Linzen eierkoeken
Wist je, dat je van gedroogde peulvruchten ideaal meel kunt maken? Je hebt er wel een hoge snelheidsblender voor nodig. Een gewone blender heeft vaak te weinig vermogen om de harde peulvruchten volledig fijn te vermalen. Een koffiemolentje werkt ook, maar dat kost veel tijd en kracht. Wat ik persoonlijk belangrijk vind, is dat je kiest voor biologische gedroogde peulvruchten. Deze zijn vrij van genetische manipulatie en zijn van biologische teelt. Gelukkig zijn peulvruchten ontzettend goedkoop zodat je ook gemakkelijker voor een biologische variant kunt kiezen.
Met de klok mee: rode linzenmeel, gele spliterwtenmeel, groene linzenmeel
Je kunt vrijwel alle soorten gedroogde peulvruchten gebruiken, maar niet allen zijn geschikt. Zo kun je beter geen rode kidneybonen gedroogd gebruiken, of zijn pinto bonen ook niet erg geschikt, omdat dit zeer loskorrelig blijft. Peulvruchten bevatten antinutriënten. Het is daarom niet verstandig om dagelijks teveel peulvruchtenmeel te gebruiken. De beste soorten om tot meel te vermalen zijn:
- alle soorten linzen
- zwarte bonen
- erwten/spliterwten ( hier worden vaak de bekende Roti pannenkoekjes van gemaakt)
- reuzen ( lima) bonen
- kikkererwten
Wees je wel bewust, dat iedere peulvrucht zo zijn specifieke smaak geeft aan je baksel, en zich ook anders kan gedragen. Zo heeft kikkererwtenmeel een zeer aanwezige smaak en zorgt snel voor een te droge hap. Je moet daar wel wat extra vocht en smaakversterkers aan toevoegen ( kruiden en specerijen, stevia) om het tot een stevige hap te maken. Linzen verlenen zich juist perfect voor meel. Afhankelijk van welk linzensoort, geeft het een subtiele smaaknoot, en een stevige substantie. Je kunt peulvruchtenmeel niet rauw eten. Gebruik de meel altijd enkel om mee te bakken. Er zijn veel voordelen :
- het is glutenvrij
- het bevat enorm veel essentiële voedingsstoffen
- het is rijk aan eiwitten ( voor topsporters interessant)
- de meeste peulvruchten zijn arm aan koolhydraten en passen dus in een koolhydraat-arm dieet
- het is een zeer voordelige manier om zelf glutenvrij meel te maken
Met peulvruchtenmeel kun je eindeloos variëren. Ik bedacht er bijvoorbeeld deze heerlijke hartige eierkoeken mee.De eierkoeken zijn koolhydraat-arm en bevatten zeer weinig ingrediënten.
Dit heb je nodig:
- 250 gram rode linzenmeel of groene linzenmeel
- twee flinke eetlepels stevia sweet Xtra
- twee eieren
- twee eetlepels kerrie masala
- een tomaat, in stukjes
- een ui, in ringen
- circa 45 ml water
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer eieren, meel, kerrie en stevia door elkaar en voeg steeds beetjes water toe tot er een stevige maar niet te droge massa ontstaat. Roer de tomaat en ui erdoor. Schep bergjes op de bakplaat. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.
Beste Monique,
Je schrijft: Je kunt peulvruchtenmeel niet rauw eten. Gebruik de meel altijd enkel om mee te bakken.
Hoe zit dat dan met de Erwtenpoeder die je in de winkel kunt kopen en door je smoothie bijvoorbeeld kunt mixen? Is dat dan niet rauw? En is dat gewoon een kwestie van spliterwten fijn malen tot meel/poeder in een geschikte blender als ik het zelf wil maken?
dat is allemaal bewerkt en geconcentreerd. Dus niet simpel fijn vermalen en klaar 😉
Oke, wel zelf malen dus, maar de vraag is eigenlijk: kan ik die zelf vermalen erwtenmeel RAUW door smoothies doen? Dit omdat jij stelde in jouw artikel dat je peulvruchtenmeel NIET rauw kunt eten, alleen maar om mee te bakken…
Graag wil ik eeten waarom er Stevia door het beslag moet, is het noodzakelijk?
niks MOET, dat bepaal je lekker zelf.