De grote natuurlijke deodorant test 2020!

In 2018 hield ik voor het eerst een natuurlijke deodorant test. Dat werd gewaardeerd: de test ging viraal. Deo’s zijn actueel. Dat blijkt uit de bijna-dagelijkse vragen over deo’s die mijn mailbox binnen stromen. Ik heb daarom besloten, om een nieuwe test te gaan houden, want de markt staat niet stil. Sterker nog, het is explosief gegroeid. Dit , omdat steeds duidelijker lijkt te worden dat de gemiddelde deo’s aardig wat schadelijke stoffen kunnen bevatten. Daar heb ik  in 2018 ook een interessant stukje over geschreven. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.

Anno 2020 zijn er dus heel veel nieuwe natuurlijke deo’s op de markt verschenen. Ik ben afgelopen maanden druk bezig geweest, om de allernieuwste, meest unieke, meest bijzondere natuurlijke deo’s te verzamelen en deze te testen. Ook heb ik een oproep geplaatst in mijn netwerk, met de vraag welke deo’s ik mee moest nemen. Daar is massaal op gereageerd.

WHAT’S NEW? 🙂

Ik ben specifiek op zoek gegaan naar vernieuwende deo’s. In mijn vorige deo-test ( KLIK HIER ) heb ik voornamelijk de meest bekende en gangbare merken op de markt getest. Ik ontving echter een heleboel aanvragen voor andere deo’s, die ook behoorlijk nieuw zijn op de markt, zoals verpakkingen-vrije deo-blokken, poeders, en sticks. Het is zeer fijn om te zien dat fabrikanten hun best doen om een zo meukvrij mogelijke deo op de markt te zetten waarbij ook wordt gedacht aan het milieu.
Wat we afgelopen twee jaar voornamelijk zagen zijn de vele sticks en crèmes.  Deze lijken enorm in trek te zijn. Nu weet ik, na het houden van mijn vorige deo-test, dat de ene stick de andere niet is. Sommige sticks brokkelen enorm, of zijn onmogelijk uit de koker te drukken. Of ze werken niet.
Als fanatiek sporter kan ik als geen ander deo’s testen 😁 Ik sport iedere dag en werk mij daarbij in het zweet. Een goede deo is voor mij dan ook een must. Ook dit keer zal ik alle deo’s uitermate gaan testen op hun werkzaamheid, want laten we daar eerlijk over zijn: dat is toch wel het meest belangrijkste. Niets zo irritant als een slecht werkende of irriterende deo.
De nieuwste natuurlijke deo’s lijken zich voornamelijk te richten op het aluminium-verhaal. Dit lijkt voor de meeste consumenten de reden te zijn om op zoek te gaan naar een alu-vrije-deo. In de grotere drogisterij-ketens ( Etos / Kruidvat ) vinden we tegenwoordig ook vrij veel van deze “ natuurlijke” en aluminium-vrije varianten. Deodorant wordt vooral “ kwaadaardig” genoemd als het aluminium bevat. Deze geluiden kwamen uit diverse laboratoriumonderzoeken met bacteriën en cellen in kweekschaaltjes.  Er zijn vooralsnog onvoldoende bewijzen om harde conclusies te kunnen trekken.
Aluminium wordt zeer ruim toegepast in de industrie. Niet alleen in non-food producten, maar ook aan levensmiddelen, medicijnen en vaccinaties, en verzorgingsproducten. In het algemeen wordt aluminium “ veilig” beschouwd, maar door ontbrekend en te weinig studies is er nog weinig bekend over de precieze effecten die het kan hebben op menselijke cellen. Eerder schreef ik een verhelderd artikel over aluminium.KLIK HIER om naar het artikel te gaan.We worden via verschillende bronnen blootgesteld aan verschillende vormen van aluminium. Een grote bron is het gebruik van deodorant met aluminiumchloride als werkzame stof om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren en daardoor het zweten te verminderen. Er wordt dankzij deze onrust veel onderzoek gedaan . De meest recente onderzoeken wezen verschillende richtingen uit. Een team van Zwitserse wetenschappers hebben begin 2017 een onderzoek op muizen gedaan om meer duidelijkheid te verschaffen over de hypothese dat aluminium bijdraagt aan toename van bostkankergevallen in de westerse maatschappij. Er werd gekeken naar mogelijke schadelijke effecten van aluminium in de vorm waarin het in deodorants voorkomt ( aluminiumchloride en aluminium chloorhydraat) , in juiste concentraties en hoe het via de okselhuid wordt opgenomen. Deze onderzoeken leggen een link tussen deodorant met aluminium en borstkanker.
Een ander Zwitsers onderzoek werd gehouden door een groep wetenschappers van verschillende Zwitserse instituten die zich bezighouden met oncologie. Zij waren benieuwd naar een beter en dichter bij de mens komend model dan de bacterie en kweekschaalmodellen die tot nu toe zijn gebruikt. Betrouwbaar onderzoek naar het effect van aluminiumchloride in deodorant op mensen zelf is lastig omdat er vele soorten deodorant met aluminium zijn en erg veel mensen deze deodoranten gebruiken of gebruikt hebben. Hierdoor is het slechts gissen naar het kankerverwekkende effect op menselijke cellen. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen is dit onderzoek uitgevoerd waarbij een muizenmodel gebruikt is en er voor het eerst gekeken is naar het effect op een zoogdier. Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de menselijke blootstelling gebruikten de wetenschappers in het onderzoek een hoeveelheid aluminium die gelijk is aan de hoeveelheid die in de menselijke borst gevonden wordt bij dagelijks gebruik van aluminium bevattende deodorant onder de oksel. Omdat mensen deodorant meestal dagelijks en gedurende hun hele volwassen leven gebruiken werd er in dit onderzoek gekeken naar het langetermijneffect. Uit het onderzoek bleek, dat aluminium in de vorm waarin het in deodorant aanwezig is en op de manier zoals het wordt gebruikt, het DNA mogelijk kan beschadigen.  Dit veroorzaakt veranderingen in gezonde borstepitheelcellen (vergelijkbaar aan die van de mens) van muizen waardoor gezonde borstcellen tumoren vormen en kunnen uitzaaien. Er werden uitzaaiingen gevonden naar longen, hersenen en lever. De onderzoekers keken in vitro, dus in een kweekschaaltje, maar ook werden er onderzoeken gedaan op muizen om de mens zo dicht mogelijk te benaderen. Een van de wetenschappers uit dit onderzoek vergelijkt aluminiumchloride met asbest. Ook deze stof was goedkoop waardoor de industrie het graag en vooral veel in gebruik nam. Ook hier bleek, dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn, maar mensen bleven het, net als nu met aluminiumchloride in deodorants, in twijfel trekken. De bewijzen begonnen zich echter op te stapelen en uiteindelijk kwam er pas na 50 jaar een verbod.
Wat zeggen deze uitkomsten? Wel, we moeten vooral in gedachten houden dat een muizenmodel niet één op één kan worden vergeleken met een mensenmodel. Wel zijn dit duidelijke en goed onderbouwde resultaten, waar we op zijn minst toch best een vraagteken bij kunnen zetten bij de veiligheid van reguliere deodorants. Dat de effecten mogelijk ook bij mensen aanwezig kunnen zijn ligt in de lijn van verwachting, maar er is nog veel meer aanvullend toekomstig onderzoek nodig om daadwerkelijk uit te kunnen wijzen in welke mate de schadelijke effecten bij de mens optreden.

MEER AANDACHT VOOR HET MILIEU

Naast dat aluminium een grote rol speelt in de keuzes van de consument, zijn we de verpakkingen en de invloed van al deze verpakkingen op ons milieu belangrijk gaan vinden. Dit is goed opgepikt, en kunnen we tegenwoordig verpakkingsvrije deo-blokken kopen. Maar ook deo’s die bijvoorbeeld geen drijfgas hebben, of zijn gemaakt uit bio-afbreekbare / gerecyclede / recyclebare materialen. Dit zijn prachtige stappen vooruit. Deze varianten ( met aandacht voor verpakking) kun je meest vinden in speciaalzaken als biowinkels en web-winkels. Wat echt heel opvallend veel op de markt wordt gezet, zijn de blikjes met deo-creme. Dit kun je met de vingers onder je oksels smeren.

HOE WERKT DEZE TEST?

In deze natuurlijke-deodoranten-test test ik alleen deo’s die zijn gemaakt zonder de omstreden aliuminiumchloride, en meest natuurlijk en biologisch zijn geproduceerd. Ik heb gezocht naar unieke, bijzondere en gangbare varianten. Ik test zowel rollers, sprays, poeders en sticks. Ik heb gelet op:

– beknopte samenvatting over de samenstelling

– geur

– werking

– gebruiksvriendelijkheid

– geschikt / ongeschikt voor veganisten

– prijs

– overige opmerkingen indien nodig

Ik heb diverse firma’s aangeschreven, met de vraag of ik een aantal van hun deo’s mocht beoordelen. Sommigen deden graag mee, sommigen lieten niets meer van zich horen. Gelukkig waren veel fabrikanten / leveranciers enthousiast en stuurden mij geheel gratis en vrijblijvend een aantal producten toe. Er zijn GEEN COMMERCIËLE doeleinden mee gemoeid. Ook ontvang ik geen enkele vorm van inkomsten, ook niet uit kortingsacties. Deze test is geheel op eigen initiatief geschreven, en is 100% onafhankelijk.Bij iedere geteste deodorant staat een directe link naar een bestelpagina. Dit, omdat veel mensen daar erg veel behoefte aan hebben. Vind je een deodorant dus erg fijn, kun je deze direct bestellen, en hoef je niet te zoeken 😊
Ik test per dag twee deodorants. Ik hou dagelijks twee sport-sessies, waarbij ik mij in het zweet werk. Ik smeer per deodorant steeds onder beide oksels voor een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de werking. Ik sport per sessie tenminste 30 minuten om de werking goed te kunnen beoordelen. Let’s het this deo party started!

WE LOVE THE PLANET VEGAN DEODERANT ( Lucious lime, creme, 40 gram, blikje, € 11,50)

Deze créme deodorant in een lief blikje heb ik in mijn vorige test ook getest, dus waarom nu alweer? Wel, nu zijn de deo’s VEGANISTISCH. De bijenwas is vervangen voor kokos en Shea butter. De creme wordt snel opgenomen in de huid en verstopt de poriën niet. De natuurlijke ingrediënten werken verzachtend en hydrateren.
GEUR: heerlijk. Fris en licht zoetig.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: de creme haal je met je vingertop vrij eenvoudig uit het blikje, wel moest ik drie keer mijn vinger over de creme halen eer ik een beetje op mijn vinger had zitten. Het smeert ook wat stroef uit onder de oksels. Verder heerlijke geur, die je echt goed ruikt.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? De eerste minuten hield hij mij best aardig droog. Maar nadat mijn zweetklieren begonnen te werken merkte ik wel dat hij wat meer moeite kreeg. Toch gaf het geen straaltjes. Het houdt wel aardig goed droog. En geen nare geurtjes.
DUUR OF REDELIJK? Ik vind het redelijk, gezien je ongeveer drie maanden doet met een blikje.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Yep 😊 nu dus wel.
EINDOORDEEL: fijne deo, voor een créme. Lief blikje, compact dus ook ideaal om mee te nemen.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

CHAGRIN VALLEY STICK ( Coconut / woodland breeze, stick, 56 gram, €15,99)

Ik ben een groot fan van dit Amerikaanse merk. Deze stick is op basis van kokosolie , sheabutter en essentiële oliën. Er zit ook baking soda in, en helaas voor de veganist, bijenwas. Een best bijzonder ingrediënt is de biologische maïszetmeel. Dit heeft voornamelijk als doel om gevoelige huidjes onder de oksels te kalmeren en te verzachten en zeer goed te kunnen absorberen. Nog iets erg unieks: het is handgemaakt en volledig biologisch gecertificeerd.
GEUR: kokosgeur overheerst. Niet te heftig gelukkig, maar de stick heet met recht “ coconut”
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: de stick is erg fijn uit de koker te drukken van onderen. Ik vond alleen het dekseltje er nogal stroef af gaan. Ook fijn het brokkelt niet!
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Werkt prima! Geen zweet-straaltjes langs mijn lijf, geen luchtjes en mijn oksels bleven goed droog. Fijne lichte kokos-zweem tijdens het sporten.
DUUR OF REDELIJK? Best prijzig, maar gezien de vele voordelen vind ik het een investering waard
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, helaas bevat deze stick bijenwas
EINDOORDEEL: zeer fijne deodorant voor een stick. Geen gebrokkel tijdens het aanbrengen, fijne geur, goede werking. Ja, deze staat bij mij wel in mijn favorieten-lijstje.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

CHAGRIN VALLEY CREME IN EEN POTJE ( coconut cream mint mist, créme, 65 ml, €11,99)

Nog een variant van dit Amerikaanse merk, maar dan in een créme, wat in een leuk glazen potje zit. Qua samenstelling komt het op hetzelfde neer als de hierboven beoordeelde stick. Er is alleen in plaats van biologisch maïszetmeel arrowroot gebruikt wat ik best bijzonder vind. Deze cremeer is op basis van kokosolie en joboba-olie.
GEUR: erg minty. Daar hou ik erg van, maar hou je daar niet van, kan het best wat te heftig zijn voor je.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: de creme vond ik wat hard. Je moet het echt even op kamertemperatuur brengen. In de zomermaanden zul je daar geen last van hebben, maar in de wintermaanden is het wel noodzaak om de pot op een kamertemperatuur te brengen. Anders krijg je het er echt niet uit gekrabbeld met je vingertoppen. Is de creme eenmaal op kamertemperatuur, smeert hij zelfs fantastisch uit onder de oksels. Nadeel: je blijft de mint-geur wel even aan je vingers ruiken, als je ze niet omspoelt.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Echt heel goed! Ik vind vooral de geur erg lekker, het pept je tijdens het sporten op. Verder goed droog, geen irritaties.
DUUR OF REDELIJK? Ook best prijzig, maar de moeite waard. Zeer als je van een lekker geurtje houdt.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, helaas bevat het bijenwas
EINDOORDEEL: erg fijne deo creme, fijn dat het in een glazen potje zit en ruikt heerlijk.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie.

HAPPINESZ CREME ( Urban summer/ naturel créme, blikje, 30 ml, € 7.99 / € 6.99)

Afkomstig uit België en ook handgemaakt, biologisch en….vegan. Op basis van kokosolie, candelilla was, raapzaadolie, en zea mäis. Bevat zinkoxide om huidirritaties tegen te gaan. Er zijn verschillende geuren, ik ontving de naturel en de Urban Summer geur. De prijzen zijn verschillend.
GEUR: de naturel heeft een heerlijke mandarijn geur, de urban summer heeft een heerlijk licht zoete geur.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: oh wauw, wat een heerlijke substantie! Echt zalvig wat het aanbrengen een stukje prettiger maakt. Na het aanbrengen voelen je vingertoppen heerlijk zacht aan, dus die worden ook meteen verzorgd 😁
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Als de brandweer! Echt heel fijn, droog, geen straaltjes of klotsende oksels tijdens het sporten, verrukkelijke geur, goede absorptie.
DUUR OF REDELIJK? Fijn geprijsd!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Yes yes yes!
EINDOORDEEL: wauw…..wat een fijne deo’s. Superfijn geprijsd, leuk blikje, goede werking…..ik zeg niets meer aan doen!
KLIK HIER om de Urban Summer te bestellen, en KLIK HIER om de naturel te bestellen en voor meer informatie

HELEMAAL SHEA SOLID DEODERANT ( Palmrose en Geranium, blokje, 23 gram, € 8,95)

Dit is er eentje onder de categorie “ super-bijzonder’. Het is gemaakt van 100% biologisch gecertificeerde kokosolie, cacaoboter, cetyl alcohol, raapzaadwas, bentoniet klei, zinkoxide, matcha thee, en etherische oliën, en komt van Nederlandse bodem. Het is een wat poederig blokje die je onder je oksels kunt smeren. Je moet het zien als een soort steentje wat je onder je oksels kunt smeren. Deze deo bevat geen bakingsode wat het uitermate geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid. Steeds meer mesen lijken niet goed tegen baking soda onder de oksels te kunnen. En laat dit nu het hoofd-ingredient zijn in de vele natuurlijke deo’s…..Dit blokje is dan een uitkomst.
GEUR: superlekker…erg zacht en mildzoet
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: hmmm….ik weet het niet. Enerzijds lijkt het een kwestie van gewenning, zo’n blokje, maar anderzijds weet ik niet zo goed of ik dit nu prettig ga vinden. Het brokkelt gelukkig niet, wat ik aanvankelijk wel verwachtte. Het blokje wordt in contact met vocht harder.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Jazeker. Het houdt me goed droog, en de geur vind ik ook best prettig al zal het mijn favoriete geur niet worden uit deze test.
DUUR OF REDELIJK? Redelijk, want hij gaat erg lang mee
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: niet slecht, niet enthousiast over. Het hangt bij mij een beetje in het midden. Kwestie van wennen misschien? De tijd gaat het leren.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

MIRACLES BY STELLA ( Frisse dag, stick, 50 ml, € 23,95)

Een van de duurste deo’s uit deze test. Het is een zuinig te gebruiken stick, dat dan weer wel. De fabrikant garandeert een gebruiksduur van 4-6 maanden wat best lang is. Ook hier zien we weer de maïszetmeel terugkomen, het lijkt een nieuw ontdekt ingrediënten te zijn in natuurlijke deo’s ter vervanging voor baking soda. In deze stick zit echter ook sodium bicarbonaat. De basis bestaat verder uit kokosolie, jobobaolie en lavendel olie. En dat ruik je voornamelijk ….Deze stick is bijzonder geschikt voor de gevoelige huid.
GEUR: erg kruidig met lavendel als de boventoon, ik vind het erg lekker en aangenaam
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer fijn! Het heeft aan de onderzijde een draai-wieltje wat je deo stick gemakkelijk omhoog wipt uit de koker. De stick ligt fijn in de hand waardeoor het aanbrengen onder de oksel zeer fijn en probleemloos gaat. Wel iets stroef over je huid.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Ook deze werkt weer als de brandweer. Ik heb het zelfs twee keer getest en beide keren bleef ik goed droog, geen geurtjes en geen klotsende oksels.
DUUR OF REDELIJK? Wel duur ja…..
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: echt een heel fijne deo. Ik zou hem zeker nog een keertje aanschaffen. Wel vind ik hem veel te duur.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

LEKKER IN EEN POTJE ( Rozemarijn en pepermunt, creme, 30 ml € 5.99)

Een van de meest voordeligste uit deze test. Het is afkomstig uit Nederland, en op basis van baking soda, kokosolie en sheabutter. En ja hoor….oook hier weer de maïszetmeel. De heerlijke frisse geuren komen van pure essentiële oliën. Een vrij simpel gehouden ingrediënten lijstje, ik hou er wel van .
GEUR: heel erg lekker! Maar ik hou van pepermunt….🤩
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: dat valt een klein beetje tegen. Het was op kamertemperatuur gebracht nog steeds vrij hard waardoor het schrapen met de vingertoppen om er iets uit te krijgen wat lastig ging en bovendien heeft het een wat brokkelige structuur. Eenmaal aangebracht trekt dat gelukkig vrij snel weer weg, maar ik vond het wel een wat vervelend gevoel geven.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Dat zeker. Ook deze creme uit een blokje houdt me droog, geen klotsende oksels, en een fijne, aangename frisse geur
DUUR OF REDELIJK? Zeer fijn geprijsd!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  Jazeker
EINDOORDEEL: het zou mijn eerste keuze niet zijn, maar voor iedere dag, wat eer ook duidelijk op staat, lijkt mij dit een perfecte deo.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie.

PURE DEODERANT CHRYSTRAL ( roller, 90 ml, € 7.99)

Deze deo-roller is gebaseerd op een zuiver natuurlijk mineraalzout. Het is 100% puur en bevat dus GEEN aluminium, anders had het deze test niet binnen mogen komen 😁 De INCI benaming is KALIUM ALUM, wat onwijs vaak wordt verward met aluminium. Geen zorgen dus, want deze deo bestaat uit een 100% natuurlijk mineraalzout wat niets te maken heeft met aluminium. Het bevat ook geen Chloorhydraat, parabenen en andere gruweltjes.
GEUR: geurloos
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: een roller werkt vind ik toch wel het fijnste…
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Ja, best goed. Ik had geen last van klotsende oksels of straaltjes. Maar ik vond hem wel wat plakkerig aanvoelen.
DUUR OF REDELIJK? Leuk geprijsd, het gaat lang mee.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: voor iedereen die bijvoorbeeld een kristal blokje gebruiken en het geknoei wat minder vinden. Een fijne deo voor iedere dag. Ik mis een geurtje, maar voor mensen die daar juist helemaal niet van houden is dit de ideale deo.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

CLARY SAGE  BALM ( stick, kokosnoot en mangoboter, 75 gram, € 14,25)

Dit is weer zo’n prachtig ethisch verantwoord product. Het is volledig plasticvrij, en bevat GEEN baking soda. Deze deo heeft tevens een zeer verzorgende en herstellende werking. Het brengt de talgproductie in balans, is ontsteking-remmend en heeft een tonifiërende werking. Er is in plaats van baking soda arrowroot gebruikt voor de absorptie.
GEUR: licht kruidig, salie
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: De stick komt vrij goed en soepeltjes uit de koker als het het van onder opwipt. De stick is op kamertemperatuur nog best vrij hard. Ik heb de stick daarom enkele minuten tussen mijn handen gerold. Het opbrengen bleef wat stroef onder de oksels.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? jammer…maar nee….het liep met straaltjes tegelijk langs mijn oksels, absoluut niet prettig. Ook vond ik de geur heel erg zurig en weeïg  worden.
DUUR OF REDELIJK? Pittig geprijsd voor wat het doet
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: nee, ik vond deze echt een misser. Onwijs jammer, want het hele ethische verhaal erachter klopt. Ik denk wel, dat dit een ideale deo is voor niet-sporters. Of als je gewoon snel oksel-fris wilt zijn.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

NATIVE UNEARTHED NATUURLIJKE DEODERANT (kokos-vanille , glazen potje, balsem, 60 ml € 7,80)

Deze deo-balsem komt weer in zo’n gezellig glazen potje. Het is op basis van arrowroot & bakingsoda, kokosolie, sheabutter, en cacaoboter, en dat ruik je! Wauw, wat een fantastische geur.
GEUR: hhhhhmmmm! Ik hou ervan!
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijn. Alhoewel het wel echt even op kamertemperatuur gebracht moet worden omdat het anders best hard blijft. Het smeert echt fantastisch uit en droogt direct onder de oksel. Geen gebrokkel. Mooie textuur.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Als de brandweer! Ik deed een vrij pittige sessie waarbij ik echt peentjes zweette. Mijn oksel bleven droog, geen geklots en de geur….verrukkelijk.
DUUR OF REDELIJK? Redelijk, voor wat het doet. Zuinig in gebruik.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: wauw. Deze staat ook hoog bij mijn favorieten! Werkt echt fantastisch. En ik ben verliefd op de geur. Wel een nadeeltje: het vlekt op je kleding dus let op. Mijn sport shirt ( zwart) zat onder de witte strepen. Wellicht een beetje te slordig opgebracht 🙄
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

SPEICK DEO STICK ( roller, biologische salie, 40 ml, € 4,99)

Weer zo’n bijzondere. Gemaakt op basis van plantaardige was, en diverse plantenextracten. Dit maakt deze deo uitzonderlijk geschikt voor de kwetsbare en gevoelige huid. Volledig biologisch gecertificeerd en 100% natuurlijk en plantaardig.
GEUR: OEH! Dat ruikt lekker! Fris en kruidig
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: roller dus yesss….zeer fijn.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? Uitmuntend goed zelfs! Mijn oksels bleven echt droog! En de geur is heerlijk, al is het soms iets te aanwezig.
DUUR OF REDELIJK? Top geprijsd!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL:  jaja….ook deze eindigt denk ik erg hoog in mijn top vijf…..Superfijne deo, wel kan de , overigens heerlijke, geur af en toe iets te overheersend zijn. Als jij bang bent voor geurtjes, is dit JOUW deo !!!
KLIK HIER voor meer informatie en voor meer informatie
 

LAMAZUNA DEODERANT BLOK ( blokje, Indische geranium, 30 gram, €12,50)

Een blokje? 🙄 Yep. Een blokje. En volgens de fabrikant gaat dit blokje erg lang mee, het is te vergelijken met twee deo-sticks. Het blokje is handgemaakt, 100% natuurlijk, en is op basis van baking soda en kokosolie.
GEUR: zeer licht zoet, ik vond het een beetje “ blend”
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: je gebruikt dit blokje anders dan gewoonlijk. Eerst moet je het licht vochtig maken en dan onder de oksels smeren. Het brengt dan een laagje aan . Ik vond het nogal kliederig, niet praktisch en helemaal niet fijn onder de oksels. Gelukkig droogt het wel snel.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? ….mwah. Niet echt stunning. Het hield me redelijk droog, maar ik kreeg op het eind wel wat last van klotsende oksels.
DUUR OF REDELIJK? Redelijk gezien de duurzaamheid.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: niets voor mij. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet al te hygiënisch. En zeer kliederig. Ook moet er vocht in je buurt zijn om het te kunnen gebruiken.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

SALT OF THE EARTH CLASSIC NATURAL DEODERANT ( steen, 50 gram, € 4.99)

Weer zo’n pure kristal-deo. Dit keer een steen, die je droog onder je oksels moet smeren. Het laat een dun laagje van natuurlijke minerale zouten onder je oksel achter. Het bestaat uit alleen minerale zouten.
GEUR: geurloos
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: de verpakking vind ik te plastic, wel mooi. Het is echt een soort steen. Dit voelt wat raar onder de oksels bij het aanbrengen.
EN? WERKT IE EEN BEETJE? nee, ik had weer last van straaltjes. Ik denk niet dat deze deo is bedoeld voor sporters.
DUUR OF REDELIJK? Gaat lang mee, dus duurzaam en daarom erg goed geprijsd
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Jazeker
EINDOORDEEL: niet geschikt voor sporters of mensen die over-actieve zweetklieren hebben. Ook ondermijnt het geen geurtjes. Voor mij geen succes.
KLIK HIER om te bestellen en voor meer informatie

MIJN TOP 13

En dit is mijn uiteindelijk top 13:
1) HAPPINESZ DEO-CREME ( 2 x)
De absolute toppers in deze top 14! Het werkt, de geur is fijn, fijne verpakking, geeft een directe werking, hele fijne textuur, fijn geprijsd, wat mij betreft klopt ALLES aan deze deodorants. Ook fijn is de compactheid, ideaal om in je zak mee te nemen.
2) NATIVE UNEARTHED NATUURLIJKE DEODERANT
Verliefd op de geur! En perfecte werking, fijn in een glazen potje, alleen dus wel met zorg en aandacht opbrengen anders zit je kleding onder de witte strepen.
3) SPEICK DEO STICK
Geweldige deo voor de gevoelige huid, zeer aanwezige maar erg lekkere geur, ideaal voor mensen die snel geurtjes ontwikkelen
4) WE LOVE THE PLANET
Superfijne deo, heerlijke geur, op kamertemperatuur een fijne textuur, goede werking
5) MIRACLES BY STELLA
Erg fijne deo in gebruik, lekkere subtiele geur, goede werking, wel ONTZETTEND DUUR , wat ik persoonlijk een beetje jammer vind
6) LEKKER IN EEN POTJE 
Fijne deo, wel wat hard bij kamertemperatuur, wat brokkelig, goede werking
7) HELEMAAL SHEA SOLID DEODERANT
Na drie x gebruiken went het best wel. Toch zal het niet mijn meest favoriete manier worden om deoderant te gebruiken. Werking is goed.
8) PURE DEODERANT CHRYSTRAL
Niet spannend, geen geur, de werking niet optimaal, maar wel erg fijn voor dagelijks gebruik
9) LAMAZUNA DEODERANT BLOK
Blokjes zijn niet mijn ding, de geur van dit blokje vond ik wel lekker
10) CHAGRIN VALLEY CREME IN EEN POTJE
Scoort bij mij persoonlijk niet hoog, ik vind de substantie wat hard.
11) CHAGRIN VALLEY STICK
Brokkelt als de stick te koud is. Even tussen de handen opwrijven is dan wel nodig. Verder fijne deo, lekkere geur
12) SALT OF THE EARTH CLASSIC NATURAL DEODERANT
Niet geschikt voor sporters, en dus niet voor mij.
13) CLARY SAGE  BALM
Jammer dat de deo absoluut niet werkt, want het hele ethisch verantwoorde verhaal achter deze deo’s klopt van top tot teen.

TOT SLOT:

Ik ontving ook dit jaar erg veel aanvragen voor deo’s, die ik in mijn eerste natuurlijke deodorant test uit 2018 heb getest. KLIK HIER om naar deze test te gaan en deze beoordelingen te lezen. Zoek je dus je favoriete merk, dan bestaat de kans dat hij in deze test uit 2018 staat
Veel beoordeelde deo’s hebben vele verschillende geuren, ik heb mijn testers uitgekozen op mijn persoonlijke favoriete geuren. Wil je dus bepaalde deo’s gaan bestellen, dan is er in de meeste gevallen veel keuze tussen geuren, en kun jij je eigen favoriete geur kiezen.
Ik wil bij deze alle deelnemende partijen hartelijk danken voor hun vrijwillige en attente bijdrage aan deze test.
Bij de volgende webwinkels zijn de geteste deo’s verkrijgbaar:
Ondanks mijn hierboven zeer uitgebreide test, blijven de nieuwe merken deodorants de markt op stromen. Ze buitelen bijna over elkaar heen. Ik ontvang er zowel privé als via mijn socials erg veel vragen over, en ook in mijn Facebook-groep worden er ontzettend veel vragen gesteld. Steeds meer merken komen met natuurlijke deodorants, meestal op basis van baking-soda. Dit valt niet voor iedereen prettig, er zijn steeds meer geluiden, dat deze baking-soda alternatieven de huid onder de oksels sterk irriteren. Sommige fabrikanten ontwikkelen daarom deodorants op basis van talk, of Arrow root. Ook wordt er opvallend veel aandacht besteed aan verpakkingen, zo zien we explosief veel papieren / kartonnen kokertjes waarin de deo’s als een stick naar buiten moeten worden gedrukt. Of we zien veel deo’s in schattige blikjes. De plastic rollers, sticks, tubes en flesjes lijken steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Toch moeten we ons niet verkijken op al deze so-called milieuvriendelijkere alternatieven. Veel van deze verpakkingen bevatten bijvoorbeeld nog altijd een plastic coating van binnen. Pas als een fabrikant daadwerkelijk garandeert 100% milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken kun je daar wel op vertrouwen.
Mijn test van hierboven deed ik alweer een aantal maanden geleden, en wat kan er in zo’n korte tijd veel gebeuren. Ik krijg veel aanvragen om “ die en die en die en die “ deodorant eens te gaan testen, vragen of “ die en die en die en die “ wel “ goed” is en ik  krijg nog altijd deo’s ongevraagd toegestuurd van fabrikanten zelf om eens vrijblijvend te gaan testen.  Ik heb daarom besloten om mijn test tot einde 2020 aan te vullen. In 2021 zal ik ergens in Februari weer met een nieuwe test komen. Om mijn fans en volgers wat op weg te helpen zal ik hieronder steeds wat nieuwe deodorants gaan beoordelen en testen. Kijk dus regelmatig komende maanden even in deze test!

SUIT MATTERS DEODORANTS

Aanvankelijk was het de bedoeling, dat ik deze drie nieuwe deodorants nog mee zou nemen in mijn test hierboven, maar de Corona crisis gooide roet in het eten. De producties werden sterk vertraagd waardoor het niet meer mogelijk was, om de deo’s op tijd te lanceren. Dit gebeurde uiteindelijk pas in Juni. Omdat ik nauw betrokken was bij de gehele productie, heb ik afzonderlijk een artikel geschreven. KLIK HIER om het artikel te lezen.

ATTITUDE SUPER LEAVES LEMON DEODORANT STICK ( Lemon Leaves, stick, 85 gram € 9,95 )

Deze is nog maar net op de markt. Ze zijn er in verschillende geuren, ik heb de lemon geur. Ik spreek over geuren, maar dan ook echt over ECHTE NATUURLIJKE geuren want in deze deodorants vinden we geen parfums, zelfs geen parfums op basis van etherische oliën. De geuren zijn dus puur van bijvoorbeeld citroensap, witte thee, en rozen / kruiden en oliën als noten olie, en in basis van verschillende bladeren.  Er zijn zes verschillende geuren. Deze deodorants zijn werkelijk uniek. Ze bevatten niet alleen pure ingrediënten, maar ook de verpakking is echt volledig vrij van plastic, en gemaakt van 100% biologisch afbreekbare papier. De deodorants dragen zeer indrukwekkende en toonaangevende keurmerken. Zo draagt het het EWG keurmerk, een zeer wetenschappelijke databank voor ingrediënten in verzorging en cosmetica, een bank die ik zelf vrij regelmatig raadpleeg.  Dit keurmerk bevestigt dat de ingrediënten 100% gegarandeerd vrij zijn van chemische en synthetische stofjes. Het bevat ook geen aluminium.
De basis is arrowroot. Dit zorgt ervoor dat ook mensen die wat gevoelig kunnen reageren op bakingsoda (een ingrediënten wat erg veel wordt toegepast in natuurlijke deodorants ) deze deodorants een stuk beter kunnen verdragen. De stick is erg goed omhoog te drukken door de koker. Als je de stick minimaal uit de koker drukt, net goed genoeg om onder de oksels te smeren, zal de stick niet gaan brokkelen langs de randen ( zomaar even een tip van mij tussendoor 😁)  Wat zit er allemaal in?
ARROWROOT, SHEA BOTER, BAKINGSODA, KOKOSOLIE, MAISZETMEEL, STEARYL EN CETEARYL ALCOHOL ( een milde alcohol gewonnen uit graan ) CASTOR OLIE, COCO CAPRYLATE / CAPRATE ( een uitgangsstof voor veel cosmetische grondstoffen gewonnen uit het vet van de kokospalm ) CANDELILLA WAX, CARNAUBA WAX, CITRUS BLAD EXTRACT, ROZEMARIJN EXTRACT, 3-HEXENOL ( uit groen blad gewonnen ) TRIETHYL CITRATE ( gewonnen uit fruit) 
Zoals je ziet is de stick geschikt voor veganisten. Er wordt geen gebruik gemaakt van bijenwas. Ik was op SLAG VERLIEFD op de geur, toen ik het voor het eerst rook. Serieus? Zit hier helemaal GEEN PARFUM in? Mijn hemel, hoe hebben ze dan deze fantastische verrukkelijke geut weten te behalen? Ik heb werkelijk nog nooit eerder zo’n heerlijke deodorant geur geroken. Ook onder mijn oksels ruik je deze hemelse geur. Ik vind het zo lekker dat ik af en toe mijn neus richting mijn oksels wendt om de geur even op te snuiven. Wat is dit fantastisch. Ik kan de geur maar moeilijk omschrijven. Het is mild, zoet, fris en kruidig en bloemig. Als hier een parfum van komt ben ik de eerste in de rij!
Meest belangrijk is natuurlijk of ie werkt of niet. Tijdens mijn sport sessies bleef ik perfect droog. Geen straaltjes naar beneden , geen klotsende oksels. Het is overigens zeer fijn en gemakkelijk onder de oksels aan te brengen. De stick is stevig.  Ik ben echt zeer onder de indruk. Alles klopt aan deze deodorant stick. Ik vrees dat de deo’s van SUIT fikse concurrentie hebben gekregen…..😍. De stick  is  verkrijgbaar via deze bestellink  

LOVELI KOKOS STICK ( kokos, stick, 30 ml € 7.99)

Loveli is een merk, wat steeds meer bekendheid krijgt in Nederland. Wat mij betreft terecht, want wat ik tot nu toe heb getest aan Loveli-producten zijn mij zeker goed bevallen. Ze komen uit Haarlem, en werken “ 100% troepvrij”. Ze leggen de focus op pure en natuurlijke ingrediënten en een zo milieuvriendelijk mogelijke verpakking. Nog maar vrij recent brachten zij een nieuws serie deodorant sticks op de markt die volledig vrij zijn van aluminium. Daar wordt de focus tenminste op gelegd in hun marketing. De sticks zijn op basis van baking soda in vrij hoge concentraties. Dit kan voor mensen de daar nogal gevoelig voor zijn, irritaties opleveren. Gelukkig is mijn huid onder mijn oksels veel minder gevoelig dan de rest, en verdraag ik zuiveringszout, zoals baking-soda ook wel wordt genoemd, prima. Wat zit er allemaal in?
KOKOSOLIE, BAKING SODA, BIJENWAS, SHEA BOTER, NON-NANO, ONGECOATE ZINK OXIDE, ARROW ROOT, VITAMINE E, NATUURLIJK PARFUM, ZONNEBLOEM OLIE, PARGUMS GEWONNEN UIT NATUURLIJKE BESTANDDELEN. / ESSENTIELE OLIEN 
Heerlijk kort gehouden rijtje, daar houden we van. Waar ik minder van ben gecharmeerd is de verpakking. Er staat nergens echt omschreven waaruit dit is gemaakt, en of het plastic BPA vrij is. Wel kun je de verpakking hergebruiken want er zijn refils beschikbaar. Maar het helpt in mijn beleving niet erg mee om de plastic soep te reduceren. Ik had dit liever in een kartonnen , 100% plasticvrije verpakking gezien.
De geur is heerlijk, tenminste, als je van kokos houdt. Het ruikt echt naar kokosnoot wat logisch is omdat de stick daar voor het grootste deel uit bestaat. De werking is goed, niet supergoed, want tijdens mijn sport-sessie merkte ik wel, dat ik wat klotsende oksels had gekregen. Al met al vind ik het absoluut geen onaardige stick. Het is echter niet geschikt voor veganisten, en de verpakking laat vind ik nog wat te wensen over.
De Loveli stick die ik ontving, is een limited edition, en kun je VIA DEZE BESTELLINK bestellen.

21 Reacties op “De grote natuurlijke deodorant test 2020!

 1. Hi, Ik moet eerlijk zeggen dat ik de tekst niet helemaal heb gelezen.
  Persoonlijk denk ik dat aluminium niet slecht voor je is, maar de stapeling van alle vreemde metalen in je lichaam wel. en sommige kunnen daarbij echt niet samengaan. Die geven een knaller van een chemische reactie.
  Sec aluminium onderzoeken is dus volgens mij een goede stap, maar naar de stapeling mag nog meer onderzoek gedaan worden.

 2. Mijn man en ik gebruiken al decennia lang een blokje aluin als deo. Bevalt prima: heeft alleen geen geur. Even nat maken en klaar. Puur natuur en goedkoop.

 3. Hallo,
  Ik ben ontzettend verbaasd over je feedback mbt the Salt of the Earth deo. Ik heb deze deo jaren met plezier gebruikt en ondanks zware inspanning werkte hij prima. Je zegt dat hij droog gebruikt moet worden maar op de mijne staat echt dat je de deo moet aanbrengen op vochtige oksels óf de stick vochtig moet maken. Dus niet droog gebruiken! Wellicht nog eens proberen?
  Overigens ben ik het helemaal met je eens vwb de Speick stick. Super!
  Hartelijke groet!

  • Mijn ervaring met salt of the earth is best slecht. Voor mij werkt het ook niet. Maskeert geen geuren. En zweet nog steeds. Blijkbaar is de werking niet bij iedereen hetzelfde.

  • Salt of the earth is inderdaad slecht. Na een paar uur stink je gewoon, helemaal nu ze de verpakkingen hebben veranderd misschien ook wel de ingrediënten werkt het niet meer. Al een paar keer dat ik op mijn werk echt niet fris rook….. dus nu weer hier gekomen. We love de planet ben ik voor alle varianten allergisch en Weleda werkt ook niet. Ik ga nu maar eens de nummer 1 bestellen.

 4. Ik moet me wel sterk vergissen, maar dacht toch echt te lezen dat de Speick deo propylene glycol bevat. En wel als eerste ingrediënt. Nu zijn over dit ingrediënt de meningen ook weer verdeeld, maar het maakt me toch een beetje confuus: zit het erin en hoe “slecht” is p.p. helemaal..?

  • Het ene PP is het andere niet. Het gaat hier bv om DI-propylene glycol. De veiligheid van dipropyleenglycol en andere glycolen is beoordeeld door het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expertpanel. Klinische tests hebben aangetoond dat de glycolen milde tot ernstige oogirritatie veroorzaken. Andere tests hebben talrijke cosmetische producten geëvalueerd die deze glycolen bevatten in concentraties tot 21,4% in verschillende tests op huidirritatie en sensibilisatie bij de mens. Uit deze tests bleek dat de mate van geproduceerde irritatie afhing van het specifieke product en dat er geen correlatie was tussen de mate van irritatie en de concentratie van het glycol in het product. Bovendien waren er geen reacties die indicatief waren voor huidsensibilisatie voor deze glycolen in huidsensibilisatiebepalingen en geen suggesties voor fototoxiciteit of fotosensibilisatie. Daarom concludeerde het CIR-expertpanel dat dipropyleenglycol en de andere glycolingrediënten veilig waren voor gebruik in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging.

 5. Hoi! Zojuist heb ik jouw blog gevonden. Wat een gave website, dank je wel! Ik ben geïnteresseerd naar de deo’s en ga jouw nummer 1 zeker kopen. Zelf heb ik last van overmatige transpiratie. Bij de dokter kreeg ik allemaal chemische middelen aangeboden. Dat voelde niet goed. Ik hoop dat deze deo werkt.

 6. Beste Monique Ik heb heel blij met al je testen, maar ik heb een brandende vraag; welke deo adviseer je voor mannen? Ik heb al PURE deo maar omdat die geurloos is vind mijn man het maar niets. Maar ja om nou een dames geur rond te lopen….
  Ik hoop dat je me kan adviseren zodat ik kan bestellen.
  Groetjes mirjam

  • We love the planet forever fresh is in mijn beleving echt een mannen geurtje. Als je aan het blikje snuffelt ruikt het fris naar citrus. Maar bij opsmeren ruikt het naar een zware (musk achtige) geur die ik persoonlijk associeer met mannen geurtjes. Vreselijk spijt van dat ik die bestelde. Hopelijk kan ik er nog eens iemand blij mee maken.

 7. Ik heb inmiddels een kleine collectie natuurlijke deo’s opgebouwd. Waarbij ik het meeste uitkeek naar we love the planet, want ja, lokale ondernemer!! Zwaar teleurgesteld!! Wat een heftige zware (niet zoete), nare geur die gewoon 3 dagen blijft hangen. De sensitieve van ben en Anna is top maar niet geschikt voor boven de 20 graden. Het korrelige van Schmidts vind ik ook niet zo en laat een vette laag in de kleding achter. Salt of the earth spray was het ook niet. Door Ben en Anna grapefruit lijkt het wel alsof ik extra snel nare zweet geurtjes ontwikkel.
  Ik heb best wel een deo crisis eigenlijk.
  Rond de 10 euro (of daaroverheen) vind ik aardige bedragen voor een deo, maar waar moet ik mijn geld nou eens op inzetten??
  Ik zal alle blogs weer eens aandachtig doorlezen hopelijk word ik daar wat wijzer van.

   • Loveli deo ben ik zeer tevreden over. Smeert lekker uit, subtiele geur en goeie ingrediëntenlijst

    • Gelijke mening en ervaring. Ik gebruik de Large stick met sinaasappel geur. Heerlijk.

 8. Waar ik wel benieuwd naar was is of je de nuud na het veranderen van de samenstelling ook opnieuw getest hebt?

 9. Monique,
  Dank voor deze enorm grondige test. Het is echt lastig om een goed werkende deo zonder aluminium te vinden!
  Ik heb inmiddels de loveli deo geprobeerd, krijg ik vaak jeuk van, de nuud geeft me een kleverig gevoel en helpt niet voldoende, de happinesz deo is wel heel zacht voor de huid maar vind ik toch niet helemaal top, maar ik ben heel enthousiast over de ATTITUDE SUPER LEAVES LEMON DEODORANT!
  Hopelijk blijven mijn oksels deze deo accepteren want anders moet ik toch maar weer terug naar reguliere deodorant😩

 10. Ik zie door de bomen het bos niet meer door alle testen. Welke deo raad je aan als je snel zweet en geurtjes ontwikkeld? Liefst geen die strepen achterlaat… wat is jouw lievelings?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *