Review HENDI RVS voedseldroger, de professionele voedseldroger!

Voedsel drogen is DE trend van 2020. We zijn in Nederland langzaam warm aan het lopen voor deze unieke manier van voedsel bereiden. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en vooral plezier van het drogen van je eigen voedsel. Het is bovendien een enorme aanwinst om voedselverspilling tegen te gaan.  Alles kun je drogen. Ik ontdekte het voedsel drogen in 2018. Ik kreeg toen een wartmann RVS voedseldroger tot mijn beschikking en dat heeft mijn interesse pas goed aangewakkerd. Eerder bezat ik een BPA vrije kunststof voedseldroger, maar erg veel heb ik daar uiteindelijk nooit mee gedaan. Het was voor mij toen niet boeiend genoeg, alhoewel ik voedsel drogen echt fantastisch vind. Het plastic stond mij gewoonweg niet aan.

VEEL VRAAG

Dat de populariteit in voedseldrogers toeneemt, merk ook ik dagelijks in mijn netwerk / social. Ook zijn steeds meer winkels als Blokker kleine voedsel drogers gaan verkopen. Deze zijn meestal gemaakt van kunststof ( wat niet altijd vrij is van BPA ) en hebben niet zo’n beste kwaliteit. Uiteraard zijn het voor de amateur-voedseldrogers / sters prima apparaten, maar wil je alles nét even wat proffesioneler en milieuvriendelijker aanpakken, dan zijn de RVS alternatieven meer geschikt. Over deze categorie ga ik het hebben.
Omdat er erg veel vraag was naar de voedseldroger van Wartman, heb ik gezorgd, dat ze via www.puurenfit.nl bestelbaar werden. Echter liep dit zo storm, dat de leverancier de voedseldrogers al snel niet meer kon leveren. We zijn daarom verder gaan kijken naar RVS voedseldrogers. We hadden wel een aantal eisen: de prijs moest redelijk zijn en de kwaliteit superieur hoog. Al snel kwamen we erachter, dat het zo eenvoudig niet was om een voedseldroger te vinden die aan deze eisen voldeed. Maar na een zoektocht kwamen we terecht bij www.hendi.eu Dit bedrijf levert professionele keukenapparatuur, bedoeld voor de horeca. Deze producten MOETEN daarom wel aan de hoogste kwaliteit-eisen voldoen. Hendi is van mening, dat top-koks en professionele chefs moeten kunnen vertrouwen op hun “ tools”. Zonder goed gereedschap kunnen zij immers geen top prestaties leveren. Ik zou in mijn keukentje bijvoorbeeld ook compleet vast lopen zonder mijn messen en keukenmachines.
Omdat het drogen van voedsel ook in professionele keukens steeds populairder wordt, heeft Hendi een aantal prachtige voedseldrogers in hun assortiment. Vanaf het moment dat ik ze zag, wilde ik niet meer verder zoeken….dit apparaat moest en zou ik naar mijn fans en volgers brengen! Wij trokken de stoute schoenen aan, en vroegen of wij deze mochten inkopen voor Puur & Fit. Aanvankelijk werden we afgewezen. Want Hendi levert eigenlijk alleen aan de horeca. Maar na wat gesprekken mochten we het uiteindelijk gaan proberen! Mijn hart maakte een blij huppeltje! 😍 Ik kreeg een voedseldroger thuisgestuurd en ik ben er direct mee aan de slag gegaan.

HENDI PROFI LINE

De voedseldroger heeft de naam “ profi-line” gekregen en dat is niet voor niets. Deze RVS voedseldrogers zijn geschikt voor professioneel gebruik. Er zijn twee varianten: een voedseldroger met 10 trays en meer Watt, en een voedseldroger met 6 trays en minder Watt. Ik ontving de 6 tray-voedseldroger. Kort samengevat wat specificaties op een rij:
– de voedseldroger heeft 10  / 6 RVS trays ( afmetingen 10 tray  400 x 395 )  en de zes tray 32 x33 cm 
– de voedseldroger heeft een voltage van 230
– de voedseldroger heeft 1000 Watt ( de 6 tray heeft 650 Watt )
– het heeft een temperatuurbereik van 35*C tot 75*C in stappen van 5*C
– de afmetingen zijn : 417 x 535 x ( h) 430 en de 6 tray heeft de afmetingen  340 x 450 x ( h) 311
– RVS behuizing, RVS-stalen binnen behuizing
– je krijgt er een spat-blad ( om op de bodem te leggen ) en een rooster bij geleverd ( dit kun je op een tray leggen) Beiden BPA vrij uiteraard, en 100% food Grade. 
Het apparaat heeft op de front een digitaal en eenvoudig te bedienen controle paneel. De tijd is instelbaar tot 24 met een stappen-telling van 30 minuten. De motor is zeer stil. En dat is echt een groot pluspunt. Heel veel mensen mopperen vaak over het enorme geluid die de meeste voedseldrogers kunnen produceren. De trays hoeven ook niet te worden gedraaid, omdat de motor zorgt voor een horizontale luchtstroming.
De roosters zijn gelijkmatig verdeeld en zeer eenvoudig te reinigen.
De deur is super eenvoudig te openen en er is een kijkvenster in geplaatst om je voedsel tijdens het drogen in de gaten te houden zonder de deur te openen. Dit bespaart een hoop energie. De kast is prachtig vorm gegeven waardoor je de voedseldroger gerust in je keuken kunt zetten.

MIJN EERSTE GEBRUIK

Al meteen toen ik de voedseldroger  uit de doos haalde, merkte ik grote verschillen . De voedseldroger is veel steviger en stabieler, en heeft geen “ koek-blik -effect “  En wat fijn; .. een NEDERLANDSE handleiding! Dit is voor veel mensen een dingetje. Er zit een prachtig vormgegeven boekje bij.  Al meteen werd ik erg vrolijk van het uiterlijk van de droger. Hij is ook een stuk kleiner en compacter wat ideaal is voor mijn kleine kippenhokje ( = keuken) De touch-bediening is super. Bij mijn vorige voedseldroger zat dit in druk-knopjes bovenop de droger, wat altijd moeizaam ging. Dit is simpelweg de stekker in het stopcontact, trays vullen, en GAAN MET DIE BANAAN 😁
De motor / ventilator ligt zeer mooi afgeschermd achterin de droger, en is beveiligd met een rooster. Dit zorgt ervoor dat de trays niet tegen de ventilator aan komen. Van binnen ziet hij er al net zo prachtig uit als van buiten. Dit is overduidelijk geen gangbaar apparaat, je ziet in heel veel details dat het inderdaad om een zeer professionele machine gaat.
Ik besloot voor de eerste keer voor makkelijk te gaan. Ik kocht in mijn biowinkel een paar afgeprijsde zakjes gesneden soepgroente en heb deze over twee trays verdeeld. Ik had zelf nog wat siliconen matten, deze heb ik gebruikt. Ik heb de temperatuur op 75 *C gezet, en de tijd maar wat onwillekeurig op 13 uur gezet. Dit is natuurlijk niet zo lang nodig, maar ik wilde even wat gaan experimenteren met de tijden. En of je deze ook tijdens het drogen bij kunt stellen. Een kanttekening wil ik hier graag bij zetten. Om vitaminen en mineralen zoveel als mogelijk te behouden, moeten we ons voedsel zo kort als mogelijk is, verhitten. Dit geldt ook voor al het voedsel wat we drogen in de voedseldroger. Ik vind zelf de max van 75•C prettig omdat alles zo heel snel droog is, maar wil je zo veel als maar mogelijk is, vitaminen en mineralen bewaren, kun je de temperaturen beter rond de 50•C houden. Dit duurt echter wel iets langer eer alles is gedroogd.
Dat gaat prima! Ik heb de teller later in het droog-proces terug gedraaid naar 2 uur resterend. Mijn gedroogde soepgroente kwam er na zo’n 3 uur kurkdroog uit. Ik kon het direct in mijn blender gooien om het tot bouillon poeder te vermalen. En….wat een STILTE!!!!!!!!!!! 😃 Ik heb nog nooit eerder in mijn “ voedseldroger-carriere “ zo’n stille droger gehad. Eigenlijk is hij gewoon MUISSTIL! Wat een TOPPER! Ik ben nogal gevoelig voor geluiden, dus je kunt begrijpen dat dit ook mijn prioriteit was. Nou, geen zorgen, deze voedseldroger vergeet je gemakkelijk als hij zijn werk uitvoert.
Mijn tweede projectje was fruit drogen. Ik had toevallig een hele emmer appels gekregen van een boer, en deze heb ik zo dun mogelijk in plakjes gesneden, en op 75*C gedroogd. Ik heb de tijd dit keer ingesteld op vier uur. Nogmaals merkte ik het enorme gemak op van het bedieningspaneel. Wat een verademing met mijn vorige. Daar stond ik soms minutenlang te drukken tot mijn vingertoppen er pijn van deden. Dit bedieningspaneel heeft maar zeer lichte tikjes nodig.  Na vier uur kwamen mijn appeltjes als heerlijke appel-snacks uit. Ik heb ze later in de blender vermalen tot appelpoeder, dit kun je gebruiken ter vervanging voor geraffineerde suiker.

VOOR EN NADELEN?

Ik heb heel erg hard gezocht naar minpunten. Maar serieus, deze VOND IK NIET. Ik ben alleen maar bijzonder happy. Als we deze HENDI tegenover de Wartman zetten die ik hiervoor had, dan zien we dat de Wartman hoger in temperatuur ingesteld kan worden, maar ik mis dat totaal niet. Verder alleen maar grote voordelen. De wartman produceert bijvoorbeeld iets meer geluid dan de Hendi. En het bedieningspaneel zit vrij onhandig op de droger, ook moet je achter de machine eerst een knop omzetten om de machine in werking te laten treden. Daar heb je met deze Hendi geen last van. Het is werkelijk een kwestie van uit de doos halen, stekker in het stopcontact en aanzetten.
Daarnaast vind ik de behuizing van de Hendi SUPER. Dit is robuust, stevig en stabiel. De wartman heeft een zeer dunne RVS behuizing waardoor je zeer snel het koek-blik effect hebt en de behuizing zeer ontvankelijk is aan indeuken en “ vingers” op de behuizing. De Hendi is een stuk steviger. Wat ik ook erg fijn vind is de deur. Deze zit zeer behendig vast met magneten, net als de wartman overigens. Echter zijn de magneten van de HENDI vele malen sterker waardoor de deur luchtdicht wordt vergrendeld.   Ik had ooit eens dat de deur van de wartman tijdens het drogen open viel, zonder dat ik dat in de gaten had. Dit heeft erg veel energie gekost, wat natuurlijk zonde is. Deze deur sluit echt zeer goed.  De voordelen t.o.v andere voedseldrogers wordt je meteen duidelijk. En je merkt inderdaad, dat deze voedseldroger is gemaakt voor professioneel gebruik.Nog een klein, maar superfijn detail: aan de zijkanten van de Hendi voedseldroger zitten zeer handige handgrepen, zodat je de voedseldroger in een goede stabiele greep kunt verplaatsen.Hier is duidelijk over nagedacht voor in de professionele keukens, waar ruimte soms minimaal is en de voedseldroger veel van plaats kan verhuizen. Ik vind het een ideaal handigheidje!

EINDOORDEEL:

Ik ben verliefd! Dit is werkelijk de Rolls Royce onder de voedseldrogers als je het mij vraagt. Het gemak, de “ beauty”, en het resultaat: alles KLOPT. Het is een bijna geruisloze machine, wat het ideaal maakt om in je keuken neer te zetten. De bediening is ronduit heerlijk te noemen, slechts een paar lichte tikjes  en het apparaat reageert. De deur is goed vergrendeld, en heeft geen vervelende uitsteeksels ( hendels) waardoor de voedseldroger een compacte ruimte inneemt. Ik wil geen andere voedseldroger meer. Na wat omwentelingen heb ik mijn voedseldroger eindelijk gevonden!

WAAR TE KOOP?

Zoals eerder gezegd, zijn deze voedseldrogers gemaakt voor de professionele keuken / horeca. Ze zijn eigenlijk niet bedoeld voor de consument. Dit maakt de drogers uniek in zijn soort en super veelzijdig. Ze kunnen wel wat hebben, en tegen een stootje. Je kunt ze veelvuldig gebruiken omdat ze zijn bestand tegen intensief gebruik. Je kunt bij-wijze-van dagenlang achter elkaar voedsel drogen. Dat kan hij gemakkelijk aan.
www.puurenfit is de eerste levensmiddelen-webwinkel, die deze super-apparaten mogen aanbieden aan de consument. Een echte primeur.
WIL JE DE ZES TRAY VOEDSELDROGER BESTELLEN? KLIK HIER. Hij kost € 240 euro
WIL JE DE 10 TRAY VOEDSELDROGER BESTELLEN? KLIK HIER Hij kost € 315 euro
NOTIFICATIE: ik ontving de voedseldroger gratis om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit review is vrijblijvend, op eigen initiatief en 100% on-afhankelijk geschreven. 

 

9 Reacties op “Review HENDI RVS voedseldroger, de professionele voedseldroger!

 1. Als je de soepgroente (bijvoorbeeld) helemaal hebt gedroogd, zitten er dan nog wel vitamines in? En hoe lang is het daarna nog houdbaar?

 2. Mooi apparaat zeg! Jammer wel dat de energiekosten behoorlijk oplopen!

 3. Wij hebben de Hendi aangeschaft. Mooi apparaat, nu voor de eerste keer aan, heel gebruikersvriendelijk, lawaai valt reuze mee. Zijn er dus heel blij mee.
  Alleen een vraagje, kun je een boek aanbevelen met recepten? Op internet lastig te vinden. Zou heel fijn zijn.

 4. Hallo Monique,

  Weet jij of het zichtglas van de Hendi droogoven van echt glas is of van een soort kunststof?

 5. Mooie review, dit is een super apparaat, ik als professioneel kok beveel dit apparaat zeker aan, en ik vindt dat je niet te veel naar recepten moet kijken, ga gewoon aan de slag met allerlei groentes en fruit, mislukt het een keer nou jammer dan volgende keer beter. En in combinatie met een goede power blender, maak je allerlei poedertjes van kruiden en groentes.

 6. Ben ook blij met mijn voedseldroger. Ook al zijn we met ons tweeen en op leeftijd.
  Heb eerst met fruit geprobeerd. Appels zijn echt heerlijk. Toch nog wat onzeker en heb nu boek aanschaft.
  Handboek voedseldroger van Claudia Kuyken. Mooie uitleg.
  Maar gewoon doen is ook een optie hoor. Succes allemaal met dit mooie apparaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *