Hoe onschuldig is talkpoeder en zijn er talk-vrije alternatieven?
Talkpoeders zijn allang niet meer alleen voor de baby-billetjes mee in te poederen bij een luierwisseling. We zijn het ook gaan gebruiken voor talloze andere doeleinden, zoals over ons lichaam, en na het scheren. Ook werkt talkpoeder jeukstillend, waardoor het bijvoorbeeld tijdens de uitbraak van de eiken processie rups veel werd aangeraden.
Je zou dus kunnen zeggen, wat kan daar nu mis mee zijn…….maar helaas hangt er aan talkpoeder ook nadelige gevolgen. In dit artikel vertel ik alles over talkpoeder en waarom het beter is om een vervangend product te gebruiken als je het vaak gebruikt.
WAT IS TALKPOEDER?
Laten we beginnen bij het begin, wat is talkpoeder precies? Het is, zoals de naam het al zegt, een talk, dit is een mineraal wat in de natuur voorkomt. Dit wordt vermalen tot een poeder. De meeste fabrikanten voegen er van alles aan toe, zoals zinkoxide, oliën, geurstoffen en vaseline. Talkpoeder is in staat vocht op te nemen, wrijving op en tussen de huid te verminderen, en het werkt verkoelend op de huid. Ook gaat het jeuk en huidirritaties tegen. Het werkt niet alleen verzachtend op de tere baby-billetjes, ook na het scheren poederen mannen graag hun gezicht na met wat talkpoeder. Ook kan talkpoeder voetblaren voorkomen door wat poeder in de schoenen te strooien.
Talkpoeder mag niet zomaar op de markt worden gebracht, ze moeten voldoen aan de Europese richtlijnen Algemene Productveiligheid ( 2001/95/EG ) Dit is opgenomen in de warenwet. De chemische stoffen in talkpoeder moeten voldoen aan de REAH Verordening ( 1907/2006/EG ) En ook moet talkpoeder voldoen aan de Europese Cosmetica verordening ( 1223/ 2009/EG ) De fabrikant moet er streng op toezien dat wat hij op de markt brengt, 100% veilig is. Verzorgingsproducten met talk die zijn bedoeld voor baby’s en kinderen onder de drie jaar worden extra op veiligheid van de ingrediënten beoordeeld. Dit is vastgelegd door de Europese Cosmeticaverordening ( 1223/2009/EG ) De wet eist tevens dat op de etikettering van talkpoeders af staat te lezen het poeder ver verwijderd te houden van de mond en de neus van zowel volwassenen als kinderen. Dit is zelfs verplicht, als er niets op een etiket staat af te lezen is de fabrikant strafbaar en mag het product niet worden verkocht. Deze strenge wetgeving is echt hard nodig…..
VERONTREINIGING
Talkpoeder ligt afgelopen jaren nogal onder een vergrootglas. Er zijn veel meldingen geweest van asbestverontreiniging in cosmetica-producten waar talk in zit ( talkpoeder, oogschaduw, bronzers en andere gezichtpoeders ) en ook kwam er vanuit Amerika een rechtszaak in het nieuws die was aangespannen door een dame die beweerde kanker te hebben gekregen door het gebruik van talkpoeder rondom haar schaamstreek.
Asbest is een mineraal wat van nature vrij vaak voorkomt in de buurt van talklagen in de aarde. In de vele mijnen waar talk wordt gewonnen kan daarom mogelijk asbest voorkomen in de vorm van een mineraal. De zuiverheid van talk kan van mijn tot mijn sterk uiteenlopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mijnbouwmethoden die asbestverontreiniging in talk voorkomen en komt het eigenlijk niet meer voor. Ook ziet de wet er zeer streng op toe dat er geen spoor aan asbest voorkomt in cosmeticaproducten, we hoeven dus niet bang te zijn of ons zorgen te maken. Volgens de Europese CosmeticaVerordening ( 1223/2009/EG ) is asbest in cosmeticaproducten niet toegestaan. Dit houdt o.a in, dat fabrikanten verantwoordelijk en verplicht zijn om talkpoeder te zuiveren. Toch kan het mogelijk nog voorkomen, dat er nog wat asbest-vezels achterblijven , of die niet geheel kunnen worden gezuiverd. Fabrikanten moeten ook hier zorgen dat deze hoeveelheden zo laag mogelijk tot vrijwel nihil zijn. Er is overigens geen grenswaarden bekend die aangeeft hoe weinig asbestvervuiling achter mag blijven.
In de Verenigde Staten was er in 2018 ontzettend veel ophef over een rechtszaak die een vrouw had aangespannen tegen het wereldberoemde merk JOHNSON & JOHNSON, een merk die vooral bekend staat om talkpoeders. De zaak werd gewonnen door 22 vrouwen die beweerden eierstok-kanker te hebben ontwikkeld door het gebruik van de talkpoeders van JeJ. De vrouwen die de zaak hadden aangespannen zeiden dat zij kanker hebben gekregen door tientallen jaren talkpoeder en andere JeJ producten met talk erin verwerkt te gebruiken. Volgens deze dames wist JeJ af van de aanwezigheid van asbest maar zij hebben de consument hier nooit voor gewaarschuwd of een waarschuwing op de verpakkingen gezet.
In Mei dit jaar ( 2020) heeft JeJ dan eindelijk hun talkpoeder uit de handel getrokken. Zij zijn nog altijd van mening, dat er geen schadelijke stoffen in hun talkpoeder zitten, maar gebruiken de corona crisis als grote alibi om hun terugtrekking eindelijk te kunnen verantwoorden. Zeer slap verhaal uiteraard, maar ze willen onder geen beding zwichten voor de druk van buiten en hun grote ( en kostbare! ) fout toegeven.
Moeten we ons zorgen maken? Nee, in Europa is het gelukkig allemaal wettelijk gezien een stuk beter geregeld. De NVWA en de inspectie Leefomgeving en Transport (ILT ) deden in 2018 een zeer uitgebreid onderzoek naar het voorkomen van asbestvezels in bijna 300 verschillende cosmeticaproducten op de Nederlandse markt. In een blusher en een oogschaduw werden sporen van asbestvezels gevonden, de rest was 100% zuiver. Deze twee producten zijn door het NVWA uit de handel getrokken. Het risico op het ontwikkelen van kanker bij gebruik van deze producten werd overigens op zeer laag en nihil geschat, aangaande dat de totale blootstelling aan asbest bij inademing bij gebruik van deze producten zeer kort is.
BOTTOM LINE: talkpoeders en / of producten met talkpoeders die in Nederland worden verkocht zijn 100% veilig. Er gelden zeer strenge wet en regelgevingen. Bovendien hangen er duizelingwekkend hoge boetes boven de hoofden van fabrikanten, en zullen zij twee keer nadenken voordat zij de wet overtreden. Daarnaast kunnen rechtszaken als die in Amerika voorkomen ook hier zeer kostbaar worden. Wel is het de verantwoordelijkheid van de consument zelf, om VERSTANDIG met talkpoeder om te springen en het niet verkeerd te gebruiken.
TIPS BIJ HET KOPEN VAN TALKPOEDERS / PRODUCTEN MET TALK
Je kunt dus met een gerust hart de producten die in Nederland leverbaar zijn, kopen. We mogen er van uit gaan dat deze streng zijn gecontroleerd . Een goede fabrikant zorgt zelf voor een zeer grondig onderzoek. In Nederland is dit echt heel erg goed geregeld, de ( web ) winkels die talkpoeders / aanverwante producten verkopen zijn doorgaans erg veilig.
Je kunt dan ook het beste je talk-producten kopen / bestellen bij goed aangeschreven Nederlandse ( web ) winkels. Vage platforms als AMAZON en ALI EXPRESS zijn behoorlijk onveilig. Er is totaal geen controle op. Samengevat kun je het beste kopen en bestellen bij Nederlandse ( web ) winkels en liever niet bij online webwinkels of vage winkeltjes in het buitenland. Kies voor fabrikanten en merken die hun zuiverheid kunnen garanderen. Dit geldt zeker voor make up en verzorging. Verder zijn er nog wat tips bij gebruik van talkpoeders:
* Zorg ervoor dat jij en ook je baby / kind ( eren ) het talkpoeder niet inademen. Houd talkpoeder ver weg van het gezichtsveld.
* Let ook op het stuiven. Dit kan ook in het gezichtsveld terechtkomen.
* Strooi liefst een beetje op je hand uit en wrijf dit voorzichtig op de huid, zodat het stuiven sterk wordt verminderd en geen kans krijgt om rond te dwarrelen
* Gebruik geen enorm grote hoeveelheden , met name niet rondom de schaamstreek.
* Breng, indien mogelijk, het poeder buiten aan op je huid, bijvoorbeeld op het balkon of in de tuin. Dit voorkomt rond dwarrelend los poeder in huis. Gebruik je het binnen, ventileer dan voldoende.
ALTERNATIEF
Goed, we kunnen er dus gerust van uit gaan dat de op de Nederlandse markt verkochte talk-producten volkomen veilig zijn. Toch kan ik mij zo voorstellen dat je liever geen talkpoeders meer gebruikt. Ook kunnen toevoegingen aan talkpoeders een poeder behoorlijk nadelig beïnvloeden. Parfums, geurstoffen, vaseline…..het zijn allemaal vrij irriterende stoffen. Wil je echt vol gaan voor meukvrij én talkvrij, dan zijn er gelukkig goede alternatieven. Je moet wel even zoeken, maar ze zijn er wel. Ik vond ze bij één van mijn grote favoriete merken: CHAGRYN VALLEY. Zij blijken een behoorlijk leuke serie te hebben in body-poeders. Ik ben ze direct gaan bestellen .. En gaan testen.
De poeders zijn vrij van talk. Er is in basis arrowroot en tapiocameel gebruikt wat ik op zich echt een geniale vervanging vind. De meeste talkpoeder-vervangers worden gemaakt op basis van ( GMO ) maïszetmeel. Ook de “ gebeten” Johnson & Johnson heeft een talkpoeder zonder talk op basis van maïszetmeel uitgebracht. Er zijn verder pure en natuurlijke ingrediënten aan toegevoegd als lavendel, weegbree, vogelmuur, ander gedroogd/verpoederde planten, klei en zuivere, pure oliën. Er zit dus totaal niets aan synthetische stoffen in, wat het echt een zeer fijn poeder maakt om te gebruiken voor ieder huidtype. De producten dragen vele certificeringen wat de zuiverheid garandeert. Dat is wel zo fijn.
Er is een speciale variant speciaal voor baby’s. Deze bevat zeer weinig andere ingrediënten dan de basis ( arrowroot + tapiocameel, en klei) om de tere babyhuid zoveel mogelijk met rust te laten. Als je, net als ik, een vrij overgevoelige en tere, kwetsbare huid hebt is deze variant ook de meest geschikte voor jou om te gebruiken. Er zit o.a kamille in en grote kliswortel. Dit poeder kun je ter vervanging gebruiken om bijvoorbeeld de baby billetjes mee in te poederen bij een luier-wisseling. Maar is ook bijzonder geschikt voor de kwetsbare overgevoelige huid na het scheren. Het poeder absorbeert, verzacht en verzorgt de huid.
De body-poeders zijn allemaal 100% puur en vrij van talk. Er zijn verschillende samenstellingen verkrijgbaar, wat steeds weer een andere zweem aan geur achterlaat op je huid. Zo zijn er o.a geuren als lavendel/rozemarijn, rozentuin, en verfrissende olie-mixen met pepermunt.
Waar zijn die body-poeders nu eigenlijk goed voor? Wel , in de eerste instantie werken ze vooral verfrissend, je moet deze poeders een beetje zien als wat luxe op je huid. Afhankelijk van de ingrediënten kunnen de lichaamspoeders verschillende effecten hebben. Zoals eerder geschreven moet je erg goed opletten wat er in een lichaamspoeder zit. De niet-natuurlijke varianten kunnen behoorlijk zijn vol gepropt met synthetische stoffen wat het talk-vrije effect teniet doet. Afhankelijk van de ingrediënten / samenstelling kan een lichaamspoeder enkel “ voor-de-lekker” worden gebruikt of de huid extra verzorgen. Kies liefst voor lichaamspoeders die daadwerkelijk ook iets voor je huid doen.
De meeste lichaamspoeders werken verkoelend, daarom worden ze vaak aangeraden om op warmere dagen te gebruiken. Ook kunnen ze jeuk-stillend werken, maar ook hier ligt dit een beetje aan de ingrediënten. Als je een luxe lichaamspoeder koopt die vol is gepropt met synthetische meuk kun je juist DAAR jeuk en irritaties van krijgen. Een goede, talk-vrije lichaamspoeder bevat klei. Klei zorgt ervoor dat de andere ingrediënten zoals arrowroot en tapiocameel, beter met elkaar samenwerken om je huid optimaler te kunnen verzorgen. Deze varianten doen echt iets voor je huid. Zo verkoelt het tijdens warm en vochtig weer, het helpt om de huid droog te houden, het werkt dus een klein beetje als een soort lichaam-deodorant. Ook kunnen deze poeders schuren van de huid en uitslag verminderen. Het absorbeert overtollig vocht en verzacht de huid.
Lichaamspoeders kun je het allerbeste aanbrengen met een zachte kwast. Dit voorkomt teveel stuiven en brengt het poeder gelijkmatiger aan op je huid. Je brengt het op een goed-handdoekdroge huid aan na het douchen of na een bad. Maar je kunt ook je huid wat extra verwennen tussendoor om het hier en daar een “ kwastje” te geven. Dit zorgt voor een fluweelzacht-gevoel en een lichte aangename zweem van geuren op je huid.
Meest favoriete plekken om het poeder aan te brengen zijn de nek en decolleté, gezicht, tussen en onder de borsten en op de schenen. Ook plekken waar je het meest zweet kun je goed met lichaamspoeder kwasten.
Je kunt het poeder overigens nog voor veel andere doeleinden gebruiken. Zo kun je je bed er lichtjes mee bestrooien, dit geeft je beddengoed een fijne verfrissende geur, en een heerlijk zacht gevoel. Ook kun je wat opzuigen met de stofzuiger, je verspreidt dan tijdens het stofzuigen een heerlijke geur. Ook kun je een zakje vullen met poeder en tussen je kleding leggen voor een verfrissende geur.
Ik heb drie poeders getest: de baby poeder, de rozentuin-geur en de oliën-mix poeder. Allen hebben ze een gelijke structuur, ze ruiken alleen iets anders. Ze werken verder ook exact hetzelfde. Ik gebruik een kwast om het aan te brengen op mijn huid. Mijn huid bleef kalm, gaf geen enkele vervelende reactie. Mijn huid ruikt heel even lekker maar dat vervliegt vrij snel. Wel blijft mijn huid erg lang fluweelzacht. Ik heb het poeder ook tijdens de hittegolf gebruikt, en het verkoelender effect is licht merkbaar, al vond ik het niet schokkend. Maar ik heb het nu eenmaal erg snel warm 😊
Ik ben enthousiast. Wel vind ik de prijs té belachelijk hoog en te duur voor Nederlandse standaarden. (€ 19.99 voor 128 gram ) Maar ik snap het wel. Het zijn bijzondere en unieke ingrediënten die zijn gebruikt ( weegbree, klis, en vogelmuur, en klei ) wat het best een begrijpelijke verkoopprijs maakt. Alles is gecertificeerd wat ook zijn prijs heeft. Het is en blijft wel even een weg-te-slikken bedrag. Maar….het is de investering wel waard. Want het is wel de allerbeste natuurlijke talk-vrije poeder die ik heb kunnen vinden.
WAAR KAN IK DE NATUURLIJKE TALK-VRIJE POEDERS BESTELLEN?
In Nederland verkoopt www.zepig.nl deze poeders en ook de baby poeder. KLIK HIER voor de baby poeder, KLIK HIER voor de oliën-mix poeder en KLIK HIER voor de rozentuin-geur. Er is ook een lavendel/ rozemarijn geur verkrijgbaar, KLIK HIER om deze te bestellen. Zoals eerder gezegd kosten de lichaamspoeders €19.99 per bus en de babypoeders € 20,99.
KUN JE HET ZELF MAKEN?
Jullie kennen mij, ik kon het uiteraard niet laten om een lichaamspoeder zelf te gaan maken. Ik bedoel, echte rocket-science is het niet. 😁 Sterker, het is niets meer of minder dan wat poeders samen voegen. Maar waar haal je die?
De echte mooie ingrediënten die Chagryn Valley gebruikt kon ik niet zo snel vinden. Vooral vogelmuur is echt een zeer unieke plant. Maar het kan toch ook met andere ingrediënten dacht ik……en dus ben ik zelf maar even creatief geweest. Ik koos voor gedroogde lavendel en citroenmelisse, en bentoniet klei. Dit vond ik allemaal gewoon in mijn biowinkel. Het was verder alleen nog een kwestie van fijn vermalen in mijn knapper-T ( de hoge snelheidsblender van MontAna ) en klaar is je eigen lichaamspoeder. Wat heb ik gebruikt?
100 gram arrowroot
75 gram tapiocameel
50 gram gedroogde lavendel
25 gram gedroogde citroen melisse
Een theelepel bentoniet klei
Het ligt uiteraard voor de hand, dat ik alleen biologische varianten gebruik. Dit alles heb ik in de blender tot een fijn poeder vermalen. Het resultaat vond ik verbluffend! 😀 Op mijn huid voelt het nét zo verfrissend als de CV poeders en omdat ik aardig wat lavendel heb gebruikt ruik je de lavendelgeur heel erg sterk. HEERLIJK! Dit ga ik vaker doen en met andere ingrediënten experimenteren. Het is in elk geval een stuk goedkoper ! En net zo goed. LET OP: gebruik deze homemade poeder met voorzichtigheid bij baby’s. Probeer eerst uit op een klein stukje huid om te zien of de huid niet gaat reageren.
Wil je arrowroot bestellen? KLIK HIER
Wil je tapiocameel bestellen? KLIK HIER
Ik gebruik gewoon maizena.. heerlijk zacht..
Dat doe ik ook. Werkt perfect! Ik gebruikte het voor babybilletjes maar ook heel lichtjes als gezichtspoeder voor mijzelf. Dat geeft een mooi transparant, zacht aanzicht en gaat het glimmen tegen. Kost lekker niets.
bakpoeder werkt ook erg goed!
Af te raden, wat mij betreft. Heb er langere tijd deodorant van gemaakt en wegens PH waarde kreeg ik er uitslag van. Direct mee gestopt en alternatief, arrowroot gaan gebruiken.
Gezeefde havermeel, of havermelk (havermout en water, even laten staan. Laat een heerlijk poederig laagje achter op de huid, ook erg geschikt op smetplekken of verbrande huid, verkoelend, genezend en laat geen plakkerig dus pijnlijk laagje achter. En havermelk stuift niet, maar levert wel een poederig laagje op.
vroeger gebruikte ik altijd talkpoeder. tegenwoordig niet meer, het was erg schadelijk voor mijn huid. tegenwoordig gebruik ik bakpoeder, het voelt erg zacht aan en is niet schadelijk voor mijn huid. ik voel me echt fijn bij deze keuze in mijn leven, is echt een aanrader!
Ik wide ook stoppem met talkpoeder en gebruik zelf nu als vervanger witte klei poeder wel vind ik het jammer dat het helemaal geen geur heeft.vind je dit een goed alternatief of zou ik met deze witte klei poeder ook een goede verbanger kunnen maken..wellicht probeer ik het