Canderel Sugarly…bij elkaar gemengd zooitje

Het ( kunstmatige) suikervervanger-merk Canderel komt weer op de proppen met een nieuwe variant. Dit keer hebben ze stevia met rust gelaten en hebben ze erythritol bij de horens gevat. Velen vragen mij “ is dit wat?” Een review.

WAT IS ERYTHRITOL? 

Klik hier om alles te lezen over erythritol. Dit artikel gaat echter over de zuivere varianten. In de voedselindustrie wordt erythritol gebruikt als bulkmiddel, en vervanging voor suiker in tal van producten. Deze erythritol is niet GMO vrij en wordt chemisch bewerkt, Qua voedingswaarden geeft het geen verschil met de zuivere variant. Voor industrieel gebruik is deze erythritol een relatief goedkope basisgrondstof ter vervanging voor suiker. Het wordt erg veel gemengd met bijvoorbeeld steviolglycosiden ( stevia) en kunstmatige/chemische zoetstoffen. Erythritol is een perfect draagmiddel. Zuivere steviolglycosiden gebruiken is bijna onmogelijk: deze is zo zoet dat het een erg bittere smaak geeft. Dit geldt ook voor de vele kunstmatige zoetstoffen. Erythritol dient daarom erg vaak als het hoofdbestanddeel in vele suikervervangers, waaraan enkele procenten andere zoetstoffen aan wordt toegevoegd. Erythritol heeft namelijk een minder hoge zoetkracht dan gewone sucrose en stevia en kunstmatige zoetstoffen. Door wat stevia en/of kunstmatige zoetstoffen te vermengen wordt er een suikervervanger verkregen met een juiste zoetkracht en smaak. 

Echt, zuivere erythritol wordt anders geproduceerd, is vrij van genetische manipulatie en wordt niet chemisch bewerkt. In onderstaande grafiek kun je zien hoe het proces verloopt:

img_9974

Echte erythritol is daarom, net als echte zuivere steviolglycosiden ( stevia) in regel een stuk duurder in aanschaf. Je koopt dan een zak zuivere en onvermengde erythritol. Industrieel wordt er resumerend veel vermengd, en gewerkt met GM en chemisch bewerkte erythritol. Dit verlaagt als basisgrondstof de kosten aanzienlijk. Zeker massale producties zullen nooit zuivere erythritol gebruiken, omdat dit zeer weinig winst op zal leveren. 

WASSEN NEUS

Er is, sinds dat stevia officieel is toegestaan in Europa, onwijs veel wildgroei ontstaan. We kunnen bijna overal wel een “ pot stevia” kopen. Dit gaat vrijwel altijd, net als met erythritol het geval is, om wat “ vleugjes” steviolglycosiden, wat wordt gedragen door een andere kunstmatige zoetstof. Veel gebruikt is isomalt en maltodextrine. Eigenlijk heeft het dus totaal niets met stevia te maken, maar koop je gewoon een pot maltodextrine waar je twee x zoveel meer voor betaalt dan een “ echte pot” maltodextrine.

12186418_1046710472027749_7858968310461107738_o

Deze pot goedkope ” stevia” zegt dat het uit stevia bestaat, maar in werkelijkheid bestaat het uit 98% maltodextrine en 2% steviolglycoside. Deze trucjes worden erg vaak toegepast om jou een goedkoop mengseltje aan te smeren terwijl je denkt gezonde stevia te kopen. Deze potten kosten vaak nog geen 2 euro. En dan verdienen fabrikanten er nog flink op……

Echte, zuivere en pure stevia, maar ook echte, pure en zuivere erythritol kost veel meer geld. De potten die meest goedkoop worden aangeboden kunnen gewoonweg geen echte zuivere koffie bevatten. Als je je bedenkt dat iedereen in de productie er wijzer van moet worden, kun je je vast voorstellen dat een pot “ stevia” of een pot “ erythritol” nooit nog geen twee euro of minder op kan leveren. Het heeft echt helemaal niets te maken met stevia en/of erythritol. Laat dit een goede graadmeter zijn in de keuzes die je maakt bij aanschaf.

sugarly-packshot-32x

SUGARLY

Het merk Canderel komt dus met een nieuwe variant suikervervanging. Dit keer wordt er opnieuw door Canderel een poging gedaan een suikervervanger op de markt te zetten met erythritol onder een schuilnaam.

1002831_209960915825153_1510809754_n-1-900x675

Jaren geleden deed het andere kunstmatige merk Natrena ook een poging. Zij verkochten doosjes erythritol suiker onder de naam “ stevia” Dit mocht wettelijk, omdat er vleugjes steviolglycosiden aan waren toegevoegd. De naam “ erythritol” wekt nu niet bepaald de indruk, dat het gaat om een natuurlijke suiker. Het klinkt eerder chemisch. Vandaar dat Natrena destijds de naam stevia “ misbruikte”. Ik heb dit aangekaart bij Natrena wat er uiteindelijk in resulteerde dat het product uit het assortiment werd gehaald. Het product bestond namelijk voor 98% uit erythritol en 2% uit steviiolglycosiden. Dit was in naam erg misleidend. Natrena koos eieren voor hun geld en heeft het product uit de handel gehaald. 

Dit keer komt Candarel met een nieuwe poging. Ze hebben zich er goed op ingelezen, en hebben niet gekozen voor een schuilnaam, maar voor een pakkende fantasienaam.  “ sugarly”. 

Op de officiële website van Candarel kunnen we lezen, dat het gaat om een calorie-arme zoetstof met een knapperige structuur. Ik zet daar al meteen mijn vraagtekens bij, omdat ik suiker, in welke vorm dan ook, niet associeer met knapperigheid. De pot met een inhoud van 275 gram wordt vergeleken met een zak gewone sucrose van 550 gram in zoetkracht. Wat zit erin?

BULKMIDDEL: ERYTHRITOL : Dit product bestaat voor het allergrootste deel uit erythritol. Het draagt het geheel.

ZOETSTOF ASPARTAAM 0,25%: dat is nogal veel. 

ACESULFAAM-K 0,07%: aanvulling op de andere zoetstoffen om de juiste zoetkracht te verkrijgen. 

Wat is de voedingswaarde?

schermafbeelding-2016-11-10-om-02-53-50

Zoals je kunt zien, is er weer flink gemengd, om een zoetmiddel op de juiste zoetkracht te verkrijgen die goed is te consumeren. Tevens is de productie zo goedkoop mogelijk behouden om zoveel mogelijk winst te bejegenen. Op dit moment is de verkoopprijs nog niet bekend. Ik vermoed, dat deze tussen de 2,50 en 3 euro zal liggen. Dit is een gemiddelde verkoopprijs voor alle gemengde meuk. Meuk ja. Want je begrijpt dat je van vervuilde erythritol en kunstmatige zoetstoffen ( alhoewel veilig verklaard en door de EU goedgekeurd) er niet veel gezonder op wordt.Dit gaat weer eens om een ordinaire marketingtruc om een bij elkaar gemengd zooitje te verkopen als supergezond. 

Laat deze meuk dus links liggen. Je koopt goedkope mengsels voor erg duur. Je kunt dan net zo goed een pot zoetstof kopen van nog geen euro. 

Welke suikervervangers zijn dan wel OK? Lees mijn artikelen:

De echt gezonde suikervervangers op een rij

Stevia, de drie categorieën

Suikervervangers…alle feitjes op een rijtje

3 Reacties op “Canderel Sugarly…bij elkaar gemengd zooitje

  1. Hoi Monique, allereerst bedankt voor al je goede artikelen!

    Ik vraag me af hoe je als consument het verschil kan zien tussen de ‘pure/goede’ eryhtrithol en de chemische bewerkte ? Is de chemisch bewerkte E968? Of staat dat dan vermeld onder ingrediënt bulkmiddel?
    Vind het maar lastig ..,

    Alvast bedankt!

  2. Sorry maar ik vind deze wel de lekker. Natuurlijk is het niet gezond, maar dat is gewone suiker ook niet. Daar wordt je dik van en dat is ook niet goed. Voor mensen die mindere calorieën willen innemen en toch af en toe toch suiker willen proeven is dit wel een uitkomt.
    Alles met mate zou ik zeggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *