Bouillon poeder…wat is de meest gezonde keuze ?

Ik maak veel zelf in mijn voedseldroger. By far de beste aanwinst in mijn keuken. Het zorgt ervoor dat ik al mijn restjes voedsel kan drogen om het zo opnieuw maanden lang houdbaar te maken. Ik maak regelmatig bouillonpoeder of droog veel groente om dit in poedervorm als een bouillon te gebruiken. Daar wordt een voedseldroger meest voor gebruikt. Het is een meest goedkope, meest gezonde, en meest ideale manier om zelf je  bouillon te maken, 100% meukvrij verzekerd bovendien.

Want daar schort het nogal aan, vrijwel ALLE verkrijgbare bouillon poeders / blokjes bevatten smaakversterkers, gist en zout. Ondanks dat de alternatieven best soelaas bieden, bevatten ook deze vaak nog tal van ingrediënten, die bij mij het stoplicht op donkerrood zetten.
Omdat niet iedereen een voedseldroger heeft, of er helemaal niet aan wil beginnen, kreeg ik veel vragen over een goede bouillon ( poeder) Het blijkt inderdaad op de alternatieve markt een ware veldslag. Alhoewel het sinds 2014 verplicht is gesteld, om biologische gist extracten te gebruiken in biologische producten, blijft het gewoon wat het is: gist extract en / of MSG, waar glutamaten in zitten, ook wel de bekende “ UNAMI” smaak. Meer lezen? KLIK HIER. 
Ik ben specifiek op zoek gegaan naar een echt gezond alternatief, zo’n alternatief wat lijkt op de bouillon uit je eigen voedseldroger. Deze vond ik: en wel bij collega Rineke Dijkinga, zelf ook een groot fan van voedsel drogen.
Ik ben groot fan van Rineke. Alles wat zij op de markt brengt is zo puur, dat het is te vergelijken met wat er uit jouw eigen keuken komt. Zo ook haar “ super-bouillon”. Dit kan zo uit je eigen voedseldroger komen. Een review.

WAT IS HET?

De boulions van Rineke zijn om te beginnen 100% puur, natuurlijk en biologisch. Daarnaast poogt Rineke zoveel als mogelijk is te werken met producten uit de streek, en al helemaal liefst uit Nederland afkomstig. Rineke woont in het prachtige Groningse Sellingen. Daar wordt veel verbouwd en onderling uitgewisseld. De super-bouillon van Rineke bestaat uit enkel pure, gedroogde ingrediënten zonder verdere smaakversterkers, gisten, en gluten. Ze heeft voornamelijk de pure echte smaken de toon laten bepalen in deze bouillon Het ingrediëntenlijstje is kort, maar letterlijk en figuurlijk krachtig:
UIENPOEDER
KELTISCH ZEEZOUT
EEN MIX VAN PAPRIKA, PETERSELIE, EN UI
BOEKWEIT MEEL
GEMALEN ROZEMARIJN
TEXELSE ZEESLA
De bouillon is 100% EKO gecertificeerd. Dit betekent sowieso dat de bouillon 100% vrij is van pesticiden en ander chemisch gespuis. De verse ingrediënten  worden op de meest zorgvuldige wijze op de juiste temperaturen gedroogd waardoor vrijwel alle voedingsstoffen intact blijven in poedervorm. En vooral…de smaken blijven intact. We kennen instant als poedervorm.  Hier zijn vele manieren voor om te maken. Dit wordt Agglomeratie genoemd.  In dit artikel vind je een zeer duidelijke omschrijving van de verschillende technieken.  Een vloeibaar of nat product drogen of in een poeder veranderen is een redelijk gecompliceerd proces. Er zijn verschillende droogthechnologiën op de markt, en iedere technologie is weer geschikter en ongeschikter voor diverse producten. Duiken we wat verder terug in de tijd, zien we, dat de instant droge soepen  en bouillon oorspronkelijk is uitgevonden door Julius Maggi, in 1889. Hij bedacht een manier om peulvruchten te vermalen en daaruit een gezonde soep te bereiden. De instant van vandaag lijkt echter in geen velden en wegen nog op de soep van welleer. Het zijn nu vooral kunstmatig in elkaar geknutselde poedertjes.
Gelukkig zijn er dus nog wel uitzonderingen vindbaar, zoals de bouillon van Rineke. Wat we hier zien is de meest simpele productie, wat het juist 100% puur maakt.

EEN ECHTE ALLESKUNNER

De bouillon is niet alleen maar geschikt om bouillon te maken, je kunt het ook als een heerlijke , pure, natuurlijke smaakmaker gebruiken. Het is bijvoorbeeld te gebruiken:
* als strooisel over tal van gerechten om meer smaak en pit aan een gerecht te geven
* als smaakmaker in tal van hartige baksels
* als topping over bijvoorbeeld pizza en Quiches
* als topping over gebakken ei
* als marinade voor vlees, kip en gevogelte
* als grote smaakmaker in tal van veganistische gerechten
* als smaakmaker in soepen
* als smaakmaker in sauzen
* als “ extra pit” over peulvruchten
* als grote smaakmaker in pannenkoeken beslag ( hartige)
* als vervanger voor smaak-poeders
De bouillon heeft een zeer lekkere , krachtige smaak en geur. Een kop bouillon kan je bijvoorbeeld een stevige opkikker geven als je wel wat extra energie kunt gebruiken, of als je je op wilt warmen na een herfst / winterwandeling. De ingrediënten geven je veel gezonde voedingsstoffen, waar je lichaam wat mee kan. Zo is deze bouillon supergeschikt om zouten aan te vullen als je flink hebt gezweet tijdens sport, of op een snikhete zomerse dag.  Alles wat je moet doen is wat bouillon oplossen in heet water . Je ziet de pure ingrediënten als de zeesla  gewoon “ drijven” in het water. Dit zul je niet snel zien bij alle andere conventionele bouillon-poeders. De heerlijke geur die van je mok af stoomt doet je watertanden.
Je kunt de bouillon dus ook perfect gebruiken om mee te bakken! Ik heb om het voorbeeld te geven, een zeer simpele koek gebakken, die maar uit drie ingrediënten bestaat. Ik heb de Hollandse Quinoa van Rineke gebruikt. ( KLIK HIER) maar je kunt uiteraard ook biologische Quinoa gebruiken.
Maal in de blender 375 gram Quinoa tot meel. Roer  / kneed hier een kleine gepureerde banaan door en vier eetlepels super-bouillon , voeg een klein beetje water toe tot er een stevige bal valt te kneden. Maak er ronde koeken van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi deze met wat super-bouillon . Bak de koeken in een voorverwarmde oven op 175*C in ongeveer 25 minuten gaar. Smullen! Zo simpel is het! 😊

WAT VIND IK?

Dichterbij kun je wat mij betreft niet komen. Dit lijkt echt als twee druppels water op mijn eigen homemade bouillon. Alles klopt. En daarom als je het mij vraagt de allerbeste keuze die je kunt maken, als je zelf geen voedseldroger hebt of het teveel werk vind om het zelf te maken. Het is nét zo puur gebleven, nét zo natuurlijk.

WAAR KAN IK HET KOPEN / BESTELLEN?

De super-bouillon is in een aantal biologische winkels verkrijgbaar. Je kunt het ook goed bestellen via internet. KLIK HIER OM DIRECT TE BESTELLEN
Een potje ( donker glas voor een betere kwaliteit ) bevat 160 gram en kost € 5.09.

3 Reacties op “Bouillon poeder…wat is de meest gezonde keuze ?

  1. Ha Monique, ik ben benieuwd waarom je deze bouillon gezonder vindt dan mijn favoriete zoutloze groentebouillon van Het Blauwe Huis?

  2. Ik koop mijn bouillon blokjes. 9 stuks voor 75 cent…in Duitsland. Is alleen de groentenbouillon en helemaal bio. Ohne Hefe staat er groot op. Dus niks geen toegevoegde gist. Gistextract. MSG of E 621. Bij de DM ze hebben ook het losse poeder. De bouillon is niet zo sterk van smaak als gewone…foute…blokjes, ma aar dat kun je oplossen door wat extra zwarte peper of piment d espelette.

  3. Hallo Monique,
    Ik heb even een vraag.
    Er wordt zeesla in deze bouillon verwerkt, bevat deze bouillon dan niet veel meer ijzer.
    Ik ben drager van de ijzerstapelingsziekte, haemochromatose. Dat betekent dat ik heel voorzichtig moet zijn met de inname van ijzer.
    Ik ben al een poosje op zoek naar een goede bouillon dus dit zou een oplossing zijn. Graag hoor ik van jou of ik deze kan bestellen
    Vriendelijke groet, Hélène

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *