Reactieve hypoglycaemie ? Wat is dat ? Plus review Blood Sugar support Royal Green

We hebben er allemaal wel eens last van, vaak onbewust. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen soms erg naar zijn. Er wordt nogal eens gedacht dat alleen diabetespatienten kampen met deze schommelingen, maar dat is niet zo. Ook mensen zonder diabetes kunnen behoorlijk last hebben van deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ik ga er alles over vertellen in dit artikel, en ik ga een supplement testen en reviewen, die de bloedsuikerspiegel wat meer in balans zou kunnen houden.

DE BLOEDSUIKERSPIEGEL, HOE WERKT DAT ?

Laten we eerst kort maar krachtig ingaan op wat een bloedsuikerspiegel, ook wel bloedglucosespiegel genoemd, inhoudt. De bloedsuikerspiegel betreft de hoeveelheid in het bloedplasma opgeloste glucose , ook wel DE BLOEDSUIKER. De bloedsuikerspiegel wordt meest uitgedrukt in MILLIMOL PER LITER, afgekort MMOL/L. Op deze wijze worden de zogenaamde nuchtere waarden berekend. Een normale, ook wel gekenmerkt als een nuchtere waarde, ligt tussen de 4,0  – 7,0 MMOL /L . Als deze nuchtere waarden boven de 7/8/,0 MMOL /L komt te liggen dan spreken we over een te hoge waarde en….van diabetes ( suikerziekte ) In het grijze gebied tussen deze aangenomen grenswaarden zitten erg veel mensen, en wordt het soms wel, soms niet aangetekend als suikerziekte. Internationaal worden over de waarden steeds periodiek afspraken gemaakt, of worden opnieuw steeds herzien op grond van onderzoeksresultaten. Het waardesysteem fluctueert daarom nogal. In Nederland spreekt het DiabetesFonds van een voorfase van diabetes als de nuchtere bloedwaarden liggen tussen de 6,1 – 6,9 MMOL/L.
De bloedglucosespiegel is een lastige om in toom te houden en te controleren, omdat deze continu varieert. Als je niets hebt gegeten, zal de bloedglucosespiegel lager zijn dan dat je iets eet/ drinkt. Dat heeft alles te maken met de glucose die uit het verteerde voedsel beschikbaar komt voor het lichaam. Alle cellen uit ons lichaam halen hun energie uit de oxidatie van door-het-bloed aangevoerde glucose, het stofwisselingsproces van de zogenoemde cel-ademhaling.
Je hebt vast eens gehoord van het hormoon INSULINE. Dit hormoon wordt geproduceerd door de EILANDJES VAN LANGERHANS in onze alvleesklier. Het stimuleert de opname van de glucose in onze cellen zodat de bloedglucosespiegel niet te hoog gaat pieken. De insuline zorgt tevens voor zo min mogelijk “ pieken “ ( schommelingen) door het teveel aan glucose in het bloed in lever en spiercellen worden omgezet in glycogeen. Het glycogeen wordt opgeslagen in deze cellen zodat het weer omgezet kan worden in glucose als je lichaam de behoefte heeft aan meer. Het is een stuk ingewikkelder, maar dit is zo’n beetje de Jip & Janneke versie.

DE SCHOMMELINGEN ( DE PIEKEN..)

Ook mensen zonder diabetes kunnen dus behoorlijk last hebben van suikerspiegel schommelingen. We kunnen allemaal last krijgen van een té hoge of juist té lage bloedglucose spiegel. Dit heeft meestal te maken met :
– teveel stress en spanningen 
– een zeer onregelmatig voedingspatroon
– een zeer ongezond en onevenwichtig voedingspatroon
– een té éénzijdig voedselpatroon
– bepaalde medicijnen
– alcohol / drugsgebruik
– onregelmatige eet-tijden ( bijvoorbeeld nacht en dag diensten draaien) 
– teveel voedsel in één keer consumeren
– overgewicht / obesitas
Als je aardig gezond eet en leeft, op een gezond gewicht bent,  niet onder teveel spanningen een stress staat, iedere dag beweegt, en vooral goed op je voeding let, is de kans zeer klein dat je last hebt of krijgt van bloedsuiker schommelingen. Maar….laten we eerlijk zijn: wie redt dat tegenwoordig nog, in een economie wat 24/7 doorgaat? Waarin we nauwelijks nog ECHT voedsel kunnen kopen ? Daarom zijn bloedsuiker schommelingen anno 2024 fors toegenomen. Ons huidige welvaart voedsel en onze leefwijzen helpen niet bepaald mee om onze glucosespiegel op peil te houden. We eten niet alleen stukken ongezonder en kunstmatiger, we leven ook onregelmatiger. In de jaren zestig / zeventig was er een bepaald stramien. We stonden op een vaste tijd op, ontbeten op een vaste tijd, snackten tot de lunch niets, aten een lunch, en om zes uur de warme maaltijd. Deze regelmaat gaf niet alleen meer rust, ook gaf het ons lichaam de nodige rust en regelmaat om op tijden glucose af te geven. Dat is anno 2024 volledig anders. We zijn langer wakker, zijn langer actief, onze hersenen zijn actiever geworden dankij de digitale wereld, en we eten niet meer op vaste tijdstippen. We slaan hoofdmaaltijden over ( ontbijt / lunch / diner ) om de gehele dag door te eten en te drinken. Voedsel is overal, en we kunnen het 24/7 eten. Het heeft ons lichaam ontregeld. Wat het vrij lastig heeft gemaakt voor de bloedglucosespiegel. Die wordt behoorlijk uitgedaagd.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN SCHOMMELENDE BLOEDSUIKERSPIEGEL ?

Eerder sprak ik over een te hoge of juist te lage bloedsuiker glucose. Daar zijn verschillende benamingen voor. Een te lage bloedsuikerspiegel wordt ook wel HYPOGLYCAEMIE genoemd. Een te hoge wordt HYPER genoemd, een afgeleide van hypoglycaemie. Beiden hebben verschillende symptomen . Ik licht de meest voorkomende uit .
SYMPTONEN HYPOCLYCAEMIE :
– Trillen en beven
– zweten
– plotselinge hevige honger
– troebel zicht
– geeuwen
– hartkloppingen
– hoofdpijn
– bleekheid
– moodswings, slechtere concentratie, niet adequaat meer kunnen reageren
Alhoewel de symptomen van een HYPO vergelijkbaar zijn aan die van hypoglycaemie, zijn er nog een aantal voorkomende :
– veel plassen
– veel dorst / last van droge tong
– vermoeidheid
– altijd een knagend hongergevoel
– zwak en slap gevoel
– moodswings en zeer wisselende emoties
– moeite hebben met praten / niet uit je woorden komen
– verwardheid
– jeuk
– rood gezicht
De meeste lichte symptomen zullen verdwijnen als je koolhydraten eet. Het rolletje DEXTRO ( pure druivensuiker )  is meest bekend bij patiënten om mee te dragen. Natuurlijk is het meest verstandig, om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, daar zijn wel een aantal nuttige tips voor :
– beweeg iedere dag. Al ga je maar even 30 minuten een wandelingetje maken, ga erop uit.
– eet voldoende voedingsvezels. Vezels zorgen ervoor, dat suikers minder snel worden opgenomen waardoor de glucosespiegel meer in evenwicht blijft.
– inkopper : zorg voor ruime hoeveelheden biologisch intacte groente en fruit. Kook / stoom kort als dit nodig is.
– eet veel peulvruchten, en dan bedoel ik de biologische gedroogde die je zelf even weekt en kookt.
– kies voor COMPLEXE ( langzame ) koolhydraten, en mijd de snelle ( suikers…) koolhydraten
– sla geen hoofdmaaltijden over. Ze geven je lichaam een goede stabiliteit in afgifte
– eet niet de hele dag door.
– drink iedere dag voldoende water, zeker als je vezelrijk eet
– hou vaste eettijden aan.
– Ga op vaste tijden naar bed en sta op een vast tijdstip op. Slaap voldoende zodat je lichaam goed kan herstellen.
– eet de juiste vetten, zoals omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwanden goed kunnen reageren op insuline waardoor het lichaam de energie uit vetten en glucose makkelijker verbranden. Een goede omega 3 bestellen ? KLIK HIER

EEN HANDIG HULPJE

Goed, we weten alle bovenstaande tips stiekempjes wel. Maar wat is het soms lastig om deze op te volgen, als de wereld om je heen als een malle molen doordraait. Eerder vertelde ik, dat je geen diabetes hoeft te hebben om last te hebben van een schommelende bloedsuikerspiegel. Daar is een benaming voor : REACTIEVE HYPOGLYCEAMIE  of POSTPRANDIALE HYPOCLYCEAMIE. Dit ontstaat, waneer de alvleesklier te lang en teveel insuline aanmaakt na een maaltijd / eetmoment. De bloedsuikerspiegel daalt, wat klachten kan geven die sterk lijken op een hypo. Omdat het nog maar vrij recentelijk is vastgesteld, is er betrekkelijk weinig studie hierover beschikbaar en vraagt het nog om veel meer onderzoek. Wat op zich vreemd is, omdat in 1989 er al studies naar zijn verricht. Maar het lijkt afgelopen jaren pas een beetje te worden erkend, omdat ons welvaart voedsel is veranderd. We zijn meer last gaan krijgen van reactieve hypoglycaemie.  De meest voorkomende symptomen bij een reactieve hypoglycaemie zijn zweten / trillen / moe zijn / hongerig / moeite met concentreren. Het wordt meest behandeld met een dieet, onder begeleiding van een diëtist.
Naar mijzelf kijkend, heb ik zo nu en dan ook last van reactieve hypoglycaemie , al zou je dat bij mijn gezonde leefwijzen niet meteen koppelen. Het toont, dat iedereen er last van kan hebben. Toen Roy van Royal Green mij enthousiast vertelde over zijn nieuwste telg in zijn supplementen stal, werd ook best nieuwsgierig. Want zou dit mij ook wat kunnen helpen om mijn glucose wat meer onder controle te kunnen houden ? Ik ben meteen met een potje BLOOD SUGAR SUPPORT ( bloedsuiker ondersteuning ) aan de slag gegaan.

ROYAL GREEN BLOOD SUGAR SUPPORT

Goed, wat is het ? Het gaat om een potje met 60 capsules, waarvan je 1 per dag tijdens een maaltijd slikt. Een ( veganistische ) capsule bevat :
100 mg biologische ceylon kaneel
100 mg biologisch baobab pulp
50 mg  biologische meitake
50 mg biologische reishi
20 mg  biologische chroom mix, bestaande uit peterselie en kerrie blad
Te beginnen bij de kaneel. Want wat niet heel erg veel mensen weten, is dat kaneel ontzettend gunstig is voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Let op, we spreken dan wel over de ceylon variant. Er zijn onderstreepte BEWIJZEN, dat kaneel bijdraagt aan het op peil houden van de bloedglucose spiegel. Maar deze studies zijn dun gebleven. En zegt dus niet, dat je iedere dag aan de lepels kaneel moet. Toch kan het in combinatie met andere ondersteunende middelen zorgen voor wat meer stabiliteit.
Dan de baobab, waarin ik IN DIT ARTIKEL over schrijf. Er zijn net als bij kaneel vrij veel positieve studies verricht naar de effecten van Baobab op de bloedglucose. Het is rijk aan een vezel, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het is daarnaast rijk aan polyfenolen wat ook een zeer gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Dan de paddenstoelen meitake en reishi, pure adaptogenen. Je kunt alles over deze paddestoelen lezen in DIT BLOG. De medicinale werkingen kunnen een erg gunstig effect geven op de bloedsuikerglucose en de al gehele spijsvertering.
Chroom staat al een poosje bekend om de vele gunstige gezonde voordelen, maar het heeft zeker ook een gunstige invloed op de bloedglucose, omdat het een vrij belangrijke rol speelt in het koolhydraat-eiwit en vetmetabolisme. Het is onderdeel van de GTF ( glucose tolerantie factor ). Het is in staat de bloedglucose te laten dalen. Mensen met diabetes kunnen om deze reden niet lukraak chroom tabletten sikken, maar moeten vooraf advies inwinnen bij de huisarts.
Nog wat specificaties :
– de capsules zijn 100% biologisch gecertificeerd, wat zorgt voor een optimale biobeschikbaarheid
– het gebruikte ceylon kaneel is afkomstig uit Madagaskar
– het gaat om full-spectrum ingrediënten, alle voedingsstoffen zijn aanwezig ( whole food )
– verpakt in een glazen potje.
Roy dacht “ zet het orkest bij elkaar “ en het speelt de juiste toon. Hij heeft veel ondersteunende middelen samen gevoegd om zo een capsule te ontwikkelen die de bloedsuikerspiegel kan ondersteunen. LEES : ondersteunen, dus niet kan herstellen. Beschouw deze capsules dan ook niet als een oplossing of remedie, want als je vaak last hebt van reactieve hypoglycaemie is een bezoekje aan de huisarts prioriteit nummer één. Verder zijn er ook safety-first” adviezen : gebruik de capsules niet als je onder de achttien jaar bent, neem liefst voor gebruik contact op met je huisarts of behandelend arts, dit geldt zeker als je medicijnen gebruikt en / of zwanger bent/ in lactatie bent. Onthoud : supplementen zijn geen snoepjes. Ze zijn niet onschuldig. Dit supplement valt onder de NIET essentiele suppletie. Dat betekent dat het gaat om een supplement die niet van essentieel belang is, wat we echt nodig hebben, zoals vitamine D en B12 dat WEL is. Dat zijn essentiele supplementen. De NIET essentiele kun je beschouwen ter ondersteuning.
Ik ben ze op dit moment aan het testen. Zodra de 60 dagen test over is, zal ik mijn bevindingen aanvullen.

WAAR KAN IK BESTELLEN ?

Je kunt het potje van 60 capsules voor €29,95 bestellen VIA DEZE LINK.
TIP  surf rond op internet, er zijn veel kortingen te vinden !

2 Reacties op “Reactieve hypoglycaemie ? Wat is dat ? Plus review Blood Sugar support Royal Green

  1. Wat een geldige, begrijpelijke uitleg geef je hier Monique!! Stuk beter dan de artsen van tegenwoordig. Misschien is het een idee om hier iets mee te doen?! Video maken, contact de diabetes vereniging Nederland, wellicht hebben ze interesse 🍀💚

  2. Hoi Monique
    Ik snap dit stukje niet
    Alhoewel de symptomen van een HYPO vergelijkbaar zijn aan die van hypoglycaemie, zijn er nog een aantal voorkomende :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *