100% natuurlatex hoofdkussen testen……wat is het en IS het wat ?

Onlangs publiceerde ik een review over een natuurlijk en duurzaam hoofdkussen gemaakt van kapok. ( KLIK HIER )  Alhoewel dit kussen mij goed beviel qua liggen, was het te hard voor mij en te laag waardoor ik hem heb geretourneerd. Terwijl ik aan het bedenken was welk kussen ik opnieuw ging bestellen, werd ik benaderd door een andere leverancier in duurzame kussens : TUUR. Dit is een Belgische onderneming die al meer dan 50 jaar bestaat en op gebied van slapen heel veel heeft te bieden. Ik werd meteen  enthousiast en bestelde  een kussen om te testen.

Het gaat om een kussen, die is gemaakt van 100% natuurlatex. Heel iets anders dus als kapok of dons. Het maakte me in elk geval ontzettend nieuwsgierig en vooral…zou het A: lekker liggen en B : mij eindelijk verlossen van mijn nek-schouderklachten ?

HET TUUR KUSSEN

TUUR dus. Een Belgisch bedrijf wat naast 100% natuurlatex kussens ook matrassen en toppers verkopen. Ook verkopen zij dekbedden en hoeslakens. Het bedrijf werkt in zeer korte productie-ketens waardoor hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft. De materialen die zij gebruiken komen enkel vanuit Europse makelij , en maken zij al hun producten zelf in hun eigen fabriek in Belgie. Meest gebeurt handmatig. Hun focus ligt op duurzame relaties met hun mensen, hun klanten en de planeet. Zo zijn zij aangesloten bij “ 1% for the planet “ waar zij 1% van hun omzetten doneren aan WILDERNESS INTERNATIONAL , een organisatie die zicht inzet voor behoud van unieke natuur.
De hoofd-materialen die TUUR gebruikt in al hun producties zijn biologisch gecertificeerd katoen en 100% natuurlatex. Hiervoor is gekozen omdat natuur-latex een zeer duurzaam materiaal betreft maar ook nog eens erg anti-bacterieel, anti-allergisch en zeer ventilerend werkt. Nu is het ene “ natuurlatex” het andere niet. Wat hierin erg belangrijk is, is dat het echt moet gaan om een 100% natuurlatex. Heel veel fabrikanten / leveranciers zeggen bijvoorbeeld dat het om een natuurlatex gaat, maar een groot aandeel kan in de meeste gevallen synthetisch latex bevatten. Volgens de Europese Wetgeving mag een matras bij een aandeel van maar 40% natuurlijke oorsprong latex “ natuurlatex “ worden genoemd. In erg veel gevallen is het aandeel 85% en zo’n 15% gewoon synthetisch ( Zwitserse norm ) Veel fabrikanten vertellen, dat dit synthetische aandeel nodig is, maar het heeft geen enkele meerwaarde, niet ergonomisch gezien als qua gezondheidsvoordelen. Het is gewoonweg een meest goedkope manier om “ natuur-latex” matrassen te produceren.
TUUR doet hier NIET aan mee. Zij willen geen compromissen maken in kwaliteit en duurzaamheid en kiezen daarom alleen voor gecertificeerde, pure materialen. Op de website kun je deze zeer belangrijke certificaten inzien. Deze certificaten zijn van zeer cruciaal belang als het komt op echt 100% natuurlatex. Het maakt het onderscheid tussen echt natuurlatex en een 100`% natuurlatex-aandeel. TUUR toont met deze certificaten dat zij met echt 100% natuurlatex werken en geen synthetische aandelen toevoegen. Synthetisch latex wordt o.a gewonnen uit aardolie, dus zeker een aandachtspunt om op te letten.
Naast gecertificeerd 100% natuurlatex werkt TUUR met biologisch gecertificeerd katoen. Persoonlijk vind ik dit een groot aandachtspunt, sinds ik mij wat meer heb verdiept in de grote katoen-keten en de vreselijke misstanden die hierin plaatsvinden. Er heerst o.a veel kinderarbeid, slecht betaalde arbeid, en geen goede werkomstandigheden . Naast dat gecertificeerd biologisch katoen zeer streng let op dit soort wan-praktijken, moet het ook aan bepaalde eisen voldoen zoals vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu. TUUR gebruikt bio-katoen wat is gecertificeerd door o.a OEKO-TEX en het ECO INSTITUT. Zij halen hun biologisch katoen uit Portugal, waar het is te traceren.
Terug naar het kussen wat ik ontving, Ik koos een 60 x 60 formaat, omdat ik wel van een groot kussen hou. Er zijn drie soorten kussens verkrijgbaar. Mijn kussen ( 60 x 60 ) en een kleinere maat ( 40 x 50 ) en een cocoon kussen speciaal voor buik-slapers.
Mijn gekozen kussen is bijzonder geschikt voor :
– mensen met allergieën
– mensen met nek-schouderklachten 
– mensen die een goede ondersteuning nodig hebben tijdens de nachtrust
– mensen die op hun zij en rug slapen
Het kussen heeft een zeer goede veerkracht waardoor het zich direct aanpast aan je slaaphouding. De elasticiteit van het 100% natuurlatex ( vergeet die 100% niet!!!!) zorgt voor een directe terugvering van de indrukking van je hoofd waardoor het terugspringt in zijn vorm. De hoes ( het tijk) is gemaakt uit biologisch katoen en een natuurlijke viscose. De opbouw van mijn kussen is 13,5 cm 100% natuurlatex en de hoogte is 14 cm. De tijk-hoes is afneembaar en gewoon wasbaar in de wasmachine ( 40*C)  wat toch wel prettig is t.o.v kapok-kussens die niet gewassen kunnen worden. Ook gaan kapok kussen veel minder lang mee.  Het tijk kan echter niet in de droger. Mijn kussen weegt 1,7 kilogram.

HOE LIGT IE ?

Ik ontving het kussen in een mooie stevige doos die precies goed was om het kussen in te vervoeren. Geen mega-grote dozen dus die maar voor de helft zijn gevuld. Leuk detail is dat op iedere bestelling op de doos staat af te lezen wie jouw kussen heeft ingepakt. Dank je wel Nadine in mijn geval, voor het inpakken. Wat overigens nét zo luxe gebeurt als de andere partijen duurzame kussen-leveranciers. Ook hier zie je duidelijk dat het niet om fabriek-werk gaat, dat de kussens niet in een door worden gelazerd, en weg worden gezonden. Ik ontving mijn kussen in een mooi luxe vloei-papier, met een garantie-zegel. Die garantie zegel zat overigens ook op de doos geplakt. Toen ik het kussen uit het vloei-papier haalde was ik aanvankelijk een beetje “ huiverig” want oei……het was best een laag model, en dat is iets waar ik nu juist zo NIET naar op zoek ben. Ik ben dus die eerste nacht slapen op mijn nieuwe kussen een beetje terughoudend gaan slapen, maar …..gelukkig viel alles meer dan mee. De laagte waar ik zo “ bang” voor was , was juist gunstig voor mijn lig-houding, mijn nek en schouders waren vrij van druk. En wat ligt dit kussen HEERLIJK ! 😃 Niet te hard, niet te zacht, gewoon precies goed! Het kussensloop paste gelukkig prima om het kussen, omdat het gaat om een nogal lastige maat ( 60 x 60 ) kunnen kussen-slopen nogal eens niet-passend zijn, maar ik heb gelukkig grotere kussen-slopen. Ik heb die eerste nacht echt als een roos geslapen en…geen pijnlijke nek / schouders en hoofdpijn bij het opstaan! Ik was echt blij verrast! Ik ben gewoonweg oprecht mega-blij met dit kussen! Ik hoop dat ik hier nog jaren heerlijk op ga slapen. Ik lijk tot nu toe mijn kussen eindelijk te hebben gevonden! Ook nacht twee was overigens een succes! Ik denk dat ik inmiddels al aan mijn nieuwe kussen gewend ben. Voorlopig blijft de nek en schouderpijn uit en heb ik overdag ook al veel minder last. Ik ben hoopvol ! Waar ik persoonlijk overigens ook erg prettig vind zijn de afmetingen. Aanvankelijk dacht ik daar ook het mijne over maar ik ben nu erg blij dat ik voor deze maat heb gekozen. Je kunt je hoofd lekker bewegen op het kussen. Super!
Zijn er nadelen ? 🤔 Nee…ik kon ze echt niet vinden. Ik vind het kussen fijn, de service is top, de duurzaamheid geweldig en ik vind het persoonlijk voor zo’n duurzaam geproduceerd kussen de verkoopprijs ook niet heel erg hoog. Ik heb tijdens mijn zoektocht naar hoofdkussens prijzen gezien die twee x zoveel hoger waren terwijl het ging om synthetische materialen. Ik denk echt dat je met dit kussen een zeer goede deal maakt voor jezelf, het milieu en je nachtrust!

WAAR KAN IK HET KUSSEN BESTELLEN ?

Tuur verkoopt veelal zelf hun producten via hun officiele website. Het kussen die ik mocht testen ( de 60 x 60 ) kost €84,95. Wat mij betreft elke eurocent waard.
Wil je mijn 60 x 60 kussen bestellen ? KLIK DAN HIER 

7 Reacties op “100% natuurlatex hoofdkussen testen……wat is het en IS het wat ?

 1. Ik slaap al 8 jaar op een latex kussen en ik zou zeker niet anders meer willen.
  Een korte tijd werkte ik in een beddenzaak waar mensen dan om een advies vragen welk kussen voor hun het beste is, maar dat is zo persoon afhankelijk.
  De meeste collega’s adviseerde de koudschuim kussens… terwijl je hoofd dan veel lager komt te liggen dan de oorspronkelijke houding van het lichaam.
  Een latex kussen houd het hoofd (in mijn ervaring) precies op de juiste afstand ten opzichte van de schouder, waardoor het juist heel ontspannen en natuurlijk aanvoelt.

  Blij dat er nu een mooi bedrijf bestaat die dit oppakt!

 2. Hai Monique, ik heb ook het kussen van 60 x 60 besteld. het ligt heel fijn wat jammer is is dat de werkelijke afmeting bij mij 50 x 50 is en ik dus het kussen net te smal ind met draaien. Is bij jou de werkelike afmeting wel 60 x 60. Ik heb een tweede kussen bestled en ook daar zijn de afmetingen 50 x 50. ik heb Tuur hierover benaderd en ik mag de kussens retourneren. graag verneem ik van jou of bij jou de afmetingen wel kloppen?

  Vriendelijke groet,
  Angela

  • ik heb eerlijk gezegd het kussen nooit gemeten, maar ben dit direct gaan doen na jouw vraag, en inderdaad…50 x 50. Nu weet ik niet wat jouw probleem daarmee is, ik vind de maat eigenlijk wel juist meer dan goed. Ik heb sinds dit kussen GEEN nek / schouderklachten meer echt heerlijk. Ik ga TUUR in elk geval benaderen en zeggen dat de afmetingen niet kloppen wat op de website staat. Bedankt voor het melden!

 3. Dank je wel Moniq0ue. Het kussen.ligt inderdaad geweldig Mijn vorige kussen was wel 60 breed en ik dacht met draaien dat de 50 te smal zou zijn. Het valt mee, nog geen last gehad dat het iets smaller is dan ik gewend was. Ook mijn nekklachten zijn al verminderd na twee nachten. Ik ga het kussen dus toch houden. Wel fijn dat je geantwoord heb op de maat. Ik dacht eerst dat ik een verkeerde maat opgestuurd had gekregen. Dat kan ik nu loslaten. Al met al een heel fijn kussen.

 4. Hoi Monique,
  Goed onderzoek!
  Heb je ook tips over de topper Van Ruud?
  Ik wilde de matras topper bestellen en toen zei mijn man dat een topper van koudschuim veel beter is. Nu twijfel ik…
  Hij zei dat Latex veel kortere levensduur heeft en niet goed ventileert. Weet jij daar meer van?

  Dankjewel alvast!
  Natascha

 5. Hoi Monique, ik was al een tijdje op zoek naar een ander kussen, maar ik slaagde er niet in om het juiste kussen te vinden.
  Naar aanleiding van jouw blog kwam ik op de site van Tuur terecht. Ik ben daar heel netjes en efficiënt geholpen. Het kussen heb ik van de week ontvangen. Wat een zaligheid! Ben er zo blij mee! Eindelijk weer een goede nachtrust en geen stijve nek meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *