Teunisbloem olie, waarom we het beter zouden moeten leren kennen…

 In de herfst / winterperiode vliegen de virussen en bacteriën weer wat meer in het rond. Dit betekent, dat onze weerstand weer behoorlijk kan worden uitgedaagd. En kunnen we er maar beter voor zorgen dat wij ons immuunsysteem op peil houden. Als je goed, gezond, volwaardig en uitgebalanceerd eet en drinkt, daarbij een goede balans hebt tussen inspanning en ontspanning én goed je nachtrust pakt, profiteert je immuunsysteem daarvan. Maar aangezien dat tegenwoordig nog maar zelden echt gebeurt, kan ons immuunsysteem in veel gevallen wat ondersteuning gebruiken.
Dat kun je op veel verschillende manieren doen. De meest gebruikte en meest snelle / effectieve manier is via suppletie. Want we hebben immers vitaminen , mineralen, vezels, eiwitten, en vetten nodig om ons lijf in optimale staat te houden. In vorige nieuwsbrieven heb ik het al uitgebreid gehad over bepaalde vitaminen en mineralen waarmee we ons immuunsysteem kunnen ondersteunen. Dit gaat het snelste en meest handigste in capsulevorm, of tablet, maar steeds meer mensen lijken meer de voorkeur te geven aan poeders en..oliën. Over één olie ga ik het  in dit artikel. hebben: TEUNISBLOEM OLIE, en waarom deze olie best een goede aanvulling kan zijn in de herfst / winterperiode.

WAT IS TEUNISBLOEM OLIE ?

De oorsprong van de teunisbloem ligt in Midden Amerika, waar de bloemen een eeuw geleden al door indianen werd toegepast voor tal van huidproblemen. Toen al werd ontdekt, dat de bloem geneeskrachtige werkingen heeft. Ook inwendig werd deze bloem, de bladeren en de wortels gegeten bij o.a verkoudheid. Tegenwoordig groeien de teunisbloemen in Europa voornamelijk in Finland. De bloem is wild, en groeit overal waar het maar enigszins zanderig is. We kunnen ze daarom ook tegenkomen in steden, langs zanderige wegen en duinen.
Goed, maar wat maakt de teunisbloem nu zo specifiek bijzonder voor onze weerstand ? Dat heeft alles te maken met het bestanddeel GAMMA LINOLEENZUUR, ook wel GLA. Dit is een onverzadigd omega-6 vetzuur met drie dubbele bindingen dat in het lichaam wordt gevormd uit linolzuur. GLA wordt in het lichaam met de vitaminen B3 / B6 en vitamine C prostaglandinen 1-3 Prostaglandinen zijn een groep hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van diverse fysiologische processen, denk daarbij aan ontstekingen, koorts en pijn. Deze hormonen hebben een vaatverwijdende invloed, werken bloeddrukverlagend , remmen ontstekingsreacties af en kunnen tevens trombosevorming tegengaan. Ook wordt de aanmaak van cholesterol afgeremd.
Met behulp van het co-enzym A en enzym delta-6-desaturase wordt het linolzuur omgezet in GLA, waaruit dihomogamma-linoleenzuur uit voortkomt. Het delta-5 enzym zet op zijn beurt het dihomogamma-linoleenzuur om in arachidonzuur, dat vier dubbele verbindingen bezit en de immuniteit onderdrukt.
Sommige mensen kunnen onvoldoende linolzuur omzetten, en zijn dan aangewezen op hulptroepen, waaronder borage olie en teunisbloem olie. Teunisbloem olie is extreem rijk aan GLA, maar is niet de allerrijkste , de zaden van de bernagie  ( waar borageolie uit wordt geperst ) scoren op dat gebied het hoogst met 20-27 % GLA, maar teunisbloemzaad olie scoort ook niet verkeerd met 7-14% GLA.
GLA zit ook in verschillende andere oliën als sesamolie, hennepzaad olie, saffloerolie, sojaolie, maïsolie en druivenpitolie, maar deze oliën bevatten beduidend minder GLA dan de teunisbloem olie.
Eerder had ik het over de hormoonachtige stof prostaglandine. Juist dit aandeel zorgt voor een betere weerstand, maar bijvoorbeeld ook kan het een gunstige invloed hebben op de spijsvertering en onze hersenen. Daarnaast is het bekend dat het een gunstig effect heeft op onze hart en bloedvaten.
GLA komt nauwelijks tot niet voor in ons dagelijks voedsel. Zeker als de omzetting niet optimaal gebeurt, kan het misgaan. We zien dit het meest bij mensen met een ongezonde voeding/ leefstijl, en oudere mensen, omdat als we verouderen, het enzym delta-6-desaturase verdwijnt. En laat dit enzym nu juist een cruciale rol hebben in de omzetting naar GLA. Het is daarom best goed, als je de 50 bent gepasseerd, om daar eens beter op te letten. De stof moet dan op andere manieren binnen worden geharkt, zoals via teunisbloem olie.
Wist je trouwens, dat menselijke moedermelk vrij veel GLA bevat om het kindje in de eerste periode van voldoende GLA te kunnen voorzien ? Dat heeft de natuur dus prima geregeld.
Teunisbloem olie kan dus enorm gunstig zijn als je graag je GLA optimaal wilt houden. Als ik het echter over teunisbloem olie heb, dan spreek ik wel over biologische / koud geperste teunisbloem olie. Daar moet je wel op letten, omdat deze meest geneeskrachtig werkt. De zaden van de bloemen worden koud geperst op kamertemperatuur waardoor er amper tot niets aan essentiële bestanddelen verloren gaat. Deze procedure kost veel meer tijd dan als het bijvoorbeeld wordt verhit, maar dan kunnen we eigenlijk niet meer echt spreken van een echt inwendig werkzame teunisbloem olie. De verhitting-procedure zien we in de industrie veel terugkomen in huidverzorging / cosmeticaproducten, voor inwendig gebruik wordt het vaak wel koud geperst. Maar mijn tip, verzeker jezelf daar wel van, vraag het desnoods even na bij een fabrikant.
Kies liefst een olie die ook vertelt dat het is bedoeld voor inwendig gebruik.

UITWENDIG GEBRUIK

Teunisbloem olie is van alle markten thuis. En staat zelfs bekend om zijn zeer sterke gunstige werking op onze huid. Het zorgt er o.a voor dat de elasticiteit optimaal blijft, het stimuleert talgproductie en het heeft een zeer sterke hydraterende werking. Het stimuleert ook een goede haar en nagelstructuur. Voor huid een haar dus. Het werkt kalmerend en herstellend bij een gevoelige, schrale droge, schilferige en ruwe huid.
De olie kun je direct op de huid aanbrengen en behoeft niet verdund te worden. Je kunt het over het gehele lichaam gebruiken, Let erop, dat je 100% teunisbloem olie koopt, die nergens naar ruikt. In vrij veel soorten / merken worden geurstoffen toegevoegd. Ik vraag mij sowieso af, waarom dit nodig is, omdat teunisbloemolie van nature best een opwekkende geur heeft. Ik omschrijf het als zeer mild met een vleugje zoet. De olie trekt redelijk snel in.
MENSTRUATIEKLACHTEN
De vele onverzadigde vetzuren die de prostaglandine. Vormen in teunisbloemolie kan ook gunstig werken bij tal van ongemakken en klachten tijdens en rondom de menstruatie. Een grote studie uit 2019 toonden dat teunisbloemolie gunstig kan werken tegen tal van menstruatieklachten als PMS, krampen, opvliegers, zwangerschapsdiabetes en cervicale rijping. Teunisbloem olie kan pijn in de borsten verminderen, en helpen bij “ moodswings”.
Teunisbloemolie is dus ook gunstig voor de weerstand een handje te helpen. Dit komt o.a door de onstekingrsemmende activiteiten. Het werkt bevorderend bij een normale celdeling, waardoor we ook een gezonde bloeddruk kunnen behouden. Al deze puntten werken weer door naar een evenwichtig immuunrespons.

CAPSULES OF TOCH OLIE ?

Omdat teunisbloem olie rijk is aan GLA, zijn veel supplementen gebaseerd op teunisbloemolie. Het wordt in verschillende vormen, bijvoorbeeld in tablet of capsule. De vraag is wat nu beter is, een 100% pure biologische olie of toch maar die tablet / capsule?
Het ligt aan de hoeveelheden die capsules / tabletten bezitten.Ze bevatten in regel meer GLA omdat het in geconcentreerde vorm wordt geproduceerd. Daarbij heeft het als voordeel, dat de supplementen zijn gestandaardiseerd wat een meer duidelijker beeld geeft van de inname. Een goede capsule / tablet heeft tenminste 9-10% GLA in huis.  Met een olie is dat toch ietsje lastiger. Ook wordt geadviseerd, om nooit meer dan een half theelepeltje per dag te gebruiken. Ook moet je jezelf goed verzekeren dat de olie geschikt is voor inwendig gebruik, omdat aan veel industriële oliën veel kan worden toegevoegd, zoals geurstoffen. Als je het mij op-de-man af zou vragen, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar supplementen, ook al ben ik voor puur natuur. Gelukkig zijn er krenten uit de pap te vissen, en bestaan er biologisch gecertificeerde 100% pure teunisbloemolie-capsules / tabletten. Ik vond er eentje : die van het merk VITALS. Daarover verderop meer. Wil je toch erg graag teunisbloemolie in olievorm inwendig gebruiken, let dan goed op de volgende punten:
– zorg voor 100% biologisch gecertificeerde olie
– zorg voor koud geperste olie
– zorg voor een aanwezigheid van tenminste 9% GLA
– zorg voor een PURE olie, dus vrij van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen.
Onthoud tevens, dat een olie onderhevig is aan bederf. Zorg er dan ook voor dat de olie is verpakt in een donker glazen flesje, wat invloeden van buitenaf zoveel als mogelijk buiten sluiten. Net als andere oliën is teunisbloemolie, zeker 100% puur, kwetsbaar aan bederf.
Ik gebruik zelf altijd de teunisbloemolie van HARMONIE.  Deze 100% biologische / pure / koudgeperste teunisbloem olie is voor heel veel doeleinden geschikt. Zo zorgt het ervoor dat de huid de juiste en belangrijkste voedingsstoffen binnen krijgt. Dit stimuleert de talgproductie en verhoogt de elasticiteit van de huid. De olie werkt erg hydraterend en is geweldig voor een haar en nagelverzorging. Teunisbloem olie heeft een opwekkende mild zoete geur, wil je toch graag een fijne geur toevoegen, dan kun je enkele druppels essentiële olie gebruiken. Echt pure teunisbloem olie heeft een heldere, goudgele kleur. Je kunt deze olie bestellen, VIA DEZE LINK
WAAR GOED VOOR TE GEBRUIKEN?
* bij een gevoelige, snel rood wordende huid
* om de nagels te versterken en te verzorgen
* bij huidveroudering
* bij een zeer droge, schilferige huid
* bij een ruwe en schrale huid 
* bij een onrustige huid
* als gezichtsreiniger
* ter verzachting en verzorging bij zon-verbranding en insecten beten

DE BIOLOGISCHE TEUNISBLOEMOLIE CAPSULES VAN VITALS

Vitals is een bekend en hoog aangeschreven merk, die ook wordt verkocht bij puur & fit. Maar om jullie heel erg eerlijk te zeggen, staat dit merk niet hoog in mijn favoriete merken lijstje en dat komt hoofdzakelijk dat zij veelal synthetische supplementen verkopen. Maar gelukkig zijn er dus wel die krenten in de pap te vinden, en gelukkig zit daar ook de teunisbloemolie capsules bij. Deze vond ik toch best meest geschikt van alle andere alternatieven die ik voorbij zag komen in mijn zoektocht. Wellicht moet ik nog eens dieper gaan zoeken, maar ik vond deze biologisch gecertificeerde 100% koud geperste teunisbloemoilie capsules van Vitals geen verkeerde vangst.
Wat ik vooral opvallend vond aan deze capsules is het gehalte aan GLA. Dat is echt behoorlijk hoog te noemen, met 90 mg per twee capsules. De capsules bestaan uit 100% biologisch gecertificeerde koudgeperste teunisbloemolie, glycerol ( een bevochtigingsmiddel ) gezuiverd water, tocoferol extract en…..ja, helaas voor de veganisten onder ons, varkensgelatine…..😞 Omdat ik een zeer flexibele veganiste ben, vind ik dat geen enkele probleem, maar voor de echte DIE HARD vegans is dit helaas een NO GO.
De aanbeveling staat op 1-2 x per dag twee softgels in te nemen bij een vet bevattende maaltijd, met water. Dit bevordert de opname aanzienlijk. Vitals valt onder één van de vriendelijkere geprijsde supplementen van hoge kwaliteit. Deze softgels kosten € 21,95 voor 100 softgels, wat best redelijk is.
KLIK HIER om te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *