De hype rondom arganolie…..terecht ?

Natuurlijke verzorgende oliën…..ik hou ervan. 🥰 Ik kan echt verliefd worden op een bepaalde olie / geur en de werking. Ik heb eerder een groot artikel geschreven over oliën, KLIK HIER om deze te lezen. Ik persoonlijk ben verknocht aan veelzijdige oliën. Dat wil zeggen, oliën die meer in hun mars hebben dan enkele specifieke werkingen. Deze alles-kunners verzorgen de huid niet alleen, ze zijn tevens in staat de huid te herstellen, dieper te voeden, te kalmeren, te reinigen of te verzachten. Ook zijn de meeste veelzijdige oliën in staat om goed voor onze haren en nagels te zorgen. Zo’n veelzijdige olie is dus niet alleen op veel vlakken effectiever, maar ook praktischer en goedkoper omdat je het voor alles kunt gebruiken.

Zo’n veelzijdige olie is ARGAN OLIE. Daar heb je vast al eens van gehoord, of misschien gebruik je het al een poosje. Het behoort tot één van mijn grote favoriete oliën. In dit artikel ga ik alles vertellen over deze vrij unieke en bijzondere olie, die vooral in de Marokkaanse gemeenschap erg veel wordt gebruikt. Wat logisch is, want daar komt argon olie ook vandaan. Daar komt ook de benaming “ het Marokkaanse goud “ vandaan.

WAT IS ARGAN OLIE?

Argan olie is een plantaardige, droge olie, die wordt gewonnen uit de vruchten van de zeldzame ARGANIA SPINOSA boom. Deze boom wordt ook wel “ de boom van schoonheid “ genoemd, vanwege de enorme voordelen van de olie op de menselijke huid. Berbervrouwen in Marokko gebruiken de lie al eeuwenlang, in Marokko is de olie al jarenlang een standaard olie om in huis te hebben. Zo’n twintig jaar geleden werd de argan olie langzaam maar zeker in Europa en daarbuiten ontdekt en kunnen we tegenwoordig  ( 2021 ) in drogisterijen en discounters “ pure en echte” arganolie kopen, die uiteraard helemaal niet zo puur zijn, daarover verderop meer.
Argan olie wordt verkregen door de vruchten van de argan boom koud te persen. Dit betreft een eerste koude persing, als we spreken over pure en echte olie. De vruchten worden in Marokko, waar alleen deze Argan bomen groeien, door vrouwen geplukt en geraapt. Er zijn vrij veel vrouwencollectieven opgezet, die ervoor zorgen dat de vrouwen niet worden uitgebuit en een eerlijk loon krijgen. Ook geeft de overheid financiële steun aan individuen, die graag argon olie willen gaan verbouwen.
De argan-bomen worden steeds schaarser en groeien alleen in het zuiden van Marokko. Dit is wat ECHTE en PURE arganolie meteen zo uniek en duur maakt. En waarom het letterlijk “ goud” heet. Het is een vrij intensief en tijdrovend proces om de olie uit de vruchten te persen. Ook dit zorgt voor een vrij hoge verkoopprijs. t.o.v andere oliën.
Er zijn verschillende methoden, om argan olie te verkrijgen. De eerste is meteen het meest intensief en tijdrovend, de noten van de vruchten worden na het plukken en rapen met de hand gepeld, en vervolgens gebrand. Daarna wordt er water toegevoegd en uit de noten wordt met de hand olie geperst. Tijdrovend klusje, het duurt gemiddeld 20-22 uur om een liter olie te persen. De kwaliteit van deze olie is afhankelijk van een aantal factoren als de persoonlijke hygiene van de vrouwen, de kwaliteit van het water wat wordt toegevoegd en de werk-omgeving. Oliën die op deze meest intensieve manier worden geperst zijn hooguit zes maanden houdbaar.  Er zijn ook snellere manieren bedacht. De vruchten / noten zijn voor geiten een lekkernij en worden veel opgegeten. Dit wordt vrij vaak express toegestaan, zodat de noten via de ontlasting van de geiten worden opgevangen. Dat klinkt. Vreselijk smerig. Maar het is wel een snelere methode om de noten te pellen, omdat door de gehele spijsvertering van de geit de schilletjes hebben losgelaten , en het pellen kan worden overgeslagen. Deze snellere methode is niet bepaald een fijne methode voor de uiteindelijke kwaliteit van de olie. Het is om te beginnen een stuk minder hygiënisch, maar de olie bevatten stoffen ( peroxides) die juist helemaal niet zo fijn zijn voor de huid. Ook kunnen echte veganisten hier moeite mee hebben, en is het erg lastig om te traceren of de olie via geitenpoep is geproduceerd of niet. Dit zou je bij een leverancier / fabrikant kunnen navragen.
En dan is er tot slot nog de echt snelle methode om argon olie te produceren , fabrieksmatig. Het grootste deel van de commerciële argan -oliën worden fabrieksmatig geproduceerd. En dat is ECHT iets heel ANDERS dan echte pure argan olie. De noten worden geroosterd en gepeld door machines. Ook de persing gebeurt via machines. In veel gevallen worden er na het pletten van de noten wat stoffen ( oplosmiddelen )  toegevoegd om de olie zo makkelijker uit de noten te kunnen persen, dit wordt meest aangeduid met “ enriched argan oil “ op verpakkingen . Ondanks dat deze fabrieksmatige methode snellere producties opleveren, wordt het geschaard onder TIME CONSUMING productie, wat wil zeggen dat het product meer geld / investeringen kost om te produceren en de verkoop prijzen ook hoger liggen. Helaas zijn al deze commerciële oliën niet zo werkzaam en effectief als echte hand gemaakte premium arganolie. Tijdens producties in een fabriek gaan veel werkzame stoffen gedeeltelijk verloren.

DE WERKZAAMHEID VAN ECHTE PURE ARGAN OLIE

Terwijl arganolie voornamelijk wordt gericht op huidverzorging zijn er maar weinig studies bekend die dit onderstrepen. Arganolie consumeren is wel erg gunstig voor o.a hart en bloedvaten, dit is al meerdere keren wetenschappelijk onderstreept. Toch is het echt geen slecht idee om arganolie voor onze huid en haren te gebruiken. Pure arganolie ( let wel, ik spreek hier over pure olie, geen commerciële ) bevat namelijk interessante stofjes die onze huid graag lusten. Zo bevat het vrij veel vitamine E, carotenoïden , fenolen en squalaan. Vitamine E staat algemeen bekend als echte anti-oxidant-bom voor de menselijke huid. Ook de carotenoïden hebben een krachtige antioxidant werking en de onverzadigde vetzuren in arganolie zorgen ervoor dat de huid zacht en soepel blijft.

DE HYPE RONDOM ARGANOLIE…TERECHT?

Als je de vele fabrikanten en leveranciers moet geloven, is arganolie zo’n beetje een wonderolie die alle huid / haar / nagelproblemen voor je op kan lossen. De commercie achter arganolie is ontzettend groot geworden. De uniekheid, en de afkomst ( Marokko en de culturen ) wordt flink misbruikt om arganolie op de markt te drukken. In Marokko zijn in veel toeristische steden en gebieden grote “ tour” organisaties opgezet die de toerist zogenaamd meeneemt door het proces van het maken van arganolie. Je belandt uiteindelijk in een grote winkel waar je je bijna verplicht voelt om argan olie te kopen. Arganolie is in Europa big business geworden, en we kunnen het dan ook overal tegenkomen. Bij de Action, bij het kruidvat…..
Is het terecht? Ja en nee. Arganolie is bijvoorbeeld niet specifiek beter dan joboba olie, ook een zeer veelzijdige olie. Maar het heeft wel weer wat kleine streepjes voor andere neutrale oliën, al ontloopt dat elkaar ook niet zoveel. Onthoud vooral dat er een gigantisch commerciële motor achter arganolie zit. En fabrikanten en leveranciers erg veel durven te vragen voor bijvoorbeeld een mechanische argan olie. De verkoopprijzen kunnen soms gigantisch oplopen.
Het beste blijft om een traditionele, pure premium arganolie te kopen, maar ook dat is niet specifiek 100 x beter of zaligmakend omdat deze echte zuivere oliën maar kort houdbaar zijn. Een echte pure premium arganolie ( 100% zuiver ) is duur. Je bent gemiddeld zo’n € 40 euro kwijt voor 100 ml. En je hebt dan ook een tijdsdruk om je olie zo snel mogelijk op te maken. Oliën die onder de gemiddelde prijs van € 40 euro vallen kunnen zijn vermengd met andere oliën, en op snellere methoden zijn geproduceerd. De mechanische methode kan overigens ook zijn gemaakt uit 100% arganolie, en voor een langere houdbaarheid zorgen, maar onthoud, dat het een verminderde werking geeft. Wil je een langere houdbaarheid, verzeker jezelf dan dat er geen oplosmiddelen zijn gebruikt en het uit 100% pure olie is vervaardigd.
Een echte pure argan olie is 100% traceerbaar, en liefst van biologische afkomst. Daarnaast moet een fabrikant kunnen garanderen, dat het 100% geschikt is voor veganisten, om zo uit te sluiten dat de producties niet geheel 100% zuiver worden geproduceerd.
Resumerend: arganolie is een topper onder de verzorgende oliën, maar niet specifiek uitmuntend afstekend t.o.v andere oliën. Het is een fijne olie om dagelijks te gebruiken. Kies liefst voor 100% pure olie, uit eerste persing en doe navraag over de afkomst.

ARGANIQUE

Ik gebruik zelf arganoliën van twee verschillende merken: HARMONIE en ARGANIQUE. Ik zal kort uitlichten, waarom ik specifiek voor deze twee merken kies. Te beginnen met Arganique. Het merk gebruikt argan in de benaming van het hele merk, wat meteen een goede indicatie geeft dat dit merk zich heeft gericht op alleen arganolie-producten. Ze hebben een assortiment aan 100% premium pure arganoliën die nog traditioneel worden geproduceerd vanuit Marokko. De leverancier zit in België ( Distri-K BVBA ) en levert aan de gehele Benelux. In Nederland is www.zepig.nl het exclusieve verkooppunt. Het bedrijf is opgericht in 2010.
Arganique werkt NIET BIOLOGISCH wat ik persoonlijk het allergrootste minpunt vind, er zijn geen keurmerken aanwezig. Wel wordt een 100% puurheid gegarandeerd. En geeft het merk aan 100% veganistisch te zijn, wat duidt op echt handwerk. De olie is vrij donker van kleur en inderdaad beperkt houdbaar. Dit geeft wat tijdsdruk om de olie op te maken, maar eerlijk = eerlijk, de kwaliteit van deze olie is subliem te noemen. Er wordt niets aan toegevoegd, de olie blijft 100% puur. De olie heeft nog zijn echte specifieke argan-noten-geur. Ik vind met name de geur erg fijn aan deze olie en het werkt direct verzachtend. Ik smeer het bijvoorbeeld regelmatig op mijn droge lippen. Een beetje van de olie op je lippen kloppen, en je lippen worden direct weer zacht en soepel. Ik gebruik deze olie ook na het dochten. Het geurt heerlijk na op je huid. Deze olie is een echte Rolls Royce op gebied van arganolie. Je kunt het kopen in 50 ml en in 100 ml. Voor 50 ml KLIK JE HIER , voor 100 ml KLIK JE HIER

HARMONIE

Mijn andere stokpaardje op gebied van arganolie is de arganolie van HARMONIE. Ook een zeer hoogwaardige kwaliteit, met als extra’s dat deze arganolie wel vele keurmerken / certificeringen draagt en toegevoegd vitamine E bevat. De geur is iets minder sterk, maar ook hier ruik je die lekkere argon-noot. De olie is bijzonder geschikt voor een wat rijpere huid, en voor mensen die last hebben van een droge huid. De extra vitamine E werkt versterkend. Ook HARMONIE werkt 100% veganistisch. Ik gebruik deze olie voor mijn olie-blends te maken. ( KLIK HIER ) omdat het zich erg goed laat blenden met andere werkzame oliën. Ik gebruik deze olie meestal als basis in mijn blends. Het is een fijne draagolie. De olie komt in één variant van 50 ml, KLIK HIER om te bestellen. Het is een stuk goedkoper dan de arganique.

HOE GEBRUIK EN BEWAAR JE ARGAN OLIE?

Alhoewel vele claims rondom arganolie voor uitwendig gebruik maar weinig wetenschappelijk zijn onderbouwd, ervaren veel mensen erg positieve resultaten. Het werkt weldadig, herstellend, verzachtend, hydratrerend, kalmerend, en houdt de huid soepel. Je kunt de olie direct op de huid aanbrengen, en zachtjes in de huid kloppen en/ of in masseren. Het gaat om een DROGE olie, wat zoveel betekent dat het direct goed in de huid wordt opgenomen en geen vettige laag achterlaat. Gebruik echter niet teveel, dan kan de huid wel wat vettiger aanvoelen. Dat is ook erg zonde van de olie omdat de huid daar verder niets mee doet. Als je de olie graag wilt gaan gebruiken voor na het douchen / badderen, zorg er dat voor dat je huid goed droog is gedept. En gebruik ook hier niet teveel in één keer, de olie is RIJK, en je hebt daarom ook nooit veel nodig. Wil je een extra lekker geurtje aan je olie toevoegen? Voeg dan enkele druppels pure essentiële olie toe, zoals sinaasappel, of lavendel.
Je kunt arganolie perfect gebruiken als massage olie. Ook is het geschikt als gezichtsverzorging, als een serum bijvoorbeeld. Arganolie is in principe overal inzetbaar.
Bewaar olie, dus ook arganolie, ALTIJD op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in een kelder of diepe kast zonder doorlatingen van licht. Sommige oliën kun je het beste in de koelkastdeur van de koelkast bewaren op de bovenste etage. Zeker in de warme zomermaanden is dit meest verstandig, als het om 100% pure olie gaat. Maak je olie-blends, gebruik dan liefst DONKER GETINT GLAS om je olie-blends in te bewaren.

3 Reacties op “De hype rondom arganolie…..terecht ?

  1. Leuk dat je over Argan olie schrijft Monique. Een jaar of twaalf geleden was ik in Zuid Marokko bij een vrouw die in Nederland had gewoond maar afkomstig was van een boerderij waar argan olie werd gemaakt. Wij zijn daar toen ook geweest en zij wist ook nog precies hoe dat moest, ja natuurlijk zeer tijdrovend en met de hand en liet ons dat zien. Maar overal waar we kwamen, in een niet toeristisch deel van Marokko stond argan olie op tafel om je brood in te dopen..verrukkelijk. Helaas zijn de goedkope flessen die ik toen kocht al heel lang op maar ik zou het zo graag weer eens proeven. Zijn die twee merken die jij noemt geschikt om te consumeren, of weet je nog een andere mogelijkheid.

    • Dank je wel voor de tip Janny.
      Ik koop het altijd bij Holland & Barret. Daar is het vaak in de aanbieding en kost dan geen €27, maar €9. Ik heb dan toch eigenlijk het gevoel dat het niet echt pure arganolie is.

  2. Heb je ook een mening over de bio , koud en hand geperste arganolie van “Anna Pure” 50 ml kost 19,50 euro, leek mij iets te mooi 😬. Had ook nog nooit van het merk gehoord maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. Ik hoor het graag, of dat iemand anders dit merk kent en het betrouwbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *