Twee kilo groente per dag???? HOE doe ik dit dan?????

????????  HOEVEEL?  TWEE kilo groente per dag? ARE U KIDDING ME? 

Nee….????….ikke niet kidding….ik eet iedere dag gemiddeld zo’n twee kilo verse groente. Soms zelfs meer.  Als ik dit aan mensen vertel, of het nu persoonlijk is, in mijn artikelen of in mijn nieuwste boek “ PUUR NATUUR GROENTE”. krijg ik steevast vreemde blikken toegeworpen, en is de vraag daarna “ MAAR HOE DAN?” 
Ik krijg er vaak binnenpret van. Want de grote grap is juist dat het echt helemaal niet zo bijzonder en / of moeilijk is. Het is voor mij al jarenlang “ a way of life” en ik geniet er iedere dag weer opnieuw van. Nu is mijn grote voordeel wel, dat ik echt dol ben op groente, dit zal zeker meehelpen. Maar ook als je helemaal niet van groenten houdt, kun je aardig wat per dag binnen harken. Hoe je dit doet, lees je in mijn boek.
De reden waarom ik PUUR NATUUR GROENTE schreef, is omdat ik heel graag mensen wil motiveren en enthousiasmeren om meer groente per dag te gaan eten. Dit hoeft natuurlijk geen twee kilo per dag te wezen, maar als de consument 400-450 gram per dag zou halen, zou ik al een erg gelukkig mens zijn.

TE GEZOND IMAGO

Het klinkt raar, maar het grootste probleem met groente is het gezonde imago. Als iemand op dieet gaat, hoor je het vaak al meteen in de commentaren. “ Dat wordt dus op wortels knagen!”  of “ Ga jij lekker aan de konijnenvoer?” Het gezonde imago werkt bij heel veel mensen averecht. Er wordt gedacht, dat groente eten een straf is, niet smakelijk is en “ te gezond”. Dit imago wil ik met mijn boek proberen weg te poetsen. En tonen, dat groente juist ontzettend lekker is. Ook zonder sausjes.

NAAR BEHOEFTEN

Ik sport iedere dag, en leidt daarnaast een erg actief leven. Dit vraagt veel van mijn lichaam en geest. Het is heel belangrijk, om deze in optimale conditie te houden. Want anders hou ik het simpel gezegd niet vol. Niet iedereen sport dagelijks intensief. Of hebben een druk en hectisch bestaan, wat geestelijk veel van hen vergt. Ook kun je een kantoorbaan hebben, of een zittend bestaan leiden. Dan zijn de behoeften uiteraard ook minder en hoef je echt geen twee kilo groenten te eten. Maar zeker wel 400 gram. Liefst meer. Want waar we het allemaal over eens zijn, zowel de wetenschap als de consument zelf, groente is essentieel en daarom echt nodig om in leven te blijven en optimaal te kunnen functioneren. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram per dag. te eten, en de variatie erin te houden om zo optimaal alle voedingsstoffen te benutten. Een goed uitgangspunt natuurlijk, en ik begrijp ook waarom zij het zo laag houden. Het kan demotiveren, om 450 gram per dag te adviseren, mensen kunnen daar een schrikbeeld van krijgen. Mijn persoonlijk advies ligt tussen de 400-450 gram per dag, om optimaal te kunnen profiteren van alle essentiele voedingsstoffen.
Ons huidige welvaartsvoedsel bestaat vooral uit voedsel wat vult, niet wat voedt. Groente voedt en vult. Eet maar eens een bord broccoli op….de eerste uren heb jij geen honger. Eet daar tegenover gezet eens een bord friet met mayo op. Dat vult even, maar na een uur of twee begint de hongerklap alweer. De vele vezels in groenten zorgen voor een lang verzadigingsgevoel.

HOE DOE IK HET DAN?

“ HOE DAN !!????” wordt mij vaak terug geroepen als ik vertel dat ik twee kilo weg kan werken per dag. Zoals gezegd sport ik veel. En na het sporten heb ik behoorlijke honger en dus behoefte aan een aanvulling. Ik eet dan gerust een grote kom verse groente weg. Heerlijk, en mijn lichaam hertelt in no-time. Dankzij de complexe koolhydraten wordt de energie gelijkmatig afgegeven aan het bloed. Dit zorgt ervoor dat ik na het sportmaaltje er weer uren tegenaan kan. Natuurlijk eet ik niet alleen maar groenten per dag. Ik zorg ook voor een juiste balans in eiwitten, vetten en koolhydraten. Want ook dat hebben we iedere dag nodig. Sterker nog, zonder deze eiwitten, vetten en koolhydraten zouden we nooit optimaal alles goed kunnen opnemen en gebruiken. Het is altijd een samenspel. Ik zorg er iedere dag voor, dat dit samenspel goed verloopt.
Ik ben 98% veganist. Daarnaast eet ik niets uit pakjes / zakjes en mijd ik suiker. Fruit eet ik matig, en ik eet voornamelijk fruit met lage fruitsuikers. Dit, omdat ik erg gevoelig ben voor ( fruit) suikers. Als ik bijvoorbeeld een trosje druiven zou opeten, zou ik dit direct merken. Door mijn suikergebruik zo minimaal mogelijk te houden, heb ik nergens last van. En groente kan bij mij dan ook centraal staan. Want daar kan ik dus kilo’s van op ???? Verse groente zijn mijn voedingsbodem.

VARIATIE

Ik lust alles. Er zijn groenten, die ik minder lekker vind, maar wel lust. Ik ben geen fan van witlof bijvoorbeeld, daar maak je mij niet zo blij mee als pompoen of zoete aardappel. Deze twee laatste staan dan ook iedere dag op mijn menu. Maar natuurlijk eet ik niet alleen maar pompoen en zoete aardappel. Ik varieer iedere dag met zeker vijf tot zes verschillende soorten groente. Wat ik iedere dag wel standaard eet, is broccoli, zoete aardappel en pompoen. Dit is de basis van mijn groente-feest. Daarbij varieer ik enorm, iedere dag weer. Dit kan van aardperen naar spekbonen lopen, van bloemkool  naar koolraap, van knolselderij naar spruiten. Niets is te dol, en ik koop alles in het seizoen. Seizoensgebonden groente zijn lekker voordelig en op zijn lekkerst.
Mensen vragen mij ook vaak hoe ik dit kan betalen. Want nee, ik heb het ook absoluut niet breed. Dit los ik echter op door goed te netwerken. En de aanbiedingen goed in de gaten te houden. En alles te benutten van de groente.
NETWERKEN:
Wat bedoel ik met netwerken? Wel, mijn social media inzetten om aan gratis groente te kunnen komen. Heel veel mensen hebben bijvoorbeeld moestuinen die in regel veel groente geven per jaar. Om het allemaal niet weg te hoeven gooien wordt veel weggegeven. Ik heb twee boeren in mijn nabije omgeving, waar ik veel van krijg.  Daarnaast heb ik een buurman in de straat die een stukje verderop een stukje grond heeft met een tuinhuisje, waar hij veel op verbouwt. Daar krijg ik ook veel van toegestopt. Dit zorgt ervoor dat ik veel niet hoef te betalen. Verder wil ik zo biologisch mogelijk inkopen. Ik let daarom goed op week-aanbiedingen, waar ik graag voor omfiets. Soms zijn de aanbiedingen zodanig dat ze zelfs goedkoper zijn dan niet-biologische groente. Veder koop ik veel in bij discounter LIDL. Daar is de groente goedkoop en ontzettend goed van kwaliteit. Door zo een beetje de ballen in de lucht te houden, kun je op een voordelige manier veel verse groente eten. Ook kweek ik zelf op mijn kleine balkonnetje ieder jaar verse groente. Zo had ik afgelopen jaar heel veel heerlijke boterboontjes!
AANBIEDINGEN:
Biologische winkels als Marqt, Eko-plaza en Gimsel hebben iedere week leuke aanbiedingen in groente. Kijk ook eens in je plaatselijke biowinkel. Schrijf je bijvoorbeeld in voor de nieuwsbrieven, en kijk iedere week op internet wat de week-aanbiedingen zijn. Dit kan echt heel veel euro’s schelen, zeker als je groente kunt inslaan wat lang houdbaar blijft zoals broccoli en prei. Het loont altijd de moeite.
ALLES BENUTTEN:
We snijden en schillen heel wat weg en dat is in de meeste gevallen zo ontzettend zonde! Want de stronken van een broccoli zijn eetbaar en zelfs meest voedzaam. Het blad en stronk van bloemkool is eetbaar en het blad bevat zelfs ontzettend veel calcium. Soms kunnen “ kontjes” en andere uiteinden wat bitter zijn, snij dit gedeelte dan minuscule weg en neem zo min mogelijk eetbaar mee. Gooi niets weg, want hoe meer je benut, hoe voedzamer en uiteindelijk ook voordeliger.

HOE BEREID JE HET VOOR?

Laatst vroeg een journalist die mij interviewde voor PUUR NATUUR GROENTE  hoe ik het dan qua tijd deed. Want iedereen is immers druk-druk-druk. Ik vertelde hem dat een goede planning het sleutelwoord was voor alles. Als je alles vooraf snijdt en in pannen verdeelt, en deze in de koelkast zet tot het moment dat ze op het vuur kunnen worden gezet, kost het geen extra tijd en moeite. Zodra de groente is gekookt kun je het verdelen over schaaltjes / kommen en deze na afkoeling in de koelkast zetten en deze over de gehele dag consumeren. Het kost echt geen extra tijd. Als ik naar mezelf kijk, snij ik in de middag in een vrij momentje ( deze heeft iedereen op een dag) mijn groente en doe deze in pannen. Deze zet ik in de koelkast. Zodra ik de volgende dag mijn bed uitkom hoef ik deze alleen nog maar op het vuur te zetten. Terwijl ik mijn kommetje homemade muesli met biologisch / dynamische kwark eet. Als de groente gegaard is, verdeel ik het over kommetjes en schalen en zet deze na afkoeling in de koelkast. Dit alles kost mij niet meer tijd dan ik normaal aan een ontbijt kwijt zou zijn.
HET ONTBIJT
Ik begin de dag al meteen met veel groente. KLIK HIER om meer te lezen over mijn ontbijt. Naast mijn kom muesli met kwark eet ik al meteen een flinke schaal verse groente. Dit gaat er na een nachtrust echt al goed in, want ik heb altijd wel honger als ik opsta en weer “ aan sta”. Dit ontbijt vul ik aan met een peulvruchten-puree, wat meestal bestaat uit bruine bonen, of kikkererwten of linzen met een rauw uitje. Deze puree “ smeer” ik ook uit over de dag. Met dit ontbijt achter de kiezen kan ik uren vooruit.
NA HET SPORTEN
Na het sporten heb ik altijd enorme behoefte aan voedsel. Ik vul dit meteen op met een kom groente. Ik neem dan meteen mijn voedingssupplementen in. Ik slik ( omdat ik zo-goed-als-veganistisch leef) een aantal supplementen om alles goed aangevuld te houden. Als ik mijn kom groente op heb, voel ik mij kiplekker en voldaan na mijn riedeltje sport.
DE LUNCH
Uiteraard bestaat mijn lunch ook voor het grootste deel uit groente. Ik eet daarbij vaak nog iets van gekookte Quinoa, of boekweit of haver. Soms komt daar nog een klein stukje fruit bij uit het seizoen, zoals aardbeien of blauwe bessen. Soms maak ik een puree van de groente en eet daar wat frisse salade bij. Je kunt iedere dag je eigen feestje maken ????
TUSSENDOOR
Als ik tussen de hoofdmaaltijden door trek krijg, grijp ik naar groente. Een paar stukken pompoen verzadigen enorm. Of ik maak een groentespread en smeer dat op een wafel, Uiteraard “ snoep” ik ook tussendoor. Ik ben dol op bittere chocolade, en ik maak veel zelf wat ik ook uiteraard even moet proeven ????
DINER
Mijn diner is meestal nooit zo indrukwekkend. Ik eet vaak wat er over is gebleven van de dag, en eet daarnaast een. vleesvervanger, die ik zelf maak. Dit kan van alles zijn. Meestal gebruik ik tempeh, of lupine of peulvruchten in basis, aangevuld met havermout. Ik maak ook regelmatig een wereldgerecht uit mijn kookboek, waar ik de resten van de groenten naast eet. Als ik mijn vleesvervanger niet bak, maar in de oven gaar, eet ik een flinke eetlepel zuivere kokosolie per dag. Dt verwerk ik gewoon door mijn eten.
Zoals je ziet, is het echt niet ingewikkeld. Het is vooral hoe jij zelf je tijd invult. En hoe bereidwillig je bent om meer groente in te lassen in je menu. Zoals ik eerder schreef hoef jij echt geen twee kilo of meer te eten per dag, want niet iedereen heeft deze behoeften. Maar het is absoluut niet ondenkbaar of onmogelijk, dit heb ik hierboven getoond. Ook al ben je geen grote eter, je kunt wel voor zoveel mogelijk groente in je dag kiezen. Kijk eens wat je nu allemaal eet en drinkt. Wat zou je kunnen vervangen met verse groente? Waar zou je meer groente in kunnen plannen?
Ik heb een boek geschreven, waarin jij dit allemaal kunt lezen. Ook de grootste groente-haters kunnen meer groente eten. Er zijn ontzettend veel manieren. Ik heb deze verzameld in een boek. Je vind in dit boek ook heel veel recepten om dagelijks op een zeer gemakkelijke manier meer groenten binnen te krijgen. Dit boek kan jou dus echt op weg helpen.

8 Reacties op “Twee kilo groente per dag???? HOE doe ik dit dan?????

 1. Ik vind het echt geweldig wat voor onze planeet en samenleving doet. Zondagmorgen is echt om je nieuwsbrief door te spitten en te leren! Dank!!

 2. Wat voor baan heb jij dat daar allemaal tijd voor hebt? 😉
  Neem je elke dag salades of koude gekookte groenten mee naar je werk? Lijkt me lastig in te passen in een werkdag, die bij mij om 5.45 uur begint (als de wekker gaat ). Als ik na een dag werken, om 18.30 uur weer thuis ben, eerst de halve avond mag snijden/koken/afruimen etc. voor diner dezelfde avond én ontbijt/lunch vd dag erna. Hoeveelheden x3 want mijn vriend eet voor 2 (type gespierde spijker). Om 22 uur is voor ons de dag alweer voorbij…pff.
  Maar mijn idee kan dit alleen als je parttime werkt of grotendeels thuis bent.
  Voor de rest compliment over je blog en de interessante artikelen 🙂

 3. Hoi Monique,
  Toen ik vanochtend mijn groenten aan het choppen was heb ik jouw tips gebruikt. Enkel boenen en kleiner snijden. Scheelde veel tijd!
  Je krijgt van mij dan ook vanaf nu de geuzennaam “the dressed chef”😉

  Groetjes Elise

  • hahaha, wat goed om te lezen! Dit scheelt voor jou veel tijd en voorkomt voedselverspilling! WIN WIN!

 4. Bijzonder inspirerend om te lezen dat jij zoveel groente eet. En dat we minder moeten wegdoen dmv schillen, ben ik met je eens, ik ga een paar tips dan ook direct opvolgen!

  Echter waar ik me over verbaas, is te lezen dat je je groente voornamelijk kookt in de pan? je bedoelt dan echt in water en dat je t afgiet? Daar gaan veel vitaminen mee verloren. Ikzelf doe groente vaak stomen.. even kort aanbakken met een uitje of knoflook , klein laagje bouillon erbij en deksel op de pan, dan hoef je niks af te gieten. doe ik ook met zoete aardappels.

  en uit nieuwsgierigheid, weeg je die 2 kilo af, als een streven, of gaat het op gevoel?

  • kort koken is hetzelfde als stomen. Ook bij stomen gaan er vitaminen verloren. Warme groet

 5. Moet je 250 gram gekookte groente eten?Als ik 500 gram wortels kook weegt het geen 500 gram meer.

  • het maakt in primcipe niets uit. Je kunt het beste je mindset instellen op ZOVEEL MOGELIJK zonder steeds af te wegen. Meer dan 250 gram , of dat nu rauw is of gekookt, is allemaal bonus! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *