te zijn om een tompouce te eten. Ik ben van de ” van onderen naar boven” eter 😉 ik begin onderaan en bewaar het lekkerste voor het laatst. Als veganist eet ik de conventionele tompoucen nooit, ik maak ze gewoon lekker zelf. In 2016 maakte ik echter een meukvrije maar niet vegan replica op de beroemde HEMA tompouce, KLIK HIER. Voor alle veganisten bedacht ik ook een variant. Feitelijk laat ik alle dierlijke componenten uit de tompouce, zoals de slagroom en de ei-dooiers in de banketroom. De banketbakkersroom heeft daarom geen gele kleur, Maar wie maalt daarom? Ik niet, want het is verder nét zo lekker!

Wat heb je nodig ?

Voor het biscuit :

  • 125 gram ongezouten, ongebrande pinda’s
  • 75 gram gepofte quinoa
  • 45 gram kokosmeel
  • 45 gram lijnzaad
  • 300 gram havermout
  • vier volle eetlepels biologische erythritol
  • warm water

Voor de banket-room:

  • 500 ml homemade havermelk ( zie DIT FILMPJE hoe je dit in 5 minuten maakt )
  • een theelepel vanille bourbon
  • drie eetlepels biologische erythritol
  • 65 gram biologische maïzena

Voor het glazuur / topping:

  • vijf aardbeien gepureerd
  • circa 200 gram biologische erythritol in de blender tot poedersuiker vermalen
  • citroenschil-rasp

Zo maak je het :

  1. verwarm de oven voor op 175*C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. maal in de blender de pinda’s, lijnzaad, havermout en gepofte quinoa tot meel
  3. voeg de rest toe aan het meel en roer. Voeg beetjes warm water toe terwijl je blijft roeren. Als de massa homogeen is geworden, deze op de bakplaat zo dun mogelijk uitsmeren, hoe dunner hoe knapperiger. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.
  4. steek met een ronde koek-uitsteker ronde biscuits uit de plak.
  5. Maak de banketroom: roer de erythritol + vanille door 450 ml melk en breng dit al roerend aan de kook. Maar van 50 ml melk + de maizena een papje, zodra de massa in het pannetje kookt, dit papje toevoegen en goed blijven roeren tot de gewenste dikte is bereikt.  Haal de pan van het vuur en dek af met een stukje huishoudfolie. Laat dit afkoelen
  6. schep steeds op één rondje biscuit wat van de room en druk voorzichtig een ander rondje erop.
  7. meng de poedersuiker door de aardbeipuree , besmeer het glazuur op de poucen. Bestrooi met citroenschil-rasp.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *