Wat zit er in een kroket?

Van kroketten heb ik nooit gehouden. Ik vond de hele stukken vlees die er soms in zaten vreselijk vies. Als kind kreeg ik daarom frikandellen, mijn broers de kroketten ūüėČ Een keer per maand was het bij ons patatdag. Mijn moeder schilde verse patat en kocht een doosje frikandellen en een doosje kroketten. Daar smulden we met zijn allen van. Totdat ik op school hoorde over de afval in frikandellen. Sindsdien heb ik geen stukje frikandel mee gegeten. Later ben ik ze zelf gaan maken ( vegetarisch) en dat doe ik nog steeds. Ook kroketten! Want homemade vind ik deze namelijk wel superlekker ( vegetarisch) Beide recepten vind je in mijn basiskookboek, mocht je ge√Įnteresseerd zijn. Verder heb ik op de website nog diverse kroket-recepten, gemaakt van zoete aardappel.¬†

Na het ontleden van de frikandel, was ik nieuwsgierig geworden hoe het zat met de huidige kroket. Wat zit d√°√°r nu eigenlijk precies in? En, kloppen de claims een beetje betreft het soort vlees, en de hoeveelheden? Ik ben erin gedoken!

AHI_434d50303030373431_4_LowRes_JPG

Ik heb de bekende Mora rundvleeskroket onder de loep gelegd. Mora claimt op de verpakking dat zij zonder kunstmatige GEUR stoffen werken. Hartstikke leuk. Maar voor de rest wordt er wel met kunstmatige meuk gewerkt. Slim marketing trucje, om alleen dit gegeven op de verpakking te vermelden. ‚Äú Zonder dit/dat/zus/zo‚ÄĚ verkoopt nu eenmaal beter. En dan zou het ook gaan om een RUNDVLEES kroket‚Ķ‚Ķ

WAT ZIT ERIN?

WATER: het hoofdbestanddeel. Anders gezegd: de kroket bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Plof kroket?

RUNDVLEES 14% ( komt overeen met 10% gekookt rundvlees) : Wauw. Wat veel. 14% ? Dat betekent dus, dat de de kroket voor 14% uit rundvlees bestaat, en 86% uit meuk. Je denkt dus een rundvlees kroket te kopen, maar eigenlijk koop je 86% meuk. Onbekend is ook, of het om afval vlees gaat of om kwaliteit rundvlees. Waarom vermoed ik het eerste????

TARWEBLOEM: Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn. Door deze bereidingswijze heeft bloem een witte kleur. Door deze bewerking blijft er eigenlijk niet veel meer over dan gluten. Een zeer belangrijk bestanddeel in de voedselindustrie. Het werkt zo’n beetje als lijm. Het houdt alles bij elkaar. 

PLANTAARDIGE OLI√čEN ( raap en palm en zonnebloem) : de bekende cocktail aan¬†oli√ęn die erg veel wordt gebruikt in de voedselindustrie. Zeer goedkope¬†oli√ęn.¬†

TARWE PANEERMEEL: zie tarwebloem.

SCHARRELKIPPEN-EIWIT: Van de scharrelkip, dat dan weer wel ūüėČ

GELATINE: geleermiddel Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. In de huishoudkeuken kunnen twee soorten gelatine worden gebruikt bij het maken van producten: gelatineblaadjes en gelatine in poedervorm.

ZOUT: industrieel zout.

NATUURLIJKE AROMA’S ( selderij) : zie mijn artikel. In dit geval wordt wegens allergie-informatie erbij vermeld dat dit aroma ook selderij bevat. 

RUNDERCOLLAGEEN: Het is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel van de huid. Rundercollageen is dus het collageen uit de huid van runderen. Rundercollageen wordt sinds het uitbreken van de gekke koeien ziekte minder toegepast, maar komt nog altijd vrij veel voor in vleeswaren. We vinden ook collageendarmen terug om worstjes en droge worsten. 

TARWE GLUTEN: Ook wel bloem. ( zie tarwebloem)

UIEN: bewerkte uien. 

GUARGOM: verdikkingsmiddel.Guargom of guaran is het hoofdbestanddeel van het voedingsadditief guarpitmeel. Het is een polysacharide (een galactomannaan) en wordt gewonnen uit de zaden van de Guarplant. In de levensmiddelenindustrie wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator.

TARWEZETMEEL: Gluten lossen niet op in water. Dus wanneer je tarwebloem gaat wassen en spoelen, kan je de niet opgeloste gluten scheiden. Wat er overblijft is tarwezetmeel, want dat lost wel op in water. Deze is dus in principe glutenvrij, maar door wassing en spoeling is nooit 100% scheiding mogelijk. Er zitten dus altijd rest-gluten in tarwezetmeel. En wordt het aangeduid op verpakkingen als een allergie-bron. 

KNOFLOOK: bewerkte knoflook.

DEXTROSE: ook wel druivensuiker.

KRUIDEN EN SPECERIJEN: tja…lekker vaag gehouden. Wat voor kruiden en specerijen? En van welke kwaliteit? Gaat het hier ook om afvalproduct? Omdat de fabrikant niet is verplicht zijn kruiden/specerijenmengsel vrij te geven mag hij het op deze manier vermelden. Waar de consument dus eigenlijk niets aan heeft. Als er kruiden en specerijen worden gebruikt waarvan mogelijke allergische reacties bekend zijn, is de fabrikant wel verplicht deze te vermelden.

PETERSELIE: kan mogelijke allergische reacties opleveren en is de fabrikant verplicht deze te vermelden.

SOJA LECITHINE:¬†Lecithine is een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja.¬†Soja zelf is al een poos vrij controversieel. Soja bevat het anti-nutri√ęnt fytinezuur, dat mineralen bindt zoals magnesium, zink en ijzer en de opname van deze mineralen in het lichaam verstoort. Lecithine¬†is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften.

KLEURSTOF E150 d : Sulfiet-ammoniakkaramel, Sulfiet-ammoniakcaramel. Complex mengsel van bruine kleurstoffen, gevormd door het droog verhitten van suiker in aanwezigheid van ammonia en sulfiet ( E150 d). Dit e-nummer behoort tot de categorie kleurstoffen (E100-E180).

Naast de belachelijk lange lijst aan ingredi√ęnten kun je je ook afvragen waarom deze kroketten ” rundvlees” kroketten worden genoemd. Na bereiding blijft er 10% rundvlees over. De overige 90% bestaat dus uit bovenstaande uitgelichte meuk. Veel mensen kiezen rundvlees kroketten, omdat zij denken dat deze kwalitatief beter zijn. Zoals je hierboven kunt lezen is dat een fabel. Er wordt ook erg veel goedkope grondstoffen gebruikt. Tarwe, rundercollageen, dextrose, en de omstreden kleurstof ammoniak-karamel, wat ik nog wel de meest zorgelijkste vind in deze ingredi√ęntenlijst. Karamelkleurstof is een veelvoorkomend ingredi√ęnt van donkergekleurde frisdranken (zoals cola), bier, koffie, snoep, sauzen, bouillon, ijs¬†en whisky. Er is lange tijd discussie omtrent de kleurstof, omdat het¬†bijproduct van karamelkleurstof, 4-methylimidazole (4-MEI) kankerverwekkend zou zijn.¬†Nieuw onderzoek uit 2015 ¬†bevestigt¬†dit.De kleurstof wordt aangegeven onder de nummers E 150a, E 150b, E 150c en E 150d. Het gaat met name om de laatste drie. De codes worden niet altijd vermeld, vaak wordt er ‚Äėkleurstof karamel‚Äô genoemd op etikettering. Geen lekker goedje dus. Maar het komt wel voor in jouw kroketje, terwijl je dit waarschijnlijk totaal niet zou verwachten, toch?

SAM_1106

Maak voortaan lekker zelf je kroketten! Klik hier om naar het recept te gaan 

9 Reacties op “Wat zit er in een kroket?

 1. Niet aardig, om croquet zo af te kraken ūüėČ

  Werd fan van de croquetten van Van Dobben in de tijd dat deze nog door de familie als huisvlijt werden geproduceerd. Die waren voortreffelijk !

  Inmiddels is Van Dobben al geruime tijd geleden als ‘merk’ verkocht, maar (hopelijk) nog steeds beetje beter dan hetgeen nu in de snackindustrie wordt aangeboden.

  • Ook van Dobben stopt smaakversterker in zijn kroketten (e621). Veroorzaakt bij veel mensen hoofdpijn, ook bij mij.
   Niet nodig, dus haal dat eruit!!!

  • Wat ben jij een domper, het is een Kroket! niet een Craquet, wth.

   • Tja, je zult je als Koos KROKET maar stierlijk vervelen en tijd teveel hebben om dit soort reacties te plaatsen op internet.

    • Monique wat zit er eigenlijk in zodat de kroket niet openbarst? Je kan paneren wat je wilt maar als je ze zelf maakt is er altijd de kans dat ze ploffen, die uit de winkel niet. Vroeger ging er wijkokol in maar wat nu?

 2. “Meuk”. Om een kroket te maken heb je andere ingredi√ęnten nodig. Een kaas pizza bestaat toch ook maar ~10% uit kaas? Zelfde voor je kroket. En E nummer zijn niet schadelijk net als water. Wanneer je er teveel van inneemt DAN word het schadelijk.

  Rip artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *