Robuust bonenbrood

Ik ben dol op peulvruchten. Als 98% veganist staan ze iedere dag wel op mijn menu. Ik eet ze graag als puree. Peulvruchten zijn knetter-gezond, goedkoop en eenvoudig te bereiden. Dit heerlijke robuuste brood vult enorm, is erg zwaar aan gewicht en zorgt voor goede energie. Omdat het flink vult, heb je voldoende aan een sneetje brood. Wil je wat meer energie? Wil je meer goede voedingsstoffen binnen krijgen? Maak dan dit eenvoudig te maken brood. Je kunt het erg goed bewaren en/of invriezen.

IMG_2770

Voor dit recept kun je ALLE SOORTEN peulvruchten gebruiken. Ik heb voor dit recept bijvoorbeeld ZWARTE BONEN gebruikt. Maar je kunt ook bruine/witte/kidney / aduki bonen gebruiken, of kikkererwten of linzen.Als extra lekkere topping heb ik een pompoenpoeder gebruikt. Dit is eigenlijk een instant poeder om pompoensoep te maken, maar het kan ook worden gebruikt om broodsoorten een pittige korst te geven. Dit poeder kun je kopen in de meeste biowinkels en via Rineke Dijkinga, klik hier  Deze korst is uiteraard optioneel, maar het maakt het brood wel lekkerder 😉

 

Dit heb je nodig:

  • 700 gram geweekte/gekookte peulvruchten ( zie toelichting hierboven) uitgelekt
  • twee eetlepels kerrie masala
  • twee eetlepels MOOS FAVORITES CHEEZY MIX 
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee verse eieren ( indien veganistisch: drie EL ei-vervanger)
  • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • warm water

Voor de topping:

Rineke Dijkinga instant pompoensoep 

IMG_2768

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maal in een keukenmachine de kruiden en peulvruchten tot een fijne massa, voeg steeds al draaiende wat water toe zodat de massa vermaalt. Bekleed een groot vierkant bakblik met bakpapier. Roer de rest van de ingrediënten voor het brood door de peulvruchten-puree en roer stevig door, voeg beetjes water toe tot er een mooie homogene massa is ontstaan. Stort het beslag in het blik en tik het blik enkele keren aan op het aanrecht. Bestrooi het brood royaal met het pompoenpoeder, en besprenkel de laag met water. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60-65 minuten, blijf goed controleren tussentijds. Laat afkoelen.

IMG_2769

 

 

2 Reacties op “Robuust bonenbrood

  1. Dat ziet er lekker uit. Ik ga meteen een poging wagen 🙂 ik vraag me wel af hoeveel water ik er ongeveer aan toe moet voegen?

  2. Kun je de wijnsteenbakpoeer vervangen door baking soda?

    En de havermoutmeel door amandelmeel of kokosmeel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *