Vegetarische frikandellen

Mijn artikel over wat er werkelijk nu in een frikandel zit, heeft veel stof doen opwaaien. Heel veel mensen mailde mij met de vraag of ik ook een homemade meukvrij recept had. Deze heb ik zeker, je kunt een heerlijk recept terugvinden in mijn basiskookboek. Ik maak,regelmatig frikandellen, en deze maak ik steeds weer op een andere manier. Dit recept vind ik het meest lekkerst, en ik heb vanwege de grote vraag besloten, om hem te delen!

IMG_9606-575x768

Ik maak gebruik van aminos ” soja” saus. Dit bevat geen soja, maar wordt gemaakt van kokos.

Kokosbomen produceren het hele jaar door bloesems, waarvan het sap kan worden getapt. Om er coconut aminos van te maken wordt het sap op een geheel natuurlijke manier zonder verhitting ingedikt. Omdat aminos vrijwel altijd geheel handmatig wordt geproduceerd ( en daarom ook erg duur is) kan ieder flesje verschillen van kleur en zelfs smaak. Het komt gelukkig weinig voor, maar ook in aminos zijn er wat soorten op de markt die versneld zijn geproduceerd en toevoegingen bevatten. Gelukkig kun je deze soorten vaak enkel vinden in toko’s en in het buitenland. In Europa wordt aminis gecertificeerd geproduceerd. Aminos heeft erg veel voordelen:

  • Het is een  heerlijke marinadesaus op basis van kokosbloesemsap
  • Op smaak gebracht met speciaal zongedroogd zeezout, en geen industrieel zout
  • Gemaakt van het sap van kokosbloesems van kokosbomen die op zeer vruchtbare vulkanische bodem groeien.Let wel op de verpakking en afkomst,.
  • Bevat talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C
  • Een perfect alternatief voor sojasaus
  • Onverhit (rauw) en 100% gecertificeerd biologisch, mits dit niet staat vermeld. Laat deze dan ook lekker staan ????
  • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten
  • Bevat geen soja, gluten en/of zuivel
  • Het bevat weinig suikers

Je kunt Aminos via internet bestellen, maar het is ook in veel biowinkels verkrijgbaar. Kun je het niet vinden, dan kun je uiteraard ook biologische sojasaus gebruiken of tamari. Let wel op het zout gehalte.

SAM_1091

Dit heb je nodig:

  • 170 gram lupine ( verkrijgbaar in de biowinkel) of tempeh
  • twee flinke eetlepels Aminos ( zie toelichting hierboven) of tamarisaus
  • een ui, in stukjes gesneden
  • een eetlepel kerrie masala
  • een theelepel Mexicaanse of Italiaanse kruiden
  • een theelepel bieslook
  • twee kleine eieren
  • 150 gram gierst vlokken of biologische glutenvrije paneermeel
  • een snufje keltisch zeezout

Zo maak je het:

Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een zeer fijne massa. Gooi over in een kom, en dek af met plastic folie. Zet ongeveer 60 minuten in de koelkast.

SAM_1092

Vul een wegwerp spuitzak met de massa. Knip het puntje zo ver weg als hoe groot jij de frikandellen wilt hebben. Laat een beetje avocado olie of zuivere kokosolie smelten in de koekenpan op middelhoog vuur. Spuit steeds lange banen in de pan, en rol de frikandellen steeds even om zodat ze overal goudbruin worden gegaard.

SAM_1090

Heb je geen spuitzak? Je kunt dan ook frikandellen in plastic folie rollen. Verdeel de massa in de hoeveelheid frikandellen die je wilt gaan maken. Rol deze tussen de handen tot frikandellen. Rol ze vervolgens in plastic folie en rol nog eens goed aan. Leg dit 60 minuten in de koelkast. Haal ze uit de folie en bak ze in de koekenpan gaar.

SAM_1089

Lekker met fijn gesnipperde ui en homemade tomaten ketchup!!!!!!

SAM_7142-768x1153

Zelf ketchup maken

Zoals ik altijd roep, kunnen we het beste alles zoveel mogelijk zelf maken. Dit kost vaak niet eens zoveel meer tijd, het is zelfs lekkerder, en je houdt zo ook de complete regie over je eigen voeding en laat dit niet door welke fabrikant of supermarkt dan ook bepalen. Ketchup maak je zo kinderlijk eenvoudig zelf, dat het bijna lachwekkend is te noemen dat we het nog zo massaal in winkels kopen. Je kunt het ook zo wild maken als je zelf wilt. Ga je voor snel en makkelijk, kun je al met gepureerde biologische tomaten, wat natuurazijn, wat stevia ( of andere suikervervanging) en kruiden van eigen keuze een supersnelle gezonde en lekkere ketchup in elkaar roeren. Wil je meer voedingswaarde uit ketchup? Maak dan dit zeer simpele recept eens! En uh…laat die meuk lekker in de supermarkt staan.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram tomaten of tomaatjes
  • een eetlepel stevia sweet Xtra
  • een eetlepel biologische tapiocameel ( je kunt ook een eetlepel johannes broodpitmeel, of een eetlepel biologische maizena , of een eetlepel arrowroot gebruiken)
  • een snufje keltisch zeezout
  • vier eetlepels vers gedroogde kruiden ( ik heb tikki kerrie, ras el hanout en kerrie masala gebruikt)
  • een grote eetlepel biologische ( liefst bruine, voor meer smaak!)rijstazijn ( je kunt ook gewone biologische azijn gebruiken)

zo maak je het:

Maal in de blender alle ingrediënten tot een gladde massa. Giet over in een ( liefst gietijzeren) pan, en breng onder voortdurend roeren aan de kook.Zodra de massa begint te koken, de pan van het vuur halen, en de ketchup overgieten in een goed afsluitbare fles of pot.Zodra de ketchup volledig is afgekoeld, de ketchup bewaren in de koelkast op de meest warmste plek. ( de bovenste plank, of in de zijruimten in de koelkastdeur) Voor gebruik even steeds doorroeren. De ketchup blijft weken goed in de koelkast.

SAM_7135-1200x800

 

 

6 Reacties op “Vegetarische frikandellen

  1. Kan ik deze eventueel ook gewoon frituren? Hoe lang (tot ze boven komen drijven of anders) en hoeveel graden?

  2. Ik zoek een recept voor vega-frikandellen in een snackbar. Zien deze frikandellen er optisch ook uit als echte frikandellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *