Alles wat je wilde weten over de MontAna airfryer!

Velen hebben hem in huis : de Montana airfryer. Ik heb hele mooie kortingsacties kunnen fiksen waardoor heel veel mensen inmiddels erg veel plezier beleven aan hun airfryer. Ik gebruik zelf mijn airfryer bijna dagelijks. Het is een ge-wel-dige uitvinding. Ik kan mijn MontAna stiekempjes al niet meer missen, en ook mijn moeder ( 71) is “ hooked” aan haar  airfryer. Ze kookt haar eitjes erin, maakt haar kippen-pootjes , aardappelschijfjes en patat, maar roostert ook dagelijks haar boterhammen. Zeker voor ouderen is de airfryer een ware uitkomst omdat het een zeer eenvoudig te bedienen apparaat is en zeer snel alles kan bakken zonder dat het enige moeite kost. Voor mijn moeder is het in ieder geval echt een aanwinst. 

Omdat ik de MontAna airfryer zo’n beetje zijn bekendheid heb gegeven is het logisch, dat ik bijna dagelijks vragen krijg over dit apparaat. Omdat ik zelf zo ontzettend blij en enthousiast ben over deze airfryer vind ik dat helemaal niet storend. Integendeel: ik vertel er graag over om anderen ook te enthousiasmeren. En hen ook het gemak, en het plezier te gunnen. Ik krijg heel veel zelfde vragen gesteld, en alhoewel ik inmiddels al vrij veel uitgebreide artikelen heb geschreven blijven deze steeds opduiken. Ik dacht daarom, dat het erg fijn zou zijn om al die meest gestelde vragen in één overzichtelijk artikel te gaan beantwoorden, zodat ik iedereen meteen kan door verwijzen naar dit overzicht. Hopelijk is het voor iedereen een zeer duidelijk en informatief overzicht en zijn de meeste vragen beantwoord!
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN OVEN / FRITEUSE EN DE AIRFRYER?
Velen wikken en wegen een aanschaf van een airfryer af en vragen zich af wat nu het verschil is tussen een oven, een friteuse en een airfryer. Eigenlijk zijn de verschillen tussen een oven en een airfryer ontzettend klein. De airfryer werkt ook op hete lucht. Het verschil zit hem in de snelheid, en de compactheid. Een oven dient te worden voorverwarmd, de MontAna airfryer kun je direct gebruiken. Omdat het warmte element pal boven het te bereiden product zit wordt de warmte direct rond gecirculeerd, waardoor alles, zodra de airfryer wordt geactiveerd, direct wordt verwarmd. Daarnaast koelt de airfryer na gebruik zeer snel af. Het is dus allemaal een stuk sneller wat ook energie bespaart.
Het verschil met de friteuse zit hem in het gebruik van vet. In de friteuse wordt alles in hete olie gefrituurd, in de airfryer gebeurt de verhitting via hete lucht circulatie. Dit betekent dat je alles vetvrij kunt bakken. Als we bijvoorbeeld kijken naar friet ( patat) scheelt dit enorm veel vet omdat de frieten veel kunnen absorberen aan vet. In de airfryer bak je echt gezonde patat.
WAAROM EEN MONTANA AIRFRYER?
Waarom kies ik specifiek voor de MontAna? Om de zeer eenvoudige reden dat dit de enige airfryer op de markt betreft die 100% gifvrij is en geen teflon lagen bevat. MontAna werkt tevens continu aan verbeteringen. Zo is vorig jaar de liftbak en bak verbeterd door deze geheel uit keramiek te laten bestaan. De filter in deze Montana zorgt er ook voor dat het apparaat niet gaat roken en walmen. Het kunststof is BPA vrij.
Daarnaast is de MontAna airfryer enorm gebruiksvriendelijk. Zelfs een kind kan hem bedienen. Ook zit het touchscreen bovenop en niet aan de zijkant, wat het zeer gemakkelijk bereikbaar en beschikbaar maakt.
De meeste conventionele airfryers op de markt zijn voorzien van teflon lagen om het aanbakken tegen te gaan. Als deze lagen loslaten kunnen er deeltjes in het eten terechtkomen. Teflon kan kankerverwekkend zijn. Het is daarom verstandig teflon te mijden. De MontAna airfryer is 100% veilig en vrij van teflon.
WAT KRIJG JE BIJ DE AIRFRYER?
Bij de airfryer wordt standaard een toast-rekje geleverd, siliconen cupcake / muffincups, drie spiezen en een vleesrooster. De roosters en spieren zijn gemaakt uit hoogwaardige RVS. Je kunt het toastrekje gebruiken om je brood te toasten, maar ook bijvoorbeeld schijven zoete aardappel. Het vleesrooster kun je naast voor vlees ook gebruiken voor tal van andere producten, zoals groente.
Sommige leveranciers zetten bij hun bestelpagina dat je EXTRA gratis deze attributen erbij krijgt. Dit is onzin. Deze worden standaard geleverd bij je airfryer en krijg je er niet gratis bij.  Gewoon slim marketing trucje.
De siliconen cups zijn uiteraard gemaakt van 100% siliconen en zijn 100% gifvrij. Ze bevatten dus géén weekmakers.  Er zitten zes cups bijgeleverd.
IK BEN EEN BEETJE IN DE WAR OVER DE TYPEN EN SERIENUMMERS…HOE ZIT HET NU?
Afgelopen twee jaar heeft de MontAna XXL meerdere keren een verbeterde versie uitgebracht. Dit is gedaan om te voldoen aan de vraag om verbeteringen en er zijn bepaalde “ knelpunten” aangepakt waar de consumenten over klaagden. De grotere versie van de MontAna airfryer draagt het typenummer MF-299 XL.Er zijn inmiddels twee nieuwe versies uitgebracht. De laatste versie heeft een betere ligging in de bak, waardoor het in en uitschuiven is vergemakkelijkt. Bij de voorgaande versie was er vrij veel speling waardoor de bak vrij lastig in en uitschuifbaar was. Dankzij een knop in de bak blijft de liftbak nu mooi op zijn plek. Daarnaast is het keramiek verbeterd.
Alle nieuwe uitvoeringen dragen nog steeds hetzelfde typenummer, dus MF-299 XL. Dit komt, omdat er  technisch en inhoudelijk NIETS aan de airfryer is veranderd en het dus nog gewoon onder een zelfde typenummer kan gelden.
Wat MontAna niet kon voorzien, was de enorme prijzenoorlog die uitbrak onder heel veel webwinkels. Iedereen wilde opeens een MontAna airfryer en als men ging google, kwamen zij op websites die de oudere versies voor een prikkie aanboden. Later werden hier en daar, ondanks de onderlinge afspraken, ook de nieuwe versies voor stuntprijzen aangeboden. Echter waren veel van deze webwinkels onbetrouwbaar en waren ze uitverkocht. We ( ik, MontAna en Puur Mieke) ontvingen ontzettend veel klachten en indianen-verhalen over niet bezorgde airfryers en geen aanwezige / bereikbare klantenservices. Ik gruwelde ervan, maar kon niets doen, omdat het een wild-west story was geworden.
Het meest vervelende was dat de consument compleet in de war raakte. Wil je meer details lezen over deze kwestie? KLIK DAN HIER. In dit artikel heb ik alles zeer duidelijk uitgelegd.
Om dit soort indianen-taferelen in de toekomst te voorkomen, is er besloten om de nieuwste versie ( verwacht Februari 2019) van de grote uitvoering een ander typenummer te geven. Dit onderscheidt deze van de andere, eerdere uitvoeringen zodat de consument deze verschillen ook goed kan onderscheiden.
De nieuwste uitvoering heeft ook weer een aantal verbeterpunten, zoals een verbeterd touchscreen. Met de komst van het nieuwe typenummer hoopt iedereen dat de problemen niet meer voorkomen.
WAT KAN IK MET DE AIRFRYER?
Alles wat je met een oven en friteuse kunt. Klinkt wat simpel, maar dat is het ook ???? Het kan alles aan. Om wat inspiratie te geven, heb ik een receptenboek samengesteld. Daarin vind je in het voorwoord ontzettend veel nuttige informatie. Zo lees je o.a hoe je de beste krokante patatten bakt, hoe je de baklift optimaal kunt gebruiken ( bijvoorbeeld als bakvorm) en hoe je je airfryer onderhoudt zodat je er zo lang mogelijk plezier aan beleeft.
Veder meer dan 40 meukvrije recepten voor iedere dag. Wil je dit receptenboek bestellen? KLIK DAN HIER
KAN IK OVENRECEPTEN DUS OOK GEWOON 1;1 OVERNEMEN?
Ja en nee.
Het is zeer sterk afhankelijk van de ingrediënten die je wilt gaan gebruiken. Wat als standaard regel kan worden aangenomen is dat de baktemperaturen en tijden moeten worden verminderd in de airfryer omdat deze veel sneller gaart. Heb je bijvoorbeeld een oven-recept die vertelt dat je op 185 •C moet bakken en ongeveer 45 minuten, zet je airfryer dan op 165-170 •C en halveer de baktijd. Controleer tussentijds steeds. Dit is prima mogelijk, omdat de airfryer meteen stopt zodra de bak uit het apparaat wordt getrokken, en weer gewoon verder gaat met het programma als deze weer wordt teruggeschoven.
Sommige oven-recepten zijn wel gelijk aan airfryertemperaturen en tijden, het ligt sterk aan wat erin gaat. Tast dit een beetje af.
WAAROM LIEVER NIET MET VOORWERPEN IN DE LIFTBAK?
Veel mensen gebruiken “ tools” om hun gerechten bijvoorbeeld tussentijds om te keren of door te roeren. Dit kan de liftbak beschadigen. Naast krassen kunnen deeltjes gaan loslaten en alhoewel deze gelukkig niet giftig zijn is het uiteraard niet de bedoeling. Gebruik daarom ABSOLUUT GEEN VOORWERPEN in je baklift. Geen lepels, geen vorken.
Ook het schoonmaken moet je zeer zorgvuldig doen. In principe heeft de bak en baklift weinig onderhoud nodig. Vaak is een stukje keukenpapier door de bak halen meer dan voldoende. Ga in elk geval niet met sponsjes en schurende voorwerpen tekeer in je bakken. Gebruik een zachte doek, bijvoorbeeld katoenen doek. Je kunt wat afwasmiddel gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen / vet te verwijderen maar ga ook hier absoluut niet schrobben. Wrijf meer, en maak grotere halen om het vuil te verwijderen.
Droog alles ook zeer goed af. Dit verlengt de duurzaamheid. Maak ook na ieder gebruik je airfryer schoon.  Als je vuile resten laat zitten kunnen deze aankoeken en wordt het lastiger om te verwijderen.  In het receptenboek vind je een heel hoofdstuk hoe je je airfryer het beste kunt reinigen en onderhouden.
WAT TE DOEN ALS ER IETS MIS IS?
Montana staat bekend als één van de allerbeste klantenservices van Nederland. Alles wordt serieus genomen, opgepakt en netjes en met heel veel zorg behandeld. Ik heb ook mede hierom MontAna zeer hoog in het vaandel staan. Is er wat mis? Is er iets defect? En valt het nog onder de garantievoorwaarden? Neem dan contact op met info@sttlelijstad.nl
Ik zie veel berichten langskomen op social media van mensen, die eerst bij de leverancier verhaal gaan halen waar de airfryer is afgenomen. Dat is natuurlijk logisch en het gaat in de meeste gevallen ook goed, maar regelmatig ook niet. Veel webwinkels willen hun nek niet uitsteken of hebben geen zin in garantie-procedures en schuiven het vaak af als ” niet meer mogelijk” terwijl de service van STT LELYSTAD één van de klantvriendelijkste in Nederland is. Het is daarom het beste DIRECT contact op te nemen met STT LELYSTAD als je airfryer in de garantieperiode wat gaat mankeren. Als je leverancier lastig doet, kun je ook gewoon zelf contact opnemen met STT LELYSTAD. STT LELYSTAD gaat zelfs zover dat kapot gevallen liftbakken gewoon worden vergoed. Nou, DAT noem ik service!
HOE WERKT IE PRECIES? 
De MontAna airfryer is zeer gewild en geliefd om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het heeft een enorm gemakkelijk touchscreen met zeer eenvoudig te bedienen programma’s. KLIK HIER voor de uitgebreide gebruiksaanwijzing 
HOE KOOK JE EIEREN IN DE AIRFRYER?
KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan.
HANDIGE TIPS VOOR DE LIFTBAK OPTIMAAL TE GEBRUIKEN
Ik heb een paar handige tips in mijn boek gezet, maar ook in DIT ARTIKEL
HOE MAAK IK DE AIRFRYER HET BESTE SCHOON? 
In het receptenboek vind je een heel hoofdstuk in het voorwoord, hoe je het beste je airfryer kunt onderhouden. Dit verlengt de duurzaamheid van je fryer aanzienlijk. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, ( schuur) sponsjes, harde doeken, borstels en andere harde en stugge voorwerpen. De bak en liftbak is van keramiek, wat als fijne eigenschap heeft, dat het vuil snel loslaat en daarom zeer eenvoudig is te verwijderen. Echter is het ook weer niet van beton, en is het meest verstandig om er zo voorzichtig mogelijk mee om te springen. Heb je geen vieze bak / baklift, maar enkel wat spetters en kruimels, kun je dit eenvoudig met een zachte, licht vochtig gemaakte doek verwijderen. Is het wat viezer geworden, laat de bak / baklift dan kort even weken in een sopje met wat ecologische afwasmiddel ( Marcel’s Green soap is bijvoorbeeld een topper) Verwijder daarna met een zachte doek het vuil. Maak geen schrob-bewegingen.
De binnenzijde van de airfryer kun je afnemen met een licht vochtig gemaakte doek. Het verwarmingselement zit direct boven de liftbak. Daardoor kan het element mogelijk vuil worden. Een spatdeksel is echter niet nodig omdat de MontAna airfryer zo is ontwikkeld dat de spetters de elementen niet of nauwelijks raken. Uiteraard kun je wel een spatreksel gebruiken. Is het element toch behoorlijk vuil geworden? Maak dan een sopje van twee eetlepels bakingsoda, met een scheut citroensap en water. Neem het element voorzichtig af, en spoel goed na.
Het filtersysteem in de MontAna airfryer is een unieke. Het is daarom niet nodig om deze steeds te vervangen. Uiteraard ligt het ook aan de frequentie van gebruik en hoe er met de airfryer wordt omgesprongen. In zeldzame gevallen is het dan nodig om een nieuw filter te plaatsen. Meer informatie over deze filtersystemen kun je aanvragen via info@sttlelystad.nl
KAN IK BROOD BAKKEN IN DE AIRFRYER?
Dat kan. Echter is het geen broodbak-machine, die heel anders werkt. Maar je kunt heerlijke broden in de airfryer bakken. Je kunt zowel gistbroden als bakpoeder-broden bakken. Ik adviseer je om het liefst bakpoeder te gebruiken. Dit lijkt het beste te werken in de airfryer. Je kunt zowel de baklift als de bak zelf gebruiken. De bak is een stuk groter waardoor het brood de gelegenheid krijgt om meer te rijzen. Ik adviseer dan ook om de bak te gebruiken.
WIST JE, DAT DE BAK OOK ZONDER BAKLIFT IS TE GEBRUIKEN?
Niet veel mensen weten dat de bak ook zonder de baklift is te gebruiken. Door de baklift te verwijderen uit de bak, kun je de bak zonder de baklift gewoon terugschuiven in de airfryer. Je kunt de bak via de opening met de vingers simpel weer openen. De bak kun je bekleden met bakpapier.
Je kunt bijvoorbeeld heel snel en simpel dit bananenbrood maken in de baklift, met behulp van een passende bakvorm ( klik hier voor het recept) maar je kunt ook de bak met bakpapier bekleden en een rond plat bananenbrood bakken. In het receptenboek vind je een aantal brood-recepten om in je airfryer te bakken.
WAAR EN HOE VIND IK PASSENDE BAKVORMEN? 
Je kunt bakvormen gebruiken in de airfryer. Dit zorgt bijvoorbeeld voor vierkante broden, en cakes. MontAna heeft geen bijpassende bakvormen beschikbaar. Maar je vindt deze overal, bijvoorbeeld in de betere bak en kookwinkels en via internet. Meet de maten op van je bak, en neem deze afmetingen mee naar de winkel. Daar kun je dan vervolgens de juiste maten bakvormen inkopen. Ik adviseer je om te kiezen voor gezonde bakvormen, bijvoorbeeld bakvormen van  ( vuurvast) steen,  vuurvast glas,  RVS en gietijzer. Kijk ook eens rond bij discounters als Action en Blokker. Zij verkopen bijvoorbeeld glazen en stenen bakvormen en schalen voor een zeer goedkope prijs.
MET OF ZONDER BAKPAPIER?
Ik persoonlijk werk het liefst met een stukje bakpapier op de bodem van de baklift. Het zorgt voor een schonere bak en liftbak, waardoor je veel minder hoeft te poetsen / schoon te maken wat de duurzaamheid van je airfryer ten goede komt. Het ” nadeel” met bakpapier is dat de roulatie in de airfryer niet optimaal meer is, omdat het bakpapier de gaatjes op de bodem afsluiten. Dit kan verder voor de kwaliteit van je baksels geen kwaad, maar het zorgt er wel voor dat de onderste gedeelten van je baksels minder of niet goed gaar worden. Dit los je op, door tussentijds al je baksels om te keren.
Nog een supertip: als je je airfryer ontvangt, zit er een kartonnen ” kaart” in de liftbak, die ervoor zorgt dat de bak tijdens transferringen niet beschadigd raakt. Deze kartonnen kaart is PRECIES op maat van je liftbak. GOOI DEZE KARTONNEN KAART DUS NIET WEG! Je kunt deze kaart namelijk heel erg goed gebruiken om bakpapiertjes op maat te knippen. Maar je kunt de kaart ook meenemen als je op jacht gaat naar passende bakvormen! 

AANVULLING FEBRUARI 2019

3 Februari 2019 is de allernieuwste versie van de MontAna airfryer verschenen. Deze versie is de voorlopig laatste verbeterde versie. De nieuwste versie heeft een ander ( nieuw) typenummer : MF 399 XXL. Er is een nieuw typenummer gekozen, om het verschil te kunnen onderscheiden tussen de allernieuwste versie en de oudere versies. Inhoudelijk is er niets veranderd aan de airfryer. Er zijn hier en daar wat kleine verbeterpunten gemaakt, zoals een verbeterd touchscreen en een verbeterd filtersysteem. Verder is de airfryer hetzelfde gebleven.
De reden waarom er voor een nieuw typenummer is gekozen, is om de consument niet in verwarring te brengen en de ” cowboys” in de verkoop te onderscheiden. Afgelopen tijd is er namelijk flink gestunt met prijzen. Er zijn een heleboel webwinkels die uiteraard ook het nieuwste van het nieuwste willen aanbieden, en daarom hun oudere versies tegen stuntprijzen verkoopt. Echter laat de achterliggende informatie te wensen over. Vaak werden de allereerste versies voor behoorlijke prijzen terwijl dit als een stuntprijs werd aangekondigd. Ook waren erg veel webwinkels die hun voorraden niet op ” uitverkocht” hadden gezet en oudere versies verkochten. Er waren bovendien ontzettend veel klachten over een slechte tot zeer slechte klantenservice. MONTANA heeft daarom besloten het dit keer anders aan te gaan pakken. Door het volledige nieuwe typenummer kun jij je niet meer vergissen en daarmee ” een kat in de zak” kopen. De nieuwe versie is gelanceerd met een mega 24 uurs kortingsactie bij www.puurmieke.nl. Zij zijn de eersten die de nieuwe versie aanbieden. Verwacht wordt dat velen snel gaan volgen. Koop je bij PUUR MIEKE, ben je 100% verzekerd van 100% kwaliteit en 100% perfecte klantenservice en volledige garantie. Daar sta ik persoonlijk garant voor.
Notifucatie:
Ik krijg geen verdiensten van Montana. Mijn enthousiasme is oprecht en mijn artikelen zijn hier ook op gebaseerd. Ik krijg gratis producten toegestuurd voor reviews. Ook mag ik regelmatig apparaten weggeven via winacties en mag zeer hoge kortingsacties geven.

9 Reacties op “Alles wat je wilde weten over de MontAna airfryer!

 1. Ik heb gezocht (en gevonden) naar een spatdeksel voor de airfryer.
  Allerlei merken gevonden, maar niet van Montana.
  Kun je de vraag doorgeven aan Montana, ik zou graag een passende spatdeksel hebben.
  Verder ben ik natuurlijk superblij met mijn airfryer en heb de aktie-mail doorgestuurd naar dochters en vriendinnen.
  Groetjes, Ria. (Omgekeerd Air ????)

  • hai, de spatreksel is niet aanwezig bij de Montana omdat deze niet nodig is.

 2. Hi Monique, heb de Montana Airfryer gistermiddag ontvangen, en direct uitgeprobeerd natuurlijk 😉 Frietjes, groenten ommelet, tosti’s. Hij doet het geweldig, ben er dolblij mee! Dank voor je lekkere gezonde recepten, het bedingen kortingen, en je reviews! groetjes Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *