SODASAN was en schoonmaakproducten, werkt het en is het wat ?

Het valt anno 2023 niet mee om een beetje duurzaam te zijn. Al lijkt het erop, dat het ons juist makkelijk wordt gemaakt met intussen een scala aan zogenaamde “ ecologische / duurzame “ alternatieven op gebied van was / reinigingsmiddelen, is het meer een oerwoud geworden waar de consument makkelijk in verdwaalt. Ik wordt dagelijks overspoeld met vragen rondom ecologische was / schoonmaakmiddelen, en heb er inmiddels dan ook al aardig wat content over geschreven op mijn website.
Ik probeer al langere tijd HET perfecte merk te vinden voor puur & fit. En dat lijkt lastig. Als je erg kritisch kijkt naar alles, zijn juist was / schoonmaakmiddelen de meest ingewikkelde producten om te beoordelen. Niet alleen om de werkzaamheid, maar vooral of alle ingrediënten kloppen. Omdat de consument graag duurzamer wil wassen, is de markt overspoeld geraakt met ecologische alternatieven. We kunnen het overal kopen, van Action tot de Albert Heyn. We hoeven er al lang niet meer speciaal voor naar een biologische winkel. Er zijn een aantal merken die de Nederlandse markt op dit moment floreren. Dat zijn MARCEL’S GREEN SOAP ( KLIK HIER )  SEEPJE ( KLIK HIER )  en ECOVER ( KLIK HIER ) Deze merken kunnen we overal kopen. Ik heb alle drie merken kritisch bekeken ( zie de linkjes ) en alhoewel veel mij plezierde, stoorde mij ook vrij veel. Hier en daar zijn er veel dingetjes die niet geheel zuiver zijn. Dat is meteen ook altijd het grootste euvel waar je als kritisch onderzoekster op stuit. Er zijn altijd adders onder het groene gras, zeker bij massalere merken als de drie hierboven genoemde. Natuurlijk moeten we één ding goed onthouden, en dat is dat deze alternatieven op reguliere was / schoonmaakmiddelen ALTIJD de betere keuzes zijn, ze maken altijd wel een degelijk verschil. Maar volledig zijn ze dus niet.

Ecologische was / schoonmaakmiddelen hebben nog een nadeel. En dat is dat ze qua werkzaamheid stukken minder goede resultaten leveren, omdat er gewoonweg erg veel optische chemische middelen ontbreken die onze wasjes en ons huis juist zo effectief kunnen reinigen. Natuurlijke alternatieven zijn altijd minder krachtig. Dat is een veel gehoorde klacht vanuit de consument, en daarom sleutelen merken als een SEEPJE / ECOVER / MARCEL’S veel aan hun formules. Wat soms dus niet altijd meer ecologisch blijkt. Een goed voorbeeld zijn de hippe WASSTRIPS ( klik hier ) die nog steeds een beetje wankelend in de markt staan omdat de consument er wél voor is te porren, maar de werking veel te wensen overlaat. Veel gehoorde klachten zijn een muffe geur, vlekken in kleding die niet zijn opgelost, en een vrij schurende stof. Ook kunnen wasmachines nogal eens in de problemen raken, omdat deze geheel zijn ontwikkeld op reguliere wasmiddelen. Er zijn een aantal consumenten die zelf wasmiddelen maken, daar lopen vrij veel wasmachines  uiteindelijk sneller op stuk. Ook mede om deze reden zijn de meeste ecologische was / schoonmaakmiddelen nooit geheel ecologisch. Kortom : het is een zeer complex en ingewikkeld verhaal.
Toch doen sommige fabrikanten hun uiterste best. Helaas gaat dit vaak om kleinere ondernemingen die niet massaal produceren en de grootste moeite hebben om overeind te blijven tussen de “ ecovers” en “ marceltjes “ en “ seepjes “ concurrentie. De meeste fabrikanten die echt goed hun best doen komen uit landen als Frankrijk en Duitsland, waar duurzaamheid veel hoger in het vaandel staat dan hier ( nog ) in Nederland. Zo’n merk kwam ik onlangs in mijn biowinkel tegen. Het was een klein flesje wasmiddel van het merk SODASAN, en het lag in het uitverkoop rek, waarschijnlijk omdat het uit het assortiment ging. Mijn biowinkel ( Van Gimsel in Rotterdam ) verkoopt dan ook veel Ecover en Marcel’s green soap……Onbekendere merken lijken ook de bewustere consumenten iets té spannend te vinden. Ik kocht het, en was echt razend enthousiast. Het waste alles perfect schoon op 30*C , het rook zalig en het was spaarzaam in gebruik. Ik ben meteen eens wat dieper in het merk gaan duiken……Want kan dit dan eindelijk IETS zijn voor Puur & Fit ?

SODASAN…

Okay, het merk…..Het is een merk uit Duitsland. Het produceert diverse producten op gebied van reiniging, waaronder ook wasmiddelen. Het merk staat voor een circulaire economie, biodiversiteit, zo minimaal mogelijk plastic verloren laten gaan en met gerecyclede plastic materialen te werken,  werken met zoveel als mogelijk is natuurlijke ingrediënten, pure organische componenten zoals klimaat koolstofemissies, microplastics vrij en zonder enige vormen van petrochemische producties. Daarin proberen zij het uiterste uit de kan te trekken. Kortom : een zo duurzaam mogelijke productiewijze, maar ook vooral milieuvriendelijk. Het bedrijft telt anno 2023 vijftig medewerkers. Waar Sodasan zich best in uitzondert zijn de zeer kritische bepalingen op certificeringen. Net zo kritisch als wij bij puur & fit zijn. Er wordt niet blind gestaard op een “ piece of paper” wat als certificaat moet gelden. Deze worden grondig getoetst. Zo kijken zij eerst hoe een mogelijk potentieel ingrediënt voor een product wordt gewonnen en geproduceerd. Sodasan legt erg veel druk op de uiteindelijke wegvoering van hun producten, dus wat er gebeurt als wij het door de gootstenen en putjes heen spoelen. Deze moeten gemakkelijk en volledig worden afgebroken en opnieuw geïntegreerd in natuurlijke cycli. Sodasan gebruikt alleen die vast getimmerde certificeringen als het gaat om strikte processen met een gesloten kringloop. Zo werken zij met o.a :
– PRIMA-KLIMA ( PK-DE-00222 )
Daarnaast dragen de producten het officieel VEGAN logo. KLIK HIER voor meer achtergrond informatie over deze gecertificeerde organisaties.

DE PRODUCTEN

Het assortiment van Sodasan is aardig groot te noemen. Ze zijn vrij uitgebreid in wasmiddelen en verzachters, schoonmaakmiddelen en zepen. Er worden pure en natuurlijke ingrediënten gebruikt als zuivere biologische etherische oliën, zuivere biologische aloë Vera, sojalechitine, en suikertenside. De producten zijn dermatologisch getest op overgevoeligheid reacties op de huid. Ik besloot om er een aantal te gaan testen. Mijn eerste kennismaking met Sodasan was dus het wasmiddel voor wol & fijn, en dat is mij meer dan goed bevallen. Qua wasmiddelen zit dit merk wat mij betreft zeer goed in mijn rating. Het maakte mij in elk geval erg nieuwsgierig naar de andere producten. Ik heb diverse producten die ik in de fysieke winkels kon vinden gekocht.

AZIJN REINIGER

Azijn reinigers zijn tegenwoordig best hip. Het wordt ook wel eens huishoud-azijn  of schoonmaakazijn genoemd. Het gaat dus niet om de bekende pure azijn, maar om een ander soort wat voor een groot deel uit azijn bestaat, en waaraan wat stoffen zijn toegevoegd om te reinigen. De schoonmaak azijn die we in de meeste winkels ( supermarkten) kunnen kopen bevatten dan ook meestal vrij pittige stofjes die zeker voor het milieu en onze huid niet prettig zijn, denk aan SLS, en 2-bromo-2-nitropropane-1/3 diol. Als je dus graag een schoonmaak azijn wilt gaan gebruiken, kies dan absoluut voor de weg naar de biowinkel. Daar vind je wel meest natuurlijke samenstellingen. SODASAN is zo’n puur natuurlijke azijnreiniger, op basis van biologische azijn, water en kalium sorbaten. Het aandeel in biologische azijn is bovendien aanzienlijk : ruim 30%. De conventionele azijn reigers bestaan net als plantaardige melkvervangers vooral uit water, en is daarmee een zeer goedkoop te produceren product wat veel winst oplevert. Deze azijn reiniger kun je gebruiken als allesreiniger. Het werkt effectief tegen vuil maar neemt ook nare geuren weg. Nu moet je wel tegen de geur van azijn kunnen……want niet iedereen kan deze nogal indringend geur verdragen, en ook blijf je het na een poetsbeurt enigszins ruiken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n fan ben van azijnlucht. En daarom gebruik ik het nooit. Toch stelt deze reiniger op basis van azijn mij niet teleur want wat ik aanvankelijk wel had verwacht, bleef uit. Ik verwachtte geen echte reiniging, omdat alles wat natuurlijk is, nu eenmaal veel minder krachtig is, maar dit spul verbaasde mij op dat gebied enorm. Het ontvet echt sterk, en dat vind ik toch erg fijn. En ook geeft het verder gelukkig geen grauwe waas, iets wat ook best veel voorkomt bij bijvoorbeeld reinigingsproducten op basis van bacteriën. Ik denk verdomd, dat ik fan ben geworden van azijn…🥹…al zal ik de geur nooit erg lekker gaan vinden. Ik denk zeker dat deze fles voor herhaling vatbaar is in mijn gootsteen kastje. De prijs? Ah jaaah, die is wel flink. Ik betaalde €5,79 voor een liter, wat natuurlijk tegenover de “ huis / tuin / keuken schoonmaakazijn” in de supermarkt erg veel is te noemen. Maar inhoudelijk vind ik het de verkoopprijs waard. En meebetalen aan een beter milieu, daar doe ik het ook wel voor. Wat mij betreft mag deze zo het assortiment in bij puur & fit, daar is het perfect op zijn plek.

GALZEEP

Als ik aan galzeep denk, ruik ik die zeer significante geur weer van vroeger, toen ik als klein meisje bij mijn moeder stond te kijken hoe zij onze vlekken met heel veel zweet en moeite met dat stukje zeep uit onze kleding probeerde te wassen. Galzeep is echt nostalgisch, maar wordt her en der nog steeds gebruikt door mensen die echt begrijpen wat echt werkt. Want dat galzeep WERKT, dat is al eeuwenlang bekend. Het kan op een zeer milieuvriendelijke manier de meest hardnekkigste vlekken uit textiel wassen, de vele hippe sprays en crèmes het nakijken latend. THE PINK STUFF lijkt allemaal rozengeur en maneschijn, zeker omdat het trendy is op sociale media, maar zo onschuldig is dat spul absoluut niet voor mens / dier en milieu. Dan doet zo’n stukkie ouderwetse galzeep het stukken beter. En is ook nog eens stukken goedkoper.
SODASAN heeft ook galzeep in hun assortiment. Ik betaalde € 2,09 voor een behoorlijk stuk. Het gaat om een vrij krachtige vlekkenverwijderaar wat een vezeldiepe reiniging geeft van alle textielsoorten, maar toch puur en natuurlijke ingrediënten bevat. Wat dan ? Wel: 30% plantaardige zeep ( anionische tenside ) 5% water ( en dus niet in basis ) rundergal, chlorofyl, plantaardige glycerine, citroenuur en natriumchloride. Ja….helaas-peanutbutter-pndakaas voor de DIE-HARD veganisten, daar is deze galzeep niet voor geschikt. Een zeer opmerkelijk ingrediënt in dit rijtje is chlorofyl, wat de zeep naar alle waarschijnlijkheid ook zijn groene kleur geeft. KLIK HIER om meer over chlorofyl te lezen. Je kunt de zeep zowel met warm als koud water gebruiken. Je moet het stuk zeep eerst bevochtigen en daarna de vlek op het textiel ermee stevig inzepen/wrijven. Daarna spoel je het zorgvuldig uit. Omdat alles dermatologisch is getest, is deze zeep ook vriendelijk voor onze huid.
Het toeval wilde ( of nou ja….toeval, ik maak nogal eens wat knoei vlekken! ) dat ik op mijn jurkje een giga klodder chocoladevla ( zelf gemaakt uiteraard ) had geknoeid. Ik heb het stukje eerst bevochtigd, en wat direct opviel is dat het geen geur gaf. Wat ik stiekempjes een beetje jammer vind, want die nostalgische geur….Ik heb de vlek ingezeept en zorgvuldig uit gespoeld. Het VLOOG zo’n beetje uit de stof, echt bizar! Echt niets meer van te zien! Wat een fijn stukje zeep om in huis te hebben!

Wasmiddelen

Op gebied van wasmiddelen heeft Sodasan ook een heerlijk assortiment. Het is vrij simpel en karig gehouden, dus verwacht geen ” robijn” taferelen met tientallen geuren. Het assortiment is gebaseerd op een witte was , een bonte was en een wasmiddel voor de gevoelige huid ( zonder parfums ) Daarnaast kun je kiezen voor vloeibaar of poedervorm. Er zijn twee  meest toegepaste hoofdgeuren gebruikt : magnolia en lavendel., maar er wordt ook veel gespeeld met limoen / citrus geuren.  Er is één vloeibare wasverzachter in Nederland verkrijgbaar met een subtiele lavendelgeur. De samenstellingen van alle beschikbare wasmiddelen zijn op de ” sodasan stijl ” wat betekent dat het zo natuurlijk mogelijk is gehouden. Naast de basis ( water , 5-15% niet ionische suikertenside) is er o.a kookzout en tenside derivaat toegevoegd. De ” sensitive ” varianten bevatten geen parfums, de andere soorten wel, als je dus overgevoelig bent, moet je daar wel even op letten.  De wol & fijn variant, de variant waarmee ik voor het eerst kennis maakte met Sodasan, is overigens ook zeer geschikt geacht voor kwetsbare vezels.

Het waspoeder bestaat uit > 30 % soda in basis. Daarnaast is er plantaardig zeep toegevoegd, en kalium carbonaten. Dit waspoeder is geschikt voor de witte was en ruikt naar limoen en citroen. Het beschermt tegen de zogenaamde ” grauwsluier” op je witte wasgoed. Waspoeder is bijzonder geschikt voor meer bevuilde vlekken.

 

Mijn eerste ervaringen met de wol & fijn waren voor mij zelfs een doorslaggevende factor om mij meer in dit merk te gaan verdiepen. En dus kan ik niet anders dan overlopen van enthousiasme. Ik ga komende tijd diverse andere varianten testen.

 

ik kocht deze ( zie foto ) om te testen. Ik viel met mijn neus in de boter want ik kreeg er lekkere korting op. Het was om heel eerlijk te bekennen voor mij de eerste keer dat ik echt met een waspoeder waste. Ik gebruik altijd vloeibaar. Dus vond ik dit ook best wel een beetje interessant. Dit waspoeder bestaat voor het grootste deel ( > 30% ) uit plantaardige zeep als wasactieve substantie en 15-30% soda als loogwater en voor kalkbinding. Ik vind het poeder geurloos, wat ook klopt : er zitten geen parfums in.  Maar toch rook ik een zeer fijn, aangenaam subtiel geurtje aan mijn was toen ik het uit de trommel haalde en buiten ophing te drogen. Deze waspoeder is bovendien geschikter gemaakt voor de echte hardnekkige vlekken. Het wassen ging eigenlijk net zoals vloeibare wasmiddel. Ik ervoer niets anders. Het poeder lost perfect op in 30*C. En mijn was ? Echt schoon! Ja, weer een blijvertje! Oh…en ook dit waspoeder beschermt tegen grauwwaas.

 

Allesreinigers

Op speciale kalk-reinigers na vind ik alle ” keuken /glas /  badkamer” reinigers klink-klare onzin en puur commercieel. Want het is gewoonweg precies hetzelfde als een allesreiniger. Daarom heb ik alleen allesreiniger in huis. Dat maakt zelfs ook de meest vette en vieze oppervlakten schoon. Het is niet alleen voordeliger, het bespaart het milieu , want je hoeft geen tig flessen / sprays aan te schaffen en het bespaart ruimte in je gootsteen kast. Ik ben zelf vrij groot voorstander van geconcentreerde natuurlijke allesreinigers. Die vind ik nét even iets krachtiger dan ” gewone ” allesreinigers. Sodasan heeft een zeer fijne in huis, en ook nog eens met mijn favoriete geur : sinaasappel. De allesreiniger bestaat uit 30% niet ionische suiker tenside, en sinaasappel olie. Het maakt dit net allemaal even wat krachtiger in reiniging, we weten dat citrus dat in huis heeft. Denk maar eens aan citroen, maar ook sinaasappel olie heeft een vrij krachtig effect.

 

Om maar meteen te beginnen ruikt het HEMELS lekker. En dan bedoel ik niet een chemisch / synthetisch sinaasappel-geurtje, nee, het is alsof je net een kilo sinaasappels handmatig hebt staan uitpersen. Ik hou enorm van sinaasappelgeur, dus je begrijpt dat ik hier meteen vrolijk van werd, maar ik werd alleen nog maar vrolijker toen ik het voor het eerst in gebruik nam. Ik ben een ” direct” gebruiker, wat wil zeggen dat ik het pure spul op een katoenen doek spuit en eerst alles droog goed inzeep. Daarna hou ik het doekje onder de kraan, en bewerk de ingezeepte oppervlakten. Dit werkt bij mij / voor mij het meest intensief. Natuurlijk kun je het ook gewoon op de traditionele wijze gebruiken, dus een blubje in een emmertje en met water vullen. Maar mijn methode is waterbesparend. Het is maar wat jij prettig vind. De werking vind ik meer dan SUBLIEM. Ik ben een lichte poets-miep, in de zin dat bepaalde delen van mijn omgeving SCHOON moet zijn. Dat geldt voor de keuken, badkamer en toilet. Dit flesje is enorm zuinig, want je hebt daadwerkelijk maar een ” blubje ” nodig om een zeer groot oppervlak te ontvetten en te reinigen. Dat het ook nog eens zeer aangenaam ruikt, dat maakt voor mij de schoonmaak klus er alleen maar fijner op. De geur is overigens niet overheersend of penetrant aanwezig. Het is echt aangenaam. Inmiddels heb ik hem een poosje dagelijks in gebruik en ik wordt alleen maar blijer en blijer en ja, ik ben overgestapt ! Dit is voortaan mijn allesreiniger!

 

Afwas middelen

Ik ben één van de zeldzame soorten die GEEN vaatwasmachine heeft.  Ja, je leest het correct, GEEN vaatwasser. Ik zou niet weten wat ik met zo’n bakbeest aanmoet, al helemaal niet in mijn kippenhokje ( lees: huis ) Maar afgezien daarvan vind ik het ook onzin voor mij alleen. Ik was alles daarom handmatig af, ik weet niet beter. Als ik bij een kennis ben met vaatwasser en ze vraagt of ik mijn glas er even in wil zetten, kan ik wat zoekende zijn. Zo erg is het, ik heb er totaal niks mee. Ik ben van het directe, dus alles wat ik vuil maak, spoel ik direct af. Dit heb ik mijzelf aangeleerd, omdat ik een zeer klein keukentje heb waar je gewoonweg je kont niet kunt keren. Ga je dat vol plempen met afwas, dan is er geen doorkomen aan. En dus zie je bij mij nooit vuile afwas astaan. Daar moest vriendlief in het begin wel even aan wennen , haha. Wat betreft afwasmiddel ben ik niet honkvast, het moet voor mij ecologisch, duurzaam en milieuvriendelijk zijn en uiteraard effectief. Ik koop het overal en negens, waar het meest goedkoop is. Ik kocht een flesje afwasmiddel met citroen & limoengeur, toch wel mijn lievelingsgeur wat betreft afwasmiddelen. En ja, ik val in herhaling, ook dit afwasmiddel bevalt mij meer dan goed. Het ontvet mijn ” vaat ” erg grondig terwijl ik zelfs koud water gebruik. En de geur, die is wederom verrukkelijk, je krijgt echt een fris gevoel in je hoofd tijdens het afwassen. Dus ja, geen verrassing….ook dit is een blijvertje!

 

Wat vind ik ?

Ik Herb serieus extra kritisch gekeken naar alle geteste producten. Echt dubbel kritisch, omdat ik vrij sceptisch ben gebleven na alle eerdere pogingen om een goed en moreel merk te vinden voor Puur & fit. Maar hoe goed ik ook heb gezocht: ik kon NIETS, maar dan ook NIETS aan kritiek vinden. Voor was en schoonmaakmiddelen op de meest morele, ecologische en meest transparante manier zijn deze producten wat mij betreft de allerbeste op de markt. Er zijn andere merken die hun best doen, maar deze blijven achter in werking. Sodadsan DOET wat het belooft, zonder afbreuk te doen aan hun onderbouwde claims. Ik hou ervan. Was de hele wereld maar gevuld met bedrijven als Sodasan.

 

waar kan ik het kopen ?

Ik kocht mijn producten in diverse biowinkels. Ik vind Sodasan uiteraard zeer geschikt om binnen te brengen bij puur & fit, wat ik dan ook heb gedaan. Op dit moment zijn we alles aan het inkopen / invoeren, we verwachten alles online te hebben op woensdag 16 augustus 2023. Ik zal dan ook hier direct het linkje plaatsen van het besteloverzicht!

 

Een reactie op “SODASAN was en schoonmaakproducten, werkt het en is het wat ?

  1. Hoi Monique, blij verrast dat je sodasan onder de aandacht brengt, ik gebruik de allesreiniger sinaasappel al jaren, top product, idd een heerlijke geur en je hebt er maar héél weinig van nodig, dus je doet héél lang met zo’n fles!
    Tip van mij; omdat het spul zo enorm schuimt, doe ik eerst water in de emmer en dan pas een blubje sodasan…..en poetsen maar 😄

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *