Review MORSO kookpot

Onlangs werd Nederland weer opgeschrikt door een bericht over de pannen-actie van Albert Heyn. De pannen konden bij elkaar worden “ gespaard” ( met fikse bijbetalingen, dus sparen?) met zegels. De pannen zagen er mooi uit, en het werd dan ook een regelrechte hit. De pannen werden massaal gespaard en zegelkaarten vol werden verhandeld via Marktplaats en Facebook. Ik was aanvankelijk ook gecharmeerd van de gietijzeren pan. Ik ben bezeten op kookgerei wat maar enigszins van gietijzer is vervaardigd, en deze pan leek mij een leuke aanvulling op mijn gietijzer-collectie. Tot het moment dat ik de pan in de winkel op display kon bewonderen. De rare glanzende binnencoating deed mij direct vermoeden dat hier teflon is gebruikt. Ik heb direct bedankt voor de actie. Uiteraard kon ik mij niet sterk maken, maar voor mij was de pan direct een misser. Bij twijfel doe ik namelijk niets. Onlangs kwam er een verhaal naar buiten over een dame die haar bij elkaar gespaarde en betaalde koekenpan in gebruik nam en daarbij last kreeg van haar ogen. Niet veel later lagen haar vogels ook op de vloer van hun kooitjes….Duidelijk: een teflon vergiftiging. 

Nu hou ik niet zo van dit soort sensatie verhalen, en ik hou in het midden wat er werkelijk heeft afgespeeld, maar het toont, dat we nog lang niet van die vervelende Teflon lagen af zijn. Ondanks dat het sinds 2015 verboden is nog langer te produceren. Philips gebruikt bijvoorbeeld nog gewoon Teflon in hun airfryers. Zeker pannen die bij discounters verkrijgbaar zijn ( denk aan Action) bevatten teflon lagen. Deze pannen zijn vaak afkomstig uit het buitenland, waar de regels ook lang niet zijn aangescherpt. Hoe dan ook, we zijn met zijn allen toch weer geschrokken. En beseffen weer, hoe belangrijk ECHTE GOEDE PANNEN van HOOGWAARDIGE KWALITEIT zijn. Deze les heb ik jaren geleden geleerd. Ik let ook op de kleintjes en de goedkopere pannen zijn dan een stuk aantrekkelijker. Dit heeft bij mij fiasco na fiasco opgeleverd. En uiteindelijk meer geld dan als ik direct voor goede pannen zou hebben gekozen. You live, you learn. 

GIETIJZER

Sinds enkele jaren, na de zoveelste fiasco, heb ik besloten enkel gietijzer in te kopen en daarvoor te sparen. Andere pannen bezit ik ook, maar ook deze moeten aan mijn zeer streng geworden eisen voldoen. En de grote voorkeur blijft gietijzer. Waarom? Omdat gietijzer, mits goed onderhouden, onverwoestbaar is en je dus voor het leven pannen inkoopt. Maar het is vooral een gezonde manier van eten bereiden. Nu heb je tussen “ gietijzer” en “ gietijzer” ook veel verschillen, om het zo te formuleren. Er is ook slechte kwaliteit gietijzer op de markt. Het is daarom belangrijk, ga je over tot aanschaf van gietijzer, je goed te verdiepen. Over de jaren heb ik ook enkele “ gietijzeren missers” aangeschaft. Zo had ik een braadpan die na twee weken al uit elkaar rammelde van ellende, de buitenste coating liet los, en de dop van het deksel viel er om de haverklap af. Het waren opnieuw lessen om te leren. En ik ben ondertussen op het punt gekomen dat er voor mij twee merken gietijzer zich ECHT gietijzer mag noemen: dat is Le Creuset en het nog onbekende MORSO.

Ik heb het zelf ook nog maar pasgeleden leren kennen. Na wat googelen kwam ik onverhoeds op de website van het Deense bedrijf MORSO . Dat google mij hierheen stuurde vond ik aanvankelijk vreemd, want ik zag voornamelijk kachels. 😉 Ook mooi, maar die passen niet zo goed op mijn fornuis…Gelukkig zag ik de link naar hun gigantisch mooie pannen collectie, en daar ging mijn hart direct sneller van kloppen…In December 2015 heeft MORSO een prachtige pannen collectie gelanceerd. Deze kregen de naam N.A.C. 

de-mors-nac-potten-pannen-collectie-dat-is-pa-9-xl

WAT ZIJN N.A.C PANNEN?

De naam N.A.C is volgens de website voortgekomen uit “ NA.Christensen”. Deze man richtte in 1853 op het eiland Mors de MORSO IRON FOUNDATION op. Het bedrijf MORSO heeft hun pannencollectie naar deze man vernoemd. Gietijzer is een ijzersterk product. Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of trommeloven.Er zijn vele soorten gietijzer. Zoals grijs en wit gietijzer, smeedbaar gietijzer, en nodulair gietijzer. Er wordt nogal vaak de verwarring gemaakt tussen gietijzer en gietstaal. Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C. Dit smeltpunt is 200 gr C hoger dan het smeltpunt van gietijzer. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de oeverbekleding, de gietvormen en de smeltkroes.Over het algemeen is gietstaal duurder dan gietijzer. Dit komt doordat de bewerking van gietstaal duurder is dan de bewerking van gietijzer. De kosten van de bewerking zitten vooral in de hogere verwerkingstemperatuur en de grotere bewerkingtoeslag/ nabewerking. Over het algemeen is gietstaal alleen geschikt voor het gieten van producten van een grote wanddikte. Deze wanddikte moet minimaal 7 millimeter zijn. Gietstaal is goed te bewerken en de sterkte en taaiheid van dit materiaal kunnen doormiddel van veredelen worden verbetert.Gietijzer is naast onverwoestbaar ook duurzaam. Een gietijzeren pan van goede afkomst en kwaliteit ( bijvoorbeeld Morso)  heb je voor het leven, en het bereid voedsel op een meest gezonde manier. Gietijzer wordt ook erg veel gebruikt voor de BBQ. Gietijzer reguleert de warmte veel beter waardoor er minder energie nodig is om alles te verwarmen. Nadelen zijn er ook. Gietijzer is zwaar. En sommige mensen vinden zulke zware pannen niet prettig. En grootste nadeel is en blijft uiteraard de prijzen…;(

ECHT GIETIJZER, “ ECHTE” PRIJZEN

Sja…..die prijzen. Als je “ echt” gietijzer inkoopt weet je hoe duizelingwekkend hoog deze zijn. Daaraan kun je echter wel merken dat je “ echt” gietijzer inkoopt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er nogal wat soorten. Je kunt uiteraard voor goedkope meuk kiezen, zoals ik ook deed jaren geleden. Maar ik heb geen van deze pannen meer in huis. Dat zegt denk ik wel voldoende. Mijn ( met bloed-zweet en tranen bij elkaar gespaarde) Le Creuset pannen heb ik iedere dag intensief in gebruik, en vertonen nog geen krasje. Voor mij geen twijfel mogelijk, dat kiezen voor ECHT gietijzer de enige echte optie is. Natuurlijk is het slikken, zo’n hoge prijs. Maar als je je realiseert, dat je zo’n pan voor de rest van je leven hebt, onverwoestbaar is en overal inzetbaar voor is, dan snap je dat het de investering dubbel en dwars waard is. Het is zo’n beetje hetzelfde als bij een goed mes: in de keuken onmisbaar. Koop je eerst tig goedkopere messen, kom je uiteindelijk toch uit bij een goed ( en duur) mes…Zo werkt het ook een beetje met pannen. 

SAM_9870

DE PAN

De pan die ik kreeg, is een kookpot, met een deksel zonder knop. Dit zorgt ervoor, dat je het deksel ook als ( koeken) pan kunt gebruiken!

SAM_9871

Dit maakt deze pan multi functioneel. De binnenkant is geëmailleerd met maar liefst twee lagen. Dit zorgt ervoor dat je de pan niet hoeft “ in te branden” met olie en het is vrijwel onderhoudsvrij. De pan houdt de warmte direct vast waardoor alles sneller gaar wordt. Dankzij de gereguleerde warmte wordt alles ook veel beter van smaak.

SAM_9872

Je kunt de pannen in de vaatwasser doen, maar gietijzer houdt daar absoluut niet van. Ik spoel mijn gietijzer enkel af onder de hete kraan, en nog een tip: laat de pannen niet in of onder water weken. Dit is mij ooit verteld door een kachelboer 😉 Zit er wat aangekoekt, veeg dit weg met een zachte doek met een sopje. Daarna zeer goed afspoelen. Nog een voordeel van geëmailleerde pannen: ze geven geen “ ijzersmaak” en geurtjes af aan je voedsel. In mijn pan gaat 3,5 liter.

IMG_0314

De pannen van MORSO kun je op ELKE vuurbron gebruiken. Oven, gas, inductie, BBQ,…..alles kan. 

DE TEST

Ik besloot de pan te testen met waar veel mensen de pan voor gebruiken: het koken van groente. Ik heb wat verschillende groente gebruikt, en in ruim water op hoog vuur gezet met de deksel op de pan.

SAM_9875

Ik vind de pan niet zwaar. Natuurlijk is gietijzer zwaarder dan een gewone pan, maar deze pan weegt geen lood in de hand. Zeer fijn, met mijn zwakke polsen. Binnen nog geen 10-12 minuten was alles heerlijk zacht gegaard. Dat ging echt heel snel. 

SAM_9878

Het deksel dan. Ik was toevallig bezig met een recept uit te werken waarbij er appels moesten worden gebakken in yakon siroop  en een beetje olie. Ik heb een heel klein beetje avocado olie in de deksel-pan laten smelten op middelhoog vuur, en daar de appelpartjes in gelegd. Het bakken ging meer dan voortreffelijk, er bleef echt NIETS kleven! En dat terwijl ik echt hooguit een drupje avocado olie heb gebruikt.

SAM_9879

De yakonsiroop erbij toegevoegd, en dit bleef ook prima handelbaar. Terwijl de siroop zich stolde naar een stroperige massa bleven de appelparten geheel kleefvrij van de pan. Resultaat : superlekkere gekaramelliseerde appelpartjes! 

VOOR EN NADELEN?

Nadelen bespeur ik niet. Of nou ja, de pan is wat zwaarder dan een gewone pan, maar ook dit vind ik erg meevallen. Voordelen te over:

– De kookpot is multi functioneel. Je kunt hem zelfs gewoon in het vuur gooien! Geschikt voor elke hittebron

– Er zit een garantie van 10 jaar op

– de binnenkant is twee x geëmailleerd, dit voorkomt ijzersmaakjes en geurtjes

– De pan heeft een fijne grip, stevige uiteinden

Voor mij geen twijfel mogelijk: deze kookpot krijgt van mij 10 dikke vette THUMS UPP!

waar kan ik de pan bestellen?

Morso pannen zijn moeilijk verkrijgbaar omdat ze zo uniek zijn. Je vindt ze daarom niet snel in een winkel. Er zijn maar erg webwinkels die de pannen in hun assortiment hebben. Een goede website is deze.

Notificatie: ik kreeg deze pan gratis toegestuurd van Morso. Er zijn geen inkomen en commerciële doeleinden mee gemoeid. Dit review is geheel onafhankelijk geschreven. 

27 Reacties op “Review MORSO kookpot

 1. Hoi Monique,

  Ik heb 2 pannen besteld. Natuurlijk kosten ze veel geld. Maar nu heb ik door de deksels eigenlijk 4 pannen voor een waarde van een ruime 400 euro. Dit maakt het € 100 p. pan. Dat vind ik (en ik ben mij bewust dat dit persoonlijk is), erg de moeite waard. Dank je voor je review.

  • Absoluut waar! Dit vind ik nu ook juist het mooie van ” mijn panneke” 😉 Hij is zo multi functioneel! Veel plezier gewenst met je pannen!

  • Ik zou graag willen weten war het gewicht is van de hierboven omschreven pan 3,5 ltr inhoud .

 2. Net besteld! Kan niet wachten! Thanks Monique voor mogelijkheid korting ???? ik ben ook dol op deze pannen heb er al 2 maar deze lijkt mijn een echte topper!

  • oooh spannend! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden! Alvast veel plezier ermee!

  • Heb ik weer heel blij dat mijn pan er was vandaag maar bij openen verkeerde deksel!???? Kan ik wel retoneren maar wel een zware vracht omvterug te bregen naar post.nl
   Dus weer geduld hebben
   Groetjes Liz

 3. Hoi Monique, ik ben ook om en heb zojuist de pan van 3.5 l besteld. Spannend !!
  groetjes Ingrid Cordes

 4. Hoi Monique,

  Ik heb nog wel een vraag. Waarom beveel je een gietijzeren pan aan met gemailleerde binnenkant boven een “gewone” emaillepan?
  Ik heb nog zo’n ouwerwetse braadpan van mijn mans oma staan (oranje buitenkant, witte binnenkant), ook super in gebruik. Ik zie overigens zeker het mooie van deze pan, maar ik ben gewoon benieuwd

  • Dit geeft geen ” ijzersmaak” af en geur. Daarnaast is emaille vrijwel onderhoudsvrij. Bij ongeëmailleerde pannen moet je telkes weer inbranden ( olie) en ook is het wat intenser in onderhoud. Warme groet!

   • Hoi Monique,

    Is de pan die jij hebt voor meer als twee personen.? Als dat zo is kan ik beter een kleinere pan bestellen.

    Groetjes Lydia

    • Ik ben alleen, en gebruik hem iedere dag, als er eters zijn gebrui ik hem ook, dus hij is echt voor mij de perfecte maat 😉

 5. Ik heb een gietijzeren pan van een ander merk die geeft wanneer je op inductie kookt heel veel zwarte roer af aan de onderkant. Dit is niet fijn voor mijn theedoeken. Doen deze pannen dat niet?

 6. Hoi monique
  Zojuist met korting de stoofpan 4,6 ltr. en de stoofpan 3,1 ltr met grill deksel besteld.
  Ben benieuwd en bedankt voor de kortings regeling !
  Gr.

 7. Hoi Monique, bedankt voor deze super actie! Wij hebben ook een pan (4,6L) besteld en zijn er ontzettend bij mee. ^_^
  Nou heb ik in een onoplettend moment de binnenkant met een klein beetje afwas zeep gewassen en nu ziet de pan er wit-achtig en beschadigd uit van binnen. Weet jij of dat nog te verhelpen is? Kunnen we hem gewoon opnieuw inbranden en is alles dan weer goed? Dankzij de fikse korting was de pan en stuk goedkoper, maar nog steeds en behoorlijke investering! Ik hoop niet dat hij nu al niet meer bruikbaar is. :'(

  • Dag Tessa! De pan hoeft niet te worden ingebrand. Het heeft twee emaille lagen. Je kunt de pan meerdere malen onder kokend heet water proberen met een doek schoon te wrijven. Dit helpt meestal wel. Anders is het helaas een vlekje wat je blijft zien. Het zit op de emaille laag en niet in de pan. Warme groet!!!!!!!!

   • Wat een opluchting. Bedankt voor je snelle reactie! Wij gaan weer lekker aan het koken (na wat boenen). 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *