Bon Sens zeep…niet zomaar een zeep!

Eén van de aller-leukste dingen aan mijn werk bij Puur & Fit zijn de eigen producties. We zijn in de zomer van 2022 verhuisd naar een groter onderkomen.  Daar willen we erg veel eigen producties gaan draaien, wat niet alleen leuk is voor ons en de consument ( want: echt pure producten voor een redelijke prijs ) maar ook voor meer werkgelegenheid creëren voor de mensen die in onze maatschappij om welke reden ook niet goed mee kunnen draaien en daardoor geen stabiel / vast inkomen kunnen genereren. Door deze groep mensen een kans te bieden hopen we ook hier ons steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Wij geloven sterk in met zijn allen voor elkaar iets kunnen doen.
We hebben inmiddels al een aantal eigen producties gelanceerd, zoals de VAN TOEN lijn, en ….de prachtige BON SENS zepen.
Als ik érgens echt superblij mee ben, is het wel DE GROTE COME BACK van het oude vertrouwde stukje zeep. 🧼 We waren deze stukken zeep een beetje vergeten dankzij de vele vloeibare variaties op zeep. En alhoewel ook ik toegeef dat vloeibare zeep erg prettig is in gebruik, miste ik zo nu en dan dat oude stukje zeep best een beetje. Afgelopen jaren heeft het stukje zeep dankzij de trends een gigantische come-back weten te maken en lijkt het, alsof de rollen weer zijn omgedraaid: …we kunnen meer stukken zeep kopen als vloeibare vormen.
Waarom ik er voornamelijk erg blij mee ben, is vanwege de duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid. Het scheelt gigantisch in plastic afval, verpakkingsmaterialen en als je kiest voor echt pure zeep, kan het gigantisch weldadig zijn voor je huid…EN HAREN…..
Want ja…..tegenwoordig zijn de SHAMPOO + CONDITIONER BARS niet aan te slepen, kunnen we het zelfs gewoon in de supermarkten kopen. Die shampoobars en conditioner bars…..🙄🙄….ik heb er persoonlijk helaas-peanutbutter-pindakaas een soort van haat-liefdeverhouding mee. Ik vind het hele concept achter deze bars namelijk ronduit fantastisch. Het scheelt zoveel voor het milieu! Maar helaas “ ga” ik niet echt goed op deze bars. Mijn haar niet, en ik zelf ook niet. Ik heb er niets mee, mijn haar wassen met een stuk zeep. 🫤 Het werkt voor mij niet prettig, en mijn haar wordt er stroef, sliertig en zwaarder van waardoor enige styling uit mijn haar verdwijnt. En geloof mij, ik heb HEEL VEEL geprobeerd, KLIK HIER . Maar ik vrees gewoonweg dat het niet aan mij en mijn haar is besteed en dat is natuurlijk dikke prima. Het kan niet altijd je ding zijn, hoe goed ook.

BON SENS

Of het nu wel MIJN ding is of niet, gelukkig denken velen er anders over en zijn deze shampoo + conditioner bars momenteel razend populair. Ook bij Puur & Fit was de vraag groter en groter. Aangezien wij onder de naam BON SENS zelf zepen produceren was 1 + 1 al snel 2. En hebben we afgelopen maanden enorm veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de meest geweldigste shampoo + conditioner-bars, want we wilden wel meteen iets ECHT GOEDS lanceren. Twee mensen zijn er intensief mee bezig geweest en zijn niet voor het minste gegaan. Er is heel veel getest, voordat we uiteindelijk bij deze shampoo en conditioner bars zijn gekomen.
Bon sens….hoe zat het ook alweer ? Bon Sens is een idee van LOLITA Kleve. Ja, die achternaam komt je vast bekend voor……😁….het is inderdaad een volle nicht van Rosa. Lolita deed het aanvankelijk hobbymatig, maar het begon steeds serieuzer te worden toen meer mensen haar zepen ontdekten en gingen gebruiken. De resultaten waren ronduit knetterend. In de zin, dat de zepen de huid niet uitdrogen, en er in veel gevallen zelfs helende eigenschappen aan werden verbonden. Lolita besloot een webwinkeltje te starten wat meteen als een treintje liep. Kleinschalig, want veel kon Lolita in één keer niet steeds maken. Rosa kreeg ook wat zeep van haar en zij was meteen verkocht. Lang verhaal kort : Rosa besloot te investeren in productie, in de vorm van grotere hoeveelheden kunnen maken, en begon haarzelf te verdiepen in de ambacht van zeep maken. Samen zijn de dames vervolgens uren en zelfs nachten door gegaan om in December 2021 een lancering bij Puur & Fit te kunnen bewerkstelligen. The rest is history. Lolita moest helaas vanwege wat gezondheidsklachten zich wat meer terugtrekken uit de producties maar zal op de achtergrond blijven meekijken.
Het zeep maken is een echte ambacht. En ik heb vanaf de zijlijn mee gekeken. Wat ontzettend indrukwekkend allemaal. Het maakt voor mij het stukje zeep een stuk waardevoller nu ik heb gezien hoeveel werk het kost om een goed stukje zeep te maken met enkel de allerbeste pure natuurlijke ingrediënten. Deze zijn zeer zorgvuldig door de dames gekozen. En dáár zit hem ook meteen één van de belangrijkste knelpuntjes wat betreft “ natuurlijke “ zeep……😐 Als je geen goede ( gecertificeerde biologische ) ingrediënten gebruikt is je uiteindelijke stukje zeep ook niet fijn. Het kan onze huid dan zelfs irriteren, meest gehoorde klacht rondom het gebruik van stukken zeep is dat de huid gigantisch kan uitdrogen. Dat ervaar ik zelf overigens ook. Ik maak van stukken zeep bijvoorbeeld vaak vloeibare handzeep, en deze kunnen mijn handen enorm uitdrogen, zelfs als ik de meest natuurlijk geclaimde stukken zeep gebruik. Het probleem zit knel bij de ingrediënten die worden gebruikt. Bijna alle zepen hebben bijvoorbeeld een te hoge PH-waarde ten opzichte van onze natuurlijke waarde. Dit komt omdat er in de meeste zepen een alkalische stof wordt gebruikt om alle ingrediënten te binden met elkaar. Dit goedje kan de hydrolipidefilm van onze huid weg-eten, ook wel het natuurlijke laagje van onze huid. Dit geeft dat trekkerige gevoel en uiteindelijk kan je huid gaan barsten.
Het is daarom zeer verstandig om je wat in te lezen, als je voor het stukje ouderwetse zeep wilt gaan.KLIK HIER om er meer over te lezen.
Wat betreft de Bon Sens zepen :….. De zepen worden niet alleen gemaakt van 100% pure, plantaardige,  meest biologische ingrediënten, ook wordt het meeste uit de streek gehaald. De ingrediënten worden in ecologische natuurgebieden handmatig geplukt en zelfs op het balkon gekweekt. De rest wordt biologisch gecertificeerd ingekocht. Bij o.a ecologische plantentuinen. BON SENS, wat in het Frans “ juiste richting” betekent, gaat dus veel verder dan alleen dat stukje ecologisch produceren. Puur & Fit wil tevens staan voor een BEPERKING van de ecologische voetafdruk, en voor een eerlijke prijs. Een fikse uitdaging. Maceraten worden ook geheel zelf gemaakt, door bijvoorbeeld bloemen en planten enkele weken in verschillende plantaardige biologische oliën te zetten. De kleuren en geuren zijn 100% natuurlijk, maar ook vrij van mineralen en andere gekke kleurstoffen. Kleipoeders kleuren de zeep en geven veel goede eigenschappen voor onze huid. Omdat er verder totaal NIETS aan synthetische meuk wordt gebruikt, kunnen sommige zeep-soorten iets minder schuimen en / of een andere kleur geven, maar dit is juist een teken, dat de zepen 100% puur zijn gebleven.
De zepen van BON SENS hebben vrij subtiele geuren, wat soms via een etherische olie wordt toegepast, soms door planten, boter en de plantaardige oliën. Er zijn verschillende soorten zepen, ieder een specifieke werking gevende op een bepaald huidtype. Er zijn bijvoorbeeld zepen speciaal voor de gevoelige huid, maar ook zepen voor de vette huid. Daarnaast zijn er ook scrub-zepen verkrijgbaar. Deze bevatten fijngemalen bloemen en planten , sommigen kleipoeders, koffiedik, haverzemelen of joboba-parels. Dit zijn parels die zijn gemaakt van pure joboba olie, en geven door te scrubben een beetje olie af.
Naast dat de zepen dus puur, milieuvriendelijk en werkzaam zijn, zijn ze ook nog eens fraai om te zien. Wat het super-leuk maakt om bijvoorbeeld in de badkamer te leggen op een zeepplankje. Ze zijn zeer vriendelijk geprijsd voor wat ze waard zijn.

BON SENS SHAMPOO + CONDITIONER BARS

Op deze zelfde voet zijn de shampoo + conditioner bars ontwikkeld. Er zijn in totaal DRIE  shampoo bars en DRIE conditioner-bars ontwikkeld Er is bovendien een LIMITED EDITION, speciaal voor de lancering ontwikkeld en daardoor tijdelijk verkrijgbaar en niet blijvend in het assortiment . Ik stel ze aan jullie voor :
– JARDIN DES HERBES shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor vet haar:
Deze bars zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die vrij vettig haar hebben of neigen naar snel vettig wordend haar, door bijvoorbeeld overmatige talgproductie. De shampoo bar bevat aardig wat regulerende essentiele oliën als rozemarijn en lavendel om de de activiteit van talgklieren te reguleren. Daarnaast bevat het vrij unieke bestanddelen als komkommer olie, Castor olie en groene klei. De werking : een gereinigde hoofdhuid en haar, langdurige frisheid dankzij vermindering van vetten, het geeft hydratatie, volume en glans en het versterkt, en voedt het haar.
De conditioner bar bevat veel van dezelfde ingrediënten en eigenschappen, maar heeft extra werkzame eigenschappen om het haar na een wasbeurt beter te ontwarren en meer volume te geven.
– SOLEIL DU MATIN shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor normaal haar:
Deze bars geven voornamelijk volume en verfrissing . Het bevat ingrediënten die elkaar aanvullen voor een veerkrachtig en glanzend haareffect. De actieve ingrediënten zijn o.a macadamia olie, Argan olie, zoete amandelolie, calendulablaadjes +extract, maïs /tarwe/ soja eiwitten, en etherische oliën van citroen, testree, lavendel en dennen. Ook de bijpassende conditioner bar bevat deze ingrediënten met dat beetje meer om het haar extra te hydrateren en te voeden. Het zorgt voor minder warrig haar en haar wat vrij blijft stromen met een enorme glans.
– BALLADE EN FORET shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor droog haar:
Dit is een shampoo bar waar ik persoonlijk meest naar toe trek, aangezien het is samengesteld voor droog, pluizig haar. Ook in deze bar zien we veel vrij bijzondere actieve ingrediënten als kersenpit / granaatappel / druivenpit olie, zwarte bessen olie, ceder en bergamot. Ook in deze bars vinden we een klei, een rode klei en nog een best bijzonder te noemen ingrediënten : acerola bioferment. Dit goedje is in staat de haarschacht glad te maken en het haar een mooie subtiele glans te geven.
De conditioner sluit zich hierop aan, met veelal zelfde ingrediënten met dat beetje extra om het haar minder te laten pluizen.
FETE D’HIVER  LIMITED EDITION shampoo en een conditioner bar, voor alle haartypen :
Het meest praktische is uiteraard een universele shampoo + conditioner bar en daarom is er ook een set voor alle haartypen. Het bevat ingrediënten die elkaar aanvullen voor een verfrist, veerkrachtig en glanzend haar effect. Ook in deze bar vinden we behoorlijk veel bijzondere ingrediënten als zoete amandelolie, druivenpit olie, sinaasappel / kruidnagel en kaneel olie, en maïs / soja en tarwe eiwitten om het gebrek aan haarstructuur opbouwende bestanddelen te verhogen en de hoeveelheden vrije aminozuren , die op hun beurt weer zorgen voor meer glans.
In de bijpassende conditioner bar zien we ook weer veel van deze unieke ingrediënten terugkomen, maar ook essentieel oliën van kruidnagel , kaneel en sinaasappel. HHHMMM….dat zijn wel mijn meest favoriete geuren. Maar ook zien we een rozen-klei, en maïs / tarwe en soja eiwitten. Dit alles zorgt ervoor dat het haar grondig wordt gereinigd, gevoed, maar ook voor haar wat terugspringt vanaf de wortels. Het zorgt tevens voor mega veel glans.
Er is voor ieder haartype een meest geschikte shampoo-bar waaraan een conditioner bar is vast gekoppeld. Alle bars zitten vol natuurlijke ingrediënten en zijn, zoals je van de BON SENS zepen gewend bent, vrij van synthetische geur en kleurstoffen. De bars wegen 70 gram, waar je bij normaal gebruik ongeveer anderhalve maand mee kunt doen bij meerdere keren per week gebruik. De ontwikkelaars adviseren, om de bars na gebruik op te bergen in een zeep-bakje waar het kan drogen tot de volgende wasbeurt. Staaf-shampoo’s staan niet al te graag in of onder water en dus is het investeren in een zeep-bakje de moeite waard om de duurzaamheid en efficiëntie van je bars te verhogen.

De bars zijn verpakt in FSC gecertificeerd karton, en zijn 100% milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd.

Het karton wordt gemaakt uit het zogenoemde PAPERWISE karton, wat wordt gemaakt uit landbouw afval. Bladeren en stengels worden met 100% groene energie verwerkt tot grondstof voor papier.  De milieu-impact van PAPERWISE ligt maar liefst 47% lager dan van papier van bomen en 29% lager dan gerecycled papier.

…TOCH MAAR EVEN TESTEN….

Alhoewel ik er vooraf al een beetje een hard hoofd in had, wilde ik uiteraard deze bars wel gaan testen. BON SENS is namelijk wel oprecht één van mijn meest favoriete merken als het op zepen aankomt. En ik weet hoe lang er is gewerkt aan deze shampoo + conditioner bars. Ook waren alle test personen volgens Rosa enorm enthousiast. Haar partner Daan ,voorheen een Andrelon gebruiker, schijnt volgens Rosa niets anders meer te willen gebruiken dan deze shampoo + conditioner bars. Dus nou ja…..😐…there goes nothing, dacht ik. En ben ik de  BALLADE EN FORET shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor droog haar gaan testen.

UUUUHHHMM….

Uhhhmmm….😧…..OKAY! ….Hoe kan ik het het beste verwoorden, dan echt serieus blij verrast te zijn? Want echt: dit is serieus, oprecht de aller-aller-ALLEREERSTE keer dat ik echt enthousiast wordt van een shampoo bar en een conditioner bar. Wat mij meteen opviel was de zeer prettige ronde vorm van de bar. Alle eerdere shampoo bars die ik tot nu toe heb geprobeerd waren vierkant en daardoor minder prettig om in de hand te houden en je haar mee in te zepen. De shampoo bar werkt meteen, het geeft gigantisch veel schuim, wat mij opnieuw echt verbaasd heeft. Het uitspoelen gaat perfect, eigenlijk nét zo lekker als vloeibare shampoo. Maar goed, toen kwam het heikele punt! 😐 Hoe VOELT mijn haar na het handdoek-drogen? Stroef ? Als touw ? Klitterig ? NEE NEE en nog eens NEE! Ik kon al perfect met mijn vingers door mijn haren kammen zonder te klitten. Dan de conditioner bar. Dat maakte ik eerst onder de kraan een beetje vochtig en heb het daarna in mijn handdoek-droge haren gesmeerd. Ook hier ervoer ik de gebruiksvriendelijkheid van de vorm van de ronde bar. Het werkt zoveel beter! Dus fabrikanten, verander je bars naar RONDE bars! Het intrekken ( ik hield het op veilig, vijf minuten ) verliep net zo als vloeibare conditioner , net als het uitspoelen. En het resultaat ? Zie bovenstaande foto! Ik schoot deze onder een lamp om de bizarre GLANS te laten zien!
Mijn haar voelde ook na het drogen aan de lucht geweldig goed aan en wat ik nog wel het meest fijne vond, was dat de geuren ook lekker in je haren aanwezig blijven! Wauw. Ja, echt waar, ik maak het echt niet mooier, en jullie kennen mijn critici. Maar echt: …. Ik had zelf NOOIT gedacht dat ik ooit “ warm” kon lopen voor een shampoo bar! Frappant dat het juist gebeurt met een shampoo bar wat dicht bij mij staat. En serieus, geen leuke kletspraatjes van deze kant, dat weten jullie. Ik ben SERIEUS impressed as hell ! 
Of ik de bars ga gebruiken ? De intentie is van wel, al weet ik uiteraard nooit of ik het daadwerkelijk ook door blijf zetten, maar gezien deze echt positieve ervaring denk ik ook waarom niet ? Het werkt in feite NET ZOALS vloeibare shampoo! En dus ga ik komende weken mijzelf even aanwennen om de bars te gaan gebruiken, als mijn haar er ook zo knetter-blij van blijft. En oh ja! Het VOLUME is ook INSANE te noemen!

NIEUWE VERPAKKINGEN, ANDERE NAMEN

Toen we in December 2021 onze lancering van BON SENS by puur & fit gaven, hebben we de benamingen van alle zepen gehouden zoals Lolita deze heeft bedacht. Het waren leuke benamingen, maar nu dat de verpakkingen zijn ge-upgraded, vond Rosa het leuk om een aantal benamingen van de zepen aan te passen, geheel in de stijl van de Franse invloeden. Er zijn in totaal momenteel negen verschillende soorten zeep, waarvan vijf soorten een nieuwe benaming hebben gekregen. Ik zet alle nieuwe, huidige benamingen van alle zepen op een rij :
BON SENSIBLE – was voorheen SO SHEA
CARBON SENS – was voorheen actieve kool
ARGILE VERTE – was voorheen groene klei & rozemarijn
CAFE DE PARIS – was voorheen cellulite koffie scrub
PARADIS DES AMANDES – WAS VOORHEEN SHEA EN AMANDEL
De zepen die hun oorspronkelijke benaming hebben gehouden zijn :
PROVENCE 
LA VIE EN ROSE
PALMYRE
SOUVENIR DE MARRAKECH
Aan de zepen zelf is inhoudelijk niet veel veranderd, wel zijn ze verbeterd op een aantal vlakken. De twee dames ( afgestudeerde formulators ) hebben zeer accuraat en bedachtzaam de zepen een upgrade gegeven zonder afbraak te doen aan de werking. Sommige geuren zijn bijvoorbeeld nog verfijnder en daardoor prettiger. Ik heb zelf van de nieuwe zeep-batch de PROVENCE  en de  ARGILE VERTE geprobeerd, en was ik al dan niet zwaar onder de indruk én enthousiast van alle zepen, dat is nu alleen maar erger geworden. Ik ben zeer gevoelig voor geuren. Ik hou echt van verfijnde, zachte, milde zoete geuren als vanille, sinaasappel, kokos, en Tonka.De nieuwe batch zepen ruiken nog beter en geven ( mij in elk geval ) een veel betere gemoedstoestand als ik ze gebruik. De geuren zijn intenser, maar niet op een vervelende “ wc eend “ manier. Vooral de PROVENCE zeep heeft wat betreft volgorde van meest favoriete zeep een enorme klim omhoog gemaakt vanwege de geur, wat is die fantastisch geworden! Zo erg, dat ik er steeds aan blijf ruiken.
Bijna alle zepen zijn te gebruiken voor het lichaam én het gezicht. De SOUVENIR DE MARRAKECH kun je echter zowel voor het lichaam, gezicht een haren gebruiken, dat stukje zeep is dus een echte multitasker. Als je liever 100% sulfaat-vrij je haren wilt wassen, dan is deze Souvenir de Marrakech de ideale vervanging voor de shampoo bars. Het geeft echter wel een iets minder reinigend effect en het schuimt uiteraard veel minder.De CAFE DE PARIS kun je alleen voor je lichaam gebruiken. Alle zepen wegen overigens maar liefst 110 gram! Dat is waar voor je geld en aangezien de verkoopprijzen ook best redelijk zijn te noemen in verhouding tot de inhoudelijke waarde, heb je best een leuke deal.
Wat ik ook een enorme upgrade vind zijn de verpakkingen. Want wat zien de doosjes er geweldig uit! Zoals ik eerder melde zijn deze 100% biologisch afbreekbaar gemaakt met FSC gecertificeerd karton. Dus GEEN PLASTICS. De doosjes zijn rustig gehouden, en de informatie duidelijk . Het doosje klapt super eenvoudig open zodat je echt dat luxe cadeau gevoel krijgt! Daarom zijn deze unieke zepen ook zo leuk om weg te geven! Ik vind ze persoonlijk schattiger dan schattig.
Ik was in elk geval onder de indruk. Het toont, dat de meest natuurlijkste ingrediënten op hun eigen specifieke manieren het beste werken.  Ook ik ervaar zelf de grote voordelen van een echt ambachtelijk gemaakt puur stukje zeep. Omdat het stukje zeep helemaal terug is van weggeweest, stampen heel veel merken een eigen stukje zeep uit de grond. Ook “ natuurlijk” , maar vaak dus zoals eerder geschreven niet geheel natuurlijk, of dat er stoffen aan zijn toegevoegd wat de huid snel doet uitdrogen. Dit doen de zepen van BON SENS niet, omdat deze geheel anders worden verzeept. Dit zorgt o.a voor een veel betere werking van de ingrediënten. Ook zorgen speciale methoden ervoor dat een zeep bijvoorbeeld niet knoert-hard wordt, wat bijvoorbeeld gebeurt met pure Shea-butter. Shea butter is enorm weldadig voor de huid maar kan vreselijk hard worden waardoor je het niet of nauwelijks op de huid kan aanbrengen. Lolita heeft de  Bon Sens Shea-butter zeep verrijkt met een pure shot biologische zoete amandelolie. Deze wordt pas toegevoegd na het verzepingsproces. Deze amandelolie wordt zelf dus niet verzeept en zit gewoon koudgeperst en puur in het blok zeep. Dat maakt hem extra zacht en heilzaam, en geeft het extra verzorging, terwijl je de zeep-bar gewoon goed kunt gebruiken.
De BON SENS zepen zijn niet op grotere voorraden beschikbaar omdat iedere batch kleinschalig kan worden gemaakt. Het is GEEN “We-rollen-het-de-fabriek-uit” werk. Het gaat om echt ambachtelijk handwerk, waar per batch WEKEN voor moet worden uitgetrokken. Na het maken van de zeep heeft het zo’n zes weken droogtijd nodig., Je snapt dat er geen grotere voorraden zijn, en dat maakt het daardoor ook meer “ vers”. Al vanaf de dag van onze lancering bij Puur & Fit rennen de stukken zeep de deur uit, waardoor er eigenlijk nooit echt veel voorraad blijft liggen.

ZELF VLOEIBARE HANDZEEP MAKEN!

We houden van zeep 💜 Maar niet van de kliederboel, de ranzige randjes op stukken zeep na gebruik en het gebruik zelf van een stuk zeep. We zijn wat dat betreft een beetje verwend en verziekt door de vloeibare kant en klare zepen, die in overvloed verkrijgbaar zijn. En toegegeven, het is handiger en schoner in gebruik. Niet milieuvriendelijker en duurzamer. Daarom is het beter om zelf je vloeibare zeep te maken. IN DIT YOU TUBE FILMPJE laat ik kort maar krachtig zien hoe je dit doet. Zo gefikst! 

VLOEIBARE DOUCHEZEEP MAKEN!

Als je mijn FILMPJE hebt bekeken weet je nu dat vloeibare zeep maken een peulenschil is en dat je naast handzeep ook nog veel meer kunt maken. Zoals douche-zeep. Ook hier kun je iedere zeepsoort en verschillende soorten zeep gebruiken, en kun je voor extra voeding en verzorging wat verzorgende pure oliën toevoegen. Ik geef hier een zeer simpel recept om zelf een voedende en verzorgende douche zeep te maken, geschikt voor ieder huidtype.
WAT HEB JE NODIG ?
  • 35 gram zeep-rasp
  • 400 ml kokend water
  • Pure etherische oliën ( geuren naar keuze, kies echte pure oliën als VAN TOEN)
  • Drie eetlepels pure zoete amandelolie
ZO MAAK JE HET :
Maak de vloeibare zeep volgens mijn uitleg IN DIT FILMPJE, en voeg de amandelolie toe. Laat dit 24 uur staan. De volgende dag licht opkloppen met de garde of mixer en overgieten in een pompflacon ( FLES HIER TE BESTELLEN )

BON SENS EXCLUSIEF BIJ PUUR & FIT

Bon Sens is een exclusief merk van Puur & Fit. Echter is de vraag erg groot en kopen andere webwinkels ook in. In de toekomst zal Bon Sens dan ook op meerdere plekken verkrijgbaar zijn, maar wil je echt bij de bron blijven, dan kun je de zepen rechtstreeks bij Puur & Fit bestellen

BON SENS SHAMPOO + CONDITIONER-BARS

Wil je de shampoo bars en / of conditioner bars bestellen ?

KLIK DAN HIER  om naar het besteloverzicht te gaan

SULFATEN IN DE SHAMPOOBARS VAN BON SENS……

Je kunt je wellicht afvragen, waarom we sulfaten tegenkomen in shampoo bars, en dus ook in de shampoobars van BonSens.  We komen de sulfaten  SCI, ( Sodium Cocoyl Isethionate ) SCS ( sodium Coco sulfate ) en BTMS ( behentrimonomixm methosulfate. ) tegen in de bars. Zijn sulfaten niet slecht? En droogt het je haar niet uit ? En vooral: geeft dat geen irritaties op de hoofdhuid ????
Ik heb deze vragen voorgelegd aan de twee formulators van de shampoo bars : De Poolse Joanna en de Poolse Marlena, die speciaal voor dit project naar Nederland zijn gekomen. Beide dames hebben gestudeerd aan de Technology of Cosmetics at Lodz University of Technology in Polen. Ze deden hun  bachelor in Cosmetology at Medical University of Lodz en  Joanna deed daar Management and Production Engineering at Wroclaw University of Economics and Business bij. Opgroeiend studeerde Marlena een holistische kant van skincare aan de Medical University. Vanuit hun eigen standaarden en interesses in gezonde voeding en natuurlijke cosmetica hebben zij hun studiekeuzes hierop aangepast, zodat ze uiteindelijk zelf natuurlijke verzorging en cosmetica kunnen ontwikkelen. Via SUIT MATTERS ( ja, ook in DIT verhaal speelt SUIT matters weer een rol! ) kwamen de dames in contact met Rosa, beide dames waren op zoek naar mogelijkheden om hun expertise in ontwikkelen te verbreden, en ervaring op te doen buiten Polen. Rosa bood hen dit project aan, dus het ontwikkelen en produceren van shampoo en conditioner bars en gaf de dames hun kans om hun horizon te verbreden. Inmiddels zijn de dames een paar maanden in Nederland en zijn ze druk bezig ( geweest) om deze shampoo en conditioner bars te ontwikkelen in de zeepmakerij BON SENS  Het gaat om HANDWERK, en niet om fabriekswerk. Alles, van bars tot verpakking, is verzorgd door deze twee dames, ook het inpak-werk.

Ik vroeg hen allereerst hoe het komt dat de shampoo bars zo goed schuimen. Dit is dankzij de sulfactanten zo optimaal. De methode is dezelfde als dat in vele andere zepen wordt toegepast, en ontwikkelen schuim, zodra de bars / zepen worden geactiveerd met water. Dit zorgt niet alleen voor schuim, maar ook voor de reiniging.
Het verschil tussen zepen en deze bars zit hem in de alkaline pH, die niet in de bars voorkomen, maar wel in zepen. Dit zorgt er o.a voor dat er geen azijn aan de bars hoeft toegevoegd, om goed uit te kunnen spoelen.
Okay, maar hoe zit het dan met het uitdrogende en irriterende effect ? Volgens de dames klopt dit, maar zijn de shampoo bars van BON SENS zodanig samengesteld dat de sulfaten onschadelijk worden gemaakt dankzij het toevoegen van veel terugvettende stoffen. Dit zorgt ervoor dat de mogelijke irriterende eigenschappen zo goed als nihil worden.
En dan over de sulfaten zelf. Laten we deze wat meer uitlichten:

SCS  ( SODIUM COCO SULFATE ) is het sodiumzout van de vettige alcohol-sulfaten uit kokosolie. Het gaat om een semi-synthetische, reinigende substantie uit plantaardige bronnen, specifiek genomen een “ anionic “ surfactant. In verzorgingsproducten, ook in vele natuurlijke, wordt dit toegepast voor een verzachtende en emulgerende werking. In haarverzorging wordt het meestal toegepast om het haar minder statisch te maken, te reinigen en te versterken.

SCI ( SODIUM COCOYL ISETHHIONATE ) behoort net als SCS tot de groep van anionische surfactanten. Het staat vooral bekend om zijn milieuvriendelijke eigenschappen, en we komen het dan ook vaker tegen in natuurlijke producten dan in conventionele. Het wordt gemaakt uit kokosolie en bevat vettige vetzuren en isethionische zuren. Het gaat om een zeer milde surfactant voor huid en haar, en geeft algemeen gezien weinig klachten. In contact met water vormt het zich tot een zeer aangenaam dik schuim. Het heeft een goed vermogen vuil te binden en daardoor werkt het reinigend in shampoo’s.

BTMS  ( BEHENTRIMONOMIXM METHOSULFATE ) is een extractie wat wordt gewonnen uit raapzaadolie. Het wordt toegepast in shampoo bars als emulgator. Vanwege de zeer verzachtende en milde eigenschappen wordt het vrij veel toegepast in verzorgingsproducten voor baby’s en producten voor de gevoelige huid.

Goed. 😐 We weten nu wat het inhoudelijk voorstelt, maar de hamvraag is en blijft of deze sulfaten nu wel of niet “ goed’ zijn. Linksom of rechtsom blijven het in elk geval SULFATEN. Maar er zijn degelijke verschillen. We lezen nu erg veel over sulfaten en hoe schadelijk deze zijn voor mens, dier en milieu. Ook ik zorg ervoor dat er bij mij geen sulfaten in huis binnen komen wandelen . Maar toch sta ik deze WEL toe. En dat heeft te maken met twee factoren:

– het gaat om de meest haalbare natuurlijke vormen 
– het gaat niet om industriële SLS en SLES

Om heel erg right-to-the-point te blijven, zijn sulfaten nodig om een shampoo te laten werken in reiniging. Het schuimende effect is meestal niet nodig, omdat het reinigende vermogen van sulfaten meer dan voldoende is.  Schuim associeren we echter nog altijd met schoon en reinigend, daarom worden sulfaten in conventionele alternatieven in vrij hoge hoeveelheden toegevoegd. Hoe beter een product schuimt, hoe fijner wij daar ons bij gaan voelen. Kijk ook maar eens naar de vele FOAMY” producten. Die zijn razend populair.
Zeker in shampoo bars zijn sulfaten nodig, omdat deze anders zijn samengesteld. Er bestaan shampoo bars ZONDER SULFATEN, maar dat heet dan geen SHAMPOO BAR maar HAARZEEP. En daar zit wel degelijk verschil in. Haarzeep reinigt harder, vaak minder goed en kan het haar verzwaren en slap maken, of zeer stroef doen aanvoelen. Als je echt geen sulfaten wenst, op welke manier ook, dan kun je voor haarzeep kiezen. BON SENS heeft één haarzeep in het assortiment voor deze mensen: de SOUVENIR DE MARRAKECH. Deze zeep kun je voor het gehele lichaam gebruiken.  Wil je meer lezen over de verschillen tussen een shampoo bar en haarzeep ? KLIK DAN HIER
Kort samengevat: het is een KEUZE die je zelf moet maken. Ben ik echt 100% blij met de sulfaten in de shampoo bars van BON SENS ? Nee, ook ik zie liever 100% sulfaat-vrij, want het gaat allemaal uiteindelijk door het doucheputje. Maar door te kiezen voor het hoogst haalbare wat betreft milieuvriendelijkheid en mogelijke irritaties, voelt het voor mij OKAY. Want ik snap ook goed, dat je zonder sulfaten geen shampoo bar kunt maken, tenminste, niet eentje die aan al onze eisen voldoet. Vergeet niet dat we ook hoge eisen stellen. Als een shampoo bar niet werkt, mopperen en schelden we daar ook over. Door een gulden middenweg te kiezen, heeft BON SENS samen met de dames besloten om ze wel toe te voegen. En daar ben ik, met mijn kritisch oogpunt, helemaal senang mee, omdat ik merk dat de shampoo bars echt goed werken, en bijdragen aan een schoner en beter milieu.
De keuze is simpelweg aan jou.

3 Reacties op “Bon Sens zeep…niet zomaar een zeep!

  1. Nav jouw blog de shampoo en conditioner bar voor droog haar van Bon Sens geprobeerd. Echt geweldig. Mijn haar is zacht en niet pluizig. Wat een ontdekking! De douchezeep is ook heel fijn maar past helaas niet in het bij bestelde zeepbakje. Dat is een klein minpuntje.

    • bedankt voor je feedback over het zeepbakje, ik ga het melden! Superleuk dat de bars je bevallen!

  2. Ik heb nu ergens anders kokos besteld. Die zou ik graag bij Bin Sens zien. Vind dat namelijk top spul.
    En ik zocht bijpassende blikjes en bij Shampoobar kreeg ik die erbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *