Gevoelig ( auw! ) en geïrriteerd ( AAAUUWW! ) tandvlees…wat kun je eraan doen op de meest natuurlijke manier?

Ik kamp helaas met tandvlees wat op bepaalde plaatsen snel geïrriteerd raakt en daardoor enorm tot extreem pijnlijk kan zijn.  Dit is iets waar ik sinds mijn puberjaren mee kamp, en steeds zijn het die specifieke plekjes die telkens opnieuw de kop opsteken. Dit kan echt heel erg pijnlijk zijn met eten. Soms zo erg, dat het kauwen wordt bemoeilijkt en soms zelfs helemaal niet meer mogelijk is zonder door het plafond te gaan van de pijn. De irritatie zit voornamelijk bij twee kiezen die ik veel gebruik om te kauwen. Vorig jaar zette ik na veel wikken en wegen de grote stap om een implantaat te plaatsen op de plaats waar ik een vreselijk “ vervelende” kies had zitten. Dit werkte zeker mee aan de snelle irritaties aan mijn tandvlees in die omgeving. Dit heeft absoluut voor heel veel verlichting gezorgd, maar helaas raakt het tandvlees wat nét even na het implantaat ligt, nog altijd snel geïrriteerd. Wat mij soms dus echt ondraaglijke pijnen geeft.

Natuurljk heb ik inmiddels gedaan wat ik kon, om de pijn te bestrijden . Speciale tandpasta’s, mondspoel middelen, noem het zo gek niet en ik heb het geprobeerd. Ik hou het uiteraard goed schoon, flos zorgvuldig en zorg voor een goede mondflora / hygiene.
Tijdens mijn weg naar de implantaat vond ik bij toeval een bijzondere tandpasta + een tinctuur. Dit was voor mij een LIFE SAVER. Wil je mijn weg van kies naar implantaat lezen? KLIK HIER
Omdat ik vrij veel vragen ontvang over geïrriteerd en ontstoken tandvlees, en wat daar op de meest meukvrije manier tegen te doen valt, heb ik besloten om de meest natuurlijke manieren / producten  voo geïrriteerd tandvlees te belichten.

TANDVLEES

We nemen het voor lief, dat tandvlees, tot we er last van krijgen. Dan besef je opeens dat het er degelijk is en dat het vele belangrijke functies bekleedt in de mondflora. Wist je, dat tandvlees onze grootste beschermer is tegen infecties? Tandvlees bedekt het kaakbot, maar ook een groot deel van tanden en kiezen. Het tandvlees zorgt voor een solide verbinding.
Het is ontzettend belangrijk, om je tandvlees gezond te houden. Het heeft enorm veel invloed op de algehele gezondheid. Gezond en goed functionerend tandvlees vormt een natuurlijke barrière tegen schadelijke bacteriën en voorkomt dat deze door kunnen dringen. Het beschermt bijvoorbeeld het meest poreuze binnenste gedeelte van tanden en kiezen.
Gezond tandvlees herken je aan een mooie roze kleur, bloedt niet tijdens het poetsen en omringt tanden en kiezen zonder teruggetrokken te zijn.
Ongezond tandvlees kent vele oorzaken, en is daarom best lastig om te ontdekken. Zo kun je nog zo goed je best doen met zorgvuldig poetsen / flossen / raggen / spoelen enzovoort, als je bijvoorbeeld VERKEERD poetst kan dit al vervelende / pijnlijke gevolgen hebben. Er zijn tegenwoordig hele fijne elektrische tandenborstels die oplichten zodra er teveel druk op de borstel wordt gezet, dit kan je zeker goed helpen om op de juiste manier te poetsen. Je kunt bovendien last hebben van verschillende factoren als bloedend tandvlees, gezwollen tandvlees, ontstoken tandvlees en zelfs wondjes op het tandvlees ( bijvoorbeeld door scherp voedsel )
Ontstoken tandvlees is nooit fijn, maar al helemaal niet zo ongevaarlijk en onschuldig als het lijkt. Heb je enkel zo nu en dan wat last van licht geïrriteerd tandvlees, dan gaat dit vaak snel weer over. Ontstoken tandvlees is een stapje verder, wat nare gevolgen kan hebben. Het is daarom verstandig serieus met tandvlees-problemen om te gaan. Ontstoken tandvlees herken je meestal aan ( snel) bloedend tandvlees, bijvoorbeeld tijdens het poetsen of eten, opgezwollen tandvlees ( = tandvlees wat dikker is rondom de tanden / kiezen en losser komt te liggen ) een donkerrode kleur heeft in plaats van mooi licht roze, en gevoelig en pijnlijk is. We noemen ontstoken tandvlees overigens ook wel GINGIVITIS. Ontstoken tandvlees kun je vrij goed genezen, als je er op tijd bij bent. Meestal volstaat extra aandacht aan goede mondhygiëne, maar aarzel nooit om alles te laten controleren bij je tandarts en / of mond hygiënist als de pijn en irritaties langer dan drie/ vier dagen aanhouden.

PARODONTITIS

Als je gingivitis op zijn beloop laat, kan die uitmonden naar een veel ernstigere vorm van tandvlees ontsteking: parodontitis. Hierbij breekt het kaakbot af, met alle gevolgen van dien. Dit groeit namelijk niet meer terug, met gevolg dat gezonde tanden en kiezen uit kunnen vallen. De ontstoken / aangedane plaats kunnen bovendien schadelijke bacteriën via de wond doorlaten en zo in onze bloedbaan terecht komen. Steeds meer onderzoek toont, dat parodontitis in verband kan worden gebracht met diverse ziekten als diabetes en hart en vaatziekten. Geen grapjes dus. 🙁 Neem het dan ook altijd serieus.
Parondontitis herken je net als bij gingivitis meestal aan rood, gezwollen, bloedend tandvlees, daarnaast kan het zich ook terugtrekken waardoor tanden en kiezen losser komen te staan. Soms kun je ook last hebben van een vieze smaak in je mond en een slechte adem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komen tandwortels bloot te liggen, wat o.a voor veel pijnklachten kan zorgen als je iets kouds eet of iets heel warms. Ervaar je deze klachten, aarzel dan geen seconde, ga niet eerst zelf-dokteren, maar maak direct een afspraak met je tandarts en / of mond hygiënist. Deze kunnen vaststellen in welk stadium de parodontitis zich bevindt en kunnen op basis daarvan een direct behandelplan opstellen.
Terug naar mijn geïrriteerde tandvlees. Gelukkig heb ik geen last van verschillende symptomen als rood, bloedend en gezwollen tandvlees, maar mijn tandvlees kan na een maaltijd best geïrriteerd raken, en ontzettend veel pijnklachten geven. Het heeft deels te maken met de stand en kauwvlak van mijn twee kiezen die boven de geïrriteerde plekken zitten. Ik kan hierdoor regelmatig op mijn tandvlees “ kauwen” waardoor het uiteraard geïrriteerd kan raken. Op dit moment ben ik begonnen met een behandelplan bij mijn tandarts. Dit gaat enkele maanden duren, maar ik hoop, dat ik dan eindelijk van die vervelende rotpijnen af ben. Tot die tijd “ blus ik de brandjes” met diverse natuurlijke middelen. Er zijn ontzettend veel middeltjes op de markt voor gevoelig / geïrriteerd / ontstoken tandvlees. Er zijn speciale tandpasta’s , balsems, mondspoelmiddelen en tincturen verkrijgbaar, die niet allemaal zo onschuldig zijn voor je tanden en kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld vrij agressieve stofjes bevatten die dan wel gunstig zijn voor het tandvlees, maar niet voor het tandglazuur of de mondflora in zijn algemeen. Ik gebruik dan ook liever de meest natuurlijke middelen. Daar is niet zo heel erg veel van vindbaar, maar gelukkig zijn er wel erg fijne alternatieven. Deze neem ik kort door.

PROPOLIS

Ik ontdekte deze producten tijdens mijn “ reis” van kies naar implantaat. Ik wilde de pijn zoveel mogelijk bestrijden met meukvrije en meest natuurlijke alternatieven. In mijn biowinkel vroeg ik destijds naar producten die de pijn van de behandelingen wat konden verzachten en in genezing kon versnellen. Ik kreeg zowel de tandpasta als de tinctuur van het Franse merk PROPOLIA onder mijn neus geschoven, en werd bij verteld dat dit het beste is wat ik kon gebruiken. Dit merk werkt in basis met PROPOLIS, klik HIER om daar alles over te lezen.
 Laat ik beginnen met de tandpasta. Dit bestaat voor een zeer groot deel uit propolis, maar ook uit zeer effectieve kruiden en plantenstoffen. De tandpasta bevat geen fluoride, hiervoor is gekozen, om de tandpasta zo natuurlijk mogelijk te houden. Er zijn dus geen synthetische stoffen toegevoegd als sulfaat, siliconen, geur / kleur en smaakstoffen. De kracht zit hem in alle plantenstoffen en de propolis. Dankzij deze werkzame stoffen is de tandpasta in het bijzonder geschikt voor geïrriteerd tandvlees. Het vergroot de natuurlijke weerstand in de mondflora. Het werkt tevens zeer goed tegen tandplak. Wat zit er in?
– WATER
– CALCIUM CARBONAAT
– PLANTAARDIGE GLYCERINE
– CARRAGEEN
– MAISZETMEEL
– PURE PROPOLIS
– KAOLIEN
– GROENE MUNT
– PEPERMUNT
– ROZEMARIJN
– SELDERIJ
– ANIJS
– MANDARIJN
– FRAMBOOS
– ZWARTE BES
– KARDEMON
– MUSKAAT
Daarnaast vinden we nog een aantal hulpstoffen om het tot een tandpasta te verkrijgen als kalium, natrium, citroenzuur en silica. De tandpasta bestaat voor meer dan 97% uit natuurlijke ingrediënten. Een tube bevat 75 ml en ik betaalde in de biowinkel € 7.99.
De tandpasta heeft een enorm aangename, lekkere frisse smaak. Als je last hebt van geïrriteerd tandvlees, is het advies om 3 x per dag tenminste 3 minuten te poetsen. Gebruik wel een zachte tandenborstel, en poets voorzichtig over het geïrriteerde tandvlees. De tandpasta komt helaas wel in een minder milieuvriendelijke verpakking. Hopelijk verandert dit snel, nu ook de tubes tandpasta behoorlijk onder vuur zijn komen te liggen.
Wat betreft milieuvriendelijkheid heeft het merk het beter aangepakt met de tinctuur, dat komt in een glazen flesje. Deze oplossing is een echte LIFE SAVER als het komt op zwaar geïrriteerd en pijnlijk tandvlees. Het bestaat uit 83,5% propolis-extract, 14% honing, en verschillende etherische oliën als kruidnagel, rozemarijn en kaneel. Het bevat wel alcohol.  Het is 100% natuurlijk. Een flesje bevat 30 ml en kostte mij  € 12,90. De flesjes bevatten een handige pipet.
De fabrikant omschrijft deze tinctuur als een SOS mondverzorging. Het is geschikt voor onderhoud van mond en huid-hygiene. Het is geschikt om de mondholte te reinigen, maar ook werkt het tegen mondzweertjes, sneetjes, kapotte plekjes en een geïrriteerde huid in de mond ( bijvoorbeeld als je per ongeluk op je wang hebt gebeten AUW! 😳 )
De tinctuur is HEFTIG. Het prikt en tintelt behoorlijk, als je het onverdund direct aanbrengt op de aangedane plekken. Gelukkig verdwijnt dit snel, en maakt dit gevoel plaats voor een erg verlichtend en aangenaam gevoel. Je tanden en kiezen gaan wat stroef aanvoelen, maar ook dat verdwijnt snel. Laat het in elk geval na het aanbrengen even intrekken. En gebruik niet meer dan twee druppels per keer op de aangedane plaatsen. Voor mij heeft deze tinctuur een wonderlijke werking. Het haalt niet meteen alle pijn weg, maar zeker de scherpe randjes en het werkt heel erg verzachtend. Vind je de tinctuur puur een onverdund iets te heftig, dan kun je er ook een mond-spoelmiddel van maken door twee druppels in een groot glas water te eieren en daar mee te gorgelen. Als je dit enkele dagen det, zal de irritatie sneller verdwijnen, tenminste, zo werkt het wel bij mij. Ik heb sinds dat ik deze tinctuur ontdekt heb, standaard een flesje in huis. Het is echt een life-saver bij de eerste irritaties. Bestellen? KLIK HIER

WELEDA PLANTEN TANDPASTA

Een andere tandpasta wat bij mij zeer goed werkt, is de planten tandpasta van WELEDA. Ik was  aanvankelijk best nieuwsgierig naar deze planten tandpasta. In de zin van WELKE planten er zijn gebruikt. Dit blijkt voornamelijk kamille te zijn. Daarnaast hebben ze Rathania en mirre gebruikt om deze planten tandpasta extra werkzaamheid te geven. Kamille staat bekend om zijn kalmerende n herstellende werking. En dat is vooral in deze tandpasta de bedoeling. Als je last hebt van snel geïrriteerd tandvlees, wondjes, verbrandingen enz is deze tandpasta een redder in nood. Het biedt verzachting en kalmeert.
Deze variant is weer op basis van glycerine, waaraan water, kiezelzuur,  magnesiumaluminumsilicaat, alcohol ( op basis van graan ) ratanhiawortel-extract,  mirrewortel-extract, kamillebloesem-extract, Aesculine, Xantaan, aroma, en limoneen. Deze variant bevat pepermunt olie, wat niet in deze lijst wordt vermeld. Ik vermoed, dat dit onder het kopje “ aroma” wordt ondergebracht. Ook de tandpasta’s van Weleda zijn vrij van fluoride. De smaak vind ik lekker, wat je eigenlijk niet erg snel verwacht bij een tandpasta op basis van planten / extracten, maar het heeft een opmerkelijk frisse nasmaak. Het verzacht de pijnlijke plekken, en ik vind het zelfs iets weg hebben van een verdovend gevoel. Deze tandpasta helpt zeker bij die vervelende irritaties in de gehele mond. De tandpasta bevat 75 ml en kost € 4,99 en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen.
Een andere topper van het merk WELEDA ( vind ik persoonlijk ) is de tandvlees balsem. Dit spul werkt echt heel erg goed en net als de tinctuur, vrij direct. Deze balsem lijkt een beetje op de planten tandpasta, maar is vele malen versterkt in werking. Het bevat o.a extracten van ratanhia, kamille en salvia, extracten die we ook in de planten tandpasta tegenkomen. Deze balsen helpt direct bij gevoelig en geïrriteerd tandvlees en helpt erger te voorkomen. Het verbetert de conditie van het tandvlees en verhoogt de natuurlijke weerstand. Dit is bijvoorbeeld ook erg gunstig bij druk door protheses.. De pure etherische oliën zorgen voor een erg frisse smaak. De balsem bevat ook het bijzondere paradekastanje-schors, in hoogverdunde vorm. Dit heeft een gunstig effect op de bloedcirculatie van het tandvlees.
Bij zeer geïrriteerd tandvlees kun je deze balsem het beste 3 x per dag op de aangedane plekken smeren. De balsem is vrij stevig en is daarom zeer goed en snel uit te smeren met een vingertop. Zorg uiteraard voor schone handen en nagels. Het heeft aan aangenaam verkoelend effect op het tandvlees. Ik ben fan van deze balsem. Het geeft meteen een hele lekkere frisse smaak. Een tube bevat 30 ml en kost € 7,99 en je kunt het bij Puur & Fit bestellen, omdat ik het daar heb binnengebracht 😊 KLIK HIER

HUISMIDDELTJES

In natuurlijke en conventionele middelen tegen gevoelig / pijnlijk / geïrriteerd tandvlees vinden we veel natuurlijke ingrediënten. Deze zijn allen op een bepaalde specifieke manier werkzaam bevonden,  zoals antibacterieel, maar veel zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is in elk geval het proberen waard om zelf huis / tuin / keukenmiddeltjes te brouwen om je pijnlijke tandvlees mee te spoelen / in te smeren. Maar, zoals gezegd, geeft niets een garantie dat het ook echt werkt. Enkele middeltjes uit de natuur zijn:
Geranium
– Geelwortel / kurkuma
– tijm
– Kaasjeskruid
– AlOë Vera
– Kokosolie
– Keltisch zeezout
– kruidnagel olie
– Rauwe groenten, als bladspinazie ( op blaadjes kauwen ) 
– Tea tree olie
– Kauwen op verse muntblaadjes 
Ik heb alles zo onderhand wel geprobeerd, maar bij mij werkte het allemaal niet. Vandaar ik mijn heil zoek in bovenstaande besproken producten. Deze werken voor mij het beste.
Uiteraard begint alles bij een GOEDE MONDVERZORGING. Je kunt nog zoveel geld steken in de meest uitmuntende producten, als je je mond niet goed verzorgt is dat water-naar-de-zee-dragen. Ik besteed veel tijd aan mijn mondverzorging omdat ik het erg belangrijk vind. Zeker als je last hebt van snel geïrriteerd tandvlees en niet zulk sterk tandglazuur hebt, is het extra belangrijk om veel zorg en aandacht te besteden aan je tanden, kiezen en de rest van je mondflora. Omdat here mondflora weer anders is, moet je je eigen weg binden in de juiste verzorging en verzorgingsproducten. Dat is niet simpel, dit kan ik beamen. Maar als je uiteindelijk bij jouw persoonlijke verzorgingsproducten bent gekomen zul je daar enkel van profiteren. Steek dus zorg, aandacht en liefde in je mond, net zoveel als je dit doet als je er voedsel in stopt. Onthoud, dat je met je gebit je hele leven moet doen. En ja, er zijn klapper en klepper-alternatieven 😂😁 maar hoe langer je dit uit kunt stellen, hoe beter.

6 Reacties op “Gevoelig ( auw! ) en geïrriteerd ( AAAUUWW! ) tandvlees…wat kun je eraan doen op de meest natuurlijke manier?

  1. Hallo Ik heb vraag je waar koop je dat flesje voor wondjes in je mond
    Van
    Pro poha soin sos
    Groetjes carla verspeek

  2. Graag wil ik ook nog iets toevoegen aan de lijst. Bij klachten in de mond zoals een aft kun je op een stukje stemgember {is niet gezond ivm suiker maar je spuugt het weer uit) Hier een tijdje op kauwen en rond laten gaan in je mond en als het niet meer uit te houden is (het gaat namelijk een beetje branden) dan spuug je het uit. Dit nog een keer herhalen als nodig is en je bent van je aft af.

  3. Ik heb ook vanaf kind zijn hevig geïrriteerd tandvlees gehad ,soms een hele tijd niet en bij afname weerstand komt het weer op. Omdat ik een goeie hygiëne heb vond mn mondhygiëniste het gek dat een paar plekjes aangedaan konden zijn en zij opperde een virus dat opspeelt als de weerstand zakt ,herpes simplex bv waar anderen een koortslip van krijgen kan zich ook in de mond op die manier uiten…ik weet het niet, maar gebruik ook alle weleda tandpasta’s ,ik ben nooit betere tegen gekomen en de balsem is ook top. Ik ga me nog verdiepen in een tandenborstel die met ultrasone golven werkt zodat je niet hoeft te schrobben zeg maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *