Zo maak je KROKANTE patat in de airfryer!

Airfryers staan vooral bekend om gezondere patat mee te kunnen bakken. Dat lijkt echter lang niet zo eenvoudig. Veel gehoorde klachten zijn dat de patat er niet krokant uitkomt. Ook het weglaten/toevoegen van olie helpt niets. Met deze simpele tips lukt het je om voortaan gezonde, olie-vrije, maar ook KROKANTE patatten te fryen! 

HOE WORDT PATAT KROKANT GEBAKKEN?

Als je patatten frituurt worden deze krokant. Dit komt door de verhitting van de olie waarin je bakt. Dit zorgt voor een krokant korstje. Als je je te frituren product paneert met allerlei middelen als paneermeel, meel, ei, en andere bindmiddelen, geeft dit een extra krokante korst. Omdat de hete olie als ware als een spons in je te frituren product wordt gezogen, worden deze zeer rijk aan vet en worden belangrijke voedingswaarden volledig kapot gebakken. Ook kan de olie bij een te hoge verhitting + teveel keren opnieuw verhit schadelijke stoffen af gaan geven, waardoor er kankerverwekkende stofjes vrijkomen. Ik frituur daarom nooit en raad het ook af. 

VOORGEBAKKEN PATAT DUBBEL ONGEZOND

Om het ons gemakkelijk te maken heeft de voedselindustrie voorgebakken patat op de markt gebracht. Dit is tevens zeer goedkoop, goedkoper dan verse aardappelen. De patat wordt voorgebakken, en daarna extra bewerkt, om ze krokanter te krijgen als je ze gaat frituren of in de oven afbakt. Dit gaat meestal om suiker, zout, kleur/geur/smaakstoffen en zetmelen. Je snapt, dat voorgebakken patat ook al aardig wat vetten bevat ( afkomstig van waar het in voorgebakken is) waardoor het rijk aan suikers en vetten en zout. Onnodig. Want je kunt heel simpel zelf van verse aardappelen frieten snijden. 

SAM_9823          SAM_9824

” airfryer frites: een ordinaire marketingtruc.

Ook voor de fryer is er een “ airfryer frites” op de markt gezet. Dit is in samenzwang met Philips, die op dit moment van schrijven ( Januari 2017) nog het grootste marktaandeel bekleedt op gebied van airfryers. Helaas zijn deze fryers niet vrij van teflon, en is de kwaliteit van de apparaten zeer sterk verminderd door massa producties. Het regent klachten over rookontwikkeling, loslatende deeltjes teflon, roest/oxidatie en onderdelen die het om de haverklap begeven. 

Aviko heeft i.s.m Philips een variant op de markt gebracht die krokante frites geeft. Als je de ingrediënten bekijkt, snap je waarom. Er is erg veel meuk toegevoegd om de patat krokant te krijgen. Anders gezegd ben je geen haar beter uit qua gezondheid als je deze frieten eet, want ze bevatten ook een lading vetten, suikers en zout.  En is het eigenlijk een ordinaire marketingtruc. Je kunt dezelfde krokante patatten verkrijgen met een zak goedkopere voorgebakken patat. 

fryer patat naturel 2

ZELF VERSE PATAT MAKEN

Mijn oma, en later ook mijn moeder, bakte vroeger hun patatten ook in de olie, maar wel met verse aardappelen. Deze werden geschild en in patatten gesneden. In een grote pan werden de patatten gebakken. Tegenwoordig kunnen we gelukkig, dankzij geavanceerde apparaten gezonder en zelfs vetvrij patat bakken. De oven en de airfryer verlenen zich daar uitstekend voor. Je hebt daarvoor geen olie of andere bakproducten voor nodig. En je hoeft de patatten ook niet te laten zwemmen in suiker, olie, en zout. Verse patat uit de oven/airfryer smaakt wel anders. Dit is logisch, omdat het vet ontbreekt. Veel mensen verwachtten net zulke patatten uit de snackbar, of uit de friteuse maar dit zijn twee geheel verschillende manieren van bereiden en geven dan ook totaal andere resultaten. Gebruik je voorgebakken meuk, dan komt de smaak er wel dichtbij, omdat deze vol zitten met olie. Maar gezonder bezig ben je dan niet. Het is dus erg belangrijk, je verwachtingen bij te stellen. Verwacht geen patat uit de frituur, want in olie gebakken smaakt alles anders. 

DE ENE AARDAPPEL IS DE ANDERE NIET

Het is ook erg belangrijk gebleken, WELKE aardappel je gebruikt voor de patatten. Iets kruimige, of kruimige aardappelen, zoals de Milva en de Eigenheimer, zijn niet geschikt. Deze soorten worden gortdroog, en slap. Binten zijn ook geen al te geschikte kandidaten. Ze zijn wel iets beter dan de kruimige, maar geven ook vaak slappe friet. Het is dan ook meest verstandig in elk geval een vastkokende soort aardappel te kiezen. Welke aardappelen zijn zoal geschikt voor airftyer patat?

– AGRIA( patat) aardappelen. Deze zijn de beste keuze.

– NICOLA aardappelen

– RONDE OPPERDOESER aardappelen

– CHARLOTTE aardappelen

– EERSTELING aardappelen

Een ronde, vastkokende aardappel heeft een fijne structuur waardoor het tijdens het koken en bakken stevig blijft. Soms kun je bij een boer/aardappelteler ook grote aardappelen kopen voor een habbekrats. Let er wel op, dat ze vastkokend zijn. 

breizh zoete aardappelpatat 4

ZOETE AARDAPPELEN EN “ ANDERE” PATAT

Patat in de airfryer maken lukt altijd met wel met de volgende ingrediënten:

– ZOETE AARDAPPELEN. Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen aardappelen, maar knollen. Je kunt alles over zoete aardappelen hier lezen. Zoete aardappelen hebben totaal andere voedingswaarde EN eigenschappen dan de gewone aardappel. Ze zijn ook vastkokend, en geven een heerlijke zoete smaak. 

– PASTINAAK. Van verse pastinaken kun je ook heerlijke patat maken, die heerlijk knapperig en krokant in de fryer worden gebakken.

– WORTEL, WORTELPETERSELIE. Alle soorten wortels ( bijvoorbeeld ook oer-wortels) geven heerlijke krokante patat.

– KNOLSELDERIJ. Ook deze knol verleent zich uitstekend als alternatief op de aardappelfriet in de airfryer

LAAT DE SCHIL EROM!

Als we patat gaan snijden, schillen we de aardappels. Dit is al jarenlang de traditie. Toch is het in vele opzichten beter om de schil er lekker om te laten. Om te beginnen schuilen erg veel vitaminen, mineralen en vezels zich in de schil. Je pakt dus erg veel extra voedingsstoffen mee. Maar de grootste reden om de schil te laten zitten, is dat je patat er krokanter van wordt! Was de aardappelen goed af en controleer ze op groene plekjes en uitschieters. Deze moet je wegschillen. 

SNIJ DE PATAT ZO DUN MOGELIJK

Je kent vast de “ french fries” wel? Dit zijn flinterdunne patatjes die ontzettend krokant zijn. Dat is dan ook de truc: door ze zo dun mogelijk te snijden, worden ze krokanter. Snij jouw frietjes dan ook zo dun mogelijk. Hoe dunner, hoe krokanter!

LAAT ZE EVEN RUSTEN

Meestal worden de patatten gesneden en direct in de fryer gegooid. Door ze eerst 15-20 minuten in een koud-water-bad te laten rusten, worden ze krokanter en goudgeler van kleur.  Dep ze ook niet droog: het water verdampt snel, wat zorgt voor een krokantere korst.

MET OLIE? 

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen, om een heel klein beetje olie te gebruiken. Dit zou dan werkelijk om een “ erwtje”( of nog minder)  kunnen gaan op een kilo patat. Het is belangrijk, dat de patat een klein beetje in olie is gedrenkt. Veel mensen maken de vergissing door veel olie te gebruiken. Hierdoor worden ze juist zompig. Meer dan drie kwart theelepeltje op circa een kilo patat is niet nodig. Je kunt ook met een kwastje de patat insmeren, dit kost wat meer tijd.  Belangrijk is om niet teveel te gebruiken, en de juiste oliesoorten. Zuivere kokosolie en avocado olie zijn de beste soorten. Het gebruik van olie geeft echter niet altijd een krokant resultaat. 

GA LOS MET KRUIDEN!

Vers gedroogde kruiden geven niet alleen een heerlijke smaak, het zorgt ook voor een knapperiger resultaat! Ook zuivere keltische zeezout verleent zich uitstekend om krokantere patat uit de fryer te krijgen. Gebruik royaal kruiden en meng dit met een halve eetlepel water in een kom. Hussel de frieten goed door elkaar, zodat alle kruiden goed vast zitten geplakt aan de frieten. 

DRIE TESTEN, DRIE VERSCHILLENDE RESULTATEN

Ik heb drie porties AGRIA ( patat) aardappelen getest. Ik heb een portie “ naturel” gehouden, dus zonder olie en andere zaken. Het tweede portie heb ik gekruid met mijn eigen Meukvrije 07 currypasta kruiden, maar je kunt ook andere kruiden gebruiken. Het derde portie heb ik gezouten met keltisch zeezout. De aardappelen heb ik gewassen en gedroogd en gecontroleerd op plekjes en uitschieters. Daarna heb ik ze zo dun mogelijk in frieten gesneden. Ik heb de friet onderverdeeld over drie kommen. De naturel patat heb ik niet in water gelegd, maar wel 20 minuten laten rusten. 

fryer patat naturel

Het eerste portie werd de naturel. Deze heb ik in een voorverwarmde fryer gedaan ( 3 minuutjes op 200 graden) : 17 minuten op 200 graden, met twee onderbrekingen om de patat om te husselen. Dit was het resultaat: perfect krokante frieten! De krokantheid nam pas na 25 minuten wat af. 

fryer patat met kruiden en water 1

Het tweede portie werd met kruiden. Ik heb mijn currypasta kruiden gebruikt ( bijna twee volle lepels) en een halve eetlepel water. Dit goed door elkaar gehusseld en 20 minuten laten rusten. Ook deze friet heb ik op 200 graden 17 minuten gebakken met twee onderbrekingen om door te husselen. Geweldig krokant! 

fryer patat met zeezout 1

De derde test was met keltisch zeezout. BREIZH IMPORT heeft een paar ge-wel-dige soorten keltisch zeezout-molens in hun assortiment. Ik heb de spirulina variant gekozen om dit portie mee te zouten. Ik heb ongeveer een theelepel gebruikt, en goed door elkaar gehusseld. Zout onttrekt vocht waardoor de patat ook vaak wat krokanter wordt. Dit 20 minuten laten rusten, en 17 minuten in de fryer op dezelfde manieren als test één en twee. Resultaat: de beste frieten uit deze test! Het zout kan dus ook wel degelijk een verschil in krokantheid geven! 

RESUMEREND:

– gebruik vastkokende aardappelen

– laat ze in de schil

– laat ze minimaal 20 minuten rusten, al dan wel of niet in een bad met koud water

– gebruik kruiden en keltisch zout

Dit geeft bij mij in elk geval knisperend krokante patat! Onthou ook, dat verse patat uit de airfryer ANDERS smaakt. Stel je verwachting bij. 

24 Reacties op “Zo maak je KROKANTE patat in de airfryer!

 1. Hallo, een heel goed stuk dank daarvoor. Een vraag heb ik wel. Wat is een goed merk Airfryer? Volgens U? Ik er namelijk een aanschaffen. Vrgr. Joke

 2. Wij hebben 1 van de eerste air fryers van Phillips , jammer van die kritiek ! Al jaren zeer tevreden over ,alles wat jij schrijft ,hebben wij geen kast van ,gelukkig !!

  Veel fry plezier !! ????

 3. Misschien een domme vraag; het zouten. Doet je dit in de kom met water en voor 20 minuten laten rusten of zout je de friet na het rusten in de kom met water en direct in de airfryer?

  • ik zout mijn patat nooit maar mocht je dit willen, kun je dit direct na het snijden zouten en niet in water zetten. Dat 10 minuutjes trekken en daarna fryen . Succes1

   • Misschien lees ik je artikel niet goed maar daar staat toch in dat je de frieten 20 minuten in het water zet? Vandaar mijn vraag wanneer je moet zouten.
    Voor een airfryer lees ik op diverse websites dat verse friet eerst in water moet staan en dan pas in de airfryer.
    Begrijp ik nu goed dat het niet noodzakelijk is de frieten in water te zetten maar 10 minuten kan zouten? Het een voeg je veel water toe en het andere onttrek je.

    Ik hoop dat je mijn verwarring begrijpt.

    • Onlangs gelezen dat je de frieten ALTIJD een poos in koud water moet laten staan, dit ivm het zetmeel. Het blijkt ongezond te zijn die te frituren, maar ik herinner me niet meer waarom.

 4. Ik maak al 1.5 jaar de beste patat in mn airfryer. Ik snijd mijn patat in de gewenste vorm, niet te dun. Dan kook ik de stukjes 5-8 minuten in een gewone pan met water. Afgieten in een vergiet. Dan gooi ik er een heel klein handje Keltisch zeezout bij. Dan een paar klodders kokosolie. Dan het geheel goed door elkaar mengen door een beetje te schudden en om te gooien in de lucht. Dan alles in het mandje van de airfryer. En dan ongeveer 20 minuten op 180 graden. Tussendoor even opschudden zodat het allemaal knapperig en bruin wordt. De patazaak met verse patat kan er niet tegenop!!!

 5. prima artikel alleen. Keltisch zeezout wat voor verontreinigingen zitten daar nou weer in dat het lekkerder smaakt? Ons Hengelose (zee)zout is 50 miljoen jaar oud en zeker zo zuiver en met Jodium.

 6. Bedankt voor dit leerzame stuk! Praktische en voldoende info (plaatje dikke duim 😉 )
  Komend weekend ga ik zelf eens aan de slag.. Echter nog een kleine vraag, waar koopt u deze aardappelen? De AH verkocht het niet (ik zocht de Agria) .. Hier in ons mooie Almelo weet ik even niet zo vlug een groenteboer namelijk..
  Nogmaals bedankt!

  • Agria is hier in de buurt bijna niet te koop. In Zuid Holland wel. Daar komen ze vandaan (Hoekse Waard). De ziekmakende bacterie kan niet tegen de zilte lucht daar.
   Agria aardappelen moet je bestellen bij de internet aardappel boer.
   Of op de markt in Dordrecht halen-geintje.

 7. Hoe krijg ik mijn aardappeltjes gaar in de airfryer ik heb een molino airfryer
  Er zit een mandje in dat rond draait

 8. Heb je de agria al zelf geprobeerd? Met mijn ervaring werden ze net als de andere kruimige aardappelen erg droog en slap

 9. Beste Monique, in antwoord op een van de bovenstaande vragen, zeg je: ik zout mijn paratten nooit, edoch in je, korte, ingrediënten lijstje schrijf je over het gebruik van Keltisch zout, is dat geen zout? Ik ben zoals dat heet een beetje confused, kwam op je site vanwege de verwachte aanschaf van een MontAna airfrayer. Wacht op je reactie

  • ik zeg dat ik VOORAF niets zout, maar eventueel, als je dat wenst, na het bakken de patat zout. Succes!

   • In de derde test gebruikte jij Keltisch zeezout, het waren de lekkerste, schreef jij. Maar blijkbaar niet spoelen van te voren. Maar het is een post van 5 jaar geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *