Aardbeien

Ik zeg het maar meteen: ik ben stapeldol op aardbeien. Verse wel te verstaan. Al voldoen diepvriesaardbeien buiten het seizoen voor mij ook wel. Ik ben extra blij als het aardbeien-seizoen weer van start gaat. Dan begint mijn zoektocht naar de meest lekkerste verse aardbeien die ik altijd toch weer vind bij de boer en in de biowinkel.

Wat zijn aardbeien eigenlijk en hoe gezond zijn ze?

De aardbei is familie van de rozenfamilie. Het Latijnse woord voor aardbei is het mooi klinkende fragaria. Dit woord is weer afgeleid van fraga wat ” aardbeitje” betekent. Er zijn inmiddels al heel wat bijnamen voor de aardbei,waarvan in ons land meest bekendste het zomerkoningkje is. Deze naam heeft de aardbei gekregen omdat hij in het midden van de zomer in de volle zon gerijpt op zijn lekkerst is en meest zoet. Net als de ananas en vijg is een aardbei een schijnvrucht. Eigenlijk is de aardbei een soort opgezwollen bloembodem met daarop tal van kleine zaadjes. Deze zaadjes worden ook wel dopvruchtjes genoemd, éénzijdige, niet openspringende vruchtjes. Deze zaadjes zijn de vruchten van de aardbeienplant.

SAM_5982
SUPERFOOD

Ook aardbeien kunnen we scharen onder het rijtje onbekende superfoods. Sterker: samen met de blauwe/zwarte bessen het meest gezondste stukje fruit wat er bestaat. Aardbeien bestaan voor ongeveer 90% uit water. Het is zeer rijk aan vitamine C ( maar liefst 60 mg per 100 gram!!! Dat is meer dan in een sinaasappel) en ook erg prettig: ze bevatten zeer weinig koolhydraten. Ze zijn zeer rijk aan B vitaminen en mineralen, en rijk bedeeld met antioxidanten.
Aardbeien kunnen wel voor wat overgevoeligheidreacties zorgen bij mensen die licht gevoelig zijn voor zacht fruit of andere diverse fruitsoorten. Ook is bekend dat aardbeien allergische reacties kunnen geven bij baby’s en kleine kinderen. Dit komt door de dopvruchtjes waar aardbeien letterlijk mee zijn bezaaid. Helaas is er geen andere oplossing dan aardbeien te mijden uit je menu als je er overgevoelig op reageert.
Aardbeien hebben verder een zeer positieve werking op de darmen. Ook werkt het versterkend voor botten, haar en huid. Aardbeien hebben een zeer gunstige invloed op de celvorming en de celgroei. Mede door de grote aanwezigheid van kalium heeft de aardbei net als de banaan een zeer positief effect op de bloeddruk.

SAM_5984
SCHOONMAKEN

Aardbeien hebben een zeer gevoelige huid. Je moet ze daarom ook met wat zorg behandelen om zo het beste uit de aardbei te kunnen halen. Veel mensen houden aardbeien in een vergiet onder de stromende kraan, dit is echt funest, niet doen dus. Dit geeft kneuzingen en moeten we veel smaak en ook geur inleveren. Zonde.
Hou ook het kroontje nog op de aardbeien voordat je ze gaat wassen. Dit houdt het sap intact.
Doe de aardbeien in een vergiet en vul een bak met water. Haal het vergiet hier voorzichtig steeds bewegend doorheen. Haal het vergiet op en neer en draai voorzichtig. Hoe kouder het water, hoe steviger de aardbeien uit hun bad komen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep voorzichtig droog.Verwijder dan de kroontjes.
Je kunt aardbeien perfect invriezen. Laat ze daarvoor na hun wasbeurt goed drogen en vries ze liefst in in speciale diepvrieszakken. Maak de aardbeien in de zak los van elkaar als de zak de vriezer in gaat,dit voorkomt ” ijsklompen” als ze weer de vriezer uit komen. Ik verzamel het gehele aardbeienseizoen, als ze niet alleen op hun best en lekkerst zijn maar ook het meest goedkoop, aardbeien, deze vries ik in om maanden mee door te kunnen buiten het seizoen. Koop ze het liefst vers bij de boer of in de biowinkel,deze varianten hebben echt de meeste smaak in huis. Buiten het seizoen kun je ook ” verse” ( kas) aardbeien kopen, maar ook diepvries aardbeien. Buiten het seizoen zijn ” verse” kasaardbeien erg prijzig en minder sappig en lekker van smaak. Diepvries aardbeien zijn dan niet alleen een betere keus maar ook veel goedkoper. Zeker als je net als ik zelf verse voorraden aanlegt in je vriezer blijven smaak en voedingswaarden behouden. De diepvries varianten in de winkel zijn altijd weer minder van kwaliteit. Ook is er veel risico dat je ” snot” krijgt na ontdooien omdat het product tijdens transportatie van land/fabriek naar het vriesvak in de supermarkt te ver is ontdooid. Een slim trucje om te ontdekken of dit het geval is geweest of niet, is even rammelen met het doosje. Hoor je het fruit goed los rammelen, is het niet of nauwelijks ontdooid geweest en kun je deze mee naar huis nemen.Voel je duidelijk een ijsklompje of kleine ijsdelen en rammelt het niet goed, laat het dan liggen.Dit levert thuis na ontdooien snotterig fruit op. Wat overigens verder nog wel goed bruikbaar is voor smoothies.

SAM_7205

VEELZIJDIG

Aardbeien zijn echt werkelijk overal inzetbaar. Voor zowel zoete gerechten als pittige.Aardbeien worden bijvoorbeeld vrij vaak gecombineerd met zwarte peper. Meest bekende traktatie-koppel is de aardbei met een dot vers geklopte slagroom of een berg suiker.
Het wordt vanwege zijn heerlijke zoetheid vooral gebruikt in toetjes en desserts en ijs en jam.
Aardbeien zijn op dit moment ook zeer geliefd in de hippe smoothy’s.
Geniet tijdens het aardbeienseizoen zoveel mogelijk en volop van dit heerlijke cadeautje van moeder natuur.En koop veel in als ze ergens onverhoeds zeer goedkoop worden aangeboden,  vries ze lekker ter voorraad in. Kijk ook eens rond in je nabije omgeving: veel boeren bieden op dit moment hun heerlijke verse aardbeien ook zeer goedkoop per kistje aan.Twee vliegen in één klap: biologische verse aardbeien van het land voor een leuke prijs.

aardbeien milkshake op glas

Aardbeien milkshake

Met verse aardbeien kun je ook in een handomdraai deze heerlijke milkshake maken! Leg de verse aardbeien liefst 24 uur tevoren in de koelkast om ze goed koud te maken.

Dit heb je nodig:  ( voor drie personen)

  • 500 gram verse goed gekoelde aardbeien,van de kroontjes ontdaan ( liefst biologisch en/of uit eigen moestuin)
  • twee eetlepels erythritol suiker
  • 350/400 ml havermelk of geiten karnemelk  ( gebruik liefst homemade havermelk, deze is lekker lobbig en romig! )

Zo maak je het:

Gooi de aardbeien samen met de erythritol suiker in een blender of keukenmachine en pureer het tot een lobbige massa. Voeg al draaiende de melk beetje bij beetje toe tot er de gewenste dikte is ontstaan. Schenk uit over drie glazen en serveer direct.

aardbeien sorbet met mousse

Tip: Je kunt ook diepvries aardbeien gebruiken. Laat de melk achterwege en pureer de aardbeien met de suiker tot een romige massa. Heerlijk 

11 Reacties op “Aardbeien

  1. Volgens mij worden óf de aardbeien óf de aarde ook bij de boer in je eigen omgeving flink bespoten met chemicaliën. Ik heb bij een aardbeienteler bij mij in de buurt eens gevraagd of hij ook biologische aardbeien had, maar nee, die teelde hij niet. En hij heeft echt een heel goed lopend bedrijf met verkoop aan huis. Ik heb vorig zelf een paar potten met aardbeien in mijn tuin gekweekt, ze waren heerlijk en verder kocht ik ze ook bij de biologische winkel. Ik eet hierdoor wel heel wat minder aardbeien helaas, want biologische aardbeien zijn vrij prijzig.

    • Ja dat heb ik ook gehoord en men mag aardbeien alleen bio eten..zijn er niet lang en prijzig..heel spijtig voor mij bij mijn bio boer zijn ze maar 3weken..maar dan koop ik ze ook met een kas:-) 🙂

  2. Hi! Ik had vroeger ook last van allergie, door ze goed af te spoelen (de “haartjes”) te verwijderen had ik nergens last meer van! Kleine tip 😉

  3. Ik heb het eerst gehoord en daarna opgezocht of het klopte en daarna dus ook gelezen dat het heel moeilijk is aardbeien biologisch te telen. De aardbei is heel gevoelig voor bepaalde condities op het land en de weersomstandigheden. Het schijnt dat de laatste tijd wel een toename is in biologische teelt ook omdat er meer biologisch plantmateriaal beschikbaar komt om mee te telen. Vandaar dat bio aardbeien zo duur zijn. Het aanbod bio aardbeien schijnt dus niet groot te zijn.
    Er is wel een heel groot smaakverschil tussen aardbeien uit de supermarkt en aardbeien in de biowinkels (ook al zijn het misschien geen bio aardbeien) en van telers die echt voor de goede teelt gaan.

    • @Anneke: Hallo allemaal, ik heb sinds een jaar of 6 een volkstuin waar ik o.a. twee bedden van aardbeien verbouw. Absoluut niet moeilijk. De plantjes zorgen voor uitlopers die ik eruit pak om in 1 bed uit te planten. Het jaar daarop doe ik dat met de andere bak.
      Zo zijn onze aarbeien altijd van plantjes van max 2 jaar. De opbrengst per jaar is ongeveer 5 tot 6 kilo aarbeien, 100% puur natuurlijk biologisch. We maken er jam van, en smoothies, als ze de pluk overleven 🙂
      groetjes, Bart

  4. Als je in de buurt komt van Pleusquat in Bretagne dan zal je daar eind juni de heerlijkste aardbeien proeven.

  5. In Engeland heten ze strawberry en het woord zegt het al, ze worden gekweekt op stro. Je vind soms in de bakjes die je daar koopt ook nog wel eens een strootje zitten. Ik heb werkelijk nog nooit lekkerdere aardbeien kunnen vinden als in Engeland. Zijn er in Nederland ook boeren doe dit na doen misschien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *