Chocoladevla

Yummmmm…..ik kan er geen genoeg van krijgen !!!!!!  VLA! Het woord alleen al doet mij de speekselklieren activeren. Ik ben er dol op sinds ik mij dit kan herinneren. Mijn moeder kon mij niet blijer maken, maar ook ” chanteren” met chocoladevla 🙂  Vroeger was de vla nog echt zoals vla hoort te smaken. Het bestond toen ook uit suiker en melk, maar meer dan wat maïzena kwam er verder niet bij kijken om  de glazen flessen te hervullen. Daar ging verder ook geen etiket op, enkel een cellofaan lipje die als dop diende.

chocoladevla ouderwetse fles

Ik heb warme herinneringen aan die flessen. Ze stonden bij ons na de maaltijd op tafel en de vla werd verdeeld over de bakjes. Het was voor ons en ware traktatie, want er was niet iedere dag vla als toetje na. Toen ik uit huis ging, ging ik een poosje los op chocoladevla. Toen ik met mijn opleiding begon en veel leerdere over additieven, stopte ik daar snel mee. Ik at het sindsdien af en toe. Ik ben het altijd blijven koesteren 😉 Toen ik ontdekte dat het ontzettend gemakkelijk zelf te maken is en 100 % meukvrij, ben ik opnieuw verslaafd geworden, dit keer aan mijn eigen vla!

Met dit basisrecept kun je alle smaken vla maken wat je wenst. Van vanillevla ( met het merg uit de vanille[peul) tot kaneelvla. Vla maak je als basis met maar drie ingrediënten: melk, bindmiddel, en suiker. Wat je verder toevoegt maakt de vla alleen nog maar lekkerder 🙂 Er zijn veel varianten op vlarecepten. Zo wordt traditionele vla gemaakt met eidooiers. Ook kan vla worden gemaakt met kokosmelk. Dit eenvoudige recept geeft je een liter heerlijke chocoladevla, die dagen goed te bewaren is in de koelkast. Je kunt kiezen voor verschillende bindmiddelen. Ik gebruik zelf, voor het beste resultaat, kuzu. Maar je kunt ook biologische maïzena of arrowroot gebruiken.

SAM_6115

Dit heb je nodig:

 • een liter havermelk ( gebruik liefst de melk van Oatly, deze is meest geschikt)
 • twee eetlepels stevia  sweet Xtra
 • een flinke eetlepel erythritol suiker
 • vier flinke eetlepels magere biologische cacaopoeder
 • 85 gram kuzu, of biologische maïzena, of arrowroot

Zo maak je het:

Maak met ongeveer 250 ml van de melk een papje van de kuzu, cacao, en suiker. Doe de rest van de melk in een gietijzeren pan, en breng dit aan de kook. Zodra de melk kookt, het papje bij de melk roeren en blijven roeren met een garde tot de vla indikt op de gewenste dikte. Draai het vuur uit, en blijf een minuut doorroeren. Schenk de vla over in een fles en laat afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

SAM_6116

TIPS:

 • Je kunt in plaats van havermelk, ook andere melkvervanging gebruiken, zoals rijstemelk, amandelmelk, hazelnootmelk of gierstmelk.
 • Gebruik in plaats van cacaopoeder ook eens carob!! Heerlijk!
 • Je kunt de chocoladevla extra lekker maken, door er wat merg uit een vanillepeul aan toe te voegen, of een paard druppels stevia karamel.
 • roer wat cacaonibs door de vla voor een crunchy vla!

5 Reacties op “Chocoladevla

 1. Dit ga ik maken maar dan als vanille vla voor mijn kleindochter
  Ik ga 1 kleine portie invriezen om te zien of dat ook goed gaat.

 2. Ik zie nu je recept voor chocoladevla, maar vind je stevia dan geen meuk? Het is toch een zoetstof? Weliswaar gewonnen uit de natuur, maar het blijft nep suiker. Ik vind dat toch wel wat kras om je site meukvrij te noemen en dan wel het gebruik van stevia aan te moedigen… Ik zie zelfs dat je advertenties op je site plaatst voor stevia.

 3. Ik wil ook wel eens zelf vla maken, maar ik snap de kuzu niet helemaal.
  In je artikel over kuzu zeg je, dat je maar 10 gram op 500 ml vloeistof nodig hebt, maar in het recept voor de vla gaat 85 gram.
  In de meeste potjes zit 125 gram.
  Klopt dit dan wel?
  Gaat er 2/3 van het hele potje in 1 liter vla?

 4. 85 gram kuzu? Zal een theelepeltje zijn denk ik. Maar wel een heerlijk recept. Ik doe het ook altijd door de chocomousse. Banaan, cacao, avocado, room, yoghurt en kuzu. Jammie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *