What’s the deal with…shampoo bars? Alle ins and outs!

Ik wilde er tot voor kort niet echt aan: shampoo bars. Ik heb jaren geleden ooit bij LUSH zo’n shampoo bar gekocht, omdat het mij helemaal top leek, om zo mijn haar te kunnen wassen, zonder dat het milieu ermee werd belast. Maar dat viel zwaar tegen. Niet alleen mijn haar werd touw, maar ook het geklieder stond mij niet aan. Het was dus vrij snel over bij mij, en ik heb er verder geen aandacht meer aan geschonken. Anno 2019 / 2020 zien we echter plotseling een gigantische opmars van de shampoo bars ( ook wel zepen ) Het lijkt een logisch gevolg op de bewustwording voor ons milieu. En dat is natuurlijk fantastisch.
De shampoo bars zijn inderdaad fantastisch bedacht om het milieu te sparen. Het behoeft geen verpakking, en als het dan verpakt wordt, kan dit worden gedaan in milieuvriendelijke kartonnen / papieren doosjes.
Maar eigenlijk houdt het daar in de meeste gevallen wel op met de voordelen. Mijn ervaring eerder staat niet op zichzelf. Ik heb erg veel negatieve ervaringen gehoord, die vooral gebaseerd waren op de verzorging van het haar. Droog haar, dor en dof haar, en geen kam of borstel meer door te halen.Hoe komt dat? Simpel. Omdat de meeste shampoo bars vol zitten met synthetische en agressieve stoffen, terwijl ze juist zo’n gezond en schoon imago hebben.

VEGAN SHAMPOO BARS BIJ HET KRUIDVAT

Enkele maanden geleden stroomde mijn mailbox vol met vragen over een shampoo bar, wat naar waarschijnlijkheid werd verkocht bij de grote drogisterij keten Kruidvat. Het was een voor mij onbekend merk, en dus ook onbekend product. Het bleek na wat research te gaan om een Italiaans merk. Op de officiële website van dit merk vinden we veel mooie plaatjes en rooskleurige verhalen. All is well. Ook lezen we groots dat het merk onder ECO CERT en COSMOS ORGANIC werkt. Dit zijn universele keurmerken, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt op de “ natuurlijke” producten in supermarkten ( cosmetica / verzorging ) Deze keurmerken worden meestal gebruikt om dit soort producten van een natuurlijke oorsprong te bevestigen, maar zegt verder niets over de ingrediënten zelf, daarover verderop meer.

WAT IS ECO CERT?

Eco Cert is het keurmerk van een onafhankelijke organisatie dat kan aantonen verzorgingsproducten, cosmetica, maar ook reinigingsproducten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zo’n certificering beoordeelt alle ingrediënten, maar ook alle leveranciers. Jaarlijks wordt hier op gecontroleerd in fabrieken. Waar het een beetje op neerkomt, is dat leveranciers die dit Eco CERT label dragen, hogere standaarden moeten bereiken dan wat door de Europese Wetgeving wordt bepaald. Voor de consument moet het duidelijkheid geven, dat het ECO CERT gecertificeerde product bestaat uit plantaardige / natuurlijk afgeleide actieve ingrediënten ( water uitgezonderd ) en dat producten voldoen aan een ecologische standaard, wat is uitgezet door ECO CERT. Eco Cert is in 1991 opgericht en opereren inmiddels in meer dan 80 landen wereldwijd. Sinds 2003 kunnen producten een ECO CERT label dragen. Er zijn twee soorten labels: een ECO CERT ORGANIC COSMETICS label, en een ECO CERT NATURAL COSMETIC “ label.  Om het Organic ( biologisch) label te mogen dragen, moet het product tenminste uit 95% plantaardige ingrediënten bestaan., en tenminste 10% biologische ingrediënten.  Om het NATURAL COSMETIC label te mogen dragen moet een product miniaal uit 50% natuurlijke ingrediënten bestaan.  En moet het minimaal uit 5% biologische ingrediënten bestaan. Wat houdt ECO CERT precies in? Welke eisen zijn opgesteld om een label te mogen dragen?
het product mag geen GMO’S , parabenen, Phenoxyethanol, nano-deeltjes, siliconen, PEG’s, synthetische parfums en kleurstoffen bevatten
– het product mag geen dierlijke ingrediënten bevatten, maar wel dierlijke ingrediënten die van nature door het dier worden geproduceerd, denk aan honing, bijenwas en melk
– het product moet een verpakking hebben die biologisch afbreekbaar of recyclebaar is
– het product  moet een minimale hoeveelheid van 95% bevatten aan natuurlijke ingrediënten, de overige 5% mag synthetisch zijn, op de hierboven genoemde synthetische stoffen na
– het product moet een duidelijke ingrediënten lijst bevatten 
– het product mag als eindproduct niet op dieren zijn getest
Dit laatste ( niet op dieren getest in eindproduct) is erg lastig. De vele ECO CERT gecertificeerde producten die bijvoorbeeld uit China komen zijn meestal getest op dieren, omdat de Chinese wetgeving vele bedrijven verplicht hun producten op dieren te testen. Daarnaast worden de controles uitgevoerd door  geaccrediteerde partijen. Er is ook geen verbod op microplastics.
De N.A.E shampoo bars werden opgemerkt omdat ze veganistisch zijn en lekker voordelig ( € 7.99  per stuk van 85 gram )  ) We zien steeds vaker “ dit soort alternatieven op natuurlijke biologische producten” in grote drogisterij ketens en supermarkten verschijnen. De natuurlijke en biologische producten die we in biowinkels kopen, zijn in regel stukken duurder en dan kan dit een leuke deal opleveren. Maar het is eigenlijk net zoals de biologische producten vergelijken met de biologische alternatieven bij de Action. Soms heb je geluk en springt éen product er wel gunstiger uit, maar vrijwel altijd gaat het om “ replica’s” die bijvoorbeeld gewoon worden gemaakt met synthetische additieven, of die massaal zijn geproduceerd waar in de meeste gevallen kinderarbeid en uitbuiting van boeren bij komt kijken. Het gaat 9/10 gevallen om PRIVATE LABELING. En kun je eigenlijk nooit echt nagaan of nalopen waar alle ingrediënten vandaan komen en hoe deze worden gemaakt ( echt natuurlijk of synthetisch )

GROTE VERSCHILLEN

Maar zijn er dan echt zoveel verschillen tussen deze massale verkopen en kleinschalige? Ja, meestal wel, al blijven er uitzonderingen op de regel. Om te beginnen werken de meeste kleinschalige ondernemingen / merken nog echt ambachtelijk en alleen met 100% echte, pure en plantaardige / biologische ingrediënten . Er kan veel meer aandacht worden besteed aan het ontwikkelen van een echt meukvrij product. Anders dan met massale producties kan er ook veel meer rekening worden gehouden met het belasten van het milieu.
Maar waar de verschillen voornamelijk in zitten, zijn de ingrediënten , die bij kleinschalige ondernemingen / merken 100% traceerbaar zijn en 100% gegarandeerd. De meeste ondernemingen werken 100% gegarandeerd dierproefvrij, en vrij van synthetische stoffen. Met de “ zweef-merken” als N.A.E blijft dat een groot vraagteken bij sommige ingrediënten. Maar je kunt je vast wel iets voorstellen bij het winstoogmerk bij de massale producties. Als daar alleen maar echte ( en dus pure) ingrediënten zouden worden gebruikt wordt de verkoopprijs 4 x zoveel hoger. En dat betaalt de consument niet, als de prijs overeenkomt met de biologische producten in een biowinkel. En er moet tenslotte ook nog aan worden verdiend. Om je een indruk te geven van de verschillende tussen een massale shampoo bar en een echte biologische en natuurlijke shampoo bar, heb ik de ingrediënten van zowel de N.A.E shampoo bar uitgelicht , als de ingrediënten van een biologische shampoo bar. Daar begin ik mee. Ik koos een shampoo bar van één van mijn meest favoriete merk CHAGRIN VALLEY. Hier heb ik eerder al eens een waanzinnige haarbalsem getest, KLIK HIER. Ik heb de kokos shampoo bar gekozen. Deze weegt maar liefst 160 gram en kost € 10,99.  ALLE ingrediënten zijn biologisch, dus het gaat hier dan ook echt om een product wat voor 100% uit biologische ingrediënten bestaat. Wat zit daar allemaal in?
KOKOSOLIE , ZONNEBLOEM OLIE ( koude persing, niet gehydrogeneerd ), AMANDELOLIE, AVOCADO OLIE, KOKOSMELK, WATER, CASTOR OLIE, SODIUM HYDROXYDE * DUURZAME PALM OLIE CANOLA OLIE, ROZEMARIJN OLIE EXTRACT
* Je zult je afvragen waarom sodium hydroxide is gebruikt. Dit is nodig om de verzeping te actieveren om het tot een zeep te verkrijgen. Door dit verzepingsproces verdwijnt echter alle hydroxide, waardoor er niets in je stuk zeep achterblijft. Maar let op: alleen als de fabrikant dit ook letterlijk bevestigt op zijn verpakking of website, kun je hiervan uit gaan. Wordt het niet vermeld, wordt het lastig om zekerheid te hebben dat alle hydroxide is verdwenen in het eindproduct.
Zoals je mee hebt kunnen tellen, bevat de Chargin Valley bar hooguit 10 pure ingrediënten. Laten we de ingrediënten van de N.A.E bar gaan uitlichten:

TRITICUM VULGARE ( WHEAT) STARCH ( tarwe zetmeel ) : een fijn, zacht poeder , wordt gebruikt om ingrediënten  gladder te maken, en voorkomt dat ingrediënten kunnen absorberen / opzuigen. Het houdt de ingrediënten van gecompileerde producten, zoals in dit geval een bar / tablet, bij elkaar. Het wordt natuurlijk verkregen uit gemalen tarwekorrel. Het is NIET glutenvrij.

POTASIUM LAURYL SULFAAT: vergelijkbaar met SLS ( natrium lauryl sulfaat) PLS wordt echter meer toegepast in ( modder) zepen omdat het een betere reinigende werking heeft. Het valt onder het kopje sulfaten. PLS staat bekend als zeer irriterend voor de huid, en zeer prikkend / irriterend in dalfae ogen. Sulfaten drogen de huid tevens uit.
CETEARYL ALCOHOL : milde / zachte alcohol. Irriteert de huid niet, wat harde alcoholen wel doen. Cetearyl alcoholen worden meest gebruikt in natuurlijke / biologische producten, en wordt veelal gewonnen uit granen.
SODIUM LAURYL SULFAAT: ook wel SLS. Ondanks dat het onder vuur ligt en er veel bekend is over de mogelijke bijwerkingen als irritaties en uitdroging, komt het nog altijd erg veel voor in conventionele EN natuurlijke cosmetica / verzorgingsproducten , zoals in deze zo gewaande natuurlijke / biologische shampoo bar. SLS is wetenschappelijk bewezen irriterend voor de huid en de ogen, maar is goed gekeurd als veilige stof. Het is ook veilig verklaard als reinigingsmiddel…..
WATER: meestal bestaan cosmetica / verzorgingsproducten uit water, in dit geval niet, wat het eigenlijk alleen nog maar zorgwekkender maakt. De sulfaten komen in grotere hoeveelheden voor dan water, wat het tot een behoorlijk irriterend stukje zeep kan maken.
GLYCERINE: onduidelijk waaruit de glycerine is gemaakt, aangezien de bar 100% veganistisch is verklaard, vermoed ik dat het uit kokos is gewonnen.
SHEA BUTTER : 100% natuurlijke en dus plantaardige boter. Wordt gewonnen uit de noten van de SHEA boom.
PALMPIT ZUUR: een vetzuur. Helpt, om emulsies te stabiliseren, het reduceert de hoeveelheid vocht die uit onze huid verdampt . Komt voor in palmolie en in schapenvet. Aangenomen dat het om palmolie gaat ( veganistisch) is de vraag of het gaat om de omstreden palm-oliën. Mijn vermoeden is wel, omdat het gaat om een zeer goedkoop en massaal geproduceerd product.
STEARIC ACID: een natuurlijk vetzuur , meestal gewonnen uit katoenzaad olie. Stabiliseert en vergroot de stevigheid van de bar.
PARFUM: lastige kwestie in cosmetica / verzorgingsproducten, ook in natuurlijke / biologische alternatieven. Wordt in de meeste bronnen op internet omschreven als “ een mengsel van diverse, in een oplosmiddel”. Parfums hoeven niet gedetailleerd te worden omschreven, en ook hier zie je dit. Het woord “ parfum” mag wettelijk gezien volstaan, maar in de meeste parfums ( toegevoegde stoffen ) worden bij de samenstellingen soms wel meer dan vijfduizend chemicaliën gebruikt. Deze zijn bijna altijd synthetisch of afgeleid van koolteer, of aardolie. Veel gebruikte grondstoffen zijn
benzeen-derivaten
– synthetische muskus soorten
– aldehyden
– ftalaten
– benzyl acetaat
– alfa terpineol
– benzyl alcohol ( harde slechte alcohol )
– petroleum
– aceton
Deze stoffen zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, kan mogelijk zich ophopen in het vetweefsel en zo de hormoonbalans verstoren. Het is onduidelijk, welke stoffen er in deze shampoo bar zijn gebruikt. Het wetenschappelijk comité voor cosmetica en consumentenproducten heeft 26 parfum-ingrediënten gedefinieerd als allergeen. Sinds een poosje worden deze 26 stoffen vermrekd op verpakkingen om het voor de consument makkelijker te maken, om deze stoffen te herkennen . Het gaat om de volgende 26 stoffen:
benzyl alcohol
– benzyl salicylate
– cinnamyl alcohol
– cinnamal
– citral
– coumarin
– eugenol
– geraniol
– isoeuganol
– anise alcohol
– benzyl benzoate
– benzyl cinnamate
– citronellol
– limonele
– farmesol
– linalool
– oakmoss
– tree moss
– amyl cinnamal
– amylcinnamyl alcohol
– hydroxycitronellal
– hydroxyisohexyl-3
– cyclohexene carbolaldehyde
– buthylpenyl methylpropional
– hexyl cinnemal
– methyl 2-octynoate
– alpa isomethyllonone
In natuurlijke producten worden meestal essentiële pure oliën gebruikt als geurstof. Om het allemaal nog verwarrender te maken kan de benaming van deze pure olie ook gewoon bestaan uit éen van de 26 hierboven benoemde stoffen, omdat deze gemaakt kunnen zijn uit pure essentiële oliën ( door middel van een stoom distillatie) In dit geval is het dus vrij onduidelijk, of de genoemde parfumstoffen onderaan deze lijst zijn gewonnen uit natuurlijke of synthetische bronnen. Aangenomen wordt, omdat dit product een ECO CERT keurmerk draagt, dat het om natuurlijke parfums gaat.
LACTIC ACID: ook wel melkzuur. Werkt zeer beschermend voor de huid. Velen vragen zich af, of dit nu wel veganistisch is. Melkzuur is een natuurlijk en plantaardige stof dat ontstaat wanneer melkzuurbacteriën suikers omzetten in zuur.
GEHYDROLYSEERDE JOBOBA ESTERS: het hydrolyse product van jojoba esters verkregen door zuren , enzymen, of via een andere wijze van hydrolyse.
BIOSACCHARIDE GUM-1: een polysaccharide gemaakt uit planten. Wordt veel toegepast in anti-ging producten.
LAVENDEL OLIE ( EXTRACT: wordt gewonnen uit de lavendel.
ORYZASATIVA RIJST EXTRACT: gemaakt van rijst zemelen, werkt verzorgend voor de huid
SODIUM LEVULNATE: ook wel sodium benzoate. Kan zowel synthetisch als uit natuurlijke bron worden gemaakt. Dit is hier onduidelijk. Werkt als conserveermiddel in cosmetica / verzorgingsproducten.
GLYCERIL CAPRYLATE : wordt vervaardigd uit verschillende planten oliën. Werkt als een ( co) emulgator.
SODIUM ANISATE: afgeleid van venkel, dit is het natriumzout van p-anijszuur, fungeert als anti-schimmel middel.
CITRONELLOL: zie “ parfum” hierboven
LINALOOL: zie “ parfum” hierboven
LIMONELE: zie “ parfum “ hierboven
GERANIOL: zie “ parfum” hierboven
Zoals je ziet verschilt dit rijtje nogal van de natuurlijke shampoo bar van Chagrin Valley. 22 ( ook synthetische) ingrediënten tegenover de 10 natuurlijke van Chagrin Valley. Chagrin Valley werkt niet onder een ECO CERT label, maar onder een USDA ( = biologische keurmerk voor Amerika, waar dit familiebedrijf is gevestigd ) afgeleid label, genaamd OEFFA. Deze organisatie zou je kunnen vergelijken met ons EKO keurmerk. Een kleinschalige onderneming die veel strengere eisen oplegt aan fabrikanten, en waar door de fabrikanten flink voor moet worden betaald om het keurmerk te mogen dragen. Je kunt het een beetje vergelijken met een ISO nummer ( bij kokosolie )  Alhoewel er hoog van de daken wordt getoeterd dat de shampoo bars  van N.A.E onder het ECO CERT en COSMOS ORGANIC label vallen, zegt dit verder niets over de ingrediënten . Er wordt vermeld, dat de ingrediënten 100% van een natuurlijke afkomst zijn. Net als een pak suiker gewoon wettelijk 100% natuurlijk genoemd mag worden, omdat het in basis uit suikerbieten worden gemaakt. Wat er van die natuurlijke suikerbiet overblijft, daar wordt nergens over gerept. Zo werkt het ook in de biologische cosmetica en verzorgingsindustrie. Je moet goed opletten, of het daadwerkelijk om pure en natuurlijke ingrediënten gaat. En niet om een luttele 36% biologische ingrediënten, zoals in deze shampoo bar van  N.A.E. Nog een opmerkelijk detail: deze shampoo bar is in Nederland op de markt gebracht door zeep fabrikant HENKEL. Ja, die ook PATTEX secondelijm op de markt bracht, wasmiddelen, en ook FA producten. Dit toont meteen dat het gaat om massa producties en geen kleine ondernemingen die wel veel zorg en aandacht besteden aan hun producten. Ook als we naar de verkoopprijzen kijken, zien we nu niet echt schrikbarende gaten. Voor de N.A.E bar van 85 gram betaal je € 7,99 ( acht euro) en voor de Chagrin bar van 160 gram € 10,99 ( 11 euro) Anders gezegd betaal je € 3 euro meer voor 75 meer inhoud. En dat is best redelijk als je ze naast elkaar zet. Zeker wat je ervoor koopt. Echt pure ingrediënten zijn duurder dan synthetische.
Bottom line: de varianten in de grotere drogisterij ketens zijn niet altijd zo “ squeeky clean” als wordt voorgeschoteld. Het is een kwestie van GOED DE INGREDIENTEN LEZEN. En je zeker niet blind starten op het ECO CERT label. De echte zuivere varianten geven naast meer traceerbaarheid de kleinere ondernemingen ook een kans, bovendien zijn ze 100% vrij van synthetische meuk. ( maar let ook daar goed op de ingrediënten )

HOE WERKT EEN SHAMPOO BAR?

Okay. Voortaan wel opletten dus, dat het om een echt 100% natuurlijke variant gaat. Maar….hoe werkt zo’n shampoo bar? En is het fijn in gebruik? Mijn eerdere ervaring met zo’n bar was nu niet bepaald denderend te noemen. Ik stond dan ook niet echt te stuiterballen van enthousiasme om een shampoo bar te gaan testen. Mijn haar is nogal een dingetje wat zich niet graag met vreemde dingen in laat zepen. Maar voor dit artikel besloot ik ervoor te gaan. Ik heb uiteraard wel een 100% natuurlijke variant gekozen, de shampoo bar van Chagrin Valley dir ik eerder in dit artikel heb besproken. Ik ben bekend met andere producten van dit super-merk, die mij erg bevallen, dus een shampoo bar uit hun stal durfde ik wel aan.
Het gebruik is echt zeer simpel. Je maakt je haar vochtig en maakt de bar vochtig. Dan ga je met de bar over je haren, eigenlijk inzepen. De bar van Chagrin begint meteen aangenaam te geuren naar kokos en licht te schuimen. Het inmasseren gaat prima, niet stroef. Ook het uitspoelen gaat prima. Wat mij opviel was dat het veel minder geklieder was dan mijn vorige ervaring. Toen werd de bar zo vies, glibberig en vol met schuim, dat ik de bar weer opnieuw moest omspoelen en goed moest drogen. En daarna was het kwalitatief ook een stuk minder fijn stukje geworden. Deze bar lijkt zich na gebruik weer goed op te drogen waardoor je hem gewoon schoon op je zeepbakje kunt achterlaten voor de volgende beurt.
Mijn haar was niet veranderd in touw, waar ik dan altijd wel een beetje bang voor ben. Maar gelukkig was dit niet het geval, integendeel. Mijn haar voelde zacht en was goed met mijn vingers ( ik gebruik geen kam of borstel) door te kammen. Het viel niet tegen.
Mijn haar zit droog ook prima in zijn vel, geen droge “ stro” taferelen. 😊 Maar om heel eerlijk te zijn: ik weet niet of deze shampoo bars “ mijn ding” zijn en gaan worden. Ik ga komende tijd mijn haar er zeker nog vaker mee wassen., maar to-be-honest, ben ik nogal verknocht aan mijn eigen shampoo’s en conditioners ( KLIK HIER )
Wil je de CHAGRIN VALLEY shampoo bars bestellen? KLIK HIER voor een overzicht
De besproken N.A.E shampoo bar is o.a verkrijgbaar bij het Kruidvat.

11 Reacties op “What’s the deal with…shampoo bars? Alle ins and outs!

  1. Ik ben het niet zo eens met je uitleg. Ik merk het volgende: hoe natuurlijker de shampoo, hoeveel te meer problemen met mijn haar. En dat is wat ik ook lees in 100-den klantenreviews die ik al las. Met een reguliere shampoo is er geen probleem, maar met een natuurlijke (dr. Organic bv) is je haar vlak na het wssen droog en stug en wordt het al heel snel weer vet. En je hebt geen fris-gewassen-haar gevoel. Mij allereerste shampoobars waren van CV, ik heb alles geprobeerd om het te doen lukken (acr, ontkalktwater, regenwater…), wou het zoo graag! Maar nu 3 maanden heb ik het opgegeven. Sindsdien staat mijn kast vol natuurlijke shampoo’s en probeerde ik andere 100% organische bars maar helaas. Soms gaat het enkele weken goed maar dan krijg ik last van de beruchte buildup en moet ik toch weer een gewone (wel zonder silliconen!) shampoo gebruiken. Sinds een half jaar gebruik ik nature box, vegan (belngrijkste voor mij!), silliconenvrij en zonder kleurstoffen. Dit werkt prima. Helaas wel nog plastic verpakking. Maar met deze shampoo blijft mijn haar een week goed ( langste tussenwastijd is 10 dagen! Kortste 5 dagen, tijdens de warme zomerweken met veel zweten) en ik let er ook op niet meer te gebruiken dan nodig. Ik kom dus echt lang toe met de fles. Doordat de fles ook meer inhoud bevat dn doorsnee shampoos hoop ik dat de verhouding plastic/product nog gunstiger uitvalt.
    Wat niet wegneemt dat ik op zoek blijf naar een milieuvriendelijker alternatief…

  2. Ik gebruik de shampoozeep van chagrinvalley al een tijdje. In het begin voelde het als touw. Maar je moet op de 1e plaats alle siliconen uit gewone shampo’s kwijt zijn. Soort van overgangsfase. Daarnaast spoel ik m’n haar met een oplossing van water en azijn*. Daarna is mn haar weer zacht. Handdoek droog maken en 4 drupjes olie erin wrijven. Nu na 3/4 jaar voelt m’n haar niet meer ’touwig’ Ik was het 1x per week.

    * natuurazijn of bio appelazijn.

  3. Kijk eens op: soap7.com
    Heeft een hele fijne haarzeep, gebruik hem al jaren voor psoriasis op mijn hoodhuid. Ook heeft ze hele prettige huidzepen voor de onrustige/ droge huid.
    En een heerlijke beauty-oil, ik ben al jaren fan van dit kleinschalige zeepfabriekje.

    • Jeetje, monique, bedank voor al dit uitzoek werk.
      Ik maak zelf mijn zeep en daar was ik al meer dan een jaar mijn haar mee. Ik ben daar uiterst tevreden over. In mijn zeep zit puur rundervet, kokosolie, amandel en argan olie. Dit is de basis. Prima zeep. Het rundervet maakt de zeep zacht. Ik spoel mijn haar alleen met water. Verder doe ik er niks in. Mensen met een gevoelige hoofdhuid zijn erg tevreden over mijn shampoo bar. Verder vertrouw ik bijna geen enkele in de winkel te kopen schampo bar. Er zit toch altijd iets in wat ik er niet in wil hebben. En ze zijn veel te duur.

      • Dat wil ik al heel lang proberen, met rundervet. Tot nu toe mijn bars met zonder gemaakt, maar krijg de samenstelling niet goed. Wil je delen wat jouw combinatie en hoeveelheden zijn?

  4. Hier alleen nog maar shampobar van Werf zeep. Gebruik ik al een paar jaar. Biologisch, prima voor mijn haar. Het wordt gewn touw, het wordt niet sneller vet.

  5. Ik gebruik sinds kort de shampoo bar van Happy soap, evenals de body bar die mijn douchegel vervangt. Ik ben tot nu toe zeer tevreden. Ook heb ik een tijdje alepozeep gebruikt, ook prima te doen als je eenmaal gewend bent. De cremespoeling is nog even afwachten van Happy soap, die zijn nog in ontwikkeling. Dus die heb ik helaas nog in een fles, maar zodra die op is ga ik mijn eigen cremespoeling maken.

  6. Ik ben nu aan het wassen met Skoon,sensitive Moisture & Care en ben razend enthousiast. Mijn haar voelt zacht, vol en veerkrachtig aan. Verder hoef ik er nauwelijks iets aan te doen want het zit snel in model en blijft het ook. Volgens mij bestaat het merk nog niet erg lang en voor zover ik kan zien is het redelijk meukvrij. Ik ben om.

  7. Probeer ook eens de shampoo bars van Helemaal Shea. Ik heb het geluk gehad dat mijn eerste shampoo bar van dit merk was (tip van een kennis) en ik was gelijk om. Anders dan de shampoo bars die bij het Kruidvat e.d. te koop zijn, bevatten de bars van Helemaal Shea geen troep. Ik gebruik ze in combinatie met hun conditioner bar (geur vanille) en heb nooit last van touwig haar. We wassen er met z’n vieren onze haren mee en een blok gaat zo lang mee (zo’n maand of drie à vier met 4 personen)! Ik hoef dan ook nooit meer shampoo uit een plastic fantastic fles. Troep, wat daarin zit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *