Carobe lunch koeken ( vegan)

Ik ben gek op carobe of carob. Ik vind het 10 x zoveel smakelijker dan cacaopoeder. In mijn studiejaren verslond ik potten carobe pasta ( destijds van het merk Molen-Aartje) terwijl ik flink aan het blokken was. Ik associeer carobe dan nog steeds met de herinneringen aan deze jaren 😉 Carob is vrij onbekend en dat blijf ik echt vreemd vinden, nu dat we ook de gezonde voeding omarmen.

IMG_2788

Carobe is een soort vervanging/ en/of/ alternatief voor gewone cacaopoeder. Het heeft een bijzondere, zoete smaak. Het grootste verschil tussen carobe en cacaopoeder zit in de hoeveelheden suikers en vetten. Carobepoeder bevat meer suikers ( gemiddeld zo’n 40 gram per 100 gram) en nauwelijks vetten, bij cacaopoeder is dit andersom: deze bevat meer vetten ( gemiddeld zo’n 25 gram per 100 gram) en nauwelijks suikers.  Wil je meer lezen over carobe? KLIK HIER

IMG_2783

Ik bedacht deze werkelijk ONWEERSTAANBARE KOEKEN VOOR DE LUNCH. ongeveer twee jaar geleden. Ik eet over de hele dag ongeveer twee kilo verse groente, en eet naast deze groente vaak iets van gekookte haver/Quinoa/ gierst bij de lunch. Om wat variatie in mijn lunch te brengen bedacht ik twee jaar geleden deze lunchkoeken, die zijn gemaakt met voedzame ingrediënten. Maar vooral idioot, waanzinnig, knetter-lekker zijn. Ik zie ze echt als een ware traktatie, het gebakje, een ware lekkernij terwijl je gezond eet. Deze koeken leveren ook goede energie. En je maakt ze in een handomdraai. Ik maak meestal een paar tegelijk zodat ik er een paar dagen mee vooruit kan, want ze zijn erg goed te bewaren. Uiteraard niet alleen geschikt voor de lunch ( een koek volstaat een lunchmaaltijd!) maar ook als ontbijt of een halve koek als tussendoortje.

Dit heb je nodig:

voor de koeken:

  • een grote banaan, fijn gepureerd
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 45 gram carobepoeder
  • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • een half koffiekopje blonde of zwarte moerbeien, geweekt en uitgelekt
  • een half kopje gojibessen, geweekt en uitgelekt
  • een half kopje fijn gehakte verschillende noten
  • warm water
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra

Voor de topping:

  • zes flinke eetlepels carobepoeder
  • water
  • een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra

IMG_2784

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de koeken in een kom stevig door elkaar terwijl je steeds beetjes water toevoegt. Als de massa stevig maar smeuïg is geworden, deze met een lepel in bergjes op de bakplaat scheppen en plaat maken als ronde grote koeken. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_2787

Voeg aan de carobe en stevia steeds kleine beetjes water toe tot een mooi glazuur ontstaat. Besmeer de koeken royaal met het glazuur, en laat drogen.

IMG_2786

BEWAREN?

  • bewaar ze in een goed afsluitbare ( BPA VRIJE) plastic zak of in een SUPERBEE wrap.  Deze wraps zijn meest aan te raden, omdat alles hierin erg vers blijft.
  • je kunt de koeken invriezen. Bewaar ze in de vriezer niet langer dan 3 maanden.
  • je kunt de koeken ook in een luchtdichte box bewaren
  • je kunt de koeken ook vacuüm verpakken. Er zijn speciale apparaten op de markt, bijvoorbeeld deze foodsaver. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *