Waarom we meer van het stofje chlorofyl zouden moeten eten……
In deze pandemie-tijden, zie ik zeer veel “ sjit-load” voorbij komen op mijn socials. Heel veel fabrikanten zinspelen op het feit dat we, zeker nu wij onze weerstand / immuunsysteem optimaal moeten houden, dit/dat/zus en zo aan weet-ik-niet wat moeten slikken. 😕 Dan staat vitamine C weer ter discussie, dan weer vitamine D, dan lijkt uit een kleinschalige enkele studie dat astragalus weer onze “ life-saver” is…Het is allemaal zeer verwarrend en stressvol voor de consument.
Ik ben niet zo voor al deze opsmuk. Ik geloof nog altijd in ons voedingssysteem. Als men daarin de juiste keuzes weet te maken, zijn er zeker geen aanvullingen nodig. Overvloedig supplementen gaan bijslikken helpt helaas niets tegen corona. Want……zo WERKT ons immuunsysteem helemaal niet. Ons immuunsysteem zit namelijk niet op een specifieke plek in ons lichaam, maar in ons gehele lichaam. Denk aan de huid, bloed, luchtwegen, darmstelsel en de luchtwegen. Ons afweersysteem zorgt ervoor dat we tegen interne ziekteverwekkers worden beschermd. Ons immuunsysteem bestaat in feite uit vele onderdelen, die zeer nauw met elkaar communiceren met als doel bedreigingen voor ons lichaam onschadelijk te kunnen maken. Verdedigingsmechanismen van ons immuunsysteem zijn in staat aanvallen op ons lichaam te stoppen en op te ruimen, zodat wij niet ziek worden. De aanvallen worden opgeslagen en onthouden, zodat het lichaam bij een tweede aanval weet hoe een virus of bacterie direct te verbannen.
Ons immuunsysteem is een 24/7 fabriek. Anders gezegd staat het nooit stil en is altijd aan het werk. We merken daar pas iets van, als we ons wat minder goed voelen, zoals koorts ontstekingen en hoofdpijn. Zodra deze klachten bij jou merkbaar zijn, draait je immuunsysteem op volle sterkte om veroorzakers als schimmels, parasieten, virussen en bacteriën uit je lijf te werken. Ons immuunsysteem wordt onderverdeeld in drie gradaties:
DE FYSIEKE BARRIERE:
Deze bevindt zich tussen het inwendige lichaam en je omgeving, Hieronder valt bijvoorbeeld onze huid, dit is onze grens tussen binnen en buiten en zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in het lichaam terechtkomen. Ook onze slijmvliezen in de luchtwegen en onze darmen maken deel uit van de fysieke barrière. Slijmvliezen vangen bijvoorbeeld bacteriën op en vervoeren deze naar de keelholte. Daar komen de bacteriën in aanraking met stoffen die de bacteriën doden en zo onschadelijk maken. Ook ons speeksel en maagzuur behoren tot de fysieke barrière. Zij zorgen ervoor dat bacteriën worden gedood voordat deze ons lichaam kunnen binnendringen
DE ALGEMENE AFWEER:
Dit gedeelte richt zich op alle ziekte verwekkers die in ons lichaam voorkomen. De white bloedcellen zijn nauw betrokken bij de algemene afweer en vernietigen alle lichaam-vreende stoffen die zij tegenkomen in het lichaam. Als jij je bijvoorbeeld in je vinger snijdt, komen er meteen stoffen vrij die afweercellen naar de plek van de wond lokken, zodat deze de binnengedrongen ziekte verwekkers kunnen aanvallen en vernietigen.
DE SPECIFIEKE AFWEER:
Deze richt zich op éen ziekteverwekker, bijvoorbeeld kanker. Als ziekteverwekkers zich te snel kunnen verspreiden in het lichaam, is het mogelijk dat je algemene afweer dit niet allemaal kan vernietigen. De specifieke afweer is dan noodzakelijk. Deze maakt gebruik van zogenoemde lymfocyten, dit zijn specifieke, door de receptoren die op de buitenkant van de cel ( celembraam ) zitten. Deze passen alleen op een specifiek eiwit op de wand van een ziekte-verwekker ( het antigeen ) Je kunt het vergelijken met een sleutel, die past ook maar in één slot. Als de lymfocyt en de ziekte verwekker samen in elkaar klikken, vindt er een reactie plaats, maar als ze niet klikken, dan gebeurt er niets..
Zoals je kunt lezen is ons immuunsysteem een zeer ingewikkeld iets, en kun je dit niet zomaar regelen door een pilletje meer of minder te gaan slikken. Het is zeer lastig om te testen of je nu wel of geen goede weerstand hebt, maar wat wetenschappelijk wel is bewezen, is dat een algehele gezonde levensstijl bijdraagt aan een stabiel immuunsysteem. Naast de bekende risico’s als roken, alcohol drinken, stress, goede hygiene, onvoldoende tot geen beweging en onvoldoende nachtrust is vooral slecht, eenzijdig en ongezond voedsel een zeer belangrijke speler om ons immuunsysteem niet erg goed te ondersteunen in hun strijd om jou gezond te houden. Dit is jarenlang onderschat in de medische wereld, maar sinds de komst van de pandemie is er meer aandacht voor de theorie dat voeding een zeer belangrijke schakel kan zijn. Ik ervaar dit zelf jarenlang. Ik reageer vrij snel als mijn afweersysteem wat lijkt ( met de nadruk op lijkt, want het is nooit erg goed te herkennen ) af te nemen, mij mij gebeurt dit meestal als ik onder heel veel stress en spanning sta. Ik ga dan verkoudheidjes krijgen en ik voel mij algemeen gezien niet lekker in mijn vel steken. Gelukkig hou ik ( nee..ben ik DOL OP ) verse groente. Ik eet daar dan ook iedere dag kilo’s van op.( KLIK HIER ) Omdat ik bijna veganistisch leef, slik ik bepaalde vitaminen bij. Dit haal ik uit natuurlijke suppletie. Wat ik zeker sinds de uitbraak van de pandemie extra bij ben gaan slikken, is CHLOROFYL. In dit artikel ga ik je alles over deze stof vertellen en waarom het zo enorm fijne ondersteuning kan bieden voor het immuunsysteem.
WAT IS CHLOROFYL?
Wellicht heb jij je ooit wel eens afgevraagd, waarom bladgroenten als broccoli, spinazie, boerenkool, andijvie, maar ook zeewieren en tuinkers zo’n mooie groene kleur hebben. Dit hebben zij allemaal te danken aan het kleurpigment chlorofyl. Het lijkt zo’n simpel stofje, maar dat is het zeker niet. Het is namelijk tot heel veel in staat om onze weerstand te ondersteunen. Globaal gezien bevat de stof twee zeer belangrijke eigenschappen die voor de mens zeer intersant zin:
ONDERSTEUNING VAN HORMONEN
ONDERSTEUNING VAN AFVOER VAN TOXISCHE STOFFEN UIT HET LICHAAM
Deze twee punten zijn zeer van invloed op ons immuunsysteem. Chlorofyl is om te beginnen in staat om allerlei toxische stoffen aan zich te binden . Daarbij kun je denken aan zware metalen als kwik, lood, koper, amalgaam ( waar vroeger en soms nog steeds onze gaatjes in het gebit mee wordt gevuld) aluminium, chroom, en cadmium. Maar je kunt ook denken aan PAK’S. PAKS’s noemen ook wel POLYCYCLISCHE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN. Teerachtige stoffen die kankerverwekkend zijn. PAKS’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt onder hoge temperaturen ( verhitting). Als ons voedsel is aangebrand, kunnen daarom PAK’’s in ons voedsel terechtkomen. PAK’s kunnen ook in de natuur ontstaan, bijvoorbeeld via vulkaanuitbarstingen. Maar ook verbrandingen in de natuur, en de industrie geven PAK’s. Dit komt in het milieu terecht. Bij het BBQ-en kunnen PAK’s zeer gemakkelijk ontstaan wanneer aminozuren, suikers en andere bestanddelen van vlees op de hete kolen terechtkomen. Ze kunnen volgens diverse studies mogelijk long, huid, en blaaskanker veroorzaken, geen prettige zaken dus.
De meest voorkomende PAK is BENZO( A) PYREEN. Om ervoor te zorgen, dat de inname van PAK’s zo laag mogelijk blijft is alleen bepaald hoeveel benzoë( a) pyrenen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Omdat de meeste PAK’s kankerverwekkend zijn, heeft de Europese Unie geen toelaatbare dagelijkse inname voor PAK’s vastgesteld, we moeten het gewoonweg mijden en niet consumeren. Meer over de toxiteit van PAK’s kun je lezen door hier te klikken.
Goed.
Dus voortaan de aangebrande zwarte korstjes wegsnijden? Jazeker, maar ook dan zijn we er helaas niet. Ook de rook die opstijgt vanuit de gloeiende briketten bevatten PAK’s. Echte BBQ-meesters weten dat het brandende houtskool niet moet roken, maar smeulen. Maar ook dan is er meer aan de hand. Als het vet uit het vlees in de kolen druipt, ondergaat het een reactie waarbij ook PAK’s ontstaan. Deze komen met de rook in het vlees terecht.
Omdat chlorofyl toxische stoffen aan zich kunnen binden, kunnen deze via de ontlasting meest worden afgevoerd zodat deze niet worden opgenomen in ons bloed. Met name in ons maag-darmkanaal is chlorofyl een graag geziene gast om toxische stoffen weg te vangen. Toxische stoffen die via ons voedsel, of door een gebrekkige spijsvertering of via ons kraanwater binnen komen kunnen worden weg gevangen, en dat is goed nieuws voor iedereen. Het zou zeker geen overbodige luxe zijn voor mensen :
– die veel te weinig ( groene) groenten eten en / of te éénzijdig eten
– altijd en eeuwig een dieet volgen
– mensen die een nare lichaamsgeur bij zich dragen
– ( veel) medicijnen gebruiken*
– veel rood vlees ( hem ijzer ) consumeren
– zeer snel een virus / bacterie te pakken krijgen
Ook mensen die last hebben van een ( te ) trage darmwerking kunnen baat hebben bij extra chlorofyl. Klachten als obstipatie, hoofdpijnklachten, geen tot weinig energie, huidproblematiek, en vocht vasthouden komen meest voor bij een te trage darmwerking, chlorofyl kan hierin ook een goede ondersteuning bieden om de darmen een handje te helpen. Voedsel waar veel chlorofyl in zit, maar ook supplementen, bevatten naast chlorofyl ook andere zeer gunstige vitaminen, mineralen en sporen elementen die de darmwerking ondersteunen en stimuleren.
Hoe banaal dit ook klinkt, chlorofyl kan zorgen dat een vrij onaangename lichaamsgeur vermindert of verdwijnt. Het wordt gekscherend vaak “ de inwendige deodorant “ genoemd.* Betreft medicijn slikkers wil ik er wel graag nadrukkelijk bij vermelden dat je niet op eigen houtje supplementen bij gaat slikken, overleg dit altijd eerst met de behandelend arts / specialist.
Chlorofyl rijk voedsel bevat in de meeste gevallen vrij veel magnesium. Dit kan mogelijke tekorten dan ook meteen aanvullen. Magnesium tekorten zijn medisch gezien erg lastig te herkennen, alhoewel ik altijd meteen herkenning ervaar zodra ik krampen krijg in mijn spieren.
CHLOROFYL heeft als tweede belangrijkste functie een ondersteunende werking op onze hormonen. Het kan bijdragen aan het verwijderen van het zogenoemde XENOBIOTICA uit ons lichaam via aanmaak van leverenzymen die de uitscheiding mogelijk maken Xenobiotica worden ook wel de endocriene ( hormonale ) stoorzenders genoemd, denk daarbij aan pesticiden, alfatoxine, ftalaten en andere weekmakers, en dioxines.
Chlorofyl speelt samen met DIM, dit zijn specifieke stoffen uit koolsoorten, een belangrijke rol in het terugdringen van oestrogenen. Als we een teveel aan oestrogenen binnen krijgen, moet de lever hard aan het werk om deze af te breken en uit te scheiden via de nieren. Tijdens dit afbreek-proces kunnen er een paar vormen van oestrogeen ontstaan. Het betreft een gunstige variant ( 20H) en ongunstige varianten ( 160H en 40H ) Deze kunnen voor veel disbalans zorgen waardoor er klachten kunnen ontstaan. Het is daarom sowieso ontzettend belangrijk, om dagelijks groene groenten op het menu te zetten. Dit helpt de gunstige variant om de ongunstige varianten onder controle te houden.
Chlorofyl is rijk aan gluthation. Dit is een zeer belangrijke anti-oxidant. Elke cel in ons lichaam wordt door gluthation beschermd. Het gaat o.a zuurstofschade tegen wat zo weer veroudering terug kan dringen. Daarnaast werkt het zeer ondersteunend voor de lever.
Naast deze twee belangrijke ondersteunende taken heeft chlorofyl nog veel meer in zijn mars:
– het is in staat om de aanmaak van onze rode bloedlichaampjes te verbeteren
– het geeft een verbeterde zuurstofopname
CHLOROFYLINE, DE SYNTHETISCHE VARIANT
Net als met veel andere vitaminen en mineralen bestaat er een synthetische vorm van chlorofyl, wat chlorofyline wordt genoemd. Veel wetenschappelijke onderzoeken naar chlorofyl zijn gedaan met deze synthetische variant. Synthetische chlorofyline is goedkoper, en daarbij ook nog eens stabieler dan 100% natuurlijke chlorofyl. Het maakt de geloofwaardigheid van vele beweringen over bijvoorbeeld chlorella en spirulina, twee alg-soorten waarin chlorofyl zeer rijkelijk in voorkomt, wat dubieus, want deze kunnen immers zijn getest met chorofyline. Om daar zeker van te zijn kun je een fabrikant benaderen, om te vragen hoe de testen zijn verricht.
Meest logische advies is dan ook, om verzekerd te zijn van een 100% natuurlijk product. Dit staat aangegeven op een verpakking, of de fabrikant claimt dit. Deze garandeert dan bijvoorbeeld 100% zuiverheid middels certificering en / of keurmerken.
De allerbeste papieren om 100`% zeker te zijn dat je natuurlijke chlorofyl consumeert, is via verse ( groene blad) groenten en algen / zeewieren.
WAAR ZIT CHLOROFYL IN?
Okay, vers dus, maar waar zit het dan allemaal in? Wel, feitelijk gezien heeft iedere groentesoort die groen kleurt iets van chlorofyl in huis, zelfs groenten die niet groen kleuren hebben wel iets van chlorofyl. Maar het zijn vooral de DONKERGROENE soorten waar we ons aan moeten vergrijpen. Ik noem er een aantal:
– broccoli
– spinazie
– boerenkool
– andijvie
– tuinkers
– peterselie
– sperziebonen
– spruiten
– groene algen en zeewieren
– waterkers
– paksoi
– rucola
– groene asperges
– moringa ( verse)
Eet zoveel als mogelijk is rauwe groene groenten. Dit waarborgt de meeste chlorofyl, en behoudt zo de balans beter tussen vitaminen, mineralen en sporen elementen. Kook alles zo kort mogelijk.
Je kunt zeewieren en algen tegenwoordig vers inkopen maar het wordt nog meest verkocht in gedroogde vorm. Zeewieren en algen zijn de meest krachtigste bronnen van chlorofyl. Hoe donkerder de alg, hoe meer chlorofyl. De meest bekendste chlorofyl-bommen onder de zeewieren zijn chlorella, spirulina en als topper de marine fyto plankton. Door op de linkjes te klikken kun je alles over deze algen lezen.
CHLOROFYL ALS SUPPLEMENT
Stel, je griezelt van zeewier, groenten eet je maar mondjes-maat, maar je wilt toch graag chlorofyl gaan gebruiken. Dan zijn supplementen een uitkomst. Omdat chlorofyl ( o.a dankzij TIK TOK ) een enorme populariteit geniet, zijn er steeds meer supplementen op de markt verscheren, maar zoals ik eerder vertelde, moet je wel heel erg goed opletten of je een 100% natuurlijke variant koopt. Vergelijk algen supplementen zeker niet met multi-vitaminen want ze zijn veel lager gedoseerd. Het gaat letterlijk en figuurlijk om EEN AANVULLING, waar alle supplementen ook voor zijn ontwikkeld. Mijn stelregel is “ eerst echt voedsel, daarna pas aanvulling “
Er zijn poeders en pillen en capsules. Aan jou, wat jij het meest prettigst vind. Veel mensen griezelen van de uitgesproken zilte zeewier-smaak van algen, maar anderen vinden dit juist heerlijk. Vind je het smakelijk, dan kun je de poedervorm gebruiken, maar vind je het smerig, dan zijn de tabletvorm en capsules de oplossing, Wat ik zelf veel hoor is dat het een kwestie van wennen is aan de smaak. Daarna ga je het lekker vinden en die ervaring had ik ook. In het begin slikte ik liever tabletten, maar nu gooi ik regelmatig een schepje chlorella of spirulina door mijn voedsel. Momenteel slik ik dagelijks standaard een capsule Marine Fytoplankton maar bij mij wisselt dit.
Welk chlorofyl supplement je ook kiest, het levert altijd een erg fijne bijdrage op . Toch moet je ook weer niet gaan overdrijven. Als je bijvoorbeeld al zeer veel groene groente eet dan is een hoge dosis aan chlorofyl uiteraard overbodig. Ik slik daarom zelf ook minimaal een capsule per dag bij. Soms sla ik ook over omdat ik bijvoorbeeld een heleboel verse groente heb gekregen en ik mij daaraan lekker soldaat maak 😄 Het is belangrijk een goede balans te houden. Teveel is nooit goed, dat geldt ook voor chlorofyl. Bovendien levert het geen meerwaarde op om veel ( teveel) chlorofyl te slikken. Het lichaam gebruikt wat het nodig heeft. Een teveel kan ook wat vervelende klachten geven, als diaree en lichte misselijkheid op-de-maag. Het beste is, om je aan de aangeven doseringen te houden die op een verpakking staan. Chlorofyl heeft ook invloed op de darmwerking en de passage. Het kan voorkomen, dat je ontlasting ( poep) er wat groenig tot echt groen uit kan zien. Daardoor hoef je niet in paniek te raken, dit is gelukkig volkomen normaal. Dit effect heb je bijvoorbeeld ook, als je veel spinazie eet, dan kan je ontlasting ook ietwat groener zijn als gewoonlijk. Zolang je geen andere klachten ervaart als diaree, buikpijn / krampen, rommelende darmen en een opgeblazen gevoel, kun je je dosering gewoon aanhouden. Zeker als je net start met het gebruiken van chlorella, en je niet gewend bent om veel groene groenten te consumeren, kan de ontlasting de eerste periode groen zijn. Zolang het maar stevig gedraaide drollen / hopen blijven, is er niets alarmerends aan de hand. Ervaar je last, staak het gebruik dan, of schroef de dosering een stuk terug. Soms komt het voor, dat mensen overgevoelig kunnen reageren, in dat geval is het dan uiteraard beter om geen supplementen te consumeren. Gelukkig komt dit nauwelijks voor.
Onthoud ook, dat het ( soms ) meer tijd vraagt om de darmen te wennen aan chlorofyl. Geef het dan ook ruim tijd om aan te wenen. Je zult vanzelf merken, dat de ontlasting steeds lichter wordt. In sommige gevallen kan de ontlasting groen blijven. Zolang je geen andere klachten ervaart, kan dit geen kwaad. Maar wat voor alles geldt: overdrijf uiteraard niet. Hou je aan de aanbevolen doseringen op de verpakkingen.
Let ook op dubbel-gebruik van chlorofyl-houdende producten. Als je bijvoorbeeld iedere dag spinazie eet, dan is het absoluut niet nodig om drie chlorella pillen en drie spirulina pillen in te nemen. Overdoseren is duur betaald en niet nodig. Velen vragen zich af, of het kwaad kan om verschillende alg-supplementen te gebruiken. Ook hier geldt, dat overdaad onwenselijk is. En is het in elk geval een stuk goedkoper om een enkel supplement te consumeren, bijvoorbeeld chlorella, of spirulina, of marine Fytoplankton . Alles bij elkaar slikken is in de meeste gevallen totaal niet nodig omdat we in de westerse wereld voldoende chlorofyl in ons voedsel vinden en het echt alleen noodzakelijk is als je zeer ernstige tekorten hebt. Maar dit komt eigenlijk nooit voor.
HOE ZIT HET MET CHLOROFYL M.B.T ONS IMMUUNSYSTEEM?
Zijn er keiharde wetenschappelijke bewijzen, dat chlorofyl een belangrijke rol speelt in het ondersteunen en tot stand houden van een gezond immuunsysteem? Nee, de meeste studies die hierop zijn verricht, zijn verricht op ratten en muizen, en geeft daardoor nog geen enkele garantie dat chlorofyl een cruciale rol speelt. Wat wel onomstotelijk in vele studies, zowel klinische als op ratten en muizen, naar voren komt is de rol die chlorofyl speelt op onze hormonen en spijsvertering, En dit zijn natuurlijk ook belangrijke schakels m.b.t ons immuunsysteem. Als we het bekijken in schakels, dan is chlorofyl zeker belangrijk in het verhaal. En is het zeker geen overbodige luxe om chlorofyl dagelijks op je menu te zetten. Ik zie het persoonlijk als “ alle beetjes goeds maken veel goed”. Ik slik daarom in perioden waarin ik persoonlijk van mening ben dat mijn immuunsysteem wat meer ondersteuning kan gebruiken, chlorofyl bij in de vorm van een chlorella of spirulina tablet of een marine fytoplankton capsule per dag. Ik merk zelf ( nogmaals dit is persoonlijk ) dat ik er erg goed op draai. Er is even ( door de pandemie) een poosje geen marine fytoplankton verkrijgbaar geweest, ook geen chlorella en spirulina bij Puur & Fit, de leverancier waar ik alleen deze producten van afneem, lang voordat ik er ging werken. Puur & Fit heeft alle benodigde certificeringen + keurmerken die een volledige 100% natuurlijkheid + zuiverheid garanderen. Dat is echt heel erg belangrijk zoals je eerder hebt kunnen lezen. Het is wellicht allemaal iets duurder maar dat heb ik er voor over. Nogmaals is dit geen verkoop-praatje ( wat vaak wordt gedacht) want ik kocht deze producten al lang voor mijn in dienst treding in bij Puur & Fit vanwege deze gefundeerde certificaten.
Resumerend: chlorofyl is geen wonder stofje om ons immuunsysteem optimaal te houden, dit kan geen enkele stof of supplement beloven. Je hebt immers kunnen lezen, hoe ingewikkeld ons immuunsysteem in elkaar steekt. Wel kun je in zoveel mogelijke vormen je immuunsysteem ondersteunen. En daar kan chlorofyl absoluut een fijne aanvulling in zijn.
MEER LEZEN OVER CHLORELLA? KLIK HIER
MEER LEZEN OVER SPIRULINA ? KLIK HIER
MEER LEZEN OVER MARINE FYTOPLANKTON? KLIK HIER
MEER LEZEN OVER HET IMMUNSYSTEEM / VOEDING? KLIK HIER
WIL JE NATUURLIJKE ALGEN SUPPLEMENTEN BESTELLEN?
Bij www.puurenfit.nl kun je 100% natuurlijke, zuivere, biologische en gecertificeerde algen supplementen kopen onder het eigen label. Dit houdt de prijzen tevens ook een stuk lager.
Wil je chlorella bestellen ( verkrijgbaar in poeder en tablet ) KLIK HIER
Wil je spirulina bestellen ( verkrijgbaar in poeder en tablet ) KLIK HIER
Wil je marine fytoplankton bestellen ( capsule ) KLIK HIER
Ik heb uit mijn moestuin elk jaar een overvloed aan groene groenten. Ik droog ze in mijn Hendi voedseldroger en maal er poeder van. Uit die grote pot groene poeder schep ik elke dag een lepel vol over mijn eten.
Mooi stuk dit. Tig veel redenen om extra Chlorofyl bij te pakken.
Ik gebruik zelf een vloeibare variant op basis van Moerbeibladeren.
Dag Monique, ik heb Spirulina bij Puur&Fit gekocht, zie op de verpakking ” uit China “, is dit dan wel ok? Vr gr Ace