Natuurlijke parfums….hoe natuurlijk zijn ze? Plus een grote natuurlijke parfumtest!

Ik hou ervan: parfum. Om even meteen duidelijk te zijn, hou ik niet van “ hoofdpijn-geuren” zoals ik ze zelf noem. Ik ben erg van de fris-zoete geuren. Niets is zo persoonlijk als parfum. En daarom is een test best moeilijk. Ik ga dan toch het meest uit van mijn eigen voorkeuren, die lang niet bij iedereen hetzelfde is.

Toch heb ik besloten, om deze test te gaan doen. Waarom? Omdat ik ontzettend veel vragen krijg over “ meukvrije parfum” ( natuurlijke parfums). Heel veel mensen vragen zich af of een zogeheten natuurlijk parfum beter is dan conventionele. En of deze geschikt zijn voor hun huidtype. Of zijn ze geschikt voor veganisten? Wat zijn de verschillen?
Ik ben in de wereld van natuurlijke parfums gedoken.
Zelf gebruik ik al jarenlang “ mijn geurtje”. Iedereen lijkt zo zijn eigen favoriete geuren te hebben. Jaren geleden was “ mijn geurtje” de COOL WATER van Davidoff. Daar kon ik geen genoeg van krijgen. Nu vraag ik mij werkelijk af waarom ik vroeger deze geur zo lekker vond. Blijkbaar verandert je geur-voorkeur ook naarmate je ouder wordt. Afijn, voor zo’n vijf jaar is de VANILLERY van het merk LUSH mijn topper. Sinds ik deze geur heb ontdekt staat ie bij mij bovenaan. Het is een heerlijk  ( bijna) natuurlijk parfum, met een subtiele geur die lang blijft zitten. Niet goedkoop nee. ( € 39 euro flesje) maar het is een pure luxe verwennerij. Ik vraag deze parfum altijd voor mijn verjaardag of voor kerst ???? Naast deze Vanillery van LUSH ben ik ook erg gecharmeerd van hun DIRTY geur.

WAT IS PARFUM PRECIES?

Laten we eens beginnen bij het begin, en dat is: wat is parfum nu eigenlijk precies?  is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur die ervoor zorgt dat een product aangenaam ruikt. Parfum zit in veel schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere persoonlijke verzorgingsproducten zoals zeep en zonnebrand.Een parfum is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen kunnen uit bijvoorbeeld kruiden en specerijen gehaald worden. Of etherische oliën die gewonnen worden uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische  heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof zuiverder is dan de natuurlijke vorm.
Op het etiket van een product kun je lezen of er parfum in zit. Soms staat er ‘parfum’ en soms ‘’. De term ‘aroma’ wordt meer gebruikt om smaken aan te duiden, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, dranken en hoestdrankjes. Aroma’s worden door producenten gebruikt om producten die je eet lekkerder te laten ruiken of smaken

 die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten  zijn bij . De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er parfum in zit waarvan bekend is dat deze allergische reacties kan veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn benzyl  en geraniol. Verzorgings- en cosmeticaproducten speciaal gemaakt voor kinderen bevatten steeds vaker parfum. Speciale producten voor kinderen zijn bijvoorbeeld babyshampoo, baby-lotion, kinderzonnebrand en schmink. Gebruik je liever geen parfum, dan zijn er parfum-vrije alternatieven op de markt.

VERSCHILLENDE TYPEN PARFUM
Het ene flesje parfum is echter het andere niet. Er bestaan namelijk verschillende typen. Ieder type heeft zo zijn geurbestanddeel. Een overzichtje:
* PARFUM / EXTRACT : heeft 20-40 % geurbestanddelen
* EAU DE PARFUM: heeft 10-15% geurbestanddelen
* EAU DE TOILETTE :  heeft 5-10% geurbestanddelen
* EAU DE COLOGNE: heeft 2-5% geurbestanddelen
EAU DE SOLIDE : heeft circa 1% geurbestanddelen
Een mengsel bestaande uit 80 tot 95% alcohol en water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geurbestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, de neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door nog verdampende oplosmiddelen.
Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere bestanddelen lang op de huid blijven, ruikt een parfum niet telkens hetzelfde; net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.
Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten “noten” Deze zijn:
 • Topnoten (bovennoten, hoofdnoten, tête) zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. De bovennoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrusgeuren.
 • Hartnoten (middennoten, cœur) zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum.
 • Basisnoten (grondnoten, fond) zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

NATUURLIJKE PARFUMS VERSUS CONVENTIONELE

Goed. 
Het grootste verschil tussen een natuurlijk parfum en een conventionele zit hem dus in de ( geur) bestanddelen en basisgrondstoffen. In mijn zoektocht kwam ik erg veel verschillende varianten tegen op “ natuurlijk parfum”. Het is eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als met voeding. Ook daarin zien we dat 100%  natuurlijk erg ruim wordt genomen. Geuren van cosmetische producten zijn vaak te herkennen met de neus. Maar zodra je wilt kijken wat voor een parfum het is wat toegevoegd is, kan dit echter niet. In de wet staat namelijk dat je alleen de term parfum of fragrance op de verpakking hoeft te zetten. Daarom is het moeilijk na te gaan wat voor een stof het is of waar het vandaan komt.Er zijn wel een aantal fabrikanten die dit wel netjes vermelden, en dit zijn dan meestal de fabrikanten die bijvoorbeeld 100 % puur en biologisch werken.
Conventionele parfums worden samengesteld uit synthetische geurstoffen. Anders gezegd gaat dit om een verzameling chemicaliën die zodanig gecombineerd worden dat onze hersenen ervoor gaan zorgen dat we deze geuren als aangenaam ervaren. Vroeger werden parfums nog op natuurlijke manieren geproduceerd ( via distilleer) maar tegenwoordig komt alles uit de fabriek. De synthetische stoffen bootsen de natuurlijke geuren na.
Langere tijd leek er geen plek meer voor natuurlijke parfums, maar dankzij de gezonde trends zien we de natuurlijke parfums weer opduiken. Conventionele parfums zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. Niet voor ons lichaam, ook niet voor de huid. De synthetische parfums bevatten in  werkelijkheid een cocktail van gevaarlijke neurotoxische chemicaliën op. Tegenwoordig bestaat zelfs 95% van de parfums uit petrochemicaliën. Dit zijn gevaarlijke chemicaliën die uit petroleum gehaald zijn.
Deze gevaarlijke chemicaliën kunnen ook kankerverwekkend zijn. Maar je kunt er vooral erg vage klachten door krijgen zoals:
– onverklaarbare hoofdpijnen / hoofdpijn-aanvallen
– duizeligheid
– tal van allergische reacties / rare uitslag
– hoesten
– verkleuringen van de huid
– huid irritaties
– braken
Vaak worden dit soort klachten niet in verband gebracht met het parfum wat wordt gedragen. Door de neurotoxicologische stoffen kan parfum ook het centrale zenuwstelsel aantasten. Symptomen daarvan zijn depressie, overactiviteit, geprikkeldheid of andere stoornissen in het gedrag. Ook kun je last hebben van geheugenverlies, gevoelloosheid in het gezicht, een wazig gezichtsveld, pijn in de nek en pijn in de ruggengraat
In 2002 iheeft er een grootschalig onderzoek plaatsgevonden waarin 72 populaire en bekende parfums ( ook geparfumeerde producten) zijn getest. Er werd in het bijzonder gekeken naar de aanwezigheid van de zeer gevaarlijke stof PHALATES. Men vermoedt dat deze stof hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkigen en aantastingen van de mannelijke reproductieorganen kan veroorzaken. In 52 van de 72 producten werd deze stof aangetroffen. Opvallend was dat alle geteste parfums deze stof bevatten.

Het is heel moeilijk om controle op het gebruik van verboden stoffen uit te voeren. De parfumbranche hanteert een handelsgeheim; fabrikanten willen niet de exacte samenstelling van hun parfums op het etiket vermelden en zo proberen ze de unieke geur te beschermen.In 2016 kwam opnieuw uit studies aan het licht dat er nog altijd erg veel Phalates in parfums voorkwam. Deze studie maakt het zelfs zorgwekkend en alarmerend.

De grote parfummerken staan toch iets meer onder druk dan de fabrikanten die goedkope parfums produceren. Overigens is de kans groot dat de eisen aan parfums die in het buitenland gesteld worden, nogal kunnen verschillen. Het is mogelijk dat bepaalde stoffen die in Europa verboden zijn, in Turkije wel gebruikt mogen worden. Kijk dus uit met het kopen van parfum (met name namaakparfum) in het buitenland. Dat geldt ook voor de goedkope, onbekende namaak- of merkloze parfums in Nederland. Men vermoedt dat deze parfums vaker gevaarlijke stoffen bevat dan de duurdere parfums van de grote merken, maar ook deze zijn absoluut niet heilig.
Wil je voor het meest veilige gaan, dan zijn de natuurlijke parfums de oplossing. Maar….ook hierin zijn er dus best veel verschillen en kunnen “ 100% natuurlijke” parfums ook veel synthetische vulstoffen bevatten. Wat wel vaak het geval is, is dat een natuurlijk parfum aan meer eisen moet voldoen waardoor de meuk in deze parfums altijd minder zal zijn dan conventionele.
Wat we vaak tegenkomen in natuurlijke parfums zijn bijvoorbeeld biologische, pure en inderdaad natuurlijke alternatieven o[ chemische hulpstoffen. Zo is daar bijvoorbeeld BENZYL ALCOHOL. Chemisch gemaakt is dit een  een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Het is een derivaat uit onder meer petroleum en coal tar. Het zit in parfum, cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, vaseline lotion, deodorant, wasverzachter. Het is irriterend voor het bovenste gedeelte van de luchtwegen en kan veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, daling van de bloeddruk. Tevens onderdrukt het het CZS* en het kan in ernstige gevallen dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Maar…is ook een natuurlijke vorm van benzyl benzoate op de markt, onttrokken uit etherische olie. Deze benzyl alcohol wordt dus veel in natuurlijke parfums gebruikt. Het kan vreselijk verwarrend zijn. omdat de benaming hetzelfde blijft en de fabrikant niet altijd aangeeft dat het gaat om een natuurlijke vorm. In natuurlijke parfums heb je uiteraard wel de beste papieren. Ook kan de prijs een graadmeter zijn. ECHT natuurlijke parfums zijn over het algemeen duurder. Maar ook hier blijft het lastig, omdat de grotere merken ook hun prijzen durven te vragen ( voor hun naambekendheid bijvoorbeeld) 

HOE WORDT PARFUM GEMAAKT?

Ik vond een heel mooi, uitgebreid en informatief artikel, die haarfijn uitlegt hoe parfum wordt gemaakt. De moeite waard om te lezen! KLIK HIER om naar het artikel te gaan.
 

HOE GEBRUIK JE PARFUM HET BESTE?

Ik kan zeer ontoepasselijk worden als ik iemand parfum  all over op zie spuiten, dit in niet al te geringe hoeveelheden. Dit is echt zo zonde en nutteloos bovendien omdat het meeste vervliegt. Parfum is bedoeld als vaag geur-accent, zo vaag dat het vraagt om meer. Het is zeker niet de bedoeling om jezelf in een allesoverheersende wolk van parfum te hullen. Zelf wen je aan de geur en na een tijdje ruik je het niet of nauwelijks meer. Bovendien kies je voor jezelf een geur die jij lekker vindt, maar anderen kunnen de geur misschien wel eens minder prettig vinden en zich er zelfs aan storen.
Hoe breng je het dan het beste aan?
Parfum breng je aan op een schone, droge huid. Een parfum blijft het langst goed ruiken op een niet te droge huid. Bij een wat vettere huid mengt de parfum zich met de huidvetten en hecht zich daardoor beter aan de huid. Heb je een droge huid dan kun je wat bodylotion aanbrengen want gehydrateerde huid houdt de parfum en geur langer vast.
Parfum breng je aan op plaatsen waar je je hartslag aan de oppervlakte kunt zien of voelen. Dus je polsen, de binnenkant van je ellebogen, je knieholten, het kuiltje van je keel en je decolleté. Kies een paar van deze punten, niet allemaal. 

Houd het flesje op zo’n 15 tot 20 cm van de huid. De parfum wordt dan mooi verdeeld over een iets groter oppervlakte van de huid.Een andere, subtiele manier is om de parfum voor je in de lucht te spuiten en er dan door heen te lopen.

Spuit parfum niet direct op je kleding want het kan vlekken veroorzaken. Bovendien kunnen stoffen verschillend reageren met de geur. Spuit het ook niet rechtstreeks in je haar. De reactie met haarproducten kan de geur veranderen, en het haar uitdrogen. Geef de parfum de tijd om goed in de huid te trekken. Trek dus  na het aanbrengen van de parfum niet meteen je kleding aan. Je kleding zal een deel van de parfum absorberen voor het goed in de huid is getrokken.
 

ZEER PERSOONLIJK

Parfum dragen is iets persoonlijks. Iedereen heeft immers zo zijn eigen geur-voorkeuren. Zo hou ik van lichtere geuren, frisse noten en niet te zwaar. Ik krijg hoofdpijn van zware geuren. Mijn moeder houdt juist weer erg van zware geuren. Geuren zijn zeer persoonlijk, omdat het iets van jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Je zult ook vast wel eens een indruk hebben gekregen van een vreemde door zijn of haar parfum te ruiken. Daarom is parfum ook een zeer belangrijke schakel in de sociale wereld. We kennen de vele reclames waarin we mensen een halve fles op zien spuiten als zij een afspraakje hebben. We willen allemaal erg graag lekker ruiken, omdat we dan aardig en aantrekkelijk worden gevonden.
Omdat parfum zo persoonlijk is, is een test vrij lastig. Want daarin wordt uit gegaan van mijn persoonlijke geur-voorkeuren. Toch ga ik deze test doen, omdat ik het belangrijk vind dat deze natuurlijke parfums onder de loep worden gelegd. Ik heb twee webwinkels benaderd, www.biggreensmile.nl en www.sobiomooi.nl Zij zijn zeer attent ingegaan op mijn verzoek of ik een aantal natuurlijke parfums mocht gaan testen. Ik kreeg een aantal  parfums gratis toegestuurd voor deze test. Er zijn géén commerciële doeleinden aan verbonden, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via kortingsacties. Deze test is onafhankelijk gedaan, en beoordeeld op mijn eigen ervaringen.
HOE WERKT DE TEST?
Ik ga ieder parfum beoordelen op de volgende punten:
– verpakking en prijs
– het gehalte aan natuurlijkheid
– geur
– hoe lang blijft het ruiken?
– voor en nadelen
– geschikt voor veganisten of niet
– mijn eindoordeel
Ieder parfum zal ik 24 uur dragen. Ik breng ieder parfum aan op dezelfde plekken: mijn polsen en mijn nek. Ik beoordeel de geur en de sterkte. Ik vraag bij ieder parfum een ander persoon hoe de parfum bij mij ruikt. Nogmaals wil ik benadrukken dat parfum persoonlijk is. Ook de huid ( PH waarde) en lichaamswarmte is van invloed.
VANILLERY – LUSH ( Parfum, 30 ml € 39.00)
Dit is al jaren “ mijn geurtje”. Ik heb nooit echt naar de ingrediënten gekeken, omdat ik een soort van raar “ blind” vertrouwen heb in het merk LUSH. De kracht van een merk. Ik ben dat toch eens gaan doen. Want hoe vegan is deze parfum eigenlijk? Wel, het is gelukkig vegan. Maar er zitten wel wat synthetische stofjes in, alhoewel deze wel als “ veilige synthetische stoffen” worden vermeld. Er zitten in totaal drie synthetische stoffen in. De rest is natuurlijk. Ook wordt deze parfum met de hand gemengd en wordt er gebruik gemaakt van fair trade ingrediënten, en “ de beste etherische oliën”. Waar ik nogal van schrok was het ingrediënt DRF ALCOHOL, waar deze parfum voor het grootste deel uit bestaat. Een rondje google leverde mij vooral het woord “ brandspiritus” op! ????  WTF? Gelukkig kon de informatie van LUSH mij geruststellen. Het gaat hier om een natuurlijk alcohol wat is gemaakt van bieten. Dit is 100% veilig verklaard voor de huid. Omdat het heel gevaarlijk is voor de gezondheid om alcohol te drinken in pure hoge concentratie en ook omdat alcoholhandel zwaar belast is, moet alcohol in de cosmetische industrie worden gedenatureerd om niet geschikt te zijn om geconsumeerd te worden. Het ethanolmolecuul is niet veranderd, maar stoffen worden toegevoegd om het ondrinkbaar te maken. Het parfum bestaat uit 23 ingrediënten Best veel.
VERPAKKING: glas, met spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID : niet erg gunstig, met drie synthetische stoffen.
GEUR: hemels ????
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? dat vind ik dus het fijne van dit parfum. Het blijft echt heel lang ruiken. Ik ruik het de volgende dag vaak nog.
VOOR / NADELEN: nadeel is dat je het moeilijk kunt kopen. Alleen in LUSH filialen, op internet is het ook erg moeilijk bestelbaar. Ik koop mijn parfum dan ook in de winkel.Voordeel is dat je er weinig van nodig hebt, het is een vrij krachtig parfum.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN: ja
EINDOORDEEL: ondanks de drie synthetische stoffen in dit parfum zal het echt mijn favoriet blijven. Ik vind de geur ronduit hemels.
 
 
ACORELLE ABSOLU EAU DE PARFUMS EDP ( eau de parfum, 50 ml, €19,99 www.biggreensmile.nl)
Deze parfums zijn gemaakt op basis van biologische ingrediënten. Alle ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong, dus ook de alcohol. Verder bevatten ze veel essentiële oliën en zijn bijna biologisch. De parfums bevatten meerdere ( natuurlijke) alcoholen als benzol-alcohol. Ik heb de volgende geuren getest:
 
BAMBOO LOTUS
ABSOLU TIARE
WHITE ORCHILD
JARDIN DES TRES
 
Het gaat dus om eau de parfums. Eerder heb je kunnen lezen, dat deze bestaan uit 10-15% geurbestanddelen. Dit betekent dat de geur sneller vervliegt dan een parfum extract. Opmerkelijk bij deze parfums is dat ze bijna geheel bestaan uit natuurlijke, biologische ingrediënten.
 
VERPAKKING: glas, met spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100% natuurlijk, 92 % van biologische komaf
GEUREN: : goede frisse geuren.
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? Dat valt tegen: ongeveer 3 uurtjes, gemiddeld. Alleen de Bamboo lotus geur bleef wat langer bij mij hangen.
VOOR / NADELEN: geen nadelen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN: ja
EINDOORDEEL: fijne parfums voor iedere dag. Het is jammer dat het niet heel lang blijft ruiken. Maar het gaat dan ook om eau de parfum en geen pure. Dit heeft veel minder geur-kracht. Voor een natuurlijk parfum vind ik deze parfums echt super-geweldig. En fijn geprijsd.
 
WALDEN NATURAL PERFUME A LITTLE STARDUST ( parfum olie, roller, 10 ml, , € 17.95, www.solobiomooi.nl)
Het alcohol in dit parfum is gemaakt van graan. Het is geheel gemaakt van etherische oliën van planten en bloemen. Er komt ook in dit parfum dus geen synthetische meuk voor. De topnoten zijn opgebouwd uit koffie en iris, de hartnoten bestaan uit Ylang Ylang en iris, de basisnoten bestaan uit amyris, labdanum, tonkaboom, en vanille. Het merk werkt volgens eeuwenoude tradities en hecht veel waarde aan duurzaamheid en diervriendelijkheid. Het parfum is daarom uitermate geschikt voor veganisten. Het bevat geen hormoon-verstorende stoffen. Deze parfums worden handmatig geproduceerd. Het is zelfs veilig te gebruiken tijdens een zwangerschap.
 
 
VERPAKKING: buisje met roller
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100%, echt puur
GEUR:echt heerlijk. Zeer lichte geuren, zeer subtiel. Neigt naar kruidig. 
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? ongeveer  5 uur, dus best lang!
VOOR / NADELEN: ik vind een roller nooit echt fijn in gebruik. Het heeft dan ook mijn voorkeur niet, maar anderzijds is het wel enorm handig om mee te nemen.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ; ja
EINDOORDEEL: Ontzettend fijn parfum. Niet overheersend, subtiel, en het mooiste: het is echt 100% natuurlijk gebleven. Topper! Dit parfum geeft mij echt een prettig gevoel.
 
PACIFICA FRENCH LILAC PARFUM SPRAY ( parfum. 28 ml, € 26,25, www.biggreensmile.nl)
Dit merk [produceert unisex parfums, dus je partner kan deze parfums ook gebruiken ???? Het werkt eveneens met alcohol wat is gemaakt van graan. Daarnaast komen we in dit parfum een synthetisch stofje tegen, die net als bij LUSH wel 100% veilig wordt gekenmerkt. Verder bestaat het uit essentiële oliën. Het bevat een Franse mix van sering,. magnolia, Ylan Lang, vanillebloesem, hyacint en nectarine.
 
VERPAKKING: superleuk glazen flesje, spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: niet 100 maar 99%
GEUR:Lekker, niet overheersend, geen walm-lucht. Ik vind deze geur echt geweldig.
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? Super.lang. Ik rook het de volgende dag nog.
VOOR/ NADELEN: geen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN : ja
EINDOORDEEL:Een ontzettend fijn parfum voor dagelijks gebruik. Het is uitermate geschikt voor mensen die graag een heerlijke “zweem”aan geur willen , deze geur “hangt”erg fijn om je heen.
 
BALM BALM PERFUME BERGAMOT ( parfum, 33 ml, € 29,00 , www.solobiomooi.nl )
Ook dit parfum is op basis van een graan alcohol gemaakt, en bevat verder geen rare synthetische stoffen. Dit parfum heeft als basisgeur bergamot. Het bergamot in dit parfum is afkomstig uit Italië. Het parfum is 100% natuurlijk. En bevat gecertificeerde biologische ingrediënten En het zijn er in totaal maart zes. Dit is een goed voorbeeld van een 100% puur, zuiver, biologisch parfum. Zonder fratsen.
 
VERPAKKING: heel lief en leuk flesje, spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: puur, 100% natuurlijk
GEUR: ik moest in het begin even wennen, hij wordt prettiger naarmate hij op de huid zit
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? Dat viel een beetje tegen, het werd door vriendlief zo’n 3 uur na het opspuiten geroken
VOOR / NADELEN: geen nadelen, groot voordeel is de puurheid
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN: ja
EINDOORDEEL: dit is weer zo’n heerlijk parfum voor dagelijks gebruik. Geen overheersende “hoofdpijn”geur, maar juist een zeer aangename geur voor anderen. Vriendlief vond het erg prettig ruiken.
 
 
GRANADA PARFUME FLORASCENT ( parfum, 15 ml, € 24,95 , gekocht in de biowinkel)
Deze kocht ik in mijn biowinkel. Het gaat om een Spaans parfum, met biologische ingrediënten. De topnoten zijn sinaasappelbloesem en jasmijn, de hartnoten tuberoos en Spaanse nardo, en de basisnoten zijn tolu en vanille.
Het alcohol wat hierin is gebruikt is wel van biologische komaf, maar het is onduidelijk of het om een natuurlijke vorm gaat. Verder zit in dit parfum erg veel andere alcoholen als benzyl en Cinnamyl. Het bevat in totaal 17 ingrediënten. Dit parfum is een goed voorbeeld van de diversiteit in “100% natuurlijk). Het is in dit geval wel biologisch, maar het zegt verder niets over de natuurlijkheid. Echter is het flink aan de prijs.
 
VERPAKKING: klein mooi glazen flesje, spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: slecht, ook niet op te vragen of terug te vinden
GEUR: lekker, beetje kruidig, met frisse vleugjes
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? zo’n vijf-zes uur na opbrengen
VOOR / NADELEN: lastig om te achterhalen hoe natuurlijk deze parfum is. Vrij veel gebruik gemaakt van alcoholen.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN: twijfelgeval, omdat de natuurlijkheid van deze parfum erg vaag en onduidelijk is.
EINDOORDEEL: lekkere geur, maar voor mij geen blijver. Daarnaast vind ik de samenstelling te twijfelachtig.
 
 
PACIFICA SANDELWOOD PARFUMSPRAY ( parfum, 28 ml, € 26,25 , www.biggreensmile.nl )
Ook deze geur van het merk Pacifica kan unisex worden gebruikt. en is gemaakt uit een graan-alcohol. Sandelhout is een zeer warme, kruidige geur. In dit parfum wordt deze geur gecombineerd met zoete en frisse noten. Het sandelhout is afkomstig uit India. Zoete mandarijn en sinaasappel zijn de volgende hoofdgeuren in dit parfum. In deze variant vinden we geen synthetische ellende, de parfum is dus echt puur.
 
VERPAKKING: ik vind de flesjes van dit merk echt ontzettend leuk, spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100 % puur
GEUR: hij is iets zwaarder dan ik gewoon ben, maar niet té zwaar. Fijne geur. Misschien raar…maar deze geur doet mij denken aan mijn Surinaamse kennis ???? Het is een geur die ik erg vaak ruik bij Surinaamse mensen.
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? Ook deze geur blijft zeker 5-6 uur geuren op de huid.
VOOR / NADELEN : geen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN : ja
EINDOORDEEL: ik moet zeggen dat de parfums van dit merk mij zeer goed bevallen. Fijne geuren, puur, en blijft vrij lang geuren. Top!
 
PACIFICA MALIBU LEMON BLOSSOM ROLL ON  PARFUM ( parfum, 10 ml, € 16,50 www.biggreensmile.nl )
Ook deze roll-on parfum bestaat zo’n beetje uit één zelfde samenstellingen als de andere parfums van Pacifica. Ook dit parfum is 100% puur gebleven. En ook hier komen we alcohol uit graan tegen. De geur….WAUW! ???? Dat is helemaal “ mijn geur” . Het bevat onder andere citroen bloesem, Litsea Cubeba, frisse kruiden en engelentrompet. Frisse en sprankelende deurnoten dus.
VERPAKKING: buisje , roller
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100  % puur
GEUR: Echt super! Ik was meteen verkocht!
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? Dat is dan wel weer een tegenvaller….het geurt niet echt goed en blijft ook niet erg lang hangen.
VOOR / NADELEN : tja, die roller…ik vind het niets…voor mij dus een nadeel
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN : ja
EINDOORDEEL: ik ben verliefd op deze geur. Jammer dat het  niet superlang blijft hangen op mijn huid, maar dat kan voor jou uiteraard weer anders uitpakken.
Een andere roller is de INDIAN COCONUT NECTAR geur. En ook deze geur is werkelijk fantastisch. Dat is niet zo vreemd te noemen, want het bevat veel van mijn favoriete geuren als kokos en vanille. Qua samenstelling hetzelfde verhaal als de andere roller, alleen andere geuren. De prijs en inhoud zijn ook hetzelfde.
VERPAKKING: buisje, roller
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100 & puur
GEUR: oooh ook weer zo verrukkelijk!  Niet overheersend.
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN?  Hoera, deze blijft wel langer ruiken! Vriendlief rok mij na 5 uur nog!!!!!!!!!
VOOR / NADELEN : jaja..de roller hé?
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN : ja
EINDOORDEEL: kijk, hier word ik erg blij van. Heerlijke geur, ruikt lang, en redelijk geprijsd.
 WALDEN NATURAL PERFUME SPRAY “ SEE THE MOONLIGHT” ( parfum-spray, 15 ml, € 29,95  www.solobiomooi.nl )
Ook deze geur van het merk WALDEN is 100% natuurlijk, is handmatig gemaakt volgens een oud recept, is gebaseerd op pure etherische oliën en zacht graan-alcohol, en bevat geen synthetische ellende wat de hormonen kunnen verstoren.
De topnoten zijn bergamot, de hartnoten roos en Jasmijn, en de basisnoten bestaan uit sandelhout en Ambretta-zaad.
VERPAKKING: een zogenoemde “ purse-flacon” wat wil zeggen dat het geschikt is om in je tas mee te nemen. Spray flacon
GEHALTE AAN NATUURLIJKHEID: 100% puur, zuivere ingrediënten
GEUR: ooooh! FANTASIC! ???? Dit is weer zo’n geur waar ik verliefd op kan worden. Zeer subtiel, lekker fris maar niet té, geweldige zweem.
HOE LANG BLIJFT HET RUIKEN? vrij lang, zo’n 5 uur. Vriendlief vond deze geur echt heel lekker op mij ruiken.
VOOR / NADELEN : geen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN : ja
EINDOORDEEL: Deze behoort absoluut tot mijn favorieten. Heerlijk om dagelijks te gebruiken.

DE UITSLAG

Het was een enorme uitdaging, deze test. Het is best persoonlijk, en daarom flink lastig, maar ik vind dat ik best een goede test heb weten neer te zetten. Ik heb uit deze test twee varianten die er wat mij betreft met kop en schouders boven uit springen en dat zijn:
de PACIFICA MALIBU LEMON roller
Absolute heerlijke geur. Geeft een oppeppend effect. Wat wel jammer is, is dat de geur bij mij op mijn huid niet lang blijft hangen.
de WALDEN SEE THE MOONLIGHT PARFUM SPRAY
Geweldige geur, blijft lang ruiken op mijn huid, pure parfum.
Deze parfums worden op de voet gevolgd door de andere PACIFICA parfums. Dit merk is absoluut een aanrader. Vrijwel 100% natuurlijk, en geen agressieve stoffen. Deze parfums kun je ook op kinderen spuiten. Heerlijke geurcombinaties.
De AORELLE waren iets minder, omdat het om een eau de parfum gaat. De geur vervliegt daarom vrij snel. Verder perfecte natuurlijke parfums, zeker geschikt voor iedere dag te dragen. De geuren zijn licht en niet zwaar ” zwemend” om je heen.
De WALDEN  parfums vind ik werkelijk fantastisch, zeker in samenstelling.  Ook kind-vriendelijk en zelfs geschikt voor zwangeren.
De zelf gekochte parfums ( Lush en Granda) dan. De LUSH is en blijft sowieso mijn favoriete geurtje maar heeft dankzij deze test pittige concurrentie gekregen! De Granada parfum was voor mij een ” one-time-event”.  Het is mij allemaal wat te vaag.

Enkele tips:

 • Koop je natuurlijke parfums bij hoog aangeschreven ( web) winkels. Vraag om deskundig advies. En controleer altijd zelf de ingrediënten.
 • Probeer een parfum uit op de binnenkant van je polsen. Laat de parfum 10 minuten “uitwaaien ” zodat alle noten aan bod zijn gekomen
 • Gebruik nooit teveel. Het is naast zonde ook vluchtig. En je kunt snel een wandelende fles WC Eend worden.
 • Gebruik voor overdag geen zware geuren. Zeker in sociale kringen en op de arbeidsmarkt kunnen zware geuren als zeer storend worden ervaren. Geeft ook geen al te beste indruk.
 • Hoe natuurlijk een parfum ook is, je kunt er ook overgevoeligheids-reacties van krijgen. Pure oliën kunnen bijvoorbeeld irriterend zijn.
 • Koop betrouwbare merken. Vage merken kunnen agressieve stoffen bevatten. Een goed betrouwbaar merk heeft geen geheimen en zal ook niet moeilijk doen over certificeringen.

 

 

 

Bij deze wil ik www.biggreensmile.nl en www.solobiomooi.nl hartelijk danken voor hun attente bijdrage aan dit artikel!

8 Reacties op “Natuurlijke parfums….hoe natuurlijk zijn ze? Plus een grote natuurlijke parfumtest!

 1. Een zeer leerrijk en interessant artikel. De meeste geurtjes zou je wel willen uitproberen.
  En wat een mooie foto van je. Proficiat.

 2. Monique wat heb je weer een bere interessant artikel geschreven. Heel erg bedankt.

 3. Qua huudreacties: ik heb ook een zeer gevoelige huid en spuit parfum al Járen gewoon op m’n kleren! Waarom zou dat perse op je huid moeten?

 4. En…wat versta je onder “zware geuren”? Ik heb een paar favorieten, geen idee of ze “zwaar” zijn… (van Yves Rocher)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *