Alles wat je wilde weten over de MontAna airfryer!

Velen hebben hem in huis : de Montana airfryer. Ik heb hele mooie kortingsacties kunnen fiksen waardoor heel veel mensen inmiddels erg veel plezier beleven aan hun airfryer. Ik gebruik zelf mijn airfryer bijna dagelijks. Het is een ge-wel-dige uitvinding. Ik kan mijn MontAna stiekempjes al niet meer missen, en ook mijn moeder ( 71) is “ hooked” aan haar  airfryer. Ze kookt haar eitjes erin, maakt haar kippen-pootjes , aardappelschijfjes en patat, maar roostert ook dagelijks haar boterhammen. Zeker voor ouderen is de airfryer een ware uitkomst omdat het een zeer eenvoudig te bedienen apparaat is en zeer snel alles kan bakken zonder dat het enige moeite kost. Voor mijn moeder is het in ieder geval echt een aanwinst. 

Omdat ik de MontAna airfryer zo’n beetje zijn bekendheid heb gegeven is het logisch, dat ik bijna dagelijks vragen krijg over dit apparaat. Omdat ik zelf zo ontzettend blij en enthousiast ben over deze airfryer vind ik dat helemaal niet storend. Integendeel: ik vertel er graag over om anderen ook te enthousiasmeren. En hen ook het gemak, en het plezier te gunnen. Ik krijg heel veel zelfde vragen gesteld, en alhoewel ik inmiddels al vrij veel uitgebreide artikelen heb geschreven blijven deze steeds opduiken. Ik dacht daarom, dat het erg fijn zou zijn om al die meest gestelde vragen in één overzichtelijk artikel te gaan beantwoorden, zodat ik iedereen meteen kan door verwijzen naar dit overzicht. Hopelijk is het voor iedereen een zeer duidelijk en informatief overzicht en zijn de meeste vragen beantwoord!
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN OVEN / FRITEUSE EN DE AIRFRYER?
Velen wikken en wegen een aanschaf van een airfryer af en vragen zich af wat nu het verschil is tussen een oven, een friteuse en een airfryer. Eigenlijk zijn de verschillen tussen een oven en een airfryer ontzettend klein. De airfryer werkt ook op hete lucht. Het verschil zit hem in de snelheid, en de compactheid. Een oven dient te worden voorverwarmd, de MontAna airfryer kun je direct gebruiken. Omdat het warmte element pal boven het te bereiden product zit wordt de warmte direct rond gecirculeerd, waardoor alles, zodra de airfryer wordt geactiveerd, direct wordt verwarmd. Daarnaast koelt de airfryer na gebruik zeer snel af. Het is dus allemaal een stuk sneller wat ook energie bespaart.
Het verschil met de friteuse zit hem in het gebruik van vet. In de friteuse wordt alles in hete olie gefrituurd, in de airfryer gebeurt de verhitting via hete lucht circulatie. Dit betekent dat je alles vetvrij kunt bakken. Als we bijvoorbeeld kijken naar friet ( patat) scheelt dit enorm veel vet omdat de frieten veel kunnen absorberen aan vet. In de airfryer bak je echt gezonde patat.
WAAROM EEN MONTANA AIRFRYER?
Waarom kies ik specifiek voor de MontAna? Om de zeer eenvoudige reden dat dit de enige airfryer op de markt betreft die 100% gifvrij is en geen teflon lagen bevat. MontAna werkt tevens continu aan verbeteringen. Zo is vorig jaar de liftbak en bak verbeterd door deze geheel uit keramiek te laten bestaan. De filter in deze Montana zorgt er ook voor dat het apparaat niet gaat roken en walmen. Het kunststof is BPA vrij.
Daarnaast is de MontAna airfryer enorm gebruiksvriendelijk. Zelfs een kind kan hem bedienen. Ook zit het touchscreen bovenop en niet aan de zijkant, wat het zeer gemakkelijk bereikbaar en beschikbaar maakt.
De meeste conventionele airfryers op de markt zijn voorzien van teflon lagen om het aanbakken tegen te gaan. Als deze lagen loslaten kunnen er deeltjes in het eten terechtkomen. Teflon kan kankerverwekkend zijn. Het is daarom verstandig teflon te mijden. De MontAna airfryer is 100% veilig en vrij van teflon.
WAT KRIJG JE BIJ DE AIRFRYER?
Bij de airfryer wordt standaard een toast-rekje geleverd, siliconen cupcake / muffincups, drie spiezen en een vleesrooster. De roosters en spieren zijn gemaakt uit hoogwaardige RVS. Je kunt het toastrekje gebruiken om je brood te toasten, maar ook bijvoorbeeld schijven zoete aardappel. Het vleesrooster kun je naast voor vlees ook gebruiken voor tal van andere producten, zoals groente.
De siliconen cups zijn uiteraard gemaakt van 100% siliconen en zijn 100% gifvrij. Er zitten zes cups bijgeleverd.
IK BEN EEN BEETJE IN DE WAR OVER DE TYPEN EN SERIENUMMERS…HOE ZIT HET NU?
Afgelopen twee jaar heeft de MontAna XXL meerdere keren een verbeterde versie uitgebracht. Dit is gedaan om te voldoen aan de vraag om verbeteringen en er zijn bepaalde “ knelpunten” aangepakt waar de consumenten over klaagden. De grotere versie van de MontAna airfryer draagt het typenummer MF-299 XL.Er zijn inmiddels twee nieuwe versies uitgebracht. De laatste versie heeft een betere ligging in de bak, waardoor het in en uitschuiven is vergemakkelijkt. Bij de voorgaande versie was er vrij veel speling waardoor de bak vrij lastig in en uitschuifbaar was. Dankzij een knop in de bak blijft de liftbak nu mooi op zijn plek. Daarnaast is het keramiek verbeterd.
Alle nieuwe uitvoeringen dragen nog steeds hetzelfde typenummer, dus MF-299 XL. Dit komt, omdat er  technisch en inhoudelijk NIETS aan de airfryer is veranderd en het dus nog gewoon onder een zelfde typenummer kan gelden.
Wat MontAna niet kon voorzien, was de enorme prijzenoorlog die uitbrak onder heel veel webwinkels. Iedereen wilde opeens een MontAna airfryer en als men ging google, kwamen zij op websites die de oudere versies voor een prikkie aanboden. Later werden hier en daar, ondanks de onderlinge afspraken, ook de nieuwe versies voor stuntprijzen aangeboden. Echter waren veel van deze webwinkels onbetrouwbaar en waren ze uitverkocht. We ( ik, MontAna en Puur Mieke) ontvingen ontzettend veel klachten en indianen-verhalen over niet bezorgde airfryers en geen aanwezige / bereikbare klantenservices. Ik gruwelde ervan, maar kon niets doen, omdat het een wild-west story was geworden.
Het meest vervelende was dat de consument compleet in de war raakte. Wil je meer details lezen over deze kwestie? KLIK DAN HIER. In dit artikel heb ik alles zeer duidelijk uitgelegd.
Om dit soort indianen-taferelen in de toekomst te voorkomen, is er besloten om de nieuwste versie ( verwacht Februari 2019) van de grote uitvoering een ander typenummer te geven. Dit onderscheidt deze van de andere, eerdere uitvoeringen zodat de consument deze verschillen ook goed kan onderscheiden.
De nieuwste uitvoering heeft ook weer een aantal verbeterpunten, zoals een verbeterd touchscreen. Met de komst van het nieuwe typenummer hoopt iedereen dat de problemen niet meer voorkomen.
WAT KAN IK MET DE AIRFRYER?
Alles wat je met een oven en friteuse kunt. Klinkt wat simpel, maar dat is het ook 😊 Het kan alles aan. Om wat inspiratie te geven, heb ik een receptenboek samengesteld. Daarin vind je in het voorwoord ontzettend veel nuttige informatie. Zo lees je o.a hoe je de beste krokante patatten bakt, hoe je de baklift optimaal kunt gebruiken ( bijvoorbeeld als bakvorm) en hoe je je airfryer onderhoudt zodat je er zo lang mogelijk plezier aan beleeft.
Veder meer dan 40 meukvrije recepten voor iedere dag. Wil je dit receptenboek bestellen? KLIK DAN HIER
KAN IK OVENRECEPTEN DUS OOK GEWOON 1;1 OVERNEMEN?
Ja en nee.
Het is zeer sterk afhankelijk van de ingrediënten die je wilt gaan gebruiken. Wat als standaard regel kan worden aangenomen is dat de baktemperaturen en tijden moeten worden verminderd in de airfryer omdat deze veel sneller gaart. Heb je bijvoorbeeld een oven-recept die vertelt dat je op 185 •C moet bakken en ongeveer 45 minuten, zet je airfryer dan op 165-170 •C en halveer de baktijd. Controleer tussentijds steeds. Dit is prima mogelijk, omdat de airfryer meteen stopt zodra de bak uit het apparaat wordt getrokken, en weer gewoon verder gaat met het programma als deze weer wordt teruggeschoven.
Sommige oven-recepten zijn wel gelijk aan airfryertemperaturen en tijden, het ligt sterk aan wat erin gaat. Tast dit een beetje af.
WAAROM LIEVER NIET MET VOORWERPEN IN DE LIFTBAK?
Veel mensen gebruiken “ tools” om hun gerechten bijvoorbeeld tussentijds om te keren of door te roeren. Dit kan de liftbak beschadigen. Naast krassen kunnen deeltjes gaan loslaten en alhoewel deze gelukkig niet giftig zijn is het uiteraard niet de bedoeling. Gebruik daarom ABSOLUUT GEEN VOORWERPEN in je baklift. Geen lepels, geen vorken.
Ook het schoonmaken moet je zeer zorgvuldig doen. In principe heeft de bak en baklift weinig onderhoud nodig. Vaak is een stukje keukenpapier door de bak halen meer dan voldoende. Ga in elk geval niet met sponsjes en schurende voorwerpen tekeer in je bakken. Gebruik een zachte doek, bijvoorbeeld katoenen doek. Je kunt wat afwasmiddel gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen / vet te verwijderen maar ga ook hier absoluut niet schrobben. Wrijf meer, en maak grotere halen om het vuil te verwijderen.
Droog alles ook zeer goed af. Dit verlengt de duurzaamheid. Maak ook na ieder gebruik je airfryer schoon.  In het receptenboek vind je een heel hoofdstuk hoe je je airfryer het beste kunt reinigen en onderhouden.
WAT TE DOEN ALS ER IETS MIS IS?
Montana staat bekend als één van de allerbeste klantenservices van Nederland. Alles wordt serieus genomen, opgepakt en netjes en met heel veel zorg behandeld. Ik heb ook mede hierom MontAna zeer hoog in het vaandel staan. Is er wat mis? Is er iets defect? En valt het nog onder de garantievoorwaarden? Neem dan contact op met info@sttlelijstad.nl
HOE WERKT IE PRECIES? 
De MontAna airfryer is zeer gewild en geliefd om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het heeft een enorm gemakkelijk touchscreen met zeer eenvoudig te bedienen programma’s. KLIK HIER voor de uitgebreide gebruiksaanwijzing 
HOE KOOK JE EIEREN IN DE AIRFRYER?
KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan.
HANDIGE TIPS VOOR DE LIFTBAK OPTIMAAL TE GEBRUIKEN
Ik heb een paar handige tips in mijn boek gezet, maar ook in DIT ARTIKEL
Notifucatie:
Ik krijg geen verdiensten van Montana. Mijn enthousiasme is oprecht en mijn artikelen zijn hier ook op gebaseerd. Ik krijg gratis producten toegestuurd voor reviews. Ook mag ik regelmatig apparaten weggeven via winacties en mag zeer hoge kortingsacties geven.

2 Reacties op “Alles wat je wilde weten over de MontAna airfryer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *