Bon Sens zeep…niet zomaar een zeep!

Eén van de aller-leukste dingen aan mijn werk bij Puur & Fit zijn de eigen producties. We zijn op moment van schrijven ( Maart 2022) gestart met de grote verbouwing van ons nieuwe onderkomen. Daar willen we erg veel eigen producties gaan draaien, wat niet alleen leuk is voor ons en de consument ( want: echt pure producten voor een redelijke prijs ) maar ook voor meer werkgelegenheid creëren voor de mensen die in onze maatschappij om welke reden ook niet goed mee kunnen draaien en daardoor geen stabiel / vast inkomen kunnen genereren. Door deze groep mensen een kans te bieden hopen we ook hier ons steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Wij geloven sterk in met zijn allen voor elkaar iets kunnen doen.
We hebben inmiddels al een aantal eigen producties gelanceerd, zoals de VAN TOEN lijn, en ….de prachtige BON SENS zepen.

BON SENS

Bon Sens is een idee van LOLITA Kleve. Ja, die achternaam komt je vast bekend voor……😁….het is inderdaad een volle nicht van onze Rosa. Lolita deed het aanvankelijk hobbymatig, maar het begon steeds serieuzer te worden toen meer mensen haar zepen ontdekten en gingen gebruiken. De resultaten waren ronduit knetterend. In de zin, dat de zepen de huid niet uitdrogen, en er in veel gevallen zelfs helende eigenschappen aan werden verbonden. Lolita besloot een webwinkeltje te starten wat meteen als een treintje liep. Kleinschalig, want veel kon Lolita in één keer niet steeds maken. Rosa kreeg ook wat zeep van haar en zij was meteen verkocht. Lang verhaal kort : Rosa besloot te investeren in productie, in de vorm van grotere hoeveelheden kunnen maken, en begon haarzelf te verdiepen in de ambacht van zeep maken. Samen zijn de dames vervolgens uren en zelfs nachten door gegaan om in December een lancering bij Puur & Fit te kunnen bewerkstelligen. The rest is history. Lolita moest helaas vanwege wat gezondheidsklachten zich wat meer terugtrekken uit de producties maar zal op de achtergrond blijven meekijken. We hopen in Augustus / september 2022 te verhuizen naar onze grote nieuwe locatie in Schiedam. Daar gaan we ontzettend veel ZELF produceren, zoals ik jullie al eerder vertelde. Ook onze BON SENS zepen, zodat we meer in éen keer kunnen produceren. We zijn op dit moment druk bezig met sollicitaties met echte ambachtelijke zeep-makers, die ons productieteam komt versterken, zodat wij wat meer per batch kunnen maken. Want…..zodra we nieuwe batches klaar hebben ( inclusief de langere droogtijd/ inpakken ) vliegen ze de deur al meteen weer uit. We zijn ook druk bezig met nieuwe verpakkingen, die wat efficiënter zijn. Lolita heeft erg veel tijd en aandacht gestoken in de verpakkingen, wat vrij veel tijd kost om in te pakken. Wij gaan nu een wat snellere manier bedenken om de zepen sneller te kunnen verpakken, uiteraard blijven deze nieuwe verpakkingen 100% biologisch afbreekbaar, plasticvrij, duurzaam en 100% recyclebaar. Ik heb wat mee gedacht in het nieuwe ontwerp en ik ben super enthousiast. 😃 Jullie gaan het vast net zo prachtig vinden als ik !
 Het zeep maken is een echte ambacht. En ik heb vanaf de zijlijn mee gekeken. Wat ontzettend indrukwekkend allemaal. Het maakt voor mij het stukje zeep een stuk waardevoller nu ik heb gezien hoeveel werk het kost om een goed stukje zeep te maken met enkel de allerbeste pure natuurlijke ingrediënten. Deze zijn zeer zorgvuldig door de dames gekozen. En dáár zit hem ook meteen één van de belangrijkste knelpuntjes wat betreft “ natuurlijke “ zeep……😐 Als je geen goede ( gecertificeerde biologische ) ingrediënten gebruikt is je uiteindelijke stukje zeep ook niet fijn. Het kan onze huid dan zelfs irriteren, meest gehoorde klacht rondom het gebruik van stukken zeep is dat de huid gigantisch kan uitdrogen. Dat ervaar ik zelf overigens ook. Ik maak van stukken zeep bijvoorbeeld vaak vloeibare handzeep, en deze kunnen mijn handen enorm uitdrogen, zelfs als ik de meest natuurlijk geclaimde stukken zeep gebruik. Het probleem zit knel bij de ingrediënten die worden gebruikt. Bijna alle zepen hebben bijvoorbeeld een te hoge PH-waarde ten opzichte van onze natuurlijke waarde. Dit komt omdat er in de meeste zepen een alkalische stof wordt gebruikt om alle ingrediënten te binden met elkaar. Dit goedje kan de hydrolipidefilm van onze huid weg-eten, ook wel het natuurlijke laagje van onze huid. Dit geeft dat trekkerige gevoel en uiteindelijk kan je huid gaan barsten.
Het is daarom zeer verstandig om je wat in te lezen, als je voor het stukje ouderwetse zeep wilt gaan. KLIK HIER om er meer over te lezen.  Wat betreft de Bon Sens zepen :….. De zepen worden niet alleen gemaakt van 100% pure, plantaardige, biologische ingrediënten, ook wordt het meeste uit de streek gehaald. De ingrediënten worden in ecologische natuurgebieden handmatig geplukt en zelfs op het balkon gekweekt. De rest wordt biologisch gecertificeerd ingekocht. Bij o.a ecologische plantentuinen. BON SENS, wat in het Frans “ juiste richting” betekent, gaat dus veel verder dan alleen dat stukje ecologisch produceren. Puur & Fit wil tevens staan voor een BEPERKING van de ecologische voetafdruk, en voor een eerlijke prijs. Een fikse uitdaging. Maceraten worden ook geheel zelf gemaakt, door bijvoorbeeld bloemen en planten enkele weken in verschillende plantaardige biologische oliën te zetten.
Ook de verpakkingen moeten zo milieuvriendelijk mogelijk, de zepen worden daarom niet verpakt in folie, maar  ( momenteel nog ) gewikkeld in zijdevloei met een 100% milieuvriendelijke wikkel. Zelfs het logo-stickertje is geheel PVC vrij.
De kleuren en geuren zijn 100% natuurlijk, maar ook vrij van mineralen en andere gekke kleurstoffen. Kleipoeders kleuren de zeep en geven veel goede eigenschappen voor onze huid. Omdat er verder totaal NIETS aan synthetische meuk wordt gebruikt, kunnen sommige zeep-soorten iets minder schuimen en / of een andere kleur geven, maar dit is juist een teken, dat de zepen 100% puur zijn gebleven.
De zepen van BON SENS hebben vrij subtiele geuren, wat soms via een etherische olie wordt toegepast, soms door planten, boter en de plantaardige oliën. Er zijn verschillende soorten zepen, ieder een specifieke werking gevende op een bepaald huidtype. Er zijn bijvoorbeeld zepen speciaal voor de gevoelige huid, maar ook zepen voor de vette huid. Daarnaast zijn er ook scrub-zepen verkrijgbaar. Deze bevatten fijngemalen bloemen en planten , sommigen kleipoeders, koffiedik, haverzemelen of joboba-parels. Dit zijn parels die zijn gemaakt van pure joboba olie, en geven door te scrubben een beetje olie af.
Naast dat de zepen dus puur, milieuvriendelijk en werkzaam zijn, zijn ze ook nog eens fraai om te zien. Wat het super-leuk maakt om bijvoorbeeld in de badkamer te leggen op een zeepplankje. Ze zijn zeer vriendelijk geprijsd voor wat ze waard zijn.
In één van mijn eerdere nieuwsbrieven schreef ik over de zeer bijzondere ervaring die ik kreeg toegestuurd van Ria, een jarenlange trouwe volger / fan. Zij is nét zo kritisch als ik ben en daarom vond ik haar verhaal zo bijzonder en opmerkelijk. Ze vertelde in een opmerking onder mijn post in mijn facebookgroep over de opmerkelijke ervaring die ze had met de groene klei / rozemarijn zeep. Ik bleek niet als enige onder de indruk van haar verhaal, ook vele anderen  reageerden onder haar opmerking.
Ik nam meteen contact met haar op, want ik was razend benieuwd of het ook voor haar wrat ging werken. Ria stuurde mij onlangs haar ervaring op en twee foto’s van het beginpunt en na vier weken gebruik van deze zeep. Ik was opnieuw stom-verbaasd. Dit is wat Ria vertelt :
“ … “Ik besloot de Bon Sens zeep te kopen, omdat ik op zoek was naar een ‘meukvrij’ douche-product. Qua voeding leef ik al jaren puur en onbewerkt, maar in zeep was er nog wel wat te verbeteren. Ik wilde dit dus wel eens proberen.

Ik koos de Groene Klei / Rozemarijn omdat ik dol ben op de rozemarijn-geur. Die geur viel me in eerste instantie iets tegen. Het is niet heel nadrukkelijk rozemarijn. In de loop van de weken ben ik de geur wel meer gaan waarderen.
Tot mijn grote verrassing had ik een opmerkelijke ervaring. Onder mijn rechter oksel zaten al geruime tijd (meer dan een jaar) een groot aantal steelwratjes. Ik heb er nooit wat aan gedaan om ze weg te krijgen, al vond ik het wel vervelend. Na een week 1x per dag de zeep gebruikt te hebben onder de douche merkte ik dat de wratjes grotendeels verdwenen waren! En na nog een week waren ze helemaal weg. Omdat ik niet anders gedaan heb in voeding of verzorgingsproducten, schrijf ik dit aan de werking van de zeep toe.
Mijn belangstelling was gewekt. Zou het ook op andere huidproblemen werken? Ik heb al een paar jaar een soort puist/pukkel op de bovenkant van mijn pols zitten. Gevolg van een open gekrabde muggenbeet. Ik heb gedurende 4 weken bij het douchen een beetje extra zeep op die pukkel gedaan. En jawel… hij is kleiner geworden. Ik denk niet dat hij helemaal weg zal gaan, maar met dit resultaat ben ik al heel blij.
Een geheel onverwachte ervaring…. In ieder geval ben ik blij met deze zeep. Ik ben benieuwd naar andere geuren!”

( tekst + foto’s met toestemming van Ria gepubliceerd ) 
Ik was in elk geval onder de indruk. Het toont, dat de meest natuurlijkste ingrediënten op hun eigen specifieke manieren het beste werken.  Ook ik ervaar zelf de grote voordelen van een echt ambachtelijk gemaakt puur stukje zeep. Omdat het stukje zeep helemaal terug is van weggeweest, stampen heel veel merken een eigen stukje zeep uit de grond. Ook “ natuurlijk” , maar vaak dus zoals eerder geschreven niet geheel natuurlijk, of dat er stoffen aan zijn toegevoegd wat de huid snel doet uitdrogen. Dit doen de zepen van BON SENS niet, omdat deze geheel anders worden verzeept. Dit zorgt o.a voor een veel betere werking van de ingrediënten. Ook zorgen speciale methoden ervoor dat een zeep bijvoorbeeld niet knoert-hard wordt, wat bijvoorbeeld gebeurt met pure Shea-butter. Shea butter is enorm weldadig voor de huid maar kan vreselijk hard worden waardoor je het niet of nauwelijks op de huid kan aanbrengen. Lolita heeft de  Bon Sens Shea-butter zeep verrijkt met een pure shot biologische zoete amandelolie. Deze wordt pas toegevoegd na het verzepingsproces. Deze amandelolie wordt zelf dus niet verzeept en zit gewoon koudgeperst en puur in het blok zeep. Dat maakt hem extra zacht en heilzaam, en geeft het extra verzorging, terwijl je de zeep-bar gewoon goed kunt gebruiken.
 
De BON SENS zepen zijn niet op grotere voorraden beschikbaar omdat iedere batch kleinschalig kan worden gemaakt. Het is GEEN “
We-rollen-het-de-fabriek-uit” werk. Het gaat om echt ambachtelijk handwerk, waar per batch WEKEN voor moet worden uitgetrokken. Na het maken van de zeep heeft het zo’n zes weken droogtijd nodig., Je snapt dat er geen grotere voorraden zijn, en dat maakt het daardoor ook meer “ vers”. Al vanaf de dag van onze lancering bij Puur & Fit rennen de stukken zeep de deur uit, waardoor er eigenlijk nooit echt veel voorraad blijft liggen. Als we in Augustus 2022 verhuizen naar ons nieuwe onderkomen, gaan we op iets grotere schaal zepen maken zodat we wat meer kunnen aanbieden.

ZELF VLOEIBARE HANDZEEP MAKEN!

We houden van zeep 💜 Maar niet van de kliederboel, de ranzige randjes op stukken zeep na gebruik en het gebruik zelf van een stuk zeep. We zijn wat dat betreft een beetje verwend en verziekt door de vloeibare kant en klare zepen, die in overvloed verkrijgbaar zijn. En toegegeven, het is handiger en schoner in gebruik. Niet milieuvriendelijker en duurzamer. Daarom is het beter om zelf je vloeibare zeep te maken. IN DIT YOU TUBE FILMPJE laat ik kort maar krachtig zien hoe je dit doet. Zo gefikst! 

VLOEIBARE DOUCHEZEEP MAKEN!

Als je mijn FILMPJE hebt bekeken weet je nu dat vloeibare zeep maken een peulenschil is en dat je naast handzeep ook nog veel meer kunt maken. Zoals douche-zeep. Ook hier kun je iedere zeepsoort en verschillende soorten zeep gebruiken, en kun je voor extra voeding en verzorging wat verzorgende pure oliën toevoegen. Ik geef hier een zeer simpel recept om zelf een voedende en verzorgende douche zeep te maken, geschikt voor ieder huidtype.
WAT HEB JE NODIG ?
  • 35 gram zeep-rasp
  • 400 ml kokend water
  • Pure etherische oliën ( geuren naar keuze, kies echte pure oliën als VAN TOEN)
  • Drie eetlepels pure zoete amandelolie
ZO MAAK JE HET :
Maak de vloeibare zeep volgens mijn uitleg IN DIT FILMPJE, en voeg de amandelolie toe. Laat dit 24 uur staan. De volgende dag licht opkloppen met de garde of mixer en overgieten in een pompflacon ( FLES HIER TE BESTELLEN )

BON SENS EXCLUSIEF BIJ PUUR & FIT

Bon Sens is een exclusief merk van Puur & Fit. Echter is de vraag erg groot en kopen andere webwinkels ook in. In de toekomst zal Bon Sens dan ook op meerdere plekken verkrijgbaar zijn, maar wil je echt bij de bron blijven, dan kun je de zepen rechtstreeks bij Puur & Fit bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *