Review MontAna Master airfryer

The next big thing in “kook en bakland “zijn de zogenaamde airfryers. Ze waren er al een tijdje, maar ze lijken nu pas echt te worden ontdekt bij het grote publiek. Jaren geleden deden mijn broers en ik onderling een Tefal Actifry cadeau aan mijn moeder. Zij wilde erg graag zo’n apparaat hebben. Ze heeft er in het begin af en toe wat mee “ gestoeid” maar het apparaat verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond en staat nu helaas stof te happen in haar keuken. Het viel haar namelijk allemaal wat tegen. Ze vond de patatjes bijvoorbeeld helemaal niet zo knapperig, en haar vlees werd ook niet voldoende gegaard. Het maakte, dat de airfryers voor mij ook geen echte aandachttrekkers werden om mee te gaan experimenteren. 

Het afgelopen anderhalf jaar zijn de airfryers echter plots weer sterk in opkomst en dat merk ik ook onder mijn fans en volgers. Dagelijks word ik bestormd met vragen en aanvragen om eens meukvrije recepten te bedenken in de actyfry gemaakt. Het duurde bij mij nog een poosje, voordat het uiteindelijk mijn interesse weer trok. Wat is er zo bijzonder aan die airfryer anno 2016? En kloppen alle enthousiaste verhalen die ik heb gelezen? Ik wilde dit zelf eens gaan uitzoeken. Ik kon een airfryer voor de helft van de prijs kopen, en heb dit gedaan.

sam_8597

WAT IS EEN AIRFRYER?

Een Airfryer is een apparaat voor in de keuken waarbij je feitelijk op een gezonde manier kan frituren. Je kunt er o.a frietjes, aardappelen, kip, vlees en snacks in bereiden. Je kunt er ook zoete lekkernijen  in bakken, zoals muffins, cakes en cupcakes en koekjes.  Groenten die je normaal niet stoomt of kookt kun je er ook in stoppen, zoals courgette, mais en paprika. Je kunt ook dingen laten ontdooien in een Airfryer, zodat je sneller kunt koken. Dit is vooral het geval met dingen die je normaal in de oven of magnetron zou doen om te laten ontdooien.

HOE WERKT HET?

 Het is in principe een vervanging voor een frituurpan. In plaats van frituren in vet, frituur je in hete lucht. Hierdoor is het gezonder en heb je bijvoorbeeld ook geen frituurvet nodig. Het is verder allemaal hetzelfde als een frituurpan, maar er zijn talloze discussies over of het dezelfde smaak is als bij een frituurpan. Sommige zaken  komen er wel goed uit, andere minder. Het is dus persoonlijk of je van de smaak houdt. Het is immers geen echte frituurpan en als je van die smaak houdt, is het misschien minder lekker om met een Airfryer te gaan werken. De airfryer is ideaal voor de meukvrije aanhangers. Je hebt geen enkel bakproduct nodig, of indien dit wel gewenst is, zeer weinig. Alles wordt onder een directe verhitting in hete lucht bereid wat aanzienlijk scheelt in tijd en stroomgebruik. Het apparaat hoeft bijvoorbeeld niet te worden voorverwarmd. Maar vooral: het levert erg veel gezonde voordelen op. Naast dat je geen bakproduct hoeft te gebruiken, blijven door de zeer snelle bereiding de vitaminen en mineralen ook meer aanwezig. Frituren maakt alles bijvoorbeeld compleet kapot. 

VEEL SOORTEN

Inmiddels zijn er erg veel varianten op de markt gebracht. Koploper is Philips. Zij bekleden op dit moment het grootste aandeel in de verkoop. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Vanaf 1-2 personen tot 5-6. Dit levert grote prijsverschillen op. Ook tussen de merken zijn er erg grote prijsverschillen. Er zijn ook “ discount” apparaten verkrijgbaar die je bij Kruidvat of Trekpleister voor een habbekrats kunt kopen. Het verschil in kwaliteit is daarin merkbaar. Bij navraag voor dit review onder mensen die in het bezit zijn van verschillende merken airfryers, kwam significant naar voren dat de goedkopere varianten erg roken, lastiger waren om de lade erin/eruit te schuiven, en de displays niet goed werkten. 

DE MONTANA MASTER

Ik kocht een airfryer  ( 1-2 personen) mee van het voor mij onbekende merk MontAna Master.  Er zit een ( ha fijn! Geheel Nederlands! ) receptenboekje bij, wat is verzorgd door een communicatie en coachingbureau. Het apparaat zelf is afkomstig van een bedrijf uit Lelystad. In het receptenboekje vind je ook adresgegevens voor reparaties en storingen. Netjes. 

Er zit een afzonderlijke folder bij ( yeeeeejjjjhhh! Ook geheel Nederlands!) met de gebruiksaanwijzing. Ik vind de lettertjes wel erg klein, maar vooruit, de leesbril maar weer even opzetten 😉 In het receptenboekje lees je in een beknopt gehouden voorwoord, wat het apparaat zoal kan. Afbakken, diepvries ontdooien, bakken, stomen en koken en uiteraard bakken. 

De MontAna komt in de doos er zo uit:

sam_8598

– het apparaat

sam_8599

– de liftbak

sam_8600

– een roostertje, om in de liftbak te zetten  ( voor stomen en braden of bakken van lekkernijen) en een grijptang

De technische kenmerken:

– Het kan porties aan van 3,2 liter. Dit gaat dan om gemiddeld twee tot drie personen.

– De onderdelen zijn vaatwasser bestendig ( het apparaat natuurlijk niet 😉  )

– Het bezit 7 automatische programma’s, maar je kunt ook zelf een tijd en temperatuur instellen, of wat extra minuten bijgeven tijdens het bakken. 

– Het apparaat weegt 6,3 kilogram, en heeft een diameter van 30,7 cm.

– Het tempratuur-bereik is tot 200 graden, en is instelbaar. Er zit een timer op.

– Het totale vermogen is 1500 watt.

Het display vind ik persoonlijk op een zeer prettige plek zitten. Bij de Philips apparaten zit het display aan de wand van het apparaat, bij de MontAna zit deze schuin bovenop het apparaat. Dit leest erg fijn weg en de bediening is daardoor ook stukken relaxter. Dit zijn de zeven voorgeprogrammeerde programma’s:

PATAT:  200 graden, 15 minuten

VLEES:   180 graden, 25 minuten

GARNALEN : ( nou, deze sla ik over….) 160 graden, 20 minuten

CAKES EN MUFFINS: 180 graden, 30 minuten

VIS: 160 graden, 20 minuten

KIP: 200 graden, 20 minuten

BIEFSTUK: 180 graden, 20 minuten

GEEN TEFLON!

De meeste airfryers bevatten teflon lagen. Dat heeft deze montAna airfryer niet! Zowel de pan als de baklift zijn gemaakt van gecoated staal. Dit is hittebestendig.

GEBRUIK

Zodra het stekker in het stopcontact gaat activeer je het apparaat en springt met een piepje het display aan.

sam_8603

Het display is ontzettend eenvoudig om te bedienen. Het touchscreen kun je met enkele tikjes geheel naar wens instellen. Als een programma is afgelopen geeft het apparaat vijf piepjes. Daar word je vast wakker van 😉 Wil je tussentijds controleren, kun je de liftbak eruit trekken. Het programma wordt dan onderbroken, en zodra je de liftbak weer terugstopt pakt het apparaat de draad weer gewoon op en gaat het programma door .

De liftbak is, zeker als je zo koppig bent als ik om het te vertikken om eerst netjes de handleiding te lezen, nogal ingewikkeld zijn. Er zit een schuifknop aan de hendel. Deze moet je eerst naar achteren schuiven om de liftbak te ontgrendelen. Vervolgens moet je een knopje ingedrukt houden om de liftbak uit de bak te verwijderen. Een kind doet de was, als je dit eenmaal door hebt 😉 

Het apparaat staat erg stabiel. Het heeft aan de onderzijde twee goede greeppunten, zodat je het apparaat met het grootste gemak op kunt tillen en verplaatsen. Het apparaat is ook niet zwaar. 

img_9965

Mijn eerste projectje waren zoete aardappel frieten. Ik heb de aardappelen gewassen en gedroogd, en in de schil gelaten. Ik schil, pel, rasp of verwijder enkel als zaken niet eetbaar zijn, de rest laat ik zoveel mogelijk lekker zitten. De bataten heb ik in patatten gesneden en in de liftbak gedaan. Dus ongekookt, zonder olie. Ik heb de automatische stand gebruikt voor patat. Dat was secondewerk, en het apparaat begint meteen te draaien. Na 15 minuten gaf ik het nog 5 minuten extra, ik hou van knapperig. Nou, wat dat betreft werd ik op mijn wenken bediend…..WAUW! Wat een HEERLIJK KNAPPERIGE frieten! Ik was echt verrast. Ik had niet verwacht, dat ze er zo ontzettend knapperig en gaar uit zouden komen. Wat een topper!  De patat was de volgende dag koud ook superlekker om weg te snacken!!!!!!!  😉 

sam_8608

Tweede projectje waren muffins bakken. Ik heb een zeer simpel receptje bedacht om uit te proberen. Havermout/chocolademuffins. Het recept vind je hieronder.Ik heb de muffins op het rooster in de liftbak gezet. Dit gaat erg eenvoudig. Het orogramma voor muffins staat ingesteld op 30 minuten, maar omdat havermout erg snel bakt, heb ik de tijd gehalveerd naar 15 minuten. Dat bleek meer dan voldoende!

sam_8607

Ze kwamen er werkelijk verrukkelijk geurend uit! Van binnen waren ze goed gegaard, 

sam_8604

Derde project waren broccoli roosjes die ik in plakjes heb gesneden en gekruid heb met wat homemade bamikruiden/mengsel Mijn bedoeling was om er broccolichips van te maken. Dit is gelukt! Ik heb de patatstand aangehouden. De broccolichips kwamen er bijna droog-knappend uit! Heerlijk om op te knabbelen als ” zoutje”. 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik kan er niets anders van maken dan dat ik DOLENTHOUSIAST ben! Ik vind het een geweldig apparaat, zalig eenvoudig in gebruik, en ook nog eens stroombesparend. Ik kan werkelijk geen enkel nadeel bespeuren. Wel een heleboel voordelen:

 • Het apparaat is energiezuinig, maakt geen herrie, geeft geen nare luchtjes of rookwalmen
 • Hij is verderlicht, en heeft onderop twee zeer fijne greep-ruimtes, waardoor je het apparaat ” easy-peasy” kunt verplaatsen.
 • Hij kan erg veel grotere porties tegelijk aan. Per keer haal je bijvoorbeeld drie porties patat uit de liftbak.
 • Hij is multi functioneel. Bakken, koken, braden…
 • Hij is erg leuk geprijsd t.o.v andere airfryers van deze hoogwaardige kwaliteitsklasse.

WAT KOST IE?

Het leukste is wel de fijne prijs: 109 euro. Dit is echt een hele goede deal t.o.v de kwaliteit van dit apparaat en het gebruiksgenot. Gemiddeld liggen de prijzen in deze kwaliteitsklasse ( 1-2 personen variant) rond de 150 euro. Dan is dit wat je noemt een koopje! Er is ook een grotere maat verkrijgbaar, voor 2-5 personen, deze kost 189 euro.De MontAna airfryers worden steeds populairder en je kunt ze dan ook inmiddels op erg veel plaatsen bestellen en kopen. Wil je hem direct bestellen? Klik dan hier.  Daar zul je ECHT geen spijt van gaan krijgen! Komende tijd ga ik lekker op avontuur met mijn nieuwe aanwinst in mijn keukentje en zal zeer spoedig met een aparte receptenpagina op mijn website komen met meukvrije recepten voor de airfryer!!!! Oh ja: je hebt twee jaar garantie!

sam_8608

recept haver-chocolademuffins

DIT HEB JE NODIG:

 • 250 havermout ( droog)
 • 40 gram lijnzaad, heel
 • 10 gram sesamzaad
 • 15 gram bakpoeder
 • 1 eetlepel stevia sweet Xtra
 • een halve banaan
 • 50 ml water

Extra voor de chocolade topping:

 • twee flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
 • 40 ml water
 • Extra nodig: papieren muffinvormpjes

ZO MAAK JE HET:

Meng alle ingrediënten voor de muffins in de keukenmachine tot een stevige massa. Vul de muffinvormpjes met het deeg/beslag, en laat ongeveer een kwart achter in de keukenmachine. Voeg hieraan de cacao en water toe en maal tot een gladde massa. Schep op de muffinfs. Zet de muffins op het rooster in de liftbak. Schakel de airfryer in op het muffinprogramma en halveer de tijd van 30 minuten naar 15 minuten.

 

sam_8643

Accessiores

Bij je airfryer kun je ook leuke accessiores bij bestellen. Dit kun je doen via Sidhe Technology.  Je kunt ook bij jouw verkooppunt vragen of zij de accessiores voor je willen bestellen. Er zijn verschillende hulpstukken voor de airfryer verkrijgbaar. De XL  variant heeft als extra accessiore een braad baklift. Deze kun je niet gebruiken voor deze airfryer die hier is beoordeeld. Ik ontving de volgende hulpstukken:

 • een sandwich houder. Hierin kun je gemakkelijk brood roosteren in je fryer. Deze houder kost 12,95
 • 8 muffin vormpjes, deze maken het erg eenvoudig om je cakejes in de fryer te bakken. Deze vormpjes kosten 12,95
 • een gril rooster met drie sja-slik pennen. Hier kun je bijvoorbeeld deze lekkere linzensaté mee maken! Dit kost bij elkaar 24,95

sam_8666

Het brood roosteren gaat echt super makkelijk. Ik heb de temperatuur ingesteld op 180 graden en binnen 15 minuten had ik heerlijke geroosterde boterhammen!

sam_8641

De vormpjes zijn van een hoogwaardige siliconen materiaal gemaakt. Deze bevatten geen weekmakers. Je kunt ongeveer vijf a zes muffins per keer bakken in de fryer.

sam_8640

Het grill rooster is ideaal om bijvoorbeeld  kip te bereiden. Ik heb er heerlijke linzen saté op gebakken, wat perfect ging!

De hulpstukken zijn een fijne hulp als je veel gebruik wilt gaan maken van de fryer. Even wat brood roosteren op de vroege morgen is een peulenschil, en je kunt tegelijk andere dingen mee roosteren. Voor intensief gebruik zijn de hulpstukken een absolute aanrader!

 

 

40 Reacties op “Review MontAna Master airfryer

 1. Dit is wel een beetje een test met een eenzijdige blik. Er zijn wel degelijk wat nadelen op te noemen: 2 verschillende dingen tegelijk erin bakken is geen succes, veel gebakken dingen blijven bleek van kleur, hij maakt nogal wat herrie, als je meer eters te gast hebt moeten ze wel heel lang wachten op hun portie dus niet geschikt voor een feestje of groot gezin en hij neemt veel plaats in op je werkblad of in de kast.

  • Dag Mijke,
   Ik ervaar dit niet zo. Ik vind hen juist helemaal geen herrie maken dit was vond ik juist éeen van de opvallendste dingen. Twee ingrediënten tegelijk bakken gaf, zoals je kunt lezen in het review bij de muffins, ook totaal geen problemen. De bleke kleur….is dit een ramp? Ja, de zoete aardappelpatat ziet wat bleker maar zijn daarom niet minder knapperig of minder lekker en zeker niet als je de grote gezonde voordelen tegenover gefrituurde zoete aardappel patat zet. Je kunt betreft porties gaan voor de XL versie: die is voor ruim 5 -6 personen geschikt. Warme groet!

   • Ik heb de xxl vind hem super en best wel snel denk door 1500 wat gebruik hem heel veel alleen heb ik wel eens problemen met de la die hapert wel eens ben ook inbezit van een kleinere een Wartman pan die la gaat erg soepel en ik zoek een spatdeksel voor de xxl
    En in het mandje lig ik gaas die haal ik bij blokker is geschikt voor de frituurpan maar knip ik de grote van het mandje dan bakt het niet aan ik ben er blij mee en raad hem aan de XXL

    • ik heb ook de xxl ben er super blij mee , maar die la? afschuwelijk daar ben ik telkens weer mee aan het stoeien.Ik wil er dan ook mee terug gaan naar de winkel.Ook heb ik de phillips xl en dan wint toch de montana het

     • Die lade…..je moet daar echt even een gevoel mee gaan krijgen. De eerste keren worstelde ik daar ook een beetje mee maar zodra je de juiste ” touch” te pakken hebt is het geen probleem meer. De lade klikt dan automatisch meteen gored 😉

     • Ben ook heel lang bezig geweest met die lade. Maar…. ik heb het gevonden. Je moet de lade zo hoog mogelijk in het apparaat stoppen. Ik hield em steeds iets te laag. Kijk anders even goed naar het randje. Succes!

     • De Airfryer van Montana .
      De lade moet je en beetje optillen (schuin omhoog houden)
      Dan gaat het gemakkelijk dicht.

    • Hi Addy
     Ik heb eergisteren op de beurs begrepen, dat er geen spatten onder het element zouden komen, gezien de totaal andere afvoering via de achterkant.
     Dus hoop ik, dat ik geen spatdeksel nodig heb.

  • Ik heb hem ook en vind dat hij niet meer herrie maakt dan andere merken. Daarnaast doe ik vaak meerdere dingen tegelijk en wordt alles goed gaar en gekleurd. Ik heb de XL..

 2. mijke, als je het insmeert met een lepel kokosolie, dan worden de patatten net zo bruin als in een frituurpan!!
  ik gebruik, weliswaar de philips, met heel veel plezier!!

 3. Ik gebruik mijn Philips airfryer als minioventje.Bijvoorbeeld voor hartige taart of een groenteomelet, groentefrites, bladerdeeghapje(bakpapier op het rooster leggen), broodje oppiepen, aardappelpartjes, etc. Vlees of kip snij ik vaak in kleine stukjes, of ik neem spekreepjes om te gebruiken in een lauwwarme salade. Kippedijvlees is ideaal omdat het al wat vet bevat, maar anders is even een theelepel kokosolie voldoende. Bij het garen van vlees begin ik eerst op lagere temperatuur (100-120 gr) en geef het een tikkie na om het bruin en knapperig te maken op 180 gr. Zo blijft het mals van binnen en kun je ook grotere stukken garen. Een kleine rollade doe ik eerst op 80-100gr.

     • Maar een coating is toch een extra aangebrachte laag? Dan zou het dus gewoon staal moet heten en niet gecoat staal?

   • Daarom voor mij zoiezo geen phillips, ik heb papegaaien en die kunnen daar eecht niet tegen. Ik denk dat de montana mijn keus word nu alleen nog ff kijken welke ☺️????????

 4. Hoi Monique,
  Allereerst dank voor de duidelijke review over de air fryer
  Even een vraag ik wil graag een (Montana) air fryer aan schaven, nu lees ik op de site dat de MF199XL een teflon voedselmand heeft ?? De kleine is van gecoate staal volgens jou bevinding. Wat is nu wijsheid, ik wilde de grote aan schaven maar schrik dan dat er staat telfon voedselmand.

  groetjes Ingrid

  • Ik zou Montana zelf aanschrijven en vragen hoe het zit, daarna de keus maken

 5. Heb sinds 2 dagen de XXl, wil er vandaag een pizza in doen, zetten jullie het op een tekentje van de airfryer zelf… en op hoeveel gr/min

 6. Als je een oven hebt is een airfryer overbodig. Want het is gewoon een mini oven. Niets mis mee maar men ziet dat niet zo. (Het wordt dan ook gepromoot als vervanger van de frituurpan) Ander belangrijk punt om te beseffen, in kant en klare ovenfrites en snacks zit meer vet, en ook suiker om het er krokant uit te krijgen. Het is iets gezonder dan frituren maar niet echt een groot verschil. Met Monique haar meukvrije recepten is het uiteraard wel stuk gezonder!

  • Hi Yvonne,

   Daar was ik ook benieuwd naar. Ik heb even gegoogled en kwam dit (Engelse) recept tegen. Nog niet getest maar ga het zeker proberen!

   Bye

   Frank

 7. De onderdelen zijn gesiliconeerd en dus niet vaatwasmachine bestendig.
  De siliconenlaag kan niet tegen het vaatwas machine middel. Door deze producten gaat de silconen laag kapot. Ook kan je op siliconen geen rozijnen en of amandelen bakken door de zuren in deze producten beschadigd de siliconen laag. Als je de airfryer gebruikt hebt moet je deze direct schoonmaken eventuele restanten tasten de siliconen laag aan.

 8. Ik heb de montana airfryer, ze zeggen dat er geen teflon op de bodem zit, maar staal? dan is dat staal gelakt omdat het zwart is, het zwarte gaat er nu af en je ziet staal , kan dat kwaad? zowel in het hangmandje als op de bodem?

 9. Mijn Montana laat die laag los mag volgens mij niet ,of het nu ge coat is of gelakt ….tis nu blank … lijkt me niet goed …eet ik verf ??

  • nee hoor, geen zorgen 😉 Dit gebeurt als je de pan verkeerd afwast. Het kan verder geen kwaad. Wil je toch een nieuwe pan, neem dan even contact op met MontAna, zij doen niet moeilijk ( http://www.stt.nl) Succes!

  • Ik ben nu al een 2 weken aan het lezen over een Master AirFryer XL Ceramic MF299XL. Die zou een thermolon laag hebben op het mandje en de bak. Maar er is ook nog zo een model dat géén thermolon heeft ,maar wel dezelfde naam ?? Ceramic ?Klopt toch niet.
   Ik heb geen airfryer, nooit gehad ook.Wil ook geen rotzooi als teflon of wat voor laag dan ook op eten .Met dusdanig hoge temperaturen als 200 graden komt er makkelijk
   een laag los . Thermolon is in ieder geval beter ,kan meer aan.
   Ik schuim letterlijk alle info af die ik kan vinden over Montana airfryers.Ook de oudere die blijkbaar een gecoate laag hebben op staal. De VRAAG: wat voor coating dat dan is , vind ik heel terecht en die wordt niet beantwoord. Daarmee is ook niet bewezen dat dit niet giftig is. Ik vertrouw dat echt niet.Lijkt me niet ok als de laag er helemaal af gaat .
   De Master AirFryer XL Ceramic MF299XL wordt o.a. op bol.com aangeboden.Ik heb gevraagd 28 sep 2018 of dit de allernieuwste versie is mét thermolon . Ik krijg maar géén antwoord.En intussen hebben ze de prijs verhoogd.Schimmig mag ik dit wel noemen. Ik twijfel nu nog meer er één te kopen. Jammer

 10. Hi Monique,

  Ik zie dat er een ceramic variant van de Montana Airfryer 299 op de markt is, is dit ook een goede, deze lijkt goedkoper. Of zou je toch voor de wat duurdere INOX variant gaan?

  Groet, Pauline

  • kun je mij daar linkjes van sturen? Ze zijn mij namelijk onbekend..

 11. Hee Monique,
  Allereerst bedankt voor al je onderzoek.
  Ik heb al meerder keren informatie bij jou vandaan geplukt voor meukvrij leven.
  Heel fijn.
  Ik zoek nu een airfryer en stuitte op deze:
  montana-master-mf929ts
  Ken je die?

  Wat is het verschil met die je hierboven beschrijft?

  Alvast bedankt, Marjolein

 12. Hallo, ik heb de Montana XXL gekocht en ben al meteen heel enthousiast, nu wil ik graag ook de frill/vispan kopen maar ik zie die overal staan voor de xl : MONTANA GRILL/VISPAN VOOR DE MASTER XL
  Is deze MONTANA GRILL/VISPAN VOOR DE MASTER XL de juiste maat voor mijn Montana XXL of moet ik naar een model grill/vispan zoeken voor de XXL .
  Alvast bedankt voor een antwoord !!
  Met vriendelijke groeten en succes gewenst aan iedereen die kookt met de airfryer !!
  Lutgarde

 13. Hallo Monique,

  Kan je een verse pizza bereiden in de Montana MF 399XXL?
  Heb je daar dan een extra accessoire voor nodig?

  Met vriendelijke groet,
  Corry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *