Wereldgerechten! Vegan kookboek van het jaar 2018!
Eindelijk is het er toch van gekomen: een kookboek met meer dan 50 recepten voor ieder dag! Het is zelfs een bijzonder kookboek geworden, want er staan naast nieuwe verassende snelle recepten voor door-de-week ook bijzondere wereldse recepten in! WERELDGERECHTEN is door de Nederlandse Vegetariërsbond verkozen tot VEGAN KOOKBOEK VAN HET JAAR ( 2017/2018)
WAT IS “ MEUKVRIJE WERELDGERECHTEN” PRECIES?
Ik maak voornamelijk bak-recepten. Dat is mijn specialiteit. Toch ben ik mij afgelopen tijd wat meer gaan toeleggen op koken. Ik ben ook op kookgebied 100% meukvrij. Dit wil zeggen, dat ik ook 100% vegetarisch ( en vrijwel altijd veganistisch) , suikervrij, kunstmatig-vrij, glutenvrij, lactosevrij en vrij van zogenaamde “ natuurlijke suikers” kook. Dit zorgt ervoor, dat mijn recepten toegankelijk zijn voor grotere groepen mensen die bijvoorbeeld een allergie of intolerantie hebben, of om een bepaalde reden ervoor kiezen bepaalde dingen niet te consumeren.
Dit kookboek is extra bijzonder, omdat ik vele bekende en meest populaire wereldse gerechten in een meukvrij jasje heb gestoken, zodat deze gerechten ook meukvrij kan worden gegeten. Dit maakt deze heerlijke gerechten toegankelijk voor vegetariërs, mensen met Coeliakie, mensen met een lactose-intolerantie, en vele anderen die om verschillende redenen nooit aan zo’n hemels smakend gerecht kunnen beginnen.
Wat dacht je bijvoorbeeld van de Surinaamse Roti? Indische Vindaloo? Japanse en Chinese gerechten als tjap tjoy, foe yuong hai, Tori Teriyaki en zelfs sushi? Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk populaire gerechten op te nemen, en dat is, vind ik zelf, zeer goed gelukt. De recepten zijn vele keren getest en door iedereen zeer enthousiast ontvangen.
Er staan tevens een heleboel nieuwe recepten in het boek, zoals bloemkoolrijst, diverse bijzondere stamppotten en heerlijke snelle volwaardige wolschotels, ovenschotels en maaltijd omeletten.
Naast 50 heerlijke recepten vind je ook vele bijgerechten. Heerlijke soepjes, sauzen, en recepten om zelf vleesvervangers te maken in zeer korte tijd. Bijzonder is bijvoorbeeld de zeewierburger. Deze burger bevat alle volwaardige voedingsstoffen om een dagje vleesloos te kunnen vervangen. Maar ook de tempeh gehaktballen zijn onweerstaanbaar lekker.
GEZOND, LEKKER EN ZEER SNEL OP TAFEL
Naast dat de recepten 100% meukvrij zijn, zijn ze ook zeer snel klaar te maken. Natuurlijk vraagt het ene recept iets meer tijd/voorbereiding dan de ander maar het kost je nooit echt meer dan 45-60 minuten tijd. De meeste recepten zijn zeer snel in elkaar te “ flansen”. Hier heb ik expres rekening mee gehouden tijdens het bedenken en ontwikkelen van de recepten. Daarnaast heb ik rekening gehouden met de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Deze zijn goed verkrijgbaar in supermarkten, en goed verkrijgbaar in biowinkels.
INHOUDSOPGAVE
Bijgerechten:
100% MEUKVRIJ
Het kookboek is, zoals eerder geschreven, 100% meukvrij. Dit houdt in:
– glutenvrij
– suikervrij, en vrij van zogenaamde “ natuurlijke” suikers als dadels, kokosbloesemsuiker, agave en honing
– vegetarisch en veelal veganistisch
– lactosevrij *
– vrij van kunstmatigheden
– zoveel als mogelijk in samenwerking met de natuur
( * ik maak soms gebruik van biologische/dynamische geitenzuivel. Dit kun je gewoon weglaten of 1:1 vervangen met vleesvervangers als lupine en tempeh)
BESTELLEN?
Het boek kost 17,95.. Het boek kun je ook via je plaatselijke boekhandel bestellen. Het boek is bestelbaar via het Centraal Boekhuis.
Uiteraard kun je hem ook bij Puur & Fit bestellen! KLIK HIER
EEN KLEINE IMPRESSIE VAN HET BOEK:
bloemkoolrijst Amigos
pompoenspaghetti met boekweit Vindaloo
ratjetoe Gevulde tacoschelpen
Hachee zeewier burgers
Bami Zeewiersoep
Rauwe andijvie stamp Mo’s stamp
Winterse wok Spinazie-notenwok
Zigeunersaus Boerenkool stamp
Zeewier wok
Da Monique,Ik heb belangstelling voor je nieuwe boek, maar ik mag geen soyaproducten ivm schikdklierziekte. Mijn vraag: bevatten veel recepten in je boek sojaingrediënten?
Roos
nee, ik gebruik vooral rijsttempeh en lupine 😉
Beste Monique,
Ik heb een vraag over je boek wereldgerechten.
Hoeveel ingrediënten worden gemiddeld per recept gebruikt?
dag Willrem,
Dat verschilt echt sterk, maar het gemiddelde ligt op zo’n 5-10 ingrediënten. Succes!