Waarom maken Nederlanders niets meer zelf?

Wist je, dat we ergens ver onderaan bengelen op de lijst van het zelf maken van ons voedsel? Heel veel buitenlandse keukens maken vrijwel alles zelf, vaak nog op traditionele wijze, met zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit de natuur. Ik woon in Rotterdam, een multi-culti stad. Ik kom daardoor in aanrakingen met verschillende culturen en hun keukens. Dit is voor mij enorm fascinerend en geeft mij een zee aan inspiratie. Telkens weer vraag ik mij af, waarom wij Nederlanders zo ver zijn afgedreven van onze eigen keukens. Hoe komt het toch, dat we alles uit pakjes en zakjes halen? En zeer weinig tot geen tijd meer doorbrengen in onze zeer luxe keukens? Want dat is het grappige van dit hele verhaal: we bezitten WEL de meest luxe en geavanceerde keukens ter wereld. 

DIVERSE FACTOREN

De hoofdfactor is uiteraard de tand des tijds. We zijn in een 24 uurs economie gaan leven waar tijd geld is geworden en geld belangrijker dan onze gezondheid. Tot het moment dat we wat gaan mankeren. Dan vallen de schellen pas van onze ogen. Helaas is het dan vaak al te laat. 

Wat heel veel mensen zich niet realiseren is hoe ontzettend belangrijk voeding is. Het zorgt ervoor, dat we de dingen kunnen blijven doen wat we willen doen. Dit wordt zeer onderschat. Pas als we worden geconfronteerd met ziekte, aandoeningen en andere lichamelijke ongemakken wat ons plots belemmert in onze dagelijkse ratrace, zen we in hoe belangrijk voeding is, en een onderdeel van een goed, gezond en gelukkig bestaan. En gaan we opeens wel als malle pietjes op zoek naar genezende remedies, om maar zo snel mogelijk weer van onze klachten af te kunnen komen.

Als we door de Nederlandse supermarkten wandelen, zien we dat 95% bestaat uit pakjes, zakjes, tubes, flessen, zakken, dozen, potten en blikken. We kunnen enkel nog terecht op de groenteafdeling voor vers en intact. Maar ook deze afdeling wordt steeds meer ingeruild voor voorverpakt, voorgesneden, kant en klaar…Het is niet verwonderlijk te noemen dat we automatisch grijpen naar wat ons wordt aangeboden. Dit is ook wat de voedselindustrie draaiende houdt. Wat fabrikanten dagelijks doen om hun winst zo hoog mogelijk uit te laten komen. Ik heb mijn website er inmiddels overvol over geschreven. 

Niets is nog vreemd. Ik zou in de jaren tachtig vreemd hebben opgekeken als ik een kant en klare deegbal in het koelschap zag liggen, om enkel nog uit te rollen voor een pizzabodem te maken. Of een tube bacon. Paarse ketchup. Roze koek vla. Gepelde bananen verpakt op een schaaltje met een laag folie erover. Gepelde eieren in een bakje. Mensen kijken nu echt nergens meer van op, en nog erger, ze kopen het met bosjes tegelijk in. Omdat:

– het zo lekker makkelijk is

– de verpakking toch zegt dat het best goed en gezond is?

– er te weinig tijd is om zelf een krop sla te snijden

– geen zin in gedoe hebben

– alles zo enorm lekker is

Dat laatste argument, dat klopt. Maar daar wringt ook meteen de schoen.Ons dagelijks voedsel wordt vol gepropt met suiker, zout, transvetten, en heel veel hulpstoffen. Dit gebeurt omdat de voedselindustrie massaal produceert. En wij worden overspoeld met producten die we helemaal niet nodig hebben, maar de voedselindustrie wel mega rijk maakt. Alles wat lekker smaakt, daar willen we meer van. Denk aan je kinderjaren, waar je wel tien boterhammetjes met hagelslag op kon. De suiker werkt prikkelend op ons brein, en dat begint al heel vroeg. Vandaar dat er ALTIJD wel een vorm van een smaakversterker in een voedingsmiddel wordt gepropt. Het maakt ons afhankelijker, altijd verlangend naar meer. En meer aankopen betekent de kas meer spekken van de fabrikanten. 

Resumerend zijn de factoren, waarom wij de keuken niet meer gebruiken zoals het zou moeten:

– 24 uurs economie

– geen tijd vrij willen maken voor ons voedsel te bereiden

– liefst moet alles zo snel mogelijk

– nauwelijks vers en intact aanbod in de supermarkten

– kletspraat en zwets en onzin op verpakkingen, wat we direct willen geloven

– te verwend geworden door de kant en klaar producten, daardoor geen zin of behoefte meer om zelf alles te gaan maken

– afhankelijk geworden van de kant en klaar producten door smaakversterkers

SAM_9604

AFKIJKEN VAN DE BUITENLANDSE KEUKENS

Niet dat alle buitenlandse keukens zo zaligmakend zijn, maar toch kunnen we veel afkijken van deze keukens. Wat ze bijna allemaal gemeen hebben, is dat er erg veel nog echt zelf wordt gemaakt. Alles wordt zelf gesneden, gehakt, gemengd, gemixt, fijn vermalen, en gestoomd/gekookt. En smaakmakers worden zelf toegevoegd in de vorm van verse kruiden en specerijen. Als je alles wat nuchter bekijkt, merk je op, dat in armere landen ( waar geen overvolle supermarkten op iedere hoek aanwezig zijn)  veel minder welvaartsziekten voorkomen. Die komen meest voor in Westerse landen, landen waar voedsel rijkelijk aanwezig is en iedere 100 meter wel wordt aangeboden. Onlangs kwam nog in het nieuws dat we nog altijd te zout eten via ons voedsel. Naast suiker is zout een tweede grote gevarenbron voor de volksgezondheid. Het is echt een “ Westers-dingetje” , dat zoute eten. Andere landen eten juist erg veel pittige kruiden en specerijen. Dit is niet alleen lekker, maar ook stukken gezonder. 

In buitenlandse keukens wordt er zoals eerder gezegd veel zelf gemaakt. Denk aan de Turkse broden ( Turkije) curry’s ( India) of Tajine’s ( Marokkaanse stoofpotten) Dit is in deze landen net zo gewoonlijk als tanden poetsen. Aan pakjes, zakjes, tubes en potten en blikken wordt nauwelijks tot niet gedacht. Wij kennen “ wereldgerechten” bijvoorbeeld via de bekende doosjes kant en klaar mixen van Knorr. In mijn artikel kun je lezen, dat het helemaal niets te maken heeft met wereldgerechten. Er zijn enkel smaken nagebootst in de vorm van…….juist, daar heb je ze weer: suiker, zout en smaakversterkers. Deze producten zijn een regelrechte belediging naar de buitenlandse keukens toe. We zouden eens een groot voorbeeld moeten gaan nemen aan al deze bijzondere keukens. Zij kunnen ons meer leren dan we denken.

sam_9182

WEER TERUG NAAR ONZE EIGEN KEUKENS

Om ergens te beginnen is de allereerste stap terug naar je eigen keuken een must. Loop je eigen keuken eens grondig door. Wat heb je allemaal aan handige keukenhulpjes? Welke “ tools” heb je allemaal verzameld over de jaren maar amper aangeraakt? Je keuken staat er vast vol mee. Maar zijn meer een gadget geworden in plaats van hulpjes. Alles zelf maken lijkt voor heel veel mensen ingewikkeld, teveel moeite, te tijdrovend, teveel gedoe…ik kan de lijst aan argumenten lang maken. Het grappige is dat geen van deze smoesjes op waarheid berusten. Want met goede organisatie, goodwill en frisse zin kom je een heel eind. Wist je dat zelf vla maken jou nog geen 10 minuutjes werk kost? Dat zelf brood maken je hooguit 40- 50 minuten kost, terwijl je tijdens de baktijd gewoon verder kunt gaan met waar je mee bezig bent? Dat groente zelf snijden je nog geen 5 minuten werk kost, terwijl je twee keer zoveel meer betaalt voor een zakje voorgesneden groente? Dat je daarmee niet alleen het milieu extra belast, maar dat het ook stukken minder voedingswaarde oplevert dan als je alles direct vers snijdt? Deze hele kleine dingen kunnen al direct een wereld van verschil maken. Alles zelf maken kost namelijk geen extra moeite, wel INZET. Verwar deze twee zaken dan ook niet. Gebruik je oven. Gebruik je zeer hippe en kekke keukenmachine, in plaats van dat deze enkel stof staat te happen. Laat je inspireren door gezonde kook en bakboeken. Al mijn recepten zijn bijvoorbeeld 100% meukvrij maar ook zeer gemakkelijk om te maken. Daar hou ik erg veel rekening mee bij het ontwikkelen van al mijn recepten. Een gemiddeld recept kost je nog geen 30 minuten. 

Resumerend: kijk naar jezelf. En ontdek hoeveel jij uit pakjes/zakjes leeft, in plaats van uit je eigen keuken. Maak een mindset. Laat je eetgewoonten niet bepalen door de voedselindustrie, maar neem zelf de regie. En geloof mij: je zult ontdekken dat dit veel gemakkelijker blijkt dan gedacht. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *