OOT granola…..net zo goed en lekker als homemade granola ???

Granola…..wij Nederlanders zijn er dol op. Dat granola als “  niet al te gezond  “ kan worden beschouwd, vertel ik in DIT ARTIKEL. Het is de reden, waarom ik het altijd ZELF MAAK, als ik er zin in heb. Ik ontvang regelmatig aanbiedingen om wat soorten / merken granola te testen, maar bijna altijd sla ik het aanbod af, om de simpele reden, dat de granola’s vol zitten met o.a suikers. Wat logisch is, omdat je granola in principe niet zonder een suiker-soort zo knapperig en krokant krijgt. Toch is het wel mogelijk, en zie je zo nu en dan wel iets voorbij komen in het aanbod waarvan je dan toch iets meer wilt weten. Dat gebeurde onlangs met het merk OOT. Ik werd benaderd door Valentine van der Lande, de bedenkster van deze OOT granola’s. Haar mail was oprecht en ik voelde vrijwel meteen dat deze dame echt veel liefde in haar merk stopt. Toch was ik aanvankelijk niet zo enthousiast omdat ik vluchtig bekeken enkel weer granola’s tegenkwam op de website, wat vol zat met suikers als kokosbloesem-suiker, ahornsiropen en agave siropen. Toch gaf Valentine niet zo snel op, en bracht mij op de hoogte van haar granola’s die wel geheel zonder suikers werden gemaakt. Dat trok mijn aandacht en ik besloot uiteindelijk, om deze soorten wel eens te gaan bestuderen en testen. 

HET OOT VERHAAL

Ook OOT heeft een story-telling. In 2015 bedacht Valentine, om wat echt oprechte gezondere granola’s te gaan ontwikkelen. Ze is erg gek op granola, maar baalde er zo van dat deze niet zo gezond zijn als ze lijken. Ze vond het tijd worden voor een “oprechte” granola, wat zo’n beetje het handelsmerk is geworden. Na dit plan, volgde er twee lange jaren aan ontwikkelen. Ze bezoekt voedingswetenschappers, spreekt met chefkoks, en bezoekt bakkers en experts. Ook wordt goed nagedacht over de verpakkingen en een beter bezorgmodel, omdat die onhandige pakken uit supermarkten ook niet heel erg ideaal zijn. In 2018 komt alles uiteindelijk bij elkaar en is OOT geboren, een Nederlands merk. De granola’s van OOT moeten tenminste aan wat standaarden voldoen :

– ze moeten tenminste bestaan uit 30% noten, pitten en zaden

– ze moeten bestaan uit tenminste 11% eiwitten

– ze moeten bestaan uit tenminste 5% voedingsvezels

– ze moeten bestaan uit minder dan 10% natuurlijke suikers

Dat laatste, daar trek ik persoonlijk mijn wenkbrauwen bij op, omdat natuurlijke suiker-alternatieven niets zegt over de uiteindelijke voedingswaarden. Suiker blijft suiker, of het nu gaat om het gebruikte kokosbloesemsuiker, of de ahorn / agave stropen. Wat niet wegneemt overigens, dat het wel prettig is dat het suikergehalte niet boven de 10% uitkomt, wat toch aanzienlijk scheelt t.o.v conventionele granola’s. De granola’s zijn biologisch. Ook dat kan voor velen een pluspunt zijn. Voor mij in elk geval.Iedere week worden de granola’s gebakken op stalen platen in een, volgens Valentine, traditionele hete-lucht-oven. Geen idee eigenlijk wat het verschil nu is t.o.v huidige hete-lucht-ovens, ik zie daar geen meerwaarde in. En vind dit eigenlijk een beetje marketing-talk, wat totaal niet nodig is. Want het product spreekt al meer dan genoeg voor zichzelf.

Het bakken vindt plaats bij een bakker in Brabant. Door dit directe distributie-model heeft het veel minder impact op het milieu. Het scheelt o.a minder transportatie, ruimte in winkels en de afval die daar uit voorkomt. Het blijft allemaal dicht bij huis, iets wat ik persoonlijk erg kan waarderen.  Daarnaast worden de grondstoffen zo dichtbij mogelijk gehaald. Zo wordt de biologische haver gehaald uit de Flevopolder. ❤️ it.

OOT is ( nog ) niet zo groot, en heeft op dit moment acht soorten :

– CRUNCHY NUTS

– CACAO BOEKWEIT

– PALEO MIX

– PUMPKIN SPICE

– LEMON POPPY SEED

En de suikervrije soorten :

– KETO GRANOLA

– KOFFIE KETO GRANOLA

– CHIA SPICE

Deze ben ik gaan testen. Deze soorten bevatten dus geen toegevoegde suikers in de vorm van ‘ natuurlijke” suikers als ahorn / agave en kokosbloesemsuiker, waar de andere soorten wel mee zijn bewerkt. Toch wordt er wel gezorgd voor zoet-smakende alternatieven als gevriesdroogde AARDBEIEN  en kokosvlokken. Ik kwam ook best opmerkelijke ingrediënten tegen, zoals aqua-faba ( KLIK HIER ) en kokoswater. Sommige soorten kunnen hierdoor dus wel aardig oplopen in suikers. Zo zit in de KETO GRANOLA gevriesdroogde aardbeien, die zorgen voor een iets hoger suiker gehalte. Maar zeker nog zeer laag, dus best prettig.

Er wordt ook veel gespeeld met kruiden en specerijen als kaneel en vanille bourbon aroma. Daarnaast worden er eiwitpoeders toegevoegd om het eiwitgehalte flink op te schroeven. In de KOFFIE KETO granola is 2% instant koffie toegevoegd.Alle granola’s zijn glutenvrij. De zakken bevatten 240 gram, goed voor ongeveer 6 porties, en kosten tussen € 6,25 en €7,25 per zak. De koffie-keto-granola is geschikt voor veganisten, de andere twee suikervrije soorten bevatten eiwitpoeders.

OOT wordt niet in winkels verkocht, maar on line. De verpakkingen zijn zodanig ontwikkeld, dat deze door de brievenbus passen. Dit zou de onhandige grote pakken moeten verminderen, maar anderzijds vraag ik mij af, hoe duurzaam deze verzendmethode is, en of het opweegt tegen de duurzaamheid van het in een fysieke winkel kopen. Maar, omdat het nog een vrij kleinschalige wijze wordt geproduceerd, denk ik zeker dat het verschil minuscuul is. Zeker als je veel in één keer bestelt, is dit ook duurzamer, dan dat je steeds een enkel zakje bestelt. Het is maar hoe je daar zelf mee omspringt. Wat in elk geval zeker prettig is, is dat het brievenbus post betreft waar je niet voor hoeft thuis te blijven.

DE TEST :

Ik begon met de granola, waar ik toch meest nieuwsgierig naar was; de koffie keto-granola. Al meteen bij het openen van het zakje werd ik best blij, geen muffe geur, maar juist zeer kruidige geuren, in dit geval rook je ook de koffie. Ik hou erg van koffie, helaas kan ik er slecht tegen waardoor ik het vrijwel nooit drink, dus dit vond ik best een uitdaging. Gelukkig heb ik geen centje last gekregen. En wauw….wat smaakt deze granola GEWELDIG! Ja, echt geweldig, ik kan niet anders zeggen. Er is bizar veel knapperigheid, ondanks dat er geen siropen / suikers zijn gebruikt om te bakken. De smaak-combinaties vind ik erg subliem bij elkaar bedacht. Het geeft een volle rijke smaak, met een vleugje koffie-smaak er achteraan. Ik heb het door mijn kwark gegeten, wat echt ge-wel-dig smaakte. Ik ben onder de indruk. Ik heb meteen mijn recepten radar aan gezet in mijn hoofd, en bedacht er een heerlijk recept mee …. SOFT BARS.

Ze zijn budgetvriendelijk, maar ook nog eens energiebesparend, omdat je er geen oven voor hoeft aan te zetten! Je kunt ze een dag van tevoren maken, ze blijven op een koele plek zeker 24 uur lekker.

 

WAT HEB JE NODIG ?

200 gram koffie keto granola

Vier eetlepels biologische erythritol

250 gram zonnebloempitten, tot meel vermalen

300 gram havermout

Een koffiekopje cacaonibs

Warm water

Kokosrasp om te bestrooien

1)    Gooi alle ingrediënten , behalve de kokosrasp, in een kom en kneed alles goed samen, terwijl je steeds hele kleine beetjes warm water toevoegt. Zodra je een stevige bal hebt is je deeg klaar

2)   Trek stukjes deeg uit de bal en vorm er langwerpige bars van. Bestrooi royaal met kokosrasp

3)   Voor de beste stevigheid, kun je ze in de koelkast bewaren.

De volgende test was de KETO granola. Opnieuw weer die heerlijke geuren, knapperigheid en heel erg veel smaak. De stukjes gevriesdroogde aardbei deden voor mij niet echt veel, maar het geeft de granola zeker een leuke kleur-nuance op je kwark. Ja, lekker, super-lekker, maar deze heeft de koffie variant niet ingehaald.

De chia spice vind ik ook weer zo’n opmerkelijke combi. Smaakt goed, ruikt goed, maar voor mij mag het iets meer zoet. Zeker niet verkeerd, maar ik hou denk ik van wat meer zoet. Ik heb er heerlijke cookie-dough koeken mee gemaakt, in het kader van energie besparen. Daarvoor heb je nodig :

300 gram zonnebloempitten, tot meel vermalen

350 gram havermout

Twee volle eetlepels chia-spice granola

Vier eetlepels biologische erythritol

Warm water

Voor de vulling : de keto-granola of gebruik ook de chia-spice

Ceylon kaneelpoeder

1) gooi alle ingrediënten, behalve de vulling + kaneel, in een kom, en voeg steeds beetjes water toe terwijl je de massa tot een stevige val kneedt.

2) maak er platte ronde koeken van, en maak een kuil in het midden. Vul deze met de vulling en bestrooi met de kaneel

Deze koeken waren een groot succes in huize van der Vloed!

WAT VIND IK ?

Eerlijk = eerlijk: de granola’s hebben mij positief verrast. Het is in elk geval een verademing naast de conventionele granola’s . Het gaat om vrij bijzondere samenstellingen, waarbij erg goed is nagedacht. En dat vind ik persoonlijk fijn. Ik ben niet zo’n granola eter, maar sinds ik de zakken in mijn kast heb staan, merk ik, dat ik ze iedere dag toch ben gaan gebruiken door mijn dagelijkse kwark. Ik vind het oprecht lekker, verantwoord en zeer goed in elkaar gezet. Het toont, dat het ook ANDERS kan. Zou ik deze vaker bestellen? Ja, ik denk het wel, omdat ik mezelf ook nogal verras met het feit dat ik het nu dagelijks eet. Dat zegt wat. Zijn er nadelen ? Ja, deze zijn er, zo vind ik het jammer dat niet alle soorten granola’s geschikt zijn voor veganisten. Maar daar wordt volgens Valentine ook aan gewerkt. Ook hoop ik, dat er meer geheel suikervrije soorten komen, gezoet met bijvoorbeeld biologische erythritol. Zoals ik het dus zelf maak. Hoe leuk zou dat zijn? Niet van homemade te onderscheiden ? 🥹🥹 Daar zou ik persoonlijk erg gelukkig van worden. Maar dat wordt ik ook van deze drie suikervrije alternatieven. Het suiker gehalte is lekker laag. Wat mij betreft een aanrader.

OOT granola kun je bestellen via www.oot.nl. Daar vind je tevens alle informatie, zoals ingrediënten en voedingswaarden. KLIK HIER om deze overzichtelijk te lezen.

 

 

2 Reacties op “OOT granola…..net zo goed en lekker als homemade granola ???

  1. Nou ik ben blij dat er eindelijk producten zijn die niet gezoet zijn met erythritol. Je wil geen suikers maar het mag allemaal wat zoeter. Dan ga je het weer opfluffen met troep. Hoop dat Oot Oot blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *