DE AARDBEI! Lees hoe bijzonder hij is en wat je er allemaal mee kunt doen!

Voor mij bestaat er geen lekkerder fruitsoort dan echte zoete aardbeien van het seizoen. Helaas moet je ze tegenwoordig echt treffen, de meeste aardbeien smaken nergens naar en lijken meer op water-bommetjes. Gelukkig kun je in de biowinkel deze echt zoete zomer-koninkjes vinden. Ik betaal er graag wat meer voor. Supermarkt-aardbeien vind ik echt niet lekker. Wil je meer lezen over aardbeien? KLIK HIER

AARDBEIEN : GEZOND EN MEEST LAAG IN FRUITSUIKERS🍓🍓

In mijn artikel heb je kunnen lezen, dat aardbeien ontzettend gezond zijn. Maar ze blinken in nog iets enorm uit. Aardbeien behoren namelijk tot het fruit met de laagste gehalten in fruitsuikers. Per 100 gram bevatten ze gemiddeld 4,5-5 gram fruitsuiker ( fructose) wat uitmuntend laag is te noemen. Wellicht weet je, dat ook natuurlijke vruchten / fruitsuikers , ook wel fructose, in ons lichaam wordt herkend en verwerkt als gewone tafelsuiker. Veel fruitsoorten als appel, peer, banaan en mango zijn erg rijk aan deze vruchtensuikers. Druiven bevatten zelfs extreem veel druivensuiker. Als we erg veel van deze stukken fruit eten ( of slurpen via een smoothie ) kan het suikergehalte flink oplopen, met alle gevolgen van dien. Ook is fructose net zo slecht voor het gebit als gewone suiker. Als je bijvoorbeeld erg veel sapjes drinkt, kan dit op ten duur je gebit behoorlijk aantasten omdat de suikers en zuren het tandglazuur op knabbelen.
Aardbeien bestaan voor het grootste gedeelte uit water, waardoor het suikergehalte lekker laag blijft. Dit biedt onwijs veel voordelen. Aardbeien zijn toch lekker zoet terwijl ze niet veel fructose opleveren. Ze laten onze bloedsuikerspiegel beter met rust dan andere soorten fruit. Ze kunnen daardoor de bloedsuikerspiegel stabiliseren, wat zeker gunstig is bij diabetes.

GEZONDE SNOEPJES?

Vele webwinkels verkopen zogenoemde “ GEZONDE SNOEPJES”. ( KLIK HIER ) Het gaat dan over bewerkt snoepgoed wat in basis bijvoorbeeld is gemaakt uit ( gedroogd) fruit, fruitsappen en concentraten , dadels ( stropen, pulp, siroop) en honing. Het klinkt natuurlijk allemaal ontzettend leuk en als het echt waar zou zijn, dat we met deze alternatieven werkelijk gezonder “ snoepen” dan zou dat een geschenk op aarde zijn. Maar helaas, ook deze luchtballon prik ik bruut door. Sterker nog: … de meeste zogezegde gezondere alternatieven op snoep en tussendoortjes bevatten meestal nog meer suikers dan conventioneel snoepgoed. Natuurlijke suikervervangers zijn niet onschuldig en in vrijwel de meeste gevallen niet beter of gezonder dan gewoon ( toegevoegd) suiker. Ook kunnen deze alternatieven dankzij het gezonde imago meer schade aan de gezondheid geven dan een gewoon dropje of snoepje. Als we een paar winegums snoepen weten we dat het suiker is wat we naar binnen werken. Veel van deze zo gewaande” gezonde” snoepjes geven de consument sneller het idee, dat het gezonder is ( het bestaat toch uit fruit? En het bevat toch geen gewone suiker?” ) terwijl dit juist de andere kant op kan slaan in suikers. Zeker snoep op basis van bijvoorbeeld dadels , honing en vruchtenconcentraten kunnen het suikergehalte flink doen stijgen.
Laat je ook niet foppen door de zin “ zonder toegevoegde suikers”. Dit vertelt alleen dat er geen geraffineerde ( vrije)  suikers aan zijn toegevoegd. Het zegt verder helemaal niets over de uiteindelijke suikerwaarden in een product. Die kan door de natuurlijke vruchtensuiker net zo hoog, dan wel hoger uitvallen dan een alternatief met gewone suiker. Verkijk je daar nooit op, en onthoud dat er niet zoiets als gezond snoep bestaat. 😊 Al die webwinkels willen vooral aan jou verdienen. De verkoop prijzen van al deze onzin is namelijk SKY ROCKET-HIGH , wat een zeer lucratief handeltje is voor veel webwinkels. Bijna twee euro neer tellen voor hooguit 85 gram snoepjes is niet vreemd.
Wil je toch liever kiezen voor dit soort snoepjes? Let dan vooral op de ingrediënten en de voedingswaarden. En…let een beetje op je porto-mo-knippie, die kan door deze onzin zeer snel de bodem raken.

AARDBEIEN ETEN IS PAS ECHT GEZOND SNOEPEN 🍓

Goed, beter dus dat we al dat snoepgoed, gezond verklaard of niet, mijden of met mate consumeren. Als we IETS dan toch een stempel “ gezond snoep” moeten geven, dan kunnen we deze stempel op de verse aardbei drukken. Aardbeien zijn lekker, bevatten heel veel nuttige vitaminen en mineralen, en zijn dus erg laag in suikers. Extra voordeel is dat aardbeien vullen. Van suikergoed snoep, ook gezonde snoepjes ) kunnen we oneindig eten. Eigenlijk krijgen we er pas genoeg van als we ons misselijk hebben gegeten. Intussen hebben we onze bloedsuikerspiegel zo’n gigantische slinger gegeven dat alle suiker als een op hol geslagen raceauto door onze bloedbanen racen, zo hard, dat Verstappen het niet bij kan benen. Gevolg: moeheid, duizeligheid, algehele malaise, trillerig, wankelig op de benen. Als we een hele bak ( 250 gram) aardbeien op zouden eten, zitten we heel snel op ons verzadigingspunt omdat aardbeien uit water bestaan. Omdat we iets eten, doen we er langer over waardoor een nieuwe honger-klap langer uitblijft. Daarnaast zijn ze lekker zoet wat ons ook een fijn gevoel geeft. De vele vezels in aardbeien dragen tevens bij aan een sneller verzadigingspunt. Aardbeien zijn bovendien rijk aan vitamine C. De aardbei is trouwens super interessant, omdat er ontzettend veel bioactieve plantenstoffen in zitten. Met name de flavonoïde FISETINE komt erg veel voor in de rode blozende zomerkoningkjes 🍓. Deze flavonoïde heeft een zeer sterkte anti-oxidantwerking, wat beschermend werkt op de cellen en de neuronen.
Kortom: als we dan toch IETS een gezond en ECHT NATUURLIJK snoepje moeten noemen, laten we dan de aardbei deze verdiende eer geven. En niet iets wat in elkaar geknutseld en totaal gemodificeerd uit een fabriek komt rollen.

HOE ZIT HET MET DE BESTRIJDINGSMIDDELEN OP AARDBEIEN?

In 2017 schreef ik een uitgebreid artikel over de bestrijdingsmiddelen op aardbeien. KLIK HIER om het artikel te lezen. Nu, anno 2022 denk ik niet dat er veel is veranderd, en daarmee verander ik dan ook mijn advies niet, wat ik destijds gaf in het artikel:
“ …Tot slot wil ik melden, dat we met zijn allen niet meteen erg bang moeten worden als we een paar bespoten aardbeien of ander bespoten fruit eten. Al die bangmakerij op social media werkt alleen maar negatief, en is nergens voor nodig want nogmaals, we worden niet acuut vergiftigd. Eert gerust wat aardbeien, maar let op de hoeveelheden, en let ook op wat je verder nog binnen krijgt aan resten bestrijdingsmiddelen via je voeding. Kies zoveel als ( financieel) mogelijk is voor biologisch en koop deze in biowinkels, waar wetten en regels strenger zijn dan in bijvoorbeeld supermarkten. Veel biowinkels werken bijvoorbeeld nauw samen met telers en boeren uit de streek, en sowieso zoveel als mogelijk is uit Nederland. Dit verkleint de kans op resten aanzienlijk, ook omdat biowinkels geen bespoten producten verkopen en er ook geen kans is tot een kruisbesmetting. In supermarkten vinden we bijvoorbeeld de trossen bio-bananen gewoon naast de niet-bio bananen. Inkopen bij de biowinkel is daarom de allerbeste optie. …”
De allergrootste boodschap blijft om fruit ( dus ook aardbeien) zoveel als mogelijk biologisch in te kopen. Er zijn fruitsoorten, zoals banaan en appels, die flink worden bespoten, deze soorten kun je dan het beste biologisch inkopen. Als je, net als ik, een aardbei-junk bent, kun je ze het beste biologisch inkopen. Betaal dan liever wat meer voor deze aardbeien en wat minder voor een prulletje of kassa-koopje bij de action en de AH.
Koop aardbeien ALLEEN IN HET SEIZOEN of buiten het seizoen, uit de diepvries. En kies altijd voor HOLLANDSE aardbeien. Het is niet nodig om aardbeien uit Verweggistan te laten komen terwijl wij in Nederland de koplopers zijn in aardbeien. Denk ook een beetje aan he milieu: ook daarom kies je voor Hollandse aardbeien en hou de aardbeien zo verpakkingsvrij mogelijk.
 

AARDBEIEN: ONTZETTEND VEELZIJDIG! 🍓🍓🍓🍓

Aardbeien zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze overal en altijd eten, op ieder moment van de dag, en bij / in / op ieder gerecht, of dit nu zoet of hartig is. Aardbeien zijn geliefd bij jong en oud. Ze kunnen bovendien decoratief worden gebruikt. Is er eigenlijk iets wat de aardbei niet heeft en niet kan?
Ik sla altijd mijn slag als de aardbeientijd tegen zijn einde loopt. De aardbeien in de biowinkel ( want daar koop ik ze persoonlijk alleen) zijn dan op zijn goedkoopst en dan kan ik mooi even mijn vriezer vullen voor de komende herfst en wintermaanden. Dat invriezen kun je super-simpel doen. Ik trek ze eenvoudig vacuüm met een drinkrietje. Gebruik BPA vrije diepvrieszakken met een seal, deze kun je o.a ook vinden in de biowinkel en de betere webwinkels.
Het is eenvoudig: ontkroon de aardbeien, en verdeel de aardbeien naast elkaar ( dus niet op elkaar) in de zak. Zip de zak dicht, laat een kleine opening open en steek daar het rietje in. Zuig flink aan het rietje, zodat de zak vacuüm trekt, sluit de opening en leg in de vriezer. Je kunt de aardbeien dan zeker 6 maanden bewaren.
Na de aardbei-pluk blijft altijd het kroontje achter. Dit wordt niet voor niets gedaan. Het voorkomt ziekten en het houdt de aardbei langers vers. Aardbeien vallen onder het zachte fruit en zijn daarom super-kwetsbaar. Je moet ze eigenlijk net zo behandelen als eieren. Als aardbeien te lang op elkaar liggen, bijvoorbeeld in een bakje, worden ze overgevoelig voor kneuzing en schimmel. Je zal het vast wel eens hebben gehad, dat in je bakje verse aardbeien een snotterige of beschimmelde aardbei zat. Dit komt dus omdat ze gebulkt worden verpakt en te lang onderweg zijn geweest of te lang in een koeling zijn bewaard. In de biowinkel worden de aardbeien in de meeste gevallen los in kartonnen bakjes verpakt, met hooguit twee lagen per bakje. Hierdoor krijgen de aardbeien meer lucht en ook worden ze minder snel gekwetst.
Aardbeien kun je het beste meteen opeten op de dag van aankoop. Dan zijn ze op hun best, op hun lekkerst en bevatten ze nog veel voedingswaarde. Wil je toch graag aardbeien wat langer bewaren? Leg ze dan na aankoop meteen breeduit naast elkaar op een bord en bewaar ze in de koelkast. Daar kun je ze ongeveer 1-3 dagen bewaren. Verwijder de kroontjes ook pas, nadat je ze hebt gewassen. Overigens: dat wassen kun je het beste doen met behulp van een vergiet. Zo kwets je ze het minst. Laat ze enige tijd goed uitlekken.

WAT MAAK IK ALLEMAAL MET AARDBEIEN? 🍓🍓🍓

Zodra de aardbeien-tijd weer aanbreekt sla ik mijn slag en geniet iedere dag van heerlijke zoete verse aardbeien. Ik eet ze zo uit het vuistje, of verwerk ze in talloze gerechten, baksels en toetjes en desserts. Ook gebruik ik ze om te wokken, niet veel mensen weten dat aardbeien daar uitmuntend geschikt voor zijn. Wat ik het meeste maak, is jam en ( sorbet) ijs.
Mijn favoriete sorbet ijs recept is een eenvoudige, maar smaakt alsof het uit een sjieke ijssalon komt. Door de verrukkelijke chocolade laag krijgt je sorbet een waanzinnig twist, die niet onder doet van de bekende MC fluffy ijsjes bij de MAC. Omdat de chocolade laag op het ijs bevriest, krijg je een zeer romige chocolade saus. Verslavend lekker!  Alles wat je nodig hebt is een goede keukenmachine. Of een HS blender. De keukenmachine is echter meest geschikt. Wat heb je nodig, om drie ijs sorbet-glazen te vullen?
  • 800 gram  biologische diepvries aardbeien ( niet ontdooid)
  • 3-5 druppels zuivere stevia
  • Biologische magere yoghurt
Voor de chocolade laag:
  • Zes eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • 5 druppels stevia 
  • Water
Maak eerst de chocolade laag door kleine beetjes water tegelijk toe te voegen aan de cacaopoeder en stevia druppels. Roer tot een stevig glazuur. Gooi de aardbeien samen met de stevia en een flinke scheut yoghurt in de keukenmachine en laat dit op hoge snelheid draaien. Voeg al draaiend steeds wat yoghurt toe tot het sorbet ijs de gewenste dikte heeft bereikt. Schep direct de glazen vol en schep de chocolade saus er op. SMULLEN! 
Jam maak je ook al net zo eenvoudig als sorbet ijs. Omdat ik geen meuk-bindmiddelen gebruik, maar AGAR AGAR ( natuurlijke variant gelatine, op basis van zeewier ) is de jam niet maanden houdbaar, maar ongeveer anderhalve week in de koelkast. Omdat de jam niet moeilijk en tijdrovend is om te maken,  maak ik het steeds wanneer mijn potje op is. Zo heb ik continu heerlijke verse maar vooral erg gezonde ( vegan) aardbeienjam in huis. Originele aardbeienjam, zowel homemade als uit de fabriek, bevatten erg veel suikers. Dit ontloop je direct as je mijn recept maakt:
Doe 500 gram verse of diepvries aardbeien in een ( liefst gietijzeren) pan en breng aan de kook, terwijl je voortdurend even blijft bewegen zodat het vocht vrijkomt en de aardbeien niet aanbranden. Druk ze tijdens dit kookproces ook steeds even wat plat. Zodra ze zacht zijn gekookt, voeg je 4 gram Agar Agar poeder en ongeveer twee eetlepels stevia sweet ( of circa 8 druppels  stevia ) toe en roer je dit kort door. Wil je een gladde jam? Pureer alles dan nog even kort met de staafmixer. Gooi de jam over in schone glazen potten en laat afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast en consumeer zo snel mogelijk. Je kunt de jam ook in desserts verwerken of…gewoon uit de pot op lepelen! 😁
Voor vriendlief bestaat er niets lekkerder dan ICE TEA. Gelukkig vind hij mijn variant op ice tea ook verrukkelijk en smult hij zeker in de warme zomermaanden van mijn zelf gebrouwen strawberry ice tea! Zet een grote pot van je favoriete thee, bijvoorbeeld één van de theetjes van ROYAL GREEN. Laat dit goed afkoelen. Crush een paar diepvries aardbeien in de blender zeer kort tot kleinere stukken en voeg dit aan de ice tea toe, samen met 2-4 druppels stevia . De bevroren aardbeien dienen niet alleen als een heerlijke smaakmaker in de ice tea, ze fungeren ook als ijsklontjes en maken je kan erg decoratief!
Met aardbeien kun je oneindig bakken. Mijn topper is de heerlijke aardbeientaart, die ik vrij regelmatig in de zomermaanden maak voor mezelf en anderen. KLIK HIER voor het recept.
Aardbeien zijn niet alleen verrukkelijk en veelzijdig om mee te bakken, ook in gerechten als wok en oven-gerechten laten ze zich uitstekend verwerken. Snij bijvoorbeeld eens een paar verse aardbeien in stukjes en gooi deze door je roerbak-wok, je kunt ze gewoon mee roerbakken. Je zult verrast zijn!
Aardbeien kunnen uitstekend worden gebruikt in smoothies, vanwege de lage vruchtensuikers. Als je bijvoorbeeld je smoothie laat bestaan uit 90% groente en 10% aardbeien, heb je toch een zeer smakelijke smoothie , en zeer weinig suikers. Toch adviseer ik, om ook met aardbeien in smoothies niet al te guitig te zijn. Mijn advies geldt : EET fruit liever dan dat je het drinkt. 
Ik maak erg graag en regelmatig aardbeien vla. De vele soorten aardbeien vla in de supermarkten bestaan uit melk, suiker, aroma’s, verdikkingsmiddelen en kleur / geur en smaakstoffen. Er is geen enkele aardbei in terug te vinden. Knap staaltje knutselwerk, nietwaar? Vla wordt al decennia’s lang homemade gemaakt. Ik herinner mij ook nog hoe mijn oma dit altijd zelf maakte. Inmiddels maak ik zelf mijn meukvrije vla-varianten al jaren en heb ik heel veel recepten gedeeld op mijn website en in mijn recepten-boeken. De aardbeien vla is mijn grote favoriet. Hoe je dit maakt? Nou…zo!
( voor een liter vla)
  • 750 ml ( liefst homemade ) plantaardige melk ( ik heb mijn snelle havermelk gebruikt )
  • 500 gram verse Hollandse aardbeien ( liefst bio) van de kroontjes ontdaan
  • 10-12 druppels  stevia ( of anderhalve EL stevia sweet  )
  • twee eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel arrow root
Maak een papje van de Kuzu met een beetje warm water. Gooi de aardbeien in een pan en pureer ze met een staafmixer. Voeg de melk en stevia toe en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Zodra de massa begint te koken , het papje toevoegen en roeren tot de gewenste dikte is bereikt.
Laat de vla afkoelen. Giet over in een schone fles en bewaar in de koelkast. Even goed schudden voor gebruik. SMULLEN! Je kunt de vla ook gebruiken om bijvoorbeeld taart mee te vullen.
Simpele aardbei gebakjes maak je in een handomdraai ! Maal 500 gram ongezouten pinda’s, vier eetlepels biologische erythritol, en 100 gram verse aardbeien met 300 ml water in de blender tot een fijne massa. Verwarm de oven voor op 175*C. Vul een muffin-tray met muffin-vormpjes en vul deze met de massa, maar in het midden een kuil. Bak de muffins in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten ( blijf tussentijds controleren ) Leg in de kuil verse aardbeien en garneer met wat geroosterde kokossnippers.

EEN BEETJE VREEMD…. MAAR ZOOOH LEKKER!

Aardbeien worden met talloze andere voedingsmiddelen gecombineerd. Zo worden aardbeien erg graag gegeten met slagroom of gedipt in warme chocoladesaus. Mijn moeder was dol op verse aardbeien op de boterham met een beetje suiker. Aardbeien zijn geweldige smaakmakers in talloze gerechten en desserts. Gecombineerd met bepaalde andere ingrediënten krijgt iets een zeer unieke en bijzondere smaak die wellicht niet zo bekend is, maar verrukkelijk en verrassend! Probeer bijvoorbeeld de volgende combinaties eens:
– aardbeien met ceylon kaneelpoeder
– aardbeien met anijsppoeder
– aardbeien met vers geraspte biologische gemberwortel
– aardbeien met kardemom
– aardbeien met Maca poeder
– aardbeien met Lucuma poeder
– aardbeien mert baobab poeder
– aardbeien met carob poeder
– aardbeien met kwark

KORTOM:

Maak in het aardbei-seizoen optimaal gebruik van verse aardbeien ! Koop ze liefst biologisch in. Kijk ook eens rond in je omgeving, veel moestuin-mensjes en boeren verkopen hun oogst graag aan jou door. Op social media vind je vaak een paar verkooppunten in je buurt. Ik koop ze regelmatig bij een boer, helaas heeft hij er nooit erg veel, waardoor zijn aanbod maar schaars is en je moet er snel bij zijn. Maar heb je beet, kun je erg goed profiteren van verse bio-aardbeitjes voor een habbekrats. Bovendien bespaar je het milieu.

2 Reacties op “DE AARDBEI! Lees hoe bijzonder hij is en wat je er allemaal mee kunt doen!

  1. Geachte,
    Wederom een geweldig artikel.
    Vorige week had ik een bericht verstuurd in verband met een gedownload artikel over algemene voeding waarbij glucose als suikerstandaard(100%) voorgesteld werd.
    Er werd beweerd dat glucose zoeter is dan fructose.Helaas voor een 10%-ige oplossing
    is invertsuiker(glucose/fructose)1,15 keer zoeter dan sucrose(de suikerstandaard) en
    heeft glucose slechts een zoetkracht van 60% van sucrose(tafelsuiker) bij 20°C.

  2. Een aanvulling bij vreemde, maar superlekkere combinaties:
    aardbeien met versgemalen zwarte peper en scheutje balsamicoazijn (even laten marineren)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *