Knorr wereldgerechten…wat eten we nu ECHT?

Als er iets is wat bij mij meteen braakneigingen uitlokt, dan is het wel instant meuk. Ik vind het smerig, ronduit smerig. Het ruikt vreselijk sterk dankzij smaak/geur en kleurversterkers, en het heeft in mijn beleving totaal NIETS met echt voedsel te maken. Dat dit enkel mijn eigen mening betreft, is duidelijk te zien aan de populariteit van deze poeders. Vooral de “ cup-a-soup” en de zogenaamde wereldgerechten hebben gretig aftrek. Ze worden beschouwd als super-handig, en erg lekker. Dat laatste kan kloppen, omdat alles lekker wordt met suiker, en een zand emmertje vol smaakversterkers. De hamvraag: zijn al deze instant producten gezond? Of juist niet? 

INSTANT VERSUS GEDROOGD

Instant wordt nogal eens verward met gedroogd. Er zijn degelijke verschillen. Instant voedsel wordt voorgekookt en vervolgens gedroogd, en vermalen tot poeder. Dit zorgt ervoor, dat het product veel minder tijd nodig heeft om te bereiden. Bij deze bereiding gaan er ontzettend veel voedingswaarden verloren, net zoals we dit bijvoorbeeld verliezen, als we groente koken. Het verschil is echter, dat instant na het koken ook nog eens wordt bewerkt. Gedroogd voedsel moet altijd nog worden bereid. De kooktijd wordt dan zelf bepaald. Aan instant poeder wordt vaak veel ( synthetisch)  toegevoegd om de boel op smaak te brengen. We komen bijvoorbeeld erg veel gistextract tegen en ve-tsin ( E621) maar ook erg veel suiker en alias suikers, en zout. Alles is industrieel samengesteld uit bijvoorbeeld gedroogde bouillonpoeders, gedroogde vetten ( veelal palmvetten, omdat deze goedkoop zijn, en technisch interessant)  bindmiddelen zoals zetmelen, smaak en bewaarstoffen. Instant heeft dus weinig tot geen enkele voedingswaarde. 

Wordt iets enkel gedroogd, blijven voedingswaarden beter behouden. Denk aan verse kruiden drogen, of bloemen. 

IMG_8787

WAAROM ZIJN WERELDGERECHTEN ZO ENORM POPULAIR?

Veel mensen kopen in al hun onschuld bijna dagelijks instant producten. We kennen allemaal de zakjes instant soep, en de instant koffie. Erg populair zijn de zogenaamde wereldgerechten, die het instant merk KNORR op de kaart heeft gezet. Dit zijn pakken met zakjes instant poeder, waaraan wij nog vlees en/of groente aan toe moeten voegen. Dit is voor velen handig. Zeker in een tijd waarin 24 uur nog te weinig is in één dag, zijn dit soort producten zeer gewild. Geen gedoe met kruiden en specerijen, gewoonweg alles even uit een zakje bereiden. In deze pakken vinden we meestal twee/drie afzonderlijke zakjes met instant meuk. Vaak gaat het om een sausmix en een marinademix. Omdat deze bomvol zitten met smaak/geur/en kleuradditieven, kan zelfs een drol op smaak worden gebracht. Sommige fabrikanten gebruiken misleidende kreten op verpakkingen, nu we een beetje alerter zijn geworden op wat er in ons eten zit. Ze strooien met kreten als “ smaken uit de natuur” en “ zonder toegevoegde smaakstoffen. kleurstoffen en conserveermiddelen. Dit wekt de indruk, dat er in de zakjes meuk geen echt schadelijke stofjes zitten, maar de werkelijkheid is dat al deze stofjes mooi worden verbloemd onder andere toevoegingen zoals gistextracten en “ aroma’s”, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en maltodextrine.

IMG_8788

KIP TANDOORI

Een zeer populair product is deze kip-Tandoori van het merk KNORR. Wat zit er WERKELIJK in? Laten we alles eens op een rij gaan zetten. In dit pak vinden we drie zakjes: een rijstmix, een sausmix en een marinade mix.

RIJSTMIX:

RIJST 97%: betreft gewone witte voorgekookte rijst.

PAPRIKA ( groen, rood) : gedroogde stukjes vermalen tot poeder.

LAURIERBLAD: gedroogd en vermalen tot poeder.

AROMA: een verpakte smaakversterker en/of suiker.

SAUSMIX:

AARDAPPELZETMEEL: zetmeel gewonnen uit aardappels. 

TARWEBLOEM: meel, waarvan de zemel en de kiem voor het malen van de graankorrel worden verwijderd. Bevat veel minder voedingswaarde dan meel. Wat overblijft is een wit meel wat vooral bestaat uit zetmeel.

PALMVET: veel gebruikt in de voedingsindustrie, vanwege goedkoop en technisch interessant. De palmolie ( dus geen palm-PIT-olie) wordt gehard en gedroogd. 

PAPRIKAPOEDER: gedroogde paprika.

TOMAAT,UI, GEMBER, RODE PAPRIKA, CAYENNEPEPER, KOMIJN, KORIANDER:  allen gedroogde kruiden en specerijen.

ZOUT: industrieel zout.

MALTODEXTRINE: Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product, als deze maltodextrine bevat.

MELKEIWITTEN: gedroogd en tot poeder vermalen.

SOJASAUS ( Sojaboon, tarwe) : wordt toegevoegd als smaakversterker, in deze sojasaus zitten ook verborgen smaakversterkers.

RODE BIETENEXTRACT: voor een kleurtje.

AROMA: alias smaakversterker, kan tevens een geurstof zijn.

GISTEXTRACT: bereid uit industrieel bereide gist, ter vervanging voor zout. Kan ook dienen als een alias-variant voor MSG ( mononatriumglutamaat)

MARINADEMIX:

ZOUT: daar begint deze ellende al meteen mee, en bestaat dus uit voornamelijk zout.

TOMAAT, PAPRIKAPOEDER: gedroogd en vermalen tot poeder.

PALMVET: zie hierboven.

AARDAPPELZETMEEL: zie hierboven.

KNOFLOOK: gedroogd en vermalen tot poeder.

GEHYDROLYSEERDE PLANTAARDIGE EIWITTEN: Wordt erg veel gebruikt als een dekmantel voor MSG ( Mononatriumglutamaat, ve-tsin, E621 ) Bij gehydrolyseerde eiwitten zijn de eiwitten zodanig klein gemaakt dat deze niet als “ lichaamsvreemd” herkenbaar zijn door het afweersysteem van het lichaam. Gehydrolyseerd plantaardig eiwit bevat altijd MSG. Mononatriumglutamaat is een natriumzout van glutaminezuur , een niet-essentieel aminozuur. Wordt gebruikt als smaakversterker, en is nogal omstreden. In dit product wordt dus gesuggereerd, dat er geen gebruik is gemaakt van toegevoegde smaakstoffen, maar onder “ gehydrolyseerde plantaardige eiwitten” wel gewoon toegevoegd. 

CAYENNEPEPER, GEMBER, UIENPOEDER: gedroogd en gemalen

MALTODEXTRINE: zie hierboven.

GEROOSTERDE UI: tja…geroosterde ui….hoe wordt deze geroosterd? In bakvet of niet? Verder erg weinig informatie. Naar vermoeden industrieel vervaardigd. 

KALIUMCHLORIDE:  Het chloridezout van kalium.

SOJASAUS: zie hierboven

CITROENSAP: waarschijnlijk enkel het sap van de citroen wat is gebruikt.

AROMA: zie hierboven

RODE BIETENEXTRACT: zie hierboven

GISTEXTRACT: zie hierboven

Het zout/vet/suikergebruik in deze meuk is goed zichtbaar in de voedingswaarde:

IMG_8790

Vooral het zoutgebruik in dit product is zeer zorgwekkend. Per portie bestaat je maaltje voor  behoorlijk wat zout. Het verzadigde vet gaat ook sky-high. De tekst op de verpakking is misleidend: er zijn wel degelijk smaakversterkers ( omstreden smaakversterkers bovendien) toegevoegd. 

IMG_8794 (1)

LIBANESE TABOULEH

Ik kwam afgelopen weken keer op keer  reclame tegen voor dit product: Libanese Tabouleh. Ik kan geen tijdschrift openslaan, mijn tijdlijn bekijken, of de televisie aanzetten zonder dat er wel een reclame voorbij komt voor dit product. Tabouleh betekent “ licht -scherp-kruidig” en komt oorspronkelijk uit de Levant. Het is een soort salade die als voor en/of bijgerecht wordt gegeten in de Arabische eetcultuur. Het bestaat meestal uit bulgur, gesneden tomaten, verse munt, peterselie, en uien die worden overgoten met olijfolie en citroensap. In wezen kun je dit zelf dus zeer eenvoudig vers zelf maken met pure en intacte ingrediënten. Wat zit er allemaal in de instant meuk van Knorr?

In dit pakket vinden we een zakje couscous ( harde tarwegries) en een mix voor een marinade, een dressing en een kruidenmix:

MARINADEMIX:

ZOUT: begint de ellende meteen mee, wat betekent dat deze marinade voor het grootste gedeelte uit zout bestaat.

KNOFLOOK: gedroogd en vermalen tot poeder.

MALTODEXTRINE: zie hierboven.

CITROENSAP: sap uit citroen 😉

KORIANDER, TAMARINDE, RODE PAPRIKA: gedroogd en vermalen tot poeder.

CITROENSTUKJES ( SUIKER, APPEL, CITROENPULP, DEXTOSE, ANANAS, VERDIKKINGSMIDDEL E401 ,STABILISATOR E341,E332ii)): tja….citroenstukjes worden zo wel erg zoet. Duidelijk bedoeld om de marinade flink te zoeten.

NATUURLIJK CITROENAROMA: gewoon het aroma uit een citroen, niets meer of minder.

CITROENZUUR: dient als voedingszuur.

KLEURSTOF E100: Kurkuma. 

PEPER, CAYNNEPEPER,TIJM, KURKUMA: gedroogd en vermalen tot poeder.

EXTRA OLIJFOLIE VERKREGEN BIJ DE EERSTE PERSING: zegt voldoende. Maar het zegt niets over de vervaardiging, hoe het dus is verhit enz. 

GISTEXTRACT: zie hierboven.

DRESSINGMIX:

SUIKER: Begint de ellende mee, wat betekent dat deze dressing voor het grootste gedeelte bestaat uit suiker. 

KALIUMCHLORIDE: zie hierboven.

GEJODEERD ZOUT: industrieel zout waaraan jodium wordt toegevoegd.

E262ii: natriumzout van azijnzuur, dient als zuurteregelaar.

CITROENZUUR: dient als voedingszuur.

KNOFLOOK: gedroogd en vermalen tot poeder.

MELKSUIKER: lactose.

MAISOLIE: olie gewonnen uit GM maïs.Verder industrieel verwerkt tot olie.

CITROENSTUKJES: zie hierboven.

NATUURLIJK CITROENAROMA: zie hierboven.

CITROENZUUR: voedingszuur.

MALTODEXTRINE: zie hierboven.

PEPER, PETERSELIE, LIMOENSAP, KURKUMA: gedroogd en vermalen tot poeder.

AROMA ( bevat melk): waarschijnlijk extra melksuiker om de boel extra te zoeten. 

KRUIDENMIX:

KALIUMCHLORIDE: wordt gebruikt voor een zoute smaak.

SUIKER: de goede tweede in deze suiker kruidenmix.

ZOUT: er kan nog meer bij tenslotte.

UIPOEDER: uien gedroogd en tot poeder vermalen.

AARDAPPELZETMEEL: zie hierboven.

EXTRA OLIJFOLIE VERKREGEN BIJ DE EERSTE PERSING: zie hierboven.

PASTINAAKPOEDER: gedroogd en tot poeder vermalen.

SELDERIJZAAD: waarschijnlijk heel toegevoegd.

NOOTMUSKAAT, PEPER, FENEGRIEKZAAD, KNOLSELDERIJPOEDER, LAVASWORTEL, KURKUM: allen gedroogde instantmeuk. 

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, zien we de extreme hoeveelheden zout, suiker n verzadigde vetten direct terug in de voedingswaarde:

IMG_8792

ONZIN

Als we het wat nuchter gaan bekijken, weten we vast ergens in ons achterhoofd dat we deze onzin-producten helemaal niet nodig hebben. Er is niets simpelers om zelf je groenten te snijden, zelf je verse kruiden en specerijen toe te voegen, of zelf je rijst te koken. Als we een bord tabouleh willen maken hebben we dit zelfs nog sneller klaar dan uit al deze meuk-zakjes. Ander bijkomend “ probleem” met deze instant meuk is de “ dooreet-factor”. Dankzij de tientallen smaakversterkers krijgen we een onverzadigd gevoel, waardoor we meer, meer, meer willen eten terwijl het lichaam voldoende heeft. Tel daarbij de synthetische/kunstmatige ellende op in deze producten en hopelijk denk je een tweede keer na voordat je weer eens zo’n superhandig snel pak wereldgerechten in je winkelwagen zet. Pak eens vers en intact, en ga daarmee aan de slag. Op internet zijn honderden verrukkelijke gezonde recepten vindbaar van deze zogenaamde wereldgerechten, gemaakt van echt voedsel. Eigenlijk is het een belediging naar de andere landen toe, deze meuk. We beledigen de traditionele pure echte wereldgerechten er flink mee, door met deze nep-instant-meuk uit pakjes/zakjes te koken en zo de smaak na te bootsen. Want echte kip Tandoori, of echte tabouleh smaakt toch echt een beetje anders. 

Gebruik jij de wereldgerechten wel eens? 

19 Reacties op “Knorr wereldgerechten…wat eten we nu ECHT?

  1. Even goed de verpakking lezen en dan aangeven dat het percentage zout dat wordt aangegeven. Het percentage zout is van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en niet het percentage van de portie.
    Verder een duidelijk verhaal.

  2. Ik ben heel blij met dit artikel. Wij zijn sinds kort ook gestopt met deze pakken van knorr. Heel lang dacht ik dat dit goed was, uitgezonderd die met de e-nummers. Tot een tijdje geleden wisten wij niet dat maltodextrine een suiker was. Ik schrik nu ook van het zout gehalte en andere rommel in deze pakken. Ben heel blij dat we er mee gestopt zijn. Nu nog recepten vinden om het zelf te maken.

  3. Ja, ik eet het wel eens en ik vind sommige erg lekker. Mijn mening? Zolang je dit spul niet dagelijks eet, is er niets aan de hand! Ik vind het een fijne afwisseling op mijn normale ‘gezonde’ maaltijden en ik heb de energie en culinaire talenten niet om dat allemaal van punt 0 te maken.
    Verder ben ik me bewust van het zoutgehalte en het feit dat het niet écht hetzelfde smaakt als het wereldgerecht zou moeten smaken (maar dat maakt het niet vies, dus ik zie het probleem niet zo).
    Ik vind dat als je het grootste gedeelte van de tijd gewoon gezond en vers eet, je geen wereldramp begaat als je een keer uit een pakje kookt. Moet kunnen, zolang alles met mate gaat 😉

    • je hebt helemaal gelijk maar ja je eet ook nog brood (supermarkt ) lees eens wat daar allemaal inzit plus nog vleeswaren ( ook al meuk ) zo loopt het natuurlijk flink op en is het niet meer af en toe maar toch stiekem iedere dag zonder dat je het in de gaten hebt .

  4. tja, het zal allemaal wel maar deze pakjes zijn de redding van mijn vakantie: niet meer alles bij elkaar lopen graaien in een buitenlandse super maar gewoon wat verse groenten en vlees kopen en alle kruiden etc. zijn bij de hand. Zal wel niet gezond zijn maar ja, volgens mij ga je er ook niet dood aan als je het tijdens je vakantie eet…..

  5. Wat een slecht artikel….. alvorens hoog van de toren te blazen wel even je zaakjes op orde hebben.

    • @Daniel. Waarom vindt je dat Monique hoog van de toren blaast? Monique doet haar best om van alles uit te zoeken. Het is zo gemakkelijk om kritiek te uiten. Kritiek mag, maar onderbouw dat dan.

  6. Ik vind het prima dat er kritisch naar gekeken wordt, graag zelfs. Maar het gebruik van het woord ‘meuk’ irriteert me. Noem het ‘slecht’, ‘ongezond’, ‘misleidend’ maar hou de persoonlijke en badinerende toon weg. Het geeft mensen die prima koken maar ook wel eens een wereldgerecht koken een ’tik op de vingers’.
    Dit is niet alleen naar jou hoor Monique, ik kom het steeds vaker tegen. Verder dank voor je artikel!
    Zaza

    • @Zaza. Monique gebruikt dat woord nou eenmaal. Ze heeft het zelfs gebruikt als titel van haar boek 100% Meukvrij. Jij bepaalt zelf of je iets eet of niet. Meukvrij is een metafoor. Het is haar handelsmerk ook naar de fabrikanten toe.

  7. Ik koop absoluut geen pakjes en zakjes meer, maar kijk af en toe nog wel eens achterop omdat de letters VERNIEUWD of NU ZONDER SMAAKSTOFFEN er op staan. Ik moet dan altijd wel lachen om wat er nog inzit.
    Zelf vind ik dat je gebakken lucht koopt. Vaak is het niet meer dan zetmeel, smaakstoffen kruiden en zout. Voor een tiende van de prijs maak je het zelf zonder troep en zonder het plastic en karton.

  8. Het is een beetje een open deur intrappen.
    Iedereen weet wel dat dit niet de beste oplossing is voor een gezonde maaltijd.

    Echter van af en toe zo’n pakje lekker makkelijk ga je echt niet dood.

  9. Geweldig dat er artikelen zoals deze geschreven worden en Monique daar tijd aan besteedt. De voedingsindustrie maakt de mensheid kapot en vet ten faveure van de eigen knip en nog erger: de zorgkosten stijgen door al die obesitas viespeuken. Zelfs in Mongolië zie je in Gers kinderen aan de 1,5 liter Cola zitten (verpakt in plastic flessen die ze de natuur in gooien).

  10. hihi in ons huishouden wordt dit als de ‘gezonde’ afwisseling gezien op kant-en-klaar-maaltijden ;o) en nix mis met ’t woordje meuk!

  11. In ons gezin vinden we vooral de Enchiladas erg lekker. Die maiswraps kan ik los niet kopen en die heerlijke mix voor door de crème fraiche zou ik zelf nog niet weten te maken. Dus helaas pindakaas, wij blijven die enchiladas af en toe wel eten. Verder zo weinig mogelijk pakjes en zskjes.

  12. Ik vind het super wat Monique al jaren doet, en haar schrijfstijl: tsja, daar hou je van of niet. Feit is dat ze inzichtelijk maakt, wat ons verkocht wordt door de food industrie, en dat je een keuze hebt als je je hiervan bewust bent. Je kunt iets met die informatie doen, of je laat het aan je voorbij gaan. Zo simpel is het leven in z’n algemeenheid.

    Alles wat “te” is, is ongezond; zo ook “te rigide” vasthouden aan je eigen overtuigingen – daar word je best een naar mens van namelijk. Dat geldt ook voor “te rigide” vasthouden aan een dieet, guilty pleasures maken velen het volhouden mogelijk.

    Monique, misschien is evolueren naar 99,9% procent meukvrij een ludieke actie, want je wordt tegenwoordig nogal aangevallen door alle foodie gekkies die relatief anoniem, verbaal incontinent en vooral rigide op je internetuitingen reageren. Haal ze gewoon de wind uit de zeilen 😉

    Keep up the good work!

    • Kijk, jij snapt het! Hier word ik nu echt blij van, dank je wel!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *