Review boomba bamboe dekbedovertrekken

In 2017 vertelde ik IN DIT ARTIKEL veel over nachtrust en hoe ontzettend belangrijk dit is voor je algehele gezondheid. Naast al mijn tips IN DIT ARTIKEL is goed en degelijk slaapcomfort nét zo belangrijk. Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik kan wakker liggen van een laken wat zeer irritant en verkreukt in vouwen onder mij ligt zodat deze in mijn lijf staan gepriemd. Of wat dacht je van zeer stug beddengoed ? Lijkt wel schuurpapier! 😕 Ook kan je huid daar sterk op reageren, zeker als je net als ik last hebt van een overgevoelige kwetsbare huid. Ik overnachtte ooit eens in een hotel, waar het beddengoed waarschijnlijk zo vaak was gewassen in agressief spul dat ze op mijn huid aanvoelden als schuurpapier. Ik heb toen uit wanhoop ( ik was op vakantie ) een nieuw laken ergens gekocht zodat ik daarop kon slapen. Beddengoed is echt belangrijk om aan een goede nachtrust te bekomen. Maar het is ook zeker een stukje comfort. Echt lekker in je bed liggen ontspant je bovendien vele malen beter als dat je je ligt te irriteren aan van alles .

Dekbed-overtrekken zijn afgelopen jaren steeds meer een “ eye-catcher “ geworden, we besteden er meer aandacht aan, wat er op ons bed ligt. Het kan een slaapkamer verfraaien of juist andersom, enorm doen down-sizen. Steeds vaker wordt er rekening gehouden met kleuren, vormen, en illustraties. Maar zeker ook de stof. Je kunt dekbed-overtrekken kopen in discounters, maar ook in luxe bedden-speciaalzaken. Zeker wat betreft beddengoed zie je wel degelijk verschillen in kwaliteit. Koop voor de grap eens een hoeslaken bij de Action voor nog geen € 3 euro, en bekijk hoe deze na 5 x wassen oogt. Het zal gaan pillen en de stof wordt vaal. Investeren in echt goed beddengoed is niet alleen op-de-langere-baan goedkoper, maar zeker ook veel duurzamer.
Daarnaast hangt er nog een groot nadeel aan de goedkopere massale producties die overal voor een habbekrats verkrijgbaar zijn. Vaak zijn deze chemisch bewerkt ( verf / chemicaliën ) waardoor je huidklachten kunt krijgen. Je zult het vast wel eens hebben ervaren hoe een laken of overtrek uit een goedkopere klasse ruikt als je het uit de verpakking trekt. Heel olie-achtig en chemisch. Natuurlijk was je alles voordat je iets in gebruik neemt, maar dan nog zijn de stoffen aanwezig wat uiteindelijk ook voor allergische reacties kan zorgen, zonder dat men dit linkt aan het beddengoed.
Ook op gebied van beddengoed valt er voor mens, dier en milieu heel veel winst te behalen, sterker nog, er MOET veel meer aandacht voor deze bron van vervuiling gaan komen omdat de chemicaliën en verf die industrieel worden gebruikt bij producties zeer belastend zijn voor zowel mens, dier als milieu. Beddengoed is typisch iets waar niet zoveel aandacht aan wordt gegeven terwijl dit JUIST enorm belangrijk is. Er gebeurt gelukkig wel WAT in deze wereld van het beddengoed, maar lang niet genoeg om de consument echt te bereiken om hen bewuster te maken van de enorme belasting. Het werd hoog tijd voor mij, om er eens wat meer in te duiken. Eerder besprak en testte ik een hoofdkussen wat is gemaakt van natuurlatex ( KLIK HIER ) En nu ben ik dus met de overtrekken bezig. Tijdens mijn research schrok ik af en toe van de bizarre impact wat beddengoed / textiel heeft op het milieu. Eerlijk? Ik was mij daar ZELF ook niet van bewust. Natuurlijk wist ik dat er verf en andere “ nasty’s” werden gebruikt, maar dat het ZO ERG was….? 😟😟😟. Net als zo’n beetje iedereen keek ik vooral naar de leuke printjes, de prijs en of het enigszins van een goede kwaliteit was. Nu weet ik beter. Wist jij, dat katoenen beddengoed goed LIJKT, maar JUIST gigantisch belastend is voor het milieu ? Voor ieder kilo NIET-biologisch katoen is ook een kilo gif nodig. Dat is slikken hé? 😮 Veel mensen kiezen juist voor katoen omdat dit zo’n goede naam heeft. Maar zeker in geval van beddengoed is het juist funest. Het meeste bedden textiel wordt gemaakt van katoen wat groeit in monoculturen. Deze vormen een gevaar voor de natuur omdat er 20.000 liter water nodig is voor een kilo katoen, en zo’n 16-25 % pesticiden.

WAT IS DAN WEL “ GOED “?

Goed, laat het je duidelijk zijn geworden dat je niet bij de Action of de Zeeman moet zijn om beddengoed te kopen, hoe aanlokkelijk de prijzen ook zijn. Dit geldt overigens ook voor het vele VELE VELE andere bed-textiel wat ons in de schoot wordt geworpen. Waar moet je op letten ? Wat handige tips :
– zorg dat je verzekerd bent van bed-textiel, wat is gemaakt uit biologisch katoen. Let daarbij ook op FAIR TRADE zodat ze meest gevrijwaard zijn van kinderarbeid
– kies je voor dons, let dan op keurmerken en traceerbaarheid
– wol, ook hier geldt dat keurmerken en traceerbaarheid de beste garanties geven op gebied van producties en afkomst 
– duurzaam linnen, niet goedkoop
– bamboe, let goed op 100`% biologische afkomst 
Ik heb afgelopen tijd veel verteld over de zin en onzin van keurmerken. Er zijn veel onzinnige “ keurmerken” in de omloop die meer zijn gefantaseerd dan dat het enge waarde heeft. Maar er zijn ook zeer waardevolle keurmerken die erg veel problemen voor de consument kan voorkomen. Om een officieel keurmerk te mogen dragen zijn er zeer strenge eisen en controles nodig. Certificeringen worden niet zomaar uitgeschreven, dit wordt streng gecontroleerd. Dit soort keurmerken geven aan dat het productieproces en het materiaal onderworpen zijn aan de eisen van vele toonaangevende en waardevolle instanties en dat er zeer strikte controles blijven plaatsvinden, ook na de toezegging. Op milieu centraal vind je een lijst met zeven keurmerken die van toepassing zijn op beddengoed, KLIK HIER om deze lijst te bekijken.

BOOMBA BAMBOO

Vanwege mijn veganistische overwegingen ging mijn voorkeur uit naar bamboe. Ik ben mij gaan inlezen en kwam zo ook terecht bij BOOMBA BAMBOE een beddengoed leverancier die is gevestigd in Zoeterwoude. Ik bestelde een wit dekbedovertrek ( 200 x 200 ) en twee kussenslopen ( 50 x 75 ) en ben ermee aan de slag gegaan. Is het wat ?
Eerst wat vertellen over het overtrek zelf. Dit is gemaakt uit 100% biologisch bamboe. De overtrekken worden op een natuurlijke manier gekleurd. De overtrekken vallen onder het zogenoemde 400 TC, Wat de draaddichtheid aangeeft. Na het spannen van de biologische bamboe wordt het gewoven. De draaddichtheid geeft aan hoeveel draden er op een inch ( 2,5m2) worden gebruikt. Dedraden worden in de breedte en de lengte geteld. In dit geval 200 draden in de breedte en 200 draden in de lengte. Het gebruikte biologische bamboe draagt het Ecocert certificaat en heeft een bamboevezel met een ronde structuur die glad is. Dankzij de microgaatjes in de bamboevezels kan het beddengoed goed ventileren en kan het vocht goed afvoeren. Dit biedt heel veel extra slaapcomfort, zeker in de warmere zomermaanden . Bamboevezel reageert op omgevingstemperatuur . Als het kouder is, sluit de bamboevezel zich en geeft het een isolerend effect. Daarnaast is het 100% natuurlijk gehouden wat een antibacteriële werking biedt. Zeer voor mensen met bepaalde allergieën kan dit interessant zijn.
De dekbedovertrekken dragen het OEKO TEX 100 STANDAARD keurmerk. Dit is een vrij belangrijk keurmerk voor bamboe-textiel. Dit keurmerk geeft aan dat de producten vrij zijn van schadelijke en chemische stoffen / producties, denk aan chemicaliën en pesticiden, maar ook verf. Ook dragen de dekbedovertrekken het biologische ECO CERTIFICAAT wat aantoont dat ALLES biologisch wordt verkregen, van de boer tot het maken van het beddengoed.
De dekbed overtrekken zijn van nature hypoallergeen, het gaat de natuurlijke opbouw van bacteriën en huisstofmijt tegen wat dus zoals eerder gezegd erg interessant kan zijn voor mensen met bepaalde allergieën maar ook als je last hebt van een ( over ) gevoelige of snel prikkelbare huid.
Bamboe is goed voor het milieu. Het is het snelst groeiende gras ter wereld en heeft geen pesticiden en zoet water nodig en kan op de meest natuurlijkste manieren worden geproduceerd.
Bamboe is licht en ventilerend en dit was voor mij het stukje waar ik meest benieuwd naar was. Ik heb het super-snel warm onder een laken of dekbed, en ik was daarom reuze benieuwd of dit overtrek verkoelde effecten zou geven.
De overtrekken zijn mega fijn in onderhoud. Ze kreuken nauwelijks en je kunt ze al op 30*C wassen wat weer een groot voordeel is voor het milieu en jouw portemonnee. Dit komt, omdat bamboe een antibacteriële werking heeft die we bij katoen missen. Maar we kunnen nog meer groene vinkjes zetten bij biologisch bamboe versus katoen. BOOMBA zette er een aantal op een rijtje :
Het overtrek bevat zeer handige bamboe knopen zodat je het overtrek dicht kunt maken aan de onderzijde. De knopen zie je niet dankzij een luxe reep stof. Aan de binnenzijde vind je aan alle vier de hoeken handige koortjes. Dit is niet alleen mega handig om je dekbed aan vast te knopen zodat het niet steeds zo vervelend in de hoes verschuift, ook kun je gemakkelijker de punten vinden zodat je het dekbed er sneller in krijgt.

MIJN ERVARING

Ik werd al meteen enthousiast toen ik het ontving want dat zijn echte cadeautjes. Zowel het overtrek als de kussenslopen zijn verpakt in hetzelfde materiaal als de overtrek zelf, en dicht gemaakt met bamboe knopen. De zakjes kun je dus nog leuk gebruiken voor andere dingen, ik heb ze bijvoorbeeld gebruikt om zeep-geurzakjes van te maken 🙂
Al meteen bij het openen merk je: …dit IS natuurlijk! Geen zware chemische geuren. De stof ruikt lekker en aangenaam. Wat een groot contrast met het openen van chemisch bewerkt bedden-textiel. De stof voelt aan als zijde / fluweel. Het is zeer zacht en glad. Ik vind het indrukwekkend.
Het slapen…..wauw…..wat een comfort. Ik heb eerlijk nog nooit eerder op en onder zulk comfortabel bedden-textiel geslapen, dit is echt bijzonder! Omdat het op dit moment van schrijven al aardig zomers is geworden en de nacht-temperaturen ook niet echt meer onder de 10*C komen, slaap ik al onder enkel het overtrek. Dit doe ik iedere zomer omdat een dekbed voor mij , al is het een zomerdekbed, veel te warm is. Enkel onder mijn overtrek is voor mij warm genoeg en dit overtrek overtreft echt al mijn verwachtingen. Het houdt mij inderdaad warm zonder dat ik last heb van zweet-praktijken of juist nét even iets te koud. Ik blijf heerlijk op temperatuur zodat ik ontspannen kan inslapen, en uitgerust wakker wordt. Hieronder slapen voelt echt als pure luxe.
Dus ja, ben ik enthousiast ? MEER DAN! 🤩🤩🥰🥰🥰. …om verliefd op te worden!

WASSEN EN ONDERHOUDEN

Voor de eerste keer gebruik was ik altijd alles. Of het nu nieuw of uit kringloop afkomstig is. Dit overtrek heb ik dan ook gewassen op 30*C met mijn gewoonlijke ecologische wasmiddelen. Het kwam er vrijwel ongekreukt uit en het drogen ging buiten in de zon razendsnel. WAUW!
Het is overigens NIET NODIG om deze bamboe overtrekken hoger dan 30*c te wassen, sterker, dat zou alleen maar ten koste gaan van de natuurlijke antibacteriële werking. Wassen op 40 of 60 *C wordt daarom ook afgeraden.
Dit is wat BOOMBA  zelf aan wasadvies geeft. Wat betekenen deze symbolen :
 • Wassen op 30 graden
 • Handwas heeft de voorkeur
 • De bamboe producten niet met bleek behandelen
 • Droger in laagste stand (maar liever natuurlijk laten drogen)
 • Hangend drogen
 • Strijken maximaal 150 graden
Voor mij is dit eigenlijk niets nieuws of anders omdat ik sowieso al op deze wijze al mijn wasjes draai. 🙂 Ik heb gen droger ( energie vreters ) en ik was nooit hoger dan 30*C tenzij het echt nodig is. Ook wordt geadviseerd om te wassen met ecologische wasmiddelen. Dit is wat mij betreft niet meer dan logisch omdat je met conventionele wasmiddelen alsnog chemische stoffen toevoegt.
Ik was mijn beddengoed 1 x per week.
Ik koos zelf voor de kleur COCO WHITE, maar er zijn nog andere kleuren verkrijgbaar zoals SOFT TAUPE en SPACE BLUE. De witte vond ik BY FAR de mooiste, het is maagdelijk wit en geeft je slaapkamer meteen een waanzinnig mooie sfeer. De overtrekken zijn er in verschillende maten. Mijn maat is 200 x 200, maar er is ook een 140 x 200, een 200 x 220 , een 240 x 220 en zelfs een mega maat 260x 240 / 200 cm. Voor iedere bedmaat is er dus wel eentje beschikbaar wat superfijn is!
De kussenslopen zijn er ook in verschillende maten. Ik koos voor de 50 x 75 cm, maar er is ook een 40 x 80 cm en een 60 x 70 cm maat verkrijgbaar.

NADELEN ???

Niets dan alleen grote voordelen dus, zijn er dan geen nadelen ? Ik heb mij rot gezocht, zeer kritisch gekeken maar nee…..ik kan geen ENKEL minpuntje vinden. Nou ja…….de prijs is iets aan de pittige kant maar zoals ik eerder vertelde is investeren in ECHT GOEDE en ECHT DEGELIJKE en DUURZAME bedden-textiel meer dan de moeite waard. Het levert jarenlang plezier op en je belast bovendien het milieu niet. Wat ik persoonlijk toch ook best een belangrijk punt vind geworden nu ik mij wat meer heb verdiept in bedden textiel. De verkoopprijzen voor de overtrekken liggen tussen de € 80en 120 euro, wat ik persoonlijk echt redelijk vind, als je het vergelijkt met andere bedden-textiel-aanbieders. De kussenslopen kosten tussen de € 29-30 euro.

WAAR KAN IK DIT KOPEN ?

Ik was zo enthousiast dat ik de witte dekbed-overtrekken + kussenslopen binnen bracht bij Puur & Fit. Wat mij betreft voldoet dit product méér dan alleen goed aan al onze criteria en past het wat ons betreft dan ook méér dan goed in ons assortiment!
We kozen voor de COCO WHITE kleur. Als het allemaal erg goed gaat lopen, gaan we ook andere kleuren aan het assortiment toevoegen.
KLIK HIER om het dekbed overtrek te bestellen ( keuze uit verschillende maten )
KLIK HIER om de kussenslopen te bestellen ( keuze uit verschillende maten )

11 Reacties op “Review boomba bamboe dekbedovertrekken

 1. Mooi duidelijk artikel weer Monique.
  Goed slapen en alles wat daarbij hoort( bed, beddengoed,omgeving) is nog steeds een onder geschoven kindje bij heel veel mensen. Investeer in goede spullen en je nachtrust gaat met sprongen vooruit😴😴

 2. Ik wil graag de overtrek bestellen, maar de link werkt niet en bij Puur en fit vind ik hem ook niet op de site

  • klopt, de actie en lancering is pas aanstaande woensdag 11 Mei, dus nog heel eventjes geduld 😉

 3. Wat is de lengte (van hoofd- tot voeteneind gemeten) van het dekbed van 240×260?
  Is dat 240 of 260?

 4. Hallo Monique
  Al lang een stille bewonderaar van je. Nu dan eindelijk een vraag….
  Naast kussenslopen en dekbedovertrekken zou ik ook graag matras lakens willen aanschaffen. Zit dat ook in het assortiment?
  Warme groet
  Erik

  • Hey Erik,
   ja klopt, maar omdat deze momenteel niet meer leverbaar zijn, hebben we deze ook nog niet mee kunnen nemen in de actie. Zodra deze weer voorradig zijn gaan we ze opnieuw met actie lanceren , de verwachting is Juni. Warme groet!

 5. Hallo Monique,
  Dank je wel voor je artikel. Ik ben een nieuw natuurlijk dekbed aan het overwegen. Voorlopig ga ik nog niet voor bamboe. Ivm bamboeviscose. Het schijnt wel minder belastend te zijn dan het verbouwen van katoen maar toch… Ik ben er nog niet uit.
  Succes met je goede reviews.
  Marjan

 6. Ha Monique, dank je wederom voor je uitgebreide review. Wel een tip vraag: hier staat wassen 30• alleen ik krijg gelige verkleuringen veelal door gebruik van shea butter als nachtcrème. Die krijg ik niet uit mijn witte dekbedhoezen (geprobeerd: wasnoten, baking soda, Citroen zuur, warmer wassen, zon, azijn). Heb jij (of een lezer) de tip?
  Superbedankt!!groet Anouk

  • Hai! Ja, dat is en blijft toch een dingetje hé, wat betreft witte dekbed-overtrekken + slopen…..Ik heb zelf geen echte bio, wel dat je ruim tevoren voordat je naar bed gaat je gezicht / haren behandelt. Ik ga bijvoorbeeld nooit slapen als ik net mijn gezicht in heb gesmeerd of met natte haren. Dit helpt echt aanzienlijk. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *