Wat is polenta? Plus een heerlijk recept voor polenta plaatkoek!

In Nederland is polenta niet erg bekend en daarmee ook niet populair. In de Italiaanse keuken is het echter onmisbaar.  Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. In dit artikel ga ik je wat meer vertellen over polenta en ik geef een heerlijk recept om een plaat-koek te maken!

IMG_2802

WAT IS POLENTA?

Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende graansoorten. Maar nadat vanuit Zuid-Amerika maïs in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van maïs gemaakt voor in de plaats. Behalve in Noord Italië wordt dit gerecht ook als authentiek beschouwd in landen als Zwitserland en Oostenrijk. Oorspronkelijk was polenta voedsel voor de armere mensen, die geen dure graansoorten konden betalen. Tegenwoordig wordt het zelfs in de meest dure restaurants geserveerd.
Polenta is een gerecht wat wordt gemaakt van fijn gemalen maïsmeel. Hierop wordt bijna kokend water gegoten. Dit moet dan ongeveer 50-60 minuten worden gekookt terwijl er met zeer grote regelmaat moet worden blijven geroerd, zodat het niet aanbrandt. Aan het mengsel kan van alles worden toegevoegd als smaakversterker, bijvoorbeeld bouillon of zoete smaakmakers als suiker en kaneel. Polenta wordt ook vaak als pap of dessert gegeten. Na het koken dikt de massa door afkoeling in en kun je het als koek in stukken snijden.
Maïs en maïsmeel staan niet al te goed aangeschreven. Dit is vooral te danken aan de genetische manipulaties en de massaproducties, waardoor de kwaliteit en gezonde eigenschappen van maïs afnemen. Maïs is naast rijst en haver één van de grootste voedselbronnen voor de wereldwijde bevolking. Wil je meer lezen over maïs? KLIK HIER.
IMG_2800

BIOLOGISCH EN NIET DUUR

Polenta is goedkoop. Je koopt het tegenwoordig in diverse supermarkten al voor 40 eurocent per 500 gram. Deze is kant-en-klaar ( dus zeer fijn vermalen maïsgries) Deze varianten zijn niet biologisch en dus genetisch gemanipuleerd. Gelukkig kun je ook in de biowinkel terecht voor polenta, het merk Johannesmolen heeft bijvoorbeeld een fijne polenta in hun assortiment. Biologische maïsgries is niet genetisch gemanipuleerd. En wordt vaak op ambachtelijke wijze gemalen tussen molenstenen.
Polenta is niet duur, ook biologisch niet. Uiteraard is niet-biologisch altijd goedkoper. Het is waar je voor kiest.
IMG_2799

VEEL VOEDNGSWAARDEN

Polenta is gezond. De arme mensen zagen het vroeger dan ook als een hoofdvoedsel. Het is rijk aan eiwitten en arm aan vetten/verzadigde vetten. Het is rijk aan koolhydraten ( per 100 gram ongeveer 70 gram) maar laag in suikers ( per 100 gram ongeveer 1 gram) Het bevat geen gluten. Maïsgries is dus zeer geschikt voor mensen die graag op hun voeding letten. Door de vrij hoge koolhydraten wordt maïsgries afgeraden in een koolhydraat beperkt dieet. Maïsgries smaakt licht zoet. Het is daarom zeer geschikt voor kinderen.
IMG_2798

Wat kun je ermee?

Zoals eerder geschreven is polenta de benaming voor het gerecht wat meest populair is met maïsgries. Het is een pap. En kook je het langer in, dan kun je er koek van maken. Polenta kun je zowel hartig als zoet bereiden. In Italië eten ze polenta zoals wij hier aardappelen eten. Meestal wordt het dan gekookt in bouillon. Het wordt ook veel als dessert gegeten. Er wordt tijdens het koken suiker toegevoegd en bijvoorbeeld kaneel en vanillepoeder. Er worden ook wel eens geweekte zuidvruchten en vers fruit toegevoegd. Alles is eigenlijk mogelijk. Je kunt er een geheel eigen draai aan geven, en toevoegen wat je wenst.

Ik bedacht ook een heerlijke plaatkoek. Deze koek kun je bij elke maaltijd eten, of als tussendoortje! Zeer geschikt voor de zoete trek! Het is meest handig om 24 uur tevoren ( korter kan ook, zo’n 4-8 uur) om het maïsgries, lijnzaad en havermout in kokend water te weken. Dit geeft een beter resultaat ( de koek zal steviger zijn) Zet de maïsgries, havermout en lijnzaad samen in een ruime kom met bijna kokend water. De volgende dag kun je het dan gebruiken.

IMG_2796

Dit heb je nodig:

500 gram biologische maïsgries *

10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

300 gram havermout

150 gram lijnzaad

kokend water

twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra

greensweet-stevia erythritol suiker

ceylon kaneelpoeder

( * kun je geen biologische maïsgries vinden? Maal dan wat maïsmeel in de keukenmachine tot een fijne massa. )

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng een eetlepel kaneelpoeder door 100 gram erythritol suiker ( kaneelsuiker) Voeg aan de geweekte massa opnieuw beetjes kokend water toe, en roer de rest van de ingrediënten erdoor. Blijf goed roeren. Als de massa goed smeuïg is geworden, de massa op de plaat storten en uitsmeren. Bestrooi royaal met de kaneelsuiker. Bak de koek in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen. Snij in stukken.

IMG_2797

5 Reacties op “Wat is polenta? Plus een heerlijk recept voor polenta plaatkoek!

  1. Genetisch gemodificeerd voedsel is niet toegestaan in de EU. Dus alle polenta die je hier koopt is niet genetisch gemodificeerd. Ik verwacht dat je deze informatie uit de VS hebt, daar is genetisch gemodificeerd voedsel wel toegestaan. Misschien een idee om deze misleidende informatie van deze website af te halen.

    • @ Miriam. Ik raad u aan om toch eens in de schappen van de supermarkt te kijken wat daar aan genetisch gemodificeerd (gemanipuleerd klinkt zo naar) voedsel ligt. Het wordt wel degelijk verkocht in Nederland. Dus hoezo misleidend?

  2. Beste Monique,
    Voor de eerste keer polenta gekocht. Mijn portemonnee schrok zich rot: € 1.59 per 250 gram. Als aardappelvervanger voor mij met klein budget niet echt geschikt dus.
    Juist omdat we niet ruim in de slappe was zitten ben ik toch nieuwsgierig naar jouw supermarkten die 500 gram voor 40 cent verkopen. Zou je me die ajb willen mailen?

    Alvast bedankt!

    PS Het moet natuurlijk ook nog wel in de smaal vallen bij die kieskeurige heren hier … 😛

  3. Hi Monique, heb alles gehaald, hoeveel water doe je bij de gries om te weken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *