Vegan rozijnen bollen

Wie kent ze niet, de nog altijd inmens populaire krenten/rozijnen bollen bij de bakker en/of supermarkt? Kinderen groeien er zo’n beetje mee op. Ik zie regelmatig buggy’s met kinderen die heerlijk aan een krentenbolletje peuzelen terwijl mama driftig de pas inzet. Kinderen zijn er letterlijk en figuurlijk wel eventjes zoet mee. Met name ZOET.

IMG_2790

Want helaas bevatten krenten/rozijnenbollen erg veel suiker. Niet alleen uit natuurlijke bronnen ( uit de krenten en rozijnen) maar ook uit vrije ( toegevoegde) suikers. Tel daarbij de kunstmatige E nummers op en je krijgt een niet al-te-gezond-bolletje. Gelukkig kun je ze zeer eenvoudig en snel zelf maken. Probeer dit eenvoudige recept maar eens uit!

IMG_2794

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 150 gram havermout ( droog)
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een vol koffiekopje biologische Sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt
  • een grote banaan, gepureerd
  • warm water

IMG_2793

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar, voeg steeds beetjes water toe tot er een smeuïge stevige massa ontstaat. Schep bergjes op de bakplaat en boetseer met bevochtigde handen ronde bollen. Bak de bollen in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_2791

Lekker met een laagje biologisch/dynamische roomboter ( indien niet vegan) met kaneelsuiker. Kaneelsuiker maak je eenvoudig door 100 gram greensweet-stevia erythritol suiker met een eetlepel ceylon kaneelpoeder te mengen.

IMG_2789

BEWAREN?

  • bewaar ze in een goed afsluitbare ( BPA VRIJE) plastic zak of in een SUPERBEE wrap.  Deze wraps zijn meest aan te raden, omdat alles hierin erg vers blijft.
  • je kunt de bollen invriezen. Bewaar ze in de vriezer niet langer dan 3 maanden.
  • je kunt de bollen ook in een luchtdichte box bewaren
  • je kunt de bollen ook vacuüm verpakken. Er zijn speciale apparaten op de markt, bijvoorbeeld deze foodsaver. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *