Vijgen

Ik ben er dol op: vijgen, liefst vers! Helaas zijn verse vijgen zeer kort verkrijgbaar, zo rond Juni tot Augustus, en niet overal goed verkrijgbaar. Alhoewel steeds meer supermarkten ze ook vers zijn gaan verkopen. Wat zijn vijgen en zijn ze gezond?

Wat zijn vijgen?

Vijgen vallen onder de zogeheten schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. We kunnen zowel de pitten als het vruchtvlees gebruiken om te consumeren. Zeer verse vijgen kun je ook met schil opeten. Als de verse vijgen wat minder vers zijn kun je ze het beste schillen. Ze zijn er in tal van verschillende kleuren, van bijna zwart/paars tot witte. Al deze verschillende soorten hebben ook zo hun eigen specifieke smaken, en dus is er voor iedereen wel een meest favoriete vijg. Vijgen zijn van nature lekker zoet en aromatisch. Verse vijgen zijn nog steeds vrij moeilijk verkrijgbaar maar steeds meer supermarkten zijn verse vijgen gaan verkopen. Gedroogde vijgen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. In Nederland worden vijgen vooral gekonfijt gegeten. Ook zijn de gedroogde vijgen voor velen een heerlijke zoete snack. De vijgen die we in Nederland kunnen kopen zijn meestal afkomstig uit Zuid-Europa. Turkije staat bekend om als grootste producenten van vijgen en dan is het ook niet erg raar te noemen dat in de Turkse culturen vijgen dagelijks worden gegeten. Vijgenbomen groeien overigens ook prima in Nederland. Veel moestuinen dan ook verrijkt met vijgenbomen. Je kunt zelfs een vijgenboom houden op je balkon. Vijgen zijn er in honderden rassen. En ieder ras heeft zo zijn eigen kleur en smaak. Het is dus een ware ontdekkingsreis om alle soorten vijgen te keuren!

Qua voedingswaarde verschillen verse vijgen nogal met gedroogde. Om te beginnen bevatten verse vijgen veel minder calorieën: per 100 gram ongeveer 75 kcal. Gedroogde vijgen bevatten per 100 gram al snel zo’n 265 kcal . Vijgen bevatten onwijs veel vezels. Ze bezitten ook een flink pakket aan mineralen en vitaminen en bevatten omega 3 en 6 vetzuren. Het blad van de vijgenboom is ook eetbaar. En dit blad is zeer gunstig voor diabetespatiënten. Door het eten van vijgenblad stijgt het insulinegehalte en behoeft hierom minder insuline aan te maken. Voor een diabeet kan dat betekenen dat hij/zij minder tot geen insuline behoeven in te spuiten. Gedroogde vijgen worden ook door veel mensen als suikervervanger gebruikt.” Raw food” aanhangers weken ze eerst in water en pureren de vijgen vervolgens om zo in tal van gerechten te verwerken ter vervanging van suiker. Gedroogde vijgen bevatten logischerwijs ook veel meer suiker. Per 100 gram gedroogde vijgen is dat 54 gram. Verse vijgen bevatten per 100 gram 13 gram suikers. Dat is dus nogal een groot verschil. Verse vijgen zijn dan ook altijd een betere keuze. Verse vijgen zijn erg lekker, ook erg goed te verwerken in tal van gerechten. Ze geven een licht zoete smaak. Gedroogde vijgen geven een sterkere zoete smaak. Je kunt van verse vijgen ook een heerlijke melk maken!

Hoe pel/snijd je verse vijgen?

Snijd de vijg in de lengte in kwarten. Zo kun je de delen het beste pellen. Trek het dunne gedeelte van de schil van boven naar beneden van de vrucht af.  Let bij het kopen van verse vijgen dat de schil nog zacht is. Zijn de schillen licht hard en stug, dan zijn de vijgen niet vers meer. Geen verse vijgen kun je echter nog gewoon afpellen en opeten, al zal de smaak minder zijn. Eet verse vijgen liefst zo snel mogelijk op, en bewaar ze buiten de koelkast op een droge koele plaats.

Wat kan je zoal met vijgen?

Gedroogde vijgen zijn erg lekker als snack tussendoor, al bevat het dus wel aardig wat suiker. Toch wint de vijg het, zowel in gedroogde als verse variant het van de dadel. Zo bevatten verse dadels per 100 gram 29 gram suikers, en in gedroogde variant per 100 gram maar liefst 65 gram .Dit is toch een aardig groot verschil. Zeker als je je ook nog eens bedenkt dat een gedroogde vijg veel zoeter is van smaak, zijn vijgen over het algemeen een onderschatte vrucht, nu dat dadels opeens enorm populair zijn bevonden ter vervanging van suiker. Omdat vijgen juist zo lekker zoet zijn, is het perfect te verwerken in tegenhangers ,zoals pittige schotels en zelfs curry’s. Uiteraard is het een geweldig zoetmiddel (gedroogd) in tal van baksels. Verse vijgen zijn wat minder zoet en dus wat minder geschikt om mee te bakken, maar niet onmogelijk. Zeker als je juist niet zo erg van zoet, zoeter, zoetst houdt zijn verse vijgen juist ideaal. Je kunt van verse vijgen ook een heerlijke vijgenjam maken.

 

Waar koop ik zowel verse als gedroogde vijgen?

In de bio winkel ben je het beste af. Daar worden verse vijgen soms zelfs nog met vijgenbladeren verkocht. Ook de gedroogde soorten zijn daar altijd de beste keuze, zeker in toko’s worden gedroogde vijgen vaak extra bewerkt met een laagje suiker. Sommige toko’s verkopen echter wel weer verse vijgen, al zijn deze dus niet biologisch. Ook zijn gedroogde vijgen gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, maar geldt ook hier hetzelfde verhaal als bij de toko. Soms worden in supermarkten ook verse vijgen verkocht, dit komt steeds vaker voor in de seizoenen.  Wil je echte biologische gedroogde vijgen kopen ? KLIK DAN HIER 

Zijn vijgen gezonder dan dadels?

Ja, ze zijn in veel opzichten veel gezonder dan dadels. Je hebt kunnen lezen dat het aardig scheelt qua suikers/koolhydraten. En het ontloopt elkaar niet erg veel betreft vezels, vitaminen en mineralen, dat loopt vrijwel gelijk op. Een betere keuze is dus de vijg. Net als met gedroogde dadels moeten diabeten ook oppassen met gedroogde vijgen vanwege het suikergehalte. Maar zoals je eerder kon lezen heeft de vijg ook voor diabeten meer voordeel, omdat vijgenbladeren insuline verhogend werken. Qua zoetkracht ontlopen vijgen de dadels ook nauwelijks. Het is meer een “wat de boer niet kent, dat eet hij niet” verhaal betreft vijgen. Dadels zijn, zeker afgelopen periode nu dat vele goeroes en diëten de dadel zijn gaan ontdekken als suikervervanger, erg in populariteit gestegen, maar velen vergeten wel dat dadels ook even zo goed veel invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en hetzelfde kan veroorzaken in ons lichaam als gewone suiker. Eet zowel vijgen als dadels dan ook net zo goed zeer matig. Het blijft uiteraard, vanwege de aanwezigheid van vezels, vitaminen en mineralen altijd een betere keuze als gewone suiker, maar het is wat het is : SUIKER. Meer lezen? KLIK HIER 

 

Heerlijke chocolade vijgen maken!

Als ik echt even wil snoepen, maak ik deze heerlijke chocolade vijgen. Ik koop mijn vijgen in bij Puur & Fit waar ze én biologisch, én voor een fijne prijs worden verkocht. Ik maak van iedere vijg een extra feestje door deze te overgieten met gesmolten pure chocolade ( 100% puur, Vivani, KLIK HIER )  waarin ik een paar druppels vanille bourbon extract ( KLIK HIER ) in verwerk. Snij eerst de harde stokjes en kontjes weg uit iedere vijg, en druk de vijg vervolgens wat plat. Haal ze daarna door de ( au bain Marie) gesmolten chocolade en laat dit drogen. Het resultaat is een verrukkelijke versnapering voor echt even lekker en meukvrij te kunnen snoep-konten en genieten! Onthoud dat deze snack rijk is aan suikers, en spoel je mond na het eten even om met water om de resten tussen de tanden en kiezen beter te kunnen verwijderen met een floss-draadje.

Een reactie op “Vijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *