Het ultieme recept voor bananenbrood!

Bananenbrood is hip. Google maar eens ” recept bananenbrood” en de linkjes vliegen je om de oren. Het lijkt allemaal eenvoudig en dat is het in grote lijnen ook, maar om een ECHT GOED bananenbrood te bakken, daar moet je wat meer voor doen dan wat overrijpe bananen met meel en suiker mengen. De meeste recepten geven een vrij compact brood, waar uiteraard niets mis mee is, ook ik maak deze regelmatig. Maar wil ik echt wat meer uitpakken, dan maak ik mijn ” luxe” bananenbrood, zoals ik dit zelf ben gaan onderscheiden.

Wat is er zo anders aan, zul je nu vast denken…..Nou , om te beginnen is mijn luxe variant een stuk malser, smeuïger en luchtiger gebakken. Dit komt omdat ik biologische gist gebruik. Daarnaast gebruik ik havermout in basis, en geen meel. Dit houdt de textuur een stukje grover. Ook voeg ik extra vezels ( psyllium ) toe waardoor het brood niet alleen een stuk rijker wordt aan voedingsvezels, maar ook meer elasticiteit verkrijgt. Om de bananensmaak wat te maskeren, heb ik tot slot gebruik gemaakt van een lekkere frisse tegenhanger: citroen. Dit alles resulteert in een heerlijk en voedzaam brood, die je op ieder moment van de dag kunt eten. Het is gelukkig helemaal niet moeilijk of ingewikkeld, feitelijk zijn de handelingen hetzelfde als bij een compact bananenbrood. Het vraagt alleen extra rijs-tijd. Laat je verrassen door de bijzondere smaak! Het brood is vrij van gluten en geschikt voor veganisten.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram biologische glutenvrije havermout
  • een zakje biologische droge gist ( 9 gram )
  • vijf ( liefst overrijpe ) biologische bananen
  • twee biologische citroenen
  • 200 gram biologische volkoren boekweitmeel
  • vier volle eetlepels psyllium
  • warm water

Zo maak je het:

  1. Maal in de blender twee bananen, het gist met ongeveer 200 ml water tot een vloeibare massa.
  2. Meng alle droge ingrediënten samen in een kom, en kneed de drie bananen erdoor.
  3. Voeg het gistmengsel toe en kneed opnieuw stevig door.
  4. Voeg steeds beetjes warm water toe en blijf goed door kneden tot de massa smeuïg, maar niet papperig is geworden.
  5. Dek de kom af met een schone, droge doek en zet dit twee uur weg in een warme omgeving bijvoorbeeld bij de verwarming.
  6. Kneed de massa met een klein beetje water opnieuw kort door.
  7. Rasp de schillen van de citroenen, en pers het sap uit
  8. Meng een klein beetje van het sap door het beslag, en voeg drie kwart van de citroenschil toe, kneed dit opnieuw stevig door
  9. Bekleed een middelgroot vierkant bakblik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 185 *C . Stort het beslag in het blik, verdeel goed. Strooi de rest van de citroenschil over het brood.
  10.  Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren.

Je kunt het brood het beste bewaren in een BPA vrije zak, in de broodtrommel. Consumeer zo snel mogelijk.

 

 

4 Reacties op “Het ultieme recept voor bananenbrood!

  1. Hoi Monique, op welke temperatuur staat je oven.
    Ik bak al een tijdje glutenvrij brood met wisselende resultaten.

  2. Hoi Monique, In het recept staat 5 bananen, en bij de instructie heb je het over 3 bananen. Hoeveel bananen zal ik nu gaan gebruiken. Dit wordt mijn eerste bananenbrood, dus ik wacht nog even op je reactie.

    • Bij punt 1, gebruik je 2 bananen.
      Bij punt 2, de overige 3

      Mijne staat nu net te rijzen. 🙃

  3. Hoi Monique,
    Ik heb er een andere versie van gemaakt met Chufameel.
    150 gram Chufameel
    1,5 theelepel bakpoeder
    4 eieren
    3 bananen (geprakt)
    3 eetlepels honing
    Snufje zout & kaneel
    Bakpapier voor in de cakevorm
    Oven 175 graden
    Baktijd 50 a 55 minuten

    Alle ingrediënten bij mekaar kort mixen tot een glad beslag. Het is niet kleffig en geen zanderige smaak. Succes geslaagd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *