Marcel’s green soap, en waarom ik geen fan ( meer ) ben…..

In Oktober 2022 deed het consumentenprogramma ‘ keuringsdienst van Waarde’ onderzoek naar diverse zogenoemde ecologische schoonmaakmiddelen. Vele vrij bekende merken werden onderzocht in een laboratorium op de ecologische waarde, velen kwamen er verrassend beroerd uit. Waaronder een best opvallend merk; Marcel’s Green soap. Wil je de aflevering terugkijken ? KLIK DAN HIER

Marcel’s Green soap ( afgekort MGS) is voor mij en vele andere Nederlanders inmiddels, geen onbekend merk. We komen het zo’n beetje in iedere supermarkt én biologische winkels / supermarkten tegen. Ook is het assortiment aardig gegroeid. Het merk timmert zich aardig honkvast in fysieke winkels, maar ook on-line doen ze het erg goed. De uitkomst van het laboratorisch  onderzoek was voor mij enigszins verrassend maar anderzijds ook niet. Want ik ben op de hoogte van het grote groen wassen van producten die zeggen ecologisch te zijn. Het woord ecologisch is geen beschermde term, wat betekent, dat iedere malloot dit op zijn verpakking mag en kan zetten. Dat dit veelvuldig wordt toegepast, dat zien we inmiddels wel terug in de gigantisch grote markt in zogenaamde ecologisch verantwoorde alternatieven op gebied van reinigingsmiddelen , maar ook verzorging en cosmetica. Ook doet het woord VEGAN het altijd goed.
Ik kwam ergens in 2016 voor het eerst in aanraking met het merk MGS. Ik heb destijds een aantal artikelen geschreven, en was algemeen genomen aanvankelijk best positief. In mijn ogen was het tenminste een merk wat zich meer bezighoudt met mens, dier en milieu en dat leek voor mij in die eerste periode voldoende om er positief over te zijn. En dat ben ik in principe anno 2022 nog steeds, echter zijn er wel een paar dingen gaan kantelen. dat heeft o.a te maken met dit soort uitkomsten, maar ook dankzij mijn eigen eerdere bevindingen. Een artikel over MGS en waarom ik het inmiddels niet zo’n braaf merk meer vind.

WAT EN WIE IS MARCEL’S GREEN SOAP ?

Laat ik bij het begin beginnen. MGS is ontstaan door iemand die ook echt Marcel heet. De storytelling achter het merk is een klassieker. Marcel’s dochters waren de aanleiding om meer duurzamere, ecologische, natuurlijke en meer vriendelijkere reinigingsmiddelen op de markt te zetten. Inmiddels is het een zeer bloeiend bedrijf. Marcel heeft met zijn achtergrond van tenminste 25 jaar ervaring bij bedrijven als Unilever en Reckitt Benckiser het voor elkaar gebokst om een zeer goedlopend bedrijf op te starten waarin de alternatieven voor reinigingsmiddelen centraal staan. Bewonderenswaardig te noemen. Het bedrijf ( GREEN SOAP COMPANY ) telt op dit moment 13 vaste teamleden. Daarnaast werkt de green Company met andere merken samen als ‘ vandebron’ , Weleda en world animal promotion. Het is een snel groeiend en bloeiend bedrijf.
MGS lijkt zich voornamelijk te richten op duurzaamheid. Verpakkingen en inhoud krijgen erg veel aandacht. Het zorgt daarom sowieso altijd voor een bepaalde reductie m.b.t belasting op ons milieu. Hun filosofie wat betreft plastic, dat deel ik. Zij hebben net als ik geen bezwaar tegen plastic, wel tegen plastic afval. Daarom worden er voornamelijk gerecyclede materialen gebruikt voor de verpakkingen. A good thing.
Qua ingredienten / samenstellingen lijkt alles ook best in orde. Tenminste, als we het naast een conventioneel product neerzetten. Het zegt echter niets over ingrediënten zelf. Alhoewel deze uiteraard op zijn minst wat vriendelijker zijn voor het milieu en onze huid als conventionele, staan er wat mij betreft nog altijd teveel stoffen in de ingrediënten lijstjes waar ik zo mijn vraagtekens bij zet. 🫤

GOED EN ook niet zo goed….

Mijn overpeinzingen wat betreft MGS begonnen zo’n beetje ergens in 2019. Zij kwamen destijds met een paar nieuwe producten op de markt, dit keer geen reinigingsmiddelen, maar verzorging. Het ging destijds om een 2-in-1 shampoo. Ik was ontzettend benieuwd, omdat ik aanvankelijk goede verwachtingen had van het merk. MGS heeft zijn imago zorgvuldig opgebouwd en dat doet zijn werk. Wat mij direct opviel, was het vrij grote aandeel van SLES in deze shampoo. Ik heb dit op mijn socials kenbaar gemaakt met de motivatie waarom.  Een kopie van de post ;
“  In 2019 besteedde ik aandacht aan het feit dat MARCEL’S GREEN SOAP in hun lichamelijke verzorgingsproducten vrij veel irriterende stoffen gebruikten en dat dit mank liep aan hun imago om zowel gezonde en verantwoorde producten te leveren die goed zijn voor mens, dier en milieu. Alhoewel ik best te spreken ben over de meeste schoonmaakmiddelen van MGS, viel ik zowat van mijn stoel toen ik de ingrediënten las van o.a de 2-1 shampoo’s en de shower-gels. Die zitten propvol met o.a sulfaten als SLES. ..SLES is net als bijvoorbeeld SLS een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren te wassen. De sulfaten in SLES/ SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt je haar echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de ( hoofd) huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLES en SLS zijn ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLES en SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLES / SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLES / SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLES en SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLES en/ of SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.
Daarom is mijn verbazing groot, dat MGS ervoor kiest deze sulfaten toe te voegen in shampoo en douchegels en niet in geringe hoeveelheden. Het staat op de tweede plek in de ingrediênten lijst. Toen ik mij hierover beklaagde in 2019, nam MGS zelf contact met mij op om te vertellen dat zij hun formules zeker zouden gaan aanpassen. Het is inmiddels 2022, we zijn dus jaren verder en de formules zijn onveranderd. Nog steeds zitten de producten bomvol sulfaten, maar ook met andere zeer nadelige stoffen die de huid gigantisch kunnen pesten en uitdrogen. Alhoewel de respons op mijn zeer kritische post in 2019 aanvankelijk goed werd opgepakt, blijft de verbetering uit en worden deze flessen gewoon nog verkocht. Velen geloven dankzij het “ groene” imago van dit merk, dat het ook vast moet gaan om goede, gezonde, meukvrije verzorgingsproducten.. Ik heb hier een heel andere mening over. SLES is minder irriterend voor de huid dan SLS, maar zeker niet geheel onschuldig. Het is sterk afhankelijk van de concentraties die in een product worden gebruikt en of er terugvettende oliën worden toegevoegd. Als je huid er erg van gaat trekken of droog wordt, dan kun je maar beter geen producten gebruiken met SLES / SLS. Dat geldt niet alleen voor MGS, maar voor alle producten.
BOTTOM LINE:
– Let op de verpakkingen. Kijk of er geldige certificeringen / keurmerken aanwezig zijn
– Let op de ingrediënten, bekijk of je er geen “ nasty’s “ tussen ziet staan
– Kies voor zo kort mogelijk gehouden ingrediënten lijstjes
– Check recensies / ervaringen van merken
– Wees kritisch, ga niet lukraak af op een mooi praatje van een fabrikant
– Vraag deskundig advies van een deskundige voor meer info.  
Daar werd gigantisch op gereageerd, waaronder ook MGS zelf, die mij een mail stuurde met het verhaal, dat het om een SLES ( sodium laureth sulfaat ) ging en niet om het meer beruchte SLS. Dat er enige verschillen zijn, dat klopt, want SLES is iets milder dan SLS, maar dat neemt verder niet weg, dat het huid en haar nét zo hard kan irriteren en uitdrogen. Dit werd begrepen en werd mij ook toegezegd dat er aan gewerkt zou worden. Dat was in 2019, we leven nu op November 2022 en de formules zijn niet aangepast.
Nog steeds komt SLES veel voor in de producten van MGS.
OVER SLES…..
Ik heb hierboven verteld over SLS, maar wat is dan SLES ? Dat staat voor SODIUM LAURETH SULPHATE. Het gaat net als SLS om een detergent, wat zorgt voor dat bekende schuimende effect, maar wordt algemeen als iets milder dan SLS beschouwd. Maar zeker als je een gevoelige huid hebt, kan SLES nét zo irriterend zijn als SLES voor de huid en haren. Het is vooral afhankelijk van de concentraties SLES die in een product wordt toegevoegd en of er sprake is van toegevoegde terugverende oliën. Je kunt als stelregel aanhouden, dat als je huid strak aanvoelt na een wasbeurt, dat het product voor jouw huid veel teveel SLES bevat. Anders gezegd kan SLES milder zijn voor je huid, maar dat geldt dus niet altijd. Daarnaast kun je je blijven afvragen waarom deze stoffen worden toegevoegd.

2 IN 1 SHAMPOO ????

Mijn bezwaren begonnen vooral toen ik voor het eerst een fles 2-in-1 shampoo in handen kreeg van MGS. Het was in die periode nog maar net op de markt gezet. Ik was toen bezig met een grote natuurlijke shampoo + conditioner test en was daarom razend benieuwd. Het viel mij dus behoorlijk tegen. Wat zit er tegenwoordig ( 2022/2023 ) in de 2 in 1 shampoo van MSG ?
AQUA ( WATER)
SODIUM LAURETH SULFATE :  zie volledige uitleg hierboven
SODIUM CHLORIDE: ook wel gewoon keukenzout
GLYCERINE : aangezien MGS claimt vegan te zijn, ga ik uit dat de glycerine wordt gewonnen uit kokosolie.
COCOMIDOPROPYL BETAINE ; Dit is een amfoteer surfacant ( oppervlaktespanning verlagend middel ) Het wordt gebruikt als schuimmiddel. Deze stof staat ook wel bekend als het “ kapper-monster” omdat het contactallergie kan veroorzaken bij kappers en andere mensen die met hun handen werken in bijvoorbeeld schoonheidssalons. Naast schuimmiddel wordt het ook toegepast als verdikkingsmiddel om de viscositeit te verhogen.
GLYCERIN: twee x in de lijst ???
PARFUM: onduidelijk waaruit deze parfumstoffen worden gewonnen. KLIK HIER voor meer uitleg over parfumstoffen
SODIUM BENZOATE : het natriumzout van benzoëzuur. Wordt toegepast om te conserveren. Wordt als veilig beschouwd.
CITRIC ACID : ook wel citroenzuur
GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE : een organische verbinding die een in water oplosbaar quatemair ammoniumderivaat van guargom is. Wordt in shampoo’s + conditioners gebruikt voor conditionele eigenschappen toe te voegen. De stof wordt veilig beschouwd.
GLYCOL DISTEARATE: een mix van glycerine en stearinezuur, wordt toegepast in shampoo’s + conditioners als verzachtend en verdikkingsmiddel. Wordt industrieel  gebruikt als vochtdrager ter vervanging voor glycerine. Het trekt veel beter en sneller in de huid en is vele malen goedkoper als grondstof dan glycerine.  Het heeft met name een zeer uitdrogende werking op de huid en hoofdhuid. Daarnaast kan het gemakkelijk worden opgenomen in de bloedbaan via de huid.
ALOE BARBODENSIS LEAF EXTRACT : een extractie van aloë vera, wil je daar meer over lezen, KLIK DAN HIER
TETRA SODIUM GLUTAMATE DIOCETATE: een helder conserveermiddel, gemaakt uit plantaardige bronnen en daardoor vrij eenvoudig biologisch afbreekbaar.
SODIUM SULFATE : een oppervlakte-actieve stof, die de oppervlaktespanning tussen twee deeltjes verlaagt, waardoor de shampoo beter reinigt. Werkt zo’n beetje als SLS / SLES, dus kan ook uitdrogend en irriterend zijn. Zeker als je droog haar hebt, kun je shampoo’s met sulfaten beter mijden.
BENZYL SOLICATE : ester van benzyl-alcohol. Het gaat om een natuurlijk component van diverse etherische oliën. Het is bekend dat deze stof bij de zeer overgevoelige huid irritaties kan geven.
CITRONELLOL; geurstof
COUMARIN: aromastof
HEXYL CINNAMOL: een stof die voorkomt in etherische oliën van veel planten. Het ruikt naar jasmijn .De stof komt voor op de lijst van stoffen waar we allergisch op kunnen reageren, en het is de fabrikant verplicht gesteld deze te vermelden , als de volgende de Europese wetgeving
POTOSSIUM SORBATE : kalium, staat overigens ook twee x in deze lijst.
LINALOOL : geurstof
Laten we eens kijken naar de fles 2-in-1 shampoo die ik in 2019 in handen kreeg, want daar zien we zeker een heel ander rijtje aan ingrediënten, zoals je hierboven kunt zien. Het TITANIUM DIOXIDE is eruit gehaald en aan de nieuwe formule is glycerine  en nog een paar andere ingrediënten toegevoegd. De formules zijn dus wel veranderd, maar de stoffen waar het om gaat, die zijn er gewoon in gebleven, zoals de SLES, SODIUM CHLORIDE, en COCOMIDOPROPYL BETAINE. Aan de irriterende schuimmiddelen is verder niet gesleuteld.

WAAROM IK GEEN FAN ( MEER ) BEN VAN MARCEL’S GREEN SOAP…

Goed, duidelijke taal. Maar wat zegt het nu over het merk ? Vanuit mijn eigen perspectief, ben ik zeker niet alleen maar negatief, want het merk heeft zeker veel pluspunten als we het tegenover conventionele verzorging en reinigingsproducten zetten. Het is dan zeker gunstiger voor het milieu, daar kunnen we helder over zijn. Maar inhoudelijk laat het veel te wensen over, en het geeft niet echt een eerlijk beeld. MGS heeft een vrij “ groen” imago, wat niet altijd klopt met de inhoud, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
De meest gehoorde klachten rondom de producten van MGS zijn de zeer droge en trekkende huid na gebruik, iets wat ik zelf ook heb ervaren. Mijn handen zijn de minst snel geïrriteerde delen van mijn lichaam als het komt op overgevoeligheid. Mijn handen kunnen gelukkig aardig wat hebben. Zo kan ik gerust zonder werkhandschoenen schoonmaakmiddelen gebruiken, en heb ik normaal gesproken nooit last met handzepen.
De handzeep van MGS geeft mij echter direct na het drogen van mijn handen een droog en trekkerig gevoel, mijn huid raakt geïrriteerd. Naar verluidt schijnt dit een zeer veel voorkomende klacht te zijn.
Dat er SLES / SLS in handzepen zit, dat is logisch, want het moet reinigen. Maar het kan dus echt een zeer uitdrogend effect geven. Ik maak mijn handzeep altijd zelf met Aleppo zepen, deze geven mij nooit enige irritaties .
Ik ben geen tegenstander van het merk, wel heb ik zo mijn klachten en bezwaren rondom de samenstellingen van veel producten. Alhoewel ik in de beginperiode best fan genoemd kon worden, stap ik daar nu vanaf, omdat “ fan” een te groot woord is geworden. Wat ik graag wat meer zou willen zien is meer transparantie, betere formules die ook echt huid & milieuvriendelijk zijn en meer duidelijkheid op de verpakkingen.
Velen vragen mij, waarom ik MGS niet binnen heb gezet bij www.puurenfit.nl. Hier heb je dus mijn uitgebreide reden kunnen lezen…..

17 Reacties op “Marcel’s green soap, en waarom ik geen fan ( meer ) ben…..

 1. En als je daar dan bij opteld dat je vaak voor de term vegan en/of milieuvriendelijk ook nog eens de hoofdprijs betaald krijg ik bij dit soort produkten vaak het idee dat ik behoorlijk in de maling word genomen. Want wie heeft de kennis om een ingredienten lijst ter plekke te kunnen ontcijferen en dus zeker te weten dat het product precies dat bevat wat er met de term vegan en ecofriendly bedoelt word. En dat je niet betaald voor een leuke verpakking en de belofte groen bezig te zijn.

 2. In de INCI app heeft het ingrediënt GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE de kleur rood. SODIUM LAURETH SULFATE heeft ook deze kleur. Rood staat voor niet verschrikkelijk. Dit is de een na laagste categorie. De laagste is controversieel/In gevaar. Ik koop geen producten met GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE.

 3. Hi monique! Ik volg je blog al sinds mijn studententijd en ik ben zo ontzettend blij en dankbaar dat je altijd je eerlijke mening deelt! Ik vind het vreselijk hoe ze milieuvriendelijke/eco/vegan etcm gebruiken om de prijzen zo op te krikken. Leidt ook vaak tot een averechts effect waardoor alleen de mensen met meer inkomen het kunnen betalen. Ik vind je ontzettend inspirerend en ga alsjeblieft zo door!!!
  Veel liefs een grote fan!

 4. Stom, ik kijk normaal gesproken altijd wat er in een product zit voor ik het koop ivm allergie.
  1 keer niet gedaan bij deze handzeep en ik kan je vertellen dat ik er reuze spijt van kreeg.
  Nu snap ik waarom.
  Ik ga zeer snel terug op mijn veilige Aleppo zeep.
  Dank je!

 5. Ik keek net voor het eerst op de website van MGS, omdat ik van plan was om de handzeep een keer te proberen en ik sloeg echt stijl achterover toen ik de ingrediënten zag die zij gebruiken, ik vind het echt niet kunnen en ik snap niet dat ze ermee weg komen. Het merk straalt een en al eerlijkheid en natuurlijkheid uit, maar qua ingrediënten klopt het van geen kanten.
  Voor mij geen MGS, want mijn handen gaan al jeuken als ik alleen al kijk naar de ingrediënten 😉
  Dankjewel voor je blog!

 6. Ik ben ook al een hele tijd geleden gestopt met dit merk. Ik gebruikte de allesreiniger en afwasmiddel. Nadat ik wijzer was geworden over de ingrediënten en ook het antwoord van de eigenaar van MGS had gehoord die stelde dat als er IETS natuurljk in zit kan je het duurzaam noemen omdat de wet hier niet duidelijk in is !!!!
  Eco, dierproefvrij, milieuvriendelijk enz is zo belangrijk voor mij; mijn kinderen, kleinkinderen en nu al achterkleinkinderen. Ik tracht in deze zin kritisch te zijn voor de producten die ik gebruik en dat lukt wel. Even goed nakijken en beoordelingen zoals die van jou opzoeken helpt. Bedankt om dit met ons te delen

 7. Hoi Mieke, raad je nog wel de schoonmaakproducten van MSG aan? Zoals de toiletreiniger waarover je eerder hebt geschreven?

  • allereerst : mijn naam is niet Mieke. En lees ten tweede dit artikel even GOED waaronder je deze reactie ook hebt gepost. Warme groet

 8. Hallo, ik gebruik sinds een jaar Marcel’s green soap voor de was. Ongeveer vanaf dat moment heb ik soms een vervelende uitslag op het decolleté die dagen aanhoudt en niet verdwijnt. Heb eerst allerlei andere dingen uitgesloten maar denk nu dat het wasmiddel dit veroorzaakt. Dat is het enige dat ik heb gewijzigd in huis en waarschijnlijk verdwijnt de uitslag zodra ik kleding draag die met een ander wasmiddel is gewassen.

 9. Hallo Monique,

  Heb je alternatieven, dus andere merken, voor het gebruik van deze verzorgingsproducten en wasmiddelen?

 10. Hoi Monique,

  Welke alternatief zou je aanraden?
  Graag hoor ik van je.

  Ik dacht goed bezig te zijn met marcels green soap. Maar ervaar ook een droog trekkende huid na het wassen met de handzeep

 11. Ik heb sinds een jaar onverklaarbare eczeem. Begin het wasmiddel van MGS te verdenken. Ik ben benieuwd of anderen zich hierin herkennen. Overigens vind ik de handzeep en schoonmaakmiddelen erg fijn.

 12. Heb drie flesjes handsoap voor de prijs van twee gekocht, maar de pompfunctie is bij alledrie niet goed, erg lastig
  Tevens droge handen na gebruik
  Koop t niet weer

 13. Zaterdag een shampoo bar gekocht van MGS en op de tafel gelegd om de ingrediënten te checken. De parfum van de tablet zorgde voor een heftige reactie: hoofdpijn en een droge mond. Meteen in de vuilnisbak gekieperd, wat zonde van het geld!

 14. Een navulzak handzeep gekocht, en ineens viel mij de ingrediëntenlijst op de achterkant op, ik voel me behoorlijk voor de gek gehouden, GÉÉN Marcel’s Green Soap meer voor mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *