De natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022

Het is voorjaar 2022. We worden dit jaar flink getrakteerd op zeer zonnige voorjaars-dagen. Het voelt al een beetje als zomer. Met het verschijnen van de zon stromen bij mij al mijn mail / bericht-boxen weer vol. De ene vraag na de ander over, hoe kan het ook anders, zonnebrandmiddelen. Ik verzorg sinds 2019 ieder jaar een grote natuurlijke zonnebrandmiddelen-test, en ik heb begin 2022 aangegeven, dat deze er voor 2022 niet in gaat zitten.  Reden : er waren gewoonweg geen nieuwe producten /nieuwe ontwikkelingen ……dus erg weinig tot niets om over te schrijven / te testen…..

Nou,…..dat heb ik geweten. 😁 Heel veel mensen waren onwijs teleurgesteld omdat zij ieder jaar op deze test wachten voordat zij hun zonnebrandmiddelen inkopen. Natuurlijk is er begrip, maar de teleurstelling is groter. Dat laatste bleef mij een beetje dwars zitten want ik stel niet graag mensen teleur.
Het bleef afgelopen weken knagen in mijn hoofd. En ik bedacht andere opties om mensen op dit gebied toch tegemoet te komen. Dit resulteerde wel in leuke nieuwe artikelen maar de echte test……..daar was echt veel behoefte naar omdat veel consumenten door de wildernis de bomen niet konden zien. Uiteindelijk kwamen er op de valreep toch nog nieuwe zonnebrandcrèmes binnen! SUIT Matters en Dr. Hauschka kwamen met een zonnebrandcrème, Attitude kwam met geheel nieuwe formules, Sol de Ibiza heeft zijn formules aangepast en ook Eco Cosmetics kwam met een nieuwe variant. Al met al dus nog meer dan genoeg voor een zonnebrandmiddelen-test voor 2022!
Ik kreeg onlangs tevens een onderwerp onder ogen, waar ik mogelijk wel wat mee kon : de OCEAAN VRIENDELIJKHEID ( ook wel reefsafe ) van zonnebrandmiddelen. Daar heb ik in 2019 over geschreven. Er zijn wetenschappelijke onderzoek-resultaten die voor mij zeer interessant zijn om in te duiken. Daarnaast is er veel reuring over microplastics. Ook dit was voor mij voldoende reden om toch iets-van-een-test te gaan maken. Qua zonnebrandmiddelen blijft het wel hetzelfde verhaal, maar wat ik wel zag, was dat sommige fabrikanten hun producten hadden verbeterd, of een nieuwe verpakking hadden gegeven. Ik kwam op het idee om al deze punten samen te voegen en toch een “ soort-van  natuurlijke zonnebrandmiddelen test te gaan maken! Het is een beetje anders dit jaar omdat ik geen nieuwe producten kon vinden, maar er was genoeg om mijn eigen top 12 samen te gaan stellen, en deze opnieuw zeer kritisch te gaan testen. Ik hoop, dat jullie hier wat mee kunnen!

OCEAAN VRIENDELIJK ( REEF SAFE )

Het dringt ( gelukkig ) steeds meer door tot de consument, dat al die chemische / synthetische verzorgingsproducten niet alleen slecht nieuws zijn voor mens, dier en milieu, maar ook zeer vervelende reacties kan geven op de huid. Op gebied van zonnebrandmiddelen zien we veel zorgen over de invloed op ons milieu. Met name de oceanen waarin veel koraal is te vinden, zouden ontzettend worden bedreigd omdat wij geheel ingesmeerd de zee in duiken. In 2008 kwamen de eerste bewijzen dat de vele zonnebrandmiddelen het koraal in de zeeën aantasten. Recreatieve consumenten, maar ook water-sporters kunnen als echte zonnebrand-vervuilers worden gezien. Met name chemische zonnebrandmiddelen trekken IN de huid, waardoor men kan denken, dat het zo’n vaart niet loopt. Maar als je weet, dat het al na 30 minuten in onze urine kan worden gevonden, weet je ook dat dit zeker ook voor de oceanen en wateren een bedreiging betekent. Daarnaast spoelen we de wc door als we hebben geplast en wassen we ons na ieder zonnebad af om alle resten zonnebrand van ons lichaam te krijgen. Ook dit spoelt door douche-putjes weg de oceanen in.  Dit meegeteld levert het een nieuw zorgelijk fenomeen op : zonnebrandcreme-vervuiling, in het Engels sunscreen-pollution.
In 2008 bewogen de meeste fabrikanten zich naar zogenaamde REEF SAFE ( oceaan-koraal-vriendelijke ) alternatieven en even leek dit het ei-van-columbus. Fabrikanten begonnen alternatieven op de chemische zonnefilters te gebruiken, waarvan de meest bekende zinkoxide en titanium dioxide zijn, de twee natuurlijke zonnefilters die we tegenkomen in natuurlijke zonnebrandmiddelen. Er werd tevens nadrukkelijk op verpakkingen vermeld, dat de producten oceaan/ koraalvriendelijk waren om de consument zo gerust te stellen. Echter toonde recentelijke studies, dat deze alternatieven niet veel beter zijn……
In 2008 werd ontdekt, dat de meest gebruikte chemische zonnefilters ( oxybenzone, butylparabenen …) schadelijk zijn voor het milieu. De chemicaliën kunnen volgens de onderzoekers virale infecties activeren in de symbiotische microalgen waarvan koralen afhankelijk zijn om zich te voeden. De studies toonden tevens dat chemische zonnebrandmiddelen een schadelijke invloed hebben op koraalriffen en mariene organismen. Een onderzoek uit 2015 toont dat oxybenzone koraal-verbleking veroorzaakt door de temperatuur te verlagen waardoor koralen verbleken zodra deze worden blootgesteld aan langdurige hittestress. Oxybenzone is genotypisch, wat betekent dat het koraal- DNA beschadigt wat zeer ernstige, dodelijke misvormingen veroorzaakt. Het meest verontrustende wat wetenschappers vaststelde volgens hen was dat oxybenzone werkt als een hormoon-regelaar. Dit heeft geresulteerd in veel onrust rondom dit chemische zonnefilter.
Over dan maar naar de zogenoemde fysische natuurlijke zonnefilters ????🫤 Dat leek de meest logische stap. Maar……een meest recente studie uit 2018 wees uit dat NIET-GECOATE zinkoxide en titaniumdioxide-nanodeeltjes ( minder dan 35 nanometer in diameter ) giftig kunnen zijn voor koralen, vissen en andere rif-organismen. Hun kleine formaat, de interactie met cellen en het feit dat deze oxidatieve stress veroorzaken in zonlicht ( koraalverboeking ) beschadigen harde koralen en hun symbiotische algen. Met andere woorden kunnen plantaardige oliën ook giftig zijn voor rif-organismen. Zo bevat crysantenolie pyrethrines die zeer extreem giftig zijn voor mariene soorten. Eucalyptusolie, lavendelolie, en Neem zijn typische insectenwerende middelen, die ook gewoon giftig kunnen zijn voor ongewervelde dieren.
Dit zijn oliën die regelmatig worden gebruikt in ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen voor een geur. Je zou daar als consument sowieso goed op kunnen letten.
Alhoewel veel wetenschappers het eens zijn dat de primaire actieve ingrediënten in zowel chemische als fysische zonnebrandmiddelen schadelijk zijn, discussiëren andere wetenschappers dat er nog veel meer onderzoek nodig is. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd en geschreven. Diverse wetenschappers stellen dat studies die in laboratoria ( en omgeving ) worden uitgevoerd, mogelijk niet in staat zijn de omstandigheden op het rif vast te leggen waar verontreinigende stoffen snel worden verspreid en verdund. Maar….hoewel de concentraties van zonnebrandcremes die in diverse onderzoeken worden gebruikt hoger kunnen zijn dat de natuurlijke omgevingen, is de negatieve impact van deze chemicaliën op het water en het zee-leven ( levende organismen ) onmiskenbaar .
Ook verdient dit onderwerp meer aandacht. Het heeft zeker invloed op de koralen en ander zee-leven en dat is op zijn minst wel iets waar we met zijn allen nu al naar kunnen kijken.
Wil je 100% verzekerd zijn dat jouw zonnebrand crème ( tenminste ) oceaanvriendelijk is ? Vraag dit dan na bij de fabrikant. Hij moet zich garant stellen dat zijn gebruikte zonnefilters nano-deeltjes-vrij zijn. Alleen dan kan er de meeste garantie worden gegeven op een “ reef-friendly” alternatief.
Tot vorig jaar was er geen nauwkeurige regelgeving voor nano-deeltjes. Als de gemiddelde deeltjesgrootte groter was dan 100nm, dan was er geen sprake van nano-deeltjes. Maar in de praktijk betekende dit dat een zonnebrandcrème 50% deeltjes van 50nm kon hebben en 50% deeltjes van 150nm en dan ‘voldeed het aan de regelgeving voor non-nano. Gelukkig is dat een jaar geleden veranderd en veel transparanter geworden. De nieuwe regelgeving zegt dat alle deeltjes groter moeten zijn dan 100nm om non-nano te kunnen worden genoemd. Een non-nano melding is overigens niet verplicht, een nano-vermelding is dat wel. De 100nm-grens geldt voor de totale deeltjes-grootte, dus ook inclusief coating. Wanneer de deeltjes groter zijn dan 100nm kunnen zij niet in de huid penetreren, maar ook niet in koraal of ander zeeleven..  Er is voor de Europese richtlijnen wél een verbod gekomen op nano-deeltjes in sprays, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat dit bij inhaleren kankerverwekkend is. Voor de huid geldt dit verbod niet en fabrikanten maken daar tot de dag van vandaag ( misbruik…) gebruik van. Als je ( in Europa ) een natuurlijke zonnebrand-spray koopt zou je als consument dus mogen aannemen dat deze 100% nano-vrij is.
Het EWG ( environmental Working Group ) en het RIVM waren echter niet onder de indruk van de studie uit 2018, waaruit voortkwam dat ook in de fysische zonnefilters nano-deeltjes aanwezig zijn en dus ook mogelijk het zee-leven aan kan tasten. Sterker, volgens beide partijen IS HET NIET EENS MOGELIJK om een titanium dioxide / zinkoxide  te verkrijgen zonder dat er nano in zit, het kan enkel van merk tot merk verschillen, ze zijn bij merk A bijvoorbeeld groter dan bij merk B. Het EWG en het RIVM zegt bovendien dat titanium en zink de beste opties zijn voor de oceaan, ongeacht dus dat deze wel nano-deeltjes bevatten. Wat zegt, dat er altijd het beste voor deze fysische filters kan worden gekozen in plaats van chemische. Wat ook erg belangrijk is, is om te kiezen voor transparante bedrijven. Onderzoekers ontdekten dat niet genano-cotiseerde ( gecoated )titanium en zinkoxide niet snel of makkelijk acute toxiteiten vertonen…..
Het zou jou mogelijk kunnen ontmoedigen jezelf niet meer in te smeren met welke zonnebrandcreme ook. Het wordt voor de consument behoorlijk lastig gemaakt om zowel voor hun eigen gezondheid als die van het milieu te willen zorgdragen. Toch zeggen alle wetenschappers / betrokken partijen en deskundigen dat het risico op schade aan zeeleven en oceanen nooit zo hoog zal opwegen tegen onze zon-bescherming en is het in dat opzicht ALTIJD het beste plan om jezelf goed te blijven insmeren. Op dit moment werken wetenschappers aan verschillende oplossingen. Op het College of Pharmacy van Florida ontwikkelt een team bijvoorbeeld een zonnebrandcreme met behulp van SHINORINE, dit is een UV absorberend ingrediënten wat wordt gewonnen uit algen.
Hoe serieus kun je dan zo’n logo op een fles nog nemen als consument ? 🙁 Dat is inderdaad lastig. Zoals je hebt kunnen lezen zitten er ook in fysische zonnefilters nano-deeltjes, maar volgens veel partijen die zich hiermee bezighouden niet noemenswaardig risicovol dat het een wezenlijk gevaar voor de oceanen oplevert .Mijns inzien is een natuurlijke zonnebrand crème waar ook geen schadelijke plantaardige oliën aan zijn toegevoegd de allerbeste keuze. Onthoud, dat zo’n logo niet zegt dat het 100% oceaanvriendelijk is en dat claimen ze in basis ook niet. Het aanmerken met “ oceaanvriendelijk “ of “ reef-friendly “ is tenslotte de slag-om-de arm houden en geen “ 100% reef Proof “ of 100% oceaan-veilig. Hoe noemden ze dit ook alweer ??? 🤔🤔🤔…….JUIST JA!  GREENWASHING!

WAT KUN JE ZELF DOEN ?

Goed. 😐
Natuurlijke zonnebrandmiddelen lijken ook op dit vlak de absolute winnaar te zijn. Maar wat zou jij, als consument nu nog meer kunnen doen??
Ik geef een aantal tips :
– Biologische varianten betekent niet dat deze veilig en goed / beter zijn. Ook plantaardige oliën kunnen schade berokkenen aan de oceanen / het zeeleven 
– Kies NOOIT voor een spray. Naast dat dit in veel landen zelfs al is verboden, zijn sprays ( ook op drijfgas ) ontzettend slecht voor mens, dier en milieu. Een groot deel van de stroom komt in het milieu terecht omdat het niet alleen op de huid wordt gespoten maar ook alles daar omheen. Soms moet je meerdere keren sprayen om iets op de huid te krijgen wat ook erg ongezond is om in te ademen. 
– Let linksom of rechtsom op de volgende ingrediënten :
– OXYBENZONE
– OCTOCCRYLEEN
– BUTYLPARABEEN
– OCTYLMETHOXYCINNAMAAT  of ook wel OCTINOXAAT
– 4-METHYLBENZYLIDINE KAMFER 
Deze ingrediënten zijn bewezen zeer schadelijk voor oceanen en zeeleven. Zoals eerder gezegd kunnen diverse ( plantaardige) oliën, maar vooral minerale oliën zoals parafine , petroleum en vaseline schadelijk zijn. Je kunt dat zelf het beste zien, als je na het insmeren een duik in de zee neemt. Je zult een olielaagje op het water zien liggen. Dit zijn een aantal namen die je kunt tegenkomen in ingrediënten lijstjes van zonnebrandmiddelen :
– MINERALE OLIE ZONDER DAT KENBAAR WORDT GEMAAKT OM WELKE HET GAAT
– PETROLATUM, PETROLEUM OIL, PETROLATUIM LIQUID, 
– PARAFFINUM LIQUIDUM, SUBLIQUIDUM,LIQUID PARAFIN, ISOPARAFIN C11-12-13-14
– WITTE MINERAAL OLIE / WITTE OLIE ( WHITE OIL )
– EUCERIT ( CERA MIRCOCRISTALLLINA)
– EUCERIN ( EEN MENGSEL VAN PLANTAARDIGE OLIEN EN MINERALE OLIEN )
– OZOKERIT
– CESERIN
– MIRCOCRYSTALLINE WAX
– Milieu testen zijn op dit moment nog niet verplicht voor de cosmetica. In hoeverre cosmetica dus schadelijk is, is vaag. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om wel een milieu test te gebruiken op hun producten, maar aangezien dit veel meer rompslomp en gedoe kost wordt dit eigenlijk nauwelijks tot nooit toegepast. Je kunt dit overigens als consument altijd navragen bij een fabrikant.
– Net als in de voedsel en levensmiddelenindustrie geldt dat “ 100% natuurlijk” een erg breed begrip mag zijn volgens de wet. Veel zonnebrandcremes claimen natuurlijk te zijn maar kunnen dan bestaan uit ENKELE natuurlijke ingrediënten. Om zeker te zijn dat je een ECHT natuurlijk zonnebrandmiddel koopt, let dan op KEURMERKEN. Deze worden niet zoals ook wel eens wordt gedacht, zomaar gratis bij een happy meal bij de Mac Donalds weggegeven, daar gaan zeer strenge controles en eisen aan voor eer een fabrikant zo’n keurmerk op zijn verpakking mag zetten. Let op keurmerken als NCS, BDIH, EKO, ICADA, NATREU en ECOCONTROL. 

MICROPLASTICS

Afgelopen periode ( April 2022 ) is er erg veel ophef geweest over microplastics in verzorging en cosmeticaproducten. In het kort wat microplastics zijn: …Al het plastic afval wat wij gebruiken en weggooien valt vroeg of laat uiteen. Hierdoor ontstaan steeds kleiner wordende deeltjes. Onder microplastics vallen alle deeltjes die kleiner zijn dan een halve centimeter en meestal zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog. NANO plastics zijn zelfs onder de meest modernste microscopen nauwelijks zichtbaar. Zowel microplastic als NANO plastics worden ook wel SECUNDAIRE microplastics genoemd. Daarnaast zijn er ook PRIMAIRE microplastics, deze ontstaat als gevolg van slijtage zoals  vezels van synthetische kleding, slijpsel van autobanden en andere materialen die aan slijtage onderhevig zijn. De microplastics die fabrikanten bewust toevoegen aan verzorging / cosmeticaproducten vallen ook onder de primaire microplastics.  Dit komt uiteindelijk via doucheputjes en gootsteenputjes in het milieu terecht, ze spoelen via deze wegen de oceanen in. Volgens een Engels onderzoek kunnen dat meer dan 100.000 zijn per scrub-beurt! 😵 Afgelopen jaren hebben veel cosmetica-fabrikanten de deeltjes van polyethyleen  vervangen door verschillende alternatieven maar ze vertellen er uiteraard niet bij dat er nog tientallen andere microplastics in hun producten aanwezig zijn.
Ik geef hier een zeer korte uitleg over microplastics maar het omvat veel meer dan dit. Het TNO heeft hier al veel onderzoek naar gedaan. Veel risico’s zijn onbekend, maar wat er dan bekend wordt is zorgwekkend te noemen. Volgens het TNO worden we blootgesteld aan verschillende soorten plasticdeeltjes. De diversiteit aan types, groottes en vormen maakt het onderwerp mega-complex. Zeker omdat we nog niet zover zijn dat we NANO plastics kunnen detecteren ,we weten in feite niet eens waar we het precies over hebben. We moeten het voorlopig dus doen met de feiten die wel bekend zijn, en daar zoveel mogelijk op anticiperen.
Een handige tool voor de consument is de app BEAD THE MICROBEAD . Dit is een gratis te downloaden app waarmee je talloze producten d.m.v de ingrediënten te scannen kunt controleren op de aanwezigheid van microplastics. Worden er microplastics aangetroffen, dan zal de app ook meteen aangeven om welke het gaat. Het is zeker voor de eerste vluchtige check up voor de consument een prettige tool. Hoe accuraat de scores zijn is nog vrij lastig te zeggen maar wat het tenminste zeker geeft zijn goede richtlijnen.
Wat je als consument ook kunt doen is kiezen voor natuurlijke alternatieven op verzorging en cosmetica. Dit betekent niet dat ALLES is gevrijwaard van microplastics, maar het geeft wel de beste papieren af, omdat deze producties veel strenger worden gecontroleerd en veel meer zorg en aandacht wordt besteed.  Je kunt vast wel IETS begrijpen van chemische / synthetische verzorging en cosmetica die soms bijna gratis wordt weggegeven. Daar mag en kun je verwachten veel microplastics aan te treffen . Door tenminste de meest haalbare verstandigste keuzes te maken draag jij al een flink steentje bij.

MIJN TOP 12 NOG EEN KEER ONDER DE LOEP

Afgelopen jaren heb ik onwijs veel natuurlijke zonnebrandmiddelen getest, bijna 50 ! Deze testen kun je allemaal teruglezen in mijn zonnebrandmiddelen testen vanaf 2019 tot 2021. In iedere test heb ik een winnaar en een verliezer en alles wat daar tussen valt. Een winnaar is voor mij een winnaar als deze aan al mijn strenge persoonlijke eisen voldoet. Er waren drie winnaars, maar ook “ runner-ups “ die nét even onder de score van de winnaar viel. Vaak scheelde het eigenlijk niets. En zette ik deze soms dan ook op een gedeelde eerste plek. Al deze winnaars en runner-ups waren overduidelijk ook in de kortingsacties en daarbuiten de ab-so-lute hardlopers. En waren de ervaringen vrijwel nét zo lovend als mijne.
We zijn wat jaartjes verder sinds de eerste test uit 2019. En velen vroegen mij recentelijk hoe ik “ er nu naar keek “ …..zijn het nog steeds mijn favorieten ? Dit gaf mij het idee om al mijn winnaars en runner-ups opnieuw te gaan testen. En dat bleek soms niet eens overbodig want tijdens mijn research ontdekte ik dat sommigen in samenstelling waren veranderd ( en verbeterd volgens de fabrikant ) of hadden ze een nieuwe verpakking. Genoeg reden om deze opnieuw grondig te gaan testen.
HOE WERKT DE TEST ?
Ik ga precies hetzelfde te werk als gewoonlijk. Dus ik let op facetten als prijs, smeerbaarheid, geschiktheid voor veganisten, werking, kleur en geur, gebruiksvriendelijkheid en mijn persoonlijke eind oordeel. Alle geteste zonnebrandmiddelen uit deze test zijn 100 % natuurlijk en meest biologisch en gecertificeerd. Ik vermeld dit laatste er ook bij. Daarnaast zijn ze allemaal gecontroleerd op microplastics en zijn allen vrij verklaard.
Ik test iedere zonnebrand twee keer. Ik test deze op mijn armen en ben gemiddeld anderhalf uur blootgesteld aan de zon. Mijn bevindingen zijn geheel gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, ik kan daarom ook niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke andere uitkomsten . Na de test heb ik de zonnebrandmiddelen gedoneerd aan een uitdeelpunt voor mensen met zeer weinig inkomen. Aan deze test zijn géén enkele commerciële doeleinden verbonden, ook geen enkele vorm / bron van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties.  De test is 100% on-afhankelijk en op eigen initiatief geschreven.
Tot slot wil ik erbij vermelden dat ik last heb van een lichte-zonen-allergie. Mijn huid is rijp, extreem overgevoelig en kwetsbaar. Daarop is deze test gebaseerd.

SUIT MATTERS SPF20

Tja…..ik kan hier niet anders dan mega-enthousiast over zijn. Het is gelukt, om de waas eruit te houden, en dat vind ik sowieso al erg knap van de formulator. Ik ben één van de test-personen geweest voor deze formule en er zijn heel wat samples gesneuveld eer het tot deze formule kwam. Ik ben best nauw betrokken geweest bij het hele productieproces waardoor ik ook niet 100 maar 1000% achter deze zonnebrand kan staan. Ik zeg soms wel eens gekscherend, dat ik tot een zekere level iets tot-het-puntje uit kan zoeken als kritisch gezondheidslogger, omdat ik niet met mijn neus bovenop de productie sta, in dit geval stond ik er wel met mijn neus bovenop. En weet ik wat er echt in zit, weet ik 100% dat de SPF klopt, en dat de werking klopt.
Ondanks dit wil ik met klem benadrukken dat ik de zonnebrand 100% eerlijk en oprecht heb getest tegenover de andere kandidaten uit deze test. Ik heb de zonnebrand op exact dezelfde punten streng getest en beoordeeld. Geen vriendjes-politiek dus en iedereen die mij kent, hoef ik dat gelukkig ook niet uit te leggen. Mijn oordeel is 100% puur en eerlijk.
PrIJS  € 29,50 voor 200 ml
VERPAKKING : fles met hygiënische dop. Handig in doseren, er komt nooit teveel in één keer uit de fles
KLEUR / GEUR : wit, de geur licht zoet , zeer subtiel
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Ja
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: geweldig goed. Trekt snel in, geen waas. Geen plakkerige toestanden.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : zeer goed.
WERKT HET ? Ja….zeker! Ik heb de zonnebrand inmiddels standaard in gebruik genomen en mijn huid vind het meer dan geweldig. Geen reactie, ook niet na anderhalf uur in de volle zon.
MIJN OORDEEL : alles klopt wat mij betreft aan deze zonnebrand. Het heeft een zeer licht aangenaam geurtje , de substantie is niet te dik, niet te dun, en het doet vooral wat het moet doen, en dat is de huid beschermen tegen UVA +UVB. Niets meer of minder.  Ook is deze zonnebrand de één van de voordeligste uit deze test. Geen toeters, geen bellen. Het krijgt van mij de volle vijf groene vinkjes! ✅✅✅✅✅
BESTELLEN? KLIK HIER 

ATTITUDE SPF 30 STICKS ( ORANGE BLOSSOM + PARFUMVRIJ ) GETINTE MINERALE GEZICHT STICK SPF 30 , MINERALE GEZICHT STICK VOOR KINDEREN

Attitude heeft hun assortiment aan zonnebrandmiddelen veranderd. Ze zijn van een tube / crème naar een stickvorm gegaan, en of dit nu zo’n goede stap vooruit is…..De crème vond ik in mijn vorige testen subliem. Uiteraard is de samenstelling fiks veranderd, wat vooral betekent dat het water in basis is vervangen voor zinkoxide. Verder is de formulering min of meer hetzelfde gebleven. Wat wel opvallend was aan de nieuwe verpakking is de claim OCEAN LOVERS wat zoveel als oceaan-vriendelijk voorstelt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit nogal dubieus en vaag en ik vind het dan ook persoonlijk een klein beetje jammer dat zo’n topmerk als Attitude hieraan deelneemt. Attitude legt de focus voornamelijk op plasticvrij produceren, en is daarom overgestapt van tubes naar plasticvrije verpakkingen.
Ook nieuw is de getinte minerale gezicht-stick, die ook een SPF 30 bevat. Ook deze stick bestaat voor het grootste deel uit zinkoxide . En zijn er begrijpelijkerwijs ook kleur-pigmenten aan toegevoegd voor de tint.
Naast deze getinte variant is er tevens een variant zonder tint, met toegevoegde havermout…… Havermout?????😲 Ja, havermout. Want havermout is niet alleen inwendig heilzaam en knettergoed voor ons, ook uitwendig kan havermout wonderen verrichten voor de geïrriteerde huid. Attitude heeft een sensitive lijn gebaseerd op havermout extracten. Dit heeft een kalmerende en verzachtende werking op de tere huid. Tot slot is er ook een gezicht-stick speciaal voor kinderen. Mij wordt nogal eens gevraagd of dat nu wel zo nodig is, zonnebrandmiddelen die speciaal lijken te zijn ontwikkeld voor kinderen. JA en NEE. Het dringende algemene advies luidt sowieso om baby’s onder de één jaar nooit bloot te stellen aan de zon. Ook niet in de schaduw. Het is beter om het kind af te schermen. Na het eerste levensjaar blijft de huid ook nog langere tijd zeer teer en kwetsbaar en moet er goed en verstandig worden omgesprongen met de blootstellingen aan de zon. Veel ouders zien niet zoveel kwaad in de felle zon op een peuter / kleuter huid, maar zo’n leuk tafereeltje in een zwembadje in de tuin of op balkon kan de huid al vroeg schade aanbrengen. Ook hier luidt het advies om het kind nooit te lang bloot te stellen aan de felle zon, en laat het een hoedje en shirtje dragen. Betreft insmeren, wordt de SPF 30 geadviseerd. Ook kan het nodig zijn, afhankelijk van de kwetsbaarheid van de huid, om een SPF 50 te gebruiken.
Dit kan met ALLE NATUURLIJKE ZONNEBRANDMIDDELEN. Het maakt dus in regel niet heel veel uit of het nu een zonnebrand specifiek voor kinderen is, of eentje voor het hele gezin. Wel kan het belangrijk zijn , om te letten op de parfums in zonnebrandmiddelen, deze worden in de varianten voor kinderen meestal weggelaten. Als je echter voor een natuurlijke zonnebrand kiest zonder parfum, kun je deze ook prima gebruiken voor het gehele gezin.
Van crème naar stick……in hoeverre geeft dit verschil ? Ik testte dit met de creme-variant van de Orange blossom en de nieuwe stick-variant.
Links zie je de verschillen op mijn huid aangebracht. De stick smeert direct uit op de huid terwijl de crème moet worden uitgesmeerd. Wat ik dus echt knap vind is dat de stick al meteen als een crème aanvoelt op de huid. Het voelt totaal niet stroef aan of legt een brokkelige laag op de huid. Rechts zoe je beiden uitgesmeerd. Als je ziet geeft het geen enkel wezenlijk verschil, het smeert beiden op exact dezelfde dikte uit. Ik vind het echt indrukwekkend te noemen.
PRIJS :  voor de Orange blossom € 22,49 voor 85 gram , de ongeparfumeerde €22,49 voor 85 gram,  voor de getinte minerale gezicht-stick betaal je € 15,98 voor 30 gram, voor de minerale gezicht-stick met havermout € 15,98 voor 30 gram, en de minerale gezicht-stick voor kinderen € 15,98 voor 30 gram.
VERPAKKINGEN : allen sticks
KLEUR / GEUR : De orange blossom stick heeft een witte kleur, en een veranderde geur. Dit vind ik persoonlijk erg jammer omdat ik juist de geur van de Orange blossom erg waardeerde. De geur komt wel in de buurt van de oude formule, maar ruikt ietsje zoeter op de huid, wat meer aanwezig. Ook helemaal niet zo verkeerd overigens!
De gezicht-stick heeft een bruine kleur en een vrij neutrale geur, ik vind hem niet heel erg fijn ruiken. Dit geldt ook voor de havermout gezicht stick, ik vind de geur muf en niet aangenaam. De kids stick en de ongeparfumeerde stick hebben geen geur.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: te beginnen bij de Orange blossom: uit de stick op de huid gesmeerd is het een verrassend mooie substantie, wat ik aanvankelijk niet verwachtte. Het smeert subliem goed uit op de huid, laat geen waas achter en geeft geen plakkerige toestanden. Wel moet je goed opletten niet teveel op te smeren, dat kan dan wel aanvoelen als droge pindakaas. Hetzelfde geldt voor de gezicht-stick. Ik vind de tint niet super aanwezig, en heel eerlijk gezegd geen directe meerwaarde geven. Voor dat tintje hoef je het dan ook, vind ik persoonlijk, niet te kopen. Wel is het prettig op het gezicht, geen zweterige ellende of vieze plak-zooi. De ongeparfumeerde stick doet zijn werk goed, en smeert eveneens zeer prettig uit, wat ook geldt voor de twee andere gezicht sticks. Ik vind de geur van de havermout stick niet erg lekker.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : wel fijn, maar het heeft zeker niet mijn voorkeur. Gelukkig is de smeerbaarheid uitstekend, waardoor het ook op gebied van gebruiksvriendeljkheid hoger scoort dan andere zonnebrand-sticks. Nadeel is het knoeierige, ranzige geheel na gebruik. De dop wordt smerig en vettig.
WERKT HET ? Jazeker! Geen enkele reactie, ook geen irritaties na het opbrengen.
MIJN OORDEEL : een fijne zonnebrandcreme, zeker voor een SPF30 Deze stick vind ik bijzonder geschikt voor kinderen. Ik prefereer echter een crème, maar dat is persoonlijk. De gezicht-stick zou ik niet kopen voor het tintje. Dit is nauwelijks zichtbaar terwijl ik toch best een zeer bleke / blanke en transparante huid heb. De geuren hebben wat mij betreft overduidelijk een flinke stap terug gedaan, jammer dat de geur van de Orange blossom wat zoeter en daarom wat penetranter is geworden, maar verder een topper, die van mij vier groene vinkjes krijgt! ✅✅✅✅ De smeerbaarheid vind ik werkelijk SUBLIEM en zeker knap gedaan voor een stick-verpakking.
BESTELLEN ? KLIK HIER 

SOL DE IBIZA 30 SPF + 50 SPF

DE grote favoriet uit mijn test van 2020. Inmiddels is SDI behoorlijk gegroeid en komen zij met verschillende varianten. Er leek veel vraag te zijn naar een SPF50 variant op de SPF30. Deze werd eerst in een stick uitgebracht maar dat bleek vanwege de samenstelling niet zo’n groot succes . De SPF50 is daarom overgezet in het bekende tinnen blikje. De SPF30 heeft op zijn beurt weer een ander blikje gekregen. Daarnaast brachten zij een lippen balsem uit met een SPF15.
Het verschil tussen de SPF 30 en de SPF50 is minimaal, om de SPF te verhogen  is er meer zinoxide toegevoegd. De SPF30 bevat 20% zinkoxide en is in basis uit kokosolie gemaakt, de basis van de SPF50 is zinkoxide. SDI gebruikt geen titanium dioxide waardoor de waas uitblijft. De kokosolie en de aloê Vera wordt gehaald bij biologische boeren uit de streek. SDI doneert bovendien 1% terug aan de planeet voor iedere aankoop.
De lippen balsen  ( verderop meer ) is een zeer fijne stick voor zowel zomerperiodes als op wintersport vakanties. Het heeft een veilige marge van SPF 15 wat meer dan voldoende is voor de lippen. De lippenbalsem is opgebouwd uit pure plantaardige oliën en bevat zinkoxide. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van droge lippen door de zon / wind is dit een ideale stick.
PRIJS : € 25,25 voorde SPF30 ( 100 ml ) € 27,50 voor de SPF50 ( 100 ml )
VERPAKKING : SDI schenkt net als Attitude overigens, enorm veel aandacht aan plastic-vrije verpakkingen. De blikjes zijn van tin, de stick zit in een kartonnen kokertje .
KLEUR / GEUR : allen zijn wit van kleur, de SPF50 is meest wit, de geuren zijn neutraal/ geurloos. De lippenbalsem heeft een lichte zoete aangename geur.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: je moet zorgen dat je huid warm is, of dat het blikje op kamertemperatuur is. Anders wordt het opbrengen knap ingewikkeld, wat ik zeker een groot minpunt vind. Als alles op een juiste temperatuur is dan smeert ie wel vrij goed uit maar blijft wel wat stroef op de huid aanvoelen. Ik vind het wat onprettig.  Er ligt geen waas op de huid. De lippenbalsem daar in tegen smeert als een malle zo goed!
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : nee, ik kan hier niet meer van maken dan een ruime onvoldoende qua gebruiksvriendelijkheid. Wel zijn de blikjes schattig en compact wat het zeer fijn maakt om mee te nemen. De lippenbalsem is wat lastig om van onderen omhoog te wippen, maar als ie eenmaal op de juiste diepte staat is het zeer fijn in gebruik. Ook hier wel weer dat geknoei met de dop, wat bij plasticvrije sticks on-voorkombaar lijkt.
WERKT HET ? Absoluut! Het is een mega goede zon-beschermer en mijn huid reageert ook op deze SDI niet. De zonnebrand is uitermate geschikt voor iedereen die vrij snel verbrandt en ook voor kinderen meest ideaal.
MIJN OORDEEL : zeer goede zon-bescherming. Gebruiksvriendelijkheid is wat minder, maar ben je op zoek naar een echte goede bescherming dan zijn deze van SDI ideaal. Vier volle groene vinkjes! ✅✅✅✅
BESTELLEN ? KLIK HIER

ECO COSMETICS SPF 20 + SPF 30 SUNMILK

Eco cosmetics heeft dit jaar wat meer focus gelegd op hun sunmilk. Mijn eerdere persoonlijke ervaringen met hun zonnebrandmiddelen zijn redelijk positief te noemen, al vind ik het geen winnaar. Wat voornamelijk te maken heeft met de smeerbaarheid. Dat vind ik opmerkelijk minder t.o.v de vele andere zonnebrandmiddelen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de combinatie van zinkoxide en titaniumdioxide. Wat ik wel weer erg prettig vind aan dit merk is de transparantie, ze werken meest biologisch wat ik best knap vind voor een zonnebrand. De zonnemelk is specifiek ontwikkeld voor de overgevoelige huid, ook de SPF20 is neutraal in geur. Dit is prettig voor al die mensen die helemaal niet zo van al die geurtjes houden.
PRIJS: € 16,50 voor 100 ml, de zonnemelk kost € 14,45 voor 75 ml
VERPAKKING : fles en tube
KLEUR / GEUR :  beiden wit, beiden geurloos, al vind ik de zonnemelk wel een zeer subtiele lichtre ( aangename ) geur afgeven op de huid aangebracht.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Ja
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: Tja,…..dat vind ik wat betreft de SPF20 en alles wat daarboven komt een minpunt. Het smeert iets lastiger uit op de huid en gebruik je teveel, dan blijft het als een kleverige waas op de huid liggen. De zonnemelk doet wat dat betreft beter zijn werk, maar is in mijn beleving wel erg dun / vloeibaar waardoor het direct uit de tube loopt. Zeker als de tube bijvoorbeeld door de zon is verwarmd ( wat toch vaak gebeurt bij dagje strand enz ) ben ik bang dat dit er als water uitloopt.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : wel fijn, op de zonnemelk na, die is echt behoorlijk vloeibaar. Ik denk dat het een beter idee zou zijn geweest om ook deze in een fles met pomp-flacon te verpakken.
WERKT HET ? Jazeker, als een trein, wat dat betreft ligt het werkingsniveau dicht tegen die van Sol de Ibiza aan. Het geeft een zeer goede bescherming.
MIJN OORDEEL : prima zonnebrandmiddelen voor een redelijke prijs. De smeerbaarheid vind ik minder, en ook de zonnemelk mag van mij iets dikker. / of in een andere verpakking. Maar verder!?? Drie volle groene vinkjes best waard! ✅✅✅
BESTELLEN? KLIK HIER

EARTH LINE SPF20

Dit was voor mij één van de allereerste favoriete natuurlijke zonnebrand-creme en het is sindsdien onveranderd gebleven. Ik vind het nog altijd één van de aller-beste natuurlijke zonnebrandmiddelen die verkrijgbaar zijn. Alles klopt aan deze zonnebrand. Het is zo’n typische zonnebrand die geschikt is voor het hele gezin. Daarnaast is het verrijkt met bijzonder rijke oliën en extracten wat ervoor zorgt dat de crème de huid meteen voedt en hydrateert. Deze zonnebrand bevat net als de Eco-cosmetics zowel titanium dioxide als zinkoxide.
PRIJS : € 24,95 voor 150 ml
VERPAKKING : tube
KLEUR / GEUR : de kleur is wit, de geur vind ik echt verrukkelijk, zeer subtiel
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Ja
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: geweldig goed voor een combi van titanium en zink. Wel zie je hier wat ook bij andere natuurlijke zonnebrand met deze combinatie gebeurt, zodra je teveel opsmeert. Het kan dan gaan plakken en er kan een waas zichtbaar blijven.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : goed, het is een fijne textuur waardoor het niet als-een-malle uit de tube komt zetten .
WERKT HET ? Zeker! Het beschermt en laat mijn huid verder ook met rust.
MIJN OORDEEL : ja, echt ook een topper. Sinds 2018 staat deze al hoog in mijn top. En dat zegt denk ik voldoende. Prijs is echter wel iets aan de hogere kant, maar vier volle groene vinkjes, dat verdient ie zeker! ✅✅✅✅
BESTELLEN ? KLIK HIER 

DR HAUSCHKA GETINTE ZONNEBRAND CREME / GEZICHT SPF30

Dr Hauschka valt onder mijn favoriete merken. Ik was daarom super-benieuwd naar de zonnebrand creme, deze is voor mij totaal nieuw. Het gaat om een vrij kleine tube, waar ik met enige verbazing naar keek. De tube bevat maar 40 ml. Het is dan wel bedoeld voor het gezicht, maar ook dan vind ik de inhoud, zeker tegenover de prijs gezet, karig. Je zou aan kunnen nemen, dat de ingrediënten de moeite waard zijn.
Ook deze crème heeft net als bij één van de minerale gezicht-sticks van attitude een tintje.. Het merk zelf vertelt dat deze creme beschermt tegen UV straling en huidveroudering voorkomt door licht. Er zitten mooie verzorgende oliën en werkzame planten zoals abrikoos, vijgencactus, goudsbloem, wondklaver en kokosolie. Er wordt ook hier gewerkt met de combinatie zinoxide en titanium dioxide en DR Hauschka geeft ook aan dat in beide minerale zonnefilters nano zit. Iets waar ik persoonlijk een teleurstelling weg moest slikken. Wat ik ook vrij opmerkelijk vond waren de best wel vele parfumstoffen voor een gezichtscrème.
PRIJS : € 28,95 voor 40 ml en daarmee de duurste uit deze test
VERPAKKING : Aluminium  tube
KLEUR / GEUR : kleur is door de toegevoegde pigmenten vrij licht bruin, de geur vond ik echt vies. Het gaf mij nog de meeste accosiatie met smeerolie en benzine, ik vond het echt niet aangenaam.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Nee
GECERTIFICEERD ? Nee
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: die is prima. Het heeft een geweldig mooie textuur zoals je deze gewend bent van dit merk. Ook de tint is duidelijker zichtbaar dan de attitude variant, ik zag een duidelijk kleurverschil.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : die is prima, het werkt goed vanuit de tube.
WERKT HET ? Jazeker. Het voelt niet onprettig in de volle zon. En mijn huid bleef goed beschermd,
MIJN OORDEEL : op zich een meer-dan-prima gezicht-creme. Maar de prijs ?? NO WAY. Ik vind dat echt té duur. Ik hecht erg veel waarde aan kwaliteit, maar ook voor mij zijn er grenzen, zeker als er andere goedkopere alternatieven zijn die NIETS onder doen. Hou je van een beetje luxe, en wil je geen make-up gebruiken ( dekking ) om je een wat mooiere tint te geven, dan is deze zeker geschikt. De geur vind ik persoonlijk echt niet lekker.  Wat ik ook een enorm minpunt vind is de zeer belangrijke informatie, die alleen op het doosje waarin de tube komt, staat beschreven. Op de tube zelf zie je geen enkele informatie over gebruik en ingrediënten wat ik toch best een ding vind.  Hij krijgt van mij ondanks de nadelen wel drie groene vinkjes. ✅✅✅  Want qua werking doet het wat het belooft.
BESTELLEN? KLIK HIER

ONZE LIPPEN IN DE ZON

Wat het meest verbrandt in de zon, zijn onze uitstekende delen, als de oren, de neus en…de lippen. Deze worden erg vaak vergeten bij het insmeren. Onze lippen bestaan uit spieren en vetweefselen, daarnaast bevatten ze bloedvaten om de lippen goed te doorbloeden en zenuwen die prikkels op de lippen verder geleiden . Het bevat tevens speekselklieren die helpen bij het afscheiden van het speeksel in de mond. Lippen worden nogal eens voor lief genomen, maar het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in onze spraak en de vorming van klanken.
In de volle zon kunnen de lippen dus ook net als de huid verbranden. De lippen zijn een stuk meer kwetsbaar dan onze huid. Een verbranding door de zon lijkt sterk op een verbranding van een andere bron, denk aan hete thee of koffie, de pijn en de blaren zijn vrijwel hetzelfde. De lippen kunnen bovendien door de felle hete zon en hogere buitentemperaturen sneller uitdrogen, waardoor de lippen ook meer kwetsbaarder worden.
Als je er op tijd bij bent, geneest een verbrande lip of verbrande lippen vrij snel. Het helpt, om er verzachtende balsems op te smeren, maar het zal zeker enkele dagen wat ongemakkelijk een pijnlijk blijven. Omdat de lippen de opening vormen voor ons voedsel, loert het gevaar van infecties ook, en daar moet je wel echt even goed voor oppassen. Heb je langer dan vier/ vijf dagen last, zijn de lippen erg gezwollen, voelen ze “ nattend” aan, zijn de lippen verkleurd ( paars, zwart of blauw ) is de blaar-vorming heftig en komt er pus vrij, dan is het zeker verstandig om langs de huisarts te gaan.
Beter is het uiteraard, om verbranding van de lippen te voorkomen. Alhoewel ik geen fan ben van “ zogenaamde bij-producten” van zonnebrandmiddelen als een speciale zonnebrand voor dit/ dat/ zus en zo, is een zonnebrand crème voor de lippen wel zeer nuttig. Dit zijn lippenbalsems, die bestaan uit verzorgende, herstellende en verzachtende oliën, en bevatten een SPF. Meestal is de SPF rond 5-15 gehouden, wat zeker voldoende is voor de tere lippen. Kies je de natuurlijke varianten, ben je in de meeste gevallen beter af, omdat deze natuurlijke minerale zonnefilters gebruiken en speciale kruiden-extracten die de lippen extra verzorgen.
De meeste natuurlijke zon-lippenbalsems zijn tevens geschikt voor de kapotte en schrale, droge lippen, waardoor je de balsem na de zomermaanden gewoon op kunt gebruiken, als de herfst en de winter zich aankondigen. Dit maakt een zonnebrand lippen balsem duurzaam. Nog een voordeel aan natuurlijke lippenbalsems met een SPF is dat er minerale zonnefilters worden gebruikt, zoals zinkoxide. Als de fabrikant deze tenminste nano-vrij claimt, zijn deze de allerbeste keuzes om te maken voor mens, dier en milieu.
Ik testte eerder de lippen balsem van Earth Line in een eerdere test, in deze test neem ik twee nieuwe lippen balsems mee van de merken Attitude en Sol de Ibiza. Zij komen dit jaar met nieuwe lippen balsems op de markt.
ATTITUDE 
Ook de lippenbalsem zit bij Attitude in een plasticvrije verpakking. De SPF is vrij hoog, namelijk 15 wat een optimale bescherming geeft aan de lippen. De basis is kokosolie en dat merk je meteen aan de textuur. Die is meteen een stuk zachter dan andere stollende oliën als bijvoorbeeld cacaoboter. De stick bevat zinkoxide.  De zinkdeeltjes die ATTITUDE in de minerale zonnebrand toepast zijn echter zorgvuldig gekozen om aan het huidoppervlak te blijven en een beschermende barrière te vormen. De zinkoxidemoleculen die ATTITUDE heeft gekozen zijn stabiel en worden niet afgebroken na blootstelling aan de zon. Ze bieden een optimale bescherming die door deskundigen als de veiligste optie wordt beschouwd. De lippenbalsem op minerale basis van ATTITUDE met non-nanozinkoxide vormt een fysieke barrière op de lippen en beschermt deze tegen UVA- en UVB-stralen (breed spectrum)
PRIJS : €6,49 voor 8,5 gram
VERPAKKING : kartonnen kokertje
KLEUR / GEUR : de kleur is wit, de geur overduidelijk kokos. Dit is overigens niet geheel uit de kokosolie gehaald, er zijn aroma’s toegevoegd. Ik vind de geur erg lekker.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakking
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: niet optimaal. Het is behoorlijk zacht waardoor de stick al snel uit de koker schiet en zalvig is van textuur. Dat is voor een zonnebrand crème voor het lichaam prettig, maar op de lippen brengt het een stuk lastiger aan. Je moet echt oppassen dat je niet teveel druk zet op de stick, er kunnen dan stukken aan je lippen blijven hangen wat niet erg aangenaam uitsmeren is
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : minder. De stick moet je van onderen met wat kracht omhoog wippen, wat niet erg gebruiksvriendelijk is te noemen. Ook hier weer de kliederende meuk rondom het dopje.
WERKT HET ? Dat zeker! Apart van dat het niet heel erg gebruiksvriendelijk is, werkt het wel als een malle. Mijn lippen werden DIRECT soepel en zacht. Wel voelen mijn lippen iets vettig aan.
MIJN OORDEEL : een ja en een nee. Qua werking / geur / verpakking vind ik het een toppertje, maar juist ook diezelfde verpakking verpest een boel. Het krijgt van mij wel drie groene vinkjes! ✅✅✅
BESTELLEN? KLIK HIER
SOL DE IBIZA 
De andere nieuwkomer is de stick van SOL DE IBIZA. Deze stick heeft ook net als de stick van Attitude een hoge SPF ( 15) en een claim nano-vrij te zijn. Deze stick heeft als basis zachte oliën als wonderboom-olie en sheabutter, wat het een wereld van verschil geeft qua textuur. Deze stick is veel steviger en daardoor veel beter te gebruiken. Ook fijn vind ik de neutrale geur. Er zijn geen sterk geurende plantaardige oliën gebruikt en geen aroma’s.
PRIJS : €13 voor 20 ml
VERPAKKING : kartonnen kokertje
KLEUR / GEUR : wit, geen geur
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
GECERTIFICEERD ? Nee, geen keurmerken op de verpakkingen aanwezig
UVA + UVB ?? Ja
SMEERBAARHEID: ja, deze is wel een stuk beter dan de lippen balsem van Attitude qua smeerbaarheid. Het is steviger en het smeert echt geweldig Gied uit op de lippen.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID : ook hier een beetje onhandig met de stick omhoog drukken, maar omdat de textuur een stuk steviger is blijft de stick wel op zijn plek.
WERKT HET ? Verassend goed! Ik ben zelfs een beetje onder de indruk, omdat ik erg vaak en veel last heb van droge lippen en snel scheurende mondhoeken. De stick verzacht en versoepelt DIRECT. En mijn lippen voelen niet vettig aan.
MIJN OORDEEL : Ja, hier wordt ik wel erg blij van. Een onwijs fijne lippenbalsem voor de zomermaanden. Fijn in gebruik, en geen geur wat stiekempjes voor op-de-lippen toch best een pluspunt is, tenminste , voor mij persoonlijk. Ik hou niet zo van sterke geuren op mijn lippen. Vijf vinkjes! ✅✅✅✅✅
BESTELLEN ? KLIK HIER 

MIJN EIND OORDEEL

Ik was op sommige fronten blij verrast maar ook teleurgesteld. Attitude verraste mij compleet met hun smeerbaarheid, DR Hauschka stelde teleur. Ook vind ik het jammer dat sommige merken gaan voor GreenWashing. Eco cosmetics spant op dit gebied de kroon. Veel “ reef-safe” claims die NIET echt zijn te herleiden.
Sol De Ibiza mag wat meer afkijken bij Attitude qua smeerbaarheid, terwijl Attitude zelf wat meer kan doen aan de ranzige doppen en de verminderde gebruiksvriendelijkheid. Ieder merk heeft zo zijn voor en nadelen. Maar één ding staat vast: ze zijn allen ontzettend goed. Het is dus waar je persoonlijk wel / niet voor gaat. Als je mijn opsomming vraagt zal hij er zo uitzien :
1) SUIT MATTERS SPF20: 
Gewoonweg goed. Nothing more, nothing less. Redelijke prijs, sublieme werking, erg gebruiksvriendelijk. Simpel is vaak beter dan beter. 
2) ATTITUDE: ( gedeelde eerste plek ! ) 
Ik ben onder de indruk van de smeerbaarheid. Om deze smeerbaarheid uit een kartonnen koker te krijgen moet je een knap brein hebben. Nadelen zijn er dan ook uiteraard ( de smeerboel aan / op de koker ) maar verder ook een no-nonsense zonnebrandcreme, voor een aardige prijs. Ik zet vooral de Orange blossom op de gedeelde eerste plek.
3) SOL DE IBIZA:
Blijft een topper, maar in deze top toch op de derde plek gezet, omdat de smeerbaarheid te wensen overlaat.
4) EARTH LINE :
Gewoon goed, fijne creme , wel ietwat aan de prijzige kant
5) ECO COSMETICS:
Goede werking maar zeker niet “ mijn” keuze in natuurlijke zonnebrand.
6) DR HAUSCHKA:
Te duur, het stinkt ( vind ik persoonlijk )

DE TEST IN OVERZICHT :

 

 

 

 

 

 

 

13 Reacties op “De natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022

  1. Heb je Speick al eens geprobeerd? Die vind ik persoonlijk erg fijn. Hij is geurvrij en laat geen witte waas achter. En mijn acnegevoelige huid reageert er niet op.

  2. Waarom zit er in suit matters eigenlijk parfum? Dat is voor mij het enige minpuntje omdat je dan evengoed verkleuringen in je gezicht kan krijgen.

  3. Hallo Monique,

    Ben al lang op zoek naar de juiste, is erg ingewikkeld. Suit voldoet op veel punten. Zijn de filters gecoat bij dit product, i.v.m. het ontstaan van vrije radicalen?

    Sowieso dank voor al je informatie!

    Chris

    • uiteraard 😉 Geen zorgen, anders mochten we de certificeringen ook niet dragen

      • De verpakking is aangepast blijkbaar, geen tube meer?
        In ieder geval, besteld!

  4. Mocht je zin en tijd hebben wil je dan een keer zonnebrandcremes met een hogere factor testen?

  5. Is er ook nog zonnebrandmiddel zonder parfum? Ik heb een parfumallergie

  6. dag Monique, toch val ik elk jaar terug op Green-People zonnebrand middel, een speciaal voor mijn gezicht, factor 30, een voor de lippen en een voor mijn lijf. Geen parfum, witte waas of vettigheid, uitstekend spul. en ik verbrand niet, ondanks mijn bleke huis en rood haar.

  7. Dag Monique,

    Na je test van 2019 ben ik Alphanova Sun gaan gebruiken. Kan je met de vernieuwde inzichten nog achter hun producten staan? Als ik het goed begrijp sowieso niet meer achter de spray?

    Vriendelijke groeten,
    Saartje

  8. Beste Monique,

    Is de Suit zonnecrème ook geschikt voor kinderen (4 en 7 jaar oud)?

    Vriendelijke groeten,
    Saartje

  9. Hallo Monique,

    Ik volg al jaren jouw interessante website over meukvrije producten. Wat is jouw mening over de zonnebrandcreme van dr.Jetske Ultee en Algamaris? Zijn deze ook vrij van schadelijke stoffen. Dankje!
    Vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *