Mijn vijf favoriete natuurlijke zonnebrandmiddelen , de smeer-test!
Het is op dit moment van schrijven voorjaar 2022 en we worden flink getrakteerd en verwend met vervroegd heerlijk lenteweer. De zon schijnt overdag volop en we genieten pur sang van al die eerste zonnestralen 🌞 na een grijze donkere periode die afgelopen jaar extra donker was door de vele gebeurtenissen in de wereld. Het is niet zo raar dat we er massaal op uit trekken en buiten willen zijn om die zon zoveel mogelijk te pakken. Zon is niet alleen verwarmend, het doet heel veel met ons lichaam en onze geest. Zonlicht geeft een beter humeur en energie. Maar ook maakt onze huid vitamine D aan waardoor we ons ook beter gaan voelen.
De zon is essentieel, maar heeft helaas ook zijn schaduwkanten. Daar weten wij denk ik inmiddels al heel veel over. Het is dan ook uiterst belangrijk om VERSTANDIG om te gaan met de zon. Ik toeter al jaren hoog van de daken om ons zeer goed in te smeren als we de zon in gaan. Een goede bescherming en….zeker niet onbelangrijk, REGELMATIG insmeren zijn sleutelwoorden die we eigenlijk allemaal verplicht zouden moeten opvolgen. Ik hou zeker niet van verplichtingen maar op dit vlak ben ik alleen maar voor.
NATUURLIJKE ZONNEBRANDMIDDELEN GEBRUIKEN
Als we een kruidvat of Etos binnen wandelen struikelen we over de vele zonnebrandmiddelen. Ook supermarkten doen goed mee en an sich is dit niet verkeerd, sterker nog, het zal de consument zeker iets meer stimuleren om te gaan smeren. Tot zover het positieve, want verder zijn er geen positieve dingen te bespeuren aan al die conventionele zonnebrandmiddelen. Het gaat namelijk vrijwel altijd om chemische varianten, die soms zoveel vervelende stoffen kunnen bevatten dat het onze huid irriteert. KLIK HIER om alles te lezen over deze zonnebrandmiddelen en waarom je deze beter kunt mijden.
Gelukkig zijn er anno 2022 meer dan genoeg natuurlijke zonnebrandmiddelen. We hoeven niet meer uit te wijken naar chemische zonnebrandmiddelen, en kunnen voor een zeer goede bescherming kiezen terwijl mens, dier en milieu daarmee niet worden belast. Zonnebrandmiddelen zijn er naast in veel varianten en factoren ook in vele verschillende prijzen. Supermarkten verkopen tegenwoordig ook ieder jaar een steeds groter wordend assortiment. Drogisterij ketens verkopen veel verschillende bekende merken, zoals Nivea, Ambre Solaire , biodermal en eigen huismerken. Net als met heel veel andere zaken in de levensmiddelenindustrie draait het voornamelijk om marketing. Anders gezegd heeft de verkoopprijs in de meeste gevallen geen invloed op de kwaliteit van een zonnebrandmiddel. Waar vooral naar moet worden gekeken is de samenstellingen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat:
* je een zonnebrandcréme kiest met een UVA + UVB bescherming
* je een zonnebrandcréme kiest met tenminste een SPF 15 tot 30
* je een natuurlijke / biologische variant kiest, en liefst gecertificeerd
Waar je ook op zou kunnen letten is de verpakking. Onbekende merken, vage informatie , zeer voordelige prijs….deze zijn vaak massaal geproduceerd en goedkoop ingekocht. Toch zegt dit ook niet altijd dat het gaat om een verminderde kwaliteit.
Als je je wat hebt verdiept in de prijzen van zonnebrandmiddelen, merk je snel dat natuurlijke / biologische alternatieven een tikkeltje duurder zijn dan conventionele. Dit komt, omdat de basisgrondstoffen duurder zijn, en er ook geen chemicaliën worden toegepast. Chemicaliën zijn zeer voordelig, waardoor een product zeer goedkoop in elkaar geknutseld kan worden. Pure en natuurlijke ingrediënten, zoals minerale oliën , etherische oliën en andere natuurlijke hulpstoffen zijn nu eenmaal wat duurder. Dat wordt door gerekend in een uiteindelijke verkoopprijs. Als een merk het echt goed aanpakt, zorgen deze ook voor certificeringen en keurmerken.
WAAROM NATUURLIJKE ZONNEBRANDMIDDELEN ?
Natuurlijke, gecertificeerde natuurlijke zonnebrandmiddelen zijn in regel dus duurder, en je zou je als consument af kunnen vragen waarom dat nu nodig is en waarom niet-gecertificeerde alternatieven niet goed genoeg zijn. Om te beginnen is er in regel niets mis met niet gecertificeerde varianten. Het gaat om de garantie, dat een natuurlijk zonnebrandmiddel absoluut geen chemische ingrediënten bevat en dat de SPF is getoetst. Onlangs kwam een merk naar buiten met een statement, dat hun natuurlijke en meukvrij verklaarde zonnebrandmiddelen toch helemaal niet zo 100% natuurlijk waren. Er scheen “ per ongeluk “ een paar pittige stofjes aan de zonnebrandmiddelen te zijn toegevoegd. Dit merk werkt ( of inmiddels werkte…) niet gecertificeerd, en heeft al hun zonnebrand-producten terug geroepen.
Als een merk 100% gecertificeerd te werk gaat zullen dit soort slordige ongelukjes niet voorkomen. Het MAG namelijk nooit worden geproduceerd zonder een zeer strenge controle. De belangrijkste is de NATURAL COSMETIC STANDAARD ( natural-cosmetics.cc ) Dit keurmerk wordt gezien als meest betrouwbaar, vanwege de zeer strenge eisen en controles, maar ook om het feit, dat de controles worden uitgevoerd door geaccrediteerde partijen. Wat dit keurmerk vooral garandeert, is dat er ABSOLUUT GEEN SYNTHESE in de producten aanwezig zijn. Als je dus dit keurmerk tegenkomt op een verpakking, kun je er als consument van uitgaan, dat het product daadwerkelijk 100% natuurlijk is., en niet bijvoorbeeld natuur-identiek of andere trucjes. Ook zijn er zeer strenge eisen gesteld m.b.t verpakkingen . Deze moeten 100% milieuvriendelijk zijn.
Daarnaast is het ECO CONTROL vinkje belangrijk wat betreft natuurlijke zonnebrandmiddelen. Dit is geen keurmerk, maar een controlerende organisatie die non-food producten certificeert. Het is vergelijkbaar met het SKAL en / of CONTROL UNION..
Uiteraard mag je zelf geheel bepalen of je gaat voor een gecertificeerd product of niet. Maar wil je een grote zekerheid dat jouw zonnebrandcreme geen vervelende synthetische stofjes bevat (voor jou en het milieu ) dan is het kiezen van gecertificeerde alternatieven meest verstandig. Dit kost overigens geen extra investeringen voor een fabrikant, wel heel veel extra rompslomp en moeite. Daar hebben vrij veel fabrikanten nooit zo’n zin in, omdat de meesten snel een winstgevend product op de markt willen zetten nu de natuurlijke zonnebrandmiddelen steeds populairder worden. Waarom hikken veel merken daar dan tegenaan? Omdat het MOEILIJK is en BEPERKINGEN OPLEVERT. Zo kan een merk niet meer zo maar bij ongecertificeerde leveranciers inkopen bijv. En dat is maar goed ook want iedereen kan het woord Bio op een pot smeerolie plakken. Het hele productieproces, van inkoop tot registratie tot bereiding, alles wordt minutieus onder de loep genomen en beoordeeld, als je wilt gaan voor de certificeringen. Daar moet je tijd, moeite en welwillendheid in steken als merk.
SUIT MATTERS ZONNEBRAND
Vorig jaar lanceerde SUIT MATTERS een SPF 20 zonnebrand-creme, KLIK HIER om daar alles over te lezen. Voor mijn lichte zonne-allergie is deze zonnebrand ideaal. Ik heb hem afgelopen zomer gebruikt. Velen hebben deze zonnebrand ook gebruikt en ondanks dat ik in MIJN ARTIKEL duidelijk was over de lichte waas waren velen teleurgesteld.
Voor mij persoonlijk is EEN GOEDE BESCHERMING het belangrijkste. Die waas, ….ik stoor mij er niet erg aan. Als je lekker op je balkonnetje of tuin zit, een dagje strand doet of op vakantie bent in een land waar de zon volop schijnt, is zo’n waas heus niet iets waar men op let. Maar uiteraard begrepen we bij SUIT dat het voor vele andere doeleinden storend was. Je wilt niet als een witte gedaante op een terrasje zitten of naar een leuk zomerfeest gaan met een witte gloed.
Waarom die waas ? Er zijn CHEMISCHE zonnefilters en FYSISCHE zonnefilters. De chemische filters werken anders dan de fysische. Ik zet de grootste verschillen op een rij:
CHEMISCHE ZONNEFILTERS werken:
– absorberend. Het absorbeert de UV straling
– wordt snel en zeer gemakkelijk opgenomen in de huid, waardoor het geen laag / waas op de huid achterlaat
– wordt pas na zo’n 30 minuten na het opbrengen werkzaam. Het is belangrijk om je een half uur voordat je de zon in gaat, in te smeren
– kan irriteren op de huid, omdat het meteen in de huid dringt. Mensen met een gevoelige huid kunnen hier last van krijgen.
FYSISCHE ZONNEFILTERS werken:
– weerkaatsend. Het weerkaart dus de UV stralingen, het absorbeert de straling niet
– legt als ware een dun laagje op de huid. Het trekt niet in de huid. Dit kan een ( lichte) waas geven
– het werkt direct zodra je het op je huid smeert omdat het geen intrek-tijd vraagt
– mensen met een gevoelige huid zijn het beste gebaat met zonnebrandmiddelen met fysische zonnefilters omdat het niet in de huid doordringt.
– omdat het laagje makkelijker door bijvoorbeeld transpireren kan verdwijnen, moet je je wat vaker opnieuw insmeren
Chemische zonnefilters bevatten, logisch, veel chemische meuk, zoals het inmiddels omstreden oxybenzone, maar ook avobenzone, octocrylene en octyl methoxycinnamate Dit zijn allemaal flinke hormoonverstoorders. . Fysische zonnefilters zijn vrijwel altijd natuurlijk. Het gaat dan om zinkoxide en titanium dioxide. Met name de titaniumdioxide is de boosdoener die ons als Casper het spookje laat rondwandelen. Dankzij de tegenwoordige nano technieken is het steeds beter gelukt om natuurlijke zonnebrandmiddelen zonder vervelende waas te producren, zonder nadelige gevolgen van nano deeltjes. Er zijn dus steeds meer natuurlijke zonnebrandmiddelen met fysische filters, maar geven minder of helemaal geen waas.
Het is ook belangrijk, dat je niet te dik smeert. Je kunt beter om de twee uur opnieuw wat opsmeren, dan een dikke laag.
Nu dat je beter begrijpt waarom die waas zo op onze huid ligt, weet je ook dat zo’n waas juist goed beschermt en ook zichtbaar blijft wat zeker bij bijvoorbeeld kinderen belangrijk is. Kinderen hebben een zeer kwetsbare huid. Zeker als zij lekker spelen op het strand in het zand of buiten in de tuin, kan de bescherming snel afnemen. Het is dan fijn om dat te kunnen ZIEN.
MAAR IK WIL GEEN WAAS!
Okay…zon/ zee/ strand / vakantie / balkonnetje / tuin prima, maar buiten de deur wil je uiteraard geen Geisha zijn. Vorig jaar kozen we bij SUIT MATTERS voor de optimale bescherming en communiceerden we duidelijk waarom en dat deze zonnebrandcreme een waas op de huid achterlaat. Alhoewel de zonnebrandcreme supergoed verkoopt bleven er veel mensen teleurgesteld achter. Daarom heeft Rosa een variant ontwikkeld die GEEN WAAS geeft. Maar….hoe effectief en beschermend is deze variant ? 🙁 We willen geen waas, maar ook niet te weinig beschermd zijn. Rosa is afgelopen maanden druk bezig geweest met haar formulator ( met een ervaring van 40 jaar! ) om een zonnebrandcreme SPF 20 te ontwikkelen die geen vervelende waas op de huid legt. De formulator verdient alle lof, want hij heeft echt zijn best gedaan om iets moois te ontwikkelen. Wat er eigenlijk is veranderd is dat in deze variant de titanium dioxide weg is gelaten. De toetsing op SPF werd na twee testen pas goedgekeurd. Het was dus even puzzelen, om precies de juiste formule te verkrijgen die aan alle eisen voldeed, dit heeft erg veel extra tijd en inzet gekost.
Deze nieuwe variant werkt hetzelfde qua bescherming als de waas-variant. Het is verder vrijwel gelijk gebleven aan de ingrediënten en we hebben een fles gekozen in plaats van een tube, Uiteraard zijn deze. Verpakkingen 100% milieuvriendelijk, en recyclebaar.
We hopen dat we alle mensen die liever geen waas zien op de huid, tegemoet zijn gekomen en deze variant fijner vinden om publiekelijk te gebruiken.
SMEER TEST
De meeste “ klachten” om het zo te formuleren, rondom natuurlijke alternatieven is de smeerbaarheid. Veel mensen verwachten dat een natuurlijk alternatief nét zo smeert en zich nét zo gedraagt op de huid als chemische alternatieven, maar hierboven heb je de verschillen kunnen lezen. Minerale zonnefilters absorberen minder in de huid dan chemische zonnefilters. Fysische zonnefilters absorberen EN reflecteren. En dat geeft een totaal andere smeer -beleving. Soms krijg ik, n.a.v één van mijn reviews / artikelen over een natuurlijk zonnebrandmiddel een heel erg vervelend klinkend mailtje van iemand die de desbetreffende zonnebrand zo vervelend vond smeren, dat ik werd uitgemaakt voor een jokkebrok. Mensen zijn dan niet boos, maar teleurgesteld in hun verwachtingen. Ik probeer overal zo goed mogelijk uit te leggen dat natuurlijke alternatieven ANDERS smeren en zich ook anders gedragen op de huid. Het gaat vaak om een kwestie van wennen. Gelukkig zijn de meesten die klagen na een paar keren smeren bijgedraaid en gebruiken zij deze producten met tevredenheid.
Zeker als je voor het eerst een natuurlijk alternatief gaat gebruiken, moet je je “ smeer-verwachtingen “ bijstellen. Het zal niet direct in de huid trekken en bij een teveel kan het een witte waas geven of nog erger, een zeer plakkerige toestand. Wees daarom wat minder guitig met de hoeveelheden. Zoals ik eerder vertelde is het 10 x beter om je om de twee / drie uur opnieuw in te smeren dan in één keer een gigantische laag. Dit kan een kleverige boel worden wat je soms zelfs niet eens van je huid af krijgt gewassen.
Bij PUUR & FIT hebben wij de allerbeste natuurlijk zonnebrandmiddelen geselecteerd die volgens onze criteria voldoen aan alle eisen. Het zijn er niet veel, we hebben in totaal, inclusief onze eigen SUIT MATTERS, vijf verschillende merken waar wij persoonlijk achter staan. Welke ?
– EARTH LINE ( A ) KLIK HIER om te bestellen
– ATTITUDE SPF 30 ( B ). KLIK HIER om te bestellen
– SOL DE IBIZA SPF 30 ( C ). KLIK HIER om te bestellen
– ECO COSMETICS ( D ) KLIK HIER om te bestellen
– SUIT MATTERS ( E ) KLIK HIER om te bestellen
Om een goed beeld te geven van de smeerbaarheid van deze vijf toppers, heb ik ze alle vijf op mijn arm gesmeerd. Ik heb de merken per letter gekenmerkt, zoals ik ze hierboven een letter heb gegeven. Twee varianten bevatten een SPF 30. De andere drie zijn SPF 20. Wil je meer lezen over SPF ? KLIK DAN HIER.
Het is belangrijk, dat je het verschil kent tussen hogere SPF. Deze zijn qua smeerbaarheid een stuk lastiger om uit te smeren dan zonnebrandmiddelen met een lagere SPF. Alle vijf zijn ze BROAD SPECTRUM. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kun je het beste voor zonnebrandmiddelen kiezen, die zowel een UVA als UVB bescherming geven. Deze combinatie aan bescherming worden breedbandfilters genoemd. Ze bieden een optimale bescherming tegen zowel schadelijke stralingen van de zon, als huidverbranding. Er zijn vele zonnebrandmiddelen met enkel een UVA bescherming of enkel een UVB bescherming. De enkele UVA zonnebrandmiddelen bieden bescherming tegen de schadelijke stralingen van de zon, maar beschermt je huid niet tegen verbranden. Andersom werkt een zonnebrandmiddel met enkel UVB bescherming enkel tegen verbranding, maar niet tegen schadelijke stralingen van de zon. Wil je dus optimaal zijn beschermd, kies dan altijd voor zonnebrandmiddelen met zowel een UVA als een UVB bescherming. Deze zijn duurder, maar zeker de investering waard.
Hier zie je op mijn arm de vijf varianten opgebracht direct uit de verpakkingen. Wat opvalt, is dat de SPF 30 een stuk “ stroever” zijn dan de SPF 20. Ik zal alle vijf hieronder afzonderlijk beoordelen. Ik heb voor iedere smeer-test circa een halve theelepel gebruikt
Hier zie je de vijf varianten uitgesmeerd in een eerste uitsmering. Zoals je goed kunt zien, blijven de SPF 30 varianten nogal op mijn huid liggen terwijl de SPF 20 soorten veel beter vrij direct goed uitsmeren zodat er geen dikke laag achterblijft.
We starten met de EARTH LINE ( A ) variant, een SPF 20. De crème smeert ge-wel-dig goed uit en laat geen witte waas achter op de huid. Het voelt niet plakkerig aan en mijn huid heeft een goed laagje.
De volgende is de SPF 30 van ATTITUDE ( B) Zoals je al meteen kunt zien, heeft een hogere factor invloed op de smeerbaarheid, en hoe het op de huid komt te liggen. Het laat in de eerste 5 minuten na het uitsmeren een vrij witte waas op de huid achter. Als de huid wordt verwarmd door de zon zal deze verdwijnen. Ik persoonlijk vind deze creme niet erg fijn. Het witte waasje zorgt ervoor het wat oncomfortabel aanvoelt.
Nummer drie, de SOL DE IBIZA SPF 30 ( C ) is best lastig om uit het blikje te krijgen onder kamertemperaturen. Een buitentemperatuur is dan ook van invloed wat betreft deze balsem-achtige substantie. Eenmaal op de huid aangebracht is het stroef uitsmeren, maar hoe warmer je huid is, hoe beter dit lukt. Deze balsem-achtige substantie legt een film-laagje op de huid.
Nummer vier, de SPF 20 van ECO COSMETICS ( D ) is de meest lastigste van deze vijf om uit te smeren. De crème is wel goed vloeibaar maar de hogere factor speelt hierin wel een grote rol. Ik hield een flinke waas over na het uitsmeren. Dit zal vermoed ik vanzelf minder worden als je in de zon bent maar comfortabel vind ik dit niet. Het plakt echter niet, en ik vind ook de textuur zelf wel prettig.
Tot slot de nieuwe variant SPF20 ( E ) van SUIT MATTERS. Om te tonen hoe goed deze uitsmeert op de huid en geen waas achterlaat, heb ik er een klein filmpje van gemaakt ( excuses voor het amateurisme, ik ben geen camera-vrouw 😁😁😁 ) :
Wat betreft deze vijf toppers is het een kwestie van wat jij het fijnste vind. Ik ben he-le-maal weg van onze nieuwe telg bij Suit en zal deze komende zomer het meest gaan gebruiken. Zoals je kunt zien in het filmpje smeert deze SUIT MATTERS zonnebrandcreme zeer fijn uit zonder een vettig laagje af te geven. Ook hier zet ik er nadrukkelijk bij, dat je geen drie lagen per smeerbeurt moet opsmeren. Zoals je in het filmpje kunt zien gebruik ik op mijn arm circa een halve theelepel voor mijn gehele arm goed in te smeren, wat ik in het filmpje niet geheel laat zien. Met de hoeveelheid die ik op mijn arm gebruik, kun je de gehele arm en hand en bovenarm / schouderpartij goed insmeren. Hoe kun je een beetje inschatten hoeveel je per smeer-sessie nodig hebt ???🤔🤔🤔
Wel, dat is nogal een lastige vraag omdat dit erg genuanceerd ligt. Het heeft veel te maken met huidtypen, maar ook aan zonkracht van de dag. Dat we ons zo dik als een boterham met boter en pindakaas moeten insmeren is overtrokken, maar we moeten wel zorgen voor een goede beschermende laag. Als we kijken naar de gemiddelde smeer-adviezen, wordt geadviseerd voor zowel een volwassene als kind, om gemiddeld 33 tot 35 ml zonnebrand crème per smeerbeurt te gebruiken , wat neerkomt op zo’n zeven theelepels. Zodra de zonnebrand crème op de huid wordt aangebracht, zal de werking achteruit lopen, daarom is het zo belangrijk om je tenminste om de twee / drie uur opnieuw in te smeren. De zeven theelepels kun je als zeer goede richtlijn aanhouden.
Veel deskundigen op gebied van zonnebrandmiddelen stellen, dat wij in Nederland voldoende bescherming hebben aan een SPF 20. Ga je naar het buitenland waar veel zon is, of heb je last van huidproblemen als zonne-allergie dan zijn hogere factoren wel zinvol.
NANO ENZO……
Er is anno 2022 nog altijd vrij veel te doen over nano deeltjes in zonnebrandmiddelen. Er zijn veel fabrikanten, die “ non-nano” in hun ingrediënten lijstje vermelden, om de consument gerust te stellen. En er zijn fabrikanten, die “ nano” achter de gebruikte minerale zonnefilters ( zink oxide en titanium dioxide ) zetten. Dit is bij een bepaalde concentratie namelijk verplicht.
Even kort terugblikken hoe het ook alweer zat. Zonnebrandmiddelen kunnen uit heel veel verschillende stoffen bestaan. Het bestaat in basis uit chemische zonnefilters, die in de huid trekken en UV stralingen absorberen. Er zijn ook zogeheten fysische filters die op de huid blijven liggen en niet in de huid trekken. Dit geeft letterlijk een beschermende laag op de huid. Veel mensen kiezen liefst voor de chemische zonnefilters omdat het als erg onprettig wordt ervaren om er als een wit spook bij te moeten lopen, ook geeft de crémes met fysische filters ongemak bij het gebruik, denk aan witte vettige lagen die op kleding en badgoed af kunnen geven.
Nano technologie lijkt de oplossing, maar de vraag zingt nog altijd in de lucht hoe veilig deze nano technologie is. Nederland investeert op dit moment in een groot Europees wereldwijd onderzoek naar de risico’s van nano technologie.
Ik had het eerder over de nanotechnolgie. Titaniumdioxide zijn zeer kleine deeltjes die de opname van UV licht afremmen. Deze deeltjes zijn heel gemakkelijk binnen te dringen in ons lichaam. Omdat ons lichaam niet is ingesteld om microscopisch kleine nanodeeltjes af te voeren / te verwerken kunnen deze “ blijven hangen” Er wordt onderzocht in hoeverre deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om alles wat verwarrender te maken, worden deze minerale zonnefilters in natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt. Volgens de EWG :
* …bieden deze een zeer goede bescherming tegen de zon, zonder de gezondheid te schaden
* ….biedt zinkoxide de beste bescherming teven UV stralen. Het legt het bekende laagje op je huid. Titanium dioxide beschermt ook, maar in mindere mate dan zinkoxide.
* … wordt zowel titanium dioxide als zinkdioxide niet afgebroken door de zon.
Sommige fabrikanten garanderen hun natuurlijke zonnebrandmiddelen 100% nanodeeltjes-vrij. Ik vond een zeer goed onderbouwde informatieve website ( EWG ) waar een tabel zichtbaar is, in welke mate zinkoxide en titanium dioxide van invloed zijn op de huid en de gezondheid t.o.v chemische zonnefilters. In deze tabel staat dat zowel zinkoxide als titanium dioxide zeer laag scoren op gebied van huidpenetraties, er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijke hormoonverstoringen en het levert geen huidallergiëh. De natuurlijke zonnebrandmiddelen die 100% gegarandeerd vrij worden verklaard van chemicaliën bevatten dus wel zinkoxide en / of natriumdioxide, maar het gaat hier om een natuurlijke minerale vorm. Echter kunnen ook deze natuurlijke mineralen nano deeltjes bevatten. Als je dit belangrijk vind, let dan goed op een vermelding van de fabrikant op de verpakking. Als deze zijn product 100% nano-vrij claimt, kun je daarvan uitgaan. Maar….het is nog altijd een vrij vaag gebied. Want het lijkt wat betreft nano-deeltjes bijna niet te vermijden voor de fabrikant. De vorm en de grootte van de deeltjes is sterk beïnvloedbaar op de uiteindelijke zon-bescherming. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe beter de UVB bescherming, maar dit levert wel meteen een veel slechtere UVA bescherming op. Het blijft voorlopig nog een behoorlijk ingewikkeld iets.
Zink oxide heeft een vrij kenmerkende witte kleur, dit komt, omdat de stof bestaat uit deeltjes die een bepaalde grootte hebben. Wanneer zinkoxide uit kleinere deeltjes bestaat, wordt de term NANO toegevoegd. Deze kleine deeltjes geven GEEN WITTE KLEUR, maar zijn verder prima geschikt als UV-filter. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. NANO zinkoxide geeft meer bescherming , maar er zijn maar enkele vormen van zinkoxide-nanodeeltjes toegestaan, wat ook wettelijk is vastgelegd. Ook mag er geen nano zinkoxide in een spray voorkomen. Dit, omdat een spray in de verneveling kleine druppeltjes kunnen produceren die we kunnen inademen, en zo in de longen terecht kunnen komen. De wetenschap is er op dit moment ( 2022 ) nog erg druk mee, maar zolang er niets wetenschappelijk is onderstreept, blijven nano dioxides in spray verboden. Omdat nano dioxide / nano titanium dioxide in zeer beperkte mate via de huid wordt opgenomen, wordt dit niet als risico gezien voor de gezondheid en is dit, in wettelijk vastgestelde doseringen , toegestaan. Het blijft echter wel een beetje vaag. Je herkent een nano zinkoxide overigens, als de huid niet wit kleurt bij het aanbrengen.
PLAKKEN !
Ik ontvang tijdens de seizoenen waarin we ons weer massaal insmeren met natuurlijke zonnebrandmiddelen ( hoera! 😁 ) regelmatig mailtjes met verhalen dat veel zonnebrandmiddelen lastig van de huid afgaan, of dat het een plak-sensatie geeft. Gebeurt het dat je de zonnebrandmiddelen niet goed meer van je huid af krijgt, of dat het enorm plakt, dan heb je sowieso veel teveel op gesmeerd. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen volstaat een goede maar vrij dun laagje wat per smeerbeurt op zo’n zeven theelepels per lichaam neerkomt. Een normale dosering zal geen plakkerige toestanden opleveren. En kan ook vrij eenvoudig weer van de huid worden af gewassen.
Wat , als je de zonnebrandmiddelen niet goed meer van je huid af krijgt???? Ga in elk geval niet schrobben, dit irriteert de huid alleen maar. Ga een tijdje in de zon zitten of wandelen zodat de zonnebrand crème meer vloeibaar wordt op de huid en zijn werk gaat doen. Na een poosje zal het makkelijker worden om de crème te verwijderen, doe dit met een zachtre doek die je licht vochtig maakt. Geef niet teveel druk op de doek, dit kan de huid irriteren, zeker als het enige tijd is blootgesteld aan de zon.
NOTIFICATIE : de vijf beoordeelde varianten zijn zelf aangeschaft voor de smeertest. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties. De smeertest is op geheel eigen ervaringen beoordeeld en er kan dan ook geen enkele aansprakelijkheid worden gemaakt op andere uitkomsten.
Zou je asjeblieft de producten van Altruïst onder de aandacht willen brengen? Non profit en heel goed.
Voordat ik je tip ga aanschaffen even deze check: Zou je een spf 20 ook voor jonge kinderen prima vinden voor bijv een dag strand?
zeker!
Hoe lang blijven natuurlijke zonnebrandcreme’s houdbaar? Ik heb namelijk nog een half volle tube van Earth line staan van vorig jaar en vind het een beetje jammer om weg te gooien.
Hi Monique,
Ik zie dat er parfum en alcohol in de zonnebrand zitten van suit matters. Dit is niet goed voor Je toch? Tenminste dat stond bij het artikel over shampo’s