Hoe gezond zijn waterkokers? + review Bourgini retro RVS waterkoker

TTTRRRRIIINNNGGGG..!! ⏰

De wekker gaat…..🥱….je strompelt slaapdronken naar de keuken, om daar als koffie drinker je eerste bak koffie te zetten, als thee drinker je eerste bak thee van de dag te maken. Veel theedrinkers gebruiken hiervoor een waterkoker, een zeer snelle manier om water tot een kookpunt te krijgen. In ieder gemiddeld Nederlands huishouden staat wel een waterkoker. Ze zijn relatief goedkoop, en altijd wel ergens handig voor. Alhoewel we steeds meer “ QUOOKER” kranen zijn gaan gebruiken ( dit zijn kranen waar je direct kokend water uit kunt tappen) blijven waterkokers ongekend populair. Gek genoeg wordt er nooit erg kritisch gekeken naar waterkokers. We zijn wel heel erg kritisch op onze potten en pannen en bak-materialen, maar waterkokers? 🙄 Daar lijken we 100% blind op te vertrouwen. Terecht?

WAT ZIJN WATERKOKERS?

Te beginnen bij het begin: waterkokers zijn elektrische apparaten waarmee we water in zeer korte tijd tot een kookpunt kunnen brengen. Het bestaat veelal uit een reservoir voor water, een handvat, een schakelaar, een verwarmingselement en snoer. Het verwarmingselement bevindt zich meestal onder het reservoir. Bovenin, in de meeste gevallen opgeborgen in het handvat, zit een constructie met een BIMETAAL ( een strip met twee verschillende metalen die aan elkaar zijn verbonden ) die ervoor zorgt dat de waterkoker uitschakelt zodra er stoom bij komt. Dit voorkomt doorbranden. Soms worden deksels niet goed afgesloten, waardoor de waterkoker aan kan blijven staan. Waterkokers komen voort uit de ouderwetse gietijzeren / stalen ketels die vroeger op de stoof stonden. Inmiddels zijn er zelfs elektrische fluitketels.
Waaruit een waterkoker is gemaakt, heeft erg veel invloed op de duurzaamheid, maar ook op smaak en onze gezondheid.

MATERIALEN

Er zijn heel veel waterkokers, die uit verschillende materialen zijn gemaakt. Zo is daar de RVS waterkoker, maar ook glazen waterkokers, en de dubbelwandige waterkokers. De meeste goedkopere waterkokers zijn gemaakt van kunststof. De wat duurdere zijn gemaakt van metaal / RVS en vuurvast glas. Er zijn ook keramieken waterkokers.
Alhoewel qua gezondheid en duurzaamheid het meest belangrijk is HOE je met een waterkoker omspringt , is het materiaal uiteraard ook enorm belangrijk voor het milieu. Je snapt vast wel dat de vele goedkopere plastic waterkokers nu niet erg fijn zijn voor het milieu Het is zeker verstandiger om een waterkoker te kiezen die naast duurzaam ook milieuvriendelijk is, en liefst vrij van plastic. Gelukkig kunnen we tegenwoordig meer dan voldoende kiezen uit goede en degelijke waterkokers. Er zijn zelfs waterkokers die meteen fungeren als theepot / warmhouder, en waarin je met losse thee thee kunt zetten. Deze waterkokers zijn de luxere paardjes onder de waterokers, en kosten dan ook iets meer dan de gemiddelde waterkokers.
Wat is nu de beste, wordt mij vaak gevraagd. Het beste kun je kiezen voor GLAS en RVS.  Uit talloze studies is gebleken, dat waterkokers die zijn gemaakt uit glas en bijvoorbeeld RVS de beste papieren geven. Zowel op gebied van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, en de gezondheid. Metalen / RVS waterkokers zijn ook prima, maar let daar wel op alle gebruikte materialen. Veel RVS waterkokers hebben bijvoorbeeld enkel een RVS buiten behuizing maar bestaan binnenuit uit andere materialen.

HOE GA JE GEZOND OM MET EEN WATERKOKER?

Als we op google gaan rond neuzen over de gezonde aspecten rondom waterkokers, komen we erg veel verhalen tegen over het opnieuw opkoken van water in waterkokers. Volgens diverse wetenschappers, waaronder de Amerikaanse Anne Helmenstine , zou  er in het water wat telkens opnieuw weer wordt op gekookt in een waterkoker schadelijke stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk kunnen zijn als we er teveel van binnen krijgen. Het gaat om stoffen als nitraten en fluoride. Volgens de wetenschapper kan steeds opnieuw opwarmen van water in de waterkoker mogelijk zorgen dat bepaalde concentraties worden versterkt. Echter betekent dit niet, dat deze schadelijke stoffen aanwezig zijn in een schadelijke concentratie, maar wordt het meer onder “ beter voorkomen dan genezen” gezet. Daarnaast betreft dit een AMERIKAANS onderzoek, waar het water veel meer fluoride bevat dan in Europa en Nederland. En kun je inderdaad beter geen resten water in een waterkoker laten zitten en het opnieuw opwarmen. Het is bovendien bevorderlijker voor de duurzaamheid van je waterkoker en de smaak. Herhaaldelijk opnieuw water koken haalt zuursof en stikstof uit het water waardoor het een platte smaak krijgt en je kopje thee daardoor ook niet erg lekker kan gaan smaken.
En dan is er ook nog het kalk-aanslag. Dit is bijna niet te voorkomen, zeker als je in een gebied woont waar het water behoorlijk hard is. Kalkaanslag zorgt ervoor dat de verwarmingselementen zodanig worden aangetast dat het water niet goed, niet snel genoeg of onvoldoende wordt verhit. Tevens kunnen stukjes kalk los gaan laten en in het water terechtkomen. Als je niets doet aan kalk aanslag zal het apparaat uiteindelijk kapot gaan. Het is daarom best een belangrijk puntje om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Daar zijn tegenwoordig veel kant en klare dure meuk-middeltjes voor op de markt verschenen, maar gelukkig kun je zelf ook met wat azijn en / of citroensap je waterkoker ontkalken. Het is een klusje van niets. Je vult de waterkoker met water en zorg ervoor dat alle door kalk-aangetaste onderdelen in de kan onder water staan. Laat dit koken en vervolgens 15 minuten afkoelen. Giet de waterkan daarna leeg en spoel goed om tot de azijn geuren zijn verdwenen. Als het kalk niet volledig is verdwenen , herhaal je deze stappen. Het is ook een goede tip om de waterkoker van binnen na ieder gebruik af te drogen met een doek. Zo blijft de kalk aanslag ook zo lang mogelijk weg.

MIJN FAVORIET

Waterkokers zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Je hebt als consument dus erg veel om uit te kiezen. Het is geheel afhankelijk van wat jij persoonlijk belangrijk vind. Interesseert het milieu je niet zoveel, geef je niks om duurzaamheid en kwaliteit, of maakt het jou geen drol uit of een waterkoker nu van RVS is of van kunststof, dan kun je inderdaad een meest goedkoop alternatief scoren. Je kunt tegenwoordig al waterkokers kopen bij discounters voor nog geen € 10 euro.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar RVS. Dit vind ik een fijn materiaal om te verhitten. Het toeval wilde dat ik recentelijk een nieuwe waterkoker moest aanschaffen, mijn oude was defect geraakt en deed het niet meer optimaal. Na zeker 8 jaar trouwe dienst heb ik deze ingewisseld voor een nieuwe. En dat is de zeer leuk ogende waterkoker van het merk BOURGINI. Het gaat om een superleuk-retro model, waar ik meteen voor viel. En, niet onbelangrijk, de waterkoker voldoet aan al mijn persoonlijke eisen.
Volledig heet deze fraaie waterkoker de BOURGINI NOSTALGIC KETTLE DE LUXE. Het heeft de vorm van een retro fluitketel. De kleur is zwart, en je kunt in één keer maar liefst 1,7 liter water koken. De waterkoker zelf is snoerloos. Wat het extra leuk maakt om bijvoorbeeld op je fornuis te zetten als je hem niet gebruikt , hoe leuk !😀
De waterkoker wordt geactiveerd via een kookplaatje die je op stroom zet. De waterkoker is op dit plaatje 360 graden draaibaar en dus enorm flexibel in bewegen. De plaat is bovendien vlak, wat betekent dat het vrij blijft van kalk-aanslag.
Nog wat zeer prettige eigenschappen op een rij :
–  het bevat een waterniveau-aanduiding zodat je kunt zien hoeveel water er in de ketel zit
– de handgreep is geïsoleerd, dus geen loei-hete grepen
– het bevat een uitneembaar uitschenk-filter die je vrij eenvoudig onder de kraan kunt omspoelen
– het bevat een drievoudige stroom-afslag-beveiliging
– het bevat een oververhitting-beveiliging
– het bevat een droogkook-beveiliging
– het water wordt razendsnel gekookt dankzij een mega-kooksnelheid van 115 seconden
– de behuizing bestaat geheel uit RVS
– de rest van de ketel is geheel BPA-vrij
Dan voor de liefhebber nog de technische specificaties 😁
– de waterkoker weegt 1681 gram
– de afmetingen ; b x h x d : 20 x 28,5 x 23 cm
– het vermogen is 2200 Watt
– fabriek-garantie is twee jaar
– er zit een Nederlandse handleiding bij
Ik viel als een blok voor de retro-look, want hoe leuk staat dit in je keuken? HEEL LEUK!! 😍 Ik drink iedere dag liters gember-water en de waterkoker wordt dan ook intensief gebruikt. Ik heb de waterkoker inmiddels een paar maanden iedere dag in intensief gebruik en iedere dag wordt ik er blij van. Het gaat allemaal zo makkelijk en snel.
Waar je wel even op moet letten ( i learned the hard way…..🙄🥺 ) is het dekseltje na het koken. Ik haalde deze eraf en brandde mij lichtelijk aan de loei-hete stoom. Laat dat dekseltje er dus lekker op tot het water goed is afgekoeld, of let op je vingers! Gebruik bijvoorbeeld een pannenlap als je graag dat dekseltje eraf wilt.
Ik heb inmiddels erg veel complimenten gekregen van mijn bezoek. Ik zet deze ketel dan lekker op tafel. Om bij te tappen. Velen hebben deze waterkoker ook meteen gekocht, en zijn nét zo enthousiast als ik. Ik ben oprecht blij met deze waterkoker, het levert mij iedere dag erg veel plezier op, en dat is toch ook best belangrijk! Als je op zoek bent naar een degelijke, duurzame, mooie waterkoker, dan is dit de gouden tip.
Hij kost € 47,99 en is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart.

9 Reacties op “Hoe gezond zijn waterkokers? + review Bourgini retro RVS waterkoker

      • Is deze ook geschikt voor linkshandigen? Want ik heb er nu een met, zoals bij de meeste waterkokers, met de waterindicator aan de achterkant. Ik moet op het geluid afgaan om te weten of er genoeg water in zit. Klopt niet altijd, waarschijnlijk brandt hij door op een dag. Hopelijk ontstaat er geen brand:)

  1. Leuke waterkoker, maar nou vraag ik mij af: in het plastic gedeelte waar je de hoeveelheid water kunt aflezen, daar komt toch ook water tegenaan?

    • Volgens mij is het alleen een plastic kapje over een glazen ruitje. Het kokende water komt niet tegen het plastic.
      Wil je het zeker weten, zou je zelf even in een winkel moeten kijken.

  2. Vraagje geld dit voor alle Bourgini waterkokers (ben niet zo van het retro) of geld het “gewoon”voor alle RVS waterkokers

  3. Na jouw zeer enthousiaste betoog over de Bourgini waterkoker heb ik er ook een aangeschaft, nadat mijn oude waterkoker het had begeven. Ik lees echter in de gebruiksaanwijzing dat je geen azijn mag gebruiken bij het schoonmaken….. maar zo te lezen doe jij dat wel bij jouw Bourgini? ‘Echte’ ontkalkers uit de winkel zijn vast niet meukvrij. Ben benieuwd.

    • ik gebruik inderdaad een klein beetje appel cider azijn. Nooit problemen, maar doe het ook niet te vaak.

  4. Hoi Monique ben je toevallig ook bekend met keramische waterkokers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *