Hij is er!!! De nieuwe MONTANA ceramic master airfryer XXL! Wat is er veranderd ?

Mijn “ story “ met de MONTANA AIRFRYER begon in 2016. Ik kocht destijds de kleinere variant, die overigens nu niet meer verkrijgbaar is. Ik was eigenlijk meteen enthousiast ( KLIK HIER voor mijn eerste review ) en al snel sloeg mijn enthousiasme over naar mijn publiek en naar Montana zelf. We kregen een erg fijne en leuke  vrijblijvende samenwerking die tot de dag van vandaag nog steeds bloeit.

Wil je meer lezen over het verdere verloop van mijn verhaal met de AF ? KLIK HIER. Ik gebruik de AF sindsdien regelmatig, Het is niet zo dat ik hem iedere dag gebruik, maar er zijn best wel periodes dat ik dat wel doe, als ik bijvoorbeeld een periode heb dat ik erg graag mijn eigen gemaakte brood rooster. Ik heb onwijs veel plezier van mijn AF.
Inmiddels is het Oktober 2022. En staat hij voor mij. De aller-nieuwste MONTANA CERAMIC MASTER AIRFRYER 400 XXL. Vers in de doos. Ik voel die leuke kriebels weer in mijn buik, die je kunt krijgen als je iets nieuws uitpakt waar je lang naar hebt uit gekeken.
Ik wist natuurlijk maanden geleden al, dat er een nieuw model aan zat te komen. En met een nieuw model bedoel ik ook echt een nieuw model. Ook het uiterlijk is veranderd. Daarom ga ik jullie in dir review uitgebreid vertellen over deze nieuwe spruit in het land van Montana !

WAT IS DE MONTANA CERAMIC MASTER AIRFRYER 400 XXL ?

Inmiddels is de MONTANA airfryer extreem populair geworden. Het “ air-fryen” is dan ook één van de meest toegepaste bereidingsmethoden in de gemiddelde Nederlandse keuken geworden, airfryers zijn de afgelopen vijf jaar gigantisch in populariteit gestegen. En terecht. Het is makkelijk, het is eenvoudig, het is zeer gebruiksvriendelijk en als je op de juiste manieren je AF gebruikt, is het ook nog eens gezond. Wat zo bijzonder is aan deze MONTANA, is dat de bak is gemaakt uit een 100% keramische coating. Deze coating is 100% vrij van  vervelende stoffen, dus ook vrij van het beruchte PFAS.
Daarnaast heeft deze Montana AF nog iets vrij unieks en dat is de luchtstroom. Dit zorgt er o.a voor dat de producten sneller garen, maar ook voor minder tot géén rook-ontwikkeling.
Het verwarming-element is gemaakt van INOX 304 staal. Dit element zorgt ervoor dat de bereidingstijden korter kunnen worden gehouden , wat weer minder stroomverbruik oplevert ( ook niet onbelangrijk in deze barre tijden !)  De AF gaat DIRECT werken zodra je een programma activeert, en behoeft dus GEEN OPWARMING. Dit bespaart enorm veel energie, zeker in vergelijking met een oven.
De baklift ( of de mand ) kun je in de vaatwasser reinigen, al blijf ik persoonlijk zeggen dat je dit liever nooit moet doen, en het liefst de ergste resten direct na gebruik verwijderen met een stukje keukenpapier, en daarna na reinigen met een vochtige zachte doek.  Het vuil laat zeer snel en gemakkelijk los dankzij de keramische coating.

WAT IS ER VERANDERD T.O.V DE OUDERE VERSIE ???

De grootste vraag die nu rond zingt is uiteraard of de nieuwe versie is veranderd. Ja en nee. Voor het grootste deel is de AF inhoudelijk gewoon hetzelfde gebleven. Dus :
– 5,5 LITER
– SPANNING : 220 V – 50 HZ
– VERMOGEN : 1800 WATT
– TWEE JAAR GARANTIE
– DRIE GRATIS ACCESSOIRES
– 1,1 meter GEAARD SNOER
Motorisch is alles dus gewoon hetzelfde gebleven, en ook zijn de functies verder hetzelfde gebleven. Wat wel is veranderd is HET UITERLIJK. De nieuwe AF heeft een mooi, nieuw fraai uiterlijk gekregen. De kast is nu vierkant, in plaats van ovaal-rond. Dit betekent dat ook de baklift / mand is veranderd van vorm waardoor er meer kan worden gebakken in één keer.
Daarnaast zit het LED touch-screen niet meer op de AF, maar aan de voorzijde. Dit bedieningspaneel is uitgebreid.
De oudere versies hebben  ZEVEN voorgeprogrammeerde programma’s. Deze nieuwe versie heeft er maar liefst TWAALF :
vis
– cake 
– drumsticks
– friet / patat
– spek
– karbonade
– kip
– garnalen
– brood
– groente
– warmhoudplaatje functie
– biefstuk
De bediening zelf is hetzelfde gebleven, dus zeer makkelijk, Natuurlijk hoef je niet alle functies te gebruiken , of te gebruiken voor waar ze staan. Ik ben zelf 98% veganist en gebruik de meeste vlees-functies voor andere dingen die op de vast gestelde temperatuur en tijd gebakken kunnen worden. Je kunt, net als bij de vorige versie, ook geheel zelf je tijd en temperaturen instellen.
Tot slot is er gekeken naar de “ euvels en hick-ups” die de consument ervoer tijdens gebruik. Zo is de baklift / mand verbeterd in positie in het apparaat waardoor het in / uitladen is vergemakkelijkt en soepel verloopt. Ook is de gebruiksaanwijzing aangescherpt waardoor je nog gemakkelijker je nieuwe apparaat kunt leren kennen en gebruiken. Zowel het onderhoud als de bediening staat zeer helder en duidelijk omschreven in het bijgeleverde boekje.
Kortom: ik kon niet wachten om de nieuwe telg te gaan testen! Lees mijn uitkomsten verderop.

WAT IS DE PRIJS ?

En dan even een apart kopje over de prijs, want dat was afgelopen jaren nogal “ een WILD WILD WEST STORY” Omdat Montana zijn verkoopprijs niet vastzette, zijn heel erg veel leveranciers ermee gaan stunten , toen de AF plotseling zo populair werd. Ze probeerden elkaar te overschreeuwen met stunt-prijzen, waardoor de gehele markt zo’n beetje onderuit werd getrapt en dat niet altijd in het voordeel van de consument. Er ging erg veel mis, zoals malafide bedrijven die wel cashten, maar niets leverden. Of onbereikbaar waren, als er iets mis ging. Ik heb over de jaren erg veel schrijnende verhalen moeten aanhoren en lezen van mensen die op deze manier een pootje zijn gelicht omdat zij dachten de Montana AF goedkoop te scoren.
Ik heb deze AF op de markt gezet, zonder dat ik daar aanvankelijk van bewust was. Mijn enthousiasme werkte waarschijnlijk erg aanstekelijk en iedereen wilde de AF dan ook hebben. Wat uiteraard geweldig was en is. Maar helaas zijn er dan ook altijd weer die “ kapers-op-de-kust” die alles behoorlijk kunnen verpesten, vooral voor elkaar, en uiteindelijk de consument.
Om deze kommer en kwel dit keer voor te zijn, heeft Montana zijn verkoop prijs dit keer WEL dicht getimmerd. En dat betekent dat de nieuwe AF overal € 179 euro gaat kosten. Aan deze vaste verkoopprijs kan niet worden gesleuteld, en zul je deze nieuwe versie dan ook nergens goedkoper in verkoopprijs aantreffen, tenzij er bijvoorbeeld een kortingsactie is afgesproken. De consument is vrij om te kopen waar hij / zij wil kopen. Maar persoonlijke tip : zorg AJB dat dit wel gebeurt bij een BETROUWBARE winkel / webwinkel, waar je bijvoorbeeld ook je garantie kunt claimen of je retour- recht. Waar er adresgegevens bekend zijn die je kunt gebruiken, mocht er wat mis gaan. Controleer tot slot altijd de URL, kijk goed of er geen rare dingen in staan. Check een website vooraf, google op ervaringen.
Omdat mensen mij koppelen / associeren met de Montana Airfryer ( wat ik helemaal prima vind ) krijg ik de klachten die andere winkels veroorzaken, en dat vind ik echt mega-vervelend om te lezen. Ik kan echter helaas in de meeste gevallen niets voor hen doen omdat ik niet betrokken ben bij de verkoop. En moet het met het verkooppunt ook worden opgelost. Daarom: check je verkooppunt GOED!  Gelukkig denk ik, dat er een eind is gekomen aan deze wild-west praktijken dankzij het vastzetten van de verkoopprijs, maar ik wil iedereen dit toch nog wel even meegeven.

AAN DE BAK!!!!🥹

Alright! Daar ging ie dan, mijn eerste gebruiken met deze nieuwe AF. Wat viel mij meteen op ?
– de verbetering van het in / uit schuiven van de liftbak / mand. Dit ging bij de vorige versies iets meer stroef, waardoor er vrij veel klachten waren. Dit heeft Montana opgelost. De baklift / mand schuift er nu in en uit als een geolied zonnetje. 
– de grip. Die is door het nieuwe model een stuk fijner geworden. Ook staat de AF veel steviger op zijn plek waardoor tegendruk eigenlijk niet meer nodig is om de baklift / mand in en uit te schuiven 
– geen stank bij de allereerste gebruiken. Zoals dat vaak gebeurt bij de eerste gebruiken van nieuwe apparaten, kan er wel eens zo’n “ nieuw luchtje “ aan zitten. Dit verdwijnt overigens vanzelf na 1 of 2 x gebruik, maar deze nieuwe 400 AF geeft geen eerste gebruikers-geuren.. Wel zo fijn. 
Mijn allereerste vuurdoop was een smeuïge chocolade cake. Daar heb je het volgende voor nodig :
500 gram havermout, in de blender tot meel vermalen
Vier eetlepels psyllium
Een banaan , gepureerd
10 gram wijnsteen bakpoeder
Vijf volle eetlepels cacaopoeder
Drie eetlepels biologische erythritol
3-4 druppels zuivere stevia
Warm water
Ik heb de baklift bekleed met een vel bakpapier. En gebruik de baklift dus als een bakvorm. Voeg steeds beetjes water toe aan de massa en blijf roeren tot er een smeuïge massa is ontstaan, wat licht vloeibaar is. Schenk dit in de baklift en schuif deze in het apparaat. Zet het CAKE ( het muffin embleem ) progamma aan en bak dit 10 minuten. Zet daarna de temperatuur handmatig op 170 •C en bak 20 minuten verder, blijf steeds even controleren, door de baklift er even uit te trekken. De AF stopt dan direct en zodra he de baklift weer twerugschuift, gaat hij weer verder waar hij gebleven was.  Resultaat was SUPER! De cake was heerlijk smeuïg en de smaak overheerlijk! Voor herhaling vatbaar.
Op naar het volgende experiment. En dat was PATAT! ( of friet, wat je wilt ) Daar wordt de AF immers meest voor gebruikt. Ik vind zelf patat van zoete aardappelen het lekkerste en dus maakte ik deze. Samen met koolrabi. Ik heb deze in flinter-dunne frietjes gesneden. Daarna met een scheutje Aminos en lekkere kruiden in een kom even laten intrekken. Ik Herb daarna de patat in de liftbak gegooid en het patat programma laten draaien.  RESULTAAT:  YYYUUMMMMM! 🤪🤪🤪 Daar hebben vriendlief en ik flink van gesmuld!
En dan weer naar het derde test experiment: het roosteren van ( oud) brood. Daar gebruik ik mijn AF namelijk best regelmatig voor. Ook vriendlief vind een geroosterde boterham verrukkelijk. In de AF is dat in nog geen 5 minuutjes gefikst. Dankzij het bijgeleverde brood rekje kun je meerdere boterhammen tegelijk roosteren. Dat scheelt niet alleen tijd maar ook stroomkosten, in vergelijking met een broodrooster waar je per twee brood kunt roosteren. Omdat de airfryer DIRECT verhit, en daarom geen voor verwarm nodig heeft, rooster je in de morgen binnen 5 minuutjes vele boterhammetjes. Ik zet de temperatuur eigenhandig op 185*C en vul het brood rekje vol met boterhammen. Dat zet ik in de baklift en laat dir 4-5 minuutjes roosteren.
RESULTAAT: heerlijk knapperig brood! Je kunt uiteraard ieder broodsoort gebruiken, ik gebruik zelf altijd mijn eigen homemade brood of brood wat ik koop in de biowinkel, voor vriendlief. Iedere morgen weer een feestje bij het ontbijt!
Voortbordurend op het roosteren van brood: card kun je ook heerlijke tosti’s maken in de AF. Beleg twee boterhamen met bijvoorbeeld kaas, of veganistische alternatieven. Vriendlief is bijvoorbeeld dol op tosti met oude kaas, die ik vaak voor hem maak. Met een beetje mayo 😁
Een tip: bekleed de baklift met een uitgeknipt stukje bakpapier wat de bodem bedekt. Door het uitlopen van de gesmolten kaas kan je bak flink aan-koeken, dit voorkom je met dat stukje papier op de bodem. Zet de temperatuur op 190 •C en bak ongeveer 4-5 minuten, keer de tosti om, en bak nog twee minuutjes na.
En dan wilde ik ook muffins maken.  Daar herb ik het volgende voor gebruikt ;
450 gram havermout
Vier eetlepels biologische erythritol
Een koffiekopje cacaonibs
Vier eetlepels cacaopoeder
Circa vijf volle eetlepels zuivere kokosolie op kamertemperatuur
Een plak 100% VIVANI pure chocolade
40 ml plantaardige melk
Zet de muffins cups klaar. Roer of kneed alle ingrediënten stevig door elkaar zodat er een flinke stevige deeg bal ontstaat. Draai hier zeven bollen uit en zet deze in de vormpjes. Zet de vormpjes in de baklift en druk op iedere muffin een plankje chocolade. Ziet de temperatuur handmatig op 170*C en bak 10 minuten, controleer en bak nog 3-4 minuten na. Laat afkoelen om de gesmolten chocolade weer hard te laten worden.
RESULTAAT : weer een verrukkelijk en mega snelle lekkere en verantwoorde snack!
Resumerend kan ik vertellen dat ik meer dan enthousiast ben. De verbeteringen zijn zeker een verbetering geworden, ik vind vooral het in / uitschuiven van de liftbak / mand nu geweldig soepel. Ook fijn is de mega snelle opwarming en afkoeling. Omdat ik klein behuisd ben, zet ik mijn AF bij geen gebruik in de kast weg. Ik kan de AF na gebruik 5 minuutjes na afkoeling alweer terug plaatse, omdat het mega snel is afgekoeld. Zeker als je dus net als ik wat minder opberg ruimte hebt, is dit meest ideaal.
Voor mij persoonlijk voegen de extra vijf nieuwe programma’s niet veel toe omdat ik eerlijk gezegd mijn eigen plan altijd trek, en zelf mijn tijd en temperaturen wil regelen. 😁 Dat ben ik hé?
Toch vind ik het wel meerwaarde geven. De voorgeprogrammeerde programma’s zijn echt ontzettend handig en zinvol als je zelf geen clou hebt van temperatuur en tijd instellingen. Dan maken deze programma’s het je wel een stukje gemakkelijker.
JA, ik ben OPRECHT super blij met deze nieuwe versie. Ik vind hem ook mooier en praktischer dan de voorgaande versies. Ik heb de AF inmiddels al een poosje in gebruik, en ik wordt er alleen maar blijer en blijer van.
Een aanrader? HELL YEAH., Hij is geweldig, doet wat hij belooft en is ook, voor wat het kan, redelijk geprijsd.

WAAR TE KOOP ?

Uiteraard kun je deze spik-splinter-nieuwe AF van Montana bestellen bij Puur & Fit. Wij zijn zeer kritisch op wat wij in ons assortiment plaatsen. En hebben dan ook goed gekeken naar de stoffen van de materialen waaruit deze AF is gemaakt. Voor minder dan vaststaande feiten ( certificaten / documenten ) doen wij het niet. Gelukkig heeft Montana op dat gebied alles goed op orde, en presenteren wij met enige gepaste trots deze nieuwe airfryer! De airfryer kost € 179 euro en is VIA DEZE LINK te bestellen.

HAPPY FRY!!!

13 Reacties op “Hij is er!!! De nieuwe MONTANA ceramic master airfryer XXL! Wat is er veranderd ?

 1. Ik vind het hele jammer dat de nieuwe variant geen warmhoud functie heeft
  Dat zou een flinke verbetering zijn ten opzichte van de vorige versie
  Een gemiste kans.

 2. Graag willen we de Montana Master Fryer 400 XXL voor de kerst kopen, maar kunnen hem nergens bestellen. Weet u hoe dit komt en wanneer of waar hij evt wel te krijgen is? Alvast bedankt.

 3. Ik dacht m nog te kunnen bestellen bij expert. Hij zou zaterdag bezorgd worden. Vervolgens bleek ie niet meer op voorraad en zou ie eind januari weer geleverd worden. Gisteren belde ze echter op dat ze geheel niet meer leverbaar zijn door de leverancier…

 4. Wat een fijn blog om te lezen in mijn zoektocht naar een keramische airfryer (ben een Ph airfryer gewend waar ik letterlijk bijna alles wat los en vast zit mee bak). Ik ben op zoek naar een keramische airfryer waar ik oa ook mijn homemade pizza in kan bakken. Heeft deze airfryer ook een pizza accessoire?

 5. Wanneer is hij weer leverbaar?
  En heb je per ongeluk ook de keramische airfryer van Wartmann al (2203) al getest/vergeleken met deze? (Of ga je dat doen?)

 6. Alsje een progamma selecteerd gaat hij direct werken moet je niet eerst op start drukken hoe zit dat bij de mf400 ik heb zelf de mf 300 besteld op elde inhoud en het vermogen zijn er weinig verschillen met de mf 300 en geen grill rekje bij de mf300

 7. Beste Monique,

  Helaas heb ik een defect aan de airfryer. Kun je mij een naam geven van de leverancier?

  Bvd

  Annemarie

 8. Ik heb een andere vraag.
  Ik wilde kroketten bakken .
  Hoe verwarm ik voor?
  Jekunt de tijd ingeven, maar dat is een gok.
  Bestaat er een lijstje metvoorverwam tijden per product?

  • je hoeft niet voor te verwarmen! Dat hoeft echt niet met airfryers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *