Yakon siroop maken

Over yakon heb ik al erg veel geschreven. Wil je meer informatie? Klik hier.   Klik hier, om naar het artikel te gaan over yakonsiroop. Als je beide artikelen hebt gelezen, zul je begrijpen hoe bijzonder en gezond deze knol is. In Nederland is hij onbekend en daarom onbemind. Je kunt de knollen dan ook erg moeilijk kopen. Sommige biowinkels verkopen yakon knollen in bakken met aarde. Dit moet, omdat de knol niet van droogte houdt en zich het beste kan bewaren in de aarde. Mocht je yakon toch ergens kunnen vinden, bewaar deze dan in een bak met aarde,

sam_9470

Sinds kort verbouwt Jouke Berg van www.moringasfinest.nl ook yakon. Het was zijn eerste experiment en de knollen groeien zeer goed. Ik kreeg onlangs een mega doos vol knollen! Daar was ik erg blij mee, want het staat al heel erg lang op mijn wensenlijst om iets met yakon knollen te gaan doen. Zoals je eerder in mijn artikelen hebt kunnen lezen kunnen yakon knollen perfecte suikervervangers zijn. Je kunt de siroop bijvoorbeeld als zoetmiddel gebruiken in tal van recepten waar bijvoorbeeld honing of agave wordt gevraagd.  Aangezien ik nooit met deze zogenaamde suiker-suikervervangers ( want het blijft gewoon suiker) werk, ben ik al een poosje bezig om een perfecte vervangers te ontwikkelen. Yakon knollen lijken daarvoor de perfecte kandidaten. Toen ik de knollen kreeg, ben ik dan ook direct aan de slag gegaan. En met resultaat!  Lees hier hoe je zeer eenvoudig zelf yakon siroop maakt!

sam_9471

Het is belangrijk, dat je de knollen goed afspoelt. Er kan flink wat aarde aan zitten. Droog ze met wat keukenpapier en snij de vervolgens in stukken. Je kunt de schil erom laten zitten, maar deze zijn nogal bitter door de tannines .Je kunt ze  dan ook het beste schoon schrapen. met een dunschiller lukt dit perfect. Het is meest handig, om een slowjuicer te gebruiken om het sap uit te persen. Je kunt de knollen ook in een goede keukenmachine blenden, maar dit geeft een minder goed resultaat. De slowjuicer perst het sap er echt goed uit. Ik haalde uit ongeveer twee kilo yakon een liter sap.

sam_9479

Het sap doe je vervolgens in een ( liefst gietijzeren) pan. Breng deze aan de kook, en zodra het kookt, het vuur laag zetten. Doe de deksel op de pan en  laat dit op laag vuur ongeveer drie uur indikken. Het sap verkleurt bijna zwart. Als de massa goed is verkleurd en ietsje stroperig van de lepel af glijdt, is de siroop klaar. Zeef de siroop en laat goed afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast.

sam_9483

WAT KUN JE ERMEE?

Met siroop kun je ontzettend veel. Je kunt het verdunnen tot een drank, toevoegen aan baksels om te zoeten, door desserts, over pannenkoeken, De yakon siroop is licht zoet van smaak. Wil je het iets zoeter? Dan kun je er enkele druppels stevia aan toevoegen. Yakon knollen kun je rauw ( geraspt) verwerken door salades en andere gerechten. Geschild en gekookt kun je ze ter vervanging gebruiken voor de aardappel.

sam_9480

Je kunt yakon knollen direct bestellen via www.moringas finest. Klik hier om direct naar de bestelpagina te gaan. 

 

 

 

9 Reacties op “Yakon siroop maken

 1. Beste,
  Ik moet een groente siroop gaan ontwikkelen voor mijn opleiding Food Innovation in Den Bosch.
  Ik kwam de yakon knol tegen op je site, maar geen idee waar ik deze nu kan kopen.

  Het lijkt mij de ideale zoetstof om mijn groentesiroop met nog 1 of 2 andere groentes te kunnen zoeten.

  Kun je me hiermee helpen?
  en heb je misschien tips om deze groentesiroop te maken

  MVG
  Maud Groenen

 2. De yakon krijg ik in mijn biologisch groentepakket van ‘Bio aan Huis’. (www.bioaanhuis.nl). Daar kan ik hem ook in de webwinkel bestellen. Als herkomst staat vermeld : biologische tuinderij de Waog in Neer.

  M.vr.groet,
  Janny

 3. Bedankt voor het recept. Mooie dikke stroop heb je zeg! Helaas, bij mij lukte het niet. 15 kg yakon uit de tuin in de slowjuicer gedaan en het sap 3 uur lang laten pruttelen. Het bleef waterig en dikte niet in. Zou mijn yakon oogst te weinig suikers bevatten?

  • Het sap moet ingedikt worden zonder deksel op de pan. Het vocht moet nl verdampen.

 4. Yacón verbouwen wij ook op onze stadstuinderij in Venlo zonder bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Deze kost bij ons €2.90 per kilo.
  Zelf maak ik er siroop van wat super lekker is. Deze is zeer geschikt voor diabetici en Caloriearm.

  • Met een slowjuicer gaat het t beste.
   Duur in aanschaf maar je kunt er dan ook andere groenten of fruit mee ontsappen

  • Ben ik ook benieuwd naar! En misschien mee bakken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *