BTW omhoog op groente….10 tips om toch voordelig iedere dag groente te eten!

Sinds 2019 betalen we meer voor groente en fruit. We moeten zo’n 3% meer  BTW gaan betalen. Ondanks alle inspanningen van diverse organisaties om deze verhoging op groente en fruit te voorkomen, betalen we anno 2019 grif meer voor ons dagelijkse stronkje broccoli en ons appeltje. Dit lijkt misschoen niet direct zo’n ramp, maar zeker op langere termijn zullen we dit zeker gaan merken in onze portemonnee. Niet alleen groente en fruit gaat fors omhoog, ook andere dagelijkse boodschappen als brood, zuivel en aardappelen gaan in prijs omhoog. Bij elkaar genomen kunnen de dagelijkse boodschappen ( die toch al duur genoeg waren) een zeer prijzige bedoening gaan worden. 

Zeker als je ook nog eens graag kiest voor gezonde voeding. Dit was voor de BTW verhoging al een stuk duurder dan conventionele producten. Het is geen erg fijn idee dat ook deze duurdere producten een stuk duurder zijn geworden. Het wordt ons wel erg lastig gemaakt om gezonder te eten. Enerzijds kun je daar je vraagtekens bij zetten en je afvragen of het geen tegen-aanval is van de voedselindustrie die al het gezonde in voeding als heuse bedreiging kan zien, maar anderzijds lijkt het onvermijdelijk. Alles wordt duurder. De huurprijzen, de prijzen in witgoed…..het lijkt een endleis story.
De grote winkelketens zijn langzaam maar zeker hun prijzen aan het aanpassen. Dit gaat natuurlijk niet slag op stoot. Als we bijvoorbeeld kijken naar een supermarktketen als JUMBO met meer dan 32.000 producten, dan snap je dat dit niet binnen één dag allemaal is aangepast. Daarom zullen we het niet meteen op 1-1-2019 volop gaan merken, maar naarmate het jaar vordert.
Linksom of rechtsom, het blijft echt heel erg vervelend voor de bewuste consument. Alhoewel de ongezonde producten ook zullen stijgen in prijzen zal het voor deze ( steeds groter wordende ) groep mensen lastiger worden. Zeker als je net als ik niet erg veel te besteden hebt. Toch is het gelukkig best mogelijk. HOE DAN????? Lees mijn handige tips.

1) WORD EEN AANBIEDINGEN JUNK

Koopjes…..we zijn er gek op, zelfs de rijkste personen ter wereld houden van koopjes scoren. Veel mensen vinden het teveel gedoe, of gênant, of “ een zielige vertoning” om achter koopjes aan te jagen, maar zeker nu is het meer dan ooit de hoogste tijd geworden om dat alles overboord te gaan gooien. Want het is geen zielige vertoning, het is een zeer SLIMME zet. Iedere week ( en zelfs iedere dag) zijn er ERGENS wel leuke aanbiedingen, kortingsacties enzovoort. Daar moeten we nu extra van gaan profiteren. Maak het je tweede natuur om de koopjes die voor jou relevant zijn, te ontdekken en te gebruiken. Denk hierbij aan:
* Schrijf je in voor zoveel mogelijk nieuwsbrieven van winkels waar jij winkelt. Via nieuwsbrieven krijg jij de laatste verse aanbiedingen in je mailbox en kun je op je gemak kijken wat er voor jou aan aanbiedingen tussen zit
* Geen zin om alle winkels af te lopen? Betrek je omgeving erbij. Vraag je buren bijvoorbeeld om wat voor je mee te brengen in de aanbieding als zij boodschappen gaan doen, en “ return the favour” bij hen. Sommige winkels bezorgen gratis thuis. Of stippel een route, die je in één keer af kunt fietsen ( of rijden) zodat je niet van hot naar her hoeft te pendelen. Maak gebruik van hamsterweken, twee halen/ één betalen aanbiedingen, grootverbruik-verpakkingen in de aanbieding….en is het teveel? Deel het dan met anderen, zodat ook de prijs wel erg aantrekkelijk wordt voor alle partijen.

2) VIND VERSWINKELS IN JE BUURT

Natuurlijk is het makkelijk om alles in één keer mee te nemen in een supermarkt. Daarbij is het vaak ook goedkoper ( groente en fruit) dan in een speciaalzaak. Toch zou je bij al die verswinkels eens kunnen vragen of je aan het eind van een dag de onverkochte voorraden voor een prikkie mag overkopen. Veel verswinkels zijn daar blij mee, omdat ze het anders ook weg moeten gooien. In supermarkten gebeurt dit natuurlijk ook ( met kortingstickets van 35`% bijvoorbeeld) maar in verswinkels kun je grotere hoeveelheden tegelijk inkopen voor weinig. Ga in overleg met de eigenaar en vraag of je wekelijks langs mag komen om wat rest-voorraad op te kopen voor weinig.

3) GEBRUIK JE VRIEZER

Een vriezer is vandaag de dag echt onmisbaar. Je kunt erg veel invriezen en zo voorraden aanmaken. Je kunt bijvoorbeeld groente invriezen en porties maken zodat je maanden vooruit kunt. Heb je geen vriezer? Overweeg dan om er eentje aan te gaan schaffen want op lange termijn zal dit je enorm veel geld schelen. Of kijk in je nabije omgeving of iemand met een vriezer een plakje voor jou over heeft. Je kunt bijna iedere groente wel invriezen, sommigen kort geblancheerd. Door ze in porties in te vriezen heb je altijd goedkope verse groente in huis.

4) KOOP IN HET SEIZOEN

Ieder seizoen kunnen we volop seizoensgebonden groenten inkopen. Deze zijn goedkoper dan dat je groente buiten een seizoen koopt. In een seizoen zijn de groenten niet alleen op hun best, ook zijn ze op hun goedkoopst. DE uitgesproken tijd om ze volop te gaan hamsteren, en in te vriezen ( zie tip 3)

5) KIJK ROND IN JE OMGEVING 

Zelfs in grotere steden als Rotterdam en Amsterdam vinden we boerderijen die hun oogst “ langs de weg” aanbieden of in speciale boederijwinkels. Deze komen steeds meer voor. Dit scheelt sowieso altijd in prijs i.v.m supermarkten en winkels. Ook hier zien we tijdens seizoenen veel aanbod. Kijk eens rond in je omgeving. Dit kan zeker veel geld schelen. Er zijn ook veel mensen met moestuinen. Kijk ook daar eens in het rond, en vraag of je wat kunt overnemen voor een schijntje. Kijk ook eens rond voor mensen met kippen / kippen boerderijen. De verse eitjes mag je daar vaak zelf gaan rapen voor weinig, omdat dit de boeren weer werk scheelt!

6) KOOP AFGEKEURDE “ MISBAKSELS”

Steeds meer supermarkten gaan meedoen in de strijd tegen het weggooien van goed bruikbaar voedsel, wat wordt afgekeurd op uiterlijk. Dat is een superfijne ontwikkeling, maar het zal geen zoden aan de dijk zetten als we dit met mijn allen massaal voorbij lopen. Bovendien is het altijd goedkoper! Dus zijn er “ misbaksel-alternatieven” beschikbaar? Koop deze dan in plaats van de gave varianten.
Kijk ook hier weer goed rond in je omgeving. Veel oogsten gaan bijvoorbeeld “ verloren” omdat ze bijvoorbeeld door hagelschade rare pukkels hebben gekregen. Deze worden steeds vaker via social media ( bijna) gratis aangeboden.

7) GEBRUIK SOCIAL MEDIA

Over social media gesproken: dit is onze nieuwe “ loekie de leeuw” geworden. Er wordt heel veel gepost. Ook bijvoorbeeld verloren gegane oogsten, of vele kortingsacties. Ik doe zelf daar ook mijn uiterste best voor. Zodat iedereen voordelig kan profiteren van een mooi product. Schrijg]=f je in voor nieuwsbrieven van ondernemingen die regelmatig kortingsacties houden. Heb jij je ook al ingeschreven voor mijn wekelijkse nieuwsbrief ? Dit kun je doen door naar mijn homepage te gaan en rechts boven op “ het gratis ebook” te klikken want die krijg je meteen cadeau bij je inschrijving! Als je je inschrijft, mis je geen enkele kortingsactie en heb je prioriteit. Kortom: maak gebruik van je social media kanalen. Zoek ook eens voor uitdoelpunten in je buurt. Er zijn heel veel mensen die gratis onverkoopbaar voedsel ophalen bij ondernemers om ze uit te delen. Zoek eens op Facebook naar zo’n uitdoelpunt in jouw omgeving.

8) KOOP DIEPVRIES GROENTE

Diepvriesgroenten zijn goedkoper dan vers. En als je de goede inkoopt, zijn ze net zo gezond als vers. Belangrijk is, om de varianten te kiezen die geen verdere toevoegingen hebben als conserveermiddelen, suiker en zout. En je kunt het beste varianten kiezen van eigen bodem. Diepvriesgroenten zijn gezond. Sterker: ze kunnen in veel gevallen gezonder zijn dan verse groenten. Verse groenten kunnen bijvoorbeeld door een te lange transport ( vanuit het buitenland) of te lang liggen in de winkels veel van hun voedingswaarden verliezen Als groenten direct van het land worden geblancheerd en ingevroren kan dit veel voedingsstoffen behouden. Het is daarom belangrijk, dat je diepvries-groenten kiest die direct zijn ingevroren. Dus, let erop….:
– …dat er geen andere toevoegingen zijn gedaan. Het moet enkel uit de groente ( n) bestaan
– …dat er meer vocht bij komt kijken wat zorgt voor wat meer “ snotterige” groenten
– …dat de groenten het liefst afkomstig zijn vanuit Nederland. 
-….dat de groenten direct zijn ingevroren

9) GA VOOR LIDL!!!!!!

Ik koop mijn groente voornamelijk bij de LIDL. Deze discounter heeft niet alleen de goedkoopste verse groente , maar ook de beste ( vind ik persoonlijk) en ze zijn ook nog eens zeer ruim gesorteerd. Van koolrapen tot verschillende soorten pompoen, van kokosnoten tot rettich. Lidl werkt zeer seizoensgebonden. Dit wil zeggen dat zij veel groente in een seizoen inkopen en dit tegen fijne prijzen aanbieden. Je kunt dus flink je slag slaan en veel groenten vers invriezen op voorraad. Lidl heeft iedere week erg fijne aanbiedingen. Hou deze in de gaten, want het scheelt je gewoon keiharde euro-knaken! En nee, ik krijg niets betaald voor deze tip. Ik ben oprecht enthousiast.

10) EET MEER / COMBINEER MEER MET PEULVRUCHTEN

Het blijft een beetje het ondergeschoven kindje, maar denk ook aan peulvruchten om iedere dag op je menu te zetten. Peulvruchten zijn enorm veelzijdig, lekker, knetter-gezond en ….knetter-goedkoop, zelfs biologisch. Door iedere dag peulvruchten met groente te gaan combineren ben je minder geld kwijt aan groente terwijl je toch erg lekker en gezond kunt eten., Een beetje van dit en een beetje van dat dus! ???? Meer lezen over peulvruchten? KLIK HIER. 
Hopelijk heb je wat aan deze tips en ga je gewoon lekker verder met het consumeren van groente ( en matig fruit) Want laten we vooral niet benippelen op onze goede gezondheid. Er zijn andere wegen die naar Rome leiden. Sla deze wegen eens in. En ga verstandig met je te besteden bedrag per week om, om zo slim en volwaardig in te kunnen kopen. Het zijn echt geen moeilijke dingen om uit te halen om toch gezond te kunnen eten met weinig budget. Wees inventief, creatief en hou mijn website in de gaten. Ik plaats met grote regelmaat heerlijke recepten die geschikt zijn voor smalle beursjes.
Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke, voedzame groenteslof. Dit kost je nog geen € 2 euro. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 

9 Reacties op “BTW omhoog op groente….10 tips om toch voordelig iedere dag groente te eten!

 1. /Kijk ook eens naar tips om meer te gebruiken van je groentes. Zo gebruik ik tegenwoordig ook de stronken van mijn bloemkool en broccoli. Die snijd ik in kleine blokjes en gaan dan in de soep of mijn pastasaus. Ook gebruik ik veel groente afval om bouillon van te trekken. En ik las gisteren dat je op die manier zelfs uien schillen kunt gebruiken. De resten van mijn groentes bewaar ik in de vriezer tot ik voldoende heb om er bouillon van te trekken.Z o gebruik je in ieder geval je groentes maximaal. Ook van fruit kun je vaak van schillen nog wel iets maken. Van klokhuizen en schillen van appels kun je appelazijn maken bijv.

 2. Kun je alle groentes invriezen en hoe doe je dat het beste? Moet het eerst geblancheerd of gewoon wassen, drogen en in zakje invriezen?
  Bedankt voor de tips!

  • Vrijwel alle groente kan worden ingevroren, sommigen even kort geblancheerd. Je kunt veel terugvinden op internet ( wel of niet blancheren( Warme groet!

 3. De website yenom aakt elke week een handig overzicht van de folderaanbiedingen van een stuk of 15 supermarkten. Klik de winkels bij jou in de buurt aan en je weet waar je moet zijn. De aanbiedingen zijn geclusterd per categorie. Dus je ziet ook dat de bloemkool bij winkel c het goedkoopst is. Standaard lage prijzen staan er helaas niet in. Maar dit is al heel handig. Scheelt hetzelf uitpluizen van de folders.

 4. Lieve Monique,

  Allereerst hartelijk dank voor al die fijne nieuwsbrieven waar ieder zijn voordeel mee kan doen.

  In de week van 23 to 29 januari is de Royal Green extra virgin coconut Cream met 40% korting (tel uit je winst)

  Fijn weekend!
  Joke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *