Mijn weg van kies naar implantaat…..Werken natuurlijke alternatieven tegen de pijn?

Ik ben trots op mijn gebit. Met mijn ( bijna) 54 ste jaar mag ik absoluut niet mopperen. Ik heb nog een leuk rijtje aan tanden en kiezen en ik verzorg ze dan ook met heel veel zorg en aandacht. Dagelijks spoelen, poetsen ( elektrisch en handmatig ) flossen en goed opletten wat ik eet en drink, het zorgt ervoor dat mijn gebit optimaal in conditie blijft. Het scheelt enorm, dat ik meukvrij leef. Geen suiker, geen sapjes en andere gekkigheid zorgen er ook voor dat je tandglazuur vrolijk blijft. Zeker als je vrij vatbaar bent voor erosie, like me, is dit echt heel erg belangrijk.

Nu is het bij mij ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik heb de nodige ellende achter de rug en het dendert ook nog voort. Een aantal wortel-kanaalbehandelingen, en regelmatig afbraak van stukjes tand / kies is mij niet vreemd. Maar waar ik vooral veel last van heb, is een kies rechts onder. Deze “ pest” mij zeker al zo’n 13 jaar. Het begon met wat pijntjes, daarna steeds wat afbraak. Mijn vorige tandarts heeft de kies meerdere keren gerepareerd, gevuld en uiteindelijk afgesleten om er een kroon op te zetten. Het mocht allemaal niet baten, want ook de kroon hield het niet langer uit dan een aantal jaar. Het tandvlees rondom de kies is continu geïrriteerd, pijnlijk en gezwollen. Dat is geen pretje. Uiteraard doe ik meer dan genoeg om dit te voorkomen. Ik ben veel met ( natuurlijke ) middeltjes aan de gang geweest en deze bieden soms verlichting, maar de echte pijn halen ze nooit weg.
Mijn tweede kroon heeft het helaas ook niet lang uitgehouden. Deze kreeg ik vorig jaar. Ik had de goede hoop, dat ik eindelijk van alle ellende verlost zou zijn. De kies werd ook ontdaan van de zenuwen ( wortel-kanaal-behandeling ) waardoor er in ieder geval wel minder pijnklachten waren. Maar de boel bleef kwetsbaar, en soms ontstoken. En…de kroon begon steeds los te laten. Er is heel veel geprobeerd door mijn huidige tandarts : continu opnieuw “ lijmen” met cement, pinnen in de kanalen, waardoor het meer houvast kreeg, het mocht allemaal niet baten. De kroon begaf het deze zomer uiteindelijk en het was “ einde oefening”
Daar sta je dan, met de kroon in je hand. Wanhopig, want het idee om voortaan met een gapend gat in je mond verder door het leven te moeten gaan, dat stond me niet aan. Mijn huidige tandarts besprak de mogelijkheden met mij en hij kwam op een implantaat. Daar was ik bang voor. Ik heb mij uiteraard eerder ingelezen en dit is geen gemakkelijke behandeling. Daarnaast een waanzinnig duur grapje, je betaalt gemiddeld zo’n € 2000 voor één implantaat. Ik schoof het daarom min of meer steeds maar voor mij uit. Ik kon geen besluit maken. Wel of niet? Wat waren de voors? En de tegens?
De voors zijn dat ik verlost zal zijn van mijn probleem-kies. En omdat deze in mijn kaakbeen wordt geschroefd, is er weinig kans dat deze nog los kan komen. Het is een mooie oplossing om een lelijk gat op te vullen, het bevordert zeker mijn kauw-mechanismen, waardoor ik mijn voedsel veel beter kan kauwen en dus verteren, en ik kon weer even jaren vooruit.
De tegens zijn de kosten,  en de lange en onprettige behandelingen. Nu ben ik heus geen watje en wel wat “ doorgewinterd” als het op de tandartsstoel komt. Maar toch zijn extracties ( in mijn geval een wortelrest ) en een schroef in je kaakbeen draaien nu geen bepaalde feestjes waar je naar uit kunt kijken. Met name de nasleep , daar zie ik vreselijk tegenop. De pijn, het herstel, en het geluk of de botte pech hebben dat er complicaties bij komen ( bloedingen, ontstekingen ) En dan zijn er de kosten. Implantaten worden niet tot nauwelijks vergoed. Het komt dus neer op eigen kosten. En als je niet veel te besteden hebt, like me, kan dat een ware strugle zijn om bij elkaar te krijgen via persoonlijke leningen. Iets waar ik totaal niet van hou.
Toch heb ik besloten om ervoor te gaan. Ik heb de hele zomer mijn best gedaan om het bedrag bij elkaar te lenen, wat me weer jaren een schuldenaar maakt. En de behandelingen…bbbrrrrb…..😫 Maar toch ga ik ervoor. Ik heb vertrouwen in mijn tandarts, hij is gespecialiseerd in implantaten. In gesprek met hem vond hij een implantaat voor mij de beste en enige optie. Een brug was niet mogelijk omdat de kies achterin te weinig houvast zou bieden. Dat was jammer, maar ik neem het risico niet om straks opnieuw met een wiebelende kies in mijn mond rond te lopen. Dus heb ik ingestemd en ga ik ervoor.

DE MEEST MEUKVRIJE MANIER

Mijn tandarts is een reguliere, dus geen alternatieve of biologische tandarts. Wel werkt hij zo milieuvriendelijk mogelijk. Voor mij is een alternatieve / biologische tandarts niet haalbaar omdat er in mijn woonplaats / omgeving geen alternatieve / biologische praktijken zijn. Ik heb ook geen vervoer, dus het is niet handig om veel te moeten afreizen. Zeker niet na een behandeling. Ook wordt vrij veel niet vergoed door mijn verzekering. Aangezien ik niet rijk ben ( zacht uitgedrukt) heb ik geen keuze. Waar ik wel keuze in heb zijn de mondverzorging-producten. Ik gebruik alleen meukvrije tandpasta’s ( met en zonder fluoride afgewisseld ) en ik heb een EHBM ( eerste hulp bij mond-ellende ) kastje samengesteld, waarin o.a een natuurlijke vervanger voor antibiotica in zit en tal van biologische mond-spoelmiddelen, op basis van propolis en nano-zilver. Ik doe wat ik kan.

10 OKTOBER 2019

En dan begint het traject opeens al vandaag. Toen ik begin September de afspraak maakte om de wortelresten te laten trekken dacht ik nog “ oohww….dat is nog even weg….” En dan is het zomaar opeens 10 Oktober. En kan ik straks op mijn fiets door de wind en regen naar de tandarts fietsen voor de wortel-extractie…..Als het goed verloopt, zal het restant aan wortel ( wat er nu nog zit ) worden verwijderd, en het gat worden gehecht. Uiteraard onder verdoving, noodzakelijk kwaad. Daarna ruim twee weken leven op vloeibaar voedsel en de wond zo schoon mogelijk houden. Het kost ongeveer zo’n 4-6 weken eer de wond is geheeld. Ik ben vooral erg benieuwd, of ik ook ben verlost van al die rare en vervelende pijntjes in mijn hoofd. En de regelmatige migraine aanvallen. Het zou zomaar kunnen dat die wortel een echte boosdoener is. Ik krijg een antibiotica kuur voorgeschreven. Ik heb mijn eigen anti bionica gekocht, en neem dit straks mee naar de tandarts met de vraag of ik het op mijn manier mag doen. Antibiotica….daar word ik standaard kots-misselijk van. Mijn hele darmflora komt in opstand en vliegt volledig op zijn gat. Nu weet ik zelf wel hoe ik deze zo snel mogelijk herstel ( lang leve PRO DARM ) maar liever doe ik dit mijn darmflora niet aan. Gelukkig komt het zelden voor dat ik antibiotica nodig heb. De laatste kuur was drie jaar geleden na zeker 20 jaar geen antibiotica te hoeven gebruiken. Maar als ik het kan mijden…..Als mijn tandarts dit niet adviseert, zal ik braaf aan de antibiotica gaan, maar als het even kan, slik ik mijn “ eigen antibiotica” uit de biowinkel meegenomen.
Mijn gevonden antibiotica zijn zuigtabletten op basis van de macrobiotische stam Lb. Paracasei LA802. Daarnaast bevatten de zuigtabletten veel vitamine C en D. Nadeel is de kunstmatige zoetstof ( Sucralose) maar die neem ik maar even voor lief. De drager in deze tabletten is fructose-ologosacharide, daarnaast bevatten ze cichorei-insuline, microkristallijne cellulose, de nodige antiklonter-middelen, magnesiumstearaat, en een natuurlijk munt-aroma voor de smaak.  Het heeft voornamelijk een remmende werking op ontstekingen. We gaan het zien….wat mijn tandarts zegt….
16 OKROBER:
We zijn inmiddels zes dagen verder. De extractie is achter de rug en ik zit nog midden in de herstel-fase. Ik ben flink aangepakt. Om te beginnen kreeg ik maar liefst vier verdoving-spuiten ingespoten en wat ” tikjes” met een soort verdovingspen rondom de wortelrest. Met zulke paardenmiddelen voel je niets meer. Mijn tandarts had wel moeite om ” het kreng” eruit te krijgen. De wortel leek flink vast te zitten en had geen zin om zijn holletje te verlaten. Flink duwen, trekken en wrikken dus en uiteindelijk gaf de wortel het op. Het gat werd met oplosbare hechtdraden gehecht ( vier steken) en dat was dat. Ik had mijn natuurlijke antibiotica middel meegebracht, maar mijn tandarts is sowieso geen guitige tandarts als het komt op AB. Hij zei dan ook meteen dat dit prima was, maar we eerst gaan kijken hoe het zich gaat herstellen. Mocht de boel echt gaan ontsteken, zou hij een kuurtje uitschrijven. Met een zwaar pijnlijke  mond keerde ik huiswaarts, waar ik meteen mijn bed in ben gedoken. Wel twee kussens op elkaar gelegd, want het moest stollen.
Ook direct gekoeld met een koude waterzak, om de zwelling tegen te gaan.  Ik heb de rest van de dag alles lekker even met rust gelaten om het stol-proces niet te dwarsbomen. Eten gepureerd, en voorzichtig aan de andere kant naar binnen gezogen. Helaas heb ik niet gemerkt, dat ik op mijn tong had gebeten. Alhoewel ik zeker vijf uur had gewacht tot de ergste verdoving was verdwenen, schijn ik toch onopgemerkt op mijn tong te hebben gebeten, iets wat , volgens vele verhalen op forums vrij veel voorkomt. Mijn tong werd blauw, zwol op en bloedde.
De volgende dag leek ik daar ( de tongwond)  nog het meeste last van te hebben…..de napijn leek aanvankelijk gigantisch mee te vallen. Ik had Ibrufen klaarliggen voor noodgevallen, maar gelukkig kon ik die opbergen. Ik ben begonnen met poetsen met een propolis tandpasta en heb wat van de LactiBiane tabletten opgezogen. De wond heeft nauwelijks na gebloed, waar ik echt heel blij mee was. Ook leek de wond heel rustig en al aardig goed te genezen. Kortom, ik was die vrijdag in de zevende hemel….natuurlijk was er een zeurende pijn, maar als dat alles was…..
Helaas was de euforie van korte duur, want de zaterdag verliep met veel pijn. Mijn wang zwol ook een beetje op naar standje ” hamster-wang” Ik heb mij ingelezen op forums van tandheelkundigen, waar ik las dat dit normaal was. Ik ben begonnen op advies van een deskundige op gebied van CBD / CBG olie, met druppelen op de wond met wat CBG olie. Dit leek de eerste 24 uur echt heel pijnstillend te werken. Het haalde de scherpe randjes wat weg. Maar ook dit had geen lang effect. Sterker: het begon pijnlijker te worden nadat ik wat had aangebracht, waardoor ik ben gestaakt.
Zaterdag aan mijn vaste bio-drogisterij ( Gimsel in Rotterdam) gevraagd wat ik kon doen tegen de pijn en ontsmetting. De zeer deskundige dame adviseerde mij om pure essentiële kruidnagel olie te gebruiken. Daar had ik meer over gelezen en gehoord en ik wist natuurlijk ook dat kruidnagel inderdaad een zeer gunstig effect heeft in onze mond. Ook kocht ik een tandpasta van Prodent ( off alll merken…) met kruidnagel. Voor éen keertje fluoride tandpasta dan maar, nood breekt wetten en deze van Prodent is nog redelijk meukvrij. Verder ben ik gestart met nano zilver ( spoelen) Ik was er erg sceptisch over omdat de nano zilver eerder niet veel met mij / in mij deed.  En inderdaad, ook nu deed het niet veel.  Nadat ik was gestart met het poetsen met de kruidnagel tandpasta en met de olie aan de haal ging, is de pijn duidelijk verminderd.
En lijkt het nu, zes dagen later eindelijk de betere kant op te gaan. Ik gebruik nu een druppel olie per dag. Dit laat ik op een gaasje druppelen en hou dit ongeveer 5 minuten licht tegen de wond geklemd tussen de kaken. Het hechtdraadje liet gisteren al los, deze heb ik er voorzichtig zelf uit getrokken. Ook dit leek de pijn te verlichten, wellicht dat de draadjes ook zwaar irriteerden. De wond lijkt nu rustig en langzaam maar zeker te helen. Voorlopig hou ik deze hulptroep dus nog in de aanslag, tot het niet meer nodig lijkt. Ik ben erg blij, dat ik het met natuurlijke alternatieven heb gefikst. Op naar de volgende behandeling, die gepland staat op 5 December 2019….
25 OKTOBER 2019
We zijn twee weken verder. Met de pijn is het helemaal goed gekomen. Terugkijkend heb ik van de extractie ZELF niet echt veel last gehad. Het bloedde amper na, en de hechtingen lieten na twee dagen al los. De wond was na 24 uur al goed dicht. De napijn verdween iedere dag een beetje meer, maar waar ik helaas last van bleef houden was het omliggende tandvlees. Het tandvlees rondom dit gebied is al jaren een bron van pijn en irritatie. Het is daar extreem overgevoelig. Vooral de buitenste rand van mijn tandvlees had een flinke klap gehad. En dat voelde ik vooral, de dagren na de ingreep.
Gelukkig vond ik mijn heil in dit flesje. Het is wat mij betreft een super-middel. Het is gemaakt van zo’n 85% propolis-extract, 16% honing,  en etherische kaneel en kruidnagel olie. Jawel, ook hier weer die fantastische kruidnagel! Ik heb een flesje pure etherische kruidnagel olie, die ik gebruik als de pijn echt heel heftig is. Gelukkig was het in deze eerste ingreep niet nodig geweest, maar dat tandvlees had wel extra verzorging nodig en daar kwam deze propolia oplossing ( ze noemen het ook soms een tinctuur ) voor mij als toppertje uit de bus. Ik druppel dagelijks 2-3 druppels puur op mijn pijnlijke tandvlees en heel even bijt dat flink. Maar na een minuut voel je de verlichting. Wat een geweldig spul. Deze hou ik er zeker in.. Tot nu toe: so far, so good. Ik voel me dankbaar dat het niet met al teveel kleerscheuren is hersteld. Ik ben mijn lichaam ook erg dankbaar…..Ik heb de natuurlijke AB-tabletten wel de eerste dag gebruikt, twee per dag. Maar ik had niet het idee dat dit echt veel effect had. Ik ben er dan ook uiteindelijk na twee dagen mee gestopt. Ik had dit keer geluk, om geen AB te moeten gebruiken, dat kan de volgende keer uiteraard anders zijn, dus ik hou ze in mijn EHBM kastje.
5 DECEMBER 2019:
En toen was het weer December, ben ik eergisteren 50 geworden, en kan ik mij vandaag, op sinterklaas-dag,  opnieuw schrap gaan zetten voor de volgende stap bij de tandarts: het plaatsen van de implantaat. Ik heb gelukkig verder totaal geen last meer gehad van de extractie. Ik kon de natuurlijke hulptroepen al zeer snel achterwege laten, want alles genas vreselijk goed en snel. Inmiddels loop ik al aardig wat weken rond met een gat in mijn mond. Ik moet zeggen dat het mij reuze meevalt. Natuurlijk bijt je soms even mis, omdat het gat daar zit. In dat opzicht is het echt verstandig om een implantaat te plaatsen omdat het na verloop van tijd je kaak kan ontwrichten, en ook kunnen de kiezen om het gat heen gaan vergroeien. Daar zit ik gewoonweg niet op te wachten. Ik sta dus nog altijd vierkant achter mijn beslissing….maar nu, nu dat ik over een paar uurtjes weer in de tandartsstoel ga liggen, voelt dat even anders. Nerveus ben ik ( nog ?) niet, maar ik voel wel weer wat nare spanning in mijn buik. Weer verdoofd worden…ik zie er zo tegenop. De verdoving van de vorige keer was niet lekker gevallen. Dagen erna had ik nog last van een doof gevoel rondom mijn mond, en ik heb mij de eerste dagen flink beroerd gevoeld. Het is, dat het echt noodzakelijk kwaad is, maar liefst had ik zonder gedaan. Gaatjes boren? dat deed / doe ik altijd zonder verdoving.  Even wat pijn en daarna ben je ervan af. Dat is nu een ander verhaal natuurlijk. Ik heb dit keer niet heel erg veel voorzorg-maatregelen genomen. Mijn EHBM staat klaar. Verder moet ik het maar ondergaan…….
6 DECEMBER 2019
Phoe…..dat viel vreselijk tegen. Ik moest eerst door een scan heen met mijn kaak. Daarna werd er foto gemaakt en werd mijn haar in een netje weggestopt en kreeg ik een groen kleed over mij heen wat werd vast geplakt aan mijn gezicht. Mijn tandarts en de twee assistenten droegen ook mutsjes en een groen schort. Het was dus gewoon een kleine operatie / chirurgische ingreep. En daar had ik mij om de éen of andere reden toch niet op voorbereid. Ik was aanvankelijk ook niet goed verdoofd en kreeg tijdens de behandeling nog twee volle spuiten bij gespoten. Mijn bot leek en beetje ” te goed” te zijn opgebouwd waardoor het gaatje door-boren niet goed lukte. Ik voelde gelukkig verder niets, maar wat was het een vreselijke ervaring om te horen ( en zien) dat er in je bot wordt geboord. Mijn tandvlees is met een sneetje open gelegd. Gelukkig is mijn tandarts niet voor één gat te vangen en lukte het hem uiteindelijk wel. Maar het koste dus extra brute kracht. Nadat het implantaat werd geplaatst, werd ik gehecht. Ik moet 12 December op controle, en op 19 December worden de hechtingen eruit gehaald.
Zodra de verdoving was uitgewerkt begon de verschrikkelijke napijn. Dat trof mij een beetje als een bliksem. Ik ben met een paracetamol mijn bed in gedoken( geloof mij, als ik iets slik aan meuk, dan heb ik ECHT PIJN )  wat enigszins hielp om de boel wat rust te geven, maar van slapen was er nauwelijks sprake, En nu, een dag later is de scherpe pijn goddank wel weg, maar er is nog een zeer zeurende pijn. Het voelt heel erg beurs, bont en blauw en mijn wang is dik. Ik ben dus echt stevig aangepakt. Ik heb gisteren mezelf twee keer afgevraagd waarom ik in hemelsnaam hiervoor heb gekozen. Het gapende gat was niet erg mooi, maar verder niet storend en ik kon er verder prima mee leven. Waarom die ik mezelf dit aan? Het is nog een lang traject. Na 19 December , als de hechtingen worden verwijderd, zal ik zeker 3 maanden moeten wachten op de volgende stap: de kroon. Eerst moet het implantaat in mijn bot groeien, en moet het tandvlees volledig herstellen. Aanvankelijk wilde mijn tandarts mij een AB kuur voorschrijven. Ik vroeg hem of dit echt noodzakelijk was, daarop reageerde hij dat ik in elk geval een recept kreeg en ik het zelf aan moest kijken. Was de pijn echt niet te harden, dan moest ik echt aan de AB. Verder kreeg ik een spoelmiddel voorgeschreven die ik helaas ook echt MOEST gebruiken. In dit geval heb ik braaf hiermee toegestemd.
Het middel ken ik nog van vroeger, toen er een verstandskies werd getrokken. Ik ben er niet bij mee, maar in dit geval wil ik zijn advies niet negeren, omdat hij echt uitlag dat deze spoelingen belangrijk zijn voor infecties tegen te gaan.  Tja…..met ” lange tanden” spoel ik dus nu braaf twee x per dag met deze meuk. Tussendoor spoel ik met mijn eigen hulptroepen. De nano zilver en de propolis en de kruidnagel olie. Vandaag hangt het er een beetje van af, of ik de AB kuur aanga. Ik hoop, dat het niet nodig is. Maar als het echt onvermijdelijk is, dan moet ik wel. We gaan dus komende dagen rustig afwachten hoe de pijn zich manifesteert. Ik hou mij even kalm, en ben van plan komende dagen mijn rust te pakken. Dit, omdat rust bij mij het beste medicijn blijkt.
13 DECEMBER 2019
Alweer een ” day after”, dit keer van een op het eerste gezicht onschuldig lijkende controle. Ik had de laatste twee dagen best aardig wat pijn terug gekregen. Alhoewel ik de AB kuur in huis heb, ben ik er nog steeds niet aan begonnen. Toch begon ik sterk te twijfelen, de afgelopen twee dagen. Die pijn, dat was geen goed teken en ik voelde ook steken, wat kan duiden op een ontsteking. Alhoewel ik toch een beetje nerveus was geworden voor de na-controle gisteren, ben ik er niet met al teveel bibberende knietjes heen gefietst. Maar dat bleek een te positieve gedachte. Want er is opnieuw ingegrepen. De pijn werd goddank niet veroorzaakt door het implantaat of een ontsteking, maar mijn tandvlees bleek de boosdoener. Dit wilde iets té graag, dat de wond zou helen en is zo’n beetje gaan woekeren.  Ook had het woekeren de hechtdraden los ” gewrikt” waardoor deze ook irritaties gaven. Dus……weer verdovingsspuiten erin, tandvlees weg gesneden en iets van ( ik kon amper mee tellen van de spanning en ellende ) 7 hechtingen. De napijn is dit keer echt dramatisch. Zeker vier x zoveel heviger dan na het plaatsen van het implantaat. En nu is er dus opnieuw weer aardig wat pijn. Afgelopen nacht erg rottig geslapen, en een paracetamol ingenomen. Deze zag ik niet aankomen. Je hoopt stiekempjes, dat jij zonder enige complicaties door het traject heen gaat wandelen, maar dat is echt een illusie. Vandaag hopen dat de zijn afneemt. Opnieuw goed spoelen met dat paardenmiddel. Wat overigens echt heel smerig is. Je krijgt er een vreselijk vieze smaak van in je mond BAH. Ik was er dan ook al op dag vier na het plaatsen van het implantaat mee gestopt en over gestapt op de nano zilver om mee te spoelen. Dat laat ik nu toch even uit mijn hoofd, ik hou mij braaf aan de voorschriften van mijn tandarts. 19 December ga ik weer terug. Voor controle en het verwijderen van de hechtdraden. Ik knijp hem nu al….
21 DECEMBER 2019
Twee dagen verder na de controle dag op 19 December, en gelukkig is het 1000% meegevallen. De tandarts was meer dan tevreden. De wond genas echt heel goed. En alles zag er rustig en keurig uit. De hechtingen zijn verwijderd ( pijnlijk! ) en nu is het wachten tot April. 9 April 2020 staat de volgende afspraak voor de kroon. Best een lange verankering-periode dus, maar mijn tandarts vond dit wel het beste. Ik heb vorige week na de onverwachte ingreep welgeteld twee dagen best wat pijn gehad, maar niet ondraagbaar. Het was ” te doen”. Na deze eerste 48 uur ebte de pijn langzaam weg. En heb ik alleen de eerste 48 uur nog met de period-ad gespoeld, en dat ook maar 1 x per dag.  Ik spoel nu nog af en toe wat na met de nano zilver. Ik moet zeggen, dat het nu alleen nog een beetje gevoelig is, maar verder……weer net zoals voor de implantaat-plaatsing. Het ” dopje” op het implantaat voel ik af en toe als ik er toevallig met mijn tong overheen ga, maar ook dat is verder ongevoelig of dat ik dit ” voel” zitten.
Ik poets nu wel met speciale tandpasta’s, of speciaal, …..tandpasta die zich wat meer focust op de mondflora, waardoor bacteriën zoveel mogelijk worden vernietigd. Ik poetste al een poosje met de tandpasta van het merk GREEN PEOPLE en dan in het bijzonder de propolis en venkel. Daar was ik voor mijn ingreep al een groot fan van. Een heerlijke meukvrije tandpasta met een heerlijke smaak. De propolis in deze tandpasta helpt het tandvlees te kalmeren, wat nu toch echt geen overbodige luxe is.
Daarnaast heb ik dankzij dit avontuur een andere, bijzondere tandpasta ontdekt. Een tandpasta van RC-NOVA CARE, wat op basis is van nano zilver. Geweldige tandpasta, heerlijke smaak, en zeer kalmerend op mijn tandvlees. Dit heeft mij, naar mijn gevoel, beter geholpen dan de NANO ZILVER water.
7 MEI 2020:
Een grote sprong verder…….de Corona-crisis heeft ook in dit verhaal wat gevolgen. Zoals iedereen weet moesten ook tandartsen hun werk tijdelijk neerleggen, wat in mijn geval betekende dat mijn vervolgafspraak op 9 april werd gecanceld. Ik ben pas vorige week opgebeld voor een nieuwe afspraak. En dat was vandaag. De implantaat was geweldig goed in mijn bot verankerd, maar ja, het kreeg ook een maand extra 😉 De tandarts verwijderde het dopje van mijn implantaat en draaide er een schroef in. Wat een onwijs raar gevoel. Ik had visioenen van schroeven en schroevendraaiers haha. Het is eigenlijk ook best bizar. Er zijn in totaal drie afdrukken gemaakt. Eentje van mijn ondergebit, eentje van mijn bovengebit en een midden-fractie. 28 Mei aanstaande is dan the FINAL: dan krijg ik de kroon geplaatst.
Hoe gaat het so far? Ik moet echt zeggen dat het mij allemaal ontzettend is meegevallen. Dit kan ik nu wel zeggen in de aller-laatste fase. De napijn was te dragen en te overkomen, de complicaties waren minimaal. Mijn tandarts zei me vandaag, dat ik uitzonderlijk mooi en stevig tandvlees heb wat zeker het verankeren van het implantaat heeft bevorderd. Nou…die steek ik op mijn vijftigste maar mooi even in mijn zak. Het ” gat” went om de één of andere manier ook. Ik kan mij zo voorstellen da als mensen kiezen moeten missen, dit wel is te doen, maar ik zeg er ook bij dat ik mijn belangrijke maal-kies erg mis. Ik eet nu aan de andere kant, ook dat went, maar het is ook soms best lastig als je hapt of kauwt. Soms schuiven tanden en kiezen dan over elkaar waardoor mijn kaak wat scheef trekt en dat doet pijn. Er mist toch iets. Waar ik nog het meest blij en gelukkig mee ben is de verlossing van pijnlijk tandvlees. Dit is werkelijk een verademing. Of dit zo blijft als de kroon er straks in zit, geen idee, maar voor nu heb ik goede hoop.
29 MEI 2020:
Gisteren was het dan eindelijk zover. Ik vond het zelfs een klein beetje spannend. Het is toch een afronding van acht lange maanden. Het plaatsen was een ” eitje” en ik moest de eerste uren echt weer even wennen aan ” iets” wat dat gat weer opvulde, maar het is best bijzonder hoe snel dat weer ” gewoon” lijkt. De kroon is mega-mooi. En…hij zit muur en muurvast. Mijn tandvlees protesteert wel een beetje maar volgens mijn tandarts is dit normaal. Het moet weer opnieuw even wennen aan een kies. Gelukkig geen pijn, maar meer gevoeligheid bij het eten. Ik moet mijn implantaat wel extra goed verzorgen. Ik kreeg veel adviezen mee, waaronder goed flossen met ” super-floss” ( dit is flosdraad wat een stuk dikker is dan gewoon floss-draad ) en werken met speciale raggertjes. Nu ben ik niet zo’n fan van flossen en raggen, maar wat moet, moet. En ik zal het komende tijd moeten gaan toepassen in mijn dagelijkse verzorging.

Mijn eigen eindoordeel:

Terugkijkend is het mij allemaal reuze meegevallen. Natuurlijk is het niet tof en zijn het best even pittige behandelingen, maar het is zo de moeite waard geweest. Met de pijn en complicaties heb ik, denk ik zelf, erg veel geluk gehad. Ik heb eigenlijk alleen de pech gehad met dat woekerende tandvlees, maar ook dat was overkomelijk. Ik denk zeker, dat mijn tandarts ook ” een gelukje” was in dit verhaal. Hij is een gespecialiseerde tandarts in implantaten, wat het voor mij ook geruststellender maakte en ik mijn gebit wel aan toevertrouwde. Zou ik het weer doen? JA. Bij. zijn eigen tandarts . Ik denk niet dat ik het zo snel aandurf bij een ander. En nu dat ik het hele traject ken, weet ik ook wat mij te wachten zou staan.

 

Qua pijn is het mij echt mega mee gevallen. Natuurlijk was er wel pijn, zeker na de behandelingen maar dat lijkt mij vrij normaal. Echte napijn was er nauwelijks. En ik heb daarom ook niet echt moeten grijpen naar natuurlijke middelen tegen de pijn. Als ik zou moeten zeggen welke natuurlijke middelen mij echt hebben geholpen, dan zeg ik meteen de PROPOLIS DRUPPELS. Deze druppels deden echt wat. Daarnaast vond ik de kruidnagel olie geweldig. Ik heb aan niet meukvrije middelen alleen de kruidnagel tandpasta van PRODENT gebruikt, enkele dagen het spoelmiddel van mijn tandarts, en ik heb in totaal één paracetamol geslikt. Netjes toch? Ik vind van wel. De grote tegenvaller was de grote fles NANO ZILVER. Dat deed echt totaal niets. En het grappige is, dat dit de duurste was uit mijn EHBM kastje.

Ik ben echt heel erg blij, dat ik de stap heb gezet. Nu moet ik er zeker wel bij vermelden, dat het erg uitmaakt welke tandarts je hebt en ieder lichaam is uiteraard ook weer anders. Ik denk absoluut, dat mijn gezonde, meukvrije levensstijl mij erg heeft geholpen om zonder al teveel kleerscheuren door dit traject te wandelen. Dit bevestigde mijn tandarts overigens ook. Hij vindt mijn tandvlees één van de allergezondste die hij heeft gezien. En dat mijn voeding daar absoluut een invloed op heeft. Ik eet kilo’s verse groente per dag, wat enorme leveranciers zijn van vitamine A en C, beide zeer gunstig voor het tandvlees. Zeker na je 50 ste zijn deze vitaminen voor het tandvlees erg belangrijk. Ik eet iedere dag zoete aardappelen en pompoen, waar deze vitaminen rijkelijk in zitten. Verder is een goede mondverzorging uiteraard ook een zeer belangrijke factor.

Veel mensen vragen mij, hoe ik mijn tanden toch zo prachtig wit hou. Het antwoord is simpel: ik eet en drink geen dingen die mijn tanden kunnen verkleuren, ik poets drie x per dag mijn tanden, ik spoel mijn mond na iedere maaltijd, en ik zorg goed voor mijn tandvlees. KLIK HIER voor meer informatie over mijn gebitsverzorging. Als je echt heel goed rekening houdt met waar je je gebit iedere dag aan blootstelt, kun je net zo’n witte glimlach als ik krijgen, het is verder geen ” rocket-science” wat ik uitvoer. Het is vooral verstandig nadenken. Mijd suikers, in welke vorm ook. Een erg veel gemaakte denkfout is bijvoorbeeld dat zogenaamde natuurlijke suikervervangers gezonder zouden zijn, maar juist deze alternatieven kunnen funest zijn. Vele webwinkels verkopen ” gezonde snoepjes”. Trap daar AJB niet in. Het zijn in de meeste gevallen erg grote suikerbommen die JUIST funest zijn voor je gebit. Dadels zijn bijvoorbeeld erg kleverig en kan daarom zeer snel tussen de kieren van je tanden en kiezen blijven zitten, en je tandglazuur op ten duur opvreten. Vruchten concentraten zijn zuur en zoet. Dit zijn regelrechte aanvullen op je tandglazuur, of je dit nu eet of drinkt. Het zijn zomaar wat tips wat een zeer groot verschil kunnen maken.

20 Reacties op “Mijn weg van kies naar implantaat…..Werken natuurlijke alternatieven tegen de pijn?

 1. je moet natuurlijk geluk hebben met je gebit, maar zelf heb ik in 56 jaar nog nooit een gaatje of ingreep gehad in mijn gebit.
  Poets maar 1 keer per dag, maar dan wel een grote beurt van een kwartier.
  Eerst voorpoetsen met medium handtandenborstel, om de meeste plaque weg te halen en goed de kauwvlakken te rossen, want daar is de elektrische weer niet zo geschikt voor.
  Vervolgens intensief alles flossen en dan dik 4 a 5 minuten met elmex elektrisch poetsen, met de best getest borstel, de cross action.
  Alles weer zo glad als een spiegel.
  Ik noem het altijd mijn drietrapsraket, drie fasen van gebitsonderhoud.
  Blijkbaar werkt dat goed. Hoef ook nooit foto’s te laten maken, heb tóch geen gaatjes, dat weet ik zeker, door het goede flossen.
  Heb ook geen tandartsverzekering nodig.

  • nog even een paar dingen over flossen en poetsen.
   Flossen vergt enige oefening en vaardigheid, heb geduld en neem er de tijd voor.
   Op een gegeven moment kwam er een advies om maar niet meer te flossen, omdat veel mensen er zo onhandig in zijn, dat het hen meer kwaad dan goed doet. Ze brengen door hun onhandigheid plaquebacterieën in wondjes die ontstaan door verkeerd flossen. Die bacterieën zijn weer slecht voor je hart etc.
   Er is geen enkele andere manier om op een andere manier plaque tussen je kiezen weg te krijgen. Met ragen , haal je niet alles weg. Het contactpunt tussen kiezen, moet ook goed schoon blijven. Daar beginnen ook vaak de gaatjes te ontwikkelen.
   Je moet niet met kracht een strak flosdraadjes door je kiezen duwen of trekken, dan heb je kans op bloedend tandvlees, dat heb ik nooit.
   Voorzichtig en vooral, op tijd afremmen, voordat je je tandvlees raakt, dát is de grote flostruc. En nog een tip. Is het draad eenmaal door de contactpunten , trek dan het draadje over beide kiesvlakken , lastig uitleggen, maar aan beide kanten kan wat plaque zitten. Je haalt steeds het touwtje er even tussenuit en maakt het schoon onder de kraan, of je gebruikt een schoon stukje, maar dan krijg je het aan je handen, dus ik spoel af.
   Dan, ontsmet ook je borstels om de paar dagen met heet water, bv van 90 graden. Hoeveel mensen zullen dat niet vergeten en steeds met een vieze borstel poetsen?!
   Gewoon tussendoor poetsen met alleen water is ook effectief, dan is de meeste plaque al weg.
   Maar als je geen suiker gebruikt, heb je s avonds meestal bijna geen plaque op je gebit. Kun je nagaan hoe slecht suikers en fruitzuren zijn voor je gebit.
   Je kunt een beginnend gaatje trouwens ook soms nog remineraliseren, door het te behandelen met tandpasta-fluoride en het goed schoon te houden. Mits je er op tijd bij bent.
   Je kunt bv wat tandpasta op je flosdraad doen en dan daarmee flossen, mcoht er een beginnend gaatje tussen je tanden of kiezen zitten.
   Even laten inwerken en dan wegspoelen met water.
   Dit regelmatig herhalen, maar tandpasta niet doorslikken, dus heel weinig gebruiken.

 2. Wat een verhaal zeg. Mooi dat het goed gegaan is. Ik wilde in eerst instantie graag een klikgebit mijn gebit is/was heel slecht. Heb nu een los boven gebit. Omdat ik dus zwaar allergische ben voor titanium.

 3. Hoi Monique bij ons in Oud-Beijerland hebben we Dental Shine en die werken denk ik wel op een manier die jou aanspreekt

 4. Hoi Monique,
  Mooi je verhaal te lezen, fijn hoe precies je alles beschrijft. Ik hoop binnenkort ook bijna op mijn 50ste een implantaat te krijgen. Wil alleen liever geen titanium in mijn mond. Uit jouw verhaal kon ik niet opmaken of jij wel een titanium implantaat hebt gekozen. En of je evt. voor- en nadelen hebt onderzocht tussen titanium en keramisch.

  • ik koos voor titanium, omdat ik dit geen bezwaar vind en geen allergische reacties vertoon. Succes!

   • Hoi Monique, als ze een implantaat in je kaakbot laat zetten dan moeten ze een stukje van je tandvlees opensnijden. Zie je dan nog littekens een paar jaar nadat de behandeling is afgerond of valt dat mee? En hoe lang duurt de behandeling ongeveer? Korter dan 30 minuten?

    • hi,
     nee daar zie je niets van, omdat het implantaat ook op die plek wordt geïmplanteerd, en ook is tandvlees groei weelderig. Het herstelt zich razendsnel. De behandeling / operatie zelf kan langer en korter duren, afhankelijk van de tijd die de implantoloog nodig heeft, dat is bij iedereen verschillend. Bij mij duurde het ongeveer een uurtje per implantaat. Succes!

 5. Hii,

  Ik ben 25 en ik krijg ook een implantaat, omdat mijn eigen tandvlees mijn kies aan het opeteten was (zo verwoordde mijn tandarts het). Kijk er enorm tegenop. Goed om te horen dat het uiteindelijk meeviel!

  • Hallo Alieke,

   Mag ik weten hoe het nu met je gaat nu je een implantaat hebt laten plaatsen. Ik krijg binnenkort ook een implantaat. Mijn kies links boven naast mijn hoektanden was afgebroken maar het restant moet getrokken worden. Ik doe het liever niet maar ik kan niet met een leeg gat blijven. Ik zie er erg tegenop ook omdat ik enge verhalen hoor over een inplantaat van titanium. Kan je mij vertellen hoe het bij is verlopen?

   Monique van der Vloed, ik ben blij dat het nu toch weer goed is gekomen. Mooi duidelijk verhaal 👍

   • Hai,
    Ik zal je nog wat sterkers vertellen, vandaag, op mijn verjaardag rond ik mijn TWEEDE implantaat project af, ik krijg mijn kroon. Dus je begrijpt dat ik meer dan tevreden ben. Nu dat ik wist hoe alles werkt was deze tweede keer ” een eitje” en had ik geen pijnklachten, napijn of complicaties. Ik heb niets hoeven te gebruiken aan pijn stilling, of een AB geslikt, alles is echt op rolletjes gegaan. Ik ben zo onwijs BLIJ dat ik deze stap destijds heb gezet. Het is zo’n verademing, de implantaten zitten muur en muurvast en geven mijn tandvlees nu ook de rust. Ga ervoor, ik heb er geen spijt van en ja, het is even vervelend, en het kost veel, maar geloof mij, het is iedere cent waard. Tenminste, wel in mijn eigen oordeel Laat het over je heen komen. De operatie zelf is wat eng, maar je voelt echt niets. Ik heb overigens wel een zeer gespecialiseerde implantaat als tandarts, dus dat is ook erg belangrijk. Verdiep je daarin. Mijn tandarts : https://www.royal-dental.nl/team/Dr-M-Khatib. Hij werkt zeer adequaat en professioneel. Ik kan hem je van harte aanraden, je bent bij hem in goede handen. Succes en laat je mij wat weten?

    • Hallo.

     Gefeliciteerd met je verjaardag.

     Wat fijn dat het bij jou achter de rug is. Ik ben altijd bang geweest voor de tandarts. Heb er geen goede ervaringen mee gehad. Ik vraag me af wat je ongeveer kwijt bent voor 1 implantaat. Het is best een groot bedrag hoorde ik. Ik heb zelf een basisverzekering dus denk dat alles uit eigen zak betaald moet worden. Voel mij nog zo onzeker en durf niet met mond open te lachen. Ik ga een kijkje nemen op de site van jou tandarts. Dankjewel voor je reactie 👍

    • Je moet het geld er maar voor hebben. Implantaat kost tussen de 1500 en 2000 euro, een kroon rond de 500 euro.
     Ik heb 4 kronen, al jaren. Maar nu is een kroon afgebroken en kan niet meer hersteld worden. Dus wordt het een implantaat. Ik vind het belachelijk dat er zo weinig vergoed wordt / de ingrepen zo veel geld kosten. Het is hartstikke belangrijk dat een gebit gezond is en wanneer je deze kosten niet kunt opbrengen, zit je met gaten in je mond en/of afgebroken kiezen of tanden.
     Daar mag wel eens verandering in komen door meer te vergoeden of deze behandelingen goedkoper maken.

    • Hi Monique
     Ik ga ook een implantaat traject in. Net als jij eem kies rechrsonder.
     Waar had jij de propolis druppels vandaan en hoe heb je het precies gebruikt?

     Hoor graag van jou
     Liefs Liesbeth

    • Hoi, Monique dus toen jij voor de tweede implantaat ging had jij amper last van pijn? Zelfs geen napijn? De eerste keer was wat erger? Hoor je veel geluid en voel je veel druk als je tandarts in je kaak aan het boren is? Dus dat hij echt in je kaak zit of gaat hij zachtjes te werk? Soms als de tandarts een gaatje aan het vullen is dan voel ik wel best veel druk en geluid maar is dat bij een implantaat zetten minder? Want dat lijkt me wel vervelend aangezien de behandeling langer duurt. Ik had van iemand anders gehoord dat je wat voelt trillen?

     “maar wat was het een vreselijke ervaring om te horen ( en zien) dat er in je bot wordt geboord. ”

     Kon je alles zien? Ik dacht dat je een doek op je gezicht kreeg of is dat voor iedereen anders?

     Ik moet ook een implantaat laten zetten maar de gedachte dat ze in mijn kaak gaan boren vind ik heel erg eng en ik word er zelfs misselijk van. Heb jij misschien wat tips voor mij?

 6. Hoi Monique! Ik moet waarschijnlijk binnenkort ook een implantaat. Kan jij misschien de volgende vragen voor mij beantwoorden?:

  – Klopt het dat een implantaat veel onderhoud nodig heeft? Of is een paar keer per dag poetsen, een keer per dag glossen, paar keer per jaar naar de tandarts etc goed genoeg? Eigenlijk hetzelfde als goed je tanden onderhouden dus wat jij dagelijks al doet?:

  “Dagelijks spoelen, poetsen ( elektrisch en handmatig ) flossen en goed opletten wat ik eet en drink, het zorgt ervoor dat mijn gebit optimaal in conditie blijft.”

  – Heb jij je implantaat moeten laten fixen bijvoorbeeld omdat de kroon een beetje los zat of heb je tot nu toe nog geen probleem mee gehad?

  – Voelt de implantaat aan als een echte tand? Zo niet, is er dan een groot verschil en ben je met je gedachte er niet meer mee bezig zodra je het gewend ben?

  – Kan je met een implantaat ook “hardere” eten zoals vlees en wortel kauwen?

  – Klopt dat als je te lang implantaten in je kaak hebt dat het botverlies kan veroorzaken?

  Alvast bedankt!

  • Dag John, om zeer kort te blijven in antwoorden, je ziet het allemaal echt veel zwaarder dan het is. Je verzorgt implantaten gewoon net zoals gewone kiezen, en het voelt ook gewoon net zoals gewone kiezen en nee, ze vallen er niet uit of gaan los zitten, ik heb daar nog nooit last van gehad, ik heb er inmiddels twee. En ja, je kunt alles kauwen, ook noten en ijsklontjes als je dat wilt. Alles kan gewoon. Het botverlies verhaaltje heb ik nog nooit eerder gehoord en dus moet je daar eens meer onderzoek naar doen. Mij lijkt het zeer onwaarschijnlijk. Als het echt nodig is, kan ik het echt aanraden het gewoon te doen, ik ben er zoveel gelukkiger en pijnvrij van geworden! Succes en oh ja, zoek wel een goede implantaat. Want er zijn veel beun-hazen. Mijn implantaat is een goede: https://www.royal-dental.nl/team/dr-msc-msc-m-khatib/ Een KEI!

 7. Hoi Monique, iemand zei tegen mij “als je een gezonde mondhygiëne heb dan zou je geen kies missen”. Wat vind jij hiervan? Die van jouw ziet er heel gezond uit maar toch heb je twee implantaten. Ik ben er zelf niet mee eens. Zelfs mijn eigen tandarts heeft een implantaat.

  • nou, wat een banale opmerking zou ik zeggen. Niemand heeft HET perfecte gebit, en zeker in de huidige wereld vol suiker en agressieve zuren is GEEN ENKEL gebit nog puntgaaf. Dus complete onzin, ik zou mij meteen uitschrijven daar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *